SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL"

Transkript

1 SAKSAMAA ABIKS UUEL ALGUSEL

2 Selle voldiku eesmärk on pakkuda kasulikku teavet Saksamaale tulekuks. Siin tutvustatakse toimingud, mida tuleb enne ja pärast Saksamaale saabumist teha. Samuti loetletakse kasulikke aadresse, kuhu abi saamiseks pöörduda. FAKTE SAKSAMAA KOHTA Saksamaa on suurima rahvaarvuga ELi liikmesriik. Ta ulatub Põhja- ja Balti merest põhjas Alpideni lõunas. Riiki läbivad Euroopa suurimad jõed Rein, Doonau ja Elbe. Saksamaa on föderaalne vabariik. Õigusloome eest vastutavad iga nelja aasta järel otsestel valimistel valitav Bundestag, ja Bundesrat, kus on 69 esindajat 16 liidumaalt (Bundesländer). Liidumaadeks on Baden-Württemberg, Baier, Berliin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Põhja-Reini-Vestfaal, Reini-Pfalz, Saarimaa, Saksimaa, Saksi-Anhalt, Schleswig-Holstein ja Tüüringi. Saksamaa on ka ÜRO, Euroopa Liidu, NATO ja G8 liikmesriik.

3 Pindala: km² Rahvaarv: 82 miljonit Riigikeel: saksa keel Rahaühik: euro MIDA ON VAJA TEADA ENNE SAKSAMAALE TÖÖLE MINEKUT? Teavet on võimalik leida EURES (European Employment Services) süsteemi abil, mis on loodud Euroopa Komisjoni poolt eesmärgiga lihtsustada töötajate vaba liikumist. EURES süsteem on keskne andmebaas, kus on: juurdepääs tööpakkumistele üle terve Euroopa, sh. Saksamaa info elamise - ja töötingimuste kohta Euroopa riikides EURES nõustajad vastava riigi tööametites annavad nõu tööjõu liikumise osas. Kui soovite isiklikumat nõustamist, võite pöörduda Eesti Töötukassa esindusse, kus töötavad EURES nõustajad, vaata ja Eesti kodanikud võivad siseneda Saksamaale nii kehtiva passi kui ID-kaardi alusel ning viibida Saksamaal kuni 3 kuud. Elamisluba ei ole vajalik. Euroopa Liidu kodanikele annab Välismaalaste amet oma ametikohustuste järgselt tõendi ühtse elamisõiguse omamise kohta Bescheinigung über das gemeinschaftliche Aufenthaltsrecht (EU elamisõigus). Euroopa Liidu kodanikud ja nende perekonnaliikmed peavad Saksamaale elama, tööle või õppima asudes end registreerima elukohajärgse omavalitsuse elanike registribüroos (Meldebehörde või Einwohnermeldeamt). Seda tuleb teha reeglina 1 nädala jooksul, mõnedes Saksa liidumaades - 2 nädala jooksul. Sealsamas saab esitada ka vajalikud andmed elamisõigust kinnitava tõendi saamiseks (vt. ülal). Registribüroo edastab andmed Välismaalaste ametile (Ausländerbehörde). Seega polegi Euroopa Liidu kodanikul reeglina vajadust Välismaalaste ametisse kohale minna. Alates 1. maist 2011 ei ole tööluba ega nn. tööturueesõiguse kontrollimine tööameti (Bundesagentur für Arbeit) poolt enam vajalik Eesti kodanike suhtes. Teiste riikide kodanikud või kodakondsuseta alalised Eesti elanikud vajavad Saksamaal töötamiseks tööluba, mida reeglina peab taotlema viisa vormis Saksa saatkonnas Tallinnas. Viisalõiv on 60.- eurot. Esitada tuleb tööleping ja tervisekindlustus. Lisainfo:

4 TÖÖALASED ÕIGUSED Teavet tööalastest õigustest ning elamis- ja töötamistingimuste kohta Saksamaal leiate Saksamaa Tööagentuurist (Agenturen für Arbeit). Tööotsijad võivad end Tööagentuuris arvele võtta ning kasutada kohapeal või Internetis töökoha otsimisel töökoha infoteenuste süsteemi SIS (Stelleninformationsservice). Saksamaal võib tööle asuda alates 15. eluaastast (Jugendarbeitsschutzgesetz). Töötaja tööle asudes peab tööandja hiljemalt ühe kuu jooksul esimesest töötamise päevast arvates fikseerima kirjalikult põhilised töötamise tingimused (töövõtja ning tööandja nimi; ametinimetus ning -kirjeldus; töösuhte alguskuupäev, töökoht ning tööandja aadress; palk ning palga maksmise sagedus; töötunnid; puhkust, pensionikorraldust ning haiguskindlustust puudutav info; töölepingu lõpetamise etteteatamise tähtajad; vallandamise reeglid ning kehtivad kollektiivlepingud). Saksamaal ei eksisteeri riiklikult fikseeritud miinimumpalka, ent kehtivad ametiühingutega kooskõlastatud palgatingimuste kollektiivlepingud. Tööaega reguleerivad Tööaja seadus (Arbeitszeitgesetz), kollektiivlepingud ning ettevõtte sisekorrareeglid. Töönädala pikkus on tavaliselt tundi. Töötajal on õigus puhkepausile vähemalt 30 minutit, kui ta töötab üle 6 tunni järjest ning 11-le puhkusetunnile 24-tunnise perioodi jooksul. Aastast puhkust võimaldatakse töötajatele sõltuvalt hõive sektorist tööpäeva aastas (Bundesurlaubsgesetz). Kui töötajale rakendatakse katseaega, peab see olema kirjalikult fikseeritud ning katseaeg võib kesta kuni 6 kuud. Töölepingu lõpetamisest etteteatamise tähtaeg on minimaalselt 4 nädalat ning katseajal 14 päeva (Bürgerliches Gesetzbuch). Paljudel juhtudel on töötingimused ja muud suhted töötaja ning tööandja vahel reguleeritud ametiühingu organisatsioonide ja tööandja organisatsioonide vaheliste kollektiivlepingutega. Kaks peamist ametiühingute katusorganisatsiooni on ning Lisainfot Saksamaa tööseadusandluse kohta on võimalik leida ning MAKSUD Saksamaal tööle asudes on vajalik elukohajärgsest registribüroost või linnavalitsusest (Einwohnermeldeamt, Rathaus) taotleda isiklik maksukaart (Lohnsteuerkarte). Tööandja on kohustatud maha arvama Teie palgast tulumaksu ning maksab selle otse maksuametile. See, milliseks kujuneb Teie lõplik maksukoormus, oleneb Teie personaalsest olukorrast (perekonnaseisust, laste arvust, elukohast jne). Kõige kõrgemad maksumäärad kehtivad vallalistele inimestele, kõige soodsamad on tingimused abielus ja lapsi omavatele inimestele.

5 Saksamaal on tegemist astmelise tulumaksuga, mida reguleeritakse Tulumaksuseadusega (Einkommensteuergesetz). Üksikisiku tulumaksu määr jääb maksuaastal vahemikku 14-45%. Tulumaks % Töötasu (EUR) 0 Kuni % % % ja rohkem Maksuaasta lõpeb Saksamaal 31. detsembril. Saksamaa on üks riike, kus maksukoormus töötaja ja tööandja vahel on jaotunud võrdselt 50:50. Töötaja palgast maha arvatav sotsiaalkindlustusmaks tervisekindlustus, pensionikindlustus, töötuskindlustus ja hoolduskindlustus moodustab kokku ligikaudu 21% töötaja sissetulekust. Saksamaal kehtib ka kirikumaks, mida peavad maksma protestantliku või Rooma-Katoliku kiriku liikmed. Kirikumaksu suurus on 8-9% kuusissetulekust. Kaudsetest maksudest on käibemaks Saksamaal sõltuvalt tootest või teenusest 7-19 %. Lisaks veel aktsiisimaksud alkoholile, tubakale ja mootorikütusele. Saksamaa maksusüsteemiga on võimalik lähemalt tutvuda ning SOTSIAALKINDLUSTUS Saksamaal jaguneb sotsiaalkindlustussüsteem järgmiselt: tervise-, õnnetusjuhtumi- ning töötuskindlustus, pensionid ja sotsiaalhoolekanne. Saksamaal toimub ligipääs sotsiaalkindlustussüsteemile läbi tervisekindlustuse fondide. FIE-del on võimalus valida kohustusliku-, vabatahtliku- või eratervisekindlustuse vahel. Töötajal on õigus valida endale tervisekindlustusfond ning sellest tuleb informeerida oma tööandjat. Tööandja kohustuseks on töötaja tervisekindlustusfondis registreerida. Tervisekindlustusfond korraldab töötuskindlustuse, hoolduskindlustuse ning pensionikorraldusega seotud registreeringud ning väljastab sotsiaalkindlustust tõendavad dokumendid. Töölepinguga töötajad on kohustuslikus korras kindlustatud. Tervisekindlustus hakkab kehtima esimesest sotsiaalmaksu maksest. Lisainfot sotsiaalkindlustuse kohta leiate Suuremad tervisekindlustusfondid Saksamaal on: AOK (Allgemeine Ortskrankenkasse), BKK (Betriebskrankenkasse), TKK (Techniker Krankenkasse), DAK (Deutsche Angestellten-Krankenkasse).

6 Kui haigestute tuleb pöörduda arsti poole ning esitada tööandjale tõend haigestumise kohta hiljemalt 3 tööpäeva jooksul. Töötaja haigestumise puhul maksab tööandja töötajale 100% töötaja palgast kuni 6 nädala jooksul. Pikema haiguse puhul maksab haigushüvitist (Krankengeld) edasi kindlustus ning hüvitise suurus on ligikaudu 70% netopalgast, maksimaalseks maksmise kestuseks on 1.5 aastat. Lisainfot leiate Lastetoetust on õigus saada isikutel, kes elavad ja töötavad Saksamaal. Seda makstakse vanematele või hooldajatele kuni lapse 18 aastaseks saamiseni. Lastetoetuse suurus sõltub laste arvust. Lisainfo Töötutoetuse saamiseks Saksamaal tuleb end Tööagentuuris registreerida ning seda hiljemalt 3 kuu jooksul peale töösuhte lõppemist. Töötutoetuse saamiseks peab isik olema registreerimisele eelneva 2 aasta jooksul vähemalt 360 päeva töötanud. Toetuse suurus ning maksete kestus sõltub eelnevast palgast ning töösuhte kestusest. Lisainfot erinevate töötule makstavate toetuste kohta leiate Töötuskindlustushüvitis Töötuna registreeritud isik, kellele on määratud Eestis töötuskindlustushüvitis, võib minna tööd otsima ka teistesse liikmesriikidesse kuni kolmeks kuuks hüvitisele õigust kaotamata. Eelnevalt soovitame tutvuda siseriiklike eritingimustega. Lisainfo saamiseks pöörduge Pension Saksamaal on vanaduspensioniiga nii meestel kui naistel 67 eluaastat (on sündinud peale a.). Kõigil isikutel, kes on jõudnud vanaduspensioniikka ning kellel on täidetud minimaalne kindlustusperiood viis aastat on õigus vanaduspensionile. 67 aastased isikud, kellel on kindlustusperioodi vähemalt 35 aastat on õigus pikaaegselt kindlustatud isikutele mõeldud vanaduspensionile. Lisainfot pensionite kohta on võimalik leida Lähemalt sotsiaalkindlustusest Saksamaal

7 TERVISHOID Saksamaad külastavad inimesed, kellel on kaasas Euroopa ravikindlustuskaart või ravikindlustuskaardi asendussertifikaat, saavad vajaminevat arstiabi samadel tingimustel Saksamaa kindlustatutega. Euroopa ravikindlustuskaardi ja ravikindlustuskaardi asendussertifikaadi annab välja elukohajärgne Eesti Haigekassa osakond ning kaardi väljastamine on tasuta. Saksamaal arstiabi saamiseks pöörduge ükskõik millisesse riiklikku tervishoiuteenistusse (Allgemeine Ortskrankenkasse ehk AOK). Perearsti või erialaspetsialisti juurde pääsemiseks tuleb eelnevalt aeg telefoni teel kokku leppida. Haiglaravile pääseb arsti saatekirja alusel. Haigla võtab patsiendi nimel ühendust haigekassaga, et saada vajalik kinnitus ravikulude katmiseks. Kiire probleemi korral võib abi otsida kiirabiarstilt (Ärztlicher Notdienst) või nõuandetelefonilt (Ärztlicher Bereitschaftsdienst), kelle numbreid avaldab kohalik ajakirjandus. Patsiendi omavastutustasud: Arstiabi - 10 EUR kvartalis ja arsti kohta Hambaravi - 10 EUR kvartalis ja hambaarsti kohta. Proteeside puhul (nt hädavajalikud parandused) tasub patsient 50% kuludest Ravimid ja sidumisvahendid üldjuhul 10% kuludest, vähemalt 5 EUR, kuid mitte rohkem kui ravimi maksumus ja maksimaalselt 10 EUR Raviteenused - 10% kuludest + 10 EUR saatekirja kohta Haiglaravi - voodipäevatasu 10 EUR, maksimaalselt 28 päeva kalendriaastas. Kuni 18-aastased ei pea maksma ravimitele, sidumisvahenditele ja raviteenustele kehtestatud omavastustustasu. Omavastutustasudest on vabastatud ka rasedad, kellele määratakse ravimeid, sidumisvahendeid või raviteenuseid seoses rasedusega. Lisainfot tervishoiu kohta leiate ning TÖÖ OTSIMINE Tasub meeles pidada, et tööandjad eeldavad tööotsijailt saksa keele oskust. Esimese sammuna Saksamaal töö otsimiseks, soovitame võtta ühendust elukohajärgse Eesti Töötukassa esindusega oma kodumaal. Sealsed EURES nõustajad oskavad nõu anda, kuidas Saksamaal tööd leida. EURES nõustajaid on võimalik leida EURES interneti lehekülje kaudu ning

8 Saksamaal olles võivad tööotsijad end arvele võtta Tööagentuuris (Agenturen für Arbeit) ning kasutada kohapeal või Internetis töökoha otsimisel töökoha infoteenuste süsteemi SIS (Stelleninformationsservice). Lisainfot leiate Riiklike töövahendajate kõrval eksisteerib Saksamaal ka suur hulk töövahendusega tegelevaid erafirmasid. Tööpakkumisi on võimalik leida ka suurematest päevalehtedest ning erialaväljaannetest: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel Magazin, Focus Magazin, Stern Magazin, Die Tageszeitung, Frankfurter Rundschau, Die Welt, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung. Kasulikke aadresse tööotsinguteks:

9 ELUASE Saksamaal on elukoha registreerimine elukohajärgse omavalitsuse elanike registreerimise büroos kohustuslik kõigile, kes plaanivad jääda riiki kauemaks kui 3 kuud, pädevad asutused leiate aadressil Registreeruda tuleb üldreeglina ühe nädala jooksul elamispinnale sissekolimise hetkest alates. Sissekirjutamise kohustusest on vabastatud inimesed, kes elavad vähem kui kaks kuud hotellides, kämpingutes, jms. kohtades. Baden-Württembergis ja Sachsenis tuleb end registreerida, kui reis on pikem kui 1 kuu, Nordrhein-Westfalenis, Niedersachsenis ja Brandenburgis - kui külastusaeg on pikem kui 2 kuud. Elamispinna leidmiseks on võimalik kasutada järgmisi allikaid: kohalik ajakirjandus tulles Saksamaale üksi ning olles valmis jagama elamispinda teise, esialgu võõra inimesega, on võimalus kasutada korteriühistute (Wohngemeinschaften, nn. WG) võimalusi). paljudes ülikoolilinnades on võimalik lühemaks ajaperioodiks üürida soodsalt elamispinda (mõnikord ülikoolilinnakus eneses). kinnisvaraagentuuride kaudu elamispinda otsides peab arvestama, et tavaliselt võetakse vahendustasuks ühe või kahe kuu üür. Usaldusväärsed kinnisvarafirmad kuuluvad erialastesse ühendustesse (Ring Deutscher Makler või Verband Deutscher Makler). Majutusvõimalusi on võimalik leida Info hotellide kohta ning Soodsad peatuskohad noortele Telkimine on Saksamaal lubatud vaid selleks ette nähtud kohtades. Vajalikku teavet jagab Saksa kämpinguklubi (Deutscher Camping Club) HARIDUS Haridussüsteem Saksamaal on korraldatud liidumaade tasandil, mistõttu hariduskorraldus piirkonniti on erinev. Lasteaiaealised on lapsed vanuses 3-6 eluaastat. Saksamaal on seaduse järgi koolikohuslased kõik lapsed vanuses 6-15/16 eluaastat. Peale põhikooli klassi spetsialiseeruvad õpilased nelja eri tüüpi keskhariduse vahel: Gymnasium (kõige kõrgem tase, eesmärk ettevalmistused ülikooli sisseastumiseks, kokku õpinguid klassi), Realschule (vahepealne tase, headel õpilastel võimalik jätkata õpinguid gümnaasiumis või kutseõppeasutuses, kokku õpinguid 10 klassi), Hauptschule (kõige vähem akadeemiline, kokku õpinguid 9 klassi) ning Gesamtschule (hõlmab võimalusi eelnevast kolmest mudelist). Edasi on õpilastel võimalus minna haridust omandama kutsekooli või kõrgkkooli.

10 Lisainfot Saksamaa haridusasutuste kohta on võimalik leida: - lasteaiad: - riigikoolid: - erakoolid: - rahvusvahelised koolid: - kõrgkoolid: Tööotsijal on vajadusel kohustus esitada dokumente, mis tõendavad välisriigis omandatud hariduse kehtivust Saksamaal. NARIC - National Academic Recognition Information Centre on rahvusvaheline riiklik koostöövõrgustik, mis tegeleb hariduskvalifikatsioonide alase info jagamise ning tunnustamise küsimustega. Lisainfot leiate Haridussüsteemide ja õppimisvõimaluste kohta pakub infot Euroopa PLOTEUS portaal KASULIKUD KONTAKTANDMED Eesti Vabariigi Suursaatkond Berliinis Hildebrandstrasse 5, Berlin Tel: (49 30) Faks: (49 30) E-post: embassy.berlin@mfa.ee Web: Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkond Tallinnas Toom-Kuninga 11, Tallinn Tel: Faks: E-post: info@tallinn.diplo.de Web: Saksamaa Välisministeerium (Auswärtiges Amt) Saksamaa Tööagentuur (Bundesagentur für Arbeit) Saksamaa Töö- ja Sotsiaalministeerium (Bundesministerium für Arbeit und Soziales) Eesti EURES kodulehekülg: Välismaalastest tööotsijatele suunatud portaal (info nii vabade töökohtade kui elamis- ja töötingimuste kohta):

11 Sotsiaalkindlustus (Deutsche Sozialversicherung) (Bundesministerin für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) Tervisekindlustus (die Gesundheitskasse) (die gesetzlichen Krankenkassen) Maksuamet (Bundeszentralamt für Steuern) (Bundesministerium der Finanzen) Ametiühingud Hädaabinumbrid Kiirabi ja tuletõrje 112, politsei 110

12 MEELESPEA Saksamaale sõites tehke kindlaks, et Teil on olemas järgmised asjad: kehtiv Eesti pass või kehtiv ID-kaart Euroopa ravikindlustuskaart, piisavalt raha arstiabi jaoks õnnetusjuhtumi korral või eratervisekindlustus (pole kohustuslik) vajalikud U-vormid (U1, U2) koopiad sünnitunnistustest ja muudest perekonnaseisu tõenditest elulugu, kandideerimisavaldus ja endiste tööandjate soovituskirjad kutsekvalifikatsiooni tõendatud tõlge elamispind piirkonnas, kuhu Te minna kavatsete piisavalt raha kuni esimese töötasu saamiseni või vajadusel koju pöördumiseni Kui Teil on ülalkirjeldatu kohta küsimusi, pöörduge Teile sobivasse Eesti Töötukassa esindusse. Toetab Euroopa Liit

AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL

AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL AUSTRIA ABIKS UUEL ALGUSEL Käesoleva trükise eesmärk on pakkuda kasulikku teavet Austriasse tööle minekuks. Trükis annab ülevaate toimingutest, mis on vajalikud enne Austriasse suundumist ja pärast kohalejõudmist.

Mehr

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid

GU BKS Access. Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele. Üheukselised süsteemid TOOTEINFO GU BKS Access Läbipääsukontrollisüsteemid ühe- ja mitmeukselistele süsteemidele Üheukselised süsteemid Väljumiste loenduriga kombineeritud juhtimispult Läbipääsusüsteemi juhtimispult siseruumidele

Mehr

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 201_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer-

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer- Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer- Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer mit Staatsangehörigkeit eines EU-/EWR-Staates, die in der Bundesrepublik Deutschland weder einen Wohnsitz noch ihren

Mehr

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei

Bei Ehegatten/Lebenspartnern, die beide Arbeitslohn beziehen: Wir beantragen die Steuerklassenkombination drei/fünf vier/vier fünf/drei Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR)

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR) Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG für 201_ (Anlage Grenzpendler EU/EWR) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer mit Staatsangehörigkeit eines

Mehr

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove EUROOPASSE ÕPPIMA 2008 Tallinn 2008 Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove 1 SISUKORD EESSÕNA...3 1. MILLEST ALUSTADA?...5 1.1 Ettevalmistused...6 1.2 Infoallikad...6 1.3 Võimalused välismaal õppimiseks...8

Mehr

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove

EUROOPASSE ÕPPIMA. Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove EUROOPASSE ÕPPIMA 2006 Tallinn 2006 Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove Koostanud: Karjäärinõustamise Teabekeskus Kadri Eensalu Katrin Mälksoo Margit Rammo Täname koostöö eest: Epp Kirss Põhja-Ameerika

Mehr

JÄHRLICHE STATISTISCHE GESAMTAUFSTELLUNG nach 30a Nr. 2 VOL/A

JÄHRLICHE STATISTISCHE GESAMTAUFSTELLUNG nach 30a Nr. 2 VOL/A Die nachfolgenden Übersichten beruhen auf den dem BMWA von den öffentlichen Auftraggebern zur Verfügung gestellten Daten. Sie erheben keinen Anspruch auf Richtigkeit und Vollständigkeit. JÄHRLICHE STATISTISCHE

Mehr

Aktuelle Grundgehaltssätze der Besoldungsordnung A im Bund und in den Ländern

Aktuelle Grundgehaltssätze der Besoldungsordnung A im Bund und in den Ländern 1. Bund 2. Baden-Württemberg 3. Bayern 4. Berlin 5. Brandenburg 6. Bremen 7. Hamburg 8. Hessen 9. Mecklenburg-Vorpommern 10. Niedersachsen 11. Nordrhein-Westfalen 12. Rheinland-Pfalz 13. Saarland 14. Sachsen

Mehr

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern Die Evangelische in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern NORDRHEIN- WESTFALEN BREMEN SCHLESWIG- HOLSTEIN BADEN- WÜRTTEMBERG HESSEN HAMBURG NIEDERSACHSEN SACHSEN- ANHALT THÜ RINGEN

Mehr

Kohtulahendite kogumik

Kohtulahendite kogumik Kohtulahendite kogumik KOHTUJURISTI SEISUKOHT ELEANOR SHARPSTON 1 esitatud 26. märtsil 20121 Kohtuasi C-83/12 PPU Minh Khoa Vo (eelotsusetaotlus, mille on esitanud Bundesgerichtshof (Saksamaa)) Eelotsuse

Mehr

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern Die Evangelische in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern NORDRHEIN- WESTFALEN BREMEN SCHLESWIG- HOLSTEIN HESSEN HAMBURG NIEDERSACHSEN THÜ RINGEN SACHSEN- ANHALT MECKLENBURG-

Mehr

Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU OTSUS

Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU OTSUS EUROOPA KOMISJON Brüssel, 13.9.2012 COM(2012) 493 final C7-0294/12 Ettepanek: EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU OTSUS Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondi kasutuselevõtmise kohta kooskõlas eelarvedistsipliini

Mehr

Aktuelle Grundgehaltssätze der Besoldungsordnung A im Bund und in den Ländern

Aktuelle Grundgehaltssätze der Besoldungsordnung A im Bund und in den Ländern 1. Bund 2. Baden-Württemberg 3. Bayern 4. Berlin 5. Brandenburg 6. Bremen 7. Hamburg 8. Hessen 9. Mecklenburg-Vorpommern 10. Niedersachsen 11. Nordrhein-Westfalen 12. Rheinland-Pfalz 13. Saarland 14. Sachsen

Mehr

1.493 Spielhallenkonzessionen Spielhallenstandorte Geldspielgeräte in Spielhallen

1.493 Spielhallenkonzessionen Spielhallenstandorte Geldspielgeräte in Spielhallen Neue Bundesländer 255 von 255 Kommunen Stand: 01.01.2012 1.493 Spielhallenkonzessionen 1.108 Spielhallenstandorte 14.850 Geldspielgeräte in Spielhallen Einwohner pro Spielhallenstandort 2012 Schleswig-

Mehr

Gewerbliche Unternehmensgründungen nach Bundesländern

Gewerbliche Unternehmensgründungen nach Bundesländern Gewerbliche Unternehmensgründungen nach Bundesländern Gewerbliche Unternehmensgründungen 2005 bis 2015 in Deutschland nach Bundesländern - Anzahl Unternehmensgründungen 1) Anzahl Baden-Württemberg 52.169

Mehr

Gewerbeanmeldungen nach Bundesländern

Gewerbeanmeldungen nach Bundesländern Gewerbeanmeldungen nach Bundesländern Gewerbeanmeldungen 2005 bis 2015 in Deutschland nach Bundesländern - Anzahl Gewerbeanmeldungen 1) Anzahl Baden-Württemberg 111.044 109.218 106.566 105.476 109.124

Mehr

DEUTSCHES SPORTABZEICHEN

DEUTSCHES SPORTABZEICHEN 2009 Veränderung zum Anteil DSA zur 2008 Jugend Erwachsene Gesamt Vorjahr Bevölkerung des BL* Baden-Württemberg** 73.189 33.054 106.243 103.451 2.792 2,70% 0,99% Bayern 134.890 23.690 158.580 160.681-2.101-1,31%

Mehr

Spielhallenkonzessionen Spielhallenstandorte Geldspielgeräte in Spielhallen

Spielhallenkonzessionen Spielhallenstandorte Geldspielgeräte in Spielhallen Alte Bundesländer 1.377 von 1.385 Kommunen Stand: 01.01.2012 13.442 Spielhallenkonzessionen 8.205 Spielhallenstandorte 139.351 Geldspielgeräte in Spielhallen Einwohner pro Spielhallenstandort 2012 Schleswig-

Mehr

DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015

DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015 DEUTSCHER FRÜHLING IN ESTLAND 2015 DER DEUTSCHE FRÜHLING IST DIE ZENTRALE VERANSTALTUNG ZUR PRÄSENTATION DEUTSCHLANDS IN ESTLAND Idee des Deutschen Frühlings Deutschland wird in Estland mit viel Sympathie

Mehr

Valimisea langetamine

Valimisea langetamine Valimisea langetamine Valitud välisriikide kogemus ja õiguslikud kaalutlused Kristen Kanarik Tallinn, 12.12.2011.a. Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talitus Õiguspoliitika osakond Väljaandja: Justiitsministeerium

Mehr

Auswertung. Fachabteilung Entwicklung 1991 bis 2003 Kinderheilkunde -14,09% Kinderchirurgie -29,29% Kinder- und Jugendpsychiatrie 5,35% Gesamt -13,00%

Auswertung. Fachabteilung Entwicklung 1991 bis 2003 Kinderheilkunde -14,09% Kinderchirurgie -29,29% Kinder- und Jugendpsychiatrie 5,35% Gesamt -13,00% Bundesrepublik gesamt Anzahl der Kinderabteilungen Kinderheilkunde -14,09% Kinderchirurgie -29,29% Kinder- und Jugendpsychiatrie 5,35% Gesamt -13,00% Anzahl der Kinderbetten Kinderheilkunde -32,43% - davon

Mehr

Grafikanhang zur Vorausberechnung der Studienanfängerzahlen

Grafikanhang zur Vorausberechnung der Studienanfängerzahlen Sekretariat der Ständigen Konferenz der Kultusminister der Länder in der Bundesrepublik Deutschland - IV C - Berlin, den 11.7.212 Grafikanhang zur Vorausberechnung der Studienanfängerzahlen 212-225 Verzeichnis

Mehr

Nutzung pro Jahr [1000 m³/a; Efm o.r.] nach Land und Bestandesschicht

Nutzung pro Jahr [1000 m³/a; Efm o.r.] nach Land und Bestandesschicht 1.10.13 Nutzung pro Jahr [1000 m³/a; Efm o.r.] nach Land und Bestandesschicht Periode bzw. Jahr=2002-2012 ; Land Einheit Hauptbestand (auch Plenterwald) Unterstand Oberstand alle Bestandesschichten Baden-Württemberg

Mehr

EUROOPA KOHTU OTSUS. 9. veebruar 1994 *

EUROOPA KOHTU OTSUS. 9. veebruar 1994 * EUROOPA KOHTU OTSUS 9. veebruar 1994 * [...] Kohtuasjas C-319/92, mille esemeks on Euroopa Kohtule EMÜ asutamislepingu artikli 177 alusel esitatud Bundessozialgerichti eelotsusetaotlus, millega soovitakse

Mehr

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg

Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Der Alltag estnischer Displaced Persons Die Sammlung Hintzer im Herder-Institut Marburg Dorothee M. Goeze Die Sammlung Der Lehrer und Fotograf Karl Hintzer hat in der Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg bis

Mehr

ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA

ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA ARVAMUS OMAVALITSUSKORRALDUSE REFORMI SEADUSE EELNÕU VÄLJATÖÖTAMISKAVATSUSE PÕHISEADUSPÄRASUSE KOHTA I. Kohaliku omavalitsuse (KOV) põhiseadusliku garantii struktuur e. KOV-le põhiseadusega 1 (PS) ja Euroopa

Mehr

TÖÖTAJAPOOLNE TÖÖLEPINGU ERAKORRALINE ÜLESÜTLEMINE TÖÖANDJA KOHUSTUSTE RIKKUMISE KORRAL

TÖÖTAJAPOOLNE TÖÖLEPINGU ERAKORRALINE ÜLESÜTLEMINE TÖÖANDJA KOHUSTUSTE RIKKUMISE KORRAL TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TALLINNAS ERAÕIGUSE INSTITUUT Ingrid Iter TÖÖTAJAPOOLNE TÖÖLEPINGU ERAKORRALINE ÜLESÜTLEMINE TÖÖANDJA KOHUSTUSTE RIKKUMISE KORRAL Magistritöö Juhendaja: mag iur Triinu Hiob

Mehr

Toimivusdeklaratsioon G4222JPCPR

Toimivusdeklaratsioon G4222JPCPR deklaratsioon 1. Tootetüübi unikaalne identifitseerimiskood: CLASSIC, CLASSIC 040-V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING,ECOBLANKET, ECOBLANKET, FactPlus IPB, FactPlus FCB, FactPlus LBB, FactPlus LRB,NATURBOARD,

Mehr

Bevölkerungsentwicklung im Freistaat Sachsen 1990 bis 2025

Bevölkerungsentwicklung im Freistaat Sachsen 1990 bis 2025 Bevölkerungsentwicklung im Freistaat Sachsen 1990 bis 2025 Bevölkerung insgesamt in Tausend 5.000 4.800 4.600 4.400 4.200 4.000 3.800 3.600 3.400 3.200 Bevölkerungsfortschreibung - Ist-Zahlen Variante

Mehr

Üldtingimused Lyonessi liikmetele

Üldtingimused Lyonessi liikmetele Üldtingimused Lyonessi liikmetele Versioon: aprill 2012 Preambul Lyoness Europe AG, asukohaga /Bahnhofstraße 7, CH-9470 Buchs/, ja registrikoodiga CH 170.3.026.427-4 St. Galleni kantoni äriregistris, on

Mehr

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead!

Lektion 1. Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Lektion 1 Hallo! 1. Diese Wörter kennst du schon! Neid sõnu sa juba tead! Auto Radio Motor Cola Pizza Musik a) Campingplatz Fotoapparat Gitarre Volleyball Hamburger Limonade Tasse Vase Bild Kleid Rose

Mehr

1300 tel AKNAD ja UKSED. SÜSTIME SEINAD SOOJAKS ja tuulepidavaks TERMOVAHUGA. Soojustuskonsultatsioon ja Thermi termograafia.

1300 tel AKNAD ja UKSED. SÜSTIME SEINAD SOOJAKS ja tuulepidavaks TERMOVAHUGA. Soojustuskonsultatsioon ja Thermi termograafia. lk 3 Rakvere bussides tulevad kasutusele validaatorid lk 7 Töökuulutused Nüüd ka 6 kohaline! HELISTA 1300 tel. 515 0068 Nr. 4 (892) 29. jaanuar 2016 AKNAD ja UKSED VA L M I S TA M I N E JA PA I G A L D

Mehr

Volks-/ Hauptschule. mittl. Bild. Absch Jahre Jahre Jahre Jahre. Basis (=100%)

Volks-/ Hauptschule. mittl. Bild. Absch Jahre Jahre Jahre Jahre. Basis (=100%) ein Anlass, die Wahl Ihres Stromlieferanten zu überdenken und zu einem reinen zu wechseln? Seite 1 Region Geschlecht Alter Schulbildung des Befragten West Ost M W 14-29 0-9 40-49 50-59 60 + Volks-/ Hauptschule

Mehr

ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS

ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS Tartu Ülikool Õigusteaduskond Lepinguõiguse õppetool Ingeri Luik ARSTI ERIALANE VASTUTUSKINDLUSTUS Magistritöö Juhendaja: tsiviilõiguse dotsent, dr.iur Irene Kull Tartu 2005 2 Sisukord Sissejuhatus...4

Mehr

Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele. Lembit Ida Movek Grupp OÜ

Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele. Lembit Ida Movek Grupp OÜ Energiasäästlikud soojuspumba lahendused hoonetele Lembit Ida Movek Grupp OÜ Renoveerimata hoone ühe aasta soojusbilanss ja kütte maksumus Soojusenergia kaugküttesüsteemist kogus:500 MWh/a maksumus:35850

Mehr

SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006

SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006 SAKSAMAA ÄRITINGIMUSTE ÜLEVAADE 2006 1 ÜLDINFO...2 1.1 Maa ja rahvas... 2 1.2 Poliitiline süsteem... 2 1.2.1 Erakonnad... 2 1.2.2 Liidupresident... 2 1.2.3 Parlament... 3 1.2.4 Valitsus... 3 1.3 Haldusjaotus...

Mehr

DEUTSCHER FRÜHLING 2016

DEUTSCHER FRÜHLING 2016 DEUTSCHER FRÜHLING 2016 DER DEUTSCHE FRÜHLING IST DIE ZENTRALE VERANSTALTUNG ZUR PRÄSENTATION DEUTSCHLANDS IN ESTLAND Idee des Deutschen Frühlings Deutschland wird in Estland mit viel Sympathie betrachtet.

Mehr

L E. Haridusminister Rein Loilc "Eesti on täisväärtusiilc riik." Laupäev Nr 44. Tänasest lehest saate teada: et Eesti on täisväärtuslik rwk.

L E. Haridusminister Rein Loilc Eesti on täisväärtusiilc riik. Laupäev Nr 44. Tänasest lehest saate teada: et Eesti on täisväärtuslik rwk. L E rnrnrnrrrnrrrnnnnrrnnrnrrrr rrrrnnrrrnrnrrnrnnrrrnnrrrrn rnrrnrrröinnrrrrnnrnnrrrnnrnr rnprnnrrr3nnnrrrnrnnnnrrnnnnrfnrrrrnrrrrrrnrnr:onnrrorr;r rprnnnnnpnnpnnnnnnnnnnnhbbhbcrrrr^nrrnnrrnrrrnnpneirri^rn

Mehr

TARTU ÜLIKOOL. Pärnu kolledž. Sotsiaaltöö korralduse osakond. Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA.

TARTU ÜLIKOOL. Pärnu kolledž. Sotsiaaltöö korralduse osakond. Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA. TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledž Sotsiaaltöö korralduse osakond Keio Ziehr EESTI NOORTE RAHVUSVAHELINE VABATAHTLIK TEENISTUS LASTE JA NOORTEGA Lõputöö Juhendaja: Tiiu Kamdron Pärnu 2014 Sisukord Sissejuhatus...

Mehr

MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU

MATHEMATICA, PHYSICA MBDICA VII TARTU EESTI VABARIIGI TAETU ÜLIKOOLI TOIMET«. 4 - ACTA ET CdHMTATIOKES UNIVERSITATIS DORPATENSIS A MATHEMATICA, PHYSICA" MBDICA VII TARTU 1925 EESTI VABARIIGI TARTU ÜLIKOOLI TOIMETUSED ACTA ET COMMEJfTATIOJfES

Mehr

Gründungsstatistik des IfM Bonn im gewerblichen Bereich

Gründungsstatistik des IfM Bonn im gewerblichen Bereich Gründungsstatistik des IfM Bonn im gewerblichen Bereich Gewerbliche Existenzgründungen 2015 und 2016 in Deutschland nach Bundesländern - Anzahl Gewerbliche Existenzgründungen Übernahmen Unternehmensgründungen

Mehr

Estnische Republik wird 100 und zwei bedrohte Vogelarten bekommen 100 Nester

Estnische Republik wird 100 und zwei bedrohte Vogelarten bekommen 100 Nester Estnische Gesellschaft Schweiz im Internet Website der Estnischen Gesellschaft in der Schweiz: www.eestiselts.ch Offizielle Facebook Seite: www.facebook.com/sveitsieestiselts Sie können sich für die Verteilerliste

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND GOETHE-ZERTIFIKAT A1: START DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND Stand: 1. April 2013 Seisuga 1. aprill 2013 Durchführungsbestimmungen LÄBIVIIMISJUHEND 2 / 10 Durchführungsbestimmungen

Mehr

CIV Reisijate ja pagasi rahvusvahelise raudteeveo lepingu ühtsed reeglid

CIV Reisijate ja pagasi rahvusvahelise raudteeveo lepingu ühtsed reeglid CIV Einheitliche Rechtsvorschriften für den Vertrag über die internationale Eisenbahnbeförderung von Personen und Gepäck Anhang A zum Übereinkommen über den internationalen Eisenbahnverkehr (COTIF) vom

Mehr

Tabelle C Arbeitslosigkeit: Übersicht über die Kennziffern

Tabelle C Arbeitslosigkeit: Übersicht über die Kennziffern Tabelle C Arbeitslosigkeit: Übersicht über die Kennziffern BMNr Kennziffer Einheit Jahr Min/Max Städtevergleiche C-A-01 Arbeitslosenquote % 2001/2006 C-A-02 Arbeitslosenquote Frauen % 2004/2006 C-B-01

Mehr

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: FIT IN DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND

GOETHE-ZERTIFIKAT A1: FIT IN DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND GOETHE-ZERTIFIKAT A1: FIT IN DEUTSCH 1 DURCHFÜHRUNGSBESTIMMUNGEN LÄBIVIIMISJUHEND Stand: 1. April 2013 Seisuga 1. aprill 2013 Durchführungsbestimmungen LÄBIVIIMISJUHEND 2 / 10 Durchführungsbestimmungen

Mehr

Förderung der Weiterbildung in der Allgemeinmedizin 1999/2000: Anzahl registrierter Stellen und Maßnahmen im stationären Bereich - Stand:

Förderung der Weiterbildung in der Allgemeinmedizin 1999/2000: Anzahl registrierter Stellen und Maßnahmen im stationären Bereich - Stand: Förderung der Weiterbildung in der Allgemeinmedizin 1999/2000: Anzahl registrierter und im stationären Bereich - Stand: 31.03.2002 - Jahr 1999 1999 1999 2000 2000 2000 Bundesland Baden-Württemberg 203

Mehr

45 aastat apteegi lummavat hõngu. Mustamäe apteek 40. Apteekrite Liit pidas üldkogu. Elu ilma apteegibussita. BaltPharm Forum toimus Ventspilsis

45 aastat apteegi lummavat hõngu. Mustamäe apteek 40. Apteekrite Liit pidas üldkogu. Elu ilma apteegibussita. BaltPharm Forum toimus Ventspilsis Eesti Rohuteadlane Nr 3 * 2011 3 4 7 8-9 Inimesed Eestis - üle- või alaloetud? 45 aastat apteegi lummavat hõngu Mustamäe apteek 40 10 11 12 13 14-15 Apteekrite Liit pidas üldkogu Konverents: Apteegiteenus

Mehr

Saksa majanduse auhind Eestis 2016

Saksa majanduse auhind Eestis 2016 Saksa majanduse auhind Eestis 2016 PEASPONSORID: SPONSORID: PARTNERID: TOETAJA: MEEDIAPARTNER: Premium Service Provider Ainult üks Apple Premium taseme teenindussalong valgeklaar.ee Tartu mnt.50a, Tallinn

Mehr

Aktuelle Punktwertliste Fremdkassen und fremde Sonstige Kostenträger Quartal 4/2005 für die KZV-Bereiche 01-13

Aktuelle Punktwertliste Fremdkassen und fremde Sonstige Kostenträger Quartal 4/2005 für die KZV-Bereiche 01-13 Aktuelle Punktwertliste Fremdkassen und fremde Sonstige Kostenträger für die KZV-Bereiche 01-13 KZV-Bereich 01 Stuttgart 03 Tübingen 04 Niedersachsen 05 Karlsruhe Abr. -Art KCH/KBR/PAR IP/FU KCH/KBR/PAR

Mehr

Übersicht der Grunddaten zu den Indikatoren C8-C11 (alle Daten mit dem Bezugsjahr 2004) C08 C09* C10 C11. Untersuchte. Proben pro 1.

Übersicht der Grunddaten zu den Indikatoren C8-C11 (alle Daten mit dem Bezugsjahr 2004) C08 C09* C10 C11. Untersuchte. Proben pro 1. 1 Übersicht der Grunddaten zu den en C8-C11 (alle Daten mit dem Bezugsjahr 2004) C08 C09* C10 C11 Einwohner (Statistisches Jahrbuch 2004) in 1.000 kontrollierte absolut kontrollierte prozentual Untersuchte

Mehr

WITA HE 100-XX ja HE 120-XX

WITA HE 100-XX ja HE 120-XX Juhend WITA HE 00-XX ja HE 0-XX System EEI < 0. 0.0 WITA-Wilhelm Taake GmbH Pumpen-, Armaturen- und Regeltechnik EG KONFORMITÄTSERKLÄRUNG Name des Ausstellers: WITA-Wilhelm Taake GmbH Pumpen-, Armaturen-

Mehr

Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust.

Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust. ÜLLE SIHVER Keel on kompleksne tervik. Keeleõpe hõlmab nii terviklikkust kui komponendipõhisust. I ERIALAKEELE ÕPPIMISE EESMÄRK Tuleneb: a) õppija pädevusvajadustest. b) erinevate tegurite koosmõjust;

Mehr

SELETUSKIRI MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE

SELETUSKIRI MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE SELETUSKIRI AUGUST 2009 MAKSEASUTUSTE JA E-RAHA ASUTUSTE SEADUSE EELNÕU JUURDE I. SISSEJUHATUS Makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse eelnõu (edaspidi eelnõu) peamiseks eesmärgiks on harmoneerida Euroopa

Mehr

Eesti riiklik arengukava. Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel

Eesti riiklik arengukava. Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel Eesti riiklik arengukava Abiks vesiviljelejale Kalanduse Arendusrahastu toetuse taotlemisel ja ettevõtlusega alustamisel 2005 SISUKORD Vesiviljelus Eestis tänapäev ja perspektiivid 7 Mis on vesiviljelus?

Mehr

STATISTISCHE BUNDESAMT (2017): STATISTIK DER KINDER- UND JUGENDHILFE

STATISTISCHE BUNDESAMT (2017): STATISTIK DER KINDER- UND JUGENDHILFE STATISTISCHE BUNDESAMT (2017): STATISTIK DER KINDER- UND JUGENDHILFE VORLÄUFIGE SCHUTZMAßNAHMEN 2016 Institut für Sozialpädagogische Forschung Mainz ggmbh (ism) Flachsmarktstr. 9 55116 Mainz Eigene Darstellungen

Mehr

Betriebsanleitung für explosionsgeschützte Stahltüren Operating Instructions for Explosion-Proof Steel Doors

Betriebsanleitung für explosionsgeschützte Stahltüren Operating Instructions for Explosion-Proof Steel Doors (Seite 02) GB (Page 07) F NL E I P PL H CZ RUS SLO N S SK TR LT EST LV HR SCG GR RO BG на взривозащитени врати със стоманена ламарина 06/2007 / werbreimann / Art. Nr. 547 512 (4001050-34) Betriebsanleitung

Mehr

Bestand an gemeldeten Arbeitsstellen darunter Kinderbetreuung, -erziehung - Fachkraft. Region. Aggregat Kinderpfleger.

Bestand an gemeldeten Arbeitsstellen darunter Kinderbetreuung, -erziehung - Fachkraft. Region. Aggregat Kinderpfleger. Tabelle zu Frage Nr. 1 Bestand an gemeldeten Arbeitsstellen in ausgewählten Berufen der KldB 2010 Berichtsjahr 2017 (Jahresdurchschnitt) Hinweis: Daten einschließlich gemeldeter Arbeitsstellen mit Arbeitsort

Mehr

Füüsilise isiku pankrotimenetlus Algus ÕK 1/10

Füüsilise isiku pankrotimenetlus Algus ÕK 1/10 Füüsilise isiku pankrotimenetlus Algus ÕK 1/10 Merike Varusk Harju Maakohtu kohtunik Kompromiss Kompromiss on võlgniku ja võlausaldajate vaheline võlgade tasumise kokkulepe, mis seisneb võlgade vähendamises

Mehr

Auftragseingang im Bauhauptgewerbe (Betriebe mit 20 und mehr Beschäftigten) August 2016 (Veränderung in % zum Vorjahr)

Auftragseingang im Bauhauptgewerbe (Betriebe mit 20 und mehr Beschäftigten) August 2016 (Veränderung in % zum Vorjahr) Meckl.-Vorpommern Brandenburg Niedersachsen Nordrhein-Westfalen Saarland Bayern Schleswig-Holstein Alte Bundesländer Neue Bundesländer Baden-Württemberg Sachsen Hessen Rheinland-Pfalz Berlin Sachsen-Anhalt

Mehr

ÜLIÕPILASLEHT TARTU ÜLIÕPILASKONNA HÄÄLEKANDJA. Kuulutuste osas: Vi külg M V2 külge Vi, ', 500. Vs, Viš. 150.

ÜLIÕPILASLEHT TARTU ÜLIÕPILASKONNA HÄÄLEKANDJA. Kuulutuste osas: Vi külg M V2 külge Vi, ', 500. Vs, Viš. 150. ÜLIÕPILASLEHT TARTU ÜLIÕPILASKONNA HÄÄLEKANDJA Tellimishinnad: Siseriigis: 1 kuu peale (postiga) M. 30. 3.. 90. - 1921. a. lõpuni,, 240. Väljamaale: 1 kuu peale (postiga) M. 45. 3. 135. 1921. a. lõpnni,,

Mehr

ETTEVÕTTE SUURUSE MÄÄRATLEMINE MAJANDUSPOLIITILISE HARMONISEERIMISE KONTEKSTIS. Aino Siimon Tartu Ülikool

ETTEVÕTTE SUURUSE MÄÄRATLEMINE MAJANDUSPOLIITILISE HARMONISEERIMISE KONTEKSTIS. Aino Siimon Tartu Ülikool ETTEVÕTTE SUURUSE MÄÄRATLEMINE MAJANDUSPOLIITILISE HARMONISEERIMISE KONTEKSTIS Aino Siimon Tartu Ülikool Sissejuhatus Antud teema on aktuaalne mitmel põhjusel. Ettevõtte suurusgruppide määratlemisel on

Mehr

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE Käsiraamat on koostatud 2011. aastal Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteaedade Ühenduse projekti Waldorfkool on haridussüsteemi loomulik osa raames. Projekti rahastas

Mehr

!"#$%%& '%#'((%)%" *+, %!"#$%%

!#$%%& '%#'((%)% *+, %!#$%% !"#$%%& '%#'((%)%" *+, %!"#$%% $#,!%# #%%%(% ( * +, ( + -./ + ) 0 &' 1// # + - /1//2 2 3 - // # **00&567 1//1.0&.61901//0 ://6 0 4 8 $ + # ) -%) %. 7/, /$37)$$;!"#$ %;&.0+< 6,' 9.('0//=.5 ' 6.0. >.,..*/.

Mehr

Bedarf an seniorengerechten Wohnungen in Deutschland

Bedarf an seniorengerechten Wohnungen in Deutschland Bedarf an seniorengerechten Wohnungen in Deutschland Entwicklung der Einwohnerzahl Deutschlands bis 2060 84 Mio. Personen 82 80 78 76 74 72 70 68 66 Variante1-W1 Variante 2 - W2 64 62 60 2010 2015 2020

Mehr

TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI.

TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI. 1. XI. 19. E S Ws a. TEHNILINE RINGVAADE MRSINREHITÜSE, LAEVREHITÜSE,^ ELEKTROTEHNIKA TEH- N O L O O Q IR, EHITÜSTEADÜSE J R RRHITEKTÜURI RJRKIRI. Jlm ub iga kuu 1. ja 15. E. T. S. ajakirja kaasandena.

Mehr

Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs. 1. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen

Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs. 1. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs 1. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen 2 Impressum Herausgeber Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See / Minijob-Zentrale Abteilung VII 45115

Mehr

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe

A Fixemer Logistics GmbH általános tehe Nutzungsbedingungen Fixemer Frachtenportal (1) Geltungsbereich und Leistungsumfang Für die Nutzung dieser Website (im Folgenden: Portal) gelten im Verhältnis zwischen dem Nutzer (im Folgenden: Nutzer)

Mehr

Die Umfrageergebnisse im Überblick

Die Umfrageergebnisse im Überblick Die Umfrageergebnisse im Überblick 1.1 Welche erwarten Sie für das Jahr 2019 in? (Antworten nach Besländern) / gesamt Baden- Württemberg 266 35% 29% 41% 3% 34% 10% 57% 17% 12% 11% Bayern 318 33% 36% 42%

Mehr

NÄITUS KUTSUB RAAMATUT VAATAMA. Selles numbris: Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele

NÄITUS KUTSUB RAAMATUT VAATAMA. Selles numbris: Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele Märts 2014 nr 3 (2425) Tartu ülikooli ajakiri Selles numbris: Uus põhikiri toob suurteaduskonnad Õppeassistendid teevad elu kergemaks nii professoritele kui ka üliõpilastele Teaduslugu kutsub depressioonile

Mehr

[ P R E S S E - I N F O ]

[ P R E S S E - I N F O ] [ P R E S S E - I N F O ] Verteilung der den Bundesländern, in Deutschland und in pa gemäß Verordnung 1782/2003 Übersicht I: e, die 100.000 und mehr erhalten Bundesland 100.000-200.000 200.000-300.000

Mehr

2 10 26 28 34 40 42 46 6:0 (5:0) 0:12 (0:4) 7:0 (4:0) 0:2 (0:0) 4:0 (1:0) 2:3 0:1 0:4 14:3 9 7:9 3 3:5 3 3:10 3 2:0 2:3 4:1 25:0 9 7:9 6 4:10 3 1:18 0 8:3 (6:1) 0:2 (0:2) 2:3 (1:2) 2:0 (1:0) 1:1 (1:1)

Mehr

3. Quartalsbericht 2001 für den stationären Bereich

3. Quartalsbericht 2001 für den stationären Bereich Vereinbarung über die Förderung der Weiterbildung in der Allgemeinmedizin gemäß Artikel 8 Abs. 2 GKV-SolG i.v.m. Artikel 10 Nr. 1 GKV-Gesundheitsreformgesetz 2000 3. Quartalsbericht 2001 für den stationären

Mehr

LEKTION 1. Juristische Ausbildung in Deutschland Studienfach Rechtswissenschaft Berufsziele

LEKTION 1. Juristische Ausbildung in Deutschland Studienfach Rechtswissenschaft Berufsziele LEKTION 1 Juristische Ausbildung in Deutschland Studienfach Rechtswissenschaft Berufsziele 6 LEKTION 1 Einführung a) Begründen Sie kurz, warum Sie eine Ausbildung auf dem Gebiet der Rechtswissenschaft

Mehr

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern

Die Evangelische Kirche in Deutschland Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern Die Gliedkirchen und ihre Lage in den Bundesländern SCHLESWIG- HOLSTEIN MECKLENBURG- VORPOMMERN NORDRHEIN- WESTFALEN BREMEN BADEN- WÜRTTEMBERG Ku rhesse n- HAMBURG NIEDERSACHSEN SACHSEN- ANHALT THÜRINGEN

Mehr

SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL

SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL SÕITJATEVEO AVALIKU TEENINDAMISE LEPING ROHUKÜLA-HELTERMAA JA VIRTSU-KUIVASTU PARVLAEVALIINIL Tallinnas xx. xx 2014 nr xx Eesti Vabariik kui veo tellija, keda esindab pädeva ametiasutusena Majandus- ja

Mehr

Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs. 2. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen

Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs. 2. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen Aktuelle Entwicklungen im Bereich der Minijobs 2. Quartalsbericht 2017 Diagramme und Tabellen 2 Impressum Herausgeber Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See / Minijob-Zentrale Abteilung VII 45115

Mehr

Vorsätze für das Jahr 2014

Vorsätze für das Jahr 2014 Vorsätze für das Jahr 2014 Datenbasis: 3.021 Befragte*) Erhebungszeitraum: 20. November bis 10. Dezember 2013 statistische Fehlertoleranz: +/- 2 Prozentpunkte Auftraggeber: DAK-Gesundheit 1. Gute Vorsätze

Mehr

school finals 2015 in Osterburg

school finals 2015 in Osterburg Vorrunde Gruppe A Beginn Spiel Feld Mannschaften Endstand 08:00 Uhr 201 2 Dessau - Fischbek-Falkenberg Sachsen-Anhalt Hamburg ( 53 ) Ergebnisse der Sätze: 25 : 7 ; 25 : 16 08:50 Uhr 202 2 Berlin - Ronzelenstraße

Mehr

Pakendi infoleht: teave kasutajale. Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg tabletid Paratsetamool/kodeiinfosfaathemihüdraat/kofeiin

Pakendi infoleht: teave kasutajale. Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg tabletid Paratsetamool/kodeiinfosfaathemihüdraat/kofeiin Pakendi infoleht: teave kasutajale Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg tabletid Paratsetamool/kodeiinfosfaathemihüdraat/kofeiin Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku

Mehr

Tabelle 1: Veränderungswünsche Was würden Sie derzeit gern in Ihrem Leben ändern?

Tabelle 1: Veränderungswünsche Was würden Sie derzeit gern in Ihrem Leben ändern? Tabelle 1: Veränderungswünsche Seite 1 Region Geschlecht Alter Schulbildung des Befragten West Ost M W 14-29 0-9 40-49 50-59 60 + Volks-/ Hauptschule mittl. Bild. Absch Abi, Uni Schüler Nichts: Ich bin

Mehr

JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON. Põhiõigused Eesti põhiseaduses. Prof. Robert Alexy

JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON. Põhiõigused Eesti põhiseaduses. Prof. Robert Alexy JUSTIITSMINISTEERIUM PÕHISEADUSE JURIIDILISE EKSPERTIISI KOMISJON Põhiõigused Eesti põhiseaduses Prof. Robert Alexy 1997 1 SISSEJUHATUS Eesti Vabariigi 28. juuni 1992. a põhiseadus on dokument, mis on

Mehr

Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein

Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein Januar bis September 2018 Stand: November 2018 Michael Thaler / Shutterstock.com Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein 2 Inhalt Ankünfte und Übernachtungen in Schleswig-Holstein 2008 September 2018 Übernachtungen

Mehr

Anordnung einer bundesweiten Trauerbeflaggung am Freitag, dem 18. August 2017

Anordnung einer bundesweiten Trauerbeflaggung am Freitag, dem 18. August 2017 Bundesministerium des Innern, 11014 Berlin NUR PER E-MAIL Verteiler 1 nachrichtlich Verteiler 2 Verteiler 3 Protokoll Inland HAUSANSCHRIFT Alt-Moabit 140 10557 Berlin POSTANSCHRIFT 11014 Berlin TEL +49(0)30

Mehr

Mitgliederstatistik der WPK. Stand 1. Januar 2014. www.wpk.de/wpk/organisation/mitgliederstatistik/

Mitgliederstatistik der WPK. Stand 1. Januar 2014. www.wpk.de/wpk/organisation/mitgliederstatistik/ Mitgliederstatistik der WPK Stand 1. Januar 2014 www.wpk.de/wpk/organisation/mitgliederstatistik/ und Entwicklung der Mitgliedergruppen Mitgliedergruppen 1932 1.11.61 1.1.86 1.1.90 1.1.95 1.1.00 1.1.05

Mehr

Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein

Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein Tourismusentwicklung Schleswig-Holstein Januar bis November 2018 Stand: Januar 2019 Michael Bednarek / Shutterstock.com 2 Inhalt Ankünfte und Übernachtungen in Schleswig-Holstein 2008 November 2018 Übernachtungen

Mehr

4. Quartalsbericht 2001 für den stationären Bereich

4. Quartalsbericht 2001 für den stationären Bereich Vereinbarung über die Förderung der Weiterbildung in der Allgemeinmedizin gemäß Artikel 8 Abs. 2 GKV-SolG i.v.m. Artikel 10 Nr. 1 GKV-Gesundheitsreformgesetz 2000 4. Quartalsbericht 2001 für den stationären

Mehr

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS. Magistritöö. Juhendaja mag iur Urve Liin

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS. Magistritöö. Juhendaja mag iur Urve Liin TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL Kaire Kliimask PÄRANDVARA ÜHISUS Magistritöö Juhendaja mag iur Urve Liin Tartu 2013 Sisukord SISSEJUHATUS... 3 1. PÄRANDVARA ÜHISUSE/KAASPÄRIJATE ÜHISUSE

Mehr

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kristiina Urb

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL. Kristiina Urb TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL Kristiina Urb LIISINGUANDJA KULUTUSTE HÜVITAMISE NÕUE MÜÜGIKAHJU JA - KASU JAOTUMINE LIISINGUANDJA JA -VÕTJA VAHEL Magistritöö Juhendaja Dr. iur. Martin

Mehr

Tartu Ülikool Filosoofiateaduskond Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut

Tartu Ülikool Filosoofiateaduskond Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut Tartu Ülikool Filosoofiateaduskond Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut Krista Treial PROBLEEME MITMEKEELSE INFO EDASTAMISEGA TÖÖPORTAALIDES. SAKSA- EESTI TÖÖSÕNASTIK Magistriprojekt Juhendaja:

Mehr

AUSGEWÄHLTE ZAHLEN, DATEN UND FAKTEN ZUR KRANKENHAUSVERSORGUNG IM FREISTAAT SACHSEN

AUSGEWÄHLTE ZAHLEN, DATEN UND FAKTEN ZUR KRANKENHAUSVERSORGUNG IM FREISTAAT SACHSEN Titelmasterformat durch Klicken bearbeiten AUSGEWÄHLTE ZAHLEN, DATEN UND FAKTEN ZUR KRANKENHAUSVERSORGUNG IM FREISTAAT SACHSEN Datenstand 2014 KGS 2016 36.476 45.206 54.870 63.700 70.174 72.836 72.809

Mehr

Saksa keele riigieksamit asendavatest rahvusvahelistest eksamitest 2016

Saksa keele riigieksamit asendavatest rahvusvahelistest eksamitest 2016 Saksa keele riigieksamit asendavatest rahvusvahelistest eksamitest 2016 Aile Arro Saksa keele peaspetsialist Ülevaade saksa keele riigieksamit asendavatest eksamitest Saksa keele riigieksam on alates 2014.

Mehr

a) 8,56 b) 13,12 c) 25,84 d) 37,06 e) 67,01 f) 111,50 g) 99,04 h) 87,49

a) 8,56 b) 13,12 c) 25,84 d) 37,06 e) 67,01 f) 111,50 g) 99,04 h) 87,49 Runden von Zahlen 1. Runde auf Zehner. a) 44 91 32 23 22 354 1 212 413 551 b) 49 57 68 77 125 559 3 666 215 8 418 c) 64 55 97 391 599 455 2 316 8 112 9 999 d) 59 58 98 207 505 624 808 2 114 442 2. Runde

Mehr

Thüringer Landesamt für Statistik

Thüringer Landesamt für Statistik Thüringer Landesamt für Statistik Pressemitteilung 035/2011 Erfurt, 31. Januar 2011 Arbeitnehmerentgelt 2009: Steigerung der Lohnkosten kompensiert Beschäftigungsabbau Das in Thüringen geleistete Arbeitnehmerentgelt

Mehr

Õpetajate Leht. Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid

Õpetajate Leht. Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid Õpetajate Leht Ilmub 1930. aasta septembrist Reede, 20. aprill 2012 NR 15 0,95 eurot Tallinna lasteaiad vajavad miljoneid eurosid ARGO KERB PÄEVATEEMA Osa lasteaedu ootab remonti aastakümneid Pille Kibur:

Mehr

MediaDaten 2018 Schulmarketing

MediaDaten 2018 Schulmarketing MediaDaten 2018 Schulmarketing Liebe was du tust Inhalt 04 Zielgruppe Schulmarketing 06 16 Werbemittel Agentur 29 Zielgruppe 91% der Jugendlichen setzen auf die Meinung der Eltern zum Thema Ausbildung.

Mehr