Mobility študentov. neodmysliteľná súčasť vzdelávania na SSOŠA DA SÚKROMNÁ SOŠ AUTOMOBILOVÁ DUÁLNA AKADÉMIA BRATISLAVA

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Mobility študentov. neodmysliteľná súčasť vzdelávania na SSOŠA DA SÚKROMNÁ SOŠ AUTOMOBILOVÁ DUÁLNA AKADÉMIA BRATISLAVA"

Transkript

1 SÚKROMNÁ SOŠ AUTOMOBILOVÁ DUÁLNA AKADÉMIA J. Jonáša 5, Bratislava 49 Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre automobilový priemysel Mobility študentov neodmysliteľná súčasť vzdelávania na SSOŠA DA BRATISLAVA

2 OBSAH PREZENTÁCIE 1. Prehľad uskutočnených mobilít na SSOŠA DA 2. Ako sme hľadali partnerov, resp. oni hľadali nás 3. Charta mobility 4. Projekt Mechanik európskej kvality 2016/ Ciele projektu 6. Prínos mobilít pre študentov 7. Prínos mobilít pre školu 8. Ako ďalej?

3 Leonardo da Vinci a ERASMUS+ mobilitné projekty odborné stáže našich žiakov v zahraničí ROK NÁZOV PROJEKTU POČET ÚČASTNÍKOV KRAJINY/PARTNERI Stáž žiakov v procese počiatočného vzdelávania v oblasti automobilovej techniky Stáž žiakov v procese počiatočného vzdelávania v oblasti CNC obrábacích strojov CZ CZ, HU Stáž žiakov v procese počiatočného vzdelávania v oblasti CNC techniky a grafických systémov Stáž žiakov v procese počiatočného vzdelávania v oblasti automobilového priemyslu CZ, HU AT, CZ, HU 2008 Učíme sa v Európe AT, CZ, HU, TR 2009 Autoservis bez hraníc AT, CZ, DE, HU, TR 2010 Automobil od A po Z AT, CZ, DE, GB, HU, TR 2011 Mechanik európskych dimenzií CZ, GB, HU, IR, TR, CZ 2012 Euromechanik CZ, GB, HU, PT, TR, CZ 2013 Praxujeme v Európe CZ GB, DE, HU, PT, TR, CZ 14/15 Do Európy za vzdelaním AT, CZ, GB, IT, PT, TR, CZ 16/17 Mechanik európskej kvality CZ, GB, DE, IT, PT, ES, TR, CZ 3

4 partner v r. 2005, 2006, 2008, 2014 BRNO Střední odborné učilište strojírenské a elektrotechnické je škola zameraná na podobné profesie ako vtedajšie naše SOU. Má tri odborné učebne CNC techniky, s najmodernejším softvérom v tejto oblasti, ktoré sú prepojené s výukovými i výrobnými CNC obrábacími strojmi. Stredisko odborného vyučovanie je úzko prepojené s praxou a pracuje na množstve zákaziek rôznych strojárskych spoločností. Takéto pracovné prostredie zabezpečí našim stážistom priamu prepojenosť s praxou a poskytne im nielen nové vedomosti a zručnosti, ale aj kontakt s reálnou strojárskou výrobou v zahraničí. Integrovaná střední škola automobilní je zameraná na prípravu stredných kádrov v oblasti autoprofesií. Dielne vybudované na tejto škole sú vybavené technikou aká je nedostupná v našich podmienkach a je porovnateľná s európskym štandardom. Pre našich stážistov bola preto zdrojom dostatočného množstva nových informácií a zručností, ktoré im umožnia ľahšiu uplatniteľnosť na trhu práce.

5 HOLICE partner v r. 2007, 2012, 2013, 2014, 2016 Střední škola automobilní V súčasnosti škola poskytuje prípravu študentov na povolanie v učebných i maturitných odboroch v oblasti autoprofesií. Škola je vďaka spolupráci so Škodou Mladá Boleslav vybavená najnovšou technológiou v oblasti diagnostiky, opráv a kontroly motorových vozidiel a študenti sa podieľajú na produktívnych zákazkách v školskom autoservise, stanici technickej kontroly a stanici kontroly emisií. Časť svojej odbornej praxe odpracujú priamo v ŠKODA Mladá Boleslav, ČKD Blansko Holding, a.s. a Iveco Vysoké Mýto. SŠA Holice nadviazala partnerskú spoluprácu so školami vo Fínsku, Francúzsku, Rakúsku, Maďarsku, Číne a na Slovensku. Každoročne vybrané skupiny študentov absolvujú 3 6 týždňové stáže na partnerských školách. Počas tohto pobytu spoznávajú pracovné prostredie vo firmách kde pracujú, ako aj školský systém daných krajín. Uvedené stáže sa realizujú prostredníctvom grantov Leonardo da Vinci.

6 partner v r. 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 PRAHA Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 102/219, Praha 5 SPŠD, a.s. patrí v súčasnosti medzi moderne vybavené priemyslové školy. Bola preverená a certifikovaná ako organizácia spĺňajúca požiadavky kvality ISO 9001:2000. Dielne sú veľmi dobre vybavené, využívajú najmodernejšie diagnostické prístroje a technológie (kompletná opravárenská a diagnostická linka, lakovací box, prístroje na meranie emisií, prístrojové panely, meracia technika pre elektroodbory, výpočtová technika, atď.). Okrem štandardnej výučby prebieha príprava časti žiakov na získanie certifikátu s medzinárodnou platnosťou. Od júna 2006 získavajú žiaci súčasne s výučným listom i EUROPASS, ktorý im umožňuje uplatnenie sa na trhu práce v krajinách EU.

7 ISTANBUL partner v r. 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Stredná odborná škola v Istanbule Sisli je školský komplex s študentmi a 260 učiteľmi. Poskytuje stredné odborné vzdelanie v šiestich štvorročných študijných odboroch: elektrotechnika, elektronika, telekomunikácie, výpočtová technika a automechanika. Bola založená v roku Škola vzdeláva študentov na základe potrieb zamestnávateľov. Samostatné priestory teoretického vzdelávania a praktickej prípravy oddelene pre jednotlivé firemné značky Fiat, Volkswagen, Mercedes a Toyota; súčasné technické vybavenie, dokumentácia od príslušných firiem, finančná podpora pre študentov v núdzi, firemné oblečenie, zaručené pracovné miesto po ukončení štúdia... To všetko sú atribúty vzdelávacej inštitúcie na výbornej európskej úrovni. Učebne sú zariadené výpočtovou technikou, projektorom napojeným na PC; študenti sú oblečení v školskej rovnošate, charakteristická je čistota priestorov a disciplína. SOŠ v Sisli Istanbule má bohaté skúsenosti z medzinárodnej spolupráce, najmä prostredníctvom projektov z programu Leonardo da Vinci. Stážistov z celej Európy prijíma pravidelne každý mesiac. Pracovníci servisných prevádzok vo vysoko špecializovaných servisoch sa individuálne venujú stážistom.

8 VIEDEŇ FLORIDSDORF partner v r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2014 Siegfried-Marcus-Berufschule für Kraftfahrzeugtechnik und Kraftfahrzeugelektrik je odborná škola vychovávajúca mladé kádre pre automobilový priemysel. Sú to automechanici pre priemysel, automechanici živnostníci, karosári a lakovníci. Škola sa nachádza vo Floridsdorfe, prímestskej časti Viedne. Skladá sa z teoretického 3-poschodového bloku s 37 učebňami, 7 laboratóriami, telocvičňou a viacúčelovou sálou. V troch dielenských priestoroch sú umiestnené dielne s vedľajšími priestormi. Žiakom je k dispozícii knižnica, lekár a bufet s jedálňou. Budova bola daná do používania v šk. roku 1988/89. Okolo žiakov sa v tejto škole pripravuje na budúce povolanie v 12-tich učebných a študijných odboroch zameraných na autoprofesie. Dielne sú vybavené najmodernejšou technikou a v plnej miere sa využíva multimediálne vyučovanie odborných predmetov. V chemickom laboratóriu majú možnosť žiaci merať viskozitu, robiť chemické testy benzínu, oleja a nafty. Veľmi zaujímavá a dobre vybavená je učebňa motocyklov, kde sa majú možnosť žiaci dozvedieť o ich vývoji, parametroch, technike jazdy s skúške výkonu motora.

9 DRÁŽĎANY partner v r. 2009, 2010, 2013, 2016 Vzdelávací inštitút DVB DRESDNER VERKEHRSBETRIEBE AG pripravuje pre dopravný podnik mesta Drážďany mladých ľudí v profesiách: odborník v prevádzke dopravného podniku, profesionálny vodič, fakturantky v doprave, úradník / obchodník, mechatronik, údržbár vozidiel. Školu navštevuje 192 žiakov. Praktická výučba je situovaná v dielňach dopravného podniku a teoretická výučbaa prebieha v rôznych častiach mesta. Vysoký podiel na odbornom výcviku má systematické odstraňovanie závad automobilových komponentov a mechatronických systémov. Mechatronici technici so zameraním na technológie, získavajú vedomosti v obore elektrotechniky, elektroniky, mechaniky a informatiky. Študenti spájajú rôzne elektrické, mechanické a hydraulické komponenty do celkov a zostáv. Učia sa udržiavať stroje v poriadku, sú schopní diagnostikovať funkčnosť zariadení a pracujú na údržbe motorových vozidiel v autoparku, hlavne autobusov a iných vozidiel dopravného podniku. Pracovisko je vybavené najmodernejšou technikou. Vzdelávací inštitút DVB má niekoľkoročné skúsenosti s organizovaním odborných stáží v rámci programu Leonardo da Vinci so SPŠ dopravnou z Prahy.

10 partner v r. 2012, 2013, 2014, 2016 našiel si nás BARCELOS BRAGA Braga Leonardo da Vinci je inštitúcia, ktorá sa venuje organizovaniu rôznych vzdelávacích aktivít, tzv. "tréningov", zameraných na praktické odborné vzdelávanie. Cieľovou skupinou týchto vzdelávacích aktivít sú mladí ľudia v počiatočnej príprave vzdelávania na úrovni sekundárnej aj terciárnej, ľudia vstupujúci ma trh práce, učitelia a odborníci z praxe. Pôsobnosť organizácie je regionálna v oblasti stredo-západného Portugalska. Braga-LDV spolupracuje ako hosťujúca alebo sprostredkovateľská organizácia s mnohými krajinami EÚ v rámci programov Erasmus a LDV-mobility. V rámci spolupráce sa zameriava aj na odbornú oblasť autoprofesií: mechanik, karosár a lakovník. Účastníkov tréningových programov zaraďuje do pracovného prostredia buď v školských dielňach praktického vyučovania, alebo živých prevádzok reálne fungujúcich firiem. Po dohode s partnermi zabezpečuje záverečné otestovanie účastníkov, aby bolo možné preveriť získané zručnosti a spôsobilosti a na základe toho udeliť certifikát o absolvovaní odbornej stáže.

11 LONDÝN partner v r. 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017 ATT je malou súkromnou spoločnosťou so 6 stálymi zamestnancami a početnou skupinou externých konzultantov pre konkrétne oblasti spolupráce. ATT spolupracuje s niekoľkými kľúčovými partnermi na vývoji online výučbových materiálov pre rozvoj zručností v oblasti automobilového priemyslu a ďalších typov služieb. Prioritne sa zameriava na oblasť automobilového priemyslu, v úzkej spolupráci s výrobcami ako sú Ford a Bosch. Multimediálne výučbové programy ATT sú ideálnym zdrojom pre odbornú trojstupňovú výučbu. Materiál je určený na doplnkovú formu výučby formou blended learning, pre individuálnu i skupinovú výučbu, riešenie praktických úloh i testovanie vedomostí. S uvedenou spoločnosťou máme už viacročnú spoluprácu nielen na mobilitách študentov, ale tiež v projektoch typu Transfer of inovation: VoLanT, INTERCAR, ALT. V týchto projektoch sa robil a robí transfér odborného obsahu autoproblematiky do jazykového vzdelávania na Slovensko a následne do Poľska a Česka. V budúcom období sa predpokladá transfér do Maďarska a Turecka. Z uvedeného vyplýva, že spolupráca v rámci jedného podprogramu dokáže pri kvalitnom partnerstve rozvinúť spoluprácu v rámci ďalších podprogramov a cielene podporovať rozvoj odborného vzdelávania v celej EÚ.

12 partner v r. 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 GYÖR Odborná škola Lukácsa Sándora v Györi je škola so storočnou tradíciou, ktorá pripravuje na povolanie stredné odborné kádre v 12 učebných a maturitných odboroch. Sú to nasledovné odbory: automechanik, autoklampiar, autolakovník, autoelektrikár, sústružník, technológ CNC strojov, inštalatér, kováč, plynár, zvárač, pracovník v autopriemysle. V roku 2004 začala škola spolupracovať s automobilkou AUDI Györ, pre ktorú zabezpečuje preškolovanie pracovníkov podľa momentálnych požiadaviek podniku. Audi investovalo množstvo finančných prostriedkov do vybavenia odborných učební a dielní, čím sa škola zmenila na vzdelávacie stredisko európskeho štandardu. Priestory odborných učební a dielní však nie sú orientované len na značku AUDI, ale tiež Renault, Peugeot, Citröen, ktorých vybavenosť zabezpečili taktiež výrobcovia týchto značiek. Tieto dielne využívajú ako školiace strediská svojich značiek, preto vybavenosť najnovšími technológiami je samozrejmosťou. Zamestnanci školy majú dlhoročné skúsenosti s realizáciou mobilitných projektov študentov a každoročne prijímajú skupiny stážistov zo Slovenska, Čiech, Francúzska a Fínska.

13 HĽADÁME PARTNEROV PARTNERI HĽADAJÚ NÁS prvý partner: druhý partner: tretí partner: štvrtý partner: piaty partner: šiesty partner: siedmy partner: ôsmy partner: deviaty partner: desiaty partner: Brno, Integrovaná střední škola automobilní, s ktorou sme už spolupracovali Györ, dlhoročná družobná škola Viedeň, získané na základe cezhraničnej spolupráce Praha, sprostredkoval ho partner z Brna Holice, sprostredkoval ho partner z Brna Drážďany, sprostredkoval ho partner z Prahy... partnerstvo, rodí partnerstvo ATT, Anglicko získaný z partnerstva v projekte VoLanT Írsko, oslovil nás, na základe pozitívnej referencie na portáli LDV Portugalsko, oslovil nás na základe pozitívnej referencie na portáli LDV Klagenfurt, o partnerovi sme sa dozvedeli na stáži v Portugalsku jedenásty partner: Taliansko, oslovil nás na základe pozitívnej referencie na portáli LDV spolupráca sa začalav r dvanásty partner: Španielsko, oslovil nás na základe pozitívnej referencie na portáli LDV spolupráca sa začala v r. 2016

14 CHARTA MOBILITY v odbornom vzdelávaní a príprave na obdobie Uznanie za vysokú kvalitu zrealizovaných mobilitných projektov a dlhodobý záväzok k neustálemu zlepšovaniu mobilít ako aj strategický prístup začleňovania mobilít do aktivít školy. CHARTA MOBILIITY bola udelená našej škole

15 Aj na malej škole sa dajú robiť veľké veci mobilitný projekt ERASMUS+ č SK01-KA odborné stáže študentov v zahraničí Ciele projektu zatraktívniť odborné vzdelávanie zaradiť účastníkov odborných stáží do procesu celoživotného vzdelávania a sústavného odborného rastu v rámci svojej profesie získať jazykové kompetencie

16 Projekt MECHANIK EURÓPSKEJ KVALITY Náplň odborných stáží oprava a údržba automobilov rôznych značiek v oblastiach mechaniky, elektroniky, karosárstva a lakovníctva diagnostika uvedených oblastí priamo vo výrobe

17 Realizácia projektu týždňová odborná stáž v Portugalsku (Braga) týždňová odborná stáž v Čechách (Praha) týždňová odborná stáž v Nemecku (Drážďany) február 2017 jún týždňová odborná stáž v Taliansku, Španielsku, Čechách (Holice) a Anglicku

18 Jazyková príprava študentov na odborné stáže do zahraničia

19 Jazyková príprava študentov na odborné stáže do zahraničia Transfer of innovation VoLanT INTERCAR ALT Inovácia výučby cudzích jazykov (ANJ, NEJ, FRJ) pre autoodbory a následný transfér do PL, CZ, HU

20 Príprava študentov na odborné stáže do zahraničia Transfer of innovation PAT UČEBNICE pre odborné vzdelávanie študentov autoprofesií & INTERAKTÍVNY PORTÁL pre moderné metódy odborného vzdelávania prostredníctvom IKT

21 Inovácie v oblasti automobilového priemyslu Erasmus +, KA 2 STEP AHEAD Metodiky pre výuku odbornýcho predmetov autoprofesií a ANJ metódou clill & INTERAKTÍVNY PORTÁL pre moderné metódy odborného vzdelávania prostredníctvom IKT

22 Prínos mobilít pre študentov: obohatenie odborných zručností o nové poznatky zdokonalenie sa v cudzom jazyku posilnenie osobnej zodpovednosti za vlastné zamestnanie zlepšenie pracovnej disciplíny získanie EUROPASSU (možnosť uvádzať v CV) vyššia šanca zamestnať sa pochopenie nutnosti celoživotného vzdelávania sa a odborného rastu

23 Prínos mobilít pre školu: možnosť prípravy žiakov účastníkov stáží na konkrétne podmienky stáže zvýšenie atraktivity školou poskytovaného odborného vzdelávania a prípravy pre budúce povolanie zapojenie sa čoraz väčšieho počtu pedagógov do procesu stáží šanca aj pre problémových žiakov získanie nových projektových partnerov a nadviazanie spolupráce s nimi

24 Prínos mobilít pre školu: Úspechy účastníkov odborných stáží na súťažiach: Junior Castrol 2013 autoopravár karosár 2. miesto SR, 5. miesto v ČR (ČESKO-SLOVENSKÝ AUTOOPRAVÁR JUNIOR 2013 bola vyvrcholením národných súťaží zameraných pre mladých mechanikov, karosárov a lakovníkov) Junior Castrol 2014 autoopravár karosár 2. miesto SR Junior Castrol 2015 autoopravár lakovník 7., 9. a 10. miesto SR ZENIT v elektrotechnike 3. miesto SR 2013 ZENIT v elektrotechnike 5. miesto SR 2014 ZENIT v elektrotechnike 2. a 3. miesto v krajskom kole 2015

25 Názory stážistov sú to skúsenosti na celý život naučíš sa pracovať, existovať a komunikovať v cudzom prostredí sám, bez rodičov zistíš, čo všetko dokážeš každý na vlastnej koži zistí čo je disciplína a ako sa tam maká naučíš sa lepšie hospodáriť s peniazmi bez znalosti cudzieho jazyka to nejde získaš nové kontakty, známosti, priateľov tomu, čo študuješ viac rozumieš a začne ťa to viac baviť ak sa im zapáčiš, možno ťa aj po vyučení zamestnajú

26

27 Ako ďalej? Náš sen... vyslať všetkých študentov tretích ročníkov na odborné stáže do zahraničia

28 ĎAKUJEME SAAIC za možnosť prezentovať naše mobility

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach JUMP INTO JOB @ TSSK Praktikum pre žiakov JUMP INTO JOB @ TSSK Schülerpraktikum Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach Pilotprojekt zwischen T-Systems Slovakia und

Mehr

Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV

Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV Príprava absolventov Situácia v slovenskom odbornom školstve Aktuálny stav vzdelávacieho systému nereflektuje na požiadavky

Mehr

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft K založeniu EBG august 1990 Založenie Európskych vzdelávacích stredísk pre povolanie a spoločnosť v Düsseldorfe ako nezisková vzdelávacia inštitúcia

Mehr

Príklady dobrej praxe

Príklady dobrej praxe Leonardo da Vinci Príklady dobrej praxe Projekty ukončené v roku 2012 December 2012, Bratislava Obsah: Mobilitné projekty - IVT... 4 Inovácie kvality odbornej praxe cestou medzinárodných stáží... 4 Spojitosť

Mehr

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto. Technické lýceum. Študijný odbor: 3918 M technické lýceum

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto. Technické lýceum. Študijný odbor: 3918 M technické lýceum SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, 024 01 Kysucké Nové Mesto ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Technické lýceum Študijný odbor: 3918 M technické lýceum OBSAH OBSAH... 2 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE... 4 2 CIELE A POSLANIE

Mehr

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, 024 01 Kysucké Nové Mesto ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Študijný odbor: 6317 6 obchodná akadémia OBSAH OBSAH... 2 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE... 4 2 CIELE A

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 01 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Informačné a elektrotechnické zariadenia 2697 4 mechanik elektrotechnik 1 Obsah 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 6 2 CIELE A POSLANIE

Mehr

Spojená škola, Červenej armády 25, Martin

Spojená škola, Červenej armády 25, Martin Spojená škola, Červenej armády 25, 036 0 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Programátor, operátor CNC strojov Obsah ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA... 7 3 VLASTNÉ

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 01 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM 2412 4 mechanik číslicovo riadených strojov Obsah 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA...

Mehr

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA DREVÁRSKA Lúčna 1055, Vranov nad Topľou. Školský vzdelávací program AUTOOPRAVÁR. Učebný odbor

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA DREVÁRSKA Lúčna 1055, Vranov nad Topľou. Školský vzdelávací program AUTOOPRAVÁR. Učebný odbor STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA DREVÁRSKA Lúčna 1055, 093 01 Vranov nad Topľou Školský vzdelávací program AUTOOPRAVÁR Učebný odbor 2487 H 01 autoopravár mechanik Platný od 1.9.2013 začínajúc I. ročníkom Stredné

Mehr

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci E N E T O S H AKTÍVNA SPOLUPRÁCA PRODUKTY PARTNERI Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci European Network Education and Training in Occupational

Mehr

Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce. Školenie, stáže pre majstrov odbornej výchovy a učiteľov odborných vyučovacích predmetov

Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce. Školenie, stáže pre majstrov odbornej výchovy a učiteľov odborných vyučovacích predmetov Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce Školenie, stáže pre majstrov odbornej výchovy a učiteľov odborných vyučovacích predmetov Analýza kvality pilotných školení v oblasti : Elektrotechniky, služieb

Mehr

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma Denná forma Dôvodová správa Prechod zriaďovateľskej pôsobnosti Strednej odbornej školy, Komenského 12, Trebišov z Košického samosprávneho kraja na spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, a. s., Školská

Mehr

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto Logistika

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto Logistika SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 35, 04 0 Kysucké Nové Mesto ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Logistika Študijný odbor: 3968 6 logistika OBSAH OBSAH... ÚVODNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE... 4 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA...

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Heydukova 25, 811 08 Bratislava tel./fax:02/63814968 zpmpvsr@zpmpvsr.sk www.zpmpvsr.sk Združenie na pomoc ľuďom

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 0 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM 2447 K mechanik hasičskej techniky Obsah ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA... 7 3 VLASTNÉ

Mehr

HOGATUR HOTELIÉRSTVO, GASTRONÓMIA, TURIZMUS

HOGATUR HOTELIÉRSTVO, GASTRONÓMIA, TURIZMUS Hotelová akadémia Otta Brucknera MUDr. Alexandra 29, 060 01 Keţmarok ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM HOGATUR HOTELIÉRSTVO, GASTRONÓMIA, TURIZMUS Študijný odbor 6324 M manaţment regionálneho cestovného ruchu

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Radlinského 1725/55, 026 01 Dolný Kubín ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Na úvod Milí absolventi stredných škôl, schválením zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sa

Mehr

Hodnotiaca správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach školy

Hodnotiaca správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach školy T e c h n i c k á akadémia Hviezdoslavova 6, 052 01 Spišská Nová Ves Hodnotiaca správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach školy za školský rok 2013/2014 Október 2014 OBSAH 1

Mehr

Školský vzdelávací program Ekonomika, spracovanie informácií a podnikanie

Školský vzdelávací program Ekonomika, spracovanie informácií a podnikanie Školský vzdelávací program Ekonomika, spracovanie informácií a podnikanie Študijný odbor 6317 M 74 obchodná akadémia bilingválne štúdium OBSAH 1 Úvodné identifikačné údaje.. 1 2 Ciele a poslanie výchovy

Mehr

METODICKÁ PRÍRUČKA PRE INŠTRUKTOROV

METODICKÁ PRÍRUČKA PRE INŠTRUKTOROV METODICKÁ PRÍRUČKA PRE INŠTRUKTOROV Bratislava 2015 METODICKÁ PRÍRUČKA PRE INŠTRUKTOROV Metodická pomôcka pre vzdelávanie inštruktorov v rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce Programu

Mehr

Metodika spolupráce. Bratislava 2016

Metodika spolupráce. Bratislava 2016 Metodika spolupráce Metodická pomôcka určená pre všetkých aktérov vzdelávania a prípravy, v rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce Bratislava 2016 Metodika spolupráce Ing. Marcela

Mehr

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA TECHNICKÁ, ul. Dukelských hrdinov 2, Lučenec

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA TECHNICKÁ, ul. Dukelských hrdinov 2, Lučenec STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA TECHNICKÁ, ul. Dukelských hrdinov, 984 0 Lučenec ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Stolár OBSAH STRANA Úvodné identifikačné údaj 8 Ciele a poslanie výchovy a vzdelávania 0 3 Vlastné zameranie

Mehr

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit AP 3 RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit 2 Aufbau von Kooperationsstrukturen Durchführung RGS-Twinnings, Programmgestaltung (März 2010) RGS-Twinnings (9.3.2010) Ort

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Radlinského 1725/55, 026 01 Dolný Kubín ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA OBSAH 1 Úvodné identifikačné údaje... 4 2 Ciele a poslanie výchovy a vzdelávania... 7 3 Vlastné zameranie

Mehr

EdTRANS SK-AT. Glossar Glosár Glossary

EdTRANS SK-AT. Glossar Glosár Glossary EdTRANS SK-AT Glossar Glosár Glossary Einleitung Aufgrund der Globalisierung, des wirtschaftlichen Wandels und auch der rezent wirtschaftlich schwierigen Situationen in Europa haben sich die Anforderungen,

Mehr

1. Úvod Metodológia prípadových štúdií. 2. Analýza prípadových štúdií. 3. Prípadové štúdie

1. Úvod Metodológia prípadových štúdií. 2. Analýza prípadových štúdií. 3. Prípadové štúdie Tímy etwinning v praxi Prípadové štúdie o spolupráci učiteľov prostredníctvom etwinningu Vydavateľ Centrálna podporná služba programu etwinning (CSS) www.etwinning.net European Schoolnet (EUN Partnership

Mehr

3. Zhrnutie multilaterálneho projektu k-NR Spojená škola - Špeciálna základná škola Janka Kráľa 39, Zlaté Moravce

3. Zhrnutie multilaterálneho projektu k-NR Spojená škola - Špeciálna základná škola Janka Kráľa 39, Zlaté Moravce UKÁŢKY PROJEKTOV COMENIUS Školské partnerstvá Projekty špeciálnych škôl 2007-2009 1. Úvod 2. Zhrnutie multilaterálneho projektu 7112 0321p-BB Stredná priemyselná škola odevná pre ţiakov so sluchovým postihnutím

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

25.Zákon 29/1984 Zb.

25.Zákon 29/1984 Zb. 25.Zákon 29/1984 Zb. (o sústave základných a stredných škôl (školský zákon)) Autor: Federálne zhromaždenie ČSSR Platnosť od: 22.3.1984 Účinnosť od: 1.9.1984 Uverejnené v Zbierke zákonov č. 5/1984 strana

Mehr

Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2011/2012

Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2011/2012 Bratislavský samosprávny kraj Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2011/2012 Stredná odborná škola chemická, Vlčie hrdlo 50, Bratislava Predkladá: Ing. Silvia

Mehr

medzinárodný finančný manažment

medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v BratislavE univerzita martina luthera v halle-wittenbergu medzinárodný finančný manažment výsledky a skúsenosti BilatErálny študijný program EkonomickEj univerzity v BratislavE

Mehr

PSSQ. Personálny servis Spoľahlivosť Qualita

PSSQ. Personálny servis Spoľahlivosť Qualita PSSQ Personálny servis Spoľahlivosť Qualita PSSQ, s.r.o. Firmenprofil Kundenorientiert Kundenorientiert Leistungsfähig Nachhaltig / Michael Lang Sitz E-mail www.pssq.sk Seite 2 Aufgabenbereich 1 Qualitätsleistungen

Mehr

Ing. ªudmila Velichová, PhD. Didaktika cviãnej firmy pre absolventov

Ing. ªudmila Velichová, PhD. Didaktika cviãnej firmy pre absolventov Ing. ªudmila Velichová, PhD. Didaktika cviãnej firmy pre absolventov TÁTNY IN TITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA Bratislava 2006 Ing. Ľudmila Velichová, PhD. Didaktika cvičnej firmy pre absolventov ŠTÁTNY INŠTITÚT

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften European Works Council MOL Group EUROPEAN LEVEL COMPANY EUROPEAN LEVEL COMMUNICATION Peter Krajčír OV ECHOZ Slovnaft Wien, 16. March, 2010 Zameranie skupiny MOL / Hauptaufgaben der Gruppe MOL -Prieskum

Mehr

ŠkVP ISCED 2 ZŠ SSV

ŠkVP ISCED 2 ZŠ SSV ŠkVP ISCED 2 ZŠ SSV 2017-2018 ŠkVP ISCED 2 ZŠ SSV 2017-2018 Obsah 1. Všeobecné údaje... 1 Predkladateľ programu... 1 Zriaďovateľ školy... 1 Názov vzdelávacieho programu... 1 Kód a názov odboru štúdia...

Mehr

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA Viera PEREČINSKÁ, Anna BIĽOVÁ, František FRANKO Abstrakt E-learning ako projekt EÚ má za cieľ zvýšiť kvalitu

Mehr

ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS

ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS Roman HRMO, Lucia KRIŠTOFIAKOVÁ Autori : Pracovisko: Doc. Ing. Roman

Mehr

Štátny inštitút odborného vzdelávania, Bellova 54/A, Bratislava Národný projekt: Rozvoj stredného odborného vzdelávania

Štátny inštitút odborného vzdelávania, Bellova 54/A, Bratislava Národný projekt: Rozvoj stredného odborného vzdelávania Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Písomná správa zo zahraničnej pracovnej cesty konanej v dňoch 17. februára až 19. februára 2015 vo Viedni, Rakúsko.

Mehr

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA Príloha 5b NÁRODNÁ AGENTÚRA LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA ZMLUVA č. : SK/0/A/F/PL-00 09 NÁZOV PROJEKTU EUROPRAX PODÁVAJÚCA ORGANIZÁCIA Obchodná vyššie odborné štúdium,

Mehr

Vzdelávanie cez hranice Vzdelávanie dospelých v Európskych cezhraničných regiónoch

Vzdelávanie cez hranice Vzdelávanie dospelých v Európskych cezhraničných regiónoch Vzdelávanie cez hranice Vzdelávanie dospelých v Európskych cezhraničných regiónoch Alfred Lang I Nicole Ehlers I Lenny van Kempen 1 Táto publikácia je výstupom projektu CBCnet Cezhraničná spolupráca vo

Mehr

INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Základná škola Beňovského 1, 841 01 Bratislava IČO: 36071048 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Názov iškvp Budúcnosť Motto iškvp Vzdelávanie a vychovávanie pre život v 21. storočí Stupeň vzdelania:

Mehr

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU BRATISLAVA 2011 1 ABSTRAKT 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY PEDAGOGICKÝCH INOVÁCIÍ Nastolené otázky Ako chápeme

Mehr

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU DOPRAVNÉ STROJE A ZARIADENIA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU DOPRAVNÉ STROJE A ZARIADENIA Platný od: 31.8.2016 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU DOPRAVNÉ STROJE A ZARIADENIA (a) Názov študijného odboru: Dopravné stroje a zariadenia (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 STRANA 1/6 NOVEMBER 2014 SEITE 1/6 NOVEMBER 2014 NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novele zákona o dani z príjmov s účinnosťou

Mehr

Štátne jazykové skúšky

Štátne jazykové skúšky Jazyková škola Plzenská 10 Prešov jspresov@jspresov.sk www.jspresov.sk je držiteľom oprávnenia vykonávať štátne jazykové skúšky MŠSR-12775/2010-912 je akreditovaným skúšobným centrom Goetheho-inštitútu

Mehr

PORTFOLIO ŠKOLENÍ A KONZULTÁCIÍ NA ROK

PORTFOLIO ŠKOLENÍ A KONZULTÁCIÍ NA ROK PORTFOLIO ŠOLENÍ A ONZULTÁCIÍ NA RO 2017-2018 Logistika Základy logistiky pre automotive (Typy logistiky,logistické ukazovatele,logistické princípy a metódy,audity logistiky-1 deň Požiadavky VDA na logistiku

Mehr

9.1. Ústav súdneho inžinierstva

9.1. Ústav súdneho inžinierstva Ústav súdneho inžinierstva 409 9.1. Ústav súdneho inžinierstva Všeobecné informácie Adresa: Ústav súdneho inžinierstva Ul. 1. mája 010 26 Žilina Riaditeľ: prof. Ing. Gustáv Kasanický, CSc. tel.: 041-513

Mehr

SK - Vyhlásenie o parametroch

SK - Vyhlásenie o parametroch SK - Vyhlásenie o parametroch v zmysle vyhlášky MDVRR č. 162/2013 Z.z. Výrobok: Náterové látky rozpúšťadlové dvojzložkové Typy výrobku: PD, PE, PG, SD, SG, SE a jej doplnkový material: riedidlá VP 30-2438/0,

Mehr

Mozgotras v Petržalke

Mozgotras v Petržalke 4/2012, 8. november 2012 Dvojtýždenník o školstve a vzdelávaní Rozširované bezplatne, Ročník LIX Tvorivosť Vyskúšali ste niekedy ďalekohľad? My máme jeden doma. Manžel ho zmontoval, postavil na stojan,

Mehr

Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania

Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania Všeobecné informácie Adresa: Žilinská univerzita v Žiline Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania ŽU ul. 1. mája 010 26 Žilina Riaditeľ: prof. Ing., CSc. tel.: 041-513

Mehr

Banská Bystrica Vážený pán minister,

Banská Bystrica Vážený pán minister, Mitglied des Internationalen Deutschlehrerverbandes VORSTAND Präsidentin Nadežda Zemaníková Univerzita Mateja Bela Fakulta humanitných vied Katedra germanistiky Tajovského 40 974 01 Banská Bystrica Tel.:

Mehr

FOREIGN LANGUAGE ACQUISITION IN EUROPEAN CONTEXT

FOREIGN LANGUAGE ACQUISITION IN EUROPEAN CONTEXT F O R E IG N L A N G U A G E A CQ U ISITIO N IN E U R O P E A N CO N TE X T 1 COMENIUS UNIVERSITY BRATISLAVA FACULTY OF EDUCATION Department of English Language and Literature UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

Mehr

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania.

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania. Vaše Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Spektability, Vaše Honorability, vážený pán Dr. Günter Geyer, milé dámy, vážení páni, vážené slávnostné zhromaždenie, Ekonomická univerzita v Bratislave v súlade

Mehr

EdTRANS Schulpartnerschaft Wien - Bratislava Berufsschule für Elektrotechnik und Mechatronik 1060 Wien Glossar / Glossary. EdTRANS

EdTRANS Schulpartnerschaft Wien - Bratislava Berufsschule für Elektrotechnik und Mechatronik 1060 Wien Glossar / Glossary. EdTRANS EdTRANS Schülerinnen- und Schüleraustausch Wien Bratislava BS ETM SPSE 4. November 2013 7. November 2013 Projektteil Wien Vokabelzusammenstellung: Deutsch / Englisch / Slowakisch Fachwortschatz als Unterrichtsmittel

Mehr

Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM

Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM Bratislava 2006 Štúdium v Európskej únii krok za krokom Copyright 2006 Ing. Jozef Detko Ing. arch. Laura Gressnerová, PhD. Recenzent:

Mehr

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko 20 Jahre KABA-Slovensko, Entwicklungstendenzen in der Schweiz und die Zukunft der Arbeit 20 rokov K.A.B.A. Slovensko, vývojové trendy vo Švajčiarsku a budúcnosť práce 20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A.

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2014/2015 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Ústav cudzích jazykov Technická univerzita vo Zvolene. Aplikované jazyky v univerzitnom kontexte didaktika, terminológia, preklad

Ústav cudzích jazykov Technická univerzita vo Zvolene. Aplikované jazyky v univerzitnom kontexte didaktika, terminológia, preklad Ústav cudzích jazykov Technická univerzita vo Zvolene Recenzovaný vedecký zborník Aplikované jazyky v univerzitnom kontexte didaktika, terminológia, preklad Marek Ľupták Jaroslava Štefková editori Zvolen

Mehr

Vzdelávanie detí cudzincov

Vzdelávanie detí cudzincov Inšpirácie pre inkluzívne vzdelávanie z anglických škôl Editori: Peter Dráľ, Laco Oravec 2014 Nadácia Milana Šimečku Za spoluprácu pri realizácii tohto projektu ďakujeme organizáciám British Council a

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Motto: Žiak nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale pochodeň, ktorú treba zapáliť. ( Aristoteles ) Neučiť všetkých všetko, ale každého podľa jeho schopností. Názov vzdelávacieho

Mehr

Kreatívna nemčina pre ISCED 2

Kreatívna nemčina pre ISCED 2 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ PhDr. Zlata Hlebová Kreatívna nemčina pre ISCED 2 Osvedčená pedagogická skúsenosť edukačnej praxe Prešov 2013 Vydavateľ:

Mehr

Hotelová akadémia Otta Brucknera Kežmarok

Hotelová akadémia Otta Brucknera Kežmarok Hotelová akadémia Otta Brucknera Kežmarok Záverečná správa o výchovno - vzdelávacej činnosti školy, jej výsledkoch a podmienkach v Hotelovej akadémii Otta Brucknera v Kežmarku v školskom roku 2013/2014

Mehr

Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2010/2011

Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2010/2011 Bratislavský samosprávny kraj Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno vzdelávacej činnosti za školský rok 2010/2011 Stredná odborná škola chemická, Vlčie hrdlo 50, Bratislava Školský internát, Račianska

Mehr

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová Integrácia migrantov na lokálnej ú r o v n i výskumné zistenia a odporúčania Bratislava 2011 Bratislava 2011 Integrácia migrantov na lokálnej

Mehr

NEMECKÝ JAZYK A KULTÚRA

NEMECKÝ JAZYK A KULTÚRA NEMECKÝ JAZYK A KULTÚRA Študijný odbor: prekladateľstvo a tlmočníctvo V prvom bakalárskom stupni (3 roky) sa okrem štúdia teoretických predmetov z nemeckého jazyka a literatúry a štúdia dejín a reálií

Mehr

Ústav súdneho inţinierstva

Ústav súdneho inţinierstva Ústav súdneho inţinierstva Všeobecné informácie Adresa: Ústav súdneho inţinierstva ŢU Ul. 1. mája 010 26 Ţilina Riaditeľ: prof. Ing. Gustáv Kasanický, CSc. tel.: 041-513 69 01 fax: 041-525 38 31 e-mail:

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 STRANA 1/7 JÚN 2015 SEITE 1/7 JUNI 2015 - najvýznamnejšie zmeny wichtigste PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novinkách v oblasti

Mehr

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka Vis-à-vis Vis-à-vis einladung pozvánka zur Eröffnung der Ausstellung Vis-à-vis am 6. Oktober 2014 pri príležitosti otvorenia výstavy Vis-à-vis dňa 6. októbra 2014 Vis-à-vis Vis-à-vis Niederösterreichische

Mehr

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016 Výpredaj jazdených vozíkov JungSTARs Jungheinrich 25. JungSTARs. 26. máj 2016 Sonderkonditionen nur gültig bis 31.05.2016 ZÁRUKA KVALITY REPASOVANÉ V NEMECKU od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen.

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2017/2018 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA

NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA PRÍHOVOR ŠÉFREDAKTORA NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA Deň ako každý iný, a predsa výnimočný. Keď sa nad tým zamyslíte, naozaj o nič nejde. Bola nedeľa, potom pondelok. Žiadna veľká mágia... Avšak čosi

Mehr

Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy. Programový rok 2010/2011, 10.

Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy. Programový rok 2010/2011, 10. Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy Programový rok 2010/2011, 10. ročník Mladí vedúci pracovníci z verejného sektora Rozšírenie Európskej

Mehr

1 a) Základné identifikačné údaje o škole:

1 a) Základné identifikačné údaje o škole: Správa je spracovaná v zmysle zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, v zmysle vyhlášky Ministerstva

Mehr

Školský vzdelávací program

Školský vzdelávací program Školský vzdelávací program Motto: Zo školy by mal človek odísť ako harmonická osobnosť, nie ako špecialista. (A.Einstein). GYMNÁZIUM, OPATOVSKÁ 7, KOŠICE Vzdelávací program Stupeň vzdelania 3A Dĺžka štúdia

Mehr

Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti Jazykovej školy v Poprade a jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2011/2012

Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti Jazykovej školy v Poprade a jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2011/2012 Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti Jazykovej školy v Poprade a jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2011/2012 Predkladá: PhDr. Marta Zelená, riaditeľka jazykovej školy Správa bola prerokovaná

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Andrea Bacová / Branislav Puškár / Edita Vráblová Editor Andrea Bacová Dobrá architektúra bude vždy taká, ktorá nie je len

Mehr

Kitchen Manager / Head Chef

Kitchen Manager / Head Chef Personalagentur Kitchen Manager / Head Chef Eintritts gehalt: 2000 bis 2500 Arbeitsverhältnis: Hlavný pracovný pomer Arbeitsplatz: GB Möglicher Antritt: Sofort Art der Arbeitsstelle: Šéfkuchár Zaujímavé

Mehr

Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ. Február 2016 PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. TTstudio / Fotolia.

Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ. Február 2016 PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. TTstudio / Fotolia. Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU TTstudio / Fotolia.com OBSAH Milí členovia a priatelia, V týchto dňoch sa na Slovensku toho veľa točí okolo parlamentných volieb. Našich členov sme

Mehr

Novoročný príhovor rektora Žilinskej univerzity. Ústav celoživotného vzdelávania. Festival študentských filmov. Roč. XXVIII. strana 3.

Novoročný príhovor rektora Žilinskej univerzity. Ústav celoživotného vzdelávania. Festival študentských filmov. Roč. XXVIII. strana 3. Roč. XXVIII Novoročný príhovor rektora Žilinskej univerzity strana 3 Ústav celoživotného vzdelávania strana 4 Festival študentských filmov strana 13 január 12010 Úvodne slovo...aby bol lepší ako ten minulý...

Mehr

Stav. a rozvoj funkčnej gramotnosti

Stav. a rozvoj funkčnej gramotnosti Stav ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV NATIONAL INSTITUTE FOR EDUCATION a rozvoj funkčnej gramotnosti matematická a čitateľská gramotnosť Zborník z konferencií BRATISLAVA 2009 Štátny pedagogický ústav Bratislava

Mehr

Zábavná nemčina 2. časť

Zábavná nemčina 2. časť Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

Mehr

D. BOŽOVÁ: SVETLÁ A TIENE ŽIACKYCH SÚŤAŽÍ DOBRÁ ŠKOLA. Premýšľanie o reforme

D. BOŽOVÁ: SVETLÁ A TIENE ŽIACKYCH SÚŤAŽÍ DOBRÁ ŠKOLA. Premýšľanie o reforme D. KRÁLIK: UČÍM DVANÁSTY ROK A STÁLE HĽADÁM D. BOŽOVÁ: SVETLÁ A TIENE ŽIACKYCH SÚŤAŽÍ str. 3-5 str. 6-7 str. 8-9 DOBRÁ ŠKOLA 100 % 90 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % Priemerná úspešnosť úspešnosť

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2018/2019 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed)

Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed) Inštitút pre výskum práce a rodiny Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed) Bratislava, 2006 Vydavateľ: Inštitút

Mehr

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen Ü ü H 1-9: A G 1 B 2 N 3 F 4 A T 5 I I A (D, M, H) 6 W Z 7 Z ( S), Z 10-19: W W 10 S G W 11 G G, G 12 G G G, 13 G G G, N, Lä 14 G G G, N, Lä 15 O G 16 B, A M 17 G Pä / G U / L S G 1 20-29: U E 20 D W öß

Mehr

TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA

TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Branislav Antala a kolektív TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA Bratislava 2014 Telesná a športová výchova

Mehr

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K.

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K. Nameraná a vypočítaná spotreba paliva rodinného domu v lokalite Magdeburg-Ottersleben pred a po povlakovaní exteriéru prípravkom Thermo-Shield Rozvaha V prospektoch (1998) pre prípravok Thermo-Shield bola

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2012/2013 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

20 ročná oslávenkyňa Stredná priemyselná škola v Šali

20 ročná oslávenkyňa Stredná priemyselná škola v Šali Dôležitým míľnikom v živote Strednej priemyselnej školy v Šali bola jej integrácia začlenenie do Spojenej školy, Nivy 2, Šaľa, ktorá bola v roku 2006 zriaďovateľom Nitrianskym samosprávnym krajom, zriadená

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2013/ 2014 Číslo: Priezvisko a meno: Dátum narodenia: ZŠ: Hodnotenie písomnej skúšky: Číslo

Mehr

20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU

20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU 20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU Pri príležitosti 20 rokov vzniku SAIA zostavila Oľga Šubeníková Vydala: SAIA, n. o. Námestie slobody 23 812 20 Bratislava

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Konföderation Gewerkschaftsbünde Konföderation Nemocenské poistenie Krankenversicherung JUDr. Mária Svoreňová Jurist KOZSR Wien, 16. 3. 2010 Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca

Mehr

SÚKROMNÁ ZÁKLADNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ Polárna 1, Košice ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

SÚKROMNÁ ZÁKLADNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ Polárna 1, Košice ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM SÚKROMNÁ ZÁKLADNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ Polárna 1, 040 12 Košice ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM 1 Obsah: Charakteristika a vlastné zameranie školy...4 Základné údaje o škole...4 Profilácia školy - waldorfská koncepcia

Mehr

V Ý R O Č N Á S P R Á V A

V Ý R O Č N Á S P R Á V A Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov Študentská 3, 911 50 Trenčín V Ý R O Č N Á S P R Á V A za rok 2009 Predkladá: doc. Mgr. Sergej Vojtovič, DrSc.

Mehr

Humanizácia vyučovania nemeckého jazyka

Humanizácia vyučovania nemeckého jazyka Metodicko-pedagogické centrum Humanizácia vyučovania nemeckého jazyka Autonómnosť vo vyučovaní na príklade učenia sa na stanovištiach Jolana Krausová Bratislava 2011 OBSAH Predslov 5 Úvod 8 1 Otvorená

Mehr

Slowakei Österreich Projektübersicht. Arbeitsmarkt, Bildung, Qualifizierung. Programcezhraničnej spolupráce

Slowakei Österreich Projektübersicht. Arbeitsmarkt, Bildung, Qualifizierung. Programcezhraničnej spolupráce CBC SK-AT 2007-13 Programm zur grenzüberschreitenden Zusammenarbeit Slowakei Österreich 2007-2013 übersicht Arbeitsmarkt, Bildung, Qualifizierung Programcezhraničnej spolupráce Slovenská Republika Rakúsko

Mehr

PEDAGOGICKÝ MODEL INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA V ZÁKLADNÝCH ŠKOLÁCH PRINED - PRojekt INkluzívnej EDukácie Autorský kolektív

PEDAGOGICKÝ MODEL INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA V ZÁKLADNÝCH ŠKOLÁCH PRINED - PRojekt INkluzívnej EDukácie Autorský kolektív Kód ITMS: 26130130110 Číslo zmluvy: OPV/39/2014 PEDAGOGICKÝ MODEL INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA V ZÁKLADNÝCH ŠKOLÁCH PRINED - PRojekt INkluzívnej EDukácie Autorský kolektív PREŠOV 2014 PEDAGOGICKÝ MODEL INKLUZÍVNEHO

Mehr