TALLINNAST NARVA POOLE...

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "TALLINNAST NARVA POOLE..."

Transkript

1 TALLINNAST NARVA POOLE... IRU ÄMM MAARDU JÄRV MAARDU MÕIS SAHA KABEL JÕELÄHTME KIRIK (JÕELÄHTME KIVIKALMED JA REBALA MUUSEUM) KUUSALU KIRIK KOLGA MÕIS Sissejuhatus Tallinnast Narva on sõidetud ammustest aegadest, nii äri ajama kui ka võõrast ja tundmatut uudistama. Kodulähedased paigad on käimisest-sõitmisest nii igapäevaseks kulunud, et tihti kipume unustama ammuseid teelisi ning nende lugusid. Käesolev marsruut järgibki väheste kõrvalpõigetega ühte Eesti olulisemat magistraali. Rahvapärimuse abiga vaatleme teepeale jäävaid mõisasid, kirikuid, kabeleid, põlde ja kive. Kokku tuleb sellest üks üpris kirju pilt, aga pole ju kunagi väidetudki, et minevik ainult hall peaks olema. Tallinn-Narva maantee tekkimise kohta arvas aga rahvasuu nii Kord hakanud üks emissiga Tallinnast tulema ja Narva maantee, nagu igaüks teab on väga kõver ja kääruline ja ennustatakse et sea jälgedest ongi Narva maantee tekkinud./.../ ERA II 222, 586 < Kuusalu khk Alma Allemann < Kaarel Juhken (1939)

2 1. Iru ämm Skulptor Juhan Raudsepa loodud skulptuur märgib kunagise kivi, mida Iru ämmaks või Ämmaemandaks kutsuti, asukohta. Kivi ise lagunes poolteist sajandit tagasi jaanitule kuumuses tükkideks. Siiski leiti rahvale kunagi nii olulisele objektile ka pärast tema hävingut oma funktsioon nimelt kasutati kivi tükke Iru silla ehitamisel aastatel Folkloristi pilgu läbi on Iru ämmast kirjutanud ajakirjas Eesti-Loodus Mariann Remmel - Mari Ann Remmel oletab, et Iru ämm oli kunagine pühakivi, mis oma asukoha tõttu sobis ka esimest korda linna minejatele õpetuse andmiseks. Aga kõige värvikamalt kirjeldab Iru ämma kunagist väljanägemist ja sellega seotud kombestikku ilmselt rahvapärimus ise: Jüri kihelkonnas, 9 versta Tallinnast Narva maantee ääres, Pirita jõe kalda pääl seisis Hiru ämm. Sinna pääle pandi neid istuma, kes esimist korda linnas käisid, ja mitte rumalust ei tahtnud maksta, s.o. kes mitte teistele viina ei tahtnud osta. Istuma panemine sündis nii, et kuue hõlmade ja käiste pääle rasked kivid veeretati, nõnda et istujal mitte võimalik polnud ennast liigutada, veel vähem vabastada. Kes siis veel hädaga maksta lubas, - sai lahti lastud, kes aga mitte, seda jäeti istuma, kuni mõni teekäija halastaja Samaaria mees teda säält ära päästis. Nüüd pole ämma enam, sest Pirita jõgi on säält kalda aluse õõnsaks söönud, ämma kivid on ära veeretud, ja sinna samasse ligidale kivi aiaks tehtud. E 4155/4155 < Kuusalu khk. Aleksander Ploompuu (1901) Iru ämm oli kivist naisterahva kuju paarsada sammu Iru sillast Jõelähtme pool Ämma mäel, Vanast põlvest üks Soome röövel tahtnud röövida Iru ämma, kuid ämm muutund kiviks. Kivil olnud täiesti inimese kuju: alt olnud lai nagu tuul ajanuks riided laiali, voldid olnud veel seelikul sees. - Pihal olnud nagu abaluud näha. Selg olnud maantee poole, nägu mere poole pööratud. Teine käsi olnud selja taha painutatud nagu valust kistud. Kuju olnud umbes 10 jalga kõrge. Peas olnud nagu tanu ja "raua sita " moodi toppmüts. Rahvas austand väga Iru ämma. Jaanituld tehtud ikka seal

3 ämma juures. Mõisnikud tahtnud mitu korda ämma lõhkuda, kuid pole saand. Umbes 60 aasta eest võetud lõhkumine tõsiselt käsile. Rahvas tahtnud siis ämma varastada ja sohu viia, et hiljem teda sealt tagasi tuua. Mõisnikud ikkagi lõhkund ämma ja pannud tükid Iru silla müüridesse. ERA II 18, 235/236 < Jõelähtme khk., Nehatu v., Iru k. Rudolf Põldmäe < Hindrek Tamm, (1929) Tallinna lähedal Iru mäe peal kivi otsas istuvat Iru ämm, (hüütakse ka Viru ämmaks) kes igaühele, kes esimest korda linna läheb, pakkuvat õunavorsti. Kes seda vastu ei võta, selle pidavat ämm jõkke viima ja vihtlema. ERA II 222, 395/396 Kuusalu khk., Kõnnu v., Kalme k. Ilse Lehesalu < Jakob Rebane (1939) Friedrich Reinhold Kreutzwald on Kalevipojas rääkinud Iru ämmast kui kivistunud Lindast. Nimelt oli Soome Tuuslar üritanud Lindat väevõimuga endaga kaasa viia. Piksejumal Uku vihastanud selle peale nii, et sihtinud Tuuslarit piksenoolega. Paraku oli löök nii tugev olnud, et Linda kivikujuks tardus. Loole Lindast põimis Kreutzwald sisse ka Iru ämma kohta käiva rahvapärimuse: Kaljuks moondud kodukana, Lindat, Kalevite leske, Võite täna tunnistada, Selgelt oma silmil näha. Iru mäe peal istub leski, Tedremunast hautud tütar, Istub Linda maantee ligi, Kuidas linnaskäijad teavad, Ehk küll selle põlve lastel, Tänapäevasel tuimusel Linda nimi meelest läind. Rahvas kutsub kivipakku Enamasti Iru ämmaks. Esimest korda linnas käijad Peavad vana seadust mööda Iru ämma teretama, Austades ämma pähe Poisid kübara panema.

4 2. Maardu järv Maanteest paremat kätt jääb Maardu järv, mis oli varem tuntud ka Liivakandi järve nime all. Ligi aastat tagasi merest laguunina eraldunud järve saatust on väga palju mõjutanud inimtegevus aastal otsustas Maardu mõisnik von Brevern tammiga reguleerida järve veetaset. Selleks kaevas ta mereni kraavi ning ehitas vesiväravad. Vaevalt oli tamm valminud, kui keegi järgmisel, 1894 aastal tahtlikult või siis kogemata väravad avas ning meeletu hooga paiskus vesi järvest mere poole, viies kaasa nii tammi kui ka sillavahi maja. Paari päevaga jooksis järv veest tühjaks, suurem osa järveliivast kanti mere äärde, alles jäi vaid soine heinamaa. Maardu järv taastati aastal, mil seoses Maardu fosforiiditehase rajamisega paisutati järv jälle üles. Praeguseks on keemiatehase töö Maardu järve palju reostanud ning mitmed kala ja taimeliigid on seal hävinud. Rahvas mäletab aga aega, mil kalade kõrval elasid järvevees ka näkid. Maardu järves eland näkid. Järves olnud kaks kivi, mille otsas näkid käind istumas ja pesemas. Visand ikka teist nisa ja teist nisa üle rinna. kive hüütud näkikivideks. ERA II 18, 256 < Jõelähtme khk., Nehatu v., Maardu mõis Rudolf Põldmäe < Peeter Peetremägi (1929) Rangu saunas Lagedil /Jüri khk./ eland vanamees, kes olnud Saha järvevahiks. Siis veel Saha ja Maardu järved olnud ühes. Vanamees teind järve kaldal tuld. Vaadand korraga: näkk tuleb järvest välja tule juure end soojendama. Vanamees löönd ahingiga läbi tule näkile persse. Kui siis läind nagu hall härg vette tagasi. ERA II 18, 258/260 < Jõelähtme khk., Nehatu v., Maardu mõis Rudolf Põldmäe < Peeter Peetremägi (1929)

5 3. Maardu mõis aastal esmamainimist leidnud Maardu mõis on näinud erinevaid omanikke ja aegu. Ta on olnud mitmete aadlisuguvõsade käes. Peale Põhjasõda sai Maardu mõisast Keisrinna Katariina majanduskontor ning kohaliku koorkihi kooskäimiskoht, peale Eesti iseseisvumist oli seal algkool, Nõukogude ajal hoopis kolhoosikeskus. Täna on Maardu mõis Eesti Panga valduses ning seal asub kaasaegne õppe- ja puhkekeskus Iga omanik on mõisa oma käe ja vajaduste järgi kujundanud. Kõige otsesemalt mõjutas kindlasti mõisa välimust Riia kuberner Fabian von Ferssen, kes lasi 1660ndatel ehitada uue barokse peahoone, mis on tänase päevani säilinud. Talurahval ilmselt peahoonesse eriti asja ei olnud, küll aga on nende mälusse talletunud mitmed lood mõisa värvikatest omanikest. Alates aastast kuulus Maardu mõis von Brevernite suguvõsale. Maardu mõisahärra Brevern olnud kurt ja pime. Toapoiss Jaan olnud tal talutajaks. Härra käind rukkilõikajate tööd "vaatamas": võtnud vihu kätte ja koband kätega. Kui vihk ei annud mõõtu välja, siis härra annud lähedal-olevale lõiakajale kepiga selga. Toa-Jaan võtnud paraja vihu kaenlasse ja pannud selle härra ette maha, niipea kui see kummardund vihu võtmiseks. Härra katsund Jaani toodud vihku ja niimoodi pääsnud mõnigi rukkilõikaja peksust. ERA II 18, 230 < Jõelähtme khk., Nehatu v. Rudolf Põldmäe <Juhan Tänav (1929)

6 Üldse on rahva mälus Maardu mõis seotud väga veriste ja tumedate juhtumistega. Raske on öelda, millistel lugudel tõepõhi all on ja milliste kohta võib lihtsalt öelda, et hirmul on suured silmad. / /Koolimaja all võib veel praegu näha varem kinnimüüritud keldrikoopaid, kus rahva jutu järele olla tõrkujaid orje sisse müüritud, aga keegi pole vaevaks võtnud vaatama hakata. Selgemat tunnistust orjade nuhtlemisest annab pime piinakelder keskel maja all. Sääl on veel võlvitud laes näha kuus roostetanud raudrõngast, kuhu orje üles riputati. Peksupingid aga alles aasta kolmkümmend tagasi olla mõisa kartulivõtjad muhu tüdrukud endale tulepuudeks katki saaginud. Nii räägivad vanad mõisateenijad, kes alles elavad. Ka ei puudunud majas tondid, isegi üks koolipreili emagi alles kuusteist aastat tagasi rääkis minu isale, et team ka näinud viirastust. Keegi uhke proua mustas kahisevas siidkleidis tulnud peale päikese loojangut mööda koridori tema korteri ukse tagant mööda välisukse poole. Tema astunud ka omast toast välja, hakanud mööda koridori uhkele prouale järele minema, aga ette kotta jõudes pole enam mustakuue kandjat kusagil näinud. / / ERA II 224, 55/59 < Tallinn. Valdeko Ploompuu <? (1939) Siiski pole mõisnikud ainult negatiivsed tegelased olnud Üks talupojasõbralikumaid härrasid oli kindlasti kindral Hermann Jensen von Bohn, kes aastal maksis 2/3 esimese eestikeelse Piibli trükikuludest. Samuti avas ta talupoegade harimiseks Maardu mõisa lähikonnas 16 külakooli aastal püstitati sellele edumeelsele mõisnikule ka mõisa õuele mälestusmärk. Nagu järgnevast loost selgub, oskas nii mõnigi mõisnik talupoegade kavalust hinnata ja vahel ei toonudki härra ninapidi vedamine endaga karistust kaasa. Seda ei tea, missuguse mõisniku ajal see lugu sündis. Kord tulnud Kostivere mõisnik külla Maardu härrale, nad olnud vennad. Kostivere härra oli ütelnud, et temal on mees, kes valetab nii et sa usud. Maardu härra ütelnud, temal on ka niisugune mees, kes saab selle ülesandega hakkama. Saatnud käsu ühele töölisele tulla mõisa valetama. Mõisnikud vedanud kihla saja rubla peale ja tutvunesid ümbrusega. Tööline tulnud käsu peale mõisa. Riided olnud tal jahuga tolmutatud ja kott seljas Pai härra, ma ei ole eluaeg valetanud ja täna pole selleks aega. Kas härra lubaks mulle hobust? Kostivere randa olevat jäänud laev madalikule kinni ja kõik mehed tassivad seljas jahu. Härra vihastanud ja saatnud mehe ära. Kostivere härra seda kuuldes korjanud hobused kokku ja kihutanud ranna poole. Sel ajal kuulus mõisnikule, mis tema maa peal, ja siis ka jahukoormaga laev.

7 Randa jõudnud, ei leidnud ta laeva kusakilt. Pärast oli saatnud ta teate Maardu härrale, et ta kaotas kihlveo. Härra olnud väga rõõmus ja kiitnud meest, kes oskas valetada. Pärast härra ostnud kõrtsist viina ja kinkinud viis rubla vale eest. Nõnda oli kuulnud mu isa ühelt vanalt inimeselt. ERA II 224, 53/54 < Tallinn khk. Valdeko Ploompuu <???? (1939) 4. Saha kabel Eestimaa ristiusustamisega seoses ehitati siia hulgaliselt kirikuid ja kabeleid. Saha kabel on üks paremini säilinud maal asuvaid keskaegseid kabeleid. Nagu keskaegsete kabelitega ikka, on Saha kabeligagi seotud hulgaliselt saladusi. Väga palju rahvapärimust räägib Saha kabeli asutamisest: Jõelehtmäe kihelkondas Saha valdas ilusa mäe künka otsas on vana lagunend "Saha kabel", arvata paarikümne aasta eest lagunes ta katus ära ja muist võlvesi kukus sisse, müürid ja ka altari poolt otsa viil on praegu üleval, teenistust seal enam ei peeta, uuest teda ka ei ehitata. See kabel pidada vanem olema kui Tallinn. Tema ehitusega olla lugu nõnda olnud: "Üks kord olnud üks rikas suurt sugu härra oma proua ja lastega laevaga mere peal, seal tõusnud väga kange torm mere peal ja laev sai laenetest sinna ja tänna aetud, nõnda et üsna hukaminemine karta oli. Siis hakas see suurt sugu herra kangeste Jumalat paluma, et Jumal ise ime viisil neid võtaks hoida ja peasta ja lubas sinna kohta kuhu ta välja saaks ühe Jumala koja ehitada. Ja viimaks torm jäi vaikseks ja kõik jäid elusse kes laeva peal olid. Torm oli laeva Maardu ranna ligi ajanud, seal mäe peal kus praegust Saha kabel on, olnud sel ajal üks väga suur pihlaka puu mis mere peale paistnud kõige enne kui torm vaikseks jäi. See herra pidas ka oma sõna ja laskis materiaali koku vedada ja hakati sinna pihlaka puu juure Saha küla väljale kabelit ehitama. Küla rahvas aga ei sallinud seda sugugi, sest et ka küla põllust tük maad kabeli platsiks sai võetud. Mis töömehed päeval ehitasid seda külamehed öösel lautasid, et sugugi töö edasi ei läinud. Viimaks räägiti

8 seda ka selle suurt sugu herrale, see käskis meistre ja mõned töömehed öössel passima jäeda et näha saaks kes need kelmid on. Tulidgi öössel kolm küla noort meest kangid käes ja pidid hakama jälle müürisi lõhkuma, neid võeti aga kinni ja viidi selle härra ette, härra mõistis neile väga raske nuhtluse, ta käskis neid kabeli taha müüri ääre põllvili maha heita ja laskis nende pead elusalt müüri sisse müürida, need peade augud on veel praegu seal kabeli müüri sees näha, mõne aasta eest olnud ühes aukus ka tük pea luud näha." H II 58, 165/166 < Jüri khk, Jaan Saalverk < Jaan Peitong, (1896) Kirikuhärra Tomberg rääkinud, et need olnud taani kaupmehed, kes selle kabeli ehitanud, nende sugu elanud Peterburis aga kord olnud nad Tallinna tulles merehädas ja lubanud kaldal paistva suure tamme kohale kabeli ehitada kui nad peaksid pääsema. Nii tulnudki nad Saha külla ja ehitanud kabeli. Vanasti olnud ehitaja tammepuust kuju kabelis olnud. Nüüd on see muuseumis. Sellest tammest lasknud ta kuju välja nikerdada ja naine ja lapsed olnud ka seal. Kui mina kuju veel nägin olnud naine ja paar last juba ära kõdunenud. Ukse kõrval müüri sees olevat 3 auku, kus 3 pealuud sees olevat olnud. Räägitakse, et sinna olevat 3 inimest sisse müüritud; ei seda juttu aga usta. EKLA, f 200M, 37/38 < Jõelähtme khk., Nehatu v., Saha-Loo k Evald Uustalu < Juhan Sepp, (1930)

9 Saha kabel olevat 100 a. vanem kui Tallinn. Kabelis olnud mees, keda hüüti "kabeli Nigulaus" ja temaga naine ja lapsed ümberringi. Olla siis tehtud kui kabel ehitatud suurest tamme kännust. EKLA, f 200M, 38 < Jõelähtme khk., Nehatu v., Saha k. - Evald Uustalu < Kaarel Kliit, (1930) Saha kabeli asutamislugu on ajaloolastele palju peamurdmist valmistanud. Rahvapärimus jutustab sellest, et Saha kabel on ehitatud isegi varem kui Tallinna linn. Saha kabeli juures olevalt kalmistult välja tulnud leiud - hoburaud sõled, rinnanõelad, spiraalkäevõru, noatupp - pärinevad tõenäoliselt perioodist Täpset kabeli asutamisaega ei ole võimalik aga öelda. Ühe võimaliku daatumina on pakutud aastat 1220, mil taanlased ristisid Harjumaa. Igatahes pikka aega vastne kabel ei püsinud, sest juba aastal kirjutab Taani Hindamisraamat, et kabel oli hävinud, alles oli vaid surnuaed. Tõenäoliseks peetakse, et ehitis hävitati aastal, sest peale seda on andmeid ainult kirikut ümbritsevast kalmistust. Sama huvitav on küsimus, et miks ja kelle poolt Saha kabel üldse ehitatud on. Ei ole välistatud, et tegu on erakirikuga. Ajaloolane Kersti Markus peab võimalikuks, et kabeli ehitajaks võis olla isegi eestlasest ülik Hildelempe, kellele kuulusid sealkandis maavaldused. Teistkordselt ehitati kabel üles 15. sajandi teisel veerandil. Ka sel juhul oli tõenäoliselt tegu erahoonega, Ülimalt tähelepanuväärne on, et oma põhiplaanilt oli tegu umbes samal ajal valminud Pirita kloostri väikese koopiaga. Hilisemal ajal sai Saha kabelist Jõelähtme koguduse abikirik. Nagu selgub Jõelähtme pastori Heinrich Christopher Wrede kirjapandud kirikukroonikast, toimus Saha kabelis ning selle ümbruskonnas jätkuvalt põnevaid lugusid. Selles kabelis laulatas aastal 1708 kapten Hunninghsen, kes ennast magister Rösteriks nimetas, kapten Buxhövdeni tema nõu von Wedbergiga, millist kurja tegu oleks väga karmilt karistatud kui Hunninghusen ei oleks põgenenud ja katk ei oleks viinud mõlemat laulatatut. (Jõelähtme kirik ja kogudus 18. sajandi esimesel poolel : pastor Heinrich Christopher Wrede ja tema ametijärglaste kroonikamärkmed / transkribeerinud, tõlkinud ja kommenteerinud Tiina Kala. Tallinn Lk 319)

10 Tumedaid lugusid juhtus aga ka lähedasasuvas külas aastal, 16 jaanuaril pidasin ma Saha külas kohalikku visitatsiooni. Seal jutustas mulle Karja Madise naine Kaddrina, et ta möödunud suvel oli tähele pannud, et tema majas, eriti aga laudas lehma juures näitas ennast sageli kärnkonn. Iga kord kui ta lehma lüpsis, oli kärnkonn seal juures ja võttis mõnikord piima, mis lüpsmisel lehmast maha pritsis, jalaga üles ja lakkus. Selle juures pani naine tähele, et tema lehm jäi haiglaseks ja andis, mida aeg edasi, seda vähem piima, ja ta mõtles, et kärnkonn teeb temale sellist häda, ja seetõttu lõi ta toda sageli ja viskas üle tara sohu. Et see aga üha uuesti tuli, lõi naine kärnkonna ni,i et too ei suutnud enam liigutada, ja viskas selle tara peale. Natukese aja pärast, kui ta kärnkonna sealt otsima läks, ei leidnud ta seda enam eest, mispeale ta rõõmustas, et on selle nüüd surmanud ja oma lehmast eemale tõrjunud. See sündis teisipäeval keskpäeva paiku. Vastu õhtut nägid inimesed, kes elavad koos Enni Jürri Andrese lese Maiga ühes talus, et tema lehm kõnnib lüpsmata ringi, mida seni polnud kunagi juhtunut, nad lasid selle aga niimoodi olla ega mõtelnud enam selle peale. Kui nad aga järgmisel hommikul sedasama lehma ikka lüpsmata näevad, siis mõtlevad nad, et Mai-eidega ei ole kõik korras, lähevad seejärel tema majja ja leiavad tema toauksel surnult maas lamamas, nina ja üks silm puruks löödud, kõri ja rind ning käsivarred täiesti sinised ja muljutud, samal viisil nagu Kaddrina oli kärnkonna nuhelnud. Seetõttu arvavad inimesed, et ta oli kuradikunsti abil kärnkonnaga mestis olnud. Niipea kui see sündis, leidis Kaddrina oma lehma terve olevat ja see lüpsis hästi. (Jõelähtme kirik ja kogudus 18. sajandi esimesel poolel : pastor Heinrich Christopher Wrede ja tema ametijärglaste kroonikamärkmed / transkribeerinud, tõlkinud ja kommenteerinud Tiina Kala. Tallinn Lk 333)

11 5. Jõelähtme kirik Jõelähtme kirik on ilmselt üks Eesti vanemaid kirikuid. Puust kirik rajati arvatavasti juba 13. sajandi alguses, praeguse põhiplaaniga hoone valmis 14. sajandi esimesel poolel. 15. sajandil lisati kirikule kooriruum.oma praeguse kuju sai kirik lõplikult alles 20. sajandi alguses aastal põles maha vana kirikutorn ja selle asemele ehitati aastal uus. Kui ükskord Jõelähtme kirikud parandatud, saanud töömehed isekeskis vaidlema, et keegi altari peal ei julge magada. Üks, kes kõige südakam olnud, see löönud teistega kihla et tema ühe öö altari peal magab. Õhtul läinud mehed kolmekeisi, teinud altari peale aseme valmis, kaks meest läinud ära, kolmas heitnud peale magama. Umbes kesk öö aegus tulnud kolm õpetajad tema juurde ja üks hüüdnud: "Mees, miks sa siin magad, mine ruttu ära!" Mees põle mitte liigutanudgi. Kiriku õpetajad korranud neidsamu sõnu teist korda, aga magaja olnud ikka rahul. Nüüd hüitud kolmat korda ja kui mees ei ole kuulanud,tõmmatud ta kesk kirikud ja hakatud teda seal raud vitstega peksma, nii et ta sinine olnud. Siis läinud õpetajad jälle ära, teda sinna sama paika, kiriku põrandalle maha jättes. Ühe neist oli mees selgeste ära tunnud, see oli just selleaegne kiriku õpetaja, kes seal kiriku peal oli. Sellepärast siis ka mees hommikul kohe õpetaja juure läinud kaebama, miks teda nii kurjaste peksetud. Õpetaja vastanud et tema küll ei olla käinud, "aga võib olla et see ehk minu vaim oli," rääkinud õpetaja edasi, "selle kiriku peale on tõutus pandud et seda kolm õpetajad peavad valvama ja hoidma et kirikulle midagid haba ei tehta. Üks peab see olema kes elab ja kaks selle eelkäiad kes enne seda on kiriku peal olnud, nõnda peab see põlvest põlveni edasi kestma."mees kes peksta sai ei ole enam ialesgi nii rumalaste vaielnud ja kartnud öösel kirikud kui tuld. H II 47, 36 / 38 Kuusalu khk., Koitjärve k. J. Ploompuu (1894) 6. Jõelähtme kivikalmed

12 Jõelähtmete kivikalmeid on praktiliselt võimatu mitte märgata. Kindlasti köidavad iga maanteel liikleja pilku põllu peal asuvad müstilised korrapärased kiviringid. Tegu on pronksiajast pärinevate kivikirstkalmetega., mis on rajatud tõenäoliselt 8.-7.sajandil enne kristust. Sel asukohal on nad seisnud aga ainult mõnikümmend aastat , mil ehitati uut Tallinn-Narva maanteed jäid nad teeehitusele ette ja nii paigutati nad fotoplaani alusel mõnikümmend meetrit lõuna poole. Jõelähtme ümbrus on üldse muististe poolest väga rikas. Siit on kokku leitud üle 200 kivikalme, 80 kultusekivi ja muistsete põldude jälgesid. Nii tasuks arheoloogiahuvilistel kindlasti külastada Jõelähtmes asuvat Rebala muinsuskaitseala muuseumit. ( 7. Kuusalu kirik Kuusalu kirikut on peetud üheks esimeseks Põhja- Harjumaa kivikirikuks. Ilmselt ehitati see millalgi 13. sajandi lõpul. Kirik sai kannatada nii Liivi - kui ka Põhjasõjas ning on mitmel korral ümber ehitatud. Praeguse väljanägemise sai ta alles 19. sajandi lõpul. Huvitavaks teeb Kuusalu kiriku ehitamise loo aga see, et tegu oli munkade kirikuga aastal ostsid Gotlandil asuva Gutwalli kloostri tsistertslastest mungad Kuusalu kirikuküla ning Taani hindamisraamatu järgi kuulus neile terve hulk Kahala järve ümber asuvaid külasid. Nii olid mungad omamoodi mõisavalitsejad. See, et tegu oli just tsistertslaste ehitatud kirikuga, on oma jälje jätnud nii kiriku arhitektuuri hoone põhiplaan on sarnane sama ordu valdusesse kuulunud Järva- Madise ja Juuru kirikutega kui ka asukohta. Arhitektuuriajaloolane Villem Raam on juhtinud tähelepanu sellele, et kirik on ehitatud tsistertslaste tavale omaselt madalasse orgu ja mitte kõigile nähtavale kõrgendikule. Kuna kiriku ametlikuks pühakuks oli püha Laurentsius, siis mitmed kiriku asutamist puudutavad lood olid just temaga seotud.

13 Laurentsijus ehitanud Kuusalu kirikut ja ehitades ei ole jäänud üleval võlv pidama. Siis lubanud laurentijus lasta ennast elusalt ära põletada. Siis jäänud võlv seisma. Kui kirik valmis, lasknud ta ennast elusalt põletada. Kivile raiutud rest, rist ja käärid. Sääl teda põletat. Kui üks külg põlenud oli, siis ütelnud Laurentsijus. Keerake nüüd teine külg, see külg on juba küll saanud Selleks pühitsetakse ka lauritsa päeva. ERA II, 222, 80 < Kuusalu-valkla k. Linda Merela < Leena Jürisson (1939) Rahvasuu mäletab ka seda, kuidas vanal ajal kurjategijaid karistati: Kiriku lähedal olnud vanal ajal kaak kuhu süütegijad kinni seoti ja ennem peksmist tuli kirikupapp süütegijat noomima, et see oma papi ees oma patud andeks paluks ja kirikuhärra kuuepalistusele suud annaks, noh peale kirikuhärra pikka noomitust hakati süütegijat peksma. Ja alati taheti pühapäevadel inimesi peksta et teised inimesed ka seda näeksid ja tema eest kirikus hästi palju paluksid. ERA II 222, 589 < Kuusalu khk Alma Allemann < Madlil Juhken (1939) Siiski mälestus sellisest karistusviisist ei hoidnud mitte kõiki kurjategijaid kirikust eemal aastal kirjutas ajaleht Virulane järgmisest jultunud vargusest: Öösel 4. ja 5. aprilli vahel tunginud keegi kurjakäemees Kuusalu kirikusse ja varastanud sealt õhtusöömaaja karika ära, mis täielt altari peal seisnud. Kurjategija purustanud akna katki ja tunginud sealt sisse. Karik maksnud 45 rbl ja see olnud häbemata kiriku teotaja ainuke saak. Virulane nr aprill Kolga mõis 1230ndatel aastatel kinkis Taani kuningas Valdemar Gotlandi munkadele Kolga ümbruses maad. Üsna pea rajasid tsistertslased endale sinna mõisa, mis täitis ka kindluse funktsioone, nii oli hoonel isegi suurtükitorn. Liivi sõjas aga algne hoonestus hävines ja 17. sajandil ehitati selle varemetele praegune mõisakompleks. Suured ümberehitustööd leidsid mõisas aset 19. sajandi teisel veerandil, mil peahoone kujundati välja klassitsistlikus stiilis. Mitmed rahva lood räägivad sellest, kuidas mõis ühe või teise omaniku kätte sattus. Üks kuulsamaid lugusid on ilmselt seotud kuninga vallastütrega.

14 Kord kandnud meri väikese paadiga pisikese tüdruku Kolga randa. Tüdruk kasvas randlaste peres ilusaks neiuks. Talle heitis silma eesti mees Kivisikk. Nad abiellusid ja kohe kutsus kuningas nad rootsi, kus tuli välja, et neiu osutus kuninga sohitütreks. Kivisikk ülendati krahv Stenbockiks. Rootsi kuningas kinkis noorpaarile maavalduse Kolga rannas, kus nad ehitasid esimese Stenbockide mõisa. Noorpaaril olid lapsed ja nad elasid õnnelikult. EFA II 37, 239 < Kuusalu khk Taavi Riives <? (1999) Selles loos on isegi omajagu tõtt. Nimelt kinkis Rootsi kuningas Johan III aastal Kolga mõisa kuulsale väejuhile Pontus De la Gardiele, kes oli tõepoolest abielus kuninga vallastütre Sofiaga. Nimi Stenbock on aga ilmselt rahva mällu kinnistunud seepärast, et 17. sajandil läks Kolga mõis Stenbockide (eesti keelde tõlgituna tõesti Kivisikkude) kätte. Stenbockidele kuulus mõis ligi kolm sajandit - kuni aastani, mil nõukogude võim selle natsionaliseeris. Siiski, peale Põhjasõda oli üks lühikene periood, mil mõis Stebockidele ei kuulunud aastal sai Kolgast riigimõis ja läks see Gustav Otto Douglasele, kellest sai hiljem Albu mõisa omanik aastal läks Kolga Stenbockide suguvõsa kätte tagasi. Rahvapärimus jutustab samamoodi sõjajärgsest ajast, mil kaks krahvi pidid Kolga mõisa pärast võistlema. Tegu on üsna julma ja verise looga. Loodetavasti on seal rahvajuttudele omaselt tugevasti liialdatud ja fantaseeritud. Kolga vald - olid kaks meest soas - Kolga krahv ja üks Albu krahv, saane soas krahviks, enne old prostoi soamehed. Kolga krahv läind siit Juminda Pätsepa perest välja soa, oli üks liht poiss, meiesugu poiss. Menned soasse, said aunimed krahvid, neile anneti vallad. Kaks valda old anda - Kolga ja Albu. Kolga krahvile oli see vald armsam, tahtis seda votta. Akand kahekesi voidu ajama, et kumb saab Kolga omale. Siis nad ajaned nii, et toisel läind obune lohki ja toisel mend told polema. Siis on ikka sundind postipoissi, et - postipoiss, piss, piss tolla pääle! Seesama Kolga krahv joudand ennemalt, saand Kolga valla omale, teine mend Alpu. See old nii vihane, et toine Kolka sai, tema tuld Kolka ja akand rüüstama ja tappama Kolga

15 inimesi. Siis on kiskund miestel - pand kaula päält kougud sisse, kiskund seljast juttad välja, inimesed menned peitu metsa. Siis üks soo Hara pääl on, miehed menned sinna soosse metsa sisse peitu. Tema on vahtind, sealpool Pudisood on Muuksi mägi, vahtind seal mäe otsas, kus suitsu oli - nemad tegid muidugi tuld metsas sooja pärast - ja tungind sinna pääle. Siis tema saand käde neid perekondasi, mehi ja naisi ja akand neid piinama. Siis leikand miestel munnid takka ära ja naistel tissid. Ei ole leikand, muudkui pand kändude külgi suurte naeltega (raaspiikidega) rippuma, nii kuri oli see Albu Tuglas. Minu emaisa kiskuned ja Tabani vanamees kiskuned veel neid naelu välja kandude seest. See peab nii tosi olema, minu ema rääkis. Tema old ikka Albus krahviks, old paha krahv. Kui mees vottand seal vallas uue naese, siis pidand üheks nädalaks minema tema juure magama. Nee juttad, mis siit Kolgast on inimeste seljast ära viined, need old ühes kastis. Üks Albu mees Siim käis siin ikka enne, see rääkis, et tema pojapoeg mattis maha need, olid ikka Kolga meeste seljajuttad. Kui ta oli vanaks saand, ta oli oite vanaks saand, ei jaksand süüa ega juua, siis vallast aetud naesed teda imetama. Naised old kaik vihased, et mine teda mädand imetama. Siis üks naene old, suur tugev naene old, üteld: Kui tema kerd on minna, et ma ta kuradi tappan! Oli oma rindega ta lämmastand, rehus ta sinna alla. Selle vihaga ta vaevas inimesi, et ta siia Kolka ei saand. ERA II 114, 524/528 < Kuusalu khk., Kolga v., Juminda k. Ulrich Heinakroon < Anna Elisperk (1935) Tänaseks on mõisakompleks jälle Stenbockide suguvõsale tagastatud ning seal asuvad restoran ja hotell. ( Kasutatud allikad ja kirjandus Arhiiviallikad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Tartu H - Jakob Hurda rahvaluulekogu E - Matthias Johann Eiseni rahvaluulekogu EFA - Eesti folklooriarhiivi rahvaluulekogu ERA - Eesti Rahvaluule Arhiivi rahvaluulekogu Publitseeritud allikad Jõelähtme kirik ja kogudus 18. sajandi esimesel poolel : pastor Heinrich Christopher Wrede ja tema ametijärglaste kroonikamärkmed = Kirche und Gemeinde von Jegelecht in der ersten Hälfte des 18. Jahrhunderts : Chronikalilsche Nachrichten von Pastor Heinrich Christopher Wrede und seinen Amtsnachfolgern / transkribeerinud, tõlkinud ja kommenteerinud Tiina Kala. Tallinn 2006.

16 Kirjandus Eesti arhitektuur. 3, Harjumaa. Järvamaa. Raplamaa. Lääne-Virumaa. Ida-Virumaa. Üldtoimetaja Villem Raam. Tallinn Eesti järved. Toimetuskolleegium A. Mäemets jt. Tallinn Friedrich Reinhold Kreutzwald. Kalevipoeg. Tallinn Valter Lang. Muistne Rävala. 1. köide, Maa, muistised ja kultuur : muistised, kronoloogia ja maaviljelusliku asustuse kujunemine Loode-Eestis, eriti Pirita jõe alamjooksu piirkonnas. Tallinn Kersti Markus. Keskaegsed maavaldused. Uus allikas arhitektuuriuurijale. // Acta Historica Tallinnensia (10/2006). Lk 3-19 Mari-Ann Remmel. Iru Ämm ja Linda kivi. // Eesti Loodus 2005/6. Mari-Ann Remmel. Mõisalegendid. Harjumaa Indrek Rohtmets. Kultuurilooline Eestimaa. Teekaaslane. Tallinn Internet valdade ja mõisade koduleheküljed

HIIUD JA KOERAKOONUD

HIIUD JA KOERAKOONUD 70 HIIUD JA KOERAKOONUD 220. Seda pannakse ju alatasa tähele, et üle tavalise keskpärasuse on ühed oma mõistuse või kavaluse, teised taas tugevuse poolest. Viimaste kohta öeldaksegi vägimees ehk sõnasõnalt

Mehr

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid TOOTEINFO GU BKS Access Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele Üheukselised süsteemid Väljumiste loenduriga kombineeritud juhtimispult Läbipääsusüsteemi juhtimispult siseruumidele

Mehr

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead!

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Lektion 1 Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Auto Radio Motor Cola Pizza Musik a) Campingplatz Fotoapparat Gitarre Volleyball Hamburger Limonade Tasse Vase Bild Kleid Rose

Mehr

KESKAEGSED MAAVALDUSED UUS ALLIKAS ARHITEKTUURIUURIJALE

KESKAEGSED MAAVALDUSED UUS ALLIKAS ARHITEKTUURIUURIJALE Acta Historica Tallinnensia, 2006, 10, 3 19 KESKAEGSED MAAVALDUSED UUS ALLIKAS ARHITEKTUURIUURIJALE Kersti MARKUS Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituut, Rüütli 6, 10130 Tallinn, Eesti; kersti.markus@ai.ee

Mehr

MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU

MATHEMATICA, PHYSICA MBDICA VII TARTU EESTI VABARIIGI TAETU ÜLIKOOLI TOIMET«. 4 - ACTA ET CdHMTATIOKES UNIVERSITATIS DORPATENSIS A MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU 1925 EESTI VABARIIGI TARTU ÜLIKOOLI TOIMETUSED ACTA ET COMMEJfTATIOJfES

Mehr

Üks isikupärane vaade Eesti sisepoliitikale aastatel

Üks isikupärane vaade Eesti sisepoliitikale aastatel K U L T U U R I L O O L I S E S T A R H I I V I S T Üks isikupärane vaade Eesti sisepoliitikale 1930. aastatel Oskar Looritsa kirjad Martti Haaviole (Algus Tuna 2004/1) Sirje Olesk Kiri 6 Kulla vennas!

Mehr

Järvakandi, Lipa ja Raikküla ndatel aastatel. Valdo Kallioni mälestused.

Järvakandi, Lipa ja Raikküla ndatel aastatel. Valdo Kallioni mälestused. Järvakandi, Lipa ja Raikküla 1920. 30.- ndatel aastatel. Valdo Kallioni mälestused. SISUKORD Sissejuhatus...3 Esivanemad...4 MÄLESTUSKILDE LAPSEPÕLVEST...7 ALEKSANDER KALLION...10 OLGA KALLION...11 VALDO

Mehr

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Dorothee M. Goeze Die Sammlung Der Lehrer und Fotograf Karl Hintzer hat in der Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg bis

Mehr

Vähemuse rõhuvast enamusest läbi aegade.

Vähemuse rõhuvast enamusest läbi aegade. Vähemuse rõhuvast enamusest läbi aegade. Dietrich Eckart, Bolševism Moosesest Leninini. Kahekõne Adolf Hitleri ja minu vahel. MTÜ La Colonia, Tartu 2012. Tõlkinud Greeger Eensalu. Tegu on ühest küljest

Mehr

Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts

Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts Anne Arold Universität Tartu Bergen 15.06.1012 Deutsch-estnisches Valenzwörterbuch

Mehr

Eesti asundused Venemaal

Eesti asundused Venemaal O. Laaman Eesti asundused Venemaal Praegu on raske kindlaks teha, millal eestlased kodumaalt välja rändama hakkasid. Suuremal hulgal võis see toimuda siis, kui Eestis talurahvas orjusest vabastati, mis

Mehr

7,90 [D] ISBN

7,90 [D] ISBN Die Zahlen 0 null 21 kakskümmend üks 1 üks (ühe) 22 kakskümmend kaks 2 kaks (kahe) 23 kakskümmend kolm 3 kolm (kolme) 24 kakskümmend neli 4 neli (nelja) 30 kolmkümmend 5 viis (viie) 40 nelikümmend 6 kuus

Mehr

Tänan vahtrategi meenutamise eest

Tänan vahtrategi meenutamise eest Tänan vahtrategi meenutamise eest Katkendeid Uku Masingu ja Bernard Kangro kirjavahetusest (1968 1984) Külliki Kuusk Saatesõna Kaks vaimukaaslast eesti luules, Bernard Kangro (1910 1994) ja Uku Masing

Mehr

VAARAO LAPSED, KALASAVALISED

VAARAO LAPSED, KALASAVALISED VAARAO LAPSED, KALASAVALISED 68. Vana testamendi kaudu üle ilma tuttavaks saand idamaine muistend iisraeli lapsi tagaajava vaarao sõjaväe hukkumisest Punameres on tiivustand mitmegi rahva mõttelendu looma

Mehr

LAZAR GULKOWITSCH, TEMA JUUDI TEADUSE ÕPPETOOL JA TARTU ÜLIKOOL. Isidor Levin

LAZAR GULKOWITSCH, TEMA JUUDI TEADUSE ÕPPETOOL JA TARTU ÜLIKOOL. Isidor Levin LAZAR GULKOWITSCH, TEMA JUUDI TEADUSE ÕPPETOOL JA TARTU ÜLIKOOL - Isidor Levin Tõlkinud Kristiina Ross Akadeemia N7 2008 Pidulik kõne Tartu ülikooli aulas 15. mail 2007 Lazar Gulkowitschi mälestusele pühendatud

Mehr

Et tõlkida piiblit eesti ja läti keelde...

Et tõlkida piiblit eesti ja läti keelde... Et tõlkida piiblit eesti ja läti keelde... Kai Tafenau 17. sajandi kaks viimast kümnendit olid eestikeelse kirjasõna väljaandmisel murranguline aeg: plahvatuslikult tõusis trükist ilmunud raamatute hulk,

Mehr

2. Milliste nimede all on tänapäeval tuntud isikud, kellele autor plaanis algselt nimeks panna Sheridan Hope ja Ormond Sacker?

2. Milliste nimede all on tänapäeval tuntud isikud, kellele autor plaanis algselt nimeks panna Sheridan Hope ja Ormond Sacker? JÜRI SARI 09.10.2013 1. Piltidel kujutatud kirjanik (1922-2007) leidis, et tema hoolitsetud välimus ei vasta 1960. aastate vaimule ja pärsib tema teoste müügiedu. Kogenud turundusinimesena otsustas ta

Mehr

Võtkem kõigepealt vaatluse alla Klopstock, saksa Pindaros. Pole välistatud,

Võtkem kõigepealt vaatluse alla Klopstock, saksa Pindaros. Pole välistatud, EESTI PINDAROS K. J. Petersoni oodide vaimuloolisest taustast JAAn UndUsK (Algus Keeles ja Kirjanduses nr 1) Saksa vahemehed? Võtkem kõigepealt vaatluse alla Klopstock, saksa Pindaros. Pole välistatud,

Mehr

EESTIMAA K(b)P KESKKOMITEE PARTEI AJALOO INSTITUUT ÜK(b) PARTEI KK MARXI-ENGEISI-LENINI INSTITUUDI FILIAAL FRIEDRICH ENGELS ANTI-DÜHRING

EESTIMAA K(b)P KESKKOMITEE PARTEI AJALOO INSTITUUT ÜK(b) PARTEI KK MARXI-ENGEISI-LENINI INSTITUUDI FILIAAL FRIEDRICH ENGELS ANTI-DÜHRING Kõigi maade proletaarlased, ühinege! EESTIMAA K(b)P KESKKOMITEE PARTEI AJALOO INSTITUUT ÜK(b) PARTEI KK MARXI-ENGEISI-LENINI INSTITUUDI FILIAAL FRIEDRICH ENGELS ANTI-DÜHRING HÄRRA EUGEN DÜHRINGI POOLT

Mehr

ÖAAMPJ TAD! '. v. j -, 1 * J. t*4x. V v.». -'.."j- ' "-K- : S-OüH.)LAINEN J A FiNN-UGOK j .J:

ÖAAMPJ TAD! '. v. j -, 1 * J. t*4x. V v.». -'..j- ' -K- : S-OüH.)LAINEN J A FiNN-UGOK j .J: j -, 1 * J Le. ÖAAMPJ TAD! '. v t*4x. mm m V v.». -'.."j- ' "-K- : S-OüH.)LAINEN J A FiNN-UGOK j s.j: SOOME-UGRI II. HARIDUSKONGRESS SUOMALAIS-UGRILAINEN II. KULTTUURIKOKOUS A FINN-ÜGOR II. TANÜGYIKONGRESSZUS

Mehr

JAAKKO KORTEKANGAS (bariton, Soome) MARTTI RAIDE (klaver) Ilus möldrineiu

JAAKKO KORTEKANGAS (bariton, Soome) MARTTI RAIDE (klaver) Ilus möldrineiu hooaja peatoetajad Ilus möldrineiu JAAKKO KORTEKANGAS (bariton, Soome) MARTTI RAIDE (klaver) T 21. aprill kell 19 Estonia kontserdisaal K 22. aprill kell 19 Pärnu kontserdimaja Eesti Kontserdi suurtoetaja

Mehr

Tere päevast, kallid sõbrad! Südamest teretulemast! Ma tervitan teid südamest!

Tere päevast, kallid sõbrad! Südamest teretulemast! Ma tervitan teid südamest! 1-1 Erste Lektion. Esimene õppetükk. Erste Lektion. IM FLUGHAFEN. BEGRÜßUNG UND BEKANNTSCHAFT. Guten Tag, liebe Freunde! 1 Herzlich willkommen! Ich begrüße Sie herzlich! Schönes Wetter heute, nicht wahr?

Mehr

MATI TURI (tenor) MARTTI RAIDE (klaver) Kava laulude tekstid ja tõlked

MATI TURI (tenor) MARTTI RAIDE (klaver) Kava laulude tekstid ja tõlked MATI TURI (tenor) MARTTI RAIDE (klaver) Kava laulude tekstid ja tõlked Sehnsucht Friedrich von Schiller Ach, aus dieses Tales Gründen, Die der kalte Nebel drückt, Könnt ich doch den Ausgang finden, Ach,

Mehr

Kuidas suhtuda ajalukku? Mälu, järjepidevus, identiteet on terve hulk

Kuidas suhtuda ajalukku? Mälu, järjepidevus, identiteet on terve hulk NOORTE PÜÜDED JA RÕÕMUS AJALUGU: GUSTAV SUITS JA FRIEDRICH NIETZSCHE EPP ANNUS Kuidas suhtuda ajalukku? Mälu, järjepidevus, identiteet on terve hulk väga olulisi rahvusteadvuse ümber koonduvaid mõisteid,

Mehr

Kui päevapiltnikud Pärnusse jõudsid

Kui päevapiltnikud Pärnusse jõudsid Kui päevapiltnikud Pärnusse jõudsid esti fotograafia vanema ajaloo on üldjoontes E kirja pannud Kaljula Teder. 1 Peeter Toominga (1939 1997) lahkumise järel pole nooremad uurijad jõudnud veel oma eelkäijate

Mehr

John Lukacs, Juuni 1941: Hitler ja Stalin, tõlk. Kullo Vende (Tallinn: Varrak, 2007), 147 lk. isbn

John Lukacs, Juuni 1941: Hitler ja Stalin, tõlk. Kullo Vende (Tallinn: Varrak, 2007), 147 lk. isbn 240 Ajalooline Ajakiri 2007, 2 (120) alguses. Arvestades asjaolu, et autorid on oma peatükid kirjutanud muude tegemiste kõrvalt ning täiendava uurimistöö tegemist ei olegi eeldatud, on tulemus täiesti

Mehr

Vanemuiselt laenatud kandle saatel luuletas

Vanemuiselt laenatud kandle saatel luuletas K Ä S I T L U S E D Vanemuise sünd. Lisandusi eesti pseudomütoloogia ajaloole Aivar Põldvee Inimesed loovad endale jumala ja see jumal loob nendele siis iseloomu. G. H. Merkel Vanemuiselt laenatud kandle

Mehr

TEATAJA. tuleb asulasse suur magistraaltoru, siis asulas viib vee iga majani peenem

TEATAJA. tuleb asulasse suur magistraaltoru, siis asulas viib vee iga majani peenem H A A S L A V A V A L L A I N F O L E H T TEATAJA Nr 4 (233) aprill 2014 Eesti Lennupäevad 2014 24.-25. mail Langel Comeniusega Slovakkias lk 2 Toetustest lk 3 Kriimani mõisast lk 4 Robootika lasteaias

Mehr

Lehrbuch der estnischen Sprache

Lehrbuch der estnischen Sprache Lehrbuch der estnischen Sprache von Inna Nurk, Katja Ziegelmann 1. Auflage Buske 2011 Verlag C.H. Beck im Internet: www.beck.de ISBN 978 3 87548 544 8 schnell und portofrei erhältlich bei beck-shop.de

Mehr

ÜBERLEGUNGEN ZUR EFFIZIENZ GELDPOLITISCHER MASSNAHMEN DES EUROSYSTEMS IN DEPRESSIVEN KONJUNKTURPHASEN

ÜBERLEGUNGEN ZUR EFFIZIENZ GELDPOLITISCHER MASSNAHMEN DES EUROSYSTEMS IN DEPRESSIVEN KONJUNKTURPHASEN ÜBERLEGUNGEN ZUR EFFIZIENZ GELDPOLITISCHER MASSNAHMEN DES EUROSYSTEMS IN DEPRESSIVEN KONJUNKTURPHASEN Manfred O. E. Hennies Fachhochschule Kiel/University for Applied Sciences 1. Ziele der Geldpolitik

Mehr

MARTIN LUTHERI 95 TEESI: REFORMATSIOONI VÕI REFORMATOORSE TEOLOOGIA ALGUS?

MARTIN LUTHERI 95 TEESI: REFORMATSIOONI VÕI REFORMATOORSE TEOLOOGIA ALGUS? MARTIN LUTHERI 95 TEESI: REFORMATSIOONI VÕI REFORMATOORSE TEOLOOGIA ALGUS? URMAS PETTI Ilmselt on paljud inimesed, kes kirikust, ristiusust ega Lutherist suurt midagi ei tea, siiski kuulnud 95 teesist.

Mehr

Kaur Alttoa. Übersetzt aus dem Estnischen von Olaf Mertelsmann.

Kaur Alttoa. Übersetzt aus dem Estnischen von Olaf Mertelsmann. Kaur Alttoa Die mittelalterliche Architektur Estlands und Villem Raam Wenn wir die estnische Wissenschaftsgeschichte vor einem weiteren Hintergrund zum Beispiel dem nordeuropäischen betrachten, dann steht

Mehr

WABARIIGIST VABARIIGINI

WABARIIGIST VABARIIGINI WABARIIGIST VABARIIGINI Toimetaja Anne Velliste Kujundaja Päivi Palts Fotod: Raul Kuutma erakogu Soome Sõjaveteranide Eesti Ühenduse arhiiv Raamatu väljaandmist on toetanud ISBN 978 9985 3 1841 6 Raul

Mehr

Hunt kultusloomana eesti rahvatraditsioonis

Hunt kultusloomana eesti rahvatraditsioonis Hunt kultusloomana eesti rahvatraditsioonis Ilmar Rootsi Teesid: Eestlaste rahvapärimus hundist on mitmekülgne ja rikkalik, jättes varju teised metsloomad, sh karu. See on välja kasvanud suures osas karjakasvatuse

Mehr

Die deutsche Gesandtschaft in Tallinn/Reval in der

Die deutsche Gesandtschaft in Tallinn/Reval in der Saksa Riigi saatkond Tallinnas ja Saksa-Eesti suhted aastatel 1918 1940 Dr Ludwig Biewer Saksa Välisministeeriumi Poliitilise Arhiivi juhataja Die Gesandtschaft des Deutschen Reiches in Tallinn/Reval und

Mehr

GOETHES FAUST IN ESTNISCHER ÜBERSETZUNG Magisterarbeit

GOETHES FAUST IN ESTNISCHER ÜBERSETZUNG Magisterarbeit UNIVERSITÄT TARTU PHILOSOPHISCHE FAKULTÄT LEHRSTUHL FÜR DEUTSCHE PHILOLOGIE GOETHES FAUST IN ESTNISCHER ÜBERSETZUNG Magisterarbeit vorgelegt von Liina Sumberg Wissenschaftliche Betreuerin: Liina Lukas

Mehr

Läti keeles kirjutav baltisaksa pastor Gustav Bergmann ( )

Läti keeles kirjutav baltisaksa pastor Gustav Bergmann ( ) Pauls Daija_Layout 1 02.09.11 15:23 Page 628 HÄDA- JA ABIRAAMATUKE RAHVAVALGUSTUSLIKU ETTEVÕTMISENA LÄTI ALAL XVIII SAJANDIL PAULS DAIJA Läti keeles kirjutav baltisaksa pastor Gustav Bergmann (1749 1818)

Mehr

Maanõunik Otto Fabian von Wrangelli Eesti- ja Liivimaa kroonika käsitlusvõimalustest

Maanõunik Otto Fabian von Wrangelli Eesti- ja Liivimaa kroonika käsitlusvõimalustest Tartu Ülikool Filosoofiateaduskond Ajaloo- ja arheoloogia instituut Ajaloo eriala Kaarel Vanamölder Maanõunik Otto Fabian von Wrangelli Eesti- ja Liivimaa kroonika käsitlusvõimalustest Magistritöö Juhendajad:

Mehr

HOLOKAUST ÕPPEMATERJAL

HOLOKAUST ÕPPEMATERJAL HOLOKAUST ÕPPEMATERJAL 2007 Selle publikatsiooni autoriõigused kuuluvad Eesti Ajalooõpetajate Seltsile Õppematerjali koostamist ja väljaandmist rahastasid Eesti Vabariigi Valitsus ja International Task

Mehr

Risti peale kirjutas: Ühel papil oli peni...

Risti peale kirjutas: Ühel papil oli peni... Risti peale kirjutas: Ühel papil oli peni... Eesti loomakalmistukultuurist Marju Torp-Kõivupuu Teesid Eestis on lemmikloomade matmiskombestik ja kalmistukultuur suhteliselt uue ja seetõttu harjumatuna

Mehr

Kohapärimuslik luule nädalalehes Das Inland

Kohapärimuslik luule nädalalehes Das Inland Kohapärimuslik luule nädalalehes Das Inland Liina Lukas 1846. aastal trükib Tartu keskne nädalaleht Das Inland K. H. von Busse luuletuse Muistend Liivimaal ( Die Sage in Livland ), mille kaks stroofi kõlavad

Mehr

DIE ANALYSE DER SPRACHKOMPETENZ VON SPRACHMITTLERN, GERMANISTEN UND DEUTSCHSPRACHENKUNDIGEN

DIE ANALYSE DER SPRACHKOMPETENZ VON SPRACHMITTLERN, GERMANISTEN UND DEUTSCHSPRACHENKUNDIGEN Universität Tartu Philosophische Fakultät Die Abteilung für germanisch-romanische Philologie DIE ANALYSE DER SPRACHKOMPETENZ VON SPRACHMITTLERN, GERMANISTEN UND DEUTSCHSPRACHENKUNDIGEN Magisterarbeit Vorgelegt

Mehr

DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 20

DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 20 DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 20 DISSERTATIONES THEOLOGIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 20 PIRET LOTMAN Heinrich Stahli pastoraalne tegevus Rootsi Läänemere provintsides 17. sajandi esimesel

Mehr

Mõned teesid hüvastijätuks mõistega ajalooline muistend

Mõned teesid hüvastijätuks mõistega ajalooline muistend Mõned teesid hüvastijätuks mõistega ajalooline muistend Klaus Graf Ajaloolise muistendi, nagu ka rahvaraamatu mõiste (vt ka Müller 1985) määratlemine oli romantismi ajal Saksa esiaja ja kirjanduse uurimisel

Mehr

Laddomat 21 laadimiskomplekt

Laddomat 21 laadimiskomplekt Laddomat 21 laadimiskomplekt Art nr 11 23 78 Kasutus- ja paigaldusjuhend NB! Käesolevas brošüüris olevad joonised kirjeldavad üksnes seadmete ühendust. Iga konkreetne paigaldus tuleb mõõdistada ja teostada

Mehr

Taarapita saarlaste suur jumal

Taarapita saarlaste suur jumal Taarapita saarlaste suur jumal Urmas Sutrop Taarapita on meile tuttav Henriku Liivimaa kroonikast. Selle järgi lennanud ta kunagi ühelt mäelt, kus ta sündis (arvatakse et see oli Ebavere mägi või Vaivara

Mehr

Baltlus, baltisakslased, eestlased

Baltlus, baltisakslased, eestlased K Ä S I T L U S E D Baltlus, baltisakslased, eestlased II Ea Jansen Baltluse-poleemika eesti ajakirjanduses Ometigi polnud idee ühest ühtsest rahvast 19. sajandi teisel poolel võõras ka eesti kujunevale

Mehr

DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 27

DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 27 DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 27 DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 27 KAAREL VANAMÖLDER Kommunikatsiooniväli Rootsi Läänemere-provintsides 17. sajandi lõpul Reval(i)sche

Mehr

Lille Flirt. Blumenflirt TALLINNAS üllllllllllllllllllii:

Lille Flirt. Blumenflirt TALLINNAS üllllllllllllllllllii: Lille Flirt Blumenflirt TALLINNAS 1942 üllllllllllllllllllii: Sõnajalg: # Ei teadnud seda. Roos: Mispärast sellised kõned? Õisvaher: Koik asjad tehakse järele. Melander: Täitke oma lubadus. Sinihelmik:

Mehr

DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle

DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle ESTNISCHE GESPRÄCHE ÜBER WIRTSCHAFTSPOLITIK Mitgliedstaaten der EU nach der

Mehr

Töid algkristliku mõtlemise kujunemise alalt. Studies in the Formation of the Early Christian Way of Thinking

Töid algkristliku mõtlemise kujunemise alalt. Studies in the Formation of the Early Christian Way of Thinking Publications of the EELC Institute of Theology XIX EELK Usuteaduse Instituudi toimetised XIX Studies in the Formation of the Early Christian Way of Thinking Töid algkristliku mõtlemise kujunemise alalt

Mehr

LEKTION 16 Monate und Jahreszeiten Seite 4. LEKTION 17 Ich liebe den Winter Seite 8. LEKTION 18 Mein Tag Seite 13. LEKTION 19 Geburtstag Seite 17

LEKTION 16 Monate und Jahreszeiten Seite 4. LEKTION 17 Ich liebe den Winter Seite 8. LEKTION 18 Mein Tag Seite 13. LEKTION 19 Geburtstag Seite 17 Inhalt LEKTION 16 Monate und Jahreszeiten Seite 4 LEKTION 17 Ich liebe den Winter Seite 8 LEKTION 18 Mein Tag Seite 13 LEKTION 19 Geburtstag Seite 17 LEKTION 20 Wiederholung Seite 21 LEKTION 21 Hier wohnen

Mehr

Tallinna 18. sajandi muusikute ja kantorite eluolu ja ametialase tegevuse peegeldused nende varaloendites

Tallinna 18. sajandi muusikute ja kantorite eluolu ja ametialase tegevuse peegeldused nende varaloendites Tallinna 18. sajandi muusikute ja kantorite eluolu ja ametialase tegevuse peegeldused nende varaloendites Heidi Heinmaa Järgnevas artiklis vaadeldakse Tallinna linnamuusikute, organistide ja kantorite

Mehr

Villem Reiman ja eesti vana kirjakeel

Villem Reiman ja eesti vana kirjakeel Villem Reiman ja eesti vana kirjakeel Valve-Liivi Kingisepp Rahvusliku suurmehe Villem Reimani (1861 1917) 150. sünniaastapäeva puhul iseloomustan tema väga mitmekülgse elutöö üht tahku initsiatiivi ja

Mehr

Investeerimise teejuht

Investeerimise teejuht Äripäeva raamat Investeerimise teejuht Äripäev 2007 Toimetaja Projektijuht Kujundaja Keeletoimetaja Fotod Trükk Aita Nurga Kata Varblane (Tallinna Börs) Estel Eli Tene Hook Corbis/Scanpix, Egert Kamenik

Mehr

MT 10,38 JA LK 14,27 SAJANDEID PÜSINUD KÜSITAV TÕLGE

MT 10,38 JA LK 14,27 SAJANDEID PÜSINUD KÜSITAV TÕLGE ESUKA JEFUL 2013, 4 3: 175 194 MT 10,38 JA LK 14,27 SAJANDEID PÜSINUD KÜSITAV TÕLGE Peeter Roosimaa Tartu Ülikool Kokkuvõte. Artikkel käsitleb Uue Testamendi eesti keelde tõlkimise probleeme. Paralleelkirjakohtades

Mehr

Kodukeskkool. I. klass

Kodukeskkool. I. klass Kodukeskkool Toimetajad: Julius Gräntal, Ernst Peterson, Gustav Puu. Toimetuse liikmed: Dr. O. Bekman, R. Gutman, E. Kimmel, mag. phil. M.Meiusi, V. Orav, V. Peet, Emma Peterson, H. Pezold, E. Susi, R.

Mehr

RAAMATUID RUMMO POLEGI TUGLAS. Paul-Eerik Rummo. Kuldnokk kõnnib. Jooksvast kirjandusest 1964 2009. Eesti mõttelugu 91. Tartu: Ilmamaa, 2010. 608 lk.

RAAMATUID RUMMO POLEGI TUGLAS. Paul-Eerik Rummo. Kuldnokk kõnnib. Jooksvast kirjandusest 1964 2009. Eesti mõttelugu 91. Tartu: Ilmamaa, 2010. 608 lk. RAAMATUID 7-10_Layout 1 01.07.10 12:29 Page 537 RAAMATUID RUMMO POLEGI TUGLAS Paul-Eerik Rummo. Kuldnokk kõnnib. Jooksvast kirjandusest 1964 2009. Eesti mõttelugu 91. Tartu: Ilmamaa, 2010. 608 lk. Paul-Eerik

Mehr

TAIMEKASVATUSLIKUST KATSETEGEVUSEST EESTIMAAL JA PÕHJA-LIIVIMAAL XIX SAJANDIL JA XX SAJANDI KAHEL ESIMESEL AASTAKÜMNEL

TAIMEKASVATUSLIKUST KATSETEGEVUSEST EESTIMAAL JA PÕHJA-LIIVIMAAL XIX SAJANDIL JA XX SAJANDI KAHEL ESIMESEL AASTAKÜMNEL 99 TAIMEKASVATUSLIKUST KATSETEGEVUSEST EESTIMAAL JA PÕHJA-LIIVIMAAL XIX SAJANDIL JA XX SAJANDI KAHEL ESIMESEL AASTAKÜMNEL 2. SUMMARY: On plant growing experiments in Estonia and Northern Livonia in the

Mehr

MOEST, MUGAVUSEST JA VEENDUMUSTEST KESK- JA VARAUUSAJA SOOMES. DOKTORITÖÖ SOOME ARHEOLOOGILISTEST AHJUKAHLILEIDUDEST. Erki Russow

MOEST, MUGAVUSEST JA VEENDUMUSTEST KESK- JA VARAUUSAJA SOOMES. DOKTORITÖÖ SOOME ARHEOLOOGILISTEST AHJUKAHLILEIDUDEST. Erki Russow REVIEWS Estonian Journal of Archaeology, 2011, 15, 1, 73 79 doi: 10.3176/arch.2011.1.05 MOEST, MUGAVUSEST JA VEENDUMUSTEST KESK- JA VARAUUSAJA SOOMES. DOKTORITÖÖ SOOME ARHEOLOOGILISTEST AHJUKAHLILEIDUDEST,

Mehr

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe Nutzungsbedingungen Fixemer Frachtenportal (1) Geltungsbereich und Leistungsumfang Für die Nutzung dieser Website (im Folgenden: Portal) gelten im Verhältnis zwischen dem Nutzer (im Folgenden: Nutzer)

Mehr

Universität Tartu Fakultät für Geisteswissenschaften College für Fremdsprachen und Kulturen. Abteilung für deutsche Philologie

Universität Tartu Fakultät für Geisteswissenschaften College für Fremdsprachen und Kulturen. Abteilung für deutsche Philologie Universität Tartu Fakultät für Geisteswissenschaften College für Fremdsprachen und Kulturen Abteilung für deutsche Philologie Darstellung der Fremdheit, des Eigenen und der Gastfreundlichkeit in deutschen

Mehr

MISSA SOLEMNIS (D-dur op. 123)

MISSA SOLEMNIS (D-dur op. 123) Estonia kontsertsaaj Beethoveni (t 26. märtsil 1827) 100. a. surmapäeva mälestuse puhul Estonia- Konzertsaal Zur Feier des 100. Todestages von Beethoven (t 26. März 1827) MISSA SOLEMNIS (D-dur op. 123)

Mehr

Eesti elanikkonna reaktsioonid Saksa propagandale

Eesti elanikkonna reaktsioonid Saksa propagandale TARTU ÜLIKOOL Filosoofiateaduskond Ajaloo ja arheoloogia instituut Eesti ajaloo osakond Triin Tark Eesti elanikkonna reaktsioonid Saksa propagandale 1941 1944 Magistritöö Juhendajad: Aigi Rahi-Tamm, PhD

Mehr

Õnn - tee, mida mööda liigume

Õnn - tee, mida mööda liigume Mai 2004 Hind 3.- Õnn - tee, mida mööda liigume Kevadised mõtisklused ja tänusõnad! Õnn on tee, mida mööda me liigume. Sihtpunktist olulisemad on teekond, maastik ja reisiseltskond. Õnn tuleb teel olles,

Mehr

KORP! ROTALIA LAULURAAMAT

KORP! ROTALIA LAULURAAMAT 1 KORP! ROTALIA LAULURAAMAT 2 3 Olen... lauluraamat. Oleme väga head sõbrad. Kui ma juhtumisi kadunud peaksin olema, toimeta mind palun kiiresti tema kätte. Aitäh! Minu valmimisele aitasid kaasa: Marko

Mehr

COROB D410x. Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator BEDIENUNGSANLEITUNG KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014)

COROB D410x. Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator BEDIENUNGSANLEITUNG KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014) Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator DE BEDIENUNGSANLEITUNG ET KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014) Bedienerhandbuch Automatische Abtönmaschine Version 1.0 - R1 (04/2014) ÜBERSETZUNG DER

Mehr

Moonika Teemus MUSÉE NAPOLÉONI MAALIGALERII KARL MORGENSTERNI PILGU LÄBI AASTAL

Moonika Teemus MUSÉE NAPOLÉONI MAALIGALERII KARL MORGENSTERNI PILGU LÄBI AASTAL Tartu Ülikool Filosoofiateaduskond Ajaloo ja arheoloogia instituut Moonika Teemus MUSÉE NAPOLÉONI MAALIGALERII KARL MORGENSTERNI PILGU LÄBI 1809. AASTAL Kunsti retseptsioonist Eestis 19. sajandi alguskümnendil

Mehr

Hallo! Wortschatz Sõnavara

Hallo! Wortschatz Sõnavara Lektion 1 Hallo! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Gute Nacht! Grüß dich! Wie geht es? (Na, wie geht s?) Prima! Frau Müller Grüß Gott! Herr Baum Danke, gut! Auf Wiedersehen! Tschüs! Bis dann! Wie heißt

Mehr

PUNSLI ÕLI. Ain Raal LÜHIKE KÜLASKÄIK PAUNVERE APTEEKI

PUNSLI ÕLI. Ain Raal LÜHIKE KÜLASKÄIK PAUNVERE APTEEKI PUNSLI ÕLI Armastatud kirjaniku Oskar Lutsu 125. sünniaastapäev elustab vaimusilmas koos teiste romaani Suvi ja samanimelise filmi tegelaskujudega ka apteekri värvika isiku. Küllap tõstnuks too oma looja

Mehr

LAUSEEHITUS Saksa keele lausel on rida iseärasusi. 1.Lauses esinevad üldreeglina mõlemad lause pealiikmed - alus ja öeldis.

LAUSEEHITUS Saksa keele lausel on rida iseärasusi. 1.Lauses esinevad üldreeglina mõlemad lause pealiikmed - alus ja öeldis. GRAMMATILISED KOMMENTAARID LAUSEEHITUS Saksa keele lausel on rida iseärasusi. 1.Lauses esinevad üldreeglina mõlemad lause pealiikmed - alus ja öeldis. Kommst du morgen? Ja, ich komme. Lesen Sie das Buch?

Mehr

Wie waren die Ferien?

Wie waren die Ferien? Lektion 1 Wie waren die Ferien? 1. Wo warst du in den Ferien? Kus sa vaheajal olid? zu Hause in Deutschland auf dem Lande am Võrtsjärv in Otepää auf der Insel Saaremaa Meer in den Bergen bei Oma Lõngakeramäng

Mehr

Unglaublich war ein Vorgang, der sich 1994 anlässlich

Unglaublich war ein Vorgang, der sich 1994 anlässlich Aukonsulid / Honorarkonsuln Eesti Aukonsulaat Hamburgis Estnisches honorarkonsulat in Hamburg Dr Ulf Lange, 1993. aastast Eesti Vabariigi aukonsul Badestraße 38 D-20148 Hamburg Tel. (49-40) 450 40 26 Faks

Mehr

Pargiterminite seletussõnaraamat

Pargiterminite seletussõnaraamat Pargiterminite seletussõnaraamat Sulev Nurme, Nele Nutt O ma mõtete väljendamiseks kasutame sõnu, seda nii igapäevases läbikäimises kui ka erialases suhtluses. Kuigi eesti keelt on kõneldud juba mitu tuhat

Mehr

Muinaskarjala vaimuvara

Muinaskarjala vaimuvara Muinaskarjala vaimuvara Abram Stoljar Die Geisterwelt ist nicht verschlossen; Dein Sinn ist zu, dein Herz ist tot! Auf! Bade, Schüler, unverdrossen Dein ird sche Brust im Morgenrot. Goethe, Faust Euroopa

Mehr

EESTIKEELSE KVANTITEERIVA HEKSAMEETRI SÜSTEEM

EESTIKEELSE KVANTITEERIVA HEKSAMEETRI SÜSTEEM AKADEEMILISE KIRJANDUSÜHINGU TOIMETISED PUBLIKATIONEN DER AKADEMISCHEN LITERARISCHEN VEREINIGUNG ZU TARTU XII ERVIN ROOS EESTIKEELSE KVANTITEERIVA HEKSAMEETRI SÜSTEEM TARTU 1938 AKADEEMILISE KIRJANDUSÜHINGU

Mehr

Saksa-eesti silmuskudumise sõnastik

Saksa-eesti silmuskudumise sõnastik Tartu Ülikool Germaani-romaani filoloogia osakond Saksa-eesti silmuskudumise sõnastik Kaire Karro Juhendaja Anne Arold, PhD Tartu 2005 Sisukord Sissejuhatus 3 1. Lühike ülevaade kudumise ja eesti käsitööajakirjade

Mehr

õppimise juhatamine Saksa keele Eestirahwa kasuks kirjutatud. 3nx\tms Teitsmet korda trükitud. chnakenburg'i trükk ja kulu.

õppimise juhatamine Saksa keele Eestirahwa kasuks kirjutatud. 3nx\tms Teitsmet korda trükitud. chnakenburg'i trükk ja kulu. h"ft >». Saksa keele õppimise juhatamine Eestirahwa kasuks kirjutatud. Teitsmet korda trükitud. Waat, poeg, ajad muudawad, Enam mõistust nõuawad, Sest ei saa siin ilmas sul Karjast, adrast, äglast kül;

Mehr

TÕULOOMAKASVATUS. Hea lugeja! NR. 4 DETSEMBER 2005

TÕULOOMAKASVATUS. Hea lugeja! NR. 4 DETSEMBER 2005 E T L L TÕULOOMAKASVATUS E A B A EESTI TÕULOOMAKASVATUSE LIIT EMÜ VETERINAARMEDITSIINI JA LOOMAKASVATUSE INSTITUUT NR. 4 DETSEMBER 2005 SISUKORD Loomakasvatus 2 M. Piirsalu. Eesti loomakasvatus 2005. aasta

Mehr

ARETUSEESKIRI

ARETUSEESKIRI ARETUSEESKIRI 01.07.2007 01.07.2012 Eesti Kennelliidu Volinike Kogu poolt kinnitatud 14. aprillil 2007. a. Eesti Kennelliidu Juhatuse poolt kinnitatud 1. märtsil 2007. a. Saksa bokseri aretuse eesmärgid

Mehr

2. Riemann, Fritz. Hirmu põhivormid : süvapsühholoogiline uurimus / Fritz Riemann. - Tartu : Johannes Esto Ühing, , [2] lk.

2. Riemann, Fritz. Hirmu põhivormid : süvapsühholoogiline uurimus / Fritz Riemann. - Tartu : Johannes Esto Ühing, , [2] lk. Johannes Esto Ühingu kirjastusel ilmunud raamatud 1. Possevino, Antonio. Kiri Mantova hertsoginnale : [katoliku usu levitamisest ja kindlustamisest] Liivimaal, Rootsis ja Transilvaanias] / Antonio Possevino

Mehr

Eesti keeles leidub rohkesti liitsõnu, mille esi- või järelosa on seotud, ehk

Eesti keeles leidub rohkesti liitsõnu, mille esi- või järelosa on seotud, ehk SÕNA XI, UUS_Layout 1 30.06.11 12:18 Page 536 SÕNA ETÜMOLOOGILISI MÄRKMEID (XI) Suvejuttu er-liitsõnadest UDO UIBO Ju õitsvad kõik hellerheinad, Õrn õhetab õierpuu, Kõik metsad ja taevaseinad Kui muinasjutus

Mehr

Hiie Allvee, Marika Kangro, Reet Taimsoo Deutsch kein Problem! II 1.osa, Koolibri Töölehed ja testid

Hiie Allvee, Marika Kangro, Reet Taimsoo Deutsch kein Problem! II 1.osa, Koolibri Töölehed ja testid Hiie Allvee, Marika Kangro, Reet Taimsoo Deutsch kein Problem! II 1.osa, Koolibri 2006 Töölehed ja testid Autor Ly Haan Tarvastu Gümnaasiumi saksa keele õpetaja Test L 1 Wie waren die Ferien? 1. Wo waren

Mehr

Die Übersetzung von Metaphern bei der Untertitelung von Filmen am Beispiel von Hotel Zum verunglückten Alpinisten und Der gehörnte Junge

Die Übersetzung von Metaphern bei der Untertitelung von Filmen am Beispiel von Hotel Zum verunglückten Alpinisten und Der gehörnte Junge Tartu Universität College für Fremdsprachen und Kulturen der Universität Tartu Abteilung für deutsche Philologie Die Übersetzung von Metaphern bei der Untertitelung von Filmen am Beispiel von Hotel Zum

Mehr

EESTI MAJANDUSPOLIITILISED VÄITLUSED

EESTI MAJANDUSPOLIITILISED VÄITLUSED EESTI MAJANDUSPOLIITILISED VÄITLUSED Artiklid (CD-ROM) ESTNISCHE GESPRÄCHE ÜBER WIRTSCHAFTSPOLITIK Beiträge (CD-ROM) DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY Articles (CD-ROM) XVI 2008 Eesti majanduspoliitilised

Mehr

RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND

RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND ETTEVÕTTE ÜLEMINEK Kohtupraktika analüüs Margit Vutt analüütik Tartu mai 2010 1. Analüüsi eesmärk ja analüüsi aluseks olevad materjalid...3 2. Valdkonna õiguslik reguleerimine

Mehr

TOIMETUSED ACTA ET СОММЕШТЮШ UNIVERSITATIS TARTUENSIS (DORPATENSIS) XLIX HUMANIORA TARTU 1942

TOIMETUSED ACTA ET СОММЕШТЮШ UNIVERSITATIS TARTUENSIS (DORPATENSIS) XLIX HUMANIORA TARTU 1942 TARTU ÜLIKOOLI TOIMETUSED ACTA ET СОММЕШТЮШ UNIVERSITATIS TARTUENSIS (DORPATENSIS) В HUMANIORA XLIX TARTU 1942 TARTU ÜLIKOOLI TOIMETUSE!) UNIVERSITATIS TARTUENSIS (DORPATENSIS) В HUMANIORA XLIX TARTU 1942

Mehr

Üldtingimused Lyonessi liikmetele

Üldtingimused Lyonessi liikmetele Üldtingimused Lyonessi liikmetele Versioon: aprill 2012 Preambul Lyoness Europe AG, asukohaga /Bahnhofstraße 7, CH-9470 Buchs/, ja registrikoodiga CH 170.3.026.427-4 St. Galleni kantoni äriregistris, on

Mehr

Um Weihnachten 1963 war vom Außenamt der Evangelischen

Um Weihnachten 1963 war vom Außenamt der Evangelischen 1. Kapitel: Das Finnland-Phänomen Das Finnland-Phänomen ist eine Krankheit, die jeden befallen kann, unabhängig von der gesellschaftlichen Stellung, dem Alter oder dem Geschlecht. Die pathologischsten

Mehr

Piletihind kuni 1100,- EEK IGA PÄEV. sõbralik keemiline suur vahe ekipaaž tualett / WC istekohade vahel ... soe toit kaaslased

Piletihind kuni 1100,- EEK IGA PÄEV. sõbralik keemiline suur vahe ekipaaž tualett / WC istekohade vahel ... soe toit kaaslased EESTI - SAKSAMAA Piletihind kuni 1100,- EEK IGA PÄEV sõbralik keemiline suur vahe ekipaaž tualett / WC istekohade vahel... 4- soe toit reisisaatja meeldivad kaaslased nn kliima- kontroll karastusjoogid

Mehr

Teekond aastate tõlketalgutest esimese eestikeelse täispiiblini kestis

Teekond aastate tõlketalgutest esimese eestikeelse täispiiblini kestis EESTI PASSIIV JA IMPERSONAAL XVII XVIII SAJANDI PIIBLITÕLKIJATE PILGU LÄBI ANNIKA KILGI 1. Sissejuhatus Teekond 1640. aastate tõlketalgutest esimese eestikeelse täispiiblini kestis umbes sajandi. Selle

Mehr

Songs of Olden Times. Heinavanker. Estonian Folk Hymns and Runic Songs. 1 HEINAVANKER Songs of Olden Times HMU harmonia mundi usa

Songs of Olden Times. Heinavanker. Estonian Folk Hymns and Runic Songs. 1 HEINAVANKER Songs of Olden Times HMU harmonia mundi usa Songs of Olden Times Estonian Folk Hymns and Runic Songs Cover: Konrad Mägi (1878-1925), Otepää Motif (1918). Watercolor, pencil. The Art Museum of Estonia (AME). All texts and translations harmonia mundi

Mehr

BILANZFÄLSCHUNGEN IN BÖRSENNOTIERTEN UNTERNEHMEN - URSACHEN UND EINFLUSSFAKTOREN. Toni Schulz Fachhochschule Kiel / University of Applied Sciences

BILANZFÄLSCHUNGEN IN BÖRSENNOTIERTEN UNTERNEHMEN - URSACHEN UND EINFLUSSFAKTOREN. Toni Schulz Fachhochschule Kiel / University of Applied Sciences BILANZFÄLSCHUNGEN IN BÖRSENNOTIERTEN UNTERNEHMEN - URSACHEN UND EINFLUSSFAKTOREN Toni Schulz Fachhochschule Kiel / University of Applied Sciences 1. Problemgegenstand Bilanzfälschung Der Begriff "Bilanzfälschung"

Mehr

TUNA RAHVUSARHIIVI, TALLINNA LINNAARHIIVI JA EESTI ARHIVAARIDE ÜHINGU VÄLJAANNE BIBLIOGRAAFIA 1998 2004

TUNA RAHVUSARHIIVI, TALLINNA LINNAARHIIVI JA EESTI ARHIVAARIDE ÜHINGU VÄLJAANNE BIBLIOGRAAFIA 1998 2004 TUNA RAHVUSARHIIVI, TALLINNA LINNAARHIIVI JA EESTI ARHIVAARIDE ÜHINGU VÄLJAANNE BIBLIOGRAAFIA 1998 2004 TALLINN 2005 Koostanud Arvo Pesti Kolleegium: Cornelius Hasselblatt, Jürgen Heyde, Kalervo Hovi,

Mehr

Eestimaa vene kirjanike kujutuses (XVIII sajandi lõpp XX sajandi algus). Koost. S. Issakov. Tallinn: Eesti Raamat,

Eestimaa vene kirjanike kujutuses (XVIII sajandi lõpp XX sajandi algus). Koost. S. Issakov. Tallinn: Eesti Raamat, Die maßgeblichen Musikdirektoren und Musiklehrer in Reval (Tallinn) im 19. Jahrhundert Triin Vallaste Im Mittelpunkt meiner Forschungen und meines Referats steht die Funktion und Tätigkeit des Revaler

Mehr

Wort für Wort. Estnisch. Kauderwelsch. Die wichtigsten Floskeln & Redewendungen. ja ei. jah. nein Palun... Bitte (um etwas bitten)

Wort für Wort. Estnisch. Kauderwelsch. Die wichtigsten Floskeln & Redewendungen. ja ei. jah. nein Palun... Bitte (um etwas bitten) Die wichtigsten Floskeln & Redewendungen jah ja ei nein Palun... Bitte (um etwas bitten) Kauderwelsch Estnisch Tänan. Pole tänu väärt! Tere (päevast)! Tere õhtust! Head ööd! Danke! Keine Ursache! Guten

Mehr

SCHE IE ESTNISCHE SPRACHE

SCHE IE ESTNISCHE SPRACHE HE SPRA SPRACHE SCHE IE ESTNISCHE SPRACHE Kala on puu juures Ein Fisch ist beim Baum Wörtlich: Ein Fisch ist in der Wurzel des Baumes ISBN 9985-9341-9-9 / Veröffentlicht vom Estnischen Institut 2005 /

Mehr

More time for living. Calendar 2015

More time for living. Calendar 2015 More time for living Calendar 205 Nordic Houses provides homes and the joy of living to many people on a daily basis. Birds returning from their spring migration to their nesting places usually bring joy

Mehr

Ergebnisse - AK Schüler 1 weiblich

Ergebnisse - AK Schüler 1 weiblich Ergebnisse - AK Schüler 1 weiblich Disziplin 1 (0:29,00) Disziplin 3 (0:30,00) 25m Rücken ohne Armtäti... Zeit Pkt Zeit Pkt 1 Liberski, Gracia DLRG KV Oder-Spree 10 545,94 0 0:45,40 546 0:57,00 505 Zeit

Mehr