Projekt Leonardo da Vinci partnerstvá BUSINESS WOMAN. Women involved in innovation and corporate social responsability

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Projekt Leonardo da Vinci partnerstvá BUSINESS WOMAN. Women involved in innovation and corporate social responsability"

Transkript

1 Projekt Leonardo da Vinci partnerstvá BUSINESS WOMAN Women involved in innovation and corporate social responsability Dokument spracovaný slovenským partnerom RPIC Trebišov Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento dokument reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto dokumente.

2 ÚVOD Partnerstvo Women involved in innovation and corporate social responsability, v skratke Business Women spája organizácie, ktoré majú schopnosť zoskupiť a koordinovať ženy podnikateľky, ženy charakterizované ich angažovanosťou v postupe sociálnej zodpovednosti v podniku, ženy ktoré dokážu inovovať vo svojom podniku (produkty, procesy výroby a riadenia podniku), ženy ktoré sú nadchnuté vzťahom k svojmu regiónu. Cieľom projektu je okrem iného aj skvalitniť systém poskytovania poradenstva ženám podnikateľkám a tak zrýchliť rozvoj a zvýšiť konkurencieschopnosť MPS/VMP (veľmi malých podnikov), ktoré tieto ženy riadia. Jedným z prvých písomných dokumentov spracovaných v rámci projektu je Inventúra vzdelávacích a poradenských programov, ktoré existujú v krajinách partnerstva. Vzdelávacie a poradenské programy a kurzy zmapované partnermi v regióne ich pôsobnosti, sú rozdelené do dvoch kategórií: sústavná príprava na povolanie (školský systém prípravy na podnikanie poskytovaný na stredných a vysokých školách) a celoživotné vzdelávanie (kurzy a programy ponúkané v rámci rekvalifikácií, zvýšenia kvalifikácie alebo prípravy na podnikanie). Slovenský partner spracoval spoločnú tabuľku, do ktorej každý z partnerov zapísal požadované údaje. Mapované boli nasledovné informácie: názov a kontaktné údaje vzdelávacej organizácie, názov vzdelávacieho programu, jeho obsah a počet vzdelávacích hodín, informácia či je vzdelávanie určené výlučne pre ženy alebo nie a forma skúšky na konci.

3 Tento dokument obsahuje informácie zmapované projektovými partnermi : Dom zamestnanosti z Ajaccia a ajačskej krajiny, Francúzsko Pro Gestion Partner, Guadeloupe, Francúzsko Sosyal Güvenlik Kurumu Kocaeli Il Müdürlügü, Turecko Regionálne poradenské a informačné centrum Trebišov, Slovensko Regionálne združenie obcí z Epiru, Grécko METER Silesia, spol s r.o., Česká republika Sprachendienst Konstanz, Nemecko Vzdelávacie centrum Somorrostro, Španielsko

4 Analýza a poradenstva existujúceho v regiónoch partnerov Vedúci partner projektu, Dom zamestnanosti z Ajaccia a ajačskej krajiny zmapoval vo svojom regióne odborné vzdelávanie ponúkané 5. vzdelávacími organizáciami, ktoré pokrýva všetky oblasti zakladania podnikov: od súladu medzi záujemcom o podnikanie a jeho projektom, cez marketing a štúdiu trhu, právo (právne štúdie ako si zvoliť formu právneho štatútu podniku vo Francúzsku), obchodnú stratégiu, predaj a podporu predaja, finančné otázky a účtovníctvom dane, sociálne riadenie a trvalo udržateľný rozvoj, ako odpovedať na výzvu, atď. Dve z 5. organizácií ponúkajú minimálne 15 vzdelávacích kurzov. Jedná sa však o krátkodobé kurzy, v dĺžke 7 až 35 hodín. Komora povolaní organizuje certifikované odborné vzdelávanie Odbornej spôsobilosti pre vodičov taxíkov, ktoré trvá hodín. Komora ponúka aj stáž v podniku, aby umožnila budúcemu podnikateľovi oboznámiť sa s technikami vedenia účtovníctva, právneho, daňového a sociálneho riadenia podniku. Kvalifikačné vzdelávanie ponúka Centrum pre odborné vzdelávanie a podporu poľnohospodárstva v rámci celoživotného pre budúcich riadiacich pracovníkov v poľnohospodárskej výrobe. Kurz trvá hodín a po jeho ukončení dostane absolvent doklad o vzdelaní - vysvedčenie. Druhý francúzsky partner, bývalý Boutique de Gestion, ktorý sa v súčasnej dobe volá Spoločne konať a podnikať zmapoval len kurzy celoživotného. Mnohé z uvádzaných akcií sa týkajú zvýšenia povedomia miestnej populácie v otázke zakladania podnikov, čo je skôr propagačná aktivita ako vzdelávanie v pravom zmysle slova. Spomedzi 9. organizácií aktívnych v tejto oblasti kompletnú prípravu na podnikanie ponúka Komora povolaní a remesiel Gauadeloupských ostrovov v podobe odborného vysvedčenia «malý podnikateľ» v celkovej dĺžke 308 hodín a tiež iné informačné/vzdelávacie modulové kurzy v rozsahu 1 až 5 dní. Vzdelávanie organizuje aj Úrad práce (a Mission Locale čo je úrad práce pre mladých ľudí do 26 rokov) a ponúka teoretickú prípravu v rozsahu jedného mesiaca zo všetkých oblastí potrebných na založenie a riadenie podniku a aj tematické workshopy v dĺžke poldňa na jednu tému (5 tém). Samotné vzdelávacie a poradenské stredisko má 2 nástroje, z ktorých jeden je venovaný výlučne poradenstvu pre ženy, nazvaný «initiat elles» čo by sa dalo preložiť ako uviesť ich do obrazu, teda zvýšiť povedomie žien v zakladaní podnikov a ponúknuť im individuálne poradenstvo pri spracovaní podnikateľského zámeru.

5 Príprava ľudí na založenie podniku v Turecku ešte nie je dostatočne rozpracovaná, ako nám to bolo vysvetlené počas nadnárodného stretnutia organizovaného v tejto krajine v marci Vzdelávacie kurzy sa koncipujú a zavádzajú do praxe. Partner Sosyal Güvenlik Kurumu Kocaeli Il Müdürlügü však dokázal zmapovať 6 vzdelávacích centier, ktoré ponúkajú 31 vzdelávacích kurzov, z toho 6 je skutočne zameraných na podnikanie a 9 na výučbu určitých povolaní alebo zručností (nátery a lakovanie dreva, autocad, technológie výroby odevov, kozmetika, reštauračné stravovanie). Iné kurzy sa venujú rozvoju prierezových kompetencií (inovácie, zvládanie stresu, úspech a motivácia,...). Vzdelávanie trvá od 4 do hodín. Slovenský partner Regionálne poradenské a informačné centrum Trebišov vo svojej inventúre uvádza sústavnú prípravu na povolanie v Košickom kraji, kde 8 stredných škôl počas 4. alebo 5. rokov preberajú aj problematiku založenia podniku, riadenia a fungovania malého podniku. Podľa špeciálneho zamerania školy sa jedná o podnikanie v oblasti obchodu, cestovného ruchu (agroturistiku), poľnohospodárstvo, dopravu a hotelové služby. Vzdelávanie je dostupné pre chlapcov aj dievčatá a končí sa zložením maturitnej skúšky. V oblasti celoživotného boli zmapované 4 organizácie, ktoré ponúkajú modulové kurzy pokrývajúce celú oblasť malého podniku : všeobecné riadenie, strategické riadenia, riadenie ľudských zdrojov, ekonomické a právne minimum manažéra, riadenie predaja, finančné riadenie, efektívne nákupy, základy podnikania v cestovnom ruchu, dane a poplatky, účtovníctvo, počítače, spracovanie podnikateľského plánu. Kurzy trvajú od 16 do 112 hodín a po ich ukončení je absolventovi udelené osvedčenie o ukončení kurzu. Regionálna únia obcí z Epiru ponúka údaje o 3 odborných lýceách, ktoré v rámci sústavnej prípravy na povolanie ponúkajú vzdelávanie vo viacerých remeselných odboroch ako zámočník, elektrikár, mechanik, opatrovanie detí, holič/kaderníčka, a atď., teda vyučenie sa pre prácu v danej profesii alebo prípadne po nadobudnutí určitých praktických skúseností (povinných alebo nepovinných) pre založenie vlastnej živnosti. Vzdelávanie trvá 3 roky, je určené pre oba rody a končí sa písomnými skúškami. Po ukončení stredoškolských štúdií je v regióne Epiru možné pokračovať v odbornom vzdelávaní na Inštitúte odborného (v rôznych profesiách a pre rôzne funkcie), 4 semestre v teórii a jeden semester je stáž. Získanie odborného vysvedčenia je závislé od dobrých výsledkov písomných skúšok. Je taktiež možné absolvovať štvorročné univerzitné štúdium v oblasti riadenia podniku, ukončené písomnými skúškami a workshopmi. Grécky partner uvádza aj celoživotné vzdelávanie, organizované centrami odborného siete KEK, ktoré trvá 80 až 800 hodín, ponúkané je nadobudnutie odborných a podnikateľských zručností, kurzy sú však nepravidelné a závisia od programu daných centier. Počet kurzov nie je uvedený.

6 V rámci sústavnej prípravy na povolanie uvádza český partner METER Silesia spol. s r.o. len vzdelávanie ponúkané univerzitou, ktoré má rôznu dĺžku. Jedná sa o univerzitný program v rozsahu 3 alebo 5 rokov v oblasti riadenia podniku alebo vo forme celoživotného v rozsahu jedného roka, na získanie vedomostí v oblasti riadenia podniku alebo finančného riadenia. Vzdelávanie nie je určené výlučne pre ženy a na konci štúdia sa robia písomné a ústne skúšky z teórie. Celoživotné vzdelávanie v oblasti prípravy a poradenstva na podnikanie v regióne severnej Moravy ponúka Centrum pre rozvoj podnikania pre nezamestnaných (ktoré trvá od 2 do 15 dní). Tri vzdelávacie centrá sa venujú výlučne ženám a ponúkajú skôr motivačné kurzy a kurzy na sebapoznanie, čo je ešte veľmi vzdialené od začatia podnikania. Jedným z týchto 3 centier je združenie, ktoré školí ženy na zakladanie živností v oblasti opatrovania detí a v povolaní guvernantky. Nemecký partner Spachendienst Konstanz zmapoval vo svojom regióne len kurzy ponúkané v oblasti celoživotného. S pomedzi uvádzaného len jeden kurz venuje jeden deň zvýšeniu povedomia na založenie podniku. Ostatné zmapované vzdelávacie aktivity sa týkajú kurzov, ktorých cieľom je rozvoj určitých sociálnych a profesijných kompetencií (coaching stredných riadiacich pracovníkov, vzdelávanie coachov, vzdelávanie lektorov, manažment projektov). 3 organizácie ponúkajú kurzy výlučne pre ženy, ale jedná sa skôr o činnosti zamerané na rozvoj jazykových schopností (cudzie jazyky), počítače a prípravu na získanie oprávnenia na vykonávanie upratovania v domácnosti ako na samotné založenie a riadenie podniku. Pokiaľ ide o španielskeho partnera vzdelávacie centrum Somorrostro, ten nám zaslal údaje o sústavnej príprave na povolanie od dvoch vzdelávacích organizácií, centrum San Viator a jeho vlastné. Vzdelávanie na získanie vyššieho technického odborného vzdelania je u oboch identické a týka sa povolaní ako sú technici, mechanici, holič/kaderník, zvárači,... s dobou štúdia asi 2000 hodín (včítane stáží v podnikoch). Vzdelávanie je doplnené modulom Profesijné vzdelávanie a orientácia v rozsahu 99 hodín a modulom Podnik a podnikateľské iniciatívy v rozsahu 32 hodín. V rámci celoživotného 7 organizácii zmapovalo 10 kurzov, seminárov alebo workshopov, zameraných na založenie podniku, ktoré trvajú od 10 hodín do 7 mesiacov. Vzdelávanie ne je exkluzívne určené len pre ženy a po absolvovaní sú udeľované osvedčenia.

7 Závery Všetci partneri sa viac či menej podieľali na poskytnutí údajov k spracovaniu tejto inventúry. O realizovanom prieskume môžeme povedať, že: - zakladanie podnikov, ktoré je podporené prípravou a poradenstvom nie je rovnakou prioritou ekonomického rozvoja v partnerských krajinách, - najširšie a najrozmanitejšie portfólio uviedli obaja francúzski partneri, čo môže na jednej strane odrážať podporu verejných inštitúcií rozvoju podnikania a na druhej strane aj pochopenie úlohy a záujem o spracovanie tejto inventúry, - len francúzski partneri uvádzajú vo svojich inventúrach vzdelávanie zamerané na sociálne riadenie podniku (podieľanie sa pracovníkov na prijímaní rozhodnutí,...) a trvalo udržateľný rozvoj v podniku, - vzdelávanie je v súčasnej dobe kratšie ako pred niekoľkými rokmi. Pred 10 rokmi trvali napríklad vzdelávacie kurzy prípravy na podnikanie na Slovensku 10 a vo Francúzsku 13 týždňov, - vzdelávacie kurzy sú viac či menej modulové, - v niektorých krajinách existujú národné siete, ktoré ponúkajú prípravu na podnikanie (Cepac Morava v Českej republike, sieť Boutique de gestion vo Francúzsku, sieť RPIC/BIC na Slovensku) alebo poradenské aktivity (sieť podnikateľských liahní vo Francúzsku), hoci ich partneri vôbec nespomenuli vo svojom prieskume, - prevažná väčšina vzdelávacích aktivít je dostupná pre obe pohlavia, len niekoľko workshopov na zvýšenie povedomia alebo kurzov je výlučne organizovaných len pre ženy, - tento dokument môže slúžiť ako pomôcka transferu existujúceho v jednotlivých krajinách partnerov pre iných partnerov, - partneri zmapovali: 17 organizácií pôsobiacich v oblasti sústavnej prípravy na povolanie, ktoré ponúkajú celkom 25 vzdelávacích kurzov; a 45 organizácií aktívnych v oblasti celoživotného, ktoré ponúkajú najmenej 100 kurzov/stáží/seminárov/workshopov. Rôzne štatistiky potvrdzujú, že príprava na podnikanie umožňuje zvýšiť šancu na dlhodobejšiu existenciu podnikov, predovšetkým v tomto období krízy a po kríze. Na podporu vyššieho podielu žien podnikateliek (v súčasnej dobe 31 % zo všetkých podnikateľov tvoria ženy) je potrebné nielen ponúkať im primerané vzdelávanie, ale odstraňovať aj iné prekážky, ktoré brzdia ženám pustiť sa to tohto podnikateľského dobrodružstva.

8 Grafické znázornenie sústavnej prípravy na povolanie

9 Grafické znázornenie celoživotného

10 Ponuka a poradenstva pri zakladaní podnikov Tabuľky spracované jednotlivými partnermi DOM ZAMESTNANOSTI AJACCIA Sústavná príprava na povolanie Názov vzdelávacej inštitúcie (typ organizácie, napr. stredná odborná škola, univerzita, ) Kontaktné údaje (adresa, č. tel., č. fax, , webový portál) Názov vzdelávacieho programu Obsahová náplň vzdelávacieho programu (názvy preberaných tém) Rozsah v hodinách Vzdelávanie určené pre ženy (ÁNO/NIE) Spôsob ukončenia (teoretická a/alebo praktická skúška, písomná/ústna) A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Komerčná činnosť Stanovenie svojich podnikateľských cieľov a zvolenie klientely. Prispôsobenie svojho výrobku alebo služby požiadavkám trhu. Vytvorenie marketingového plánu prispôsobeného podnikateľskej činnosti. Prieskum prostredia. Vytvorenie svojho vlastného akčného plánu a pomôcok na sledovanie vývoja podnikania. Vytvorenie súboru argumentov pre predaj. Vytvorenie komunikačných pomôcok. Oslovenie klientely Vyhľadávanie informácií: trh, konkurencia. 3 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Profesionalizácia prijatia v podniku Definovanie techník komunikácie Identifikácia podmienok úspešného prijatia Analýza a riadenie jednotlivých etáp komunikácie podľa ciele prijatia (fyzické alebo cez telefón) Analýza Neverbálneho správania Spracovanie požiadaviek 3 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní

11 Zvládanie konfliktov a zlepšenie vzťahov A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Spracovanie predbežného finančného plánu Investície: Zhodnotenie počiatočných investícií spojených so štartom podnikania Prepočty odpisov Obrat: Výpočet predajnej ceny bez dane Zhodnotenie predaja bez dane podľa mesiacov a celoročne Stanovenie nákupných cien/variabilných nákladov bez dane Uvedomenie si sezónnosti v službách a v ponuke produktov Mzdy : Zhodnotenie miezd a im zodpovedajúcim odvodom Výsledovka: Výdavky na fungovanie Valorizované výdavky Náklady na riadenie, rôzne a nepredvídané náklady 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní Potreby prevádzkového kapitálu: Výpočet potrieb prevádzkového kapitálu Finančný plán : Zdroje financovania Potreby, ktoré treba vyfinancovať Odhad splátok pôžičiek a úroková miera Predpokladaný rozpočet alebo vizitka projektu: Všeobecné pravidlá prezentácie Nástroje sledovania rozpočtu A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Práca s účtovníckym softvérom Vytvorenie súborov organizácie: Stanovenie parametrov údajov organizácie Stanovenie účtovného obdobia a obdobia činnosti Stanovenie účtovných parametrov Základy práce : Obohatiť a spracovať na mieru účtovný plán Vytvorenie účtovného rozvrhu 3 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní

12 Konfigurácia analytických a rozpočtových účtov Spracovanie bežných účtovných operácií: Zaúčtovanie predaja a platieb klientov Zaúčtovanie nákupov a platieb dodávateľom Vykonanie účtovných zápisov Vytvorenie modelov opakujúcich sa účtovných zápisov a predplatného Pristúpiť k spracovaniu údajov: Spracovanie bankových výpisov alebo bankových hodnotení Vyhlásenie a registrácia DPH Editovanie účtovných stavov na konci mesiaca: Editovanie závierky Editovanie predbežných výkazov Editovanie termínovníkov Editovanie bilancie a výsledovky Prehľad DPH Urgovanie klientov. Aktualizácie: Účtovný plán Zložky tretích osôb Kód DPH A PROVA A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Plánovanie a riadenie rozpočtu Pomôcky riadenia Predpokladané príjmy Stanovenie nákladov organizácie Fixné náklady Variabilné náklady Výpočet prahu rentability: faktory variabilnosti výsledku Investičné potreby: náklady na vybavenie a prevádzková potreba Výpočet marže samo-financovania (schopnosť samofinancovania) Finančný plán a predbežná bilancia Plán hotovosti Fakturácia: Fakturácia predaja Fakturácia nákupov 2 dni NIE 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní Osvedčenie o absolvovaní

13 Fax Spracovanie cenových ponúk Výpisy z faktúr: Rekapitulácia odberateľských faktúr Rekapitulácia dodávateľských faktúr Súvaha Triedenie (platby, nákup/predaj, banka, ) : Uloženie do šanonu Elektronické spracovanie A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Riadenie podniku Účtovné riadenie Úvod do účtovnej štruktúry (prevádzkové účty, bilancia) Mimo-účtovné stavy (priebežný výsledok riadenia, plán hotovosti) Dostupnosť financovania, vzťahy s bankami (plán financovania) Sociálne riadenie Rôzne typy pracovných zmlúv a ich dôsledky na hospodárenie podniku (mzdy, odvody zamestnancov, odvody zamestnávateľa) Pracovné právo Daňové riadenie Poznanie daňových povinností podniku (DPH, daň z príjmu, IFA, daň z príjmu právnickej osoby, TA) 3 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní A PROVA A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Riadenie výroby Právna štúdia Naučenie sa rôznych prvkov zasahujúcich do riadenia výroby Výpočet predajnej ceny/výrobnej ceny Spracovanie cenových ponúk a faktúr Riešenie odborných problémov, ktoré sú vlastné jednotlivým projektom Zavedenie sledovacích tabuliek do praxe, analýza využitia a hotovosti každého podniku Definovanie právneho štatútu Prenájmy Poistenia Predajné zmluvy a zmluvy o poskytovaní služieb Vymáhanie pohľadávok Vzťahy s dodávateľmi Právny postup v každom projekte 1 deň NIE 1 deň NIE Osvedčenie o absolvovaní Osvedčenie o absolvovaní

14 Stážista bude vyškolený v metodike projektu a bude mu poskytnuté poradenstvo pri realizácii jeho vlastného projektu. A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Projekt založenia alebo prevzatia už založeného podniku Súlad medzi osobou záujemcu o podnikanie a projektom Na základe analýzy minulosti záujemcu o podnikanie (školské vzdelanie a odborná prax) sa bude jednať o valorizovanie kompetencií a možnosť ich porovnania s projektom (čo bude projekt vyžadovať) a uvedomenia si významu prierezových kompetencií a taktiež schopností, ktoré môžu byť využité v budúcej podnikateľskej aktivite. Ujasnenie si myšlienky Kvalita nápadu Ochrana nápadu Obmedzenia projektu 2 dni metodika projektu a dní celkové poradenstvo NIE Osvedčenie o absolvovaní Komerčná štúdia (makro a mikro ekonomika) Analýza konkurencie Analýza klientely Analýza organizácií, ktoré môžu byť nápomocné Analýza vývinových trendov Komerčná stratégia Finančná analýza A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Projekt založenia alebo prevzatia už založeného podniku (pokračovanie) Odhad potrieb a variabilných a fixných nákladov Analýza finančných zdrojov, zabezpečených alebo predpokladaných príjmov Spracovanie predbežného výkazu ziskov a strát a súvahy na 3 roky vopred Predpokladaný rozpočet alebo vizitka projektu s pravidlami všeobecnej prezentácie: investície, obrat, výkaz ziskov a strát, súvaha, plán financovania. Výber právneho, daňového a sociálneho štatútu Predstavenie rôznych právnych, daňových a sociálnych štatútov Analýza silných a slabých stránok s využitím predchádzajúcich prác

15 Postup(y) spojený(é) s konkretizáciou projektu alebo jeho odmietnutím, so zoficiálnením štartu podnikania: rôzne doklady a činnosti podľa typu projektu, sektoru činnosti, budúceho právneho štatútu, názvu podniku,... Súlad medzi osobou záujemcu o podnikanie a projektom. A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Metodika projektu založenia alebo prevzatia už založeného podniku Na základe analýzy minulosti záujemcu o podnikanie (školské vzdelanie a odborná prax) sa bude jednať o valorizovanie kompetencií a možnosť ich porovnania s projektom (čo bude projekt vyžadovať) a uvedomenia si významu prierezových kompetencií a taktiež schopností, ktoré môžu byť využité v budúcej podnikateľskej aktivite. Ujasnenie si myšlienky Kvalita nápadu Ochrana nápadu Obmedzenia projektu Komerčná štúdia (makro a mikro ekonomiky) Analýza konkurencie Analýza klientely Analýza organizácií, ktoré môžu byť nápomocné Analýza vývinových trendov Komerčná stratégia 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní Finančná analýza A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Metodika projektu založenia alebo prevzatia už založeného podniku (pokračovanie) Odhad potrieb a variabilných a fixných nákladov Analýza finančných zdrojov, zabezpečených alebo predpokladaných príjmov Spracovanie predbežného výkazu ziskov a strát a súvahy na 3 roky vopred Predpokladaný rozpočet alebo vizitka projektu s pravidlami všeobecnej prezentácie: investície, obrat, výkaz ziskov a strát, súvaha, plán financovania. Výber právneho, daňového a sociálneho štatútu Predstavenie rôznych právnych, daňových a sociálnych štatútov Analýza silných a slabých stránok s využitím

16 predchádzajúcich prác Postup (y) spojený (é) s konkretizáciou projektu alebo jeho odmietnutím, so zoficiálnením štartu podnikania: rôzne doklady a činnosti podľa typu projektu, sektoru činnosti, budúceho právneho štatútu, obchodné meno A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Metodika štúdie trhu Štúdia trhu: definícia Ako k nej pristúpiť? Analýza konkurencie Analýza požiadaviek Analýza vývojových tendencií Spôsob distribúcie Komunikačné prostriedky Určenie ponuky Určenie cien Marketing mix Zdroje informácií 1 deň NIE Osvedčenie o absolvovaní

17 A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax Metodika projektu Od nápadu k projektu: konštatovanie, diagnostika, sektorová analýza, identifikácia možných partnerstiev podľa predmetu podnikania: obce, združenia obcí, siete združení, spádová oblasť Stanovenie hlavného cieľa (vzor SMART Špecifický, Merateľný, Akceptovateľný, Realistický, Premietnutý v čase) a pod-cieľov, ktoré treba splniť na dosiahnutie očakávaných výsledkov: pridanej hodnoty Od prieskumu realizovateľnosti k zrealizovaniu programu štúdie jednotlivých krokov a stratégie, ktorými treba začať, stanovenie osoby zodpovednej za projekt, spracovanie zadávacích podmienok, rozfázovanie operácií (grafický softvér GANTT alebo PERT), určenie ľudských zdrojov (interné alebo externé) a finančných zdrojov, ktoré treba zaobstarať, určenie aký typ partnerstva treba podnietiť z hľadiska kvalitatívneho, kvantitatívneho a finančného Spracovanie plánu komunikácie Od logiky intervencie k programu hodnotenia: vytvorenie pomôcok na priebežné a konečné hodnotenie v súlade s ponukou a dopytom Zodpovedanie sa, hodnotenie a prípadná úprava 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní Súlad medzi osobou záujemcu o podnikanie a projektom A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Súlad medzi osobou záujemcu o podnikanie a projektom Na základe analýzy minulosti záujemcu o podnikanie (školské vzdelanie a odborná prax) sa bude jednať o valorizovanie kompetencií, kapacít a kvalít. Porovnanie s projektom (čo bude projekt vyžadovať). Práca na prierezových kompetenciách a kapacitách, ktoré môžu byť využité v budúcej podnikateľskej aktivite. Pracovné náplne jednotlivých povolaní Profesijná prierezovosť Profesijná a osobná prezentácia Komunikačné pomôcky Zdroje informácií 1 deň NIE Osvedčenie o absolvovaní

18 A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax Coaching Súčasný stav Pozícia Cieľ Prijatie záväzku Otvorenie možnosti výberu Spustenie akcie Prebratie napredovania Vyhodnotenie, spätná väzba 4 až 10 sedení NIE Osvedčenie o absolvovaní A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Rozpoznať a ovládať nástroje manažmentu Určenie základných pravidiel týkajúcich sa funkcie manažéra. Analýza profesijného prostredia, v ktorom koná v pozícii zodpovednosti/hierarchie. Predstavenie rôznych typov manažovania a určenie vlastného štýlu a jeho prispôsobenie tímu (aký aktuálny manažérsky štýl a aký štýl do budúcnosti?) Od motivácie k delegovaniu. Predstavenie šesť chronologických etáp delegovania. Riešenie konfliktov a skvalitnenie vzťahov s okolím. Zavedenie tabuliek s vlastnými primeranými ukazovateľmi na sledovanie realizácie (výrobkov/služieb) vo vlastnej organizácii. 4 až 10 sedení NIE Osvedčenie o absolvovaní A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí Definovanie a príklady sociálnych sietí: všeobecné siete, profesijné siete, atď., Výber vhodnej siete a registrácia: praktické využívanie Delenie sa o informácie (blog, atď., Obozretnosť, elektronická identita a etiketa. 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní A PROVA Imm Arosio Bât A1 Quartier St Joseph Č. tel.: Fax contact@aprova.fr Online fungujúce pomôcky spolupráce Zavedenie do praxe a využívanie viacerých riešení: Agendy Spoločné dokumenty Komunitné priestory a fórum Riešenia mediálnych zverejnení «Google Apps for business» 2 dni NIE Osvedčenie o absolvovaní Teritoriálna obchodná a priemyselná komora z Ajaccia a južnej Korziky Hôtel consulaire Ajaccio Č. tel.: Fax dňová stáž na podnikanie Posúdiť vašu vôľu a vašu schopnosť podnikať Zhodnotiť stupeň dozretia projektu Poskytnúť pomoc pri vytvorení skladby projektu (údaje nevyhnutné na analyzovanie trhu, potrieb z pohľadu využitia, ekonomická vierohodnosť, výber štatútov, 35 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní vydané TOPKAJK

19 právne, daňové a spoločenské obmedzenia a povinnosti, ) Prvý deň Plán prieskumu prostredia: evolúcia a tendencie Informácie o ponuke Informácie o dopyte Druhy trhov Ciele štúdie trhu Druhý deň Štúdia trhu Stanovenie komerčných plánov Kľúčové prvky komerčnej štúdie Vytvorenie hypotéz Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr ZAKLADANIE PODNIKOV Tretí deň Výber sociálneho štatútu podnikateľa Zvolenie právneho štatútu organizácie Rôzne právne formy Miesto podnikateľa v právnej štruktúre Spoločenské krytie podnikateľa Odvody Mzdy 35 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Štvrtý deň Daňové a finančné aspekty Definícia obchodníka a/alebo poskytovateľa služieb Formy pomoci Rôzne Piaty deň Podnikateľský plán Plán financovania Výsledovka Plán toku hotovosti Vedieť predstaviť svoj projekt ústne aj písomne.

20 Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr SAMO - PODNIKATEĽ Na koho sa vzťahuje tento režim? Ľudí, ktorých sa týka a tí, ktorí sú vylúčení Povolené a zakázané činnosti Prípady živností Zamestnávanie Horné finančné limity Aké špecifiká? Dane a príspevky Zápisy a registrácia Sociálne a daňové odvody Dotácie/pôžičky Miera sociálnych a daňových preddavkov pre slobodné povolania Ochrana Možný prechod na živnosť Ako sa prihlásiť? 7 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Pre začínajúci podnik Pre už pracujúceho živnostníka Ako urobiť vyhlásenie a ako zaplatiť? Rôzne spôsoby vyhlásenia Voľba spôsobu platby Ako vystúpiť z tohto opatrenia? Dobrovoľne Automaticky Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr Spracovanie Vášho podnikateľského plánu Ciele a adresáti podnikateľského plánu (interní a externí) Strategická a operatívna analýza štúdia trhu a lokalizácia činnosti analýza konkurencie určenie strategických cieľov vedieť spracovať vlastnú stratégiu a operatívne plány (marketing, výroba, ľudské zdroje, nákupy, komercializácia, a pod.,.) 35 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Kľúčové faktory úspechu a tromfy vo vybraných predmetoch podnikania Zabezpečenie a právna príprava

21 Podnikateľský plán: ekonomické a finančné zhrnutie: Predpoklad predaja Určenie skladby nákladov: Fixné náklady Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr Spracovanie Vášho podnikateľského plánu (pokračovanie) Variabilné náklady Výpočet prahu rentability: faktory variabilnosti výsledku. Investičné potreby: náklady na vybavenie a prevádzková potreba Výpočet marže samo-financovania Finančný plán a predbežná bilancia Plán hotovosti Riziká projektu: riziká trhov priemyselné riziká politické riziká finančné riziká právne riziká iné riziká Zhrnutie/poznámky Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr ZAVEĎTE DO PRAXE SVOJU OBCHODNÚ POLITIKU Definícia cieľov a prostriedkov. Kto? Komu? Ako? Kde? S kým? Definovanie oblastí strategických aktivít. Dvojice produkty/trhy. Segmentácia. Určenie nákladov na komerčné činnosti, tabuľkové prehľady. Stanovenie aktivít. Princípy, ktoré treba dodržiavať: koherencia/ Adaptácia/Výhody/bezpečnosť. Politika produktov. Riadenie a obnovovanie sortimentu/kvality, umiestnenie, charakteristiky produktov, stratégie. Cenová politika. Cenové stratégie, cenové obmedzenia. Politika distribúcie. Výber a optimalizácia siete predaja, určenie sily predaja. Politika komunikácie. Ciele, odkazy, nosiče, prostriedky, rozpočet, plánovanie 7 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní

22 Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr PODPORA PREDAJA *Definovanie stratégie a komerčné orientácie *Definovanie a charakteristiky podpory predaja *Výber a cieľov a stanovenie cieľov *Zdroje (ich tromfy a ich obmedzenia) používané pri odborníkoch a zdroje používané pri spotrebiteľoch *Výber prostriedkov podľa ich cieľov: materiálne alebo finančné výhody? - odmeny - hry a konkurzy - zníženie cien - iné *Podmienky úspechu *hranice podpory predaja 7 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr ŠTÚDIE TRHU Slovná zásoba. Kľúčové slová. Ciele a záujmy. Hlavné pojmy pri prijímaní rozhodnutí a výbere: informácia - SIM (marketingový informačný systém) Techniky kvalitatívnych a kvantitatívnych prieskumov (metodika, dotazníky, vzorky) Marketingový postup. Štúdia trhu : zmapovanie stavu skladba trhu, trhy podnikov, trhy produktov, oblasti strategických činností Prostredie trhu, špecifické prostredia - Ponuka: jej dôležitosť/ význam, jej vývoj, konkurenčná situácia, aktéri (podiel na trhu, konkurenčné výhody, stratégie,...), segmentácia - Dopyt: prieskum spotrebiteľského správania sa, vývojové tendencie Kvantitatívne charakteristiky ponuky a dopytu. Diagnostika podnikov: ekonomický zdravotný stav: - umiestnenie, konkurenčné výhody pomôcky diagnostiky (životný cyklus, matrica BCG) SWOT analýza (silné a slabé stránky, príležitosti, hrozby) 21 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto 0090 Ajaccio / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr TRVALO UDRŽATEĽNÝ ROZVOJ V MOJOM PODNIKU Pochopenie TUR (trvalo udržateľného rozvoja) TUR: história, definícia pridružené koncepty Súčasnosť: fakty a čísla Angažované subjekty: inštitúcie, štát, samospráva, podniky Slovná zásoba spojená s TUR. 7 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní

23 Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr TRVALO UDRŽATEĽNÝ ROZVOJ V MOJOM PODNIKU (pokračovanie) TUR v podniku: Výzvy pre vlastný podnik (príklady) Zdroje konania Príklady dobej praxe Identifikácia zmluvných strán, tabuľka hodnotenia Francúzsky a európsky právny rámec: pomôcky a metódy: Úvod k dokumentu SD Neustále zlepšovanie sa, spravodlivý obchod, participatívna demokracia. Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr ÚČTOVNÍCTVO V MIKRO PODNIKU Princíp podvojnosti Účtovné knihy (nákupy, predaj, banka, rôzne operácie) Účtovná kniha Bilancia Nákupy a predaje Vedľajšie náklady pri nákupoch a predajoch Externé náklady a interné služby Dane a poplatky Stav bankového priblíženia Mzdy (ak má podnik zamestnancov) 70 hodín NIE Osvedčenie o absolvovaní Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr SPRACOVANIE PONUKY NA VEREJNÚ VÝZVU * Oboznámiť sa so zákonom o verejných trhoch/zákazkách: poznať všeobecné princípy verejnej objednávky * Poznanie procedúr uchádzania sa o verejné zákazky: získanie zákazky podľa primeranej procedúry (MAPA); výzvy * Vedieť vyhľadávať cenové proti ponuky: vedieť zabezpečiť, spracovať a riadiť vlastné ponuky *Identifikovanie obmedzení, ktoré treba brať do úvahy: zdroje ponúk, konzultačné materiály podniku (DCE), konštrukčné doklady, odmaterializovanie. Prípadová štúdia: príklad DCE * príprava a predloženie ponuky; zvolenie stratégie: chyby, ktorých sa treba vyvarovať, forma a obsah prípadovej štúdie: vzor formulára žiadosti a ponuky * Zvýšenie bezpečnosti odpovede: elektronický certifikát * subdodávky a priame platby nákupcom: doklady 7 hodín NIE Osvedčenie o ukončení stáže Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto OBCHODNÁ ŽIVNOSŤ Všeobecné informácie o živnosti. Prvoradé dôsledky. Prínosy zákona o modernizácii ekonomiky. Štatút samopodnikateľa. Spravovanie fondov obchodníkom.

24 / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr Schopnosť byť obchodníkom. Povaha materiálneho vybavenia a jeho prvky.. Právna úprava prenájmov predajní. Priestory. Dĺžka prenájmu. Zmena obchodnej činnosti. Právo na predĺženie nájmu. Ukončenie nájmu. Nájomné a prehodnotenie jeho výšky. Prenájom správy predajne. Vplyvy manželského zväzku na riadenie zdrojov. Prípad dlhov. Sociálny štatút obchodníka. Režim ne zamestnanca. Príspevky do poisťovní. Základy príspevkov: Služby režimu ne zamestnanca 1,5 dňa NIE Osvedčenie o ukončení stáže Daňový štatút živnosti. Zdaňovanie ziskov. Systémy vyhlásení. Založenie živnosti Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr Vytvorenie a fungovanie s.r.o. založenej jedným alebo viacerými majiteľmi Charakteristiky s.r.o. Kapitál, zodpovednosť. Povaha spoločenskej zmluvy. Zvláštnosti s.r.o. založenej jednou osobou. Založenie s.r.o. Spracovanie štatútu. Formality zriadenia s.r.o. Prílohy. Zriaďovacie náklady. Fungovanie s.r.o. Riadenie s.r.o. Zhromaždenia členov. Právny a sociálny štatút konateľa. Pravidlá prijatia režimu zamestnanca alebo NIE zamestnanca. Príspevky režimu zamestnanca a NIE zamestnanca. Služby jednotlivých režimov sociálnej poisťovne. Základ pre výpočet príspevkov na sociálne poistenie. Pravidlá kumulovania mandátu a pracovnej zmluvy. Daňový štatút s.r.o. Prínosy zákona o modernizácii hospodárstva. Prípad založenia s.r.o. jedným zakladateľom. Určenie zdaniteľného zisku. Daňové režimy. Platenie daní spoločností a príspevkov. Zdaňovanie podielov. Daňová pomoc. Zvýšenie alebo odpustenie daní z príjmov novozaložených podnikov. Daňové úvery. 1,5 dňa NIE Osvedčenie o ukončení stáže

25 Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr AKO SI VYBRAŤ PRÁVNY ŠTATÚT PRE SVOJ PODNIK Majetkové kritériá. Disponibilný a nevyhnutný kapitál. Zodpovednosť podnikateľa. Odovzdanie podniku inej osobe. Kritériá manželstva. Vplyv režimu manželstva na spravovanie zdrojov. Prípad dlhov živnosti/s.r.o. založenej jednou osobou. Prevod a predaj podielov spoločnosti manželovi/manželke a dedičom. Sociálne kritériá. Právny štatút konateľa spoločnosti. Pravidlá prijatia režimu zamestnanca alebo NIE zamestnanca. Príspevky režimu zamestnanca a NIE zamestnanca. Služby jednotlivých režimov sociálnej poisťovne. Základ pre výpočet príspevkov na sociálne poistenie. Pravidlá kumulovania mandátu a pracovnej zmluvy. Daňové kritériá. Daňový režim podnikov. Podniky podliehajúce dani z príjmov. Podniky podliehajúce dani z príjmov spoločností. Stanovenie základu dane. Režimy zdaňovania. Platenie daní spoločností a príspevkov. Zdaňovanie podielov. Daňová pomoc. Zvýšenie alebo odpustenie daní z príjmov novozaložených podnikov. Daňové úvery. 1,5 dňa NIE Osvedčenie o ukončení stáže Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr OBCHODNÉ PRÁAVO (práva spoločností) 1.téma: úvod do práva komerčného podniku Predmet podnikania obchodný názov podnik a súkromný život obchodný podnik - Pojmy - prvky ochrana 2.téma: právna forma podnik založený jednou osobou podnik spoločníkov rôzne formy spoločností formality založenia podniku 3. téma: sociálny štatút stanovenie štatútu (majorita, minorita, TNS, zamestnanec) dopady štatútu 4. téma: daňový štatút stanovenie daní a režimu odvodov výpočet daní platenie daní zdaňovanie odmien vedúcich pracovníkov 21 hodín NIE Osvedčenie o ukončení stáže Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr REŽIM SPOLOČNOSTI S RUČENÍM OBMEDZENÝM, ZALOŽENEJ JEDNÝM ZAKLADATEĽOM Aký je legislatívny rámec? Vysvetlenie zákona z 15. júna Vysvetlenie vykonávacej vyhlášky. Dátum uplatnenia režimu. Koho sa týka s.r.o. založená jedným spoločníkom? Dotknuté osoby. Vylúčené osoby. Povolené aktivity. Aké sú ciele takéhoto štatútu? Rozlišovanie majetku, zvýšená ochrana zakladateľa podniku Výhody v porovnaní s inými individuálnymi právnymi štatútmi (s.r.o. založená jednou osobou, živnosť, samo-podnikateľ). Akým spôsobom sa 7 hodín NIE Osvedčenie o ukončení stáže

26 registrovať/prihlásiť? Podmienky založenia podniku. Skladba vyhlásenia. Zvláštnosti vloženého majetku. Doplnkové formality. Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr REŽIM SPOLOČNOSTI S RUČENÍM OBMEDZENÝM, ZALOŽENEJ JEDNÝM ZAKLADATEĽOM (pokračovanie) Aké sú dôsledky pre veriteľov a vložený majetok? Dopad s.r.o. (s jedným zakladateľom) na veriteľov. Vývoj vloženého majetku a spôsoby jeho registrácie. Aké sú aplikovateľné režimy? Daňový režim. Sociálny režim. Aké sú práva a povinnosti? S.r.o. (s jedným zakladateľom) v ťažkostiach. Účtovné a bankové povinnosti. Prevod a zánik vloženého majetku. Prevod vloženého majetku. Zánik vloženého majetku Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr PRÁVNY RÁMEC OCHRANY SPOTREBITEĽA Pravidlá ochrany spotrebiteľa pri spracovaní zmluvy. Úloha poradenstva. Informovanie spotrebiteľa o cene. Platobné prostriedky a formy platby. Znižovanie cien. Oznámenia o znížení cien. Zľavy. Likvidácia. Iné promočné ponuky. Ceny na výzvy. Darčeky. Predaj dvoch vecí a odmeny. Zvláštne metódy predaja. Podomový predaj. Predaj na diaľku (distančný predaj) a predaj cez internet. Úprava ambulantného predaja. Zakázané praktiky. Predaj cez verejné kanály 1,5 dňa NIE Osvedčenie o ukončení stáže Vzdelávací inštitút komory Route du Ricanto / muriel.tenti@sudcorse. cci.fr PRÁVNY RÁMEC OCHRANY SPOTREBITEĽA (pokračovanie) Pravidlá ochrany spotrebiteľa pri realizácii zmluvy. Klauzuly o zneužívaní. Právne garancie. Garancia za skryté závady. Garancia zhody. Povinnosť bezpečnosti výrobkov. Omeškanie dodávok a poškodenie tovarov. Ochrana spotrebiteľa nakupujúceho na spotrebný úver. Vysporiadanie úveru pri spotrebe. Bezplatné vyrovnanie spotrebného úveru. Komora povolaní a remesiel Južnej Korziky Chemin de la Sposata Č. tel.: Fax dbellaiche@cmajaccio.fr Stáž prípravy založenia podniku Zaučenie budúceho podnikateľa v technikách účtovného, daňového, právneho a sociálneho riadenia. 35 hodín NIE Osvedčenie o ukončení stáže Komora povolaní a remesiel Južnej Korziky Chemin de la Sposata Č. tel.: Certifikát osvedčujúci odbornú spôsobilosť Národná skúška (poznanie francúzskeho jazyka, národná úprava o profesii, riadenie, cestný zákon, bezpečnosť). Skúška zaradenia do kurzu: miestna alebo okresná 1040 hodín NIE Osvedčenie o ukončení stáže

27 Fax vodičov taxíkov skúška (topografické poznatky, miestna úprava, itineráre, vedenie motorového vozidla - taxíka, zapamätanie si adries, poznanie historických pamiatok, verejných budov, budov verejnej/štátnej správy, samosprávy, ).

28 Celoživotné vzdelávanie Názov vzdelávacej inštitúcie (typ organizácie, napr. združenie, súkromné vzdelávacie stredisko, ) Kontaktné údaje (adresa, č. tel., č. fax, , webový portál) Názov vzdelávacieho programu Obsahová náplň vzdelávacieho programu (názvy preberaných tém) Rozsah v hodinách Vzdelávanie určené pre ženy (ÁNO/NIE) Spôsob ukončenia (teoretická a/alebo praktická skúška, písomná/ústna) Centrum odborného a poľnohospodárskej výroby v Corte 7 rue du Colonel Ferracci - BP Corte Č. tel.: Fax: cps.di.corti@oran ge.fr Výučný list vedúceho poľnohospodárskeho pracovníka BPREA, IV. úroveň Celoživotné odborné vzdelávanie - špecializácia chov (ošípaných, kaprov, hovädzieho dobytka, oviec) - Vzdelávanie sa skladá z 12 ucelených jednotiek, odsúhlasovaných za neustále prebiehajúcej kontroly: - 2 všeobecné UJ (komunikácia, matematika, biológia) - 6 odborných UJ (spracovanie celkovej diagnostiky poľnohospodárskej výroby vo vlastnom prostredí, vzatie do úvahy sociálnych a odborných dynamík/spoluprác vo svojom regióne a ich riadenie, vedenie prác v poľnohospodárskej výrobe, administratívne sledovanie a riadenia poľnohospodárskej výroby, predaj vypestovaných produktov, spracovanie odborného plánu) - 2 technické UJ (vedenie dielne výroby mlieka alebo chovu ošípaných, spravovanie zariadenia potrebného na výrobu) - 2 UCARES UJ (vedenie dielne spracovania mlieka alebo bravčového mäsa, zriadenie a údržba dočasného poľnohospodárskeho pozemku) hodín NIE Vysvedčenie udeľované Ministerstvom poľnohospodárstva - BPREA (úroveň 4, maturita)

29 BOUTIQUE DU GESTION GUADELOUPE Celoživotné vzdelávanie Názov vzdelávacej inštitúcie (typ organizácie, napr. združenie, súkromné vzdelávacie stredisko, ) Kontaktné údaje (adresa, č. tel., č. fax, , webový portál) Názov vzdelávacieho programu Obsahová náplň vzdelávacieho programu (názvy preberaných tém) Rozsah v hodinách Vzdelávanie určené pre ženy (ÁNO/NIE) Spôsob ukončenia (teoretická a/alebo praktická skúška, písomná/ústna) Obchodná a priemyselná komora Kraja Guadeluopské ostrovy FORE ENTREPRISE OPK v Pointe-à- Pitre Rue Félix Eboué Pointe-à- Pitre Cédex Imm YERYSALYD Moudong Sud BAIE- MAHAULT Tel : Nadine.françois@fo re.fr Postup zakladania podniku Zvýšenie povedomia o podnikaní Cieľ: založiť alebo prevziať už založený podnik (OPCRE) 1. Poldňa informácií a zvýšenia povedomia o zakladaní podnikov - od myšlienky k postupu - vyváženosť projektu - legislatívne a kontraktačné aspekty - poradenstvo pre projekt 2. Podnikať za 5 dní - celkový postup pri založení podniku - Vytvoriť vlastný projekt - realizovateľnosť projektu - Sledovanie a rozvoj podniku - Oboznámenie sa s Agoratechom - Osvojiť si metodický prístup k založeniu podniku - Ovládať právne prostredie založenia podniku - Ovládať štúdiu trhu a určiť si komerčnú stratégiu - Zvládnuť finančné otázky založenia podniku - Spresniť, overiť si vyváženosť a vytvoriť svoj projekt založenia alebo prevzatia už založeného podniku. - Spracovať komerčnú štúdiu (obsahujúcu štúdiu trhu a vhodnú komerčnú stratégiu), spracovať finančné podklady a zvoliť si právny štatút. 4 hodiny 20 hodín NIE 25 dní NIE 10 hodín NIE Samohodnotenie Osvedčenie o absolvovaní stáže Bilancia z poradenstva

30 - Odhadnúť realizovateľnosť projektu a detailné informácie o realizácii, začať spracovávať podnikateľský plán a spracovať akčný plán s popisom jednotlivých krokov. - Prvý kontakt: prezentácia tejto služby, záujemcu o podnikanie a jeho projektu - Záujemca o podnikanie/projekt: stanoviť súlad medzi osobnosťou záujemcu o podnikanie a jeho projektom a predovšetkým určiť, čo treba podniknúť na zlepšenie súladu ÚRAD PRÁCE Miestne pobočky Úradu práce Predbežné hodnotenie pred založením/prevzat ím už existujúceho podniku (EPCE) - Štúdia trhu/stratégia predaja: mať istotu v začatí podnikania a v životnosti projektu: konkrétny potenciál klientov! - Predbežná výsledovka, iné finančné prvky: spracovanie finančného plánu (investície a zdroje financovania), spracovanie výsledovky na 3 roky (včítane výpočtu prahu rentability) a plánu toku hotovosti na 12 mesiacov a 3 roky maximálne 1 mesiac NIE Bilancia z hodnotenia - Právny štatút, pomoc, postupy: pomoc pri určení právneho štatútu, finančné a sociálne dôsledky, postupy, pomoc. - Bilancia: zhrnutie silných a slabých stránok projektu. ÚRAD PRÁCE Tematické workshopy ohľadne zakladania podnikov 1. Založiť si vlastný podnik, prečo nie? 2. Štúdia trhu 3. Právny štatút 4. Finančná pomoc a dotácie 5. Spracovať rozpočet. 4 hodiny na jeden workshop NIE Nehodnotí sa

31 PRO GESTION PARTNER BGE Guadeloupe Iles du Nord Ulica Maurice Flory 133, LES ABYMES Tel : Fax : progestion.partner@ wanadoo.fr INITIAT ELLES 1. Workshopy na zvýšenie povedomia ohľadne zakladania podnikov ženami 2. Individuálne poradenstvo pri spracovaní projektu 27 hodín ÁNO PRO GESTION PARTNER BGE Guadeloupe Iles du Nord Ulica Maurice Flory 133, LES ABYMES Tel : Fax : Progestion.partner@ wanadoo.fr NACRE 1. Odborné poradenstvo: pomoc pri objasnení projektu, definovaní akčného plánu, individuálne poradenstvo - Odborná podpora pri hľadaní finančných zdrojov: asistencia pri spracovaní žiadosti o finančnú pomoc, pomoc pri mobilizovaní financovania, sledovanie vybavovania žiadostí vo finančných inštitúciách. 2. Animácia workshopov na zvýšenie povedomia - tematické stretnutia 3. Individuálne poradenstvo podnikateľov (rady, pomoc pri spracovaní zložitého podnikateľského plánu ). LA CITE DES METIERS Boulevard du Général de Gaulle LES ABYMES Tel: Workshopy na zvýšenie povedomia o podnikaní - Chuť mať vlastný podnik - vytvoriť a rozvíjať vlastnú činnosť - Založiť si vlastný podnik: od nápadu k podnikateľskému plánu 1 až 3 hodiny NIE Regionálna škola Druhej šance (ER2C) La Mission Locale (Úrad práce pre mladých ľudí do 26 rokov) ZAC de Houelbourg 14 Sud/Jarry Baie-Mahault Lotissement Petit Acajou LES ABYMES Tel : Fax : Poradenstvo pri zakladaní podnikov 1. Workshopy na zvýšenie povedomia 2. Pomoc pri spracovaní projektu 3. Zoskupenie podnikateľov pomáha v každom kroku, bez ohľadu na typ projektu, od nápadu po konkretizáciu 4. Poradenstvo v 2 fázach:

32 - Vynorenie sa (pretransformovanie sa nápadu na projekt) - Vzdelávanie (konkretizácia projektu pomocou získania diplomu z Univerzity zakladateľov podnikateľských aktivít [DUCA]. 1. Individuálny rozhovor GUADELOUPE EXPANSION Maison Régionale des Entreprises, Immeuble le Squale Zac de Houelbourg Sud II, Z.I. Jarry, BAIE- MAHAULT Tel : info@guadeloupeexpansion.com NACRE - Informácie, rady, vzdelávanie - Odborné poradenstvo: pomoc pri vyjasnení projektu, definovanie akčného plánu, individuálne poradenstvo - Odborná podpora pri hľadaní finančných zdrojov: asistencia pri spracovaní žiadosti o finančnú pomoc, pomoc pri mobilizovaní financovania, sledovanie vybavovania žiadostí vo finančných inštitúciách. 2. Animácia workshopov na zvýšenie povedomia - tematické stretnutia 3. individuálne poradenstvo podnikateľov (rady, pomoc pri spracovaní zložitého podnikateľského plánu ). Komora povolaní a remesiel Guadeloupe Gérard GREGO, vedúci oddelenia zakladania podnikov tel: Poinformovať sa na komerčnú realizovateľnosť projektu 1. Lepšie spoznať hlavné tendencie trhu ako aj subjekty na ňom pôsobiace a overiť si príležitosti pre založenie podniku: - Aké sú hlavné tendencie trhu? - Kto sú nakupovatelia a spotrebitelia? - Kto sú konkurenti? - Aké je prostredie môjho trhu? - Aké sú obmedzenia môjho trhu a kľúčové faktory úspechu? - Je alebo nie je príležitosť aby môj podnik dosiahol úspech? 2. Urobiť správny výber na dosiahnutie cieľov - Optimalizovať marketing mix do čo najväčšej možnej miery - Produkt: aký produkt/aké produkty alebo služby ponúkať budúcim zákazníkom? 2 dni NIE NIE

33 - Cena: za akú cenu/ceny ich budete predávať? - Distribúcia: ako ich budete predávať? Aké budú vaše distribučné siete (priamy predaj, cez sprostredkovateľov, cez internet)? - Komunikácia: ako dáte o sebe vedieť? 3. Poskytnúť konkrétne údaje, ktoré pomôžu pri spracovaní predbežného rozpočtu - Aké budú napríklad na výrobu alebo produkciu? - Aké budú náklady na predaj? - Aké budú náklady na reklamu alebo komunikáciu? Komora povolaní a remesiel Guadeloupe Gérard GREGO, vedúci oddelenia zakladania podnikov tel: Kritériá výberu právnej formy podniku Výber právneho štatútu spočíva vo všeobecnosti v nasledovných kritériách: - vôľa mať spoločníka - zabezpečenie dedičstva - finančné potreby - fungovanie podniku - dôveryhodnosť vo vzťahu k partnerom (banky, klienti, dodávatelia, atď.,) 2 dni NIE NIE Komora povolaní a remesiel Guadeloupe Gérard GREGO, vedúci oddelenia zakladania podnikov tel: Spracovanie predbežného rozpočtu - finančná pomoc - daňové úľavy - znižovanie sociálnych odvodov - pomoc pri poskytovaní poradenstva,... 2 dni NIE Potvrdenie o ukončení kurzu Komora povolaní a remesiel Guadeloupe Olivier LUNION vedúci ekonomického rozvoja Stáž prípravy na začatie podnikania (SPP): má za cieľ pomocou kurzov a prípadových štúdií umožniť budúcim živnostníkom: poznať podmienky založenia podniku, problémy Modul 1 (M1) Podnikateľské prostredie Modul 2 (M2) Prístup k založeniu podniku Modul 3 (M3) - Komerčný prístup a propagácia Modul 4 (M4) Finančný prístup, prvý stupeň Modul 4 (M4) - Finančný prístup, druhý stupeň Modul 5 (M5) Počítače 5 dní NIE Potvrdenie o ukončení kurzu

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach JUMP INTO JOB @ TSSK Praktikum pre žiakov JUMP INTO JOB @ TSSK Schülerpraktikum Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach Pilotprojekt zwischen T-Systems Slovakia und

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 STRANA 1/6 NOVEMBER 2014 SEITE 1/6 NOVEMBER 2014 NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novele zákona o dani z príjmov s účinnosťou

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich Dieses Abkommen gilt für Personen, die in einem Vertragsstaat oder in beiden Vertragsstaaten ansässig sind. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern (1) Dieses

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 STRANA 1/7 JÚN 2015 SEITE 1/7 JUNI 2015 - najvýznamnejšie zmeny wichtigste PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novinkách v oblasti

Mehr

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit AP 3 RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit 2 Aufbau von Kooperationsstrukturen Durchführung RGS-Twinnings, Programmgestaltung (März 2010) RGS-Twinnings (9.3.2010) Ort

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Konföderation Gewerkschaftsbünde Konföderation Nemocenské poistenie Krankenversicherung JUDr. Mária Svoreňová Jurist KOZSR Wien, 16. 3. 2010 Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca

Mehr

Európsky hospodársky priestor Rakúsko

Európsky hospodársky priestor Rakúsko Európsky hospodársky priestor Rakúsko Na základe dohôd EÚ o slobodnom pohybe osôb, tovaru, kapitálu a služieb s členskými štátmi Európskej zóny voľného obchodu (EZVO), ktoré tvoria Európsky hospodársky

Mehr

Opatrovateľ / ka - Anglicko

Opatrovateľ / ka - Anglicko Personalagentur Opatrovateľ / ka - Anglicko Entlohnung : 1 200 GBP za mesiac einschließlich Steuer Betreute Person: ohne Angabe Gewünschte Qualifikation: Opatrovateľ / ka Personenzahl: 0 freie Plätze:

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/5 JANUÁR 2015 ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ A LEHÔT

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/5 JANUÁR 2015 ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ A LEHÔT STRANA 1/5 JANUÁR 2015 SEITE 1/5 JANUAR 2015 predloženie a zverejnenie účtovnej závierky, správy audítora Fristen für die Erstellung, Prüfung und Veröffentlichung des s ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ

Mehr

Okruhy pre štátne skúšky

Okruhy pre štátne skúšky Okruhy pre štátne skúšky I. Blok MEDZINÁRODNÉ PODNIKANIE Náplňou tohto bloku sú tematické okruhy z predmetov - Medzinárodný marketing, Medzinárodná preprava a logistika, Operácie v zahraničnom obchode,

Mehr

Podnikanie v Rakúsku

Podnikanie v Rakúsku Podnikanie v Rakúsku Rakúska republika Túto publikáciu vydala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) ako súčasť projektu Generálneho riaditeľstva pre podnikanie a priemysel

Mehr

Grundlagen bilden / Tvoríme základy

Grundlagen bilden / Tvoríme základy Grundlagen bilden / Tvoríme základy Mandantenbrief / Mandantný list Aktuelles aus den Bereichen Recht, Steuern und Wirtschaft in der Slowakei Informácie z oblastí práva, daní a hospodárstva na Slovensku

Mehr

Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV

Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. PREDSTAVENIE ZÁMERU PRE PREDSTAVITEĽOV SAMOSPRÁV Príprava absolventov Situácia v slovenskom odbornom školstve Aktuálny stav vzdelávacieho systému nereflektuje na požiadavky

Mehr

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA Príloha 5b NÁRODNÁ AGENTÚRA LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA ZMLUVA č. : SK/0/A/F/PL-00 09 NÁZOV PROJEKTU EUROPRAX PODÁVAJÚCA ORGANIZÁCIA Obchodná vyššie odborné štúdium,

Mehr

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci E N E T O S H AKTÍVNA SPOLUPRÁCA PRODUKTY PARTNERI Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci European Network Education and Training in Occupational

Mehr

Informačný list predmetu. Názov: 1. cudzí jazyk (angličtina, nemčina, francúzština) Študijný odbor: Xxxxxxxxxxxx Študijný program: Xxxxxxxxxxxx

Informačný list predmetu. Názov: 1. cudzí jazyk (angličtina, nemčina, francúzština) Študijný odbor: Xxxxxxxxxxxx Študijný program: Xxxxxxxxxxxx Bc-I. roč. zs Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia klasifikovaný zápočet Cieľ počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a písanie). Pracovať s informáciami v odborných ekonomických textoch, nácvik

Mehr

Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH

Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH Dnešné témy Prečo stratégia Východiskový stav Produktová stratégia Obchodný model Mapovanie cieľov a hodnotenie Team Wienerwald Tourismus GmbH Prečo

Mehr

medzinárodný finančný manažment

medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v BratislavE univerzita martina luthera v halle-wittenbergu medzinárodný finančný manažment výsledky a skúsenosti BilatErálny študijný program EkonomickEj univerzity v BratislavE

Mehr

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania.

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania. Vaše Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Spektability, Vaše Honorability, vážený pán Dr. Günter Geyer, milé dámy, vážení páni, vážené slávnostné zhromaždenie, Ekonomická univerzita v Bratislave v súlade

Mehr

VŠEOBECNÉ OBJEDNÁVACIE PODMIENKY Spoločností. ALLGEMEINE AUFTRAGSBEDINGUNGEN der FAL-CON BUSINESS CONSULTING s.r.o. und FAL-CON TAX k.s.

VŠEOBECNÉ OBJEDNÁVACIE PODMIENKY Spoločností. ALLGEMEINE AUFTRAGSBEDINGUNGEN der FAL-CON BUSINESS CONSULTING s.r.o. und FAL-CON TAX k.s. ALLGEMEINE AUFTRAGSBEDINGUNGEN der FAL-CON BUSINESS CONSULTING s.r.o. und FAL-CON TAX k.s. VŠEOBECNÉ OBJEDNÁVACIE PODMIENKY Spoločností FAL-CON BUSINESS CONSULTING s.r.o. a FAL-CON TAX k.s. Die FAL-CON

Mehr

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 Riadne Valné zhromaždenie 4. mája 2007 v Bratislave Ordentliche Hauptversammlung am 4. Mai

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften European Works Council MOL Group EUROPEAN LEVEL COMPANY EUROPEAN LEVEL COMMUNICATION Peter Krajčír OV ECHOZ Slovnaft Wien, 16. March, 2010 Zameranie skupiny MOL / Hauptaufgaben der Gruppe MOL -Prieskum

Mehr

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Heydukova 25, 811 08 Bratislava tel./fax:02/63814968 zpmpvsr@zpmpvsr.sk www.zpmpvsr.sk Združenie na pomoc ľuďom

Mehr

Podnikanie v Spolkovej republike Nemecko

Podnikanie v Spolkovej republike Nemecko Podnikanie v Spolkovej republike Nemecko Nemecká republika Túto publikáciu vydala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) ako súčasť projektu Generálneho riaditeľstva pre podnikanie

Mehr

Sprievodca ako založiť firmu a vykonávať remeselnú živnosť v Európskej únii

Sprievodca ako založiť firmu a vykonávať remeselnú živnosť v Európskej únii Sprievodca ako založiť firmu a vykonávať remeselnú živnosť v Európskej únii RAKÚSKO 1.0 Registračná procedúra 1.1 Požiadavky na založenie podniku Pred začiatkom podnikania musí byť špecifikovaný predmet

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2014/2015 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

1 / 6

1 / 6 wwweuropaeische-haushaltshilfende 1 / 6 Arbeitsvertrag für Europäische Haushaltshilfe in Deutschland nach gültigem deutschen Arbeitsgesetz Pracovná zmluva pre európsku domácu pomocnú silu v Nemecku podľa

Mehr

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 19.10.2012 COM(2012) 621 final Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii podľa bodu 28 Medziinštitucionálnej

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 Katarína Šmirinová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

Mehr

VYSOKÁ ŠKOLA BEZPEČNOSTNÉHO MANAŽÉRSTVA V KOŠICIACH BEZPEČNOSŤ PODNIKU. Imrich Dufinec

VYSOKÁ ŠKOLA BEZPEČNOSTNÉHO MANAŽÉRSTVA V KOŠICIACH BEZPEČNOSŤ PODNIKU. Imrich Dufinec VYSOKÁ ŠKOLA BEZPEČNOSTNÉHO MANAŽÉRSTVA V KOŠICIACH BEZPEČNOSŤ PODNIKU Imrich Dufinec KOŠICE 2014 Publikácia Bezpečnosť podniku je určená odbornej verejnosti, študentom VŠBM v Košiciach a ostatných vysokých

Mehr

Cestovný ruch v Dolnom Rakúsku

Cestovný ruch v Dolnom Rakúsku Cestovný ruch v Dolnom Rakúsku Imidž Rozvoj cestovného ruchu Ponuka Organizácie Fakty Úlohy Štruktúra Stratégia Mag. Stefan Bauer 31.1.2012 Niederösterreich-Werbung GmbH Najväčšia spolková krajina Rakúska:

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG Antrag auf Behandlung als unbeschränkt ekommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer,

Mehr

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU Ing. Adela Hošková, PhD. Ing. Soňa Vágnerová Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1998 OBSAH:

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2017/2018 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

DOHODA. Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej republiky Nemecko

DOHODA. Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej republiky Nemecko DOHODA medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spolkovej republiky Nemecko o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní v oblasti vysokého školstva Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej

Mehr

An das Finanzamt Chemnitz-Süd Paul-Bertz-Straße Chemnitz. 1 Allgemeine Angaben / Všeobecné údaje. Wichtige Hinweise / Dôležité pokyny

An das Finanzamt Chemnitz-Süd Paul-Bertz-Straße Chemnitz. 1 Allgemeine Angaben / Všeobecné údaje. Wichtige Hinweise / Dôležité pokyny An das Finanzamt Chemnitz-Süd Paul-Bertz-Straße 1 09120 Chemnitz Fragebogen zur steuerlichen Registrierung in Deutschland für Einzelunternehmer (Bau) aus der Slowakischen Republik Dotazník pre daňovú registráciu

Mehr

KROKY PRI ZALOŽENÍ PREVÁDZKY/ GLOSÁR ZALOŽENIA SPOLOČNOSTI Január 2008

KROKY PRI ZALOŽENÍ PREVÁDZKY/ GLOSÁR ZALOŽENIA SPOLOČNOSTI Január 2008 KROKY PRI ZALOŽENÍ PREVÁDZKY/ GLOSÁR ZALOŽENIA SPOLOČNOSTI Január 2008 KROKY PRI ZALOŽENÍ PREVÁDZKY Založenie vlastnej spoločnosti pozostáva z týchto siedmich krokov 1. Právne, finančné poradenstvo a poradenstvo

Mehr

Technická univerzita v Košiciach Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Katedra jazykov

Technická univerzita v Košiciach Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Katedra jazykov Kód: 000000 Technická univerzita v Košiciach Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Katedra jazykov Informačný list predmetu Názov: Cudzí jazyk I. - nemecký Študijný odbor: ZÍSKAVANIE A

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 01 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Informačné a elektrotechnické zariadenia 2697 4 mechanik elektrotechnik 1 Obsah 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 6 2 CIELE A POSLANIE

Mehr

PERSONÁLNY MANAŽMENT VERZUS PERSONÁLNY MARKETING

PERSONÁLNY MANAŽMENT VERZUS PERSONÁLNY MARKETING PERSONÁLNY MANAŽMENT VERZUS PERSONÁLNY MARKETING LENKA KLIMENTOVÁ Právnická fakulta, Trnavská univerzita v Trnave, Slovenská republika Abstrakt v rodném jazyce Personálny marketing predstavuje relatívne

Mehr

Výročná správa za rok 2014

Výročná správa za rok 2014 Výročná správa za rok 2014 2015 2016 013 2014 Allfinanz jednoducho lepšie Obsah 1 OVB Next Level 2 Privítanie 4 Cieľ vedúci systémový odbyt v Európe 5 Cesta OVB stratégia 2016 6 Súkromné dôchodkové zabezpečenie

Mehr

Príďte sa poradiť do kancelárie Nadácie v A4 na 1. poschodí vedľa sociálnych služieb! Resp. na kl. 2858,

Príďte sa poradiť do kancelárie Nadácie v A4 na 1. poschodí vedľa sociálnych služieb! Resp. na kl. 2858, Manuál k napísaniu zamestnaneckého projektu http://www.nadaciavolkswagen.sk/oblastipodpory/projektyzamestnancov/ http://www/index.php?id=139 (intranet) Kto môže žiadať o podporu? MŠ, ZŠ, SŠ, občianske

Mehr

MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV

MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH FAKULTA VEREJNEJ SPRÁVY Gabriela Kravčáková MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV Vysokoškolské skriptá Košice 2014 MANAŽMENT ĽUDSKÝCH ZDROJOV Autorka: doc. Mgr. Gabriela

Mehr

OBCHODNÝ REGISTER. Okresný súd Bratislava I. Nové zápisy. OV 80/2012 z Značka: R Obchodné meno: AKCJA, s. r. o.

OBCHODNÝ REGISTER. Okresný súd Bratislava I. Nové zápisy. OV 80/2012 z Značka: R Obchodné meno: AKCJA, s. r. o. OV 80/2012 z 25. 4. 2012 OBCHODNÝ REGISTER Okresný súd Bratislava I Nové zápisy Značka: R061932 Obchodné meno: AKCJA, s. r. o. Primárne IČO: 46639993 Franc Gomboc Adresa: Mala nova ulica 022, 9000 Murska

Mehr

Milé čitateľky, milí čitatelia, Liebe Leserin, lieber Leser, Lesen Sie in dieser Ausgabe: V tomto vydaní Vám prinášame:

Milé čitateľky, milí čitatelia, Liebe Leserin, lieber Leser, Lesen Sie in dieser Ausgabe: V tomto vydaní Vám prinášame: Tvoríme základy Mandantenbrief Aktuelles aus den Bereichen Steuern, Recht und Wirtschaft in der Slowakei Informácie z oblastí daní, práva a hospodárstva na Slovensku Ausgabe / vydanie: Februar / február

Mehr

Obsah ÚVOD Marketing a dnešok Všeobecne Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11

Obsah ÚVOD Marketing a dnešok Všeobecne Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11 Obsah ÚVOD... 6 1.Marketing a dnešok... 9 1.1 Všeobecne... 9 1.2 Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11 1.2.1 Využitie marketingu pri správe miest a obcí... 11 1.2.2 Typológia miest a

Mehr

Politika zamestnanosti pre sociálnych pracovníkov

Politika zamestnanosti pre sociálnych pracovníkov Politika zamestnanosti pre sociálnych pracovníkov Prehľad témy 1. Úvod 2. Práca, jej význam a chápanie 3. Právo na prácu 4. Trh práce 5. Nezamestnanosť 6. Politika zamestnanosti EÚ 7. Prístup k trhu práce

Mehr

Informačné centrum mladých Orava

Informačné centrum mladých Orava Job centrum a kariérne poradenstvo pre mladých na Orave Informačné centrum mladých Orava Logá projektu Logá partnerov NS Doba realizácie: 3/2005 12/2007 Číslo projektu: 85/04-I/33-2.1 Národní partneri

Mehr

Module S8. Kontinuálny proces zlepšovania (CIP)

Module S8. Kontinuálny proces zlepšovania (CIP) Module S8 Kontinuálny proces zlepšovania (CIP) Autori: Anna Bliesner, Tobias Engelmann, Claudia Kaiser, Thomas Lemken, Thomas Merten, Kristin Parlow, Holger Rohn, Ina Schäfer (Wuppertal Institut für Klima,

Mehr

ROČNÁ SPRÁVA O HOSPODÁRENÍ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI S VLASTNÝM MAJETKOM

ROČNÁ SPRÁVA O HOSPODÁRENÍ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI S VLASTNÝM MAJETKOM ROČNÁ SPRÁVA O HOSPODÁRENÍ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI S VLASTNÝM MAJETKOM podľa 187 zákona č. 203/2011 Z.z. o kolektívnom investovaní v znení neskorších predpisov 31. december 2014 sídlo: Hodžovo námestie

Mehr

Legalizácia 24-hodinového opatrovania - Čo treba robiť?

Legalizácia 24-hodinového opatrovania - Čo treba robiť? Legalizácia 24-hodinového opatrovania - Čo treba robiť? Podporný model Ministerstva sociálnych vecí od 1.1.08 Otázky Ktoré služby môžem využiť? Aké zákonné predpoklady existujú? Čo je potrebné zohľadniť

Mehr

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K.

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K. Nameraná a vypočítaná spotreba paliva rodinného domu v lokalite Magdeburg-Ottersleben pred a po povlakovaní exteriéru prípravkom Thermo-Shield Rozvaha V prospektoch (1998) pre prípravok Thermo-Shield bola

Mehr

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, 024 01 Kysucké Nové Mesto ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Študijný odbor: 6317 6 obchodná akadémia OBSAH OBSAH... 2 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE... 4 2 CIELE A

Mehr

Poskytovanie remeselných služieb v Nemecku. Informačný materiál Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory

Poskytovanie remeselných služieb v Nemecku. Informačný materiál Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory P! " #$%& '!(% N " %) Nasledujúce informácie platia pre firmy zo Slovenskej republiky, ktoré poskytujú remeselné, montážne a iné služby a nemajú tu pobočku. Je potrebné uskutočniť nasledujúce kroky: 1.

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2012/2013 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA DIPLOMOVÁ PRÁCA Katarína Bedečová, Bc.

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA DIPLOMOVÁ PRÁCA Katarína Bedečová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2124342 DIPLOMOVÁ PRÁCA 2011 Katarína Bedečová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Evidenčné číslo 2122991 VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE 2011 Alexandra Tomíková, Bc. SLOVENSKÁ

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR)

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR) Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer mit Staatsangehörigkeit eines

Mehr

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka Vis-à-vis Vis-à-vis einladung pozvánka zur Eröffnung der Ausstellung Vis-à-vis am 6. Oktober 2014 pri príležitosti otvorenia výstavy Vis-à-vis dňa 6. októbra 2014 Vis-à-vis Vis-à-vis Niederösterreichische

Mehr

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU Ing. Adela Hošková, CSc. Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1997 Vývoj priamych zahraničných investícií na Slovensku

Mehr

Spojená škola, Červenej armády 25, Martin

Spojená škola, Červenej armády 25, Martin Spojená škola, Červenej armády 25, 036 0 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Programátor, operátor CNC strojov Obsah ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA... 7 3 VLASTNÉ

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 01 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM 2412 4 mechanik číslicovo riadených strojov Obsah 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA...

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Gewerkschaftsbünde Právo sociálneho zabezpečenia Recht auf soziale Sicherung JUDr. Mária Svoreňová Wien, 16. 3. 2010 Sociálne zabezpečenie v systéme sociálnej ochrany Soziale Sicherung im sozialen Sicherungssystem

Mehr

Poskytovanie remeselných služieb v Nemecku

Poskytovanie remeselných služieb v Nemecku Poskytovanie remeselných služieb Nasledujúce informácie platia pre firmy zo Slovenskej republiky, ktoré poskytujú remeselné, montážne a iné služby a nemajú tu pobočku. Je potrebné uskutočniť nasledujúce

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU VEDENIE ÚČTOVNÍCTVA VO VYBRANOM PODNIKU A JEHO SOFTVÉROVÉ ZABEZPEČENIE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU VEDENIE ÚČTOVNÍCTVA VO VYBRANOM PODNIKU A JEHO SOFTVÉROVÉ ZABEZPEČENIE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU 128477 VEDENIE ÚČTOVNÍCTVA VO VYBRANOM PODNIKU A JEHO SOFTVÉROVÉ ZABEZPEČENIE 2010 Katarína Bošanská SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA

Mehr

Študijný program Medzinárodný finančný manažment

Študijný program Medzinárodný finančný manažment Študijný program Medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta hospodárskej informatiky Univerzita Martina Luthera v Halle Wittenbergu, Fakulta práva a hospodárskych vied

Mehr

Opatrovateľ / ka - Nemecko

Opatrovateľ / ka - Nemecko Personální agentura Opatrovateľ / ka - Nemecko Odměna : 2 230 za turnus včetně daně Muž Požaduji. kvalifikace: Opatrovateľ / ka Počet opatrovaných osob: 2 volná místa: Země: Nemecko Datum nástupu: 28.07.2015

Mehr

Zábavná nemčina 2. časť

Zábavná nemčina 2. časť Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

Mehr

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Spojená škola, Červenej armády 25, 036 0 Martin ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM 2447 K mechanik hasičskej techniky Obsah ÚVODNÉ IDENTIFIKAĆNÉ ÚDAJE... 5 2 CIELE A POSLANIE VÝCHOVY A VZDELÁVANIA... 7 3 VLASTNÉ

Mehr

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA Beata Kosová Ak chceme analyzovať koncepciu celoživotného učenia sa u nás, je potrebné najprv uviesť širšie globálne

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU Bc.

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU 2117982 ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU 2010 Bc. Monika ŠUBOVÁ 1 SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

Mehr

Informačný list predmetu

Informačný list predmetu Forma štúdia externá Názov Metódy sociálnej práce so skupinou a komunitou 1. r. / ZS Týždenný: Za obdobie štúdia: 10 Podmieňujúce predmety: Metódy sociálnej práce s jednotlivcom Spôsob hodnotenia a ukončenia

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU BAKALÁRSKA PRÁCA 2008 Zuzana Mroceková SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

Mehr

Príklady dobrej praxe

Príklady dobrej praxe Leonardo da Vinci Príklady dobrej praxe Projekty ukončené v roku 2012 December 2012, Bratislava Obsah: Mobilitné projekty - IVT... 4 Inovácie kvality odbornej praxe cestou medzinárodných stáží... 4 Spojitosť

Mehr

Ročenka Jahresrückblick

Ročenka Jahresrückblick Ročenka Jahresrückblick 2014 UŽITOČNÉ INFORMÁCIE PRE PODNIKATEĽOV + ZĽAVY PRAKTISCHE INFORMATIONEN FÜR DIE UNTERNEHMER + BENEFITS SCHLOSS HOF 16.3.-2.11.2015 Der Krieger, die Witwe und ihr Sohn Prinz Eugen,

Mehr

Založenie podniku vo Viedni

Založenie podniku vo Viedni Založenie podniku vo Viedni Vážené podnikateľky a podnikatelia, na nasledujúcich stránkach nájdete zhrnuté informácie vo forme otázok a odpovedí ohľadom Vásho pobytu v Rakúsku, založenia podniku, daní,

Mehr

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft K založeniu EBG august 1990 Založenie Európskych vzdelávacích stredísk pre povolanie a spoločnosť v Düsseldorfe ako nezisková vzdelávacia inštitúcia

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2013/ 2014 Číslo: Priezvisko a meno: Dátum narodenia: ZŠ: Hodnotenie písomnej skúšky: Číslo

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2016/2017 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ

Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ Michaela Friedl-Schafferhans Prospect Unternehmensberatung Wien,

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU BAKALÁRSKA PRÁCA 2008 Jarmila Hrušovská SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

Mehr

MANAŽMENT MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH

MANAŽMENT MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH HANA PRAVDOVÁ MANAŽMENT & MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH 2015 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Publikácia je výsledkom riešenia grantovej výskumnej úlohy KEGA Zručnosti pre sféru kultúry 115UK-4/2013

Mehr

INTERNET MARKETING A JEHO VÝZNAM PRE MARKETINGOVÚ PRAX PODNIKU

INTERNET MARKETING A JEHO VÝZNAM PRE MARKETINGOVÚ PRAX PODNIKU MEDZINÁRODNÁ VEDECKÁ KONFERENCIA GLOBALIZÁCIA A JEJ SOCIÁLNO EKONOMICKÉ DÔSLEDKY 08 INTERNET MARKETING A JEHO VÝZNAM PRE MARKETINGOVÚ PRAX PODNIKU Helena Nízka 1 Kľúčové slová: globalizácia, Internet Marketing,

Mehr

Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Rakúskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia v odbore daní z príjmu a z majetku

Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Rakúskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia v odbore daní z príjmu a z majetku Abkommen zwischen der Republik Österreich und der Tschechoslowakischen sozialistischen Republik zur Vermeidung der Doppelbesteuerung auf dem Gebiete der Steuern vom Einkommen und vom Vermögen Der Bundespräsident

Mehr

INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH

INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH EURÓPSKA ÚNIA Európske štrukturálne a investičné fondy INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného

Mehr

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová Integrácia migrantov na lokálnej ú r o v n i výskumné zistenia a odporúčania Bratislava 2011 Bratislava 2011 Integrácia migrantov na lokálnej

Mehr

ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET

ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET ČÍSLO 1Feb 10 DANE, AUDIT, PORADENSTVO Daňové priznanie a mzdy Ako sa pri podávaní daňového priznania zbaviť stresu Manažérsky audit Medzi vrcholovými pracovníkmi

Mehr

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ)

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 20.12.2013 Úradný vestník Európskej únie L 348/129 NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1316/2013 z 11. decembra 2013 o zriadení Nástroja na prepájanie Európy, ktorým sa mení nariadenie (EÚ)

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU 1128540 ANALÝZA FAKTOROV PODNIKATEĽSKÉHO PROSTREDIA VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE 2010 Mária Cehuľová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA

Mehr

OZNÁMENIE KOMISIE Usmernenie vysielania pracovníkov v rámci poskytovania služieb

OZNÁMENIE KOMISIE Usmernenie vysielania pracovníkov v rámci poskytovania služieb SK SK SK 2 OZNÁMENIE KOMISIE Usmernenie vysielania pracovníkov v rámci poskytovania služieb 3 1. ÚČEL TOHTO OZNÁMENIA Článok 49 Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva stanovuje zásadu že členské štáty

Mehr

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA Monika Jurisová

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA Monika Jurisová 1 SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2002 Monika Jurisová 2 MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA STU Trnava, Pavlínska 16 Odbor: Priemyselné inžinierstvo

Mehr

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma Denná forma Dôvodová správa Prechod zriaďovateľskej pôsobnosti Strednej odbornej školy, Komenského 12, Trebišov z Košického samosprávneho kraja na spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, a. s., Školská

Mehr

Podmienky podnikania v Rakúsku

Podmienky podnikania v Rakúsku Podmienky podnikania v Rakúsku Praktická príručka pre slovenských podnikateľov Táto publikácia bola vydaná v rámci projektu INTERREG IIIA Rakúsko Slovenská republika. Projekt je spolufinancovaný Európskou

Mehr

FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE TRNAVSKÁ UNIVERZITA UNIVERSITAS TYRNAVIENSIS F A C U L T A S S A N I T A T I S E T R E R U M S O C I A L U M

FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE TRNAVSKÁ UNIVERZITA UNIVERSITAS TYRNAVIENSIS F A C U L T A S S A N I T A T I S E T R E R U M S O C I A L U M FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE TRNAVSKÁ UNIVERZITA UNIVERSITAS TYRNAVIENSIS F A C U L T A S S A N I T A T I S E T R E R U M S O C I A L U M INFORMÁCIE O MOŽNOSTIACH ŠTÚDIA V AKADEMICKOM ROKU 2015/16

Mehr

Štátne jazykové skúšky

Štátne jazykové skúšky Jazyková škola Plzenská 10 Prešov jspresov@jspresov.sk www.jspresov.sk je držiteľom oprávnenia vykonávať štátne jazykové skúšky MŠSR-12775/2010-912 je akreditovaným skúšobným centrom Goetheho-inštitútu

Mehr

Opis Doterajší predpis Nový predpis Podstata zmeny Štruktúra súvahy a výkazu ziskov a strát Štruktúra súvahy a výkazu ziskov a strát je predpísaná.

Opis Doterajší predpis Nový predpis Podstata zmeny Štruktúra súvahy a výkazu ziskov a strát Štruktúra súvahy a výkazu ziskov a strát je predpísaná. Zmeny v účtovných predpisoch k 31. decembru 2014 a 1. januáru 2015 Dňa 24. septembra 2014 bolo novelizované Opatrenie MF SR č. 4455/2003-92 o účtovnej závierke podnikateľov (ďalej len opatrenie o účtovnej

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr