Gradski muzej Vinkovci M U ZEJ VINKOVCI. Zgrada Arheološkog odjela

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Gradski muzej Vinkovci M U ZEJ VINKOVCI. Zgrada Arheološkog odjela"

Transkript

1 Gradski muzej Vinkovci Institut za Arheologiju u Zagrebu igradski M U ZEJ VINKOVCI Zgrada Arheološkog odjela Gradski muzej Vinkovci Vinkovci

2 Andrea Rimpf Arheološki odjel Muzej grada Iloka Šetalište o. Mladena Barbarića Ilok arimpf@ mgi.hr Druga sezona zaštitnih istraživanja na lokalitetu Ilok - Ađanski kraj/krstbajer U zaštitnom arheološkom istraživanju, provedenim tijekom mjeseca rujna godine, istražen je srednjovjekovni sloj (groblje), unutar Sonde 1, koje se prema arheološkim nalazima datiralo od 13. do 16. st. Podaci dobiveni metodom 14C na dva uzorka (G1 i G39) u Isotoptech Zrt., Debrecen (Mađarska), početak ukapanja pokojnika stavljaju ranije. Kako bi se utvrdilo postojanje srednjovjekovne crkve, metodom geo-magnetskoga snimanja obuhvaćen je dio nalazišta na kojem se pretpostavlja postojanje sakralnoga objekta. Na snimci su vidljive različite strukture. Istraživanjem je utvrđeno kako je groblje ukopano u prapovijesno naselje sopotske kulture, pri čemu je djelomično istražena jedna nastamba s dvije faze gradnje. Zaštitno a rheo loško istraživanje Ilok - ulica V latka K raljevića Zaštitnim arheološkim istraživanjem u Gornjem gradu tijekom mjeseca listopada i studenog godine u ulici V. Kraljevića utvrđeno je postojanje ranonovovjekovne nekropole iz 16. i 17. stoljeća. Istraživanjem je utvrđeno postojanje jednoslojnoga groblja. Način ukopa i orijentacija pokojnika sugeriraju na osmanlijsku nekropolu koju prvi puta spominje Evlija Čelebija u Putopisu iz godine. Istraživanjem je utvrđeno i postojanje nastambi kasnolatenskoga razdoblja u zapadnom dijelu ulice Vlatka Kraljevića. Pored dviju identificiranih podnica, istražena je i jedna otpadna jama te zid od opeke i žbuke.

3 Maja K rznarić Š krivanko Arheološki odjel Gradski muzej Vinkovci Trg bana J. Šokčevića 16 HR Vinkovci maia@muzeivk.hr Zaštitna arheološka istraživanja na Krnjašu, Dirovom brijegu i Zablaću u Vinkovcim a Cilj ovog predavanja je predstaviti rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja na području današnje gradske četvrti Krnjaš koja se rasprostire od početka ulice J. Kozarca do Istočne obilaznice. Dosadašnja istraživanja pokazala su kontinuitet života u svim prapovijesnim razdobljima, od neolitika do u mlađe željezno doba. Područje od utoka potoka Nevkoš u Bosut, gdje je smješten keltski oppidum, kao i ranije halštatsko naselje naziva se Dirov brijeg. Nalazi iz rimskoga vremena vežu se uz keramičarsko radioničko središte. U kasnoj antici na prostoru Krnjaša razvilo se manje naselje izvan Cibala kojem je prethodila, a dijelom je istovremena zapadna nekropola Cibala. I skromniji kasnosrednjovjekovni nalazi upućuju na nastavak kontinuiteta života na Krnjašu. Tijekom godine u Ulici Josipa Kozarca na nekoliko pozicija obavljena su zaštitna arheološka istraživanja koja su još jednom pokazala kontinuitet života od neolitika do srednjega vijeka. Zaštitno arheološko istraživanje provedeno tijekom i na poziciji Vinkovačko Novo Selo - Zablaće utvrdilo je postojanje velikoga naselja sopotske kulture koje se rasprostiralo na površini većoj od 10 ha. Budući da navedenom nalazištu nije poznat krajnji opseg, godine sjeverno od istraživane površine provedena su probna arheološka istraživanja koja su pokazala kako se naselje rasprostiralo na površini većoj od 40 ha.

4 Marko Dizdar Institut za arheologiju Ljudevita Gaja 32 HR Zagreb mdizdar@ iarh.hr A nita Rapan Papeša Gradski muzej Vinkovci Arheološki odjel Trg bana J. Šokčevića 16 HR Vinkovci anita@muzejvk.hr Andrea Rimpf Arheološki odjel Muzej grada Iloka Šetalište o. Mladena Barbarića Ilok arimpf@ mgi.hr Zaštitna arheološka istraživanja kasnoavarskoga g ro b lja Šarengrad - Klopare Zaštitna arheološka istraživanja nalazišta Šarengrad - Klopare proveo je Institut za arheologiju, u suradnji s Muzejom grada Iloka i Gradskim muzejom Vinkovci, tijekom lipnja i srpnja godine. Za nalazište se doznalo godine, kada je tijekom izvođenja građevinskih radova uništen nepoznati broj grobova, iz kojih su u Muzej grada Iloka dospjele dvije keramičke posude. Lokalitet je smješten uz cestu prema Iloku, na lesnoj terasi izduženoj u smjeru istok-zapad. Istraženo je 336 m2 nalazišta te su otkrivena 32 groba, od kojih je istraženo 27 grobova. Svi grobovi su kosturni orijentacije zapad - istok, pri čemu su pokojnici položeni na leđa u ispruženom položaju na dno pravokutnih raka koje ponekad imaju doglavno i donožno udubljenje. Za pojedine ukope pretpostavlja se, s obzirom na kompaktnost koštanih ostataka, da su prije ukopa bili umotani u platno ili kožu. Uz pokojnike je položena popudbina kojoj pripadaju nalazi keramičkih posuda, drvenih vjedrica, jaja i životinjskih kostiju. Keramičke posude izrađene su na lončarskom kolu, pri čemu su pojedine posude ukrašene s urezivanjem ravnih vodoravnih ili višestrukih valovitih linija. Izdvajaju se i prilozi posuda od tzv. žute keramike. Uz pokojnike se nalaze dijelovi nošnje i nakita, kao i predmeti svakodnevne uporabe. Nošnji pripadaju jednostavne željezne četvrtaste pređice te brončani okovi pojasnih garnitura, dok nakitu pripadaju prilozi staklenih perli ogrlica, zatim naušnice te prstenje. Predmetima svakodnevne uporabe pripadaju željezni noževi raznih dimenzija te jedna koštana iglenica sa sačuvanim željeznim iglama u unutrašnjosti. Uz ukope konja pronađeni su i dijelovi njihove opreme - željezne žvale, željezni stremeni i željezna falera. Arheološka istraživanja provedena na lokalitetu Šarengrad - Klopare potvrdila su pretpostavku da se radi o kasnoavarodobnom groblju na redove, s najbližim usporedbama na groblju Privlaka - Gole njive, ali i s drugim istovremenim grobljima diljem Karpatske kotline. Preliminarna kronološka i tipološka analiza nalaza iz grobova, posebno nakita i nošnje, omogućava datiranje istraženoga dijela groblja u 8. stoljeće.

5 A ndreja Malovoz Institut fur Ur- und Fruhgeschichte und Vorderasiatische Archaologie Marstallhof 4 DE Heidelberg andrejamalovoz@yahoo.com Purić - Ljubanj i vezana brončanodobna nalazišta s hum cim a u spačvanskom bazenu na istoku Hrvatske Na Purić - Ljubnju nalazi se 116 netaknutih i jedan oštećeni prapovijesni humak. Nalazište je smješteno u ritualnom krajoliku koji se nalazi u spačvanskom šumskom bazenu na istoku Hrvatske. Terenska istraživanja vršena na tri humka u razdoblju od do godine pokazala su kako nalazište pripada razdoblju s prijelaza srednjega u kasno brončano doba, s keramičkim nalazima koji većim dijelom pokazuju paralele s nalazima grupe Belegiš II. Na Purić - Ljubnju odvijali su se složeni postupci depozicije vezani uz komemoraciju pokojnika. Terenskim pregledom šireg krajolika otkriveno je još 19 nalazišta s humcima sličnog karaktera kao Purić - Ljubanj, a koji se također nalaze na prostoru spačvanskoga bazena. Broj humaka na nalazištima varira od samo jednoga humka na najmanjem, do 178 humaka na najvećem od rekognosciranih nalazišta. Ovom prilikom biti će predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja, kao i planovi za buduća.

6 Daria Ložnjak Dizdar M arko Dizdar Institut za arheologiju Ljudevita Gaja 32 HR Zagreb dldizdar@iarh.hr mdizdar@ iarh.hr S otin - arheološka istraživanja godine Institut za arheologiju proveo je arheološka istraživanja u dvije kampanje u proljeće i ljeto godine na nekoliko položaja u Sotinu. Arheološka istraživanja bila su financirana od strane Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva kulture. U sjevernom dijelu sela na položaju Dunavske ulice i Fancaga istraženi su ostaci prapovijesnih naselja te dio kasnosrednjovjekovnoga naselja. Na položaju u Dunavskoj ulici, na sjeverozapadnom rubu Sotina, otkrivena je brončanodobna jama te ostaci srednjovjekovnoga naselja. Na položaju Fancage zabilježena je vertikalna stratigrafija koja pokazuje intenzivne tragove naseljavanja tijekom novoga i kasnoga srednjeg vijeka. Otkriven je i rimski paljevinski grob koji vjerojatno pripada zapadnoj nekropoli Cornacuma. Iz prapovijesti također potječu intenzivni tragovi naseljavanja, posebno iz mlađega željeznog doba, zatim srednjeg i kasnog brončanoga doba (Belegiš I i II) te eneolitika. Osobito je otkriće poluzemunice pravokutnoga tlocrta iz srednjega latena. U jugoistočnom dijelu naselja na položaju Vašarište istraženi su dijelovi groblja iz starijega željeznog doba te rimskoga vremena kao i dio ranosrednjovjekovnoga naselja. Rezultati arheoloških iskopavanja iz godine dopunjuju sliku naseljenosti Sotina i otvaraju pitanja korištenja krajolika visoke lesne zaravni u vertikalnoj i horizontalnoj prostornoj kao i vremenskoj perspektivi. V inkovački B anovci - arheo loška istraživanja godine Institut za arheologiju proveo je tijekom godine arheološka istraživanja u Vinkovačkim Banovcima u dvije kampanje. Arheološka istraživanja provedena su u sklopu uspostavnoga istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (UIP ), a radi lociranja položaja groblja kulture Belegiš II prema arhivskim podacima i nalazima u Gradskom muzeju Vinkovci. Istraživanja su provedena na položaju Šuma i položaju Renovac koje danas dijeli željeznička pruga. Prilikom istraživanja otkriveni su dijelovi naselja sopotske kulture i rubni dijelovi naselja kulture Belegiš II. Arheološkim iskopavanjima u Vinkovačkim Banovcima prikupljeni su podaci o naseljenosti unutrašnjosti Srijema kao prostora kojim se najkraćim putem komuniciralo između savske nizine i lesne zaravni uz Dunav.

7 Hrvoje Tkalac Zavičajni muzej Stjepan Gruber Savska ulica3 HR Županja R ekognosciranje Županjske Posavine Istraživanje je provedeno u sklopu projekta izrade arheološke topografije županjske Posavine. Pokrenuto je u jesen godine, a financirano novcem Ministarstva kulture RH. Na teren se izašlo u šumu sjeverno od naselja Strošinci. Kako je kiša padala gotovo cijelo vrijeme istraživanja, nismo niti mogli vršiti pregled na oranicama. Istraživanje je trajalo 15 dana na području naselja Strošinci, Soljani, Vrbanja, Drenovci i Posavski Podgajci.

8 Boris Kratofil Arheološki odjel Gradski muzej Vinkovci Trg bana J. Šokčevića 16 HR Vinkovci boris@muzejvk.hr Rezultati terenskih pregleda A rheološkog odjela Gradskog muzeja V inkovci u godini Tijekom godine provedena su dva velika rekognosciranja, ukupnoga trajanja 12 dana. Djelatnicima Gradskoga muzeja Vinkovci tom su prilikom pomagali volonteri - operateri na detektorima za metal. Ovakav način pregleda terena još se jednom pokazao izuzetno korisnim, kako količinom pokrivenog terena, tako i količinom nalaza. Pronađeni su brojni metalni i drugi nalazi koji se mogu datirati od neolitika do novoga vijeka. Osim za obogaćivanje spoznaja o arheološkoj topografiji vinkovačkog kraja, ovakav način pregleda terena omogućuje i prijeko potrebnu zaštitu velikog broja metalnih predmeta od atmosferilija i djelovanja poljoprivrednih strojeva, koji predstavljaju veliku opasnost za brojne arheološke lokalitete.

9 Bartul Šiljeg Hrvoje Kalafatić Institut za Arheologiju Ulica Ljudevita Gaja 32 HR Zagreb bartul.siljeg@ iarh.hr, hkalafatic@ iarh.hr Što sm o vidjeli od arheologije iz zraka na području Vukovarsko- srijem ske županije godine? U sklopu višegodišnjih istraživanja Istočne Slavonije metodom daljinskoga istraživanja u godini više smo pažnje posvetili Vukovarsko-srijemskoj županiji nego je to bilo prijašnjih godina. Naime, kroz programe Ministarstva kulture Konzervatorski odjel u Osijeku u razdoblju uspjeli otkriti obrasce po kojima je moguće prepoznati arheološke lokalitete na istraživanom području. U godini smo pomoću tih obrazaca krenuli pregledavati područje Vukovarsko-srijemske županije. Proučavanjem zračnih snimaka iz više izvora te snimanjem dronom i iz zrakoplova prepoznat je niz novih lokaliteta. Na istim snimcima poznati lokaliteti dobili su jasnije obrise nekih svojih monumentalnih dijelova (bedemi, opkopi, ograde).

10 Gorana Kušić Gradski muzej Vukovar Županijska ulica 2 HR Vukovar gkusic@ muzej-vukovar.hr Arheološki pregled terena oko naselja M ikluševci u Općini Tom pojevci Tijekom prosinca godine proveden je arheološki pregled terena oko naselja Mikluševci u Općini Tompojevci, uključujući katastarske čestice katastarskih općina Mikluševci, Čakovci i Sotin u sklopu projekta Vukovar, arheološki lokaliteti istočno od Vukovara koji je uvršten u Program financiranja zaštite kulturnih dobara za godinu. Arheološki pregled ovog područja temeljio se na podacima iz muzejske dokumentacije Gradskog muzeja Vukovar i literature. U muzejskoj dokumentaciji Antuna Dorna, kustosa arheološke zbirke Gradskog muzeja Vukovar od godine, nalaze se podaci o arheološkim lokalitetima u okolici naselja Mikluševci, od kojih većina nema pobližu lokaciju. Prilikom terenskog pregleda u prosincu godine obavljena je revizija arheoloških lokaliteta koje je opisao Antun Dorn, ali su pronađeni i novi vrijedni arheološki lokaliteti, koji su u većini slučajeva višeslojni.

11 Katarina Botić Institut za arheologiju Ljudevita Gaja 32 HR Zagreb iarh.hr G eološka sondiranja, geofizikalna i arheološka istraživanja na lokalitetim a Sopot, Blato, M arinci - Segetac i B ršadin - Pašnjak pod selom g. U proljeće godine u sklopu mini projekta Geoarchaeological prospection of Slavonia region, a u organizaciji Instituta za arheologiju, Zagreb i Instituta za arheologiju Sveučilišta Kardinal Stefan Wyszynski, Varšava te uz sudjelovanje Geološkog fakulteta Sveučilišta u Varšavi izvršena su geološka sondiranja i geofizikalna istraživanja na više lokaliteta u Vinkovcima, Marincima i Bršadinu. Tom su prilikom ustanovljeni kulturni slojevi na prostoru zapadno od tela Sopot te potvrđeni nalazi naseobinskih struktura sopotske i latenske kulture na lokalitetu Marinci. Lokalitet Blato dao je negativne rezultate, a sondiranjima na lokalitetu Bršadin - Pašnjak pod selom utvrđeni su kulturni slojevi na dva uzvišenja zapadno od kolnog puta. Arheološka istraživanja dijelom su potvrdila stratigrafske odnose na prvom uzvišenju dok je na drugom ustanovljeno postojanje izmiješanog sloja u gornjem dijelu sonde. Pokretni nalazi na ovom lokalitetu pripadaju kasnoj sopotskoj kulturi, a miješani sloj sadržavao je i nalaze eneolitika, ranoga brončanoga doba, latena, antike i nekoliko ulomaka srednjega vijeka.

12 Ina M iloglav Odsjek za Arheologiju Filozofski fakultet u Zagrebu Ivana Lučića 2 HR Zagreb imilogla@ffzg.hr Branko M ušič Radvanjska 13 SI Maribor Damića gradina u S tarim M ikanovcim a: Novi rezultati Tijekom godine na području arheološkog lokaliteta Damića gradina u Starim Mikanovcima izvršena su geofizička istraživanja koja su upotpunila arheološku sliku lokaliteta na kojem su zaštitna istraživanja izvršena davne godine. S obzirom da se radi o višeslojnom lokalitetu na čijem se većem dijelu danas nalazi osnovna škola, sustavna arheološka istraživanja zahtijevaju iznimnu logističku pripremu i koordinaciju s lokalnom zajednicom. Predavanje će biti fokusirano na rezultate nedestruktivnih istraživanja, arheometrijske analize materijala te probleme organizacije i provođenja sustavnih arheoloških istraživanja na sličnim lokalitetima.

13 Hrvoje V ulić Arheološki odjel Gradski muzej Vinkovci T rg bana J. Šokčevića 16 HR Vinkovci hrvoje@ muzejvk.hr Što je operacija bez rendgena? - M egnetom etrijska snim anja biranih lokaliteta na području bivše općine Vinkovci Tijekom listopada godine izvršena su megnetometrijska istraživanja na 5 biranih lokaliteta na području djelovanja Gradskog muzeja Vinkovci u sklopu projekta PERAN (Program evidencije i registracije arheoloških nalazišta) Gradskog muzeja Vinkovci, financiranog od Ministarstva kulture RH i Vukovarsko-srijemske županije. Istraživanja je izvršila tvrtka Eastern Atlas d.o.o. iz Berlina. Niti jedan od lokaliteta nije trajno zaštićen, Markušica, Gaboš i Jankovci vidljivi su kao uzvisine, dok Banovci i Dren nisu vidljivi, osim po površinskim nalazima. Lokaliteti pripadaju različitim vremenskim razdobljima, od brončanog doba do ranog srednjeg vijeka. Ukupno je istraženo m2 i sva istraživanja dala su pozitivne rezultate snimanja u vidu arheoloških struktura na temelju kojih će biti moguće trajno zaštiti lokalitete.

14 A leksandar Durman Odsjek za arheologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ivana Lučića 8 HR Zagreb adurman@ ffzg.hr M irela Hutinec Muzej vučedolske kulture Ulica Trojstvo HR Vukovar mirela.hutinec@vucedol.hr Danijela R oksandić Odsjek za arheologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ivana Lučića 8 HR Zagreb droksandi@ffzg.com Rezultati sustavnih arheoloških istraživanja nalazišta Vučedol - Kukuruzište Streim u godini Sustavna istraživanja lokaliteta Vučedol - Kukuruzište Streim godine na sondi V-12, nadovezala su se na istraživanja godine. Do sada je ukupno definirano 6 slojeva stambenih i radioničkih objekata od rane do kasne faze vučedolske kulture. Na ovoj poziciji ukupno je istraženo 354 stratigrafske jedinice, 26 stambenih i 69 jamskih objekata s vatrištima i ognjištima. Ukupno je pronađeno 1635 posebnih nalaza (utezi od tkalačkog stana, brusevi, ulomci žrvnjeva, koštane alatke, keramičke posude i kultni predmeti). Posebno valja spomenuti i 7 metalnih nalaza iz sezone U sezoni nastojalo se što više očistiti sondu od istraženih slojeva i objekata i doći do pretpostavljene zdravice koja se nazire na dnu istraženih jama. Najviše pažnje i vremena iziskivalo je rušenje najvećeg objekta na ovoj lokaciji - kuće 6 s tzv. krušnom peći, koja je dala i najveći broj nalaza. S obzirom na broj i veličinu otkopanih objekata, njihov tip i reprezentativne nalaze može se zaključiti da se na ovoj lokaciji nalazio stambeno-radionički kompleks od rane do kasne faze vučedolske kulture. Prošlogodišnja istraživanja zašla su duboko u najstarije slojeve rane vučedolske kulture koji su vjerojatno i posljednji na ovoj poziciji,a istražiti će se u slijedećoj istraživačkoj kampanji godine.

15 A nita Rapan Papeša Gradski muzej Vinkovci Arheološki odjel Trg bana J. Šokčevića 16 HR Vinkovci anita@muzejvk.hr Kraj kapele Sv. Ane prošla je naša m ladost sva U sklopu godišnjeg programa Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci PERAN - Projekt evidencije i registracije arheoloških nalazišta, a u dogovoru i na inicijativu Konzervatorskog odjela u Vukovaru, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Ministarstva kulture RH obavljeno je probno iskopavanje na lokalitetu Zidina - Sv. Ana. Lokalitetu je godine istekla preventivna zaštita i za dobivanje trajne zaštite bilo je potrebno obaviti sondiranje, kako bi se potvrdilo da je riječ o arheološkom lokalitetu. Lokalitet se nalazi sjeverozapadno od ceste Nuštar-Marinci, a povijesni izvori bilježe ga od 13. stoljeća. Iskop je obavljen strojno, u četiri strateški smještena rova. Istražen je dio novovjekovnog groblja, srednjovjekovne i novovjekovne otpadne jame. Prikupljeni nalazi i dokumentacija pomoći će u trajnom registriranje nalazišta.

16 Gorana Kušić Gradski muzej Vukovar Županijska ulica 2 HR Vukovar gkusic@ muzej-vukovar.hr Arheološki nadzor nad radovim a pri izgradnji Kanalizacijske mreže naselja Sotin U razdoblju od siječnja do studenog godine unutar Arheološke zone A i B u naselju Sotin proveden je arheološki nadzor pri izgradnji kanalizacijske mreže. Pri tome je iskop u Arheološkoj zoni A i B podijeljen na šest dionica: 1. Ulica Hrvatske nezavisnosti, 2. Ulica Mirogojska i Ulica Antuna Gustava Matoša, 3. Ulica Kardinala A. Stepinca i Fruškogorska ulica, 4. Ulica dr. F. Tuđmana, 5. Ulica M. Gupca i Dunavska ulica, 6. Ulica Matice Hrvatske i Ulica V. Nazora Naglasak izlaganja bit će na dionicama 1. Ulica Hrvatske nezavisnosti (nalazu rimske otpadne jame s velikom količinom keramike), 3. Ulica Kardinala A. Stepinca i Fruškogorska ulica (nalaz kamene strukture, vjerojatno zida castruma), 5. Ulica M. Gupca i Dunavska ulica (nalaz ostave s početka kasnog brončanog doba sa 152 predmeta od bronce) i 6. Ulica Matice Hrvatske i Ulica V. Nazora (nalaz rimskog kosturnog groba, nalaz terra sigillate).

17 Marko M ikolašević Konzervatorski odjel u Vukovaru Županijska 5 HR Vukovar Marko.Mikolasevic@ min-kulture.hr Model koji funkcionira Izlaganjem bi se predstavile razlike u pristupu arheološkim istraživanjima između arheologa - muzejskih i znanstvenih istraživača, te konzervatorske službe. Svrha izlaganja je prezentirati razlike u pristupu arheološkim istraživanjima i razine problema, odnos između Konzervatorskog odjela u Vukovaru i terenskih istraživača na području Vukovarsko - srijemske županije, te približiti probleme konzervatorskog posla s ciljem boljeg međusobnog razumijevanja i još bolje suradnje u budućnosti.

18 Marko Babeli Marko Banda Uroš Bila A ntonija Podobnik Filip Vukoja1 Odsjek za arheologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ivana Lučića 8 HR Zagreb Terenski pregled arheoloških lokaliteta na području između Dunava i Bosuta Terenski pregled arheoloških lokaliteta na području između Dunava i Bosuta naziv je studentskog projekta studenata 1. godine diplomskog studija prapovijesne arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Cilj projekta jest istraživanje i dokumentiranje dosad neistraženih, te obilazak i utvrđivanje stanja evidentiranih lokaliteta. Projekt je financiran od strane Filozofskog fakulteta te je odrađen u suradnji s Muzejom vučedolske kulture i Gradskim muzejima iz Vinkovaca i Vukovara. U svrhu provedbe istraživanja, istraživači su se vodili literaturom i savjetima kolega iz već spomenutih muzeja, te kolega iz Konzervatorskoga odjela u Vukovaru. Projekt se provodio u proljeće i jesen godine, s podjelom na ekstenzivni i intenzivni način terenskog pregleda. Ekstenzivno su analizirane četiri zone lokaliteta (Bogdanovci, Bršadin, Marinci, Petrovci), a preliminarni rezultati pokazuju prisutnost gotovo svih vremenskih razdoblja, od neolitika do novog vijeka s naglaskom na antiku. Intenzivni terenski pregled odnosio se na lokalitet Cerić - Plandište, tj. njegov sjeverozapadni dio. Preliminarni rezultati, nakon obrade nalaza, potvrđuju tezu o postojanju prapovijesnog naselja kostolačke kulture, a također, dobiveni su i prostorni podatci rasprostiranja rimskoga građevinskog materijala koji upućuju na postojanje objekta većih dimenzija. Krajnji rezultati bit će objavljeni u službenom izvještaju projekta. 1 Studenti arheologije

19 Slavica Bošnjak D alibor B ranković Marija Dominko Paola Knego Niko Romac Karlo Srdoč2 Odsjek za arheologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ivana Lučića 8 HR Zagreb Zanat i um jetnost vatre i zemlje: rekonstrukcija prehrane vučedolske kulture m etodam a eksperim entalne arheo logije,,zanat i umjetnost vatre i zemlje: rekonstrukcija prehrane vučedolske kulture metodama eksperimentalne arheologije je studentski projekt u kojem su sudjelovali studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka za arheologiju: Slavica Bošnjak, Dalibor Branković, Marija Dominko, Paula Knego, Niko Romac i Karlo Srdoč pod mentorstvom dr. sc. Aleksandra Durmana i dr. sc. Danijele Roksandić uz suradnju Muzeja vučedolske kulture. Cilj projekta je bio rekonstruirati prapovijesni način života koristeći metode eksperimentalne arheologije. Projekt se provodio tijekom rujna godine na lokalitetu Vučedol gdje i izrađen arheološki kamp. Pripremna faza izrade keramičkog posuđa po uzoru na keramičke nalaze vučedolske kulture započela je u travnju. Rekonstruirana je tzv. krušna peć po uzoru na jedinstveni nalaz na Kukuruzištu Streim te ognjište karakteristično za vučedolsku kulturu. Cijeli kamp je ograđen pleternom" ogradom na isti način kojim su konstruirane vučedolske kuće te je natkriven improviziranom nadstrešnicom kao zaštitom od vremenskih nepogoda. Time je završena prva faza projekta koji će se nastaviti u budućim studentskim projektima. U sljedećoj fazi projekta plan je usmjeriti istraživanje rekonstrukciji vučedolske prehrane te sve njezine aspekte. 2 Studenti arheologije

20 Raspored predavanja: Andrea Rimpf Andrea Rimpf Maja Krznarić Škrivanko Marko Dizdar / Anita Rapan Papeša / Andrea Rimpf Andreja Malovoz Darija Ložnjak Dizdar / Marko Dizdar Darija Ložnjak Dizdar / Marko Dizdar Rasprava Pauza Hrvoje Tkalac Boris Kratofil Bartul Šiljeg / Hrvoje Kalafatić Gorana Kušić Katarina Botić Ina Miloglav Hrvoje Vulić Rasprava Pauza Marko Mikolašević Danijela Roksandić Anita Rapan Papeša Gorana Kušić Babeli et al Bošnjak et al Rasprava

21

22

23

24 Zgrada Arheološkog odjela Gradski muzej Vinkovci Vinkovci

COMPUTER: Misija Berlin. 9. novembar, deset i dvadesetpet ujutru. Ostalo ti je 90 minuta, 2 života i izgleda da te je neko prepoznao.

COMPUTER: Misija Berlin. 9. novembar, deset i dvadesetpet ujutru. Ostalo ti je 90 minuta, 2 života i izgleda da te je neko prepoznao. 06 Žena u crvenom Ana se sudara sa ženom koja tvrdi da su prijateljice još od 1961. godine. Osim toga iznenada dobija upozorenje da joj je za petama neka žena u crvenom. Na svakom ćošku neko nepoznato

Mehr

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 24 Sat otkucava

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 24 Sat otkucava 24 Sat otkucava Ana pronalazi metalnu futrolu, onu istu koju je sakrila 1961. godine. Ne uspijeva da je otvori jer je zahrđala. Kad joj to konačno podje za rukom, u futroli pronalazi ključ. Da li je to

Mehr

Studiranje i istraživanje u Njemačkoj.

Studiranje i istraživanje u Njemačkoj. Studiranje i istraživanje u Njemačkoj www.daad.de/stipendien Zašto studirati u Njemačkoj? 4 miliona internacionalnih studenata u svijetu 300.000 stranih studenata u Njemačkoj Veliki izbor studijskih programa

Mehr

HRVATSKA UDRUGA ENERGETSKIH CERTIFIKATORA HUEC CROATIAN ASSOCIATION OF BUILDING ENERGY ASSESSORS

HRVATSKA UDRUGA ENERGETSKIH CERTIFIKATORA HUEC CROATIAN ASSOCIATION OF BUILDING ENERGY ASSESSORS HRVATSKA UDRUGA ENERGETSKIH CERTIFIKATORA HUEC CROATIAN ASSOCIATION OF BUILDING ENERGY ASSESSORS Überblick der Tätigkeiten im Gebäudezertifizierungsbereich, energetische Sanierungsprojekte und Bau von

Mehr

VI PITATE, MI ODGOVARAMO: u informativnom centru pitanja i fraze sa prevodom

VI PITATE, MI ODGOVARAMO: u informativnom centru pitanja i fraze sa prevodom VI PITATE, MI ODGOVARAMO: u informativnom centru pitanja i fraze sa prevodom oder In der Stadt zum ersten mal Wortschatz mit Tipps, häufigsten Fragen und Antworten Einleitung Stadtpark 1, Wien An der Rezeption:

Mehr

Toplinska pumpa zrak/voda. Softver

Toplinska pumpa zrak/voda. Softver Toplinska pumpa zrak/voda Softver Softver 1. Sales Support softver za pumpu ESTIA 2. Godišnji toplinski množitelj (SPF) prema VDI4650 3. Dyna-Doctor za pumpu ESTIA Software 1. Sales Support softver za

Mehr

Slavija Kabić Curriculum vitae Životopis/Lebenslauf

Slavija Kabić Curriculum vitae Životopis/Lebenslauf Slavija Kabić Curriculum vitae Životopis/Lebenslauf 26. 2. 2016. 26.2. 2016 Rođena u Visu, Republika Hrvatska Geboren in Vis, Republik Kroatien studij germanistike i anglistike na Filozofskom fakultetu

Mehr

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE TORČEC - GRADIĆ

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE TORČEC - GRADIĆ PODRAVINA Volumen 3, broj 6 Str. 71-106 Koprivnica 2004. Podravina 71 ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE TORČEC - GRADIĆ TORČEC-GRADIĆ ARCHEOLOGICAL SITE Dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan Primljeno: 28. 8. 2004. Mr. sc.

Mehr

NALAZ NEUOBIČAJENE VIŠEGLAVE IGLE S BUDINJAČKE NEKROPOLE

NALAZ NEUOBIČAJENE VIŠEGLAVE IGLE S BUDINJAČKE NEKROPOLE Želimir ŠKOBERNE NALAZ NEUOBIČAJENE VIŠEGLAVE IGLE S BUDINJAČKE NEKROPOLE UDK 903.25 (497.5) «638» Primljeno/Received: 2003. 09. 14. Prihvaćeno/accepted: 2003. 09. 15. Želimir Škoberne HR 10000 Zagreb

Mehr

SAVEZNA REPUBLIKA NJEMAČKA ADRESE NJEMAČKIH NOSITELJA MIROVINSKOG OSIGURANJA. internet adresa (zajednička):

SAVEZNA REPUBLIKA NJEMAČKA ADRESE NJEMAČKIH NOSITELJA MIROVINSKOG OSIGURANJA. internet adresa (zajednička): ADRESE NJEMAČKIH NOSITELJA MIROVINSKOG OSIGURANJA internet adresa (zajednička): www.deutsche-rentenversicherung.de DEUTSHE RENTENVERSICHERUNG NIEDERBAYERN-OBERPFALZ 84024 Landshut, Am Alten Viehmarkt 2,

Mehr

PASSANT: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen?

PASSANT: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen? Epizode 03 Pravac Kantstraße Ana se uputila prema ulici Kantstraße, ali joj vreme oduzima to što prolaznike mora da upita za pravac. Vreme dodatno gubi u trenutku kada se ponovo pojavljaju motoristi sa

Mehr

Muši Zahirović JAKEŠ KROZ VRIJEME

Muši Zahirović JAKEŠ KROZ VRIJEME Muši Zahirović JAKEŠ KROZ VRIJEME IZDAVAČ: JU Opća biblioteka Tešanj ZA IZDAVAČA: Esmir Bašić RECENZENT: Esmir Bašić LEKTORI: Jela Jović-Zahirović i Sedin Bikić CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna

Mehr

Iz muzejske riznice. 120 godina 120 predmeta

Iz muzejske riznice. 120 godina 120 predmeta Iz muzejske riznice 120 godina 120 predmeta Biblioteka Monografije i katalozi 30 Nakladnik Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka Za nakladnika Margita Cvijetinović Starac Urednica Denis

Mehr

Hallo Manni! Dobar dan Medo!

Hallo Manni! Dobar dan Medo! 1 Hallo Manni! Dobar dan Medo! Vorwort Vorerst möchten wir uns dafür bedanken, dass Sie sich entschieden haben, unser Buch im Unterricht zu verwenden. Das vorliegende Lehrwerk soll eine wertvolle Unterstützung

Mehr

POVIJEST GRADA ZAGREBA Knjiga 1. Od prethistorije do 1918.

POVIJEST GRADA ZAGREBA Knjiga 1. Od prethistorije do 1918. POVIJEST GRADA ZAGREBA Knjiga 1. Od prethistorije do 1918. Izdavač Novi Liber Jurišićeva 23, Zagreb www.novi-liber.hr Za izdavača Sanja Petrušić-Goldstein Novi Liber 2012. Recenzenti akademik Petar Strčić

Mehr

Varazdin Cakovec Vidovec Koprivnica Pregrada Ludbreg. Durdevac Krapina Ivanec Virovitica Bjelovar. Dakovo Crikvenica. Sinj

Varazdin Cakovec Vidovec Koprivnica Pregrada Ludbreg. Durdevac Krapina Ivanec Virovitica Bjelovar. Dakovo Crikvenica. Sinj Porec Opatija Varazdin Cakovec Vidovec Koprivnica Pregrada Ludbreg Durdevac Krapina Ivanec Virovitica Bjelovar Osijek Zagreb Sesvete Nasice Rijeka Karlovac Vinkovci Ogulin Dakovo Crikvenica Slavonski Brod

Mehr

2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein.

2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein. Sprichwörter *** Izreke 1. Jeder ist seines Glückes Schmied. 2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein. 4. Es ist nicht alles Gold,

Mehr

Silabusi iz prevođenja za akademsku godinu 2012./13.

Silabusi iz prevođenja za akademsku godinu 2012./13. dr Annette Đurović Silabusi iz prevođenja za akademsku godinu 2012./13. Kursevi: - Osnovne studije: - 1. Prevodjenje za germaniste 1-2. Prevođenje za germaniste 2-3. Prevođenje za germaniste 3-4. Prevođenje

Mehr

Program za rano prepoznavanje raka dojke

Program za rano prepoznavanje raka dojke Program za rano prepoznavanje raka dojke Sa pozivom za sudjelovanje u programu za rano prepoznavanje raka dojke putem mamografijskog screeninga dobili ste i ovu tiskanicu sa uputama. Ona sadrži obaviještenja

Mehr

DR ZDENKO VINSKI BIBLIOGRAFIJA ARHEOLOŠKIH RADOVA OD DO GODINE

DR ZDENKO VINSKI BIBLIOGRAFIJA ARHEOLOŠKIH RADOVA OD DO GODINE Ovaj svezak Vjesnika posvećen je Dr. Zdenku Vinskom, dugogodišnjem stručnjaku i znanstvenom savjetniku Arheološkog muzeja u povodu 65 godišnjice njegova života. Rođen je u Zagrebu 1913. god., gdje je završio

Mehr

NAZIV KORISNIKA: ZADAĆA (DJELATNOSTI):

NAZIV KORISNIKA: ZADAĆA (DJELATNOSTI): NAZIV KORISNIKA: ZADAĆA (DJELATNOSTI): Palača Muzeja ORGANIZACIJSKA STRUKTURA: Dio stalnog postava Etnografski odjel Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, pod tim je imenom osnovan 28.

Mehr

PARIS 43 45 N OSLO STOCKHOLM EDINBURGH DUBLIN MOSCOW LIVERPOOL

PARIS 43 45 N OSLO STOCKHOLM EDINBURGH DUBLIN MOSCOW LIVERPOOL 43 45 N Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, kao dijela Sredozemlja najdublje uvučenog u europsko kopno. Na Hrvatsku se odnosi i glavnina ukupne obale Jadrana sa skoro svim otocima.

Mehr

CRKVA SV. PETRA U STARIGRADU-PAKLENICI 1

CRKVA SV. PETRA U STARIGRADU-PAKLENICI 1 RADOMIR JURIĆ CRKVA SV. PETRA U STARIGRADU-PAKLENICI 1 Radomir Jurić Arheološki muzej HR 23000 Zadar UDK: 726.5(497.5 Starigrad)"12/19" 904:726.8(497.5 Starigrad)"12/19' Pregledni članak Ur.: 2003-12-19

Mehr

VAT after Croatia joins the EU. Umsatzsteuer nach dem EU-Beitritt Kroatiens. PDV nakon ulaska Hrvatske u EU

VAT after Croatia joins the EU. Umsatzsteuer nach dem EU-Beitritt Kroatiens. PDV nakon ulaska Hrvatske u EU VAT after Croatia joins the EU Umsatzsteuer nach dem EU-Beitritt Kroatiens PDV nakon ulaska Hrvatske u EU Success is a matter of setting the right goals. And having the right partner. 2 VAT after Croatia

Mehr

PETAR SVAČIĆ I MJESTO NJEGOVE POGIBIJE

PETAR SVAČIĆ I MJESTO NJEGOVE POGIBIJE PETAR SVAČIĆ I MJESTO NJEGOVE POGIBIJE Vladimir Sokol Povjesničar Lujo Margetić nedavno je u jednom svom tekstu pretpostavio da naziv Mezija u tituli mađarskog kralja Ladislava iz 1091. godine, koju je

Mehr

PROBLEM RANOG ENEOLITA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ* (Table 1 11)

PROBLEM RANOG ENEOLITA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ* (Table 1 11) Z. MARKOVIC: Problem ranog eneolita, VAMZ, 3. s., XVIII 1 34 (1985) ZORKO MARKOVIC Muzej grada Koprivnice PROBLEM RANOG ENEOLITA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ* (Table 1 11) UDK 903:2/.3 (497.13) "636/637"

Mehr

Hallo, wie heißt du? Vorname: Gretchen Nachname: Meier Alter: 10 Jahre

Hallo, wie heißt du? Vorname: Gretchen Nachname: Meier Alter: 10 Jahre Hallo, wie heißt du? Vorname: Gretchen Nachname: Meier Alter: 10 Jahre Adresse: Karlstraße 10, Düsseldorf Telefonnummer: 4-50-36-71 Handynummer: 017/54-39-7-63 1. Die erste Deutschstunde 1. Sing mit! /

Mehr

Wir hatten viel Spaß beim Richten und die Katzen waren auch wirklich schon. Die WCF Ringe waren mit 25 Kitten und 28 erwachsenen Tieren gut besucht.

Wir hatten viel Spaß beim Richten und die Katzen waren auch wirklich schon. Die WCF Ringe waren mit 25 Kitten und 28 erwachsenen Tieren gut besucht. Katzen Echo 2016_03 Rassekatzenausstellung Weltausstellung in Belgrad (Serbien) am 9. & 10. Januar Gerade 9 Tage, nachdem der Verein Le Petit in die WCF unter dem Patronat des Stammbaum e.v. aufgenommen

Mehr

HJAEG ;=FKAE=FLG <=EG?J9Í;G EG<=JFG AF!KLJA9 (JNA EG<=JFA HGHAK HJ=:AN9DKLN9 N!KLJA

HJAEG ;=FKAE=FLG <=EG?J9Í;G EG<=JFG AF!KLJA9 (JNA EG<=JFA HGHAK HJ=:AN9DKLN9 N!KLJA 267-535 većem dijelu obrađeni kraj XIX. i prva polovica XX. st., moguće je očekivati da će se u dogledno vrijeme prilikom neke nove obljetnice obratiti veća pozornost na novovjekovno Rovinjsko Selo. Eugen

Mehr

GODIŠNJAK NJEMAČKE ZAJEDNICE DG JAHRBUCH Zbornik radova 23. Znanstvenog skupa Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu

GODIŠNJAK NJEMAČKE ZAJEDNICE DG JAHRBUCH Zbornik radova 23. Znanstvenog skupa Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu GODIŠNJAK NJEMAČKE ZAJEDNICE DG JAHRBUCH 2016. Zbornik radova 23. Znanstvenog skupa Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu Osijek, 5. - 7. 11. 2015. Osijek, 2016. DG Jahrbuch, Vol. 23, 2016.

Mehr

12 J. BALEN: Dubravka Balen-Letuni}, VAMZ, 3.s., XLII (2009) Crte`: K. Ron~evi}

12 J. BALEN: Dubravka Balen-Letuni}, VAMZ, 3.s., XLII (2009) Crte`: K. Ron~evi} 12 J. BALEN: Dubravka Balen-Letuni}, VAMZ, 3.s., XLII 12 15 (2009) Crte`: K. Ron~evi} J. BALEN: Dubravka Balen-Letuni}, VAMZ, 3.s., XLII 12 15 (2009) 13 14 J. BALEN: Dubravka Balen-Letuni}, VAMZ, 3.s.,

Mehr

zaštita od požara prepoznati. prevencija. delovati.

zaštita od požara prepoznati. prevencija. delovati. zaštita od požara prepoznati. prevencija. delovati. vatrogasna služba grada frankfurta na majni. Od 1874. godine u gradu Frankfurtu na Majni postoji vatrogasna služba. Vatrogasna služba grada Frankfurta,

Mehr

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti NAZIV PREDMETA NJEMAČKI JEZIK I Šifra KUL205 IKM413 IKN413 IKE413 Vrste izvođenja nastave predavanja seminari vježbe samostalni zadaci multimedija i mreža mentorski rad Nositelj predmeta Suradnik na predmetu

Mehr

za odmor, gdje svatko može pronaći ono što želi: uživati u miru skrovitih uvala i dugih šetnji uz more, ili provoditi uz brojne sportskorekreacijske,

za odmor, gdje svatko može pronaći ono što želi: uživati u miru skrovitih uvala i dugih šetnji uz more, ili provoditi uz brojne sportskorekreacijske, za odmor, gdje svatko može pronaći ono što želi: uživati u miru skrovitih uvala i dugih šetnji uz more, ili provoditi aktivan odmor uz brojne sportskorekreacijske, zabavne i kulturne programe koji se nude.

Mehr

17.30 18.30 Maja Häusler / Marija Lütze Miculinić / (Universität Zagreb) Sprachwissenschaft und Fremdsprachenunterricht

17.30 18.30 Maja Häusler / Marija Lütze Miculinić / (Universität Zagreb) Sprachwissenschaft und Fremdsprachenunterricht 28. 10. 2011 14.00-16.00 Anmeldung der Teilnehmer 16.00-16.30 Begrüßung und Eröffnung Schülerprogramm 16.30-17.30 Plenarvorträge: Hans Jürgen Krumm (Universität Wien, Österreich) DeutschlehrerInnen zwischen

Mehr

FEUDVAR Ausgrabungen und Forschungen in einer Mikroregion am Zusammenfluß von Donau und Theiß herausgegeben von BERNHARD HÄNSEL und PREDRAG MEDOVIC

FEUDVAR Ausgrabungen und Forschungen in einer Mikroregion am Zusammenfluß von Donau und Theiß herausgegeben von BERNHARD HÄNSEL und PREDRAG MEDOVIC PRÄHISTORISCHE ARCHÄOLOGIE IN SÜDOSTEUROPA BAND 13 FEUDVAR Ausgrabungen und Forschungen in einer Mikroregion am Zusammenfluß von Donau und Theiß herausgegeben von BERNHARD HÄNSEL und PREDRAG MEDOVIC 1

Mehr

Njemački jezik. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.21.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S021. NJE B IK-2 D-S021.indd 1 11.6.

Njemački jezik. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.21.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S021. NJE B IK-2 D-S021.indd 1 11.6. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA () NJE21.HR.R.K2.12 6765 12 1.indd 1 11.6.2014 15:52:19 Prazna stranica 99 2.indd 2 11.6.2014 15:52:19 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite

Mehr

3. Klasse, Hausaufgaben lösen: Leitfaden für die Lehrperson

3. Klasse, Hausaufgaben lösen: Leitfaden für die Lehrperson 3. Klasse, Hausaufgaben lösen: Leitfaden für die Lehrperson 3.71 Hausaufgaben Ziele E wissen, welche Rahmenbedingungen bei den Hausaufgaben wichtig sind E begleiten ihr Kind beim Überprüfen der Rahmenbedingungen

Mehr

Osnovna škola, 8. razred

Osnovna škola, 8. razred Osnovna škola, 8. razred TRANKSRIPTI TEKSTOVA Text 1: UČITELJI TREBAJU GLASNO PROČITATI UPUTU, A POTOM I TEKST U SKLADU S UPUTOM. Iako to neće učenicima posebno objašnjavati jer je navedeno u uputi, učitelji

Mehr

Univerzitet Novi Sad Ekonomski fakultet Subotica. Aleksandra Breu WIRTSCHAFTSDEUTSCH FÜR ANFÄNGER 2/2

Univerzitet Novi Sad Ekonomski fakultet Subotica. Aleksandra Breu WIRTSCHAFTSDEUTSCH FÜR ANFÄNGER 2/2 Univerzitet Novi Sad Ekonomski fakultet Subotica Aleksandra Breu WIRTSCHAFTSDEUTSCH FÜR ANFÄNGER 2/2 Anja hat Geburtstag 1. Heute ist Samstag. Die Familie Meier ist zu Hause. Nach dem Frühstück gehen sie

Mehr

NJEMAČKI JEZIK. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.26.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S026. NJE B IK-2 D-S026.indd 1 25.3.2015.

NJEMAČKI JEZIK. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.26.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S026. NJE B IK-2 D-S026.indd 1 25.3.2015. NJEMAČKI JEZIK osnovna razina ISPIT SLUŠANJA () NJE26.HR.R.K2.12 12 1.indd 1 25.3.2015. 10:17:09 Prazna stranica 99 2.indd 2 25.3.2015. 10:17:09 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih.

Mehr

Utvrda Sv. Jurja u Caskoj na otoku Pagu Die Festung des Heiligen Georg in Caska auf der Insel Pag

Utvrda Sv. Jurja u Caskoj na otoku Pagu Die Festung des Heiligen Georg in Caska auf der Insel Pag Utvrda Sv. Jurja u Caskoj na otoku Pagu Die Festung des Heiligen Georg in Caska auf der Insel Pag Izvorni znanstveni rad Antička arheologija Original scientific paper Roman archaeology Mr. sc. KREŠIMIR

Mehr

Iz povijesti Pulske luke

Iz povijesti Pulske luke Grupa autora Iz povijesti Pulske luke Zbornik radova Nakladnik: Lučka uprava Pula Za nakladnika: Mladen Černi, ravnatelj Urednik: Mladen Černi, dipl.ing. po m.prom. Lektorica: Dr. sc. Lina Pliško Grafička

Mehr

Školski list Osnovne škole Ivana Meštrovića broj 9 cijena 20 kn ŠKOLSKE KRONIKE. Astronomija TEORIJA VELIKOG PRASKA

Školski list Osnovne škole Ivana Meštrovića broj 9 cijena 20 kn ŠKOLSKE KRONIKE. Astronomija TEORIJA VELIKOG PRASKA meštri Školski list Osnovne škole Ivana Meštrovića broj 9 cijena 20 kn Tema broja PUTOVANJA ŠKOLSKE KRONIKE Astronomija TEORIJA VELIKOG PRASKA riječ urednice DRAGI NAŠI ČITATELJI, u ovogodišnji časopis

Mehr

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> newsletter newsletter >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Randspalte Inhalt dieser Ausgabe Neues beim DAAD Seite 2-3 Hochschullandschaft Seite 4-7 Messebesuche Seite 8-10 Wissenswertes Seite 10-11 Sadržaj ovog izdanja

Mehr

SINAGOGA U KOPRIVNICI

SINAGOGA U KOPRIVNICI SVEUĈILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET ODSJEK ZA POVIJEST UMJETNOSTI DIPLOMSKI STUDIJ DIPLOMSKI RAD SINAGOGA U KOPRIVNICI KATARINA LUKAVEĈKI MENTOR: dr.sc. DRAGAN DAMJANOVIĆ, doc ZAGREB, 2015. SADRŢAJ

Mehr

Poštovani alumni! Vaš urednik

Poštovani alumni! Vaš urednik Glasilo Hrvatske udruge diplomiranih inženjera Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Almae Matris Croaticae Alumni - Facultas Aedificandi God. X, broj 1, 2011. ISSN 1334-1030 TIMOŠENKOVA SJEĆANJA

Mehr

Francis GEORGE-Perrin KOREKTURA ATLASA. Ključno otkriće ili varka?

Francis GEORGE-Perrin KOREKTURA ATLASA. Ključno otkriće ili varka? Francis GEORGE-Perrin KOREKTURA ATLASA Ključno otkriće ili varka? Prevedeno s njemačkog Original objavljen 2006. pod naslovom: La correction de l'atlas. Découverte fondamentale ou supercherie? Editions

Mehr

STRATEŠKI, ORGANIZACIJSKI I CONTROLLING SAVJETNIK

STRATEŠKI, ORGANIZACIJSKI I CONTROLLING SAVJETNIK STRATEŠKI, ORGANIZACIJSKI I CONTROLLING SAVJETNIK www.contrast.at O nama Contrast Vaš partner za održivo povećanje učinka Vodeći austrijski konzultant tvrtki s više od 130 zaposlenika Stručnjak za strategiju,

Mehr

VARES. - Uocene ocigledne ili stamparske pogreske su ispravljene bez napomene.

VARES. - Uocene ocigledne ili stamparske pogreske su ispravljene bez napomene. VARES Hamdija Kresevljakovic Vares Preuzeto sa: www.slashdocs.com Napomene: - Prepisano bez ikakvih pravopisnih korekcija. - Uocene ocigledne ili stamparske pogreske su ispravljene bez napomene. - Fusnote

Mehr

Primeri iz prakse. Urbana komasacija

Primeri iz prakse. Urbana komasacija Primeri iz prakse Urbana komasacija dipl.-ing. Frank Difenbah Beograd, 21.04.2015. Praktični primeri urbane komasacije 1. Urbana komasacija Komercijalna zona kod Garcemer Veg u Mehernihu Urbana komasacija

Mehr

TALOŽNI PRAH - MJERENJE NULTOG STANJA NA PODRUČJU PLANIRANE DEPONIJE OTPADA

TALOŽNI PRAH - MJERENJE NULTOG STANJA NA PODRUČJU PLANIRANE DEPONIJE OTPADA MEðUNARODNA KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU OPASNIM I NEOPASNIM OTPADOM U REGIJI, Bosna i Hercegovina, Zenica, 11-13.02.2010 TALOŽNI PRAH - MJERENJE NULTOG STANJA NA PODRUČJU PLANIRANE DEPONIJE OTPADA Mario

Mehr

O NEKIM PITANJIMA PULSKE VODOOPSKRBE POD AUSTRIJSKOM VLADAVINOM

O NEKIM PITANJIMA PULSKE VODOOPSKRBE POD AUSTRIJSKOM VLADAVINOM O NEKIM PITANJIMA PULSKE VODOOPSKRBE POD AUSTRIJSKOM VLADAVINOM Jasenko Zekić, prof. povijesti 1. UVOD Dolaskom pod austrijsku vlast nakon propasti Mletačke Republike, Pula je od zapuštenog malaričnog

Mehr

Izvorni znanstveni rad Srednjovjekovna arheologija. JANKO BELOŠEVIĆ Široka ulica 12 /III HR - 23 ooo Zadar

Izvorni znanstveni rad Srednjovjekovna arheologija. JANKO BELOŠEVIĆ Široka ulica 12 /III HR - 23 ooo Zadar Osvrt na karolinške mačeve tipa H sa šireg područja Dalmatinske Hrvatske Rückschau auf karolingische Schwerter des Typus H aus dem Großraum des Dalmatinischen Kroatiens Izvorni znanstveni rad Srednjovjekovna

Mehr

Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676

Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676 Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676 Gesetzlich ist der Eigentümer für die Installation von Rauchwarnmeldern verantwortlich. Objekt: Einfamilienhaus mit insgesamt 2 Etagen. Objektanschrift: Allee

Mehr

Hrvatski prezimenik: ogledalo hrvatske kulturne i jezične baštine

Hrvatski prezimenik: ogledalo hrvatske kulturne i jezične baštine PRIKAZI I OCJENE Hrvatski prezimenik: ogledalo hrvatske kulturne i jezične baštine Franjo Maletić i Petar Šimunović (priređivači) Hrvatski prezimenik. Pučanstvo Republike Hrvatske na početku 21. stoljeća,

Mehr

140 Music, Homerova Troja.

140 Music, Homerova Troja. HOMEROVA TROJA. Već stari su se bavili pitanjem, gdje je stajao grad, kojega je podsjedanje podalo gradju Homerovoj Ilijadi. Tradicija ga je smještala na današnjem brežuljku Hisarliku, udaljenom od Helesponta

Mehr

CROWDFUNDING U SRBIJI

CROWDFUNDING U SRBIJI BRODOTO DRUŠTVENO PODUZEĆE CROWDFUNDING U SRBIJI Marko Gregović, Ivan Tranfić, Kristina Lauš "1 SADRŽAJ Uvod 3 Što je to crowdfunding 4 Karakteristike crowdfundinga 4 Osnovni tipovi crowdfundinga 5 Prošlost

Mehr

Mato Arlović OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI DRUGIH PROPISA... 9

Mato Arlović OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI DRUGIH PROPISA... 9 PRAVNI VJESNIK GOD. 30 BR. 3-4, 2014 3 SADRŽAJ Mato Arlović OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI DRUGIH PROPISA... 9 Mirela Župan, Senija Ledić PREKOGRANIČNE OBITELJSKE STVARI HRVATSKA ISKUSTVA PRETHODNO PUNOPRAVNOM

Mehr

Lektion 3: Meine Hobbys...

Lektion 3: Meine Hobbys... Lektion 3: Meine Hobbys... A: Ich heiße Marko. Wie heißt du? Zovem se Marko. Kako se ti zo eš? B: Mein Name ist Petra. Wo wohnst du? Moje ime je Petra. Gdje sta uješ? A: Ich wohne in der Schillerstraße.

Mehr

KANTON SARAJEVO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE PROSVJETNO-PEDAGOŠKI ZAVOD KANTONALNO TAKMIČENJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA A2

KANTON SARAJEVO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE PROSVJETNO-PEDAGOŠKI ZAVOD KANTONALNO TAKMIČENJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA A2 KANTON SARAJEVO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE PROSVJETNO-PEDAGOŠKI ZAVOD KANTONALNO TAKMIČENJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA A2 Informationen für Lernende Molimo vas da prije početka takmičenja pažljivo pročitate

Mehr

Prvotno se Hrvatskim Zagorjem smatralo samo porječje rijeke

Prvotno se Hrvatskim Zagorjem smatralo samo porječje rijeke ZVONIMIR DUGAČKI: NASELJA I NASELJENOST HRVATSKOG ZAGORJA. Zvonimir Dugački: Naselja i naseljenost Hrvatskog Zagorja. Prvotno se Hrvatskim Zagorjem smatralo samo porječje rijeke Krapine i istočni dio porječja

Mehr

K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G

K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G www.gom-laguna.com K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G www.gom-laguna.com O firmi Preduzeće LAGUNA ŠPED DOO je osnovano 2003. godine, sa osnovnom djelatnošću-špediterske usluge. Godine 2013. preduzeće

Mehr

Friedrich Wilhelm von Taube: Opis Slavonije i Srijema 1777./8. godine

Friedrich Wilhelm von Taube: Opis Slavonije i Srijema 1777./8. godine Friedrich Wilhelm von Taube: Opis Slavonije i Srijema 1777./8. godine Stjepan Sršan Prilog iz povijesti medicine UDK 628.4 (497.13) (091) Prispjelo: 15. ožujka 2012. Taube je napisao knjigu O Slavoniji

Mehr

Dva prvaka na istoj valnoj dužini: Michael Schumacher postaje brand ambassador tvrtke Hörmann

Dva prvaka na istoj valnoj dužini: Michael Schumacher postaje brand ambassador tvrtke Hörmann Dva prvaka na istoj valnoj dužini: Michael Schumacher postaje brand ambassador tvrtke Hörmann Michael Schumacher postaje brand ambassador grupacije Hörmann. Najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena i

Mehr

PROGRAM ZAŠTITE I O UVANJA UPRAVNE ZGRADE BIVŠE RAFINERIJE ŠE ERA U RIJECI

PROGRAM ZAŠTITE I O UVANJA UPRAVNE ZGRADE BIVŠE RAFINERIJE ŠE ERA U RIJECI R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za kulturu KLASA: 610-01/08-01/2 URBROJ: 2170/01-06-00-08-1 Rijeka, 4. sije nja 2008. POGLAVARSTVU GRADA RIJEKE

Mehr

HAMBURG. Beatles Platz. Hamburg Rathaus gradska vijećnica 2 / 5

HAMBURG. Beatles Platz. Hamburg Rathaus gradska vijećnica 2 / 5 Hamburg broji dva milijuna stanovnika i drugi je grad po veličini u Njemačkoj (iza Berlina). Smješten je na tri rijeke (Elba, Alster i Bille). Na tim rijekama postoji više jezera na području samog grada

Mehr

Uz temu 1. Globalne promjene i nove paradigme svjetskoga razvoja 5. Pregovori u znanosti i znanost o pregovaranju 23

Uz temu 1. Globalne promjene i nove paradigme svjetskoga razvoja 5. Pregovori u znanosti i znanost o pregovaranju 23 društvena istraživanja Casopis za opća društvena pitanja DRUŠ. IST RAŽ. ZAGREB 15/ GOD. 4 (1995), BR. 1, STR. 1 182, ZAGREB, SIJEČANJ-YELJAČA 1995. SADRŽAJ TEORI.JE R.JEŠAVAN.JA SUKOBA Uz temu 1 Mislav

Mehr

Ključne riječi: sopotska kultura, Ražište-tip, kasni neolitik, Seče-tip, klasična kultura 4. stupnja, rani eneolitik, sjeverna Hrvatska.

Ključne riječi: sopotska kultura, Ražište-tip, kasni neolitik, Seče-tip, klasična kultura 4. stupnja, rani eneolitik, sjeverna Hrvatska. Novija razmatranja o nekim aspektima sopotske kulture u sjevernoj Hrvatskoj Neuere Betrachtungen über bestimmte Aspekte der Sopot-Kultur in Nordkroatien Izvorni znanstveni rad Prapovijesna arheologija

Mehr

Učenje njemačkog jezika u dječjem vrtiću Diplomski rad

Učenje njemačkog jezika u dječjem vrtiću Diplomski rad Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za germanistiku Odsjek za pedagogiju Nastavnički smjer Leona Pokrivač Učenje njemačkog jezika u dječjem vrtiću Diplomski rad Mentori: dr. sc. Marija Lütze-Miculinić

Mehr

www.element.hr www.element.hr In Vielfalt geeint 1. Du hörst jetzt den gleichen Satz in 8 verschiedenen europäischen Sprachen.

www.element.hr www.element.hr In Vielfalt geeint 1. Du hörst jetzt den gleichen Satz in 8 verschiedenen europäischen Sprachen. In Vielfalt geeint 1. Du hörst jetzt den gleichen Satz in 8 verschiedenen europäischen Sprachen. Versuche die Reihenfolge zu bestimmen. Verbinde dann die Sprache mit der Schrift. 2. Löse das Kreuzworträtsel

Mehr

MUZEJ GRADA TROGIRA. 1. SKUPLJANJE GRAĐE 1.1. Kupnja -Kaban (Etnografska zbirka) -Korespondencija Cate Gattin i Dubravka Dujšina (Arhivska građa)

MUZEJ GRADA TROGIRA. 1. SKUPLJANJE GRAĐE 1.1. Kupnja -Kaban (Etnografska zbirka) -Korespondencija Cate Gattin i Dubravka Dujšina (Arhivska građa) MUZEJ GRADA TROGIRA 1. SKUPLJANJE GRAĐE 1.1. Kupnja -Kaban (Etnografska zbirka) -Korespondencija Cate Gattin i Dubravka Dujšina (Arhivska građa) 1.2. Terensko istraživanje Za potrebe osnivanja Pomorske

Mehr

S druge strane je opet jasno da Crkva ne bi izvršila

S druge strane je opet jasno da Crkva ne bi izvršila problemi Ivan Fuček U SITUACIJI MODERNOG RAZVOJA Uloga Crkve Ne mislimo ovdje podati analitičku iscrpnu sliku jer bi to bio Sizifov posao, nego radije općenit, zaokružen sintetički pogled na stvarnost

Mehr

IZVJEŠTAJI I IZVADCI IZ DOPISA MUZEJSKIH POVJERENIKA.

IZVJEŠTAJI I IZVADCI IZ DOPISA MUZEJSKIH POVJERENIKA. IZVJEŠTAJI I IZVADCI IZ DOPISA MUZEJSKIH POVJERENIKA. 1. Izvještaj о iztraživanju u Kloštar- Skoj okolici. Dopisom svojim od 6. srpnja 1890. br. 142. pozove me slavno ravnateljstvo, đa nastavim izkapanje

Mehr

Rimske vatrozaštitne mjere i požari u svjetlu arheoloških epigrafskih spomenika na tlu današnje Austrije, Mađarske i Hrvatske

Rimske vatrozaštitne mjere i požari u svjetlu arheoloških epigrafskih spomenika na tlu današnje Austrije, Mađarske i Hrvatske BISERKA VLAHOVIĆ, ANTIČKI POŽARI I RIMSKE VATROZAŠTITNE MJERE... Rimske vatrozaštitne mjere i požari u svjetlu arheoloških epigrafskih spomenika na tlu današnje Austrije, Mađarske i Hrvatske Biserka Vlahović,

Mehr

poduzetnička zona KRAPINANOVA

poduzetnička zona KRAPINANOVA poduzetnička zona KRAPINANOVA GRAD KRAPINA Poštovani poduzetnici, gospodarstvenici i ulagači! Dear businessmen, entrepreneurs and investors! Sehr geehrte Unternehmer, Wirtschaftler und Einleger! UVODNA

Mehr

Postoji li još uvijek Srednja Europa?

Postoji li još uvijek Srednja Europa? Drago Roksandić Filozofski fakultet, Zagreb Prethodno priopćenje UDK: 323.1(=163.42) Postoji li još uvijek Srednja Europa? Danas se u Hrvatskoj u njezinu europskom identitetu najčešće govori bez regionalnih

Mehr

JU MUZEJ ISTOČNE BOSNE TUZLA INVENTAR BIBLIOTEKE MUZEJA

JU MUZEJ ISTOČNE BOSNE TUZLA INVENTAR BIBLIOTEKE MUZEJA JU MUZEJ ISTOČNE BOSNE TUZLA INVENTAR BIBLIOTEKE MUZEJA Inventarna knjiga br. 3, Dio II: od 4010 do 4459 Redni Ime pisca Naziv djela Izdavač, mjesto i godina izdanja broj 4010. Senjski zbornik god. III

Mehr

UNIVERSITÄT ZAGREB PHILOSOPHISCHE FAKULTÄT ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK DIPLOMARBEIT AN DER ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK.

UNIVERSITÄT ZAGREB PHILOSOPHISCHE FAKULTÄT ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK DIPLOMARBEIT AN DER ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK. UNIVERSITÄT ZAGREB PHILOSOPHISCHE FAKULTÄT ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK DIPLOMARBEIT AN DER ABTEILUNG FÜR GERMANISTIK Martina Jelenić Die deutsche Sprache im Tourismus von Zadar sprachbiographischer Aspekt

Mehr

MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU IZMEĐU SAVEZNE AGENCIJE ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA HRVATSKE NARODNE BANKE U PODRUČJU SUPERVIZIJE BANAKA

MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU IZMEĐU SAVEZNE AGENCIJE ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA HRVATSKE NARODNE BANKE U PODRUČJU SUPERVIZIJE BANAKA MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU IZMEĐU SAVEZNE AGENCIJE ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA I HRVATSKE NARODNE BANKE U PODRUČJU SUPERVIZIJE BANAKA 1. Savezna agencija za nadzor financijskih usluga (Bundesanstalt

Mehr

SKUPNI NALAZI SLAVONSKIH BANOVACA U NUMIZMATIČKOJ ZBIRCI ARHEOLOŠKOGA MUZEJA U ZAGREBU

SKUPNI NALAZI SLAVONSKIH BANOVACA U NUMIZMATIČKOJ ZBIRCI ARHEOLOŠKOGA MUZEJA U ZAGREBU I. MIRNIK: Nalazi slavonskih banovaca, VAMZ, 3.S., XXIV-XXV 83-248 (99-92) 83 IVAN MIRNIK Arheološki muzej u Zagrebu Trg Nikole Zrinskog 9 Zagreb SKUPNI NALAZI SLAVONSKIH BANOVACA U NUMIZMATIČKOJ ZBIRCI

Mehr

Smail Dubravić Radiestezija I PRIRUČNIK ZA RAD S RAŠLJAMA I VISKOM. Vlastita naklada Priredio: Branimir Galeković

Smail Dubravić Radiestezija I PRIRUČNIK ZA RAD S RAŠLJAMA I VISKOM. Vlastita naklada Priredio: Branimir Galeković Smail Dubravić Radiestezija I PRIRUČNIK ZA RAD S RAŠLJAMA I VISKOM Vlastita naklada Priredio: Branimir Galeković Ovaj materijal se može kopirati u dijelovima ili u cjelini za osobno korištenje, za prijatelje

Mehr

G R A D N O V A L J A PROSTORNI PLAN UREĐENJA

G R A D N O V A L J A PROSTORNI PLAN UREĐENJA G R A D N O V A L J A PROSTORNI PLAN UREĐENJA Zagreb, rujan 2007. 2 3 SADRŽAJ str. I. TEKSTUALNO OBRAZLOŽENJE 0. UVOD...... 8 0.1. Uvodna razmatranja... 8 0.2. Razlozi i pravna osnova za pristup izradi

Mehr

Priručnik o suradnji

Priručnik o suradnji škola@muzej Priručnik o suradnji Impresum škola@muzej priručnik o suradnji Izdavač: Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a Prijevod s njemačkoga: Nikša Radulović Lektura: Juliette Janušić Urednica hrvatskoga

Mehr

Das schaff ich mit links.

Das schaff ich mit links. INFORMATION - BERATUNG - QUALIFIZIERUNG Das schaff ich mit links. JOB-GUT-HABEN Das waff Bildungskonto für alle. Wien fördert dich. 01/2018 DAS WAFF BILDUNGSKONTO: Mehr Chancen im Job. Eine gute Berufsausbildung

Mehr

NJEMAČKI JEZIK. viša razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEA.24.HR.R.K3.12 NJE A IK-3 D-S024. NJE A IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015.

NJEMAČKI JEZIK. viša razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEA.24.HR.R.K3.12 NJE A IK-3 D-S024. NJE A IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015. NJEMČKI JEZIK viša razina ISPIT SLUŠNJ () NJE.24.HR.R.K3.12 NJE IK-3 D-S024 12 1 NJE IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015. 11:06:43 Prazna stranica NJE IK-3 D-S024 99 2 NJE IK-3 D-S024.indd 2 24.3.2015. 11:06:43

Mehr

DODATNA ZAPAZANJA O SLJEMOVIMA TIPA NARONA/BALDENHEIM

DODATNA ZAPAZANJA O SLJEMOVIMA TIPA NARONA/BALDENHEIM Starohrvatska prosvjeta. 14/1984 ZDENKO VINSKI DODATNA ZAPAZANJA O SLJEMOVIMA TIPA NARONA/BALDENHEIM UDK 904. 653. (497.13 Dalmatia) Dr Zdenko Vinski Izvorni znanstveni članak Y - 41000 Zagreb Original

Mehr

PROF.DR. NIHAD KAPETANOVIĆ U POVODU 80. ROĐENDANA

PROF.DR. NIHAD KAPETANOVIĆ U POVODU 80. ROĐENDANA 112 Osvrti PROF.DR. NIHAD KAPETANOVIĆ U POVODU 80. ROĐENDANA Slika 1: Prof.dr.Nihad Kapetanović Uz ime uvaženog emeritus prof.dr.sc. Nihada Kapetanovića, dipl.inž.geod. uvijek se vežu epiteti kojima se

Mehr

Peter Stein RIMSKO PRAVO I EUROPA Povijest jedne pravne kulture

Peter Stein RIMSKO PRAVO I EUROPA Povijest jedne pravne kulture Peter Stein RIMSKO PRAVO I EUROPA Povijest jedne pravne kulture Copyright 2007., Golden marketing-tehnička knjiga, Zagreb Sva prava pridržana Nakladnik Golden marketing-tehnička knjiga Jurišićeva 10, Zagreb

Mehr

Uvod. Marko Pranjić. UDK 37 Izvorni znanstveni članak Primljen Prihvaćen

Uvod. Marko Pranjić. UDK 37 Izvorni znanstveni članak Primljen Prihvaćen UDK 37 Izvorni znanstveni članak Primljen 23. 10. 2011. Prihvaćen 13. 3. 2012. Marko Pranjić Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu Borongajska 83d, HR-10 000 Zagreb marko.pranjic@hrstud.hr Nastavna metodika

Mehr

WIR+ 4 Radna bilježnica njemačkog jezika za 7. razred osnovne škole 4. godina učenja

WIR+ 4 Radna bilježnica njemačkog jezika za 7. razred osnovne škole 4. godina učenja Inhaltsverzeichnis: Modul 10 3 Modul 11 48 Modul 12 77 Lektion 1 3 Lektion 4 48 Lektion 7 77 Lektion 2 16 Lektion 5 57 Lektion 8 87 Lektion 3 29 Lektion 6 62 Lektion 9 94 Wortschatz 1-3 41 Wortschatz 4-6

Mehr

EGIPATSKI SPOMENICI U DIOKLECIJANOVOJ PALAČI

EGIPATSKI SPOMENICI U DIOKLECIJANOVOJ PALAČI Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Akademska godina 2005/2006 Seminar: Car Dioklecijan i njegovo doba Profesorica: dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić EGIPATSKI SPOMENICI U DIOKLECIJANOVOJ PALAČI 1 Sl.

Mehr

MEHRSPRACHIGKEIT IM TOURISMUS

MEHRSPRACHIGKEIT IM TOURISMUS Dr. NEVENKA BLAZEVIC, Dozentin Fakultät für Tourismus- und Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien MEHRSPRACHIGKEIT IM TOURISMUS UDK338.48:80 (497.5) Empfangen: 09.11.2001. vorläufige Mitteilung

Mehr

POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ ISTRE - MUSEO STORICO E NAVALE DELL ISTRIA IZVJEŠĆE O RADU ZA GODINU

POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ ISTRE - MUSEO STORICO E NAVALE DELL ISTRIA IZVJEŠĆE O RADU ZA GODINU POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ ISTRE - MUSEO STORICO E NAVALE DELL ISTRIA IZVJEŠĆE O RADU ZA 2014. GODINU 1. SKUPLJANJE GRAĐE Prikupljanjem građe, otkupom i darivanjem, fundus Povijesnog i pomorskog muzeja

Mehr

(Nadbiskupija Munchen i F re is in g )... 66

(Nadbiskupija Munchen i F re is in g )... 66 SADRŽAJ K ratice... 4 Uvodni tekstovi Mons. dr. Pero S u d a r... 11 Vlč. dr. Tomislav M a r k ić...13 Stefan Sch o h e...14 Vlč. Ivica K o m a d in a...17 Dr. Adolf Polegubić...19 1. PASTORALNA SKRB KATOLIČKE

Mehr

1. SKUPLJANJE GRAĐE Kupnja

1. SKUPLJANJE GRAĐE Kupnja POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA 51000 Rijeka, Muzejski trg 1, tel. 051/213-578, 553-666, 553-667, faks 051/213-578 URL: http://www.ppmhp.hr, e-mail: pomorski-povijesni-muzej@ri.htnet.hr,

Mehr