Informatii pentru parintii ai caror copii frecventeaza cursurile scolii primare (elementare) Grundschule.

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Informatii pentru parintii ai caror copii frecventeaza cursurile scolii primare (elementare) Grundschule."

Transkript

1 Der Oberbürgermeister Informatii parinti a caror copii frecventeaza cursurile scolii primare Informatii pentru parintii ai caror copii frecventeaza cursurile scolii primare (elementare) Grundschule.

2 Mit freundlicher Unterstützung der Sparkasse KölnBonn und des Zentrums für Mehrsprachigkeit und Integration (ZMI)

3 Informatii pentru parintii ai caror copii frecventeaza cursurile scolii primare (elementare) Grundschule. Dragi parinti, reprezentanti legali, Acest pliant va ofera informatii privind sistemul de invatamint la nivel de scoala elementara(primara). Speram sa va fie de folos, iar pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati profesorii copiilor d-voastra.

4 Frecventa scolara obligatorie Frecventa scolara obligatorie Legea prevede ca toti copii incep scoala la virsta de 6 ani, urmind cursurile pentru cel putin inca 10 ani in continuare. La virsta de 6 ani, copilul incepe scoala elementara. Dupa terminarea scolii elementare, copilul d-voastra va fi transferat la scoala secundara, scoala ce furnizeaza o educatie generala. In general, un copil va urma cursurile scolii elementare timp de 4 ani; in functie de nivelul performantelor acest termen poate varia intre 3-5 ani. Dupa terminarea scolii elementare, copilul d-voastra trebuie sa urmeze cursurile scolii secundare pentru cel putin 6 ani, pina la implinirea virstei de 18 ani, dupa care, potrivit propriei optiuni, va urma cursurile unei scoli profesionale(berufsbildende Schule) sau gimnaziu(gymnazium). Durata studiilor la nivelul ambelor forme de invatamint, scoala elementara si gimnaziu, se intinde pe o perioada cuprinsa intre ani.

5 Inscriere scolara Inscriere scolara Scoala incepe intotdeauna vara. Copii trebuie sa fie inregistrati la scoala elementara, pina la data de 15 noiembrie a anului precedent. Parintii, a caror copii urmeaza urmeze scoala elementara, vor fi informati in scris, de catre administratia scolii, privind procedura de aplicatie (inscriere). In timpul procesului de aplicatie, copii vor fi testati privind cunostiinte de limba germana. Copii care nu detin cunostiinte suficiente de limba germana, vor urma cursuri speciale (Förderkurs), in vederea sedimentarii acestor cunostiinte. Copii a caror abilitati privind cunoasterea limbii germane sunt formate in timpul perioadei de cresa (Kindertagesstätte) nu mai trebuie sa urmeze un curs suplimentar de limba germana. Copii cu probleme medicale deosebite, vor beneficia de o aminare pentru un an, urmare verificarii medicale atestate de conducerea scolii. Urmatoarele informatii pot fi folositore in ceea ce priveste inscrierea copilului la scoala elementara: Scoala elementara- integrare Copii cu diferite orientari religioase vor invata impreuna, exceptind orele de religie, care vor avea parte separat. Scoala elementara-profil religios In scoli cu profil religios, copii vor fi educati si formati,in functie de orientarea religioasa (catolica, protestanta) Scoli private- oficial recunoscute, scoli cu auto-finantare. Exsita scoli private, sau cele ce se autofinanteaza, recunoscute oficial de stat. De asemeni, sunt recunoscute ca legale, si scoli finantate de parinti si sponsori.

6 Inscriere scolara Scoli cu orar prelungit Scoli cu orar prelungit, adica de la 8 dimineata pina la 4 dupa-masa: dimineata au loc cursuri, iar dupa-masa copii vor fi asistati si ajutati la efectuarea temelor de casa, precum si in imbunatatirea cunostiintelor de limba germana. Sistem de predare si invatare bilingv In Köln exista scoli elemnetare cu predare bilingva: germana-franceza, germana-turca, si germana-italiana. In present exista in Köln 11 scoli elementare, in care copii invata limba turca concomitant cu alfabetul german. Acesti elevi au profesori de nationalitate germana si turca, asta pentru citeva ore pe saptamina. Rucksack in scoala elementara Este un program ce are ca scop, incurajarea parintilor, precum si dezvoltarea talentului copiilor lor, in asimilarea cunostiintelor de limba nativa. Pentru moment, in Köln acest program este implementat intr-un numar de 10 scoli primare, urmind ca in viitor, sa se extinda acest fenomen. Sprijin pentru copii cu nevoie speciale Tinerii cu handicap vor fi sustinuti financiar. Cursurile pentru acesti tineri cu handicap (Förderschulen) se vor desfasura in clase speciale, cu focusarea in 7 domenii: dezvoltarea emotionala si sociala, evolutie spirituala, ascultare si comunicare, capacitate corporala si motorie, studiu, viziune, si limba. Consiliul instituit la nivelul acestor scoli, va decide, urmare cererilor primite, conditiile de desfasurare acestor cursuri, decizii bazate pe nevoile de ordin medical sau social, avand asentimentul parintilor.

7 Durata scolii Profesorii Durata scolii Primele doua clase elementare numite etapa scolara dureaza pina copilul trece in clasa a 3-a. Este posibil ca si copilul D-voastra sa parcurga aceasta, asa-zisa perioada de trecere, in 2 sau 3 ani, asta depinzand de realizarile si nivelul atins de acesta. Profesorii Profesorul are un rol important pentru elevul ce umreaza scoala primara, acesta fiind present in clasa pe tot parcurul programului scolar, fiind si persoana de contact pentru eventualele probleme curente.

8 Subiectele lectiilor (cursurilor) Subiectele lectiilor (cursurilor) Orarul acopera urmatoarele discipline: germana, stiinte generale, matematici, arta, muzica, engleza, religie, educatie fizica si invatamint special. Informatii privind diferitele forme de cursuri: Cursuri de limba native (materna). Este important ca elevul sa cunoasca limba materna (folosita in familie), motiv pentru care, trebuie sa contactati conducerea scolii. In present exista cursuri in 13 limbi, cu titlu de limba materna. Participarea la asemenea cursuri este optionala. Educatia religioasa. Cursurile de religie au loc in doua confesiuni: catolic si protestant. Daca doriti ca, copilul dvoastra sa urmeze cursuri de religie islamica, aceasta posibilitate o aveti in cadrul cursurilor de limba materna. In plus, in citeva scoli se tin cursuri de religie islamica in limba germana, ca si clase separate. Din august 2008, citeva scoli generale (incepind cu prima clasa primara) ofera educatie religioasa bazata pe valori ale iubirii, respectului si tolerantei reciproce, asta ca un proiectpilot ce se dereuleaza pe parcursul a 6 ani. In Köln exista o scoala care ofera aducatie religioasa in spirit grec-ortodox. Cursuri de limba germana In cadrul acestor cursuri, elevii invata sa citeasca sa scrie, la inceput cu litere mari (majuscule). Acesta este un stil al scrisului, pe care copii il intilnesc in mediul ce ii inconjoara, simplificindu-se acest proces de invatare. Mai tirziu, elevii

9 Subiectele lectiilor (cursurilor) isi vor dezvolta propriul stil de scris. In plus, invatind cum sa scrie si sa citeasca, acestia se vor concentra in a invata cum sa vorbeasca, de exemplu cind se afla intr-un grup, si cum sa asculte pe altii care vorbesc. Cursuri de limba engleza Engleza este obligatorie, incepind cu clasa 1-a (partea a doua a anului scolar). Copii care invata usor limba germana precum si limba materna, in general nu au probleme in insusirea limbii engleze. Nevoi speciale. Acestea sunt incluse in planul de lectii, si au ca scop sustinerea fiecarui elev in procesul individual de invatare, asa incit, orice dificultati in invatare si dezvoltare educationala, sa fie evitate. Se acorda o mare atentie la acest nivel, ca viitoarele aptitudini si abilitati ale elevilor sa fie dezvoltate.

10 Tema de casa Excursii scolare Cartile scolare si asistenta sociala Teste (examinare) Tema de casa Acestea trebuie sa fie facute fara ajutorul parintilor, asa incit elevii sa invete sa lucreze singuri si sa isi pregateasca singuri temele de casa. Excursii scolare Acestea dureaza citeva zille, oferind posibilitatea copiilor sa descopere si sa impartaseasca experiente, in afara orelor de scoala, si se concentreaza pe insusirea formelor de comunicare si socializare. Munca in cadrul unui proiect educational, poate fi considerata, ca fiind parte din aceste excursii scolare. Cartile scolare si asistenta sociala Se cere parintilor sa plateasca partial din costul acestor materiale de invatare. In acest sens, acestia vor fi sustinuti prin diferite forme de ajutoare sociale Hartz4,in conformitate cu legea germana privind azilul, precum si ajutorul social pentru tineri. Pentru asta, va rugam sa trimiteti documentatia necesara, care sa justifice situatia in care va aflati. Teste (examinare) In cursul scolii generale, elevii vor fi examinati privind performantele lor scolare, proces ce incepe in clasele 1 si 2 prin scurte exercitii, urmare carora se stabileste nivelul elevului. In clasele 3 si 4 testele scrise vor fi date, privind cunostiintele de limba germana si matematica, teste ce vor fi in subsidiar gradate.

11 Situatia (informare) scolara Recomandarea pentru scoala secundara Situatia (informare) scolara. Este o diferenta intre situatia/informarea scolara cu notare (note) si cea scrisa (forma descriptiva). Cea din urma, furnizeaza o relatare privind dezvoltarea scolara a elevului, precum si comportamentul de lucru al acestuia. Elevii vor primi descrierea situatiei lor scolare in scris, la sfirsitul perioadei de studiu. Recomandarea de transfer in clasa a 3-a, cuprinde o descriere a nivelului de de dezvoltare a elevului, comportamentul de lucru si competenta sociala. Informarea ce se da la sfirsitul clasei a 4-a nu mai este descriptiva ci la nivel de notare (grade), informare ce poate fi completata si cu o descriere. Recomandarea pentru scoala secundara La inceputul clasei a 3-a, copii vor fi testi la disciplinele : matematica si limba germana, teste ce vor fi evaluate de profesori, care vor face o apreciere individuala pentru fiecare elev privind nivelul cunostiintelor. Evaluarea (estimarea) nivelului cunostiintelor, nu va fi inclusa in recomandarea pentru scoala secundara. Aceasta estimare este folosita ca baza pentru fiecare elev, la nivel individual, in ceea ce priveste evaluarea nevoilor acestuia.

12 Recomandarea pentru scoala secundara Recomandarea pentru scoala secundara In Germania exista urmatoarele forme ale scolii secundare: - Hauptschule (scoala secundara moderna) - Realschule (scoala reala) pentru virste intre ani, sau scoala secundara ce conduce spre calificare imediata) - Gymnasium (liceu la nivel academic) - Gesamtschule (forma comprehensive) Profesorii din scoala elementara va vor sfatui sa alegeti scoala secundara, in sensul unei forme ce este cuprinsa in informarea, descrierea la nivelul primei scoli, pentru clasa a 4-a. Daca parintii nu sunt de accord cu aceste recomandari, se pot adresa la autoritatile municipale privind invatamintul (Schulamt), care pot aproba o perioada de proba de 3 zile de frecventare a scolii dorite. In acest caz, scoala secundara preferata trebuie sa fie contactata spre a fi consultata. Aceasta perioada de proba, va fi supervizata de autoritatile municipale in domeniul educatiei, iar educatorii vor fi din scoala secundara si elementara. Dupa 3 zile de cursuri in forma de proba, autoritatile municipale la nivelul educatiei precum si cadrele didactice din scolile elementare si secundare implicate, vor estima nivelul elevului pentru aceasta forma scolara. Este posibil ca forma scolara dorita, sa nu fie o alegere potrivita pentru elev, asa incit acesta trebuie sa urmeze pe cea recomandata initial.

13 Reguli si regulamente scolare Reguli si regulamente scolare Multe scoli si-au stabilit reguli si regulamente interne proprii, aprobate de profesori, parinti si elevi. Drepturi si obligatii Elevii au dreptul de, a urma cursurile scolare, a fi informati despre nivelul lor educational si de a fie consultati. Au dreptul la libera exprimare, precum si de a fi ascultati in intrebari controversate, si dreptul la cardul scolar propriu si personal. Elevii trebuie sa urmeze cursurile scolii, in mod regulat si punctual, si sa respecte regulile scolii. Justificare (motivare) scrisa Daca copilul dvoastra este bolnav si nu poate participa la cursuri, trebuie sa contactati imediat scoala. La intoarcere, copilul trebuie sa detina o motivare scrisa explicativa, privind absenta acestuia. Scoala poate cere o atestare medicala. Daca copilul lipseste mai mult de 3 zile, este obligatoriu certificatul medical. Cerinte pentru concediu Copilul d-voastra, in decursul a 6 luni, poate beneficia de 2 zile de concediu, drept interzis in cazul in care, aceasta perioada este urmata de vacanta scolara.

14 Intilnire parinti profesori; consultarea profesorilor Participarea parintilor Intilnire parinti profesori; consultarea profesorilor. Cel putin odata pe an, profesorii ofera posibilitatea de intilnire parinti-profesori intilnire ce are loc in timpul serii, si ofera posibilitatea parintilor de a cunoaste profesorii copiilor lor, de a pune intrebari referitoare la programa si situatia scolara. Odata la 6 luni, scoala invita parintii sa ia parte la procesul de consultare a profesorilor, ocazie cu care, puteti sa va intilniti in mod privat cu profesorii copilului d-voastra. Participarea parintilor. In calitate de parinte sau reprezentant legal al elevului, puteti participa la luarea deciziilor privind problemele scolii, in cazul in care sunteti implicati in urmatoarele comitete la nivel de scoala: Adunarea clasei Membrii acestei adunari sunt profesorii care predau in clasa respective.. Doi reprezentanti din rindul parintilor, respectiv a elevilor (Klassenpflegschaftvorsitzende) iau parte in mod regulat la adunarea clasei. Comitelul parintilor. Membrii acestui comitet, sunt dintre parintii ai caror copii invata in scoala, acestia putind discuta si decide in toate directiile privind clasa. Ei aleg persoane care sa reprezinte interesele lor la nivelul adunarii clasei, precum si asociatilor parintilor pe probleme punctuale. Parintii ai caror copii urmeaza cursurile in aceeasi clasa, se intilnesc odata la 6 luni, spre a discuta problemele curente ale clasei. Dintre acestia se aleg doua persoane, care sa reprezinte interesele clasei la nivelul scolii.

15 Intilnire parinti profesori; consultarea profesorilor Adunarea scolii La acest nivel, cel mai inalt al scolii, sunt reprezentanti din rindul parintilor si profesorilor, unde se pot lua masuri legate de programa scolara, de exemplu daca cursurile se intind pe durata a 5 sau 6 zile pe saptamina. Asociatia parinti-profesori Aceasta asociatie este reprezentata de toti membrii Klassenpflegschaft, si au competenta de a alege reprezentanti in adunarea la nivel de scoala, precum si de a da indrumari parintilor in problemele in care scoala este implicata. Comitetul privind finantarea scolii Acesta a fost fondat la nivelul mai multor scoli, iar membrii acestui club platesc o taxa de participare si sunt numiti spre a accepta donatii, care donatii ajuta in finantarea scolii, in efectuarea unor festivitati, excursii, evenimente la acest nivel

16 Elevi noi-sositi Elevi noi-sositi Daca copilul d-voastra a sosit recent dintr-o alta tara, va rugam sa procedati la o consultare personala la RAA nr de telefon : Rheingasse Köln Dupa consultare, autoritatile educationale municipale vor asigura un loc copilul d-voastra intr-o clasa ce cuprinde elevi de mai multe nationalitati, clasa in care copilul va invata limba germana, urmind sa fie integrat intr-o structura de invatamint normal.

17 Consiliere Consiliere In timpul scolarizarii copilului d-voastra, veti putea apela, cu o programare in prealabil, la consiliere. RAA va oferi indicatii si informatii privind toate intrebarile si problemele legate de urmarea cursurilor scolii de catre copilul d-voastra. Program de lucru: dienstags: bis Uhr donnerstags: 9.00 bis Uhr Rheingasse 11, Köln Haltestelle: Heumarkt Stadtbahn: 1, 7, 9 und Busse: 106, 132, 133 Tel / Fax 02 21/ raa@stadt-koeln.de RAA va sta la dispozitie si cu alte informatii legate de finalizarea studiilor, sau urmarea unor cursuri de limba germana potrivite situatiei d-voastra.

18 Forme de invatamint si certificate de absolvire Posibile certificat Forme de invatamint Certificat de absolvire la nivel superior dupa clasa a 10B Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 10A-a Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 9-a Hauptschule Certificat de absolvire la nivel superior, ce ofera posibilitatea de transfer la nivel superior Sekundarstufe 2 si obligatoriu pentru Bacalaureat Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 10-a Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 9-a Realschule Scoala Pentru calificari speciale, cu examenul de absolvire a studiilor (Fachoberschulreife) este posibil transferul de la nivelul scolilor Hauptschule, Realschule si Gesamtschule, direct la nivelul superior gimnazial.

19 Bacalaureat dupa clasa a 13-a Bacalureat dupa clasa a 12-a parte educationala a bacalaureatului la nivel superior Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 10-a Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 9-a Gesamtschule Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 10-a Certificat de absolvire a scolii generale dupa clasa a 9-a Gymnasium generala

20 Rumänisch Impressum: Der Oberbürgermeister Amt für Weiterbildung Regionale Arbeitsstelle zur Förderung von Kindern und Jugendlichen aus Zuwandererfamilien Rheingasse Köln Telefon: Telefax: Internet: Gestaltung/Realisation: Zebra Werbeagentur, Köln

National Authorities for Apprenticeships Call EACEA/13/2014

National Authorities for Apprenticeships Call EACEA/13/2014 National Authorities for Apprenticeships Call EACEA/13/2014 Dezvoltarea programelor de tip ucenicie în formarea profesională iniţială în România (DAL-IVET) Un proiect realizat în colaborare de CNDIPT România

Mehr

Testare la limba engleză și germană clasa a V-a intensiv, anul şcolar

Testare la limba engleză și germană clasa a V-a intensiv, anul şcolar COLEGIUL NAŢIONAL COSTACHE NEGRUZZI IAŞI Str. Toma Cozma nr. 4, loc. Iaşi, cod 700555 Tel./fax.: 0232/210510, 0232/216373 colegiul_negruzzi@yahoo.com www.colegiulnegruzzi.ro Testare la limba engleză și

Mehr

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Bewerbung um die Aufnahme in die Studienförderung Sur-place Rumänien der Konrad-Adenauer-Stiftung (Bitte vollständig in Druckbuchstaben oder maschinenschriftlich

Mehr

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Bewerbung um die Aufnahme in die Studienförderung Sur-place Rumänien der Konrad-Adenauer-Stiftung (Bitte vollständig in Druckbuchstaben oder maschinenschriftlich

Mehr

Brief an Eltern nichtdeutscher Herkunft Rumänisch Übersetzung jeweils direkt unter dem deutschen Text

Brief an Eltern nichtdeutscher Herkunft Rumänisch Übersetzung jeweils direkt unter dem deutschen Text Das unten folgende Schreiben entstand aus der Not heraus, dass aktuell immer mehr Lehrkräfte Kinder in die Klasse bekommen, die kaum ein Wort Deutsch sprechen und deren Eltern auch kein Deutsch sprechen

Mehr

De la avion pana la primul curs. Bo Yuan, Stefan Dumitrescu

De la avion pana la primul curs. Bo Yuan, Stefan Dumitrescu De la avion pana la primul curs Bo Yuan, Stefan Dumitrescu Cuprins 1. Acomodare/ Cazare 2. Inscriere 3. Mijloace de transport in comun 4. Generalitati despre Uni Stuttgart 5. Modulhandbuch -ul 1. Acomodare/

Mehr

DECAN, Prof. univ. dr. Călin Felezeu. RECTOR, Acad.Prof.univ.dr. Ioan Aurel POP Pag. 1/10

DECAN, Prof. univ. dr. Călin Felezeu. RECTOR, Acad.Prof.univ.dr. Ioan Aurel POP Pag. 1/10 PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT valabil începând din anul universitar 2015-2016 UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI Domeniul: Ştiinţele Educaţiei Specializarea/Programul

Mehr

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE

Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Konrad-Adenauer-Stiftung e.v. Begabtenförderung SUR PLACE Bewerbung um die Aufnahme in die Studienförderung Sur-place Rumänien der Konrad-Adenauer-Stiftung (Bitte vollständig in Druckbuchstaben oder maschinenschriftlich

Mehr

Copilul meu vine la Scoalá

Copilul meu vine la Scoalá Copilul meu vine la Scoalá Informaţii privind formarea - Anul şcolar 2018/2019 Aplicaţii în şcoală primară competente Miercuri, 29. Martie si Joi 30. Martie 2017 respectiv de la 15 până la 18 ora DRAGI

Mehr

VIENA ASPECTE ADMINISTRATIVE GENERALE

VIENA ASPECTE ADMINISTRATIVE GENERALE VIENA ASPECTE ADMINISTRATIVE GENERALE statut dual: provincie și municipalitate provincie federală din 1922 este unul din cele nouă landuri (provincii) federale si capitala federală a statului are dreptul

Mehr

Elternhefteintragungen Rumänisch

Elternhefteintragungen Rumänisch Elternhefteintragungen Rumänisch Inhaltsverzeichnis Formulare, Ansuchen Daten des Kindes Seite 3 Fehlende Unterlagen Seite 4 Einstufung des Kindes Seite 5 Verlängerung des außerordentlichen Status Seite

Mehr

Alocaţia pentru copii în cazurile transfrontaliere (Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția) Aplicarea dreptului supranațional

Alocaţia pentru copii în cazurile transfrontaliere (Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția) Aplicarea dreptului supranațional Alocaţia pentru copii în cazurile transfrontaliere (Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția) Aplicarea dreptului supranațional Acest prospect este destinat să ofere o imagine de ansamblu

Mehr

Reuniunea anuală 2011 a EE pe probleme de arbitraj-iepuri. Weissenstadt, Germania

Reuniunea anuală 2011 a EE pe probleme de arbitraj-iepuri. Weissenstadt, Germania Reuniunea anuală 2011 a EE pe probleme de arbitraj-iepuri Weissenstadt, Germania În perioada 25-27 martie 2011, în localitatea Weissenstadt, Germania, a avut loc cea de-a 8-a ediţie a întâlnirii arbitrilor

Mehr

Anexă pentru străinătate pentru solicitarea alocaţiei germane pentru copii din.. Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld vom

Anexă pentru străinătate pentru solicitarea alocaţiei germane pentru copii din.. Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld vom Numele şi prenumele solicitantului Name und Vorname der antragstellenden Person Nr alocaţie pt. copii F K Kindergeld-Nr. Anexă pentru străinătate pentru solicitarea alocaţiei germane pentru copii din..

Mehr

KG 51R F K. 1 Informaţii privind solicitantul. 2 Informaţii privind soţul, resp. partenerul de viaţă al solicitantului

KG 51R F K. 1 Informaţii privind solicitantul. 2 Informaţii privind soţul, resp. partenerul de viaţă al solicitantului Numele şi premele solicitantului Name und der antragstellenden Person Nr alocaţie pt. copii. F K Kindergeld-Nr. KG 51R Anexă pentru străinătate pentru solicitarea alocaţiei germane pentru copii din.. pentru

Mehr

Bine aţi venit în Germania. Informaţii pentru imigranţi

Bine aţi venit în Germania. Informaţii pentru imigranţi Bine aţi venit în Germania Informaţii pentru imigranţi Această broşură este editată gratuit în cadrul relaţiilor publice ale Ministerului Federal al Internelor. Ea nu are voie să fie folosită nici de partide

Mehr

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig.

FLASHBACK: Der Mechanismus ist nicht komplett, verstehst du? Es fehlt ein Teil. Seit neunzehnhunderteinundsechzig. Episodul 12 Musica sacra Anei îi mai rămân 65 de minute. În Biserică descoperă că misterioasa cutiuńă muzicală este un element care lipseşte al orgii. Femeia în roşu reapare şi cere o cheie. Despre ce

Mehr

CONTĂM PE DVS.! Deveniți membru al echipei Schuon.

CONTĂM PE DVS.! Deveniți membru al echipei Schuon. CONTĂM PE DVS.! Deveniți membru al echipei Schuon. Logistik für die Besten. Sunteți în căutarea unei provocări profesionale ca șofer de camion? Doriți ca pe viitor să conduceți un camion din categoria

Mehr

Modelul standardizat SLEST

Modelul standardizat SLEST Modelul standardizat SLEST Indicaţii generale pentru Învăţământul la Distanţă Prezentul proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Autorii sunt răspunzători de această publicaţie şi Comisia

Mehr

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Episodul 13 Ajutor Divin

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Episodul 13 Ajutor Divin Episodul 13 Ajutor Divin Biserica pare a fi locul potrivit pentru strângerea de informańii. Pastorul îi explică Anei melodia şi îi spune că este cheia unei maşini a timpului. Dar, la ce maşină se referă

Mehr

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Test 2 Limbă şi comunicare - Limba germană

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Test 2 Limbă şi comunicare - Limba germană EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2017 Test 2 Limbă şi comunicare - Limba germană Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevului/elevei...... Clasa

Mehr

Trăieşte şi munceşte în Germania - Ghid Leben und Arbeiten in Deutschland

Trăieşte şi munceşte în Germania - Ghid Leben und Arbeiten in Deutschland Netzwerk Griechischer Akteure in NRW Trăieşte şi munceşte în Germania - Ghid Leben und Arbeiten in Deutschland Ghidul www.diakonie-rwl.de Wegweiser Rumänisch-Deutsch Trăieşte şi munceşte în Germania Leben

Mehr

În anexă, se pune la dispoziția delegațiilor documentul COM(2015) 76 final - Annex 1.

În anexă, se pune la dispoziția delegațiilor documentul COM(2015) 76 final - Annex 1. Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 2 martie 2015 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2015/0040 (NLE) 6717/15 ADD 1 CH 6 MI 128 SOC 145 PROPUNERE Sursă: Data primirii: 2 martie 2015 Destinatar: Secretarul

Mehr

BUN VENIT ÎN MANNHEIM!

BUN VENIT ÎN MANNHEIM! BUN VENIT ÎN MANNHEIM! PRIMII PAȘI PRIMELE ÎNDRUMĂRI Un ghid pentru cetăţenele şi cetăţenii din Europa de Sud-Est Rumänisch - Română 3 BUN VENIT ÎN MANNHEIM! Primii paşi primele îndrumări. CUPRINS Cuvânt

Mehr

DB Netz AG noi pregătim viitorul!

DB Netz AG noi pregătim viitorul! Viitorul în mişcare. DB Netz AG noi pregătim viitorul! DB Netz AG Departmentul regional Sud-Vest 2014 DB Netz AG, Departmentul regional Sud-Vest, 12.11.2014 2 Willkommen DB Netz AG, Departmentul regional

Mehr

Bewerbung Lebenslauf. Lebenslauf - Angaben zur Person. Vorname des Bewerbers. Familienname oder Nachname des Bewerbers. Geburtsdatum des Bewerbers

Bewerbung Lebenslauf. Lebenslauf - Angaben zur Person. Vorname des Bewerbers. Familienname oder Nachname des Bewerbers. Geburtsdatum des Bewerbers - Angaben zur Person Vorname Vorname des Bewerbers Nachname Familienname oder Nachname des Bewerbers Geburtsdatum Geburtsdatum des Bewerbers Geburtsort Geburtsort des Bewerbers Staatsangehörigkeit Staatsangehörigkeit

Mehr

Bewerbung Lebenslauf. Lebenslauf - Angaben zur Person. Vorname des Bewerbers. Familienname oder Nachname des Bewerbers. Geburtsdatum des Bewerbers

Bewerbung Lebenslauf. Lebenslauf - Angaben zur Person. Vorname des Bewerbers. Familienname oder Nachname des Bewerbers. Geburtsdatum des Bewerbers - Angaben zur Person Vorname Vorname des Bewerbers Nachname Familienname oder Nachname des Bewerbers Geburtsdatum Geburtsdatum des Bewerbers Geburtsort Geburtsort des Bewerbers Staatsangehörigkeit Staatsangehörigkeit

Mehr

Verbe cu particulă separabilă şi neseparabilă

Verbe cu particulă separabilă şi neseparabilă VERBUL 87 Verbe cu particulă separabilă şi neseparabilă Cele mai frecvente particule neseparabile sînt be-, emp-, ent-, er-, ge-, hinter-, miss-, ver-, wider- şi zer-. Aceste particule se pronunţă neaccentuat.

Mehr

Părinţii imigranţi îşi susţin copiii la începerea vieţii profesionale ROMÂNĂ RUMÄNISCH

Părinţii imigranţi îşi susţin copiii la începerea vieţii profesionale ROMÂNĂ RUMÄNISCH KAUSA ghid pentru părinţi: Formarea profesională în Germania Părinţii imigranţi îşi susţin copiii la începerea vieţii profesionale ROMÂNĂ RUMÄNISCH 1 Conţinut Cuvinte introductive 2 Sunt convinsă de avantajele

Mehr

Temeswarer Beiträge zur Germanistik. (Informații generale)

Temeswarer Beiträge zur Germanistik. (Informații generale) Temeswarer Beiträge zur Germanistik (Informații generale) Creată în 1997, revista de specialitate Temeswarer Beiträge zur Germanistik este consacrată studiilor din domeniul germanisticii din perspectivă

Mehr

COMPUTER: Misiunea Berlin. 9 noimebrie, ora 20:30 pm. Ai 30 de minute pentru a salva Germania. Trebuie să te pui pe treabă.

COMPUTER: Misiunea Berlin. 9 noimebrie, ora 20:30 pm. Ai 30 de minute pentru a salva Germania. Trebuie să te pui pe treabă. Episodul 23 Pe curând Cineva o ajută pe Ana să ajungă pe strada Bernauer luând-o pe motoreta sa. Cel care o ajută şi care-i urează mult noroc în Berlin se numeşte Emre Ogur. Jucătorul o sfătuieşte pe Ana

Mehr

Culegere de limba germana pentru clasele V - VIII. Inhaltsverzeichnis - Cuprins

Culegere de limba germana pentru clasele V - VIII. Inhaltsverzeichnis - Cuprins Culegere de limba germana pentru clasele V - VIII Inhaltsverzeichnis - Cuprins V Klasse Clasa a V-a Substantive erkennen Sa recunoastem substantivele Einzahl und Mehrzahl Singular si plural Zusammengesetzte

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT C2: GROSSES DEUTSCHES SPRACHDIPLOM

GOETHE-ZERTIFIKAT C2: GROSSES DEUTSCHES SPRACHDIPLOM GOETHE-ZERTIFIKAT C2: GROSSES DEUTSCHES SPRACHDIPLOM DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A EXAMENULUI Stand: 1. Oktober 2014 Versiunea: 1 octombrie 2014 Zertifiziert durch Certificat de

Mehr

Eventual, nume la naştere şi nume dintr-o căsătorie anterioară Prenume Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe

Eventual, nume la naştere şi nume dintr-o căsătorie anterioară Prenume Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe Nr. alocaţie pt. copii Kindergeld-Nr. Familienkasse Cod de identificare fiscală al solicitantului în Germania (completare obligatorie) Steuer-ID der antragstellenden Person in Deutschland (zwingend ausfüllen)

Mehr

Ești informat, ești protejat! Ce trebuie să știți pentru a putea lucra cu succes în Germania.

Ești informat, ești protejat! Ce trebuie să știți pentru a putea lucra cu succes în Germania. Ești informat, ești protejat! Ce trebuie să știți pentru a putea lucra cu succes în Germania. Impressum Editori: DGB-Bundesvorstand Departamentul Europapolitik Henriette-Herz-Platz 2 10178 Berlin Friedrich-Ebert-Stiftung

Mehr

O PERSOANA INFORMATA ESTE O PERSOANA PROTEJATA: CE TREBUIE SA STIU PENTRU A LUCRA IN SIGURANTA IN GERMANIA? NOI TE PUTEM AJUTA DACA DORESTI!

O PERSOANA INFORMATA ESTE O PERSOANA PROTEJATA: CE TREBUIE SA STIU PENTRU A LUCRA IN SIGURANTA IN GERMANIA? NOI TE PUTEM AJUTA DACA DORESTI! ASOCIAŢIA ECUMENICĂ A BISERICILOR DIN ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR AGENTIA NATIONALA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE PARTENER DE DISEMINARE IN ROMANIA EUROPEAN COMISSION - DIRECTORATE-GENERAL

Mehr

Lecţia 3 / Lektion 3. Grammatik / Gramatică

Lecţia 3 / Lektion 3. Grammatik / Gramatică Lecţia 3 / Lektion 3 Grammatik / Gramatică Articolul / der Artikel În limba germană substantivul apare însoţit de articol şi acesta se află mereu în faţa substantivului. Cu ajutorul articolului se poate

Mehr

Nivela laser cu linii GLL 2-50 & LR 2 Professional

Nivela laser cu linii GLL 2-50 & LR 2 Professional Nivela laser cu linii GLL 2-50 & LR 2 Professional 1 GLL 2-50 Professional Pornire mod puls. Pentru folosirea cu receptorul LR 2 Prof. LED ce indică un nivel scăzut al bateriei Selecţia liniilor Diodă

Mehr

ORAR CICLUL PRIMAR. Clasa pregatitoare A Inv. Dalia Chira. Luni Marți Miercuri Joi Vineri CLG CLR MEM CLG CLG MEM MEM CLG CLG CLE

ORAR CICLUL PRIMAR. Clasa pregatitoare A Inv. Dalia Chira. Luni Marți Miercuri Joi Vineri CLG CLR MEM CLG CLG MEM MEM CLG CLG CLE ORAR CICLUL PRIMAR Clasa pregatitoare A Inv. Dalia Chira Luni Marți Miercuri Joi Vineri CLG CLR MEM CLG CLG MEM MEM CLG CLG CLE DP CLG CLG Ed. fizică MEM CLR Ed. Fizică CLR CLR Religie ortodoxă MM AVAP

Mehr

Bewerbung Anschreiben

Bewerbung Anschreiben - Einleitung Stimate Domn, Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt Stimată Doamnă, Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt Stimate Domn, Stimată Doamnă, Stimate Domn/Doamnă, Stimate Domn/Doamnă,

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT B1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂȘURARE A EXAMENULUI. Stand: 1. Oktober 2014 Versiunea: 1 octombrie 2014

GOETHE-ZERTIFIKAT B1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂȘURARE A EXAMENULUI. Stand: 1. Oktober 2014 Versiunea: 1 octombrie 2014 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂȘURARE A EXAMENULUI Stand: 1. Oktober 2014 Versiunea: 1 octombrie 2014 Zertifiziert durch Certificat de Durchführungsbestimmungen Regulament de desfășurare

Mehr

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a Test 1

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a Test 1 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 1 Matematică pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba germană Judeţul/sectorul... Localitatea...

Mehr

A fost deschisa in septembrie 1999 (ca scoala primara); din anul scolar 2003/04 scoala medie (I-VIII) A inceput cu 2 clase; in prezent are 12 clase

A fost deschisa in septembrie 1999 (ca scoala primara); din anul scolar 2003/04 scoala medie (I-VIII) A inceput cu 2 clase; in prezent are 12 clase Dir. Ulrike KOPRIVA A fost deschisa in septembrie 1999 (ca scoala primara); din anul scolar 2003/04 scoala medie (I-VIII) A inceput cu 2 clase; in prezent are 12 clase Cursuri in limba engleza: Studii

Mehr

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII BACALAUREAT 2005 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU LIMBA ŞI LITERATURA GERMANĂ MODERNĂ

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII BACALAUREAT 2005 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU LIMBA ŞI LITERATURA GERMANĂ MODERNĂ MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII BACALAUREAT 2005 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU LIMBA ŞI LITERATURA GERMANĂ MODERNĂ II. STATUTUL DISCIPLINEI ÎN CADRUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT În cadrul examenului de bacalaureat

Mehr

DIE PRÜFUNGEN DES GOETHE-INSTITUTS EXAMENELE GOETHE-INSTITUT

DIE PRÜFUNGEN DES GOETHE-INSTITUTS EXAMENELE GOETHE-INSTITUT DIE PRÜFUNGEN DES GOETHE-INSTITUTS EXAMENELE GOETHE-INSTITUT ERGÄNZUNGEN ZU DEN DURCHFÜHRUNGS- BESTIMMUNGEN: PRÜFUNGSTEILNEHMENDE MIT SPEZIFISCHEM BEDARF (PERSONEN MIT KÖRPERBEHINDERUNG) SUPLIMENT LA REGULAMENTUL

Mehr

Lecţia 1 / Lektion 1. Grammatik / Gramatică

Lecţia 1 / Lektion 1. Grammatik / Gramatică Bună, sunt Leonie, ghidul tău de limba germană. Vocea mea te va însoţi în călătoria fascinantă de învăţare a limbii germane. Vei descoperi că nimic nu este greu dacă eşti pregătit. Astăzi e cea mai bună

Mehr

Elternratgeber: Ausbildung in Deutschland Ghid pentru părinţi: Formarea profesională în Germania

Elternratgeber: Ausbildung in Deutschland Ghid pentru părinţi: Formarea profesională în Germania KAUSA Elternratgeber: Ausbildung in Deutschland Ghid pentru părinţi: Formarea profesională în Germania Zugewanderte Eltern unterstützen ihre Kinder beim Einstieg ins Berufsleben Părinţii imigranţi îşi

Mehr

Calendar de muncă. Notează-ţi orele de muncă! Asigură-ţi salariul!

Calendar de muncă. Notează-ţi orele de muncă! Asigură-ţi salariul! Calendar de muncă Notează-ţi orele de muncă! Asigură-ţi salariul! Date personale Acest calendar aparţine Nume Prenume Adresă Stradă Nr. Cod poştal Localitate Angajat la Firma Data începerii lucrului Data

Mehr

Buletin informativ privind asigurarea medicală în Germania pentru prostituate (Merkblatt zur Krankenversicherung in Deutschland für Prostituierte)

Buletin informativ privind asigurarea medicală în Germania pentru prostituate (Merkblatt zur Krankenversicherung in Deutschland für Prostituierte) Buletin informativ privind asigurarea medicală în Germania pentru prostituate (Merkblatt zur Krankenversicherung in Deutschland für Prostituierte) Toate persoanele, care trăiesc în Germania, trebuie să

Mehr

Prostituția în Bochum ПРОСТИТУЦИЯ В ГОРОДЕ БОХУМ

Prostituția în Bochum ПРОСТИТУЦИЯ В ГОРОДЕ БОХУМ Prostitution in Bochum Prostituția în Bochum La prostitution à Bochum Prostitución en Bochum ПРОСТИТУЦИЯ В ГОРОДЕ БОХУМ Проституцията в Бохум Prostitution in Bochum Un cuvânt înainte De câțiva ani (01.01.2002),

Mehr

BINE AŢI VENIT ÎN WILLKOMMEN IN WOLFSBURG

BINE AŢI VENIT ÎN WILLKOMMEN IN WOLFSBURG BINE AŢI VENIT ÎN WILLKOMMEN IN WOLFSBURG IMPRESARUL IMPRESSUM PREFAŢĂ VORWORT 02/03 EDITOR HERAUSGEBER Orașul Wolfsburg Stadt Wolfsburg Decernat pentru tineret, Cultură și integrare Dezernat für Jugend,

Mehr

PENTRU DISCIPLINA LIMBA GERMANĂ MODERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA GERMANĂ MODERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA GERMANĂ MODERNĂ BACALAUREAT 2011 Pagina 1 din 7 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA GERMANĂ MODERNĂ

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A EXAMENULUI

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A EXAMENULUI GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A EXAMENULUI Stand: 1. April 2013 Versiunea: 1 aprilie 2013 Durchführungsbestimmungen Regulament de desfăşurare

Mehr

Educaţia şi consilierea părinţilor Ghid

Educaţia şi consilierea părinţilor Ghid Proiectul Socrates Grundtvig 2, Parteneriate pentru învăţare Strategii educaţionale şi intervenţii de consiliere pentru părinţii copiilor şi adolescenţilor cu dificultăţi: bune practici 04-G2-64-B-RO-C

Mehr

Ana-Maria Dascălu-Romițan

Ana-Maria Dascălu-Romițan INFORMAŢII PERSONALE Ana-Maria Dascălu-Romițan Sexul F Data naşterii 01.08.1980 Naţionalitatea română EXPERIENŢA PROFESIONALĂ Uniunea Europeană, 2002-2015 http://europass.cedefop.europa.eu Pagina 1 / 7

Mehr

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Test 1 Limbă şi comunicare - Limba germană

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Test 1 Limbă şi comunicare - Limba germană EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2017 Test 1 Limbă şi comunicare - Limba germană Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevului/elevei...... Clasa

Mehr

L I M B A G E R M A N Ă ( M O D E R N Ă )

L I M B A G E R M A N Ă ( M O D E R N Ă ) Programa a fost aprobată prin Ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 3458 / 09.03.2004. MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI CONSILIULNAŢIONALPENTRUCURRICULUM PROGRAMĂ

Mehr

Bewerbung Anschreiben

Bewerbung Anschreiben - Einleitung Stimate Domn, Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt Stimată Doamnă, Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt Sehr geehrter Herr, Sehr geehrte Frau, Stimate Domn/Doamnă, Sehr

Mehr

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

Astăzi despre... De ce Germania? Ce este şi cu ce se ocupă DAAD? Drumul tău spre Germania? Burse?

Astăzi despre... De ce Germania? Ce este şi cu ce se ocupă DAAD? Drumul tău spre Germania? Burse? Astăzi despre... De ce Germania? Ce este şi cu ce se ocupă DAAD? Drumul tău spre Germania? Burse? Ştiai că...?... Germania este cea mai mare ţară din UE Großbritannien... 13% din populaţie sunt străini...

Mehr

Detaşarea lucrătorilor în Austria

Detaşarea lucrătorilor în Austria Detaşarea lucrătorilor în Austria Ediţia 15.04.2012 rumänsich INFORMAŢII DE BAZĂ CU PRIVIRE LA PROCEDURA DE ACORDARE A INDEMNIZAŢIILOR DE CONCEDIU ÎN SECTORUL CONSTRUCŢIILOR DIN AUSTRIA Având în vedere

Mehr

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2016

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2016 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2016 Test 2 Limbă şi comunicare - Limba germana Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învăţământ... Numele şi prenumele elevului/elevei...... Clasa

Mehr

ajutoarele casnice trebuie înregistrate.

ajutoarele casnice trebuie înregistrate. Este valabil şi în regiunea aflată dincolo de cei 7 munţi: ajutoarele casnice trebuie înregistrate. Persoana care vă face pătuţul sau vă clăteşte farfurioara nu are voie să facă aceste lucruri fără a fi

Mehr

Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu, Craiova PREZENTARE PROIECT ERASMUS PLUS 2016

Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu, Craiova PREZENTARE PROIECT ERASMUS PLUS 2016 Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu, Craiova PREZENTARE PROIECT ERASMUS PLUS 2016 Nr.proiect: 2016-1-RO01-KA102-023921 Titlul: Servicii de calitate prin dobândirea de competențe cheie în context

Mehr

bab.la Phrasen: Persönliche Korrespondenz Grußtexte Rumänisch-Deutsch

bab.la Phrasen: Persönliche Korrespondenz Grußtexte Rumänisch-Deutsch Grußtexte : Hochzeit Casă de piatră şi felicitări! Vă urez amândurora toată fericirea din lume! Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser

Mehr

METODOLOGIA de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Politehnica Timişoara

METODOLOGIA de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Politehnica Timişoara Anexă la HS nr. 96 din 12 februarie 2015 METODOLOGIA de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Politehnica Timişoara - sesiunea

Mehr

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Adresa Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926. Formatul american de adresă: numărul şi numele străzii oraşul, abreviaţia statului şi codul poştal. Mr. Adam

Mehr

Reisen Allgemein. Allgemein - Unverzichtbar. Allgemein - Konversation. Um Hilfe bitten. Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht

Reisen Allgemein. Allgemein - Unverzichtbar. Allgemein - Konversation. Um Hilfe bitten. Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht - Unverzichtbar Mă puteți ajuta, vă rog? Um Hilfe bitten Vorbiți în engleză? Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Vorbiți _(limba)_? Eine Person

Mehr

Reisen Allgemein. Allgemein - Unverzichtbar. Allgemein - Konversation. Um Hilfe bitten. Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht

Reisen Allgemein. Allgemein - Unverzichtbar. Allgemein - Konversation. Um Hilfe bitten. Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht - Unverzichtbar Können Sie mir bitte helfen? Um Hilfe bitten Sprechen Sie Englisch? Eine Person fragen, ob sie Englisch spricht Mă puteți ajuta, vă rog? Vorbiți în engleză? Sprechen Sie _[Sprache]_? Eine

Mehr

LANDESHAUPTSTADT HANNOVER. Bun venit în Hannover! Informații pentru oameni din România

LANDESHAUPTSTADT HANNOVER. Bun venit în Hannover! Informații pentru oameni din România LANDESHAUPTSTADT HANNOVER Bun venit în Hannover! Informații pentru oameni din România Cuprins Fiți bineveniți!... Birourile pentru cetățeni Die Bürgerämter... Ajutor la căutarea unei locuințe / la căutarea

Mehr

Lecţia 2 / Lektion 2. Grammatik / Gramatică

Lecţia 2 / Lektion 2. Grammatik / Gramatică Lecţia 2 / Lektion 2 Grammatik / Gramatică Pronumele personal / Das Personalpronomen Pronumele personal înlocuieşte substantivul şi are două forme. El este fie subiectul, fie obiectul actiunii. / Das Personalpronomen

Mehr

E21 Hochschulausbildung

E21 Hochschulausbildung E21 Hochschulausbildung I. WORTSCHATZ 1. Künste oder Wissenschaften? Kreuzen Sie die entsprechende Spalte für jedes der folgenden Studienfächer an: Arte sau ştiinţe? Bifaţi coloana corespunzătoare pentru

Mehr

LEGE Nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România

LEGE Nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România LEGE Nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România Text în vigoare începând cu data de 18 octombrie 2007 Text actualizat

Mehr

Informationsmaterialien zu den Themen Arbeitslosengeld II (ALG II) / Sozialgeld

Informationsmaterialien zu den Themen Arbeitslosengeld II (ALG II) / Sozialgeld Berlin-Brandenburgschlesische Oberlausitz e.v. Informationsmaterialien zu den Themen Arbeitslosengeld II (ALG II) / Sozialgeld Materiale informative privind tematica legată de alocaţia de şomaj II (ALG

Mehr

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a Test 1 CITIT. Localitatea......

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a Test 1 CITIT. Localitatea...... CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a 2014 Test 1 CITIT Şcoli și secții cu predare în limba germană maternă Judeţul / sectorul... Localitatea...

Mehr

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1997 Ausgegeben am 6. Mai 1997 Teil III

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1997 Ausgegeben am 6. Mai 1997 Teil III P. b. b. Erscheinungsort Wien, Verlagspostamt 1030 Wien BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH Jahrgang 1997 Ausgegeben am 6. Mai 1997 Teil III 73. Abkommen zwischen der Republik Österreich und

Mehr

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI. Admiterea 2016 LICENŢĂ

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI. Admiterea 2016 LICENŢĂ FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Admiterea 2016 LICENŢĂ Adresa: Str. Sindicatelor nr. 7, telefon: 0264-405300/5905 Web page: http://www.psiedu.ubbcluj.ro REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI

Mehr

(Comunicări) COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE COMISIA EUROPEANĂ

(Comunicări) COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE COMISIA EUROPEANĂ 29.3.2014 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 92/1 II (Comunicări) COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE COMISIA EUROPEANĂ COMUNICARE A COMISIEI referitoare

Mehr

Întrebări frecvente cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova

Întrebări frecvente cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova Întrebări frecvente cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova (după toate probabilităţile, începând cu 28 aprilie 2014) 1. Care sînt actele

Mehr

Broșură pentru îngrijitoare și îngrijitori de persoane în Austria. Broschüre für PersonenbetreuerInnen in Österreich. in rumänischer Sprache

Broșură pentru îngrijitoare și îngrijitori de persoane în Austria. Broschüre für PersonenbetreuerInnen in Österreich. in rumänischer Sprache Broșură pentru îngrijitoare și îngrijitori de persoane în Austria Broschüre für PersonenbetreuerInnen in Österreich in rumänischer Sprache Broșură pentru îngrijitoare și îngrijitori în Austria SUNT ANGAJATĂ/ANGAJAT,

Mehr

Persönliche Korrespondenz Grußtexte

Persönliche Korrespondenz Grußtexte - Hochzeit Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Glückwünsche an ein frisch verheiratetes Paar Die allerbesten Wünsche zur Hochzeit,

Mehr

Persönliche Korrespondenz Grußtexte

Persönliche Korrespondenz Grußtexte - Hochzeit Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Glückwünsche an ein frisch verheiratetes Paar Die allerbesten Wünsche zur Hochzeit,

Mehr

Bine ati venit. în Gelsenkirchen! Informatii importante pentru imigrantii recenti. Willkommen. in Gelsenkirchen!

Bine ati venit. în Gelsenkirchen! Informatii importante pentru imigrantii recenti. Willkommen. in Gelsenkirchen! Bine ati venit în Gelsenkirchen! Informatii importante pentru imigrantii recenti Willkommen in Gelsenkirchen! Wichtige Informationen für neu Zugewanderte Willkommen in Gelsenkirchen Willkommen in Gelsenkirchen!

Mehr

COMPUTER: Misiunea Berlin. 9 noiembrie, Orele 20:35. Ai 15 minute pentru a finaliza misiunea. Dar ai pe cineva în cârcă.

COMPUTER: Misiunea Berlin. 9 noiembrie, Orele 20:35. Ai 15 minute pentru a finaliza misiunea. Dar ai pe cineva în cârcă. Episodul 24 Ceasul se învârte Ana regăseşte cutiuńa de metal pe care a ascuns-o în anul 1961. Nu reuşeşte însă s- o deschidă fiindcă a ruginit. Când totuşi reuşeşte, găseşte înăuntru o cheie veche. Să

Mehr

Das Erste Rumänische Lesebuch für Anfänger

Das Erste Rumänische Lesebuch für Anfänger Drakula Arefu Das Erste Rumänische Lesebuch für Anfänger Stufen A1 und A2 zweisprachig mit rumänisch-deutscher Übersetzung Audiodateien auf lppbooks.com erhältlich 1 www.lppbooks.com www.dual-language-graded-readers-for-beginners.com

Mehr

doriţi să trăiţi Şi să munciţi în FranKFurt sau offenbach?

doriţi să trăiţi Şi să munciţi în FranKFurt sau offenbach? doriţi să trăiţi Şi să munciţi în FranKFurt sau offenbach? Informaţii privind situaţii importante de viaţă: RUMÄNISCH SĂNĂTATEA LOCUINȚA MUNCA SOSIREA > Am auzit că La mine a fost astfel Cineva m-a sfătuit

Mehr

CONCURSUL PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE/ CATEDRELOR DECLARATE VACANTE/ REZERVATE ÎN ÎNVĂłĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA PENTRU

CONCURSUL PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE/ CATEDRELOR DECLARATE VACANTE/ REZERVATE ÎN ÎNVĂłĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA PENTRU CENTRUL NAłIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE DIRECłIA GENERALĂ EDUCAłIE ŞI ÎNVĂłARE PE TOT PARCURSUL VIEłII CONCURSUL PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE/ CATEDRELOR DECLARATE VACANTE/ REZERVATE ÎN ÎNVĂłĂMÂNTUL

Mehr

DORIŢI SĂ TRĂIŢI ŞI SĂ MUNCIŢI ÎN FRANKFURT SAU OFFENBACH?

DORIŢI SĂ TRĂIŢI ŞI SĂ MUNCIŢI ÎN FRANKFURT SAU OFFENBACH? DORIŢI SĂ TRĂIŢI ŞI SĂ MUNCIŢI ÎN FRANKFURT SAU OFFENBACH? Informaţii privind situaţii importante de viaţă: SĂNĂTATEA LOCUINŢA MUNCA SOSIREA Am auzit că La mine a fost astfel Cineva m-a sfătuit să fac

Mehr

POVESTIREA ÎN PREDAREA LIMBII GERMANE ERZÄHLEN IM DEUTSCHUNTERRICHT

POVESTIREA ÎN PREDAREA LIMBII GERMANE ERZÄHLEN IM DEUTSCHUNTERRICHT POVESTIREA ÎN PREDAREA LIMBII GERMANE ERZÄHLEN IM DEUTSCHUNTERRICHT prof. Friciu Zita Cristina Grup Școlar Lucian Blaga Reghin, jud. Mureș Povestirea, comunicarea verbala sunt foarte importante pentru

Mehr

Instrucţiuni de completare

Instrucţiuni de completare Instrucţiuni de completare Instrucţiuni de completare din partea Agenţiei Federale de Ocupare a forţei de Muncă pentru formularul de solicitare a indemnizaţiei de şomaj II Instrucţiunile de completare

Mehr

JUCATI RESPONSABIL. DORIM CA JOCUL SĂ RĂMÂNĂ CEVA PLĂCUT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ.

JUCATI RESPONSABIL. DORIM CA JOCUL SĂ RĂMÂNĂ CEVA PLĂCUT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ. JUCATI RESPONSABIL. DORIM CA JOCUL SĂ RĂMÂNĂ CEVA PLĂCUT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ. Caseta tehnică PG Enterprise AG Herrengasse 19/III I 8010 Graz Tel. +43 316 822082 www.pg-enterprise.at www.pg-enterprise.at

Mehr

Punctul 2 pe ordinea de zi. Comitetul Executiv şi Consiliul de Supraveghere propun aprobarea de către adunarea generală a următoarei hotărâri:

Punctul 2 pe ordinea de zi. Comitetul Executiv şi Consiliul de Supraveghere propun aprobarea de către adunarea generală a următoarei hotărâri: Punctul 2 pe ordinea de zi Comitetul Executiv şi Consiliul de Supraveghere propun aprobarea de către adunarea generală a următoarei hotărâri: Distribuirea profitului bilanţier evidenţiat în situaţiile

Mehr

Bewerbung: Deutsch - Rumänisch. adeverinţă de efectuare a practicii

Bewerbung: Deutsch - Rumänisch. adeverinţă de efectuare a practicii Bewerbung: Deutsch - Rumänisch Substantive Arbeitszeit Teilzeitbeschäftigung Vollzeitbeschäftigung Teilzeitarbeit Probezeit Überstunde Schichtarbeit Arbeitszeit Referenzen Arbeitsprobe Empfehlungsschreiben

Mehr

aplicare: română - germană adeverinţă de efectuare a practicii

aplicare: română - germană adeverinţă de efectuare a practicii aplicare: română - germană Substantive timp de lucru muncă cu fracţiune de normă muncă cu normă întreagă muncă cu fracţiune de normă perioadă de probă oră suplimentară muncă în schimburi timp de lucru

Mehr