AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL"

Transkript

1 AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL

2 Käesoleva trükise eesmärk on pakkuda kasulikku teavet Austriasse tööle minekuks. Trükis annab ülevaate toimingutest, mis on vajalikud enne Austriasse suundumist ja pärast kohalejõudmist. Samuti leiate siit kontaktide loetelu, kuhu abi ja täiendava teabe saamiseks pöörduda. FAKTE AUSTRIA KOHTA Üheksast liidumaast koosnev Austria Vabariik (Republik Österreich) asub Kesk-Euroopas. Riik piirneb läänest Liechtensteini ja Šveitsiga, lõunast Itaalia ja Sloveeniaga, idast Ungari ja Slovakkiaga ning põhjast Saksamaa ja Tšehhi Vabariigiga. Alates aastast kuulub Austria Euroopa Liitu. Austria lääne- ja lõunaosa kujundavad Alpi mäed, kuid riigi idaosa ja pealinn Viin asuvad Doonau jõe orus. Riik koosneb 9 liidumaast: Burgenland, Kärnten, Alam-Austria, Ülem-Austria, Salzburg, Steiermark, Tirool, Vorarlberg ja Viin. Viinis on mitme rahvusvahelise organisatsiooni peakorter, seal asuvad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) sekretariaat, Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) ning Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC).

3 Pindala: km² Rahvaarv: 8,49 miljonit ( ) Keel: saksa keel (piirkondlikud keeled horvaadi, ungari ja sloveeni) MIDA ON VAJA ENNE MINEKUT TEADA? Teavet on võimalik saada EURES (European Employment Services) võrgustiku abil, mille on loonud Euroopa Komisjon eesmärgiga lihtsustada töötajate vaba liikumist. EURES süsteem on keskne andmebaas, kus on: juurdepääs tööpakkumistele kogu Euroopas, sh Austrias, info elamis- ja töötingimuste kohta Euroopa riikides, riikide tööturuametites tööjõu liikumise osas nõu andvate EURES nõustajate kontaktid. Kui soovite isiklikumat nõustamist, pöörduge Eesti Töötukassa esindusse, kus töötavad EURES nõustajad (vaata või Austrias töötamiseks ei vaja Eesti kodanikud alates 1. maist 2011 enam tööluba sel päeval avas Austria oma tööturu Euroopa Liidu nn uute riikide kodanikele. Nagu iga ELi kodanik, vajab ka Eesti kodanik registreerimistunnistust, kui soovib viibida Austrias kauem kui kolm kuud. Tunnistus väljastatakse, kui isik tõestab, et saab hakkama nii elamiskulude kui tervisekindlustuse katmisega; ta töötab või tal on väljavaated tööle; ta omab kehtivat töö- või vabakutselise lepingut; ta kuulub koolitusel / kursusel osalejate nimekirja. Saabumisel Eesti kodanikud võivad siseneda Austria alale nii kehtiva passi kui ID-kaardi alusel ja viibida riigis kuni kolm kuud. ID-kaart peab olema ka alaealistel lastel sõltumata vanusest. Austriasse saabumise järel tuleb kolme päeva jooksul registreerida oma elukoht sellega tegelevas ametiasutuses: suuremates linnades föderaalpolitsei (Bundespolizeidirektion) registribüroos (Meldeamt); Viinis vastava linnaosavalitsuse (Magistratisches Bezirksamt) registritalituses (Meldeservice); väiksemates kogukondades kohalikus omavalitsuses (Gemeindeamt). Kui Eesti kodanik soovib Austriasse elama, tööle või õppima asuda või seal tööd otsida ning viibib riigis üle kolme kuu, tuleb tähtajalise elamisloa omandamiseks end registreerida kas linnaosavalitsuses (Bezirkshauptmannschaft) või kohaliku omavalitsuse pädevas ametiasutuses (Magistrat) hiljemalt nelja kuu möödumisel riiki sisenemise päevast arvates. ELi, EMP ja Šveitsi kodanik võib viibida Austrias kuni kolm kuud. Pikema perioodi puhul peab isik omama tervisekindlustust ja piisavalt raha, et ülal pidada end ja oma sugulasi, ning suudab tõestada, et ta töötab, on füüsilisest isikust ettevõtja või osaleb kursustel Austrias. Isikule väljastatakse registreerimistunnistus (Anmeldebescheinigung). ELi ja EMP liikmesriikide kodanikel on võimalus taotleda ka fotoga isikutunnistust (Lichtbildausweis für EWR-Bürger).

4 Lisainfot registreerimisprotseduuride kohta leiate aadressidelt: TÖÖALASED ÕIGUSED Teavet tööalastest õigustest ja kohustustest ning elamis- ja töötamistingimustest saate Austria Tööhõiveametist (Arbeitsmarktservice). Süsteemi kuulub keskasutus, 9 piirkondlikku ja 99 kohalikku asutust. Aadressil leiate infot tööhõiveameti pakutavatest teenustest nii tööotsijale kui ettevõtjale ja registreeritud tööpakkumistest. Samas pakub e-teenuseid ejob-room ehk virtuaalne tööotsingutuba (vaid saksa keeles). Abi saab kandideerimisdokumentide koostamisel (karjäärinõustamisteenused). Tööleping Austrias on lubatud tööle asuda alates 15. eluaastast. Siiski kaitsevad aastaseid töötajaid laste ning noorte töötamist reguleerivad seadusandlus ja eritingimused. Kõik töötajad kuuluvad automaatselt töötajate esindusse (Arbeiterkammern), kes on töötaja esindaja ja kaitsja ning nõustaja tööseadusandluse teemadel, lisaks on töötajatel võimalus liituda ametiühinguga. Tööaega reguleerib tööajaseadus (Arbeitszeitgesetz). Tavaline tööpäeva pikkus on 8 tundi, töönädal on 40tunnine. Kollektiivlepingutega võib teatud tööstusharudes olla kehtestatud ka lühem töönädal, näiteks 38tunnine. Samuti on võimalik tööpäeva pikendamine 9-10 tunnini, eesmärgiga võimaldada töötajatele pikem nädalavahetus või lisapuhkepäev, mis jääb riikliku püha ja nädalavahetuse vahele. Teatud tingimustel on võimalik ka neljapäevane töönädal (4 10 tundi). Mitmed kollektiivlepingud (turismi, toitlustuse ja turustuse alal) sätestavad, et normaalne töönädal saavutatakse keskmiselt pikema perioodi (kuni aasta ja üksikutel juhtudel ka pikema aja) jooksul (mõned nädalad sisaldavad rohkem töötunde ja teised vähem). Iga-aastane puhkus (Urlaubsanspruch) kestab 5 nädalat (30 päeva. k.a laupäevad) ning õigus täispuhkusele tekib, kui töötaja on tööandja juures töötanud vähemalt 6 kuud. Enne 6 kuu täitumist on õigus puhkust saada kokkuleppel tööandjaga proportsionaalselt töötatud ajaga. Töötajal, kes on tööandja juures töötanud kauem kui 25 aastat, on õigus kuuenädalasele puhkusele. Töötasu suurust reguleerivad seadused ning tööandjate esinduste ja riigi vahel sõlmitud kollektiivlepingud. Miinimumtasud on ametite ja tööstusharude lõikes kehtestatud seaduse ja / või kollektiivlepingutega. Palka makstakse enamasti kord kuus, kuid teatud tööde puhul võidakse maksta palka ka kord nädalas, enamasti kuu viimasel või järgneva kuu esimesel päeval. Töötasu makstakse 14 korda aastas 12 kuu palk + 2 ekstra tasustamist (jõulu- ja puhkusepreemia).

5 Alustavale ettevõtjale Kui soovite tegutseda Austrias FIEna, asutada või võtta üle mõne ettevõtte, tuleks esmalt pöörduda elukohajärgse kaubanduskoja poole, kes jagab alustavale ettevõtjale teemakohast infot ja abi. Lisainfot leiate Töötingimuste ja tööseadusandluse teemadel nõustavad professionaalsed ühingud: - töötajate esindused (Arbeiterkammern (AK)) - ametiühingud (Austria Ametiühingute Föderatsioon (ÖGB)) - kaubandus- ja majanduskojad MAKSUD Eesti ja Austria vahel on topeltmaksustamise vältimiseks sõlmitud kahepoolne kokkulepe, milles on eri sissetulekuliikide maksustamise õigus vastuvõtva ja päritoluriigi vahel ära jagatud. Kokkulepe võimaldab ka kindlaks määrata isiku residentsuse juhul, kui teda võiks vastuvõtva ja päritoluriigi õigusaktide kohaselt lugeda mõlema riigi residendiks. Tööandja peab töötaja brutopalgast kinni maksud ja sotsiaalkindlustusmaksed ning teeb teised mahaarvamised (näiteks ametiliidutasud) ning kannab need üle vastavatele institutsioonidele (maksuasutus, sotsiaalkindlustusamet). Tegevusluba (Gewerbeschein) omavad füüsilisest isikust ettevõtjad ja vabakutselised vastutavad oma maksude tasumise eest ise. Austria maksustab põllumajandusest ja metsandusest, ettevõtlusest, kaubandusest, palgatööst, investeeringutest, rendist ja liisimisest saadavad tulud (tulumaksuseadus Einkommensteuergesetz). Austrias on sisse viidud progressiivne tulumaksusüsteem. Aastal 2013 on üksikisiku tulumaksu (Einkommensteuer) määr Austrias 0-50%. Makstava tulumaksu suurus sõltub kalendriaasta maksustatavast sissetulekust. Sotsiaalkindlustusmakseid maksavad nii tööandja kui töövõtja, välja arvatud õnnetusjuhtumikindlustus, mida maksab vaid tööandja. Lisainfot leiate Lisaks on Austria maksude hulgas ka maamaks, teemaks (ehk mootorsõidukimaks, mis sõltub mootori võimsusest), käibemaks 10-20%, ettevõtete maksud ja aktsiisimaks. Et vältida topeltmaksustamist, reguleerivad piiriüleste pendeltöötajate maksustamist spetsiaalsed määrused ( Lisainfot Austria maksusüsteemi kohta leiate Austria Rahandusministeeriumi koduleheküljelt

6 SOTSIAALKINDLUSTUS Sotsiaalkindlustussüsteem Austrias tagab riigipoolse abi ja toetuse järgnevates valdkondades: haigus, töövõimetus, invaliidsus, preventsioon, emadus, töötus, vanadus, toitjakaotus, hooldusravi ja vaesus. Sotsiaalkindlustus (Sozialversicherung) on kõigile kohustuslik ja oma korralduselt solidaarne st kõrgemapalgaliste tehtud maksetest (kes maksavad rohkem maksu) finantseeritakse ka madalamapalgalistele osutatud teenuseid, kuna osa töötajate gruppe (tudengid, madalapalgalised) maksab ainult osalisi sotsiaalkindlustusmakseid, näiteks õnnetusjuhtumi kindlustust. Tööandja on kohustatud oma töötajad vajalikes ametiasutustes registreerima. Töötajale väljastatakse E-kaart (elektrooniline kiipkaart), millele on märgitud töötaja nimi, sotsiaalkindlustusnumber, sünniaeg ning info kindlustaja kohta. Soovitav on kaarti alati endaga kaasas kanda. Haiguskindlustust (preventsioon, haigus, emadus, hooldusravi) reguleerivad tervisekindlustusfondid, õnnetusjuhtumikindlustust vastav asutus (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt), töötuskindlustust riiklik tööhõiveamet (Arbeitsmarkt Service, AMS) ja pensione pensionikindlustusamet (Pensionsversicherungsanstalt). Teatud töötajate gruppidele (FIEd, farmerid, raudteetöölised, kaevurid ja riigiametnikud) on loodud eraldi sotsiaalkindlustusasutused. Kõiki sotsiaalkindlustusasutusi haldab Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger Sotsiaalabi (Sozialhilfe) saamiseks tuleb pöörduda elukohajärgsesse kohalikku omavalitsusse sotsiaalteenuste osakonda (Gemeindeamt või Magistratisches Bezirksamt). Lisainfot leiate Peretoetust on Austrias elavatel vanematel õigus saada lapse 18-aastaseks saamiseni ja teatud tingimustel lapse 26-aastaseks saamiseni. Õigus töötutoetusele tekib, kui: - olete eelneva 12 kuu jooksul töötanud vähemalt 26 nädalat (nooremad kui 25aastased) või; - olete eelneva 2 aasta jooksul töötanud vähemalt 52 nädalat (25aastased ja vanemad, esmase töötutoetuse taotlemise korral); - olete eelneva aasta jooksul töötanud vähemalt 28 nädalat (korduvad taotlused). Toetuse baassumma on 55% isiku viimase kalendriaasta päevasest netosissetulekust. Töötuks jäämise korral pöörduge kohe vajalike dokumentidega lähimasse tööhõiveametisse (AMS). Teatud tingimustel on õigus saada ka nn hädaabitoetust (töötusabi) Notstandshilfe, mille suurus ulatub 92-95% töötutoetuse määrast. Lisainfot leiate

7 Enne sündinud isikud lähevad pensionile: mehed 65- ja naised 60aastaselt. Pärast sündinud naised saavad pensionile jääda 60aastaselt (kuni 2024) või 65aastaselt (alates 2033), mehed 65aastaselt. Teised pensionite liigid on invaliidsuspension (kasutusel on eri terminid sõltuvalt tegevusalast: Berufsunfähigkeit kontoritöötajaile; Invalidität füüsilise töö tegijatele ja Erwerbsunfähigkeit FIE-dele), toitjakaotuspension, lesepension, orvupension. Austria sotsiaalkindlustussüsteemist leiate põhjaliku ülevaate ja g Austria TERVISHOID Austriat külastavad inimesed, kel on kaasas Euroopa ravikindlustuskaart, saavad vajaminevat arstiabi samadel tingimustel Austria kindlustatutega. Vastavalt tervishoiuteenuse osutajale võidakse inimesel paluda täita ka avaldus. Avaldus on kinnitamaks, et tegemist on antud riigis viibimise ajal tekkinud vajamineva arstiabiga ega ole plaaniline ravi. Euroopa ravikindlustuskaarti väljastab Eesti Haigekassa Tervishoiuga tegelevad Austria kõigis 9 provintsis piirkondlikud tervisekindlustuse kontorid (Gebietskrankenkasse d), mis vastutavad kindla piirkonna eest. Ligikaudu 90% arstidest osutavad teenuseid riikliku skeemi raames ja riiklik tervishoiuteenus on väga heal tasemel, seega eraraviteenuste osakaal Austrias on küllaltki madal. Raviteenust saavad inimesed tervisekindlustuse poliisi alusel (E-kaart, mis Austrias täidab ka Euroopa ravikindlustuskaardi rolli). Retseptiravimeid saab osta kõikidest apteekidest. Patsient maksab retsepti eest kindlaksmääratud omaosaluse alusmäära (5, 30 eurot a). Patsiendi kulutused ravimitele aastas on piiratud 2 protsendiga netosissetulekust. Kui vastavad kulutused seda protsenti siiski ületavad, retsepti väljastamise eest omaosalust maksta ei tule. Vältimatu abi vajaduse korral küsitakse riiklikus haiglas patsiendilt (kes viibib Austrias lühiajaliselt) Euroopa ravikindlustuskaarti ja tehakse piirkondlikku tervisekindlustusametisse päring, et saada vajalik kinnitus ravikulude katmiseks. Austria riiklikus skeemis on kaks haiglaravi kategooriat: nn standard- ja erikategooria ravi. Piirkondlikud tervisekindlustusametid maksavad vaid standardkategooria ravi kulude eest. Patsient maksab voodipäevatasu ja seda kuni 28 päeva eest kalendriaastas. Voodipäevatasu aastal 2013 on eurot. Erikategooria alusel saadud ravi kulud kannab patsient ise. Juhul, kui inimest ravitakse riiklikus haiglas erikategooria alusel või osutatakse vältimatut arstiabi erahaiglas, tuleb patsiendil endal tasuda kõik kulud. Tervisekindlustusametilt võib taotleda hüvitist maksimaalselt summas, mida oleks nõudnud ravi standardkategooria alusel lähimas riiklikus haiglas. Ülejäänud kulud jäävad patsiendi enda kanda.

8 Üld- ja hambaarstid võtavad vastu ka väljaspool tavalist tööaega (kella 19-7 esmaspäevast reedeni ja ööpäevaringselt nädalavahetusel). Erakorralise abi saamiseks tööpäeviti ajavahemikul kella 19-7, laupäeviti ja pühapäeviti ning riiklikel pühadel tuleb helistada riiklikule numbrile 141. Lisainfot Austria tervishoiusüsteemi kohta leiate Austria Tervishoiuministeeriumi koduleheküljelt Arstide, hambaarstide ja apteekide kontakte on võimalik leida hambaarste Apteekide kuum liin : lühinumber 1455; apteekide teenused öisel ajal ja nädalavahetuseti TÖÖ OTSIMINE Tasub meeles pidada, et Austria tööandjad eeldavad tööotsijailt saksa keele oskust. Esimese sammuna töö otsimisel on soovitav võtta ühendust Eesti Töötukassa elukohajärgse osakonnaga. Töötukassa EURESe nõustajad oskavad nõu anda, kuidas Austrias tööd leida. EURESe nõustajaid on võimalik leida EURESe internetilehekülje kaudu: eures.europa.eu ja Töövahenduse puhul Austrias mängivad kõige olulisemat rolli riiklikud tööhõivebürood, informatsiooni saate tööhõiveameti töövahendusportaalist Portaal jagab infot vabade töökohtade ning töötamisega kaasnevate õiguste ja kohustuste kohta. Samuti abistatakse kandideerimisdokumentide koostamisel, võimalik on kasutada tööotsingutuba (ejob-room), kus pakutakse karjäärinõustamisteenuseid, teenuseid ettevõtjale ning jagatakse informatsiooni välismaalaste tööhõive ning töötuse kohta. Ajakirjandus (eelkõige nädalalõpulisad): Tööotsinguportaalid:

9 ELUASE Lühiajaliseks elamiseks Austrias sobivad hotellid ja võõrastemajad, mille hulgast leiab erinevatesse hinnakategooriatesse kuuluvaid. Infot hotellide ja pansionaatide kohta leiab ning noorte hostelite kohta Linnades ja linnalähedastes piirkondades on üsna palju üürikortereid ja korteriühistuid, samal ajal kohtab maapiirkondades tihti ühe- või kahepereelamuid. Üüri suurus sõltub sellest, millises piirkonnas ja millises hoones te elate. Madalaimad üürihinnad on Alam-Austrias, Kärntenis) ja Burgenlandis ning kõrgeimad Vorarlbergis, Salzburgis ja Tiroolis (Austria keskmine aastal 2012 oli 6,63 EUR/m²). Üüri suurust mõjutab ligipääsetavus (transpordiühendus), infrastruktuur ja lisaseadmete olemasolu korteris/elamus. Väiksema korteri ruutmeetri rendihind on enamasti kõrgem kui suurel korteril. Kommunaalkulud ja teenustasud võivad lisada üürihinnale umbes 25% summast. Austrias on fikseeritud üüri piirmäärad, samuti renditingimused ja etteteatamiste tähtajad (Mietrechtsgesetz). Enne rendilepingu allakirjutamist soovitatakse kontakteeruda kohaliku üürnike liidu või tarbijakaitsega (Mietervereinigung, Mieterschutzverband, Verein für Konsumenteninformation, Arbeiterkammer) ja paluda neil rendileping üle vaadata, et vältida hilisemaid ebameeldivaid üllatusi. Kinnisvarakuulutusi avaldavad: - kohalike ajalehtede nädalavahetuse väljaanded (Kurier, Krone, Standard, Presse). - kinnisvarafirmad (Immobilien kontaktandmed internetis ja telefoniraamatutes) - tavaliselt kuulub osa elamispinda ka kohalikule omavalitsusele (nn munitsipaalkorterid) ja selle üürimine on turul olevate korteritega võrreldes taskukohasem. Täpsem info kohalikust omavalitsusest. - korteriühistud (Genossenschaftswohnungen) Majutusvõimalusi on võimalik leida: rentnike liit majutus Tirooli piirkonnas kinnisvaraajakirjad kinnisvaraajakirjad kinnisvaraajakirjad

10 majutus Grazi ja Styria piirkonnas majutus Linzi linnas ning lähiümbruses Kui soovite Austrias korterit või maja osta, peate arvestama, et ostumüügi protsess on väga komplitseeritud. Seetõttu on soovitav abi küsida nõuandekeskuste eluasemeekspertidelt või notaritelt ( HARIDUS Väikestele lastele vanuses 6 kuud kuni 3 aastat on Austrias kahte tüüpi lastehoidu: lapsehoidjad (Tagesmütter) ja lastesõimed (Kinderkrippen). Enamikel suurematel kohalikel omavalitsustel on 3-6aastastele lastele mõeldud lasteaiad ja algkoolid (Kindergarten või Vorschule). Lasteaiad on täielikult juhitud liidumaade tasandil. Lapse paigutamine lasteaeda on vabatahtlik. Ligikaudu 90% 5aastastest lastest käib lasteaias. Lisaks riiklikele lasteaedadele ja eralasteaedadele tegutsevad Austrias ka lastevanemate juhitud nn lastegrupid (Kindergruppen). Kas ja kui kõrge on lasteaia kohamaks, sõltub riigipoolsest toetusest liidumaale, enamik lasteaedu võtab siiski osalemistasu sõltuvalt pere sissetulekutest. 57% lasteaedadest on avatud kogu päeva, ülejäänud keskpäevani või töötavad osaajaga. Lahtiolekuajad erinevad piirkonniti märkimisväärselt. Väga väikeste laste ja koolieelikute eest hoolitsevad Austrias lastesõimed (Kinderkrippen), lasteaiad (Kindergärten) kolmandast kuuenda eluaastani ja eelkoolirühmad alates viiendast eluaastast. Peamiselt väiksemates linnades ja maapiirkondades tegeldakse väga väikeste lastega (keskmiselt kaheaastased) pisikestes gruppides lapsehoidja (Tagesmütter) käe all Austrias on riigikoolid õpilastele tasuta, samuti on võimalik lapsed panna tasulisse erakooli. Koolikohustus algab 6. eluaastast ja kohustuslik õpe kestab 9 aastat. Koolid pakuvad ka spetsialiseerumist kutse-tehnilistel aladel ja ettevalmistusi ülikooli astumiseks, mis kestab sõltuvalt erialast ja eesmärgist 1-4 aastat lisaks kohustuslikule põhiharidusele. Infot lasteaedade ning koolide kohta võib leida piirkonna omavalitsusest, haridusasutustest ning nõustamiskeskustest. Paljudel koolidel on ka oma kodulehekülg, kus on võimalik tutvuda kooliga, selle õppekava ja vastuvõtutingimustega. Austria haridussüsteemiga on võimalik lähemalt tutvuda ja Rahvusvahelisi koole on võimalik leida Kutsekvalifikatsioonide tunnustamise kohta on võimalik lisainfot leida ENIC/NARIC Austria kodulehelt Austria Euroopa haridussüsteemide ning õppimisvõimaluste kohta pakub infot Euroopa Portaal PLOTEUS

11 KASULIKUD KONTAKTANDMED SAATKONNAD Eesti Vabariigi Suursaatkond Viinis Wohllebengasse 9/ Viin Tel: (431) Faks: (431) E-post: Austria Vabariigi Suursaatkond Tallinnas Vambola 6, Tallinn Tel: (372) Faks: (372) E-post: Austriat tutvustav üldinfo Austria Tööhõiveamet Austria valitsus Austria Rahandusministeerium (Bundesministerium für Finanzen) Austria Siseministeerium (Bundesministerium für Inneres) Austria Euroopa ja Välisasjade Ministeerium (Außenministerium) Austria Haridus-, Kunsti- ja Kultuuriministeerium (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) Austria Tervishoiuministeerium (Bundesministerium für Gesundheit) Austria Töö-, Sotsiaal- ja Tarbijakaitse Ministeerium (Bundesministerium für Arbeit, Soziales und Konsumentenschutz) Austria Ametiühingute Föderatsioon (ÖGB) - Sotsiaalkindlustus Abiks välismaalasele Viini linna kodulehekülg Hädaabinumbrid 133 politsei 144 kiirabi 122 tuletõrje 140 mägede päästeteenistus Eesti EURES Euroopa EURES

12 AUSTRIASSE TÖÖLE MINNES soovitavalt kindlaks teha, et Teil on olemas: kehtiv Eesti pass või ID-kaart kvalifikatsioonitunnistuse tõendatud tõlge CV, elulugu, kandideerimisavaldus ja endiste tööandjate soovituskirjad koopiad sünnitunnistustest ja muudest perekonnaseisu tõenditest elamispind piirkonnas, kus asute tööle Euroopa ravikindlustuskaart või eratervisekindlustus (pole kohustuslik) piisavalt vahendeid elamiseks kuni esimese töötasu saamiseni või vajadusel koju pöördumiseni vajalikud U-vormid: Kui Teil on ülalkirjeldatu kohta küsimusi, pöörduge Teile sobivasse Eesti Töötukassa esindusse Infotelefon Toetab Euroopa Liit

SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL

SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL Selle voldiku eesmärk on pakkuda kasulikku teavet Saksamaale tulekuks. Siin tutvustatakse toimingud, mida tuleb enne ja pärast Saksamaale saabumist teha. Samuti loetletakse

Mehr

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid TOOTEINFO GU BKS Access Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele Üheukselised süsteemid Väljumiste loenduriga kombineeritud juhtimispult Läbipääsusüsteemi juhtimispult siseruumidele

Mehr

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove EUROOPASSE ÕPPIMA 2006 Tallinn 2006 Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove Koostanud: Karjäärinõustamise Teabekeskus Kadri Eensalu Katrin Mälksoo Margit Rammo Täname koostöö eest: Epp Kirss Põhja-Ameerika

Mehr

SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006

SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006 SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006 1 ÜLDINFO...2 1.1 Maa ja rahvas... 2 1.2 Poliitiline süsteem... 2 1.2.1 Erakonnad... 2 1.2.2 Liidupresident... 2 1.2.3 Parlament... 3 1.2.4 Valitsus... 3 1.3 Haldusjaotus...

Mehr

Valimisea langetamine

Valimisea langetamine Valimisea langetamine Valitud välisriikide kogemus ja õiguslikud kaalutlused Kristen Kanarik Tallinn, 12.12.2011.a. Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talitus Õiguspoliitika osakond Väljaandja: Justiitsministeerium

Mehr

TARTU ÜLIKOOL. Pärnu kolledž. Sotsiaaltöö korralduse osakond. Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA.

TARTU ÜLIKOOL. Pärnu kolledž. Sotsiaaltöö korralduse osakond. Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA. TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledž Sotsiaaltöö korralduse osakond Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA Lõputöö Juhendaja: Tiiu Kamdron Pärnu 2014 Sisukord Sissejuhatus...

Mehr

Õpetajate Leht. Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid

Õpetajate Leht. Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid Õpetajate Leht Ilmub 1930. aasta septembrist Reede, 20. aprill 2012 NR 15 0,95 eurot Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid ARGO KERB PÄEVATEEMA Osa lasteaedu ootab remonti aastakümneid Pille Kibur:

Mehr

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Dorothee M. Goeze Die Sammlung Der Lehrer und Fotograf Karl Hintzer hat in der Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg bis

Mehr

DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015

DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015 DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015 DER DEUTSCHE FRÜHLING IST DIE ZENTRALE VERANSTALTUNG ZUR PRÄSENTATION DEUTSCHLANDS IN ESTLAND Idee des Deutschen Frühlings Deutschland wird in Estland mit viel Sympathie

Mehr

Saksa majanduse auhind Eestis 2016

Saksa majanduse auhind Eestis 2016 Saksa majanduse auhind Eestis 2016 PEASPONSORID: SPONSORID: PARTNERID: TOETAJA: MEEDIAPARTNER: Premium Service Provider Ainult üks Apple Premium taseme teenindussalong valgeklaar.ee Tartu mnt.50a, Tallinn

Mehr

Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust.

Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust. ÜLLE SIHVER Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust. I ERIALAKEELE ÕPPIMISE EESMÄRK Tuleneb: a) õppija pädevusvajadustest. b) erinevate tegurite koosmõjust;

Mehr

1300 tel AKNAD ja UKSED. SÜSTIME SEINAD SOOJAKS ja tuulepidavaks TERMOVAHUGA. Soojustuskonsultatsioon ja Thermi termograafia.

1300 tel AKNAD ja UKSED. SÜSTIME SEINAD SOOJAKS ja tuulepidavaks TERMOVAHUGA. Soojustuskonsultatsioon ja Thermi termograafia. lk 3 Rakvere bussides tulevad kasutusele validaatorid lk 7 Töökuulutused Nüüd ka 6 kohaline! HELISTA 1300 tel. 515 0068 Nr. 4 (892) 29. jaanuar 2016 AKNAD ja UKSED VA L M I S TA M I N E JA PA I G A L D

Mehr

MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU

MATHEMATICA, PHYSICA MBDICA VII TARTU EESTI VABARIIGI TAETU ÜLIKOOLI TOIMET«. 4 - ACTA ET CdHMTATIOKES UNIVERSITATIS DORPATENSIS A MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU 1925 EESTI VABARIIGI TARTU ÜLIKOOLI TOIMETUSED ACTA ET COMMEJfTATIOJfES

Mehr

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS. Magistritöö. Juhendaja mag iur Urve Liin

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS. Magistritöö. Juhendaja mag iur Urve Liin TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS Magistritöö Juhendaja mag iur Urve Liin Tartu 2013 Sisukord SISSEJUHATUS... 3 1. PÄRANDVARA ÜHISUSE/KAASPÄRIJATE ÜHISUSE

Mehr

Seletuskiri Euroopa Liidu põhiseaduse lepingu eelnõu kohta

Seletuskiri Euroopa Liidu põhiseaduse lepingu eelnõu kohta Seletuskiri Euroopa Liidu põhiseaduse lepingu eelnõu kohta SISSEJUHATUS...3 ÜLEVAADE PÕHISEADUSE LEPINGU KOOSTAMISEST...4 PÕHISEADUSE LEPINGU EELNÕU ANALÜÜS...6 PSL-I I OSA...6 I JAOTIS - Liidu määratlus

Mehr

EUROOPA KOHTU OTSUS. 9. veebruar 1994 *

EUROOPA KOHTU OTSUS. 9. veebruar 1994 * EUROOPA KOHTU OTSUS 9. veebruar 1994 * [...] Kohtuasjas C-319/92, mille esemeks on Euroopa Kohtule EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel esitatud Bundessozialgerichti eelotsusetaotlus, millega soovitakse

Mehr

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead!

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Lektion 1 Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Auto Radio Motor Cola Pizza Musik a) Campingplatz Fotoapparat Gitarre Volleyball Hamburger Limonade Tasse Vase Bild Kleid Rose

Mehr

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe Nutzungsbedingungen Fixemer Frachtenportal (1) Geltungsbereich und Leistungsumfang Für die Nutzung dieser Website (im Folgenden: Portal) gelten im Verhältnis zwischen dem Nutzer (im Folgenden: Nutzer)

Mehr

Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts

Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts Syntaktische Konstruktionen im Estnischen und im Deutschen und deren lexikografische Erfassung als Teil des Fremdsprachenunterrichts Anne Arold Universität Tartu Bergen 15.06.1012 Deutsch-estnisches Valenzwörterbuch

Mehr

EUROOPA KOHTU OTSUS. 30. november 1993* (Kaupade vaba liikumine Kaubamärgiõigus)

EUROOPA KOHTU OTSUS. 30. november 1993* (Kaupade vaba liikumine Kaubamärgiõigus) EUROOPA KOHTU OTSUS 30. november 1993* (Kaupade vaba liikumine Kaubamärgiõigus) [ ] Kohtuasjas C-317/91, mille esemeks on Euroopa Kohtule EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel Bundesgerichtshofi esitatud

Mehr

DEUTSCHER FRÜHLING 2016

DEUTSCHER FRÜHLING 2016 DEUTSCHER FRÜHLING 2016 DER DEUTSCHE FRÜHLING IST DIE ZENTRALE VERANSTALTUNG ZUR PRÄSENTATION DEUTSCHLANDS IN ESTLAND Idee des Deutschen Frühlings Deutschland wird in Estland mit viel Sympathie betrachtet.

Mehr

45 aastat apteegi lummavat hõngu. Mustamäe apteek 40. Apteekrite Liit pidas üldkogu. Elu ilma apteegibussita. BaltPharm Forum toimus Ventspilsis

45 aastat apteegi lummavat hõngu. Mustamäe apteek 40. Apteekrite Liit pidas üldkogu. Elu ilma apteegibussita. BaltPharm Forum toimus Ventspilsis Eesti Rohuteadlane Nr 3 * 2011 3 4 7 8-9 Inimesed Eestis - üle- või alaloetud? 45 aastat apteegi lummavat hõngu Mustamäe apteek 40 10 11 12 13 14-15 Apteekrite Liit pidas üldkogu Konverents: Apteegiteenus

Mehr

L E. Haridusminister Rein Loilc "Eesti on täisväärtusiilc riik." Laupäev Nr 44. Tänasest lehest saate teada: et Eesti on täisväärtuslik rwk.

L E. Haridusminister Rein Loilc Eesti on täisväärtusiilc riik. Laupäev Nr 44. Tänasest lehest saate teada: et Eesti on täisväärtuslik rwk. L E rnrnrnrrrnrrrnnnnrrnnrnrrrr rrrrnnrrrnrnrrnrnnrrrnnrrrrn rnrrnrrröinnrrrrnnrnnrrrnnrnr rnprnnrrr3nnnrrrnrnnnnrrnnnnrfnrrrrnrrrrrrnrnr:onnrrorr;r rprnnnnnpnnpnnnnnnnnnnnhbbhbcrrrr^nrrnnrrnrrrnnpneirri^rn

Mehr

Estnische Republik wird 100 und zwei bedrohte Vogelarten bekommen 100 Nester

Estnische Republik wird 100 und zwei bedrohte Vogelarten bekommen 100 Nester Estnische Gesellschaft Schweiz im Internet Website der Estnischen Gesellschaft in der Schweiz: www.eestiselts.ch Offizielle Facebook Seite: www.facebook.com/sveitsieestiselts Sie können sich für die Verteilerliste

Mehr

Üldtingimused Lyonessi liikmetele

Üldtingimused Lyonessi liikmetele Üldtingimused Lyonessi liikmetele Versioon: aprill 2012 Preambul Lyoness Europe AG, asukohaga /Bahnhofstraße 7, CH-9470 Buchs/, ja registrikoodiga CH 170.3.026.427-4 St. Galleni kantoni äriregistris, on

Mehr

JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON. Põhiõigused Eesti põhiseaduses. Prof. Robert Alexy

JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON. Põhiõigused Eesti põhiseaduses. Prof. Robert Alexy JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON Põhiõigused Eesti põhiseaduses Prof. Robert Alexy 1997 1 SISSEJUHATUS Eesti Vabariigi 28. juuni 1992. a põhiseadus on dokument, mis on

Mehr

Oktoober 2009 nr 8 (2376) Tartu Ülikooli ajakiri. Selles numbris: Tudengite sügispäevad võtavad nädalaks võimust

Oktoober 2009 nr 8 (2376) Tartu Ülikooli ajakiri. Selles numbris: Tudengite sügispäevad võtavad nädalaks võimust Oktoober 2009 nr 8 (2376) Tartu Ülikooli ajakiri Selles numbris: Lauri Mälksoo näitab end läbi teaduse Tartus andis loenguid tunnustatud filosoofiaprofessor Simon Blackburn Ülikool Facebookis, Twitteris

Mehr

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE Käsiraamat on koostatud 2011. aastal Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteaedade Ühenduse projekti Waldorfkool on haridussüsteemi loomulik osa raames. Projekti rahastas

Mehr

ESIMESE ASTME KOHTU OTSUS. (viies koda, laiendatud koosseisus) 30. märts 2000*

ESIMESE ASTME KOHTU OTSUS. (viies koda, laiendatud koosseisus) 30. märts 2000* ESIMESE ASTME KOHTU OTSUS (viies koda, laiendatud koosseisus) 30. märts 2000* Kohtuasjas T-513/93, Consiglio Nazionale degli Spedizionieri Doganali, asutatud Roomas (Itaalia), esindajad: A. Pappalardo

Mehr

SELETUSKIRI MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE

SELETUSKIRI MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE SELETUSKIRI AUGUST 2009 MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE I. SISSEJUHATUS Makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse eelnõu (edaspidi eelnõu) peamiseks eesmärgiks on harmoneerida Euroopa

Mehr

Eesti riiklik arengukava. Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel

Eesti riiklik arengukava. Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel Eesti riiklik arengukava Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel 2005 SISUKORD Vesiviljelus Eestis tänapäev ja perspektiivid 7 Mis on vesiviljelus?

Mehr

Saksa mõju Eesti õiguses 1

Saksa mõju Eesti õiguses 1 Bene docet, qui bene distinguit hästi õpetab see, kes eristab hästi. Ladina vanasõna Saksa mõju Eesti õiguses 1 Illimar Pärnamägi Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja 1. Sissejuhatus

Mehr

Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele. Lembit Ida Movek Grupp OÜ

Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele. Lembit Ida Movek Grupp OÜ Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele Lembit Ida Movek Grupp OÜ Renoveerimata hoone ühe aasta soojusbilanss ja kütte maksumus Soojusenergia kaugküttesüsteemist kogus:500 MWh/a maksumus:35850

Mehr

Kooskõlastamisel arvestatud ja arvestamata jäetud märkused ja ettepanekud 1

Kooskõlastamisel arvestatud ja arvestamata jäetud märkused ja ettepanekud 1 Lisa 2 Kooskõlastamisel arvestatud ja arvestamata jäetud märkused ja ettepanekud 1 Sisukord: Kaitseministeerium (KaM)... 5 Rahandusministeerium (RaM)... 7 Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM)...

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND Stand: 1. April 2013 Seisuga 1. aprill 2013 Durchführungsbestimmungen LÄBIVIIMISJUHEND 2 / 10 Durchführungsbestimmungen

Mehr

mkhmtsi^spxl--: ^im»ii*s4*ms»l*»*jsm»,«, >*«)«. '-WÄwte''

mkhmtsi^spxl--: ^im»ii*s4*ms»l*»*jsm»,«, >*«)«. '-WÄwte'' liaklrj mkhmtsi^spxl--: ^im»ii*s4*ms»l*»*jsm»,«, >*«)«. '-WÄwte'' ühisus Võhma Eksporttapamaja Võhmas, Viljandimaal. Telefon 42 ja 27 M Ü Ü G I L alatiselt värsked eksporttapamaja saadused, alates toorest

Mehr

ISBN-13: ISBN-10:

ISBN-13: ISBN-10: ISBN-13: 978-9985-9570-8-0 ISBN-10: 9985-9570-8-3 Käsiraamatu väljaandmist toetas Euroopa Ühendus meeste ja naiste võrdõiguslikkust käsitleva ühenduse raamstrateegiaga seotud tegevusprogramm (2001 2005).

Mehr

ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS

ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS Tartu Ülikool Õigusteaduskond Lepinguõiguse õppetool Ingeri Luik ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS Magistritöö Juhendaja: tsiviilõiguse dotsent, dr.iur Irene Kull Tartu 2005 2 Sisukord Sissejuhatus...4

Mehr

RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND

RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND RIIGIKOHUS ÕIGUSTEABE OSAKOND ETTEVÕTTE ÜLEMINEK Kohtupraktika analüüs Margit Vutt analüütik Tartu mai 2010 1. Analüüsi eesmärk ja analüüsi aluseks olevad materjalid...3 2. Valdkonna õiguslik reguleerimine

Mehr

KES ON JOHANNES? MÕTTEID NELJANDA EVANGEELIUMI NIMEST

KES ON JOHANNES? MÕTTEID NELJANDA EVANGEELIUMI NIMEST KES ON JOHANNES? MÕTTEID NELJANDA EVANGEELIUMI NIMEST PEETER ROOSIMAA ERINEVAD JOHANNESED Teoloogide, eriti algkristluse uurijate jaoks on juba pikka aega üheks aktuaalseks probleemiks olnud Johannese

Mehr

SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL

SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL Tallinnas xx. xx 2014 nr xx Eesti Vabariik kui veo tellija, keda esindab pädeva ametiasutusena Majandus- ja

Mehr

SELETUSKIRI. majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse eelnõu juurde

SELETUSKIRI. majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse eelnõu juurde SELETUSKIRI 28.09.2009 majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse eelnõu juurde Sisu A. Sissejuhatus... 3 B. Seaduse eesmärk... 4 C. Eelnõu sisu ja võrdlev analüüs... 5 1. peatükk... 10 ÜLDSÄTTED... 10

Mehr

DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY Developments in the EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle

DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY Developments in the EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle DISCUSSIONS ON ESTONIAN ECONOMIC POLICY Developments in the EU Member States after the economic crisis Articles (CD-ROM) * Summaries * Chronicle ESTNISCHE GESPRÄCHE ÜBER WIRTSCHAFTSPOLITIK Entwicklungstendenzen

Mehr

Emakeelne ülikool peab sünnipäeva. Selles numbris: Selgusid aasta parimad õppejõud Tartu ülikoolis Õppekavu ootab ees suurem reform

Emakeelne ülikool peab sünnipäeva. Selles numbris: Selgusid aasta parimad õppejõud Tartu ülikoolis Õppekavu ootab ees suurem reform Detsember 2014 nr 11 (2433) Tartu ülikooli ajakiri Selles numbris: Selgusid aasta parimad õppejõud Tartu ülikoolis Õppekavu ootab ees suurem reform EU Kids Online uuring näitab, et lapsed vajavad internetis

Mehr

Baumansicht Zugriffe Details Link bereits als nicht funktionierend gemeldet Link bewerten Institut für Pharmazeutische Wissenschaften

Baumansicht Zugriffe Details Link bereits als nicht funktionierend gemeldet Link bewerten Institut für Pharmazeutische Wissenschaften Linkliste Kategorien - Apotheken - Fakultät für Lebenswissenschaften 1436 Zugriffe Details Link bereits als nicht funktionierend gemeldet Link bewerten Institut für Pharmazeutische Wissenschaften 1547

Mehr

Humanitaarained. Algusained. Teadusained. Loovained ja kehakultuur. 14 Õpetaja Tiia Salm elu ilma arvutita ette ei kujuta

Humanitaarained. Algusained. Teadusained. Loovained ja kehakultuur. 14 Õpetaja Tiia Salm elu ilma arvutita ette ei kujuta IKT koolis e-õppe metoodika, Signe Piirsalu e-õppematerjalide arengusuunad, Kadri Toompark Stenseth 5 6 7 Laste turvalisus internetis kuidas alustada? Kalev Pihl Innovaatiline Vesiroosi lasteaed, Jaanika

Mehr

BRÄNDIDE VÄÄRTUSE HINDAMINE JA SELLE ARENGUVÕIMALUSED EESTIS

BRÄNDIDE VÄÄRTUSE HINDAMINE JA SELLE ARENGUVÕIMALUSED EESTIS TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Juhtimise ja turunduse instituut Turunduse õppetool Dissertatsioon magister artium kraadi taotlemiseks majandusteaduses Nr. 88 Lele Aak BRÄNDIDE VÄÄRTUSE HINDAMINE JA SELLE

Mehr

SAKSA KEELE DIDAKTIKA TERMINOLOOGIA SELETAV VALIKSÕNASTIK

SAKSA KEELE DIDAKTIKA TERMINOLOOGIA SELETAV VALIKSÕNASTIK Tartu Ülikool Filosoofia teaduskond Germani-romaani filoloogia osakond SAKSA KEELE DIDAKTIKA TERMINOLOOGIA SELETAV VALIKSÕNASTIK Magistriprojekt Koostajad: Pille Sahku ja Kadri Puusepp Juhendaja: Reet

Mehr

Kuidas ma pääseksin taevasse?

Kuidas ma pääseksin taevasse? Kuidas ma pääseksin taevasse? Werner Gitt Kuidas ma pääseksin taevasse? Paljud inimesed püüavad endas küsimust igaviku kohta alla suruda. Paljud mõtlevad küll surma peale, aga mitte sellele, mis juhtub

Mehr

TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI.

TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI. 1. XI. 19. E S Ws a. TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI. Jlm ub iga kuu 1. ja 15. E. T. S. ajakirja kaasandena.

Mehr

Toimivusdeklaratsioon G4222JPCPR

Toimivusdeklaratsioon G4222JPCPR deklaratsioon 1. Tootetüübi unikaalne identifitseerimiskood: CLASSIC, CLASSIC 040-V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING,ECOBLANKET, ECOBLANKET, FactPlus IPB, FactPlus FCB, FactPlus LBB, FactPlus LRB,NATURBOARD,

Mehr

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Sotsiaalteaduskond Õiguse instituut. Svetlana Sorokina AKTUAALSED PROBLEEMID KINNISASJA KAASOMANIKE OSTUEESÕIGUSE TEOSTAMISEL

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Sotsiaalteaduskond Õiguse instituut. Svetlana Sorokina AKTUAALSED PROBLEEMID KINNISASJA KAASOMANIKE OSTUEESÕIGUSE TEOSTAMISEL TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Sotsiaalteaduskond Õiguse instituut Svetlana Sorokina AKTUAALSED PROBLEEMID KINNISASJA KAASOMANIKE OSTUEESÕIGUSE TEOSTAMISEL Magistritöö Juhendaja: Olavi Jänes, LL.M Tallinn 2015

Mehr

. KASVATUS, W EESTI ÕPETAJATE LIIDU HÄÄLEKANDJA

. KASVATUS, W EESTI ÕPETAJATE LIIDU HÄÄLEKANDJA . KASVATUS, W EESTI ÕPETAJATE LIIDU HÄÄLEKANDJA 15. aastakäik SISU: Meie keskkooli probleem Valt. Eev. Poissman. Kolm momenti lapse psüühikast R. Taba, Kasvatuse probleeme moodses karistuse täideviimises

Mehr

PRAKTIKALOOD IV LEONARDOGA EUROOPASSE JA TAGASI

PRAKTIKALOOD IV LEONARDOGA EUROOPASSE JA TAGASI PRAKTIKALOOD IV LEONARDOGA EUROOPASSE JA TAGASI Tallinn 2008 Sihtasutus Archimedes Käesolevas trükises jutustatud praktikalood said võimalikuks tänu alljärgnevate Leonardo projektijuhtide tublile tööle:

Mehr

1. EUROOPA LIIT RAHVUSVAHELISTE SUHETE SÜSTEEMIS

1. EUROOPA LIIT RAHVUSVAHELISTE SUHETE SÜSTEEMIS E-kursus"Euroopa Liidu valitsemine ja poliitikad(el intro)" Viljar Veebel, Mart Laatsit, Katrin Pihor 1. EUROOPA LIIT RAHVUSVAHELISTE SUHETE SÜSTEEMIS 1.1. MIKS ON EUROOPA LIIT ERILINE? Kaasaja globaliseeruvas

Mehr

LÄÄNEMAA ETTEVÕTLUSE ARENG JA TULEVIKUSUUNDUMUSED

LÄÄNEMAA ETTEVÕTLUSE ARENG JA TULEVIKUSUUNDUMUSED TLÜ HAAPSALU KOLLEDŽ Haldus- ja ärikorraldus LÄÄNEMAA ETTEVÕTLUSE ARENG JA TULEVIKUSUUNDUMUSED Bakalaureusetöö Juhendaja: majandusteaduste kandidaat Urve Venesaar dotsent, TTÜ Majandusteaduskond Haapsalu

Mehr

ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA

ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA I. Kohaliku omavalitsuse (KOV) põhiseadusliku garantii struktuur e. KOV-le põhiseadusega 1 (PS) ja Euroopa

Mehr

SUURIM VALIK JALATSEID

SUURIM VALIK JALATSEID KUULUTA LEHES JA VEEBIS www.tartuekspress.ee/kuulutused kuulutus@tartuekspress.ee 1 KUULUTUS = 2 L I N DO S Kvaliteetsed puuvillased riided beebidele ja väikelastele www.lindos.ee Pandimajade liider www.luutar.ee

Mehr

Õigusnormi struktuur 1

Õigusnormi struktuur 1 Õigusnormi struktuur 1 Madis Ernits Õiguskantsleri asetäitja-nõunik I. Sissejuhatus Karistusseadustiku 113 (Tapmine) kõlab: Teise inimese tapmise eest karistatakse kuuekuni viieteistaastase vangistusega.

Mehr

MEELIS MARIPUU EESTI JUUTIDE HOLOKAUST JA EESTLASED

MEELIS MARIPUU EESTI JUUTIDE HOLOKAUST JA EESTLASED MEELIS MARIPUU EESTI JUUTIDE HOLOKAUST JA EESTLASED ( Vikerkaar 8-9/2001). The equivalent English text in: Estonia 1940-1945: Reports of the Estonian International Commission for the Investigation of Crimes

Mehr

USÜTEADUSLINE AJAKIRI

USÜTEADUSLINE AJAKIRI VIII aastakäik Detsember 1936 NQ 4 USÜTEADUSLINE AJAKIRI AKADEEMILISE USUTEADLASTE SELTSI VÄLJAANNE Vastutav toimetaja: O. Sild A j akirja to i m k o nd: O. Sild (juhataja), J. Kõpp, S. Aaslava, H.Masing,

Mehr

Bundesgesetzblatt. Tag I n h a l t Seite. Zusammenarbeit

Bundesgesetzblatt. Tag I n h a l t Seite. Zusammenarbeit Bundesgesetzblatt 445 Teil II G 1998 2000 Ausgegeben zu Bonn am 15. März 2000 Nr. 10 Tag I n h a l t Seite 16. 12. 1999 Bekanntmachung über die vorläufige Anwendung des deutsch-estnischen Abkommens über

Mehr

Standardiseeritud mürtool. Sinusiidi ja bronhiidi korral

Standardiseeritud mürtool. Sinusiidi ja bronhiidi korral Sinusiidi ja Bei B bronhiidi korral GeloMyrtol forte (standardiseeritud ) toimemehhanism GeloMyrtol forte (standardiseeritud ) on taimne ravim ülemiste ja alumiste hingamisteede põletike raviks. on taimne

Mehr

DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28

DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 DISSERTATIONES IURIDICAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 28 PRIIDU PÄRNA Korteriomanike ühisus: piiritlemine, õigusvõime, vastutus Tartu Ülikooli Õigusteaduskond

Mehr

NÄITUS KUTSUB RAAMATUT VAATAMA. Selles numbris: Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele

NÄITUS KUTSUB RAAMATUT VAATAMA. Selles numbris: Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele Märts 2014 nr 3 (2425) Tartu ülikooli ajakiri Selles numbris: Uus põhikiri toob suurteaduskonnad Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele Teaduslugu kutsub depressioonile

Mehr

Wiedemanni sõnaraamat, seletav sõnaraamat ja keelekorralduslik sõnaraamat

Wiedemanni sõnaraamat, seletav sõnaraamat ja keelekorralduslik sõnaraamat Wiedemanni sõnaraamat, seletav sõnaraamat ja keelekorralduslik sõnaraamat Urmas Sutrop Ees$ Keele Ins$tuut ja Tartu Ülikool Urmas.Sutrop@eki.ee Väike- Maarja, 24. 25. aprill 2013 Järgnevate illustratsioonide

Mehr

Issid oskavad hästi tööd teha

Issid oskavad hästi tööd teha Nr 5 (91) NOVEMBER 2012 Hind 0.35 uudised Lumetõrjetööd Võru vallas 2012/2013 talveperioodil. lk 2 uudised Puiga lasteaed Siilike elab uue maja ootuses. lk 3 elu Tunnustati valla teenekaid eakaid. lk 4

Mehr

Problemaatilisi situatsioone korteriühistu raamatupidamisarvestuses ja aruandluses

Problemaatilisi situatsioone korteriühistu raamatupidamisarvestuses ja aruandluses AUDENTES MAINOR ÜLIKOOL Majandusteaduskond Finantsjuhtimise õppetool Gunnar Michelson Problemaatilisi situatsioone korteriühistu raamatupidamisarvestuses ja aruandluses Kursusetöö Juhendaja: Sergei Tšistjakov

Mehr

Elukestva õppe programm ERASMUS. Edulood EUROOPA LOOB VÕIMALUSI

Elukestva õppe programm ERASMUS. Edulood EUROOPA LOOB VÕIMALUSI Elukestva õppe programm ERASMUS Edulood EUROOPA LOOB VÕIMALUSI Europe Direct on teenistus, mis aitab leida vastused Euroopa Liitu puudutavatele küsimustele Tasuta infotelefon: (*) 00 800 6 7 8 9 10 11

Mehr

Rahulikku Kristuse tulemisaega ja õnnistatud uut kirikuaastat soovib Tallinna Piiskoplik Toomkogudus.

Rahulikku Kristuse tulemisaega ja õnnistatud uut kirikuaastat soovib Tallinna Piiskoplik Toomkogudus. UUDISED 3 SÜNDMUs 5 ELU 4 www.eestikirik.ee Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ajaleht 5. detsember 2012 Nr 49 (1140) Hind 0.64 «Öö on lõpule jõudmas ja päev on lähedal. Pangem siis maha pimeduse teod,

Mehr

Ühinguõiguse revisjoni lähteülesanne 1

Ühinguõiguse revisjoni lähteülesanne 1 Ühinguõiguse revisjoni lähteülesanne 1 Tallinn 2016 1 Käesolev lähteülesande versioon lähtub perioodi 2014 2020 struktuuritoetuse seaduse (RT I, 21.06.2014, 1) 16 lõike 1 alusel 19.12.2014 kehtestatud

Mehr

Liivimaa luuletajanna preili von Graf ja tema luuletuste Hupeli Põhja mistsellides ilmumise tagamaad

Liivimaa luuletajanna preili von Graf ja tema luuletuste Hupeli Põhja mistsellides ilmumise tagamaad Liivimaa luuletajanna preili von Graf ja tema luuletuste Hupeli Põhja mistsellides ilmumise tagamaad Kairit Kaur 1781. aastal ilmus August Wilhelm Hupeli jätkväljaande Põhja mistsellid ( Nordische Miscellaneen

Mehr

Die deutsche Gesandtschaft in Tallinn/Reval in der

Die deutsche Gesandtschaft in Tallinn/Reval in der Saksa Riigi saatkond Tallinnas ja Saksa-Eesti suhted aastatel 1918 1940 Dr Ludwig Biewer Saksa Välisministeeriumi Poliitilise Arhiivi juhataja Die Gesandtschaft des Deutschen Reiches in Tallinn/Reval und

Mehr

SAUNAKUU tel Püsivalt lahe! Juunis kõik saunakerised -10% TASUTA TÖÖPAKKUMISED GROSSI TOIDUKAUBAD LAIENES VOKASSE. 9.

SAUNAKUU tel Püsivalt lahe! Juunis kõik saunakerised -10% TASUTA TÖÖPAKKUMISED GROSSI TOIDUKAUBAD LAIENES VOKASSE. 9. LK 3 GROSSI TOIDUKAUBAD LAIENES VOKASSE TÖÖPAKKUMISED LK 6-7 Nüüd ka 6 -kohaline! HELISTA 1300 tel. 515 0068 9. juuni 2017 art 2823/0400 6103/0404 6905/8704 6905/8704 90 108 108 TASUTA 55 Kui ostad ükskõik

Mehr

EESTI RAUDTEE. Puukonserveerimise aine,,kresolaat RAUDTEEASJANDITSE AJAKIRI. Nr. 5 (48) a. 5. aastakäik. (põlevkivi õlist). A. Tomingas.

EESTI RAUDTEE. Puukonserveerimise aine,,kresolaat RAUDTEEASJANDITSE AJAKIRI. Nr. 5 (48) a. 5. aastakäik. (põlevkivi õlist). A. Tomingas. EESTI RAUDTEE RAUDTEEASJANDITSE AJAKIRI TOIMETUS JA TALITUS: Tallinnas, Nimne tän av nr. 32, (Kopli Ulesõidu koha ju u res.) Kontor avatud kella 12 15 T el.; 192^ raudtee keslvjaamast. T egev a toim etaja

Mehr

Mõisnike suhtumine talupoegade võlgadesse Liivi- ja Eestimaal sajandil (1820. aastateni)*

Mõisnike suhtumine talupoegade võlgadesse Liivi- ja Eestimaal sajandil (1820. aastateni)* Ajalooline Ajakiri, 2007, 3/4 (121/122), 321 342 Mõisnike suhtumine talupoegade võlgadesse Liivi- ja Eestimaal 17. 19. sajandil (1820. aastateni)* Marten S eppel Aadli üheks armastatud argumendiks pärisorjuse

Mehr

SISUKORD. PDF created with pdffactory Pro trial version

SISUKORD. PDF created with pdffactory Pro trial version Toimetus Tiiu Erelt Anu Ilus Taima Kiisverk Priit Pikamäe (peatoimetaja) Virgo Saarmets Hille Saluäär Aime Vettik (tegevtoimetaja) Karmen Vilms Toimetuse aadress Tõnismägi 8 10119 Tallinn Tel 693 5117

Mehr

UUED VOLIKOGUD PEAVAD AVAISTUNGEID

UUED VOLIKOGUD PEAVAD AVAISTUNGEID LK 3 UUED VOLIKOGUD PEAVAD AVAISTUNGEID LK 5 TÖÖPAKKUMISED Nüüd ka 6 -kohaline! HELISTA 1300 tel. 515 0068 27. oktoober 2017 Nr. 40 (976) Tasuta nädalaleht 2 TASUB TEADA Olete järjepanu juba seitsmendas

Mehr

RÜK EHNIKA LADUMISE, KORG-, LAME-, SÜGAV TRÜKI-, KEMIGRAAFIA JA RAAMATU KÖITMISE ALASID KÄSITLEV AJAKIRI

RÜK EHNIKA LADUMISE, KORG-, LAME-, SÜGAV TRÜKI-, KEMIGRAAFIA JA RAAMATU KÖITMISE ALASID KÄSITLEV AJAKIRI .2 37 RÜK EHNIKA LADUMISE, KORG-, LAME-, SÜGAV TRÜKI-, KEMIGRAAFIA JA RAAMATU KÖITMISE ALASID KÄSITLEV AJAKIRI VA LJ AAN DJ AD: EESTI TRÜKITÖÖSTURITE ÜHING GRAAFIKA TÖÖSTUSE JUHTIDE ÜHING POLIGRAAF" EESTI

Mehr

2008. aastal andis Läti Ülikool välja artiklitekogumiku Läti kujutamisest Venemaa meedias, millest osa käsitleb samuti ajalootemaatikat.

2008. aastal andis Läti Ülikool välja artiklitekogumiku Läti kujutamisest Venemaa meedias, millest osa käsitleb samuti ajalootemaatikat. Arvustused 311 2008. aastal andis Läti Ülikool välja artiklitekogumiku Läti kujutamisest Venemaa meedias, millest osa käsitleb samuti ajalootemaatikat. 4 Ivo Juurvee Katrin Boeckh, Stalinismus in der Ukraine:

Mehr

Arheoloogiamälestiste kaitse Eestis

Arheoloogiamälestiste kaitse Eestis Eesti arheoloogia, 1 Arheoloogiline uurimistöö Eestis 1865 2005 http://www.arheo.ut.ee/arheolugu.htm Arheoloogiamälestiste kaitse Eestis Andres Tvauri Sissejuhatus: arheoloogiamälestiste registreerimise

Mehr

EUROOPA KOHTU OTSUS. 11. november 1997 *

EUROOPA KOHTU OTSUS. 11. november 1997 * EUROOPA KOHTU OTSUS 11. november 1997 * Direktiiv 89/104/EMÜ Kaubamärke käsitlevate õigusaktide ühtlustamine Segiajamise tõenäosus, mis hõlmab seose tekitamise tõenäosust Kohtuasjas C-251/95, mille esemeks

Mehr

JEESUSE TEGEVUSE KRONOLOOGIAST 1

JEESUSE TEGEVUSE KRONOLOOGIAST 1 24 Nõmmik Pentateuhi uurimises saame loota vaid teadlaskonna ühisele kriitilisele suhtumisele ja järjekindlusele. Ainult diskuteerides, üksteise väidete nõrku kohti märgates ja tugevaid külgi üle võttes

Mehr

Passiivse valimisõiguse piirangud ühitamatuse ja mittevalitavuse põhimõte 1

Passiivse valimisõiguse piirangud ühitamatuse ja mittevalitavuse põhimõte 1 Passiivse valimisõiguse piirangud ühitamatuse ja mittevalitavuse põhimõte 1 Tiina Runthal Justiitsministeeriumi nõunik Artikkel tutvustab eelkõige parlamendiliikme ametist lähtuvalt kahte passiivse valimisõiguse

Mehr

Kohtuasi C-269/90. Ühine tollitariifistik Teadusaparatuuri maksust vabastamine Samaväärne teaduslik väärtus EUROOPA KOHTU OTSUS. 21.

Kohtuasi C-269/90. Ühine tollitariifistik Teadusaparatuuri maksust vabastamine Samaväärne teaduslik väärtus EUROOPA KOHTU OTSUS. 21. Kohtuasi C-269/90 [ ] Ühine tollitariifistik Teadusaparatuuri maksust vabastamine Samaväärne teaduslik väärtus Kohtuasjas C-269/90, [ ] EUROOPA KOHTU OTSUS 21. november 1991 * mille esemeks on Euroopa

Mehr

JEESUSE TEGEVUSE KRONOLOOGIAST 1

JEESUSE TEGEVUSE KRONOLOOGIAST 1 JEESUSE TEGEVUSE KRONOLOOGIAST 1 Peeter Roosimaa Sissejuhatus Kristlus on ajalooline usund. Selle teke on seotud konkreetsel ajal ja konkreetses kohas tegutsenud ajaloolise isikuga. Kristluse rajaja Jeesus,

Mehr

KRISTUSE JEESUSE VÕI KOLMAINU JUMALA NIME TÄHENDUS RISTIMISVORMELIS 1

KRISTUSE JEESUSE VÕI KOLMAINU JUMALA NIME TÄHENDUS RISTIMISVORMELIS 1 KRISTUSE JEESUSE VÕI KOLMAINU JUMALA NIME TÄHENDUS RISTIMISVORMELIS 1 Peeter Roosimaa Uue Testamendi tunnistuse kohaselt toimus algkristlik ristimine seoses Kristuse Jeesuse või Kolmainu Jumala nimega

Mehr

" ' «м Л, */* Kõik ma mie raamatuhe, /H Ä Äo/A: ma panni рарепм,лшш?' Kõik та kitjä Idwdi ^ ' v JAKOB HURDA TEENED RAHVALUULETEADUSE

 ' «м Л, */* Kõik ma mie raamatuhe, /H Ä Äo/A: ma panni рарепм,лшш?' Kõik та kitjä Idwdi ^ ' v JAKOB HURDA TEENED RAHVALUULETEADUSE " ' «м Л, */* Kõik ma mie raamatuhe, /H Ä Äo/A: ma panni рарепм,лшш?' Kõik та kitjä Idwdi ^ ' v JAKOB HURDA TEENED RAHVALUULETEADUSE TARTU RIIKLIKU ÜLIKOOLI TOIMETISED УЧЕНЫЕ ЗАПИСКИ ТАРТУСКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО

Mehr

Daimler-Benz veoauto kuuetsilindiline diiselmootor. Junkers auto diiselmootor. Kruppi neljatsilindriline diiselmootor 65 HJ veoautode ja autobustele.

Daimler-Benz veoauto kuuetsilindiline diiselmootor. Junkers auto diiselmootor. Kruppi neljatsilindriline diiselmootor 65 HJ veoautode ja autobustele. Nr. 6 AUGUST 1928 SISU. Lubamatu kiirus. Auto diiselmootor. Inglismaa uuem mootorrattasport. Kust ja kuidas tuleb bensiin. Magamisautobused. Automootori klappide asetus. Soovimatu kaassõitja. Autokiiruse

Mehr

SÜNOPTILISTE EVANGEELIUMIDE KIRJUTAMISE AEG

SÜNOPTILISTE EVANGEELIUMIDE KIRJUTAMISE AEG SÜNOPTILISTE EVANGEELIUMIDE KIRJUTAMISE AEG Kuigi juba aastakümnete eest jõuti teoloogide seas enam-vähem ühtsele arusaamale, et Markuse evangeelium on kirjutatud 70. aastate paiku ja teised evangeeliumid,

Mehr

->.G. ((«i Tr* ALBUM :' ^^ -

->.G. ((«i Tr* ALBUM :' ^^ - X ^ ((«i Tr* ->.G ALBUM W» :' ^^ - Elukindlustus on selleks külviväljaks, mille viljaks on teie omaste ja teie enese muretu tulevik. Külviterad on mõningad kroonid preemiatena lõikus tuhanded kroonid ei

Mehr

EESTI TEADUSTE AKADEEMIA JA EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI KIRJANDUSVÄLJA TOIMIMISVIISIST JAAN KROSSI SAKSA RETSEPTSIOONI NÄITEL *

EESTI TEADUSTE AKADEEMIA JA EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI KIRJANDUSVÄLJA TOIMIMISVIISIST JAAN KROSSI SAKSA RETSEPTSIOONI NÄITEL * Keel ja Kirjandus 4/2016 LIX AASTAKÄIK EESTI TEADUSTE AKADEEMIA JA EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI KIRJANDUSVÄLJA TOIMIMISVIISIST JAAN KROSSI SAKSA RETSEPTSIOONI NÄITEL * CORNELIUS HASSELBLATT Jaan Kross

Mehr

U5ÜTEAÜÜ5LINE AJAKIRI

U5ÜTEAÜÜ5LINE AJAKIRI II aastakäik Juuni 1928 No 4 U5ÜTEAÜÜ5LINE AJAKIRI TARTU ÜLIKOOLI USUTEADUSKONNA VÄLJAANNE Vastutav toimetaja: O. Sild Sisukord: Ut. H. B. Rahamägi, Kas tuleb otsida uut religiooni, ja kui, siis missugusel

Mehr

Nr. 8/9 OKTOOBER/NOVEMBER 1928

Nr. 8/9 OKTOOBER/NOVEMBER 1928 Nr. 8/9 OKTOOBER/NOVEMBER 1928 SISU. I N H A L T. Pariisi autonäitus. Maanteede korrashoiust Soomes. Rahvusvaheline autoliikumise kongress Roomas. Teede valitsemise organisatsioon. Veo- ja sõiduriistade

Mehr

Presidendi rollist Eestis

Presidendi rollist Eestis Nr 5 (858) ESTNISCHER WEG Asutatud 1945 September 2016 Presidendi rollist Eestis Presidendi rollist Eestis 1 Oktoobris ametist lahkuv president Toomas Hendrik Ilves pidas 12. septembril oma viimase parlamendikõne

Mehr

Sirje Almann PORTFOOLIO LAPSE ARENGULOOST

Sirje Almann PORTFOOLIO LAPSE ARENGULOOST Sirje Almann PORTFOOLIO LAPSE ARENGULOOST Sirje Almann Portfoolio lapse arenguloost Koostaja: Sirje Allmann Toimetaja: Aime Kons Kujundaja: Hille Jääger Kaanefotod: Maire Tuul Projektijuht: Maimu Oras

Mehr

OOMING EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI

OOMING EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI OOMING EESTI KIRJANIKE LIIDU AJAKIRI Aleksander Suuman Valev Uibopuu Venda Sõelsepp Margus Lattik Eeva Park Leili Andre Villem Gross Katrin Väli Kalle Käsper Jüri Ehlvest Merike Riives Ü.R Guntars Godinl

Mehr

COROB D410x. Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator BEDIENUNGSANLEITUNG KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014)

COROB D410x. Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator BEDIENUNGSANLEITUNG KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014) Automatische Abtönmaschine Automaatne dosaator DE BEDIENUNGSANLEITUNG ET KASUTAMISÕPETUS 206122 V1.0 - R1 (04/2014) Bedienerhandbuch Automatische Abtönmaschine Version 1.0 - R1 (04/2014) ÜBERSETZUNG DER

Mehr