ЖИВОТНИ СТИЛ. 6. Шампионат Србије у квизингу Перлез, 15. октобар 2016.

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "ЖИВОТНИ СТИЛ. 6. Шампионат Србије у квизингу Перлез, 15. октобар 2016."

Transkript

1 6. Шампионат Србије у квизингу Перлез, 15. октобар ЖИВОТНИ СТИЛ 1. Једно од најпопуларнијих месних јела на бази говедине, осмислио је француски кулинар Монмирај, за свог шефа - грофа, књижевника и дипломату, који се с краја 18. и у првој половини 19. века истицао реакционарним идејама. Како се презивао овај есејиста, по ком носи назив романтични бифтек? 2. Оскар Вајлд, један од уживалаца овог необичног пића, једном је написао: Први степен опијања њим није ништа посебно, у другом почињу да вам се привиђају чудовишне и окрутне ствари, али ако издржите, на крају ћете доћи до завршног степена у ком ћете видети ствари које желите да видите - прекрасне и неописиве. Како се зове ово алкохолно пиће од аниса, пелена и шећера, ком је Едгар Дега посветио своју чувену слику? 3. Традиционални медитерански одмор, након обеда, свој назив је добио по шестом часу. Како се назива послеподневна дремка, током које организам лагано вари садржај ручка? 4. Прославили су га Харолд Лојд и Морис Шевалије, а једно време је био саставни део неформалне униформе агената ФБИ. Под којим франкофоним називом је познат плитки, сламени шешир с обавезном платненом траком, ког називају канотјеом, боутером или кан-кан шеширићем?

2 5. Заједничке карактеристике ЛГ-јевих серија телефона, типа BL, KG и VX, поред јединственог дизајна тастера осетљивих на додир и елегантног клизача, укључују МП3 плејер, игрице, камеру и интернет претраживач. Који слаткиш се крије у називима свих ових модела мобилних телефона? 6. Свима познат логотип, креиран је у Аустралији године, а од године представља сам за себе глобални стандард у конфекцијској индустрији. Које три речи представљају синоним овог логоа? 7. Иако се у 18. веку најпре појавила у Француској, ова женска ноћна кошуља је своје име добила тек године, захваљујући порцеланским фигурицама компаније Ројал Дултон из Лондона. Како се назива провидна, најчешће сатенска спаваћица, коју је године добрано испромовисала Рита Хејворт?

3 8. Према најстаријим сачуваним рецептима, базу представља мешавина дестилованог рузмарина, мајчине душице и вињака, уз додатак лаванде, менте, мајорана, кадуље, цвета поморанџе и коре лимуна. Овим, тако рећи најстаријим парфемом, прва се намирисала Света Елизабета, да би се тек око рецептуре домогао краљ Шарл V Мудри, чиме се престоница мириса сели у Француску. Која се држава, захваљујући Светој Елизабети, сматра колевком парфимерије? 9. То је бео кристалан прах, чија је молекулска формула C17H23NO3. Иако је у питању отровни алкалоид добијен из велебиља и бунике, користи се као лек са широким спектром ефеката, нпр. против болести срца и нерава. Како се назива овај основни лек, који је класификован као парасимпатолитик? 10. Култивација тела подразумева вежбање пет вежби (четири стојеће, плус седећа медитација) док се у култивацији духа тежи развијању карактера према принципима Истинитости, Благости и Трпељивости. Овај метод је јавности представио Ли Хонгџи, године, а 20. јула 1999, кинеска власт је забранила његово упражњавање. Како се зове култивација духа и тела, позната и као Пракса законског точка, која данас има око 100 милиона практиканата у 80 земаља света? 11. Настала је у Луизијани као гастрономски одговор на паељу, а уз свето тројство кухиње (црни лук, бабура и целер), ово креолско јело на бази пиринча не може се замислити без кобасица. Како се зове ово популарно јело, чији назив на језику Атакапа племена значи Пријатно!? 12. Иако је своју мануфактуру за израду постељине с уникатним везом основао године, свој први каталог, на 72 стране, штампао је тек 21 годину касније, уочи Првог светског рата. Како се презивао предузетник из Берлина, чије су уметничке потке ненадмашне у изради гоблена?

4 13. Жана Антоанета Поасон је била добро позната куртизана и чувена љубавница француског краља Луја XV. Поред несумњивих заслуга за развој рококо-стила, сматра се и заслужном за почетак Седмогодишњег рата, а њеним именом се назива и стил фризуре, коју су на свој начин носили Бет Дејвис и Елвис Присли. Под којим именом је у историји остала упамћена ова милостива госпоја? 14. Поред Валдорф Асторије, ово је једини хотел који представља део културног наслеђа Њујорка. Налази се у самом срцу Менхетна, једним делом излази на Централ-парк, а широком аудиторијуму је познат по филмовима Северсеверозапад, Крокодил Денди, Сам у кући 2 и Велики Гетсби. Како се зове овај угоститељски објекат? 15. Овековечили су га многи уметници, међу којима Марк Твен, у путописном делу The Innocents Abroad ; Џилберт и Саливен у својој комичној оперети, те Козуе Амано у манги Ариа. Који симбол Венеције (састављен од 280 делова) већ скоро 1000 година привлачи знатижељу, како уметника тако и обичног света? 16. До сада је произведено само 5 комада и Ербас их првенствено користи за превоз компонената (трупа, крила и сл.) између своје две фабрике за финално склапање авиона у Тулузу и Хамбургу. По ком становнику Северног Леденог океана је назван овај ваздушни теретњак? 17. Бог је једнако човек минус его. Који индијски гуру, аватар и чудотворац је аутор ове религијско-математичке формуле?

5 18. На средини трга се налази позориште Criterion, које је јединствено јер се скоро у потпуности налази под земљом. Позориште је један од најлепших радова архитекте Томаса Веритија, изграђено је године и има капацитет од 600 места. Како се зове овај лондонски трг, познат по статуи Антероса, Шефтсберијевој фонтани, неонским светлима и типу ципела? 19. Како се назива антички тип декоративног пода композитне бетонске структуре, који поред класичних агрегата (мермер, гранит, кварц и стакло) све више преферира пластичне грануле, како би се постигао бољи ефекат мозаика? 20. Црвени водич је први пут публикован године, као својеврсна подршка мотоциклистима. Данас се у истом водичу налази списак од неколико стотина хотела и ресторана, распоређених у категорије са једном, две или три звездице, у зависности од субјективних гурманских склоности његових аутора. Која компанија из Клермон-Ферана је себи дала за право да препоручује или оцрњује угоститељске услуге широм наше планете? 21. Састоји се од 22 метална дела, а читава његова конструкција захтева тачно 108 операција. Како се зове бренд са доживотном гаранцијом из града Бредфорда у Пенсилванији, који је до године продат у више од 500 милиона примерака, а чија се оригинална производња, осим у Бредфорду, врши још само у Нијагара Фолсу (Онтарио, Канада)? 22. Јавности је нарочито постао познат по учешћу у бројним ријалити ТВ емисијама везаним за кување, као што су Паклена кухиња и Кухињске ноћне море. Како је цењено име овог цењеног шкотског кулинара?

6 23. У Јеванђељу се помиње да је мучена од седам злих духова, од којих ју је Исус ослободио и учинио здравом. Марија из Магдале је била ученица и пратиља Исуса из Назарета, а Православна црква је сматра равном апостолима. Под којим народним називом је познат празник, којим се православни верници присећају ове свете жене? Животни стил Творци популарне забавне песме I'd Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony) су били инспирисани понашањем путника, који су чекали свој лет на аеродрому у Даблину и убијали досаду... Исте, године, песма је постала званични џингл једног популарног бренда, чије име ћете нам управо открити По називу би се могло рећи да је то најстарија кинеска четврт ван Кине. Карактеристичан по бројним црквама и познатим архитектурним и историјским споменицима, овај, централни део Москве представља пословни и трговачки центар руске престонице. Како се назива историјска област највећег руског града, окружена Црвеним тргом, тргом Мањеж и Охотним рјадом? 26. Спада у групу синтетичких гума које су произведене полимеризацијом хлоропрена. Користи се за израду ортопедских протеза, електричне изолације, шокизолације у индустрији амбалаже, али најчешћа му је примена у изради ронилачких одела, јер поседује изузетну флексибилност у широком температурном спектру. Како се назива овај материјал?

7 27. Да је српска била би палиндром. На авестанском језику она је истина. Као једна и једина, она представља основни концепт зороастризма, а по њој је названа и линија популарних Нокијиних телефона. Коју реч тражимо? 28. Иако је с радом престао године, овај пројекат за изучавање феномена поларне светлости представља потку за ткање нових теорија завере. Под којим акронимским називом познајемо овај бивши пројекат, смештен на Аљасци, ког је чинило 180 широкопојасних антена и 6 генератора од по 600 коњских снага? 29. Овај принцип се примењује у медицини, психијатрији, банкарству и другим државним и приватним секторима, а први пут је имплементиран у неколико јапанских предузећа (на пример Тојота ) током опоравка земље након Другог светског рата. Суштински, представља филозофију или праксу усмерену ка континуираном побољшању и напретку сфера производње, инжењеринга и пословања. Како се назива овај концепт промене набоље? 30. Да пародија није далеко од истине, сведочи и награда, коју Универзитет Харвард додељује за научне радове комичне природе и сумњиве сврховитости. Тако је, рецимо, Андреј Гејм, Нобеловац, примио ову награду за свој експеримент магнетне левитације жабе, док је бурлескни доказ о уједначености привлачења маларичног комарца мирисима лимбургер-сира и људских ногу чак довео до развоја ефикасних замки за узрочника ове болести. Како се назива ова научнопародична награда?

8 ИСТОРИЈА 1. На фотографији из 1860-тих година видимо 4 последња припадника овог народа, који је ишчезао на потезу између матичног острва и острва Флиндерс. Нестанак домородаца је извор научних контроверзи, а многи су га чак називали једним од првих документираних случајева геноцида. Британски писац Херберт Џорџ Велс је управо у том догађају пронашао инспирацију за свој роман Рат светова. Који абориџински народ је у питању? 2. Ова бурска република је постојала од године, до краја Другог бурског рата године. Граничила се са бурском републиком Трансвал, британским колонијама Натал и Лесото, те Колонијом Рта Добре наде. Како се звала ова држава, у чијој је престоници - Блумфонтејну столовао оснивач јужноафричке престонице, Мартинус Весел Преторијус? 3. Припада округу Метро Маниле, а име је добио по бившем председнику Филипина. Како се зове највећи филипински град, који је у периоду од до године био престоница ове азијске државе? 4. Кинески историчари сматрају да је паљење Старе летње палате послужило да се покрије обим пљачке, коју су након Другог опијумског рата предузеле британскофранцуске трупе, предвођене лордом Елгином. Биће да су се водили чињеницом, да

9 је отац овог лорда, у своје време такође извршио бескрупулозну пљачку, ког историјског локалитета? 5. Ако је први на том месту био Звијад Гамсакурдија, а тренутни је Гиорги Маргвелашвили; ако су у по два наврата то били Михаил Сакашвили и госпођа Нино Бурјанадзе, који нам државник недостаје, па да сви буду на окупу? фебруара године, у ВИП-руму аеродрома, састали су се папа Фрања и патријарх Руске православне цркве Кирил, што је био први састанак неког поглавара Католичке цркве и руског патријарха од Црквеног раскола године. У близини ког града се десио овај историјски сусрет? 7. Његов чланак из Јеванђеље богатства ( The Gospel of Wealth ) позивао је богате да помогну побољшање друштва и изазвао је велики талас филантропије, који остаје битан и до данас. Како се звао шкотско-амерички индустријалац, који је предводио огромну експанзију америчке индустрије челика крајем 19. века? Историја Радња историјског филма, из ког слушамо музички сегмент, одвија се године, а главни лик се зове Натанијел По. Додуше, пријатељи га зову Јастребово око, али га читав свет зна, под којим метафоричким именом? 9. Од до године био је председник Ирана, да би након смрти Рухолаха Хомеинија заузео место Врховног вође, на ком се налази и данас. Како се зове овај ајатолах и преводилац, који без прекида врши државничке функције пуних 35 година? 10. Историчари сматрају да су припадници овог народа први створили неке сталне елементе средњеамеричких древних култура, као што су град-држава, систем рачуна са базом 20 и календар. Своју економију заснивали су на производњи кукуруза, сматрали су да воде порекло од јагуара, а измислили су и пиктограмско писмо. Како се зове овај староседелачки народ Мексика, из ког потиче и некадашњи председник, Бенито Хуарез? 11. Фракција Црвене армије (Rote Armee Fraktion) је била једна од најутицајнијих левичарских, западнонемачких милитантних организација, која је као урбана герила деловала од до године. Под којим је називом, сходно

10 презименима њених најутицајнијих чланова, светској јавности познатија ова терористичка група, обучавана у камповима Ал-Фатаха, у Јордану? 12. Од људи који су живели на острву пре открића писма, могло се чути да је писменост била итекако важна и да је пуно становника познавало Ронгоронго - глифе, али данас их нико не уме превести. Ронгоронго знакови су заправо обриси људских, животињских, биљних и геометриских облика, а сам назив писма на језику локалног становништва има значење рецитовати. На ком се острву, знаном и као Te pito o te henua, народ у својој комуникацији одвајкада служио рецитовањем? 13. Иако њен положај није у потпуности утврђен, верује се да је обухватала обални појас данашње Сомалије, Џибутија, Еритреје, северне Етиопије и обалу Судана, а територије су јој се простирале и на Арабијском полуострву. Како се звала ова старовековна афричка земља, против које је краљица Хатшепсут предузела највећи поморски поход у историји Старог Египта? 14. Операција Панцерфауст спроведена је у октобру године, у Мађарској, како би се предупредили тајни преговори између регента Миклоша Хортија и Црвене армије о капитулацији Мађарске. Операцију је успешно спровео Ото Скорцени, на тај начин, што је киднаповао Хортијевог сина, те тако присилио регента на абдикацију. Под којим симпатичним називом је у историји остала упамћена сама подоперација киднаповања Миклоша јуниора? 15. Живео је у 6. веку пре нове ере, а пре него што је чудом преживео ломачу и ступио у службу персијског краља Кира, био је краљ античке Лидије. Како се звао овај легендарни монарх, чије име представља синоним баснословног богатства? 16. Основан је 10. маја године, са циљем да се оружаном борбом ослободи западни део Сахаре од шпанске колонијалне власти. Од године, Уједињене нације га признају као представника народа Западне Сахаре. Под којим акронимом је познат Народни фронт за ослобођење Сагија ел Амре и Рио де Ороа? 17. Енглеско-немачким споразумом, потписаним 1. јула године, две колонијалне силе су договориле међусобну размену територија. Енглези су се том приликом одрекли Хелголанда, док су Немци уступили острво, на ком ће се 6 година касније повести најкраћи рат у модерној историји. По ком је то острву именован овај колонијални споразум? 18. Које убојито средство је добило име по мајци Алфреда Крупа, освајача бронзаног олимпијског одличја у једрењу (класа 8), на Олимпијским играма одржаним године, у Берлину? 19. У септембру године, недалеко од острва Риу (јужно од Марсеља), рибар Жан-Клод Бјанко је упецао идентификациону наруквицу пилота, за кога се није сасвим поуздано знало на који начин је страдао последњег дана јула, године. Све до године, француско Министарство културе водило је опсежну кампању потраге за остацима авиона, који су данас изложени у Музеју ваздухопловства у Буржеу. Како се звао несрећни пилот?

11 20. Под којим називом је познат данас непостојећи или потопљени копнени мост, који је постојао за време последњег (плеистоценског) леденог доба, а којим су пре око 11 хиљада година становници Сибира мигрирали на амерички континент? 21. Овај мотивациони постер у веома ограниченом тиражу штампала је британска влада, само неколико месеци пре почетка Другог светског рата године урађен је репринт постера, који је захваљујући друштвеним мрежама до данас постао ултимативни мим. Које две речи предњаче, како на оригиналном, тако и на већини нових постера? 22. Прва је и најстарија епоха у палеозоику, а према постојећој геохронологији почела је свој развој пре 570 милона година, а завршила се пре око 510 милиона година. У њој се први пут јављају животиње са скелетом, а своју доминацију започињу трилобити. Која конститутивна земља је дала свој назив овом геолошком периоду? 23. На крају своје Посланице Галаћанима, свети Павле каже: Убудуће да ми нико не ствара тешкоће, јер ја ране Господа Исуса на тијелу својему носим. Како се називају трагови, ране или болне телесне манифестације на местима где су Исусу Христу нанете фаталне повреде током распећа? 24. На графици с краја 17. века видимо приказ Трга Санта Кроче у Фиренци, на ком се у готово ритуалном распореду окупила маса грађана: људи у централном делу упражњавају једну спортску активност, док остали навијају... Како се, сленгом Фирентинаца, називао овај традиционални спортски догађај? 25. Иза чије се маске у новембру, године сакрио Хауард Картер, изашавши из мрачног ревира KV62?

12 26. Свици са Мртвог мора састоје се од око 900 докумената, укључујући и текстова из Хебрејске Библије, који су сасвим случајно откривени између и године. Под којим називом су, сходно имену пећине где су угледали светлост дана, познати ови библијски, апокрифни и псеудепиграни рукописи? 27. Данас се овај израз користи углавном при дефиницији смештајних објеката, који представљају хотелске депадансе или вида стамбеног простора ниже категорије. Ипак, мало је познато да се порекло ових кућа налази у Бенгалу, где су у историјском контексту одувек служиле искључиво сврси луксузног становања. Који израз је у питању? 28. Иако се њен текст временом мењао, ова холандска народна песма из 15. века је током Седмогодишњег рата стекла статус патриотске. Њен препознатљив наслов чине два холандска, жаргонска израза, која у данашње време имају сасвим другачије значење. Која загонетна песма данас представља званичну химну државе Конектикат? 29. Последњи римски цар, који је носио титулу великог градитеља мостова, био је Флавије Грацијан Август (владао од 375. до 383. године), рођен у Сирмијуму. У ком граду је рођен данашњи носилац овог звања? 30. Ова се сентенција данас користи као усклик у критиковању тренутних ставова и трендова, често у шали или уз иронију. Коју славну реченицу је изговорио Цицерон у свом Првом говору против Каталине, оплакујући злобу и поквареност Каталинине доби?

13 СПОРТ 1. Познат је и по томе, што је у њему Франц Кафка написао свој чувени роман Замак... Која међународна спортска манифестација је у два наврата (1964. и године) одржана у Шпиндлеровом Млину? 2. Готово сваки европски град има свој велики фудбалски дерби, али се само у једном, ривалство два највећа клуба граничи с грађанским ратом. Разлог је тај, што навијачи ових клубова припадају различитим друштвеним класама. У ком граду егзистира Дерби вечитих непријатеља? 3. Репрезентацију које државе је британски тренер, Бен Рајан, довео до шампионског трона на Олимпијским играма године? 4. Она је трећа жена, којој је пошло за руком да освоји медаље и на летњим и на зимским Олимпијским играма године у Атини освојила је сребрну медаљу у трци на 100 метара, а у Сочију одличје истог сјаја у бобу-двоседу. Како се зове ова америчка мултиспортисткиња? 5. Био је један од домаћина Светског фудбалског шампионата године, домаћин Летње Универзијаде и Светског првенства у атлетици године. Како се зове четврти по величини град у Јужној Кореји, познат и као седиште компаније Самсунг? 6. Тежи цирка 1500 грама, а по саставу је мешавина тефлона и гуме. У ком спорту се користи овај реквизит? 7. Иако се никада није домогао олимпијског одличја, он је први (и за сад једини) представник своје домовине у неком олимпијском финалу. Међутим, Ким Колинс је на светском атлетском првенству, године у Паризу однео победу у трци на 100 метара, победивши фаворизованог Мориса Грина за 2 стотинке! Која држава од године званично прославља 25. август као Дан Кима Колинса? 8. Битка за Сантијаго се одиграла 2. јуна године, на стадиону Национал између фудбалских репрезентација Чилеа и Италије. Меч је упамћен не толико по

14 игри и резултату, колико по грубостима и недисциплини играча, али и по судији Кену Астону, који је у више наврата тражио полицијску интервенцију. Но, Кен Астон ће пар година касније, управо захваљујући овом искуству, унети једну иновацију у фудбалску игру. Коју? 9. Лака, полутешка и супертешка три су боксерске категорије у мушкој конкуренцији, у којима репрезентативци ове државе нису освојили медаљу на последњем олимпијском турниру, у Рио де Жанеиру. Која земља је са овог турнира понела чак 7 одличја? 10. Иако је и сам Пјер де Кубертен био против њеног одржавања, ова се дисциплина, захваљујући већини гласова у председништву МОК-а, нашла на списку демонстрационих спортова Олимпијских игара у Паризу, године. Олимпијско такмичење је одржано у Булоњској шуми, где је 6000 навијача бодрило 128 такмичара. Славу победника однела је Аврил Лафул, пољопривредница из Оверња, поред чијег имена је писало ошишано 17. Шта су то шишали олимпијци у Булоњској шуми? 11. Заједно са тенисом и голфом, спада у групу белих спортова, а свој деби на Олимпијским играма забележио је године, у облику који се битно разликује од савременог. Како се назива индивидуално-екипни спорт, у ком на вечитој олимпијској листи (рачунато од године) доминирају такмичари из Јужне Кореје? 12. Ову физичку вештину креирао је теквондиста, Били Бленкс, чиме је допринео развоју, па чак и комерцијализацији кардио-боксинг програма. Циљеви ове специфичне врсте аеробика јесу повећање срчаног и плућног капацитета, умањење стреса и повећање гипкости тела. Како се назива ова бесконтактна вештина, која је промовисана у филмовима Пољуби девојке и Џек и Џил? 13. Ово је омиљена одбрана шахиста позиционог стила, који воле чврст положај на табли са много фигура, а уз све то решавају проблем развоја црног ловца ц8. Велики познавалац овог отварања био је кубански велемајстор и светски првак Хосе Раул Капабланка, а само отварање, које носи име по својим креаторима, почиње следећим потезима: 1. е2-е4 ц7-ц6 2. д2-д4 д7-д5. Како се у шаховској терминологији зове ова одбрана? 14. Чине је Дартмут Колеџ, те Универзитети Браун, Колумбија, Корнел, Харвард, Пенсилванија, Принстон и Јејл. Како се назива ова студентско-спортска лига, за коју неук свет сматра да носи име по римском броју 4, иако оно заправо потиче од врсте инвазивне пузавице? 15. Прва тројица су Жан Боротра, Жак Бруњон и Анри Коше. Који крокодил недостаје, да би на терен истрчала комплетна група, звана Четири мускетара? 16. Први је био Робер Герен, најдуговечнији беше Жил Риме, а једини ваневропски председник ФИФА био је Жоао Авеланж. Или можда грешимо...? Из које државе долази Иса Хајату, који је током петомесечног вакуума, између смене Сепа Блатера и постављања Ђанија Инфантина, обављао председничку дужност Светске фудбалске федерације?

15 17. Светски шампионат обухвата такмичења мотоциклиста у 3 класе, док је најпопуларније такмичење овог типа ИСДЕ (Међународних шест дана...). Који израз у овом акрониму треба да стоји уместо слова Е? 18. Познат је израз да нада последња умире. Чему онда, у идеалном случају може да се нада покераш, који у рукама, пред последњу поделу карата чврсто држи Калашњиков? 19. Ова видео-игра акције и авантуре светлост дана је угледала године, захваљујући калифорнијском издавачу Активижн. Настала по мотивима истоименог компјутерски анимираног филма, чијим су актерима гласове позајмили Џек Блек, Дастин Хофман, Анџелина Жоли, Џеки Чен, Луси Лу, Сет Роген, Дејвид Крос и Ијан Макшејн, ова игрица за главног протагонисту има антропоморфно биће, које се одазива на име По. Како гласи назив видео-игре и филма? 20. Лори Тахко Пихкала је представљао Финску на две Олимпијаде, у три атлетске дисциплине (скок у даљ, бацање диска и трка на 800 метара), али његова достигнућа нису вредна већег помена. Ипак, он је заслужан за креацију спорта, који је промовисан на Олимпијади у Хелсинкију, године. Који колективни спорт, знан и као фински бејзбол, представља иновацију Лорија Пихкале? 21. Ова псеудоспортска активност се практикује на готово свим континентима, мада јој је колевка у Енглеској. Критикована као врхунски бесмисао, она представља чест мотив сеоских дозидница, тапета и бомбоњера-уметности. Којој су то традиционалној активности посвећени ликови са слике? 22. У каријери је остварио 6 победа, а најбољи успех у сезони му је друго место године. Након своје трагичне погибије постао је икона Формуле 1,

16 препознатљив по агресивној вожњи и стилу никад не одустај. Његов син је постао шампион формуле године. Како се звао овај Квебечанин? 23. Као члан одбојкашке селекције САД, освојио је две златне олимпијске медаље (1984. и 1988.), док је као члан бич-волеј пара исти успех остварио године у Атланти. Данас је селектор женске одбојкашке репрезентације САД. Како се зове овај одбојкашки стручњак мађарског порекла? 24. Ова анимирана серија, премијерно емитована године, имала је за циљ да промовише спортски дух и фер-плеј, што јој је заиста и успевало. Главни јунак серије је дечак, који потиче са планете Олимп и из своје џепне торбице, зване сваштара с времена на време вади спортске реквизите и учествује на разним спортским манифестацијама, борећи се против чини зле краљице са планете Вандалузије. Како се зове овај дечак? 25. Овај термин француског порекла своје корене вуче из путујућих циркуса, а први пут је у редован спортски речник уведен након једне успешне акције тркача и квотербека Филаделфијских 49-ки, Двајта Кларка и Џоа Монтане. За којим то изразом данас нарочито жуде љубитељи кошарке? 26. На језику Свахили, то је обично путовање. За већину оних, који не говоре овим афричким језиком, то је јединствени доживљај интеракције с природом. За снобовску мањину то је прилика за нове трофеје. Која активност је, дакле, пре једног ипо века ушла у назив редовне саобраћајне линије између Најробија и Момбасе? Спорт Ђорђо Мородер је свог јединог Оскара добио за музику филма Midnight Express, 198. године. Мање је познато да је музички употпунио неми филм Метрополис из године, као и последњи документарац Лени Рифенштал Корални рај. Током 1980-тих сарађивао је са највећим именима светског попрока, а направио је и саундтрек серијалу видео игара Grand Theft Auto. Такође је

17 компоновао три олимпијске химне (1984., и године). Који догађај је обележила ова композиција Ђорђа Мородера? 28. Извори су јој у традиционалном кинеском до-ину и акупунктури, а у преводу с јапанског језика представља притисак палцем. Како се зове јапанска техника масирања, која поред употребе палчева подразумева и ангажовање алатки у виду лактова, шака, стопала и колена? 29. Њим је испраћен чувени прекоокеански лет Чарлса Линдберга, године, а од Олимпијских игара у Ослу постаје неизоставним делом олимпијских такмичења. О ком швајцарском бренду хронометра је реч? 30. Има доста сличности са фолклорним плесом западно-афричких народа (Мали, Замбија, Сенегал), али је настао спонтано на улицама Бронкса, кад су га почетком 1970-тих година извели млади Порториканци. Како се зове врста популарног стритперформанса, у ком је учаурен велик број елемената бразилске капоере?

18 ЗАБАВА Забава Беджих Сметана је творац чешке националне опере и велики мајстор симфонијске поеме. Његова најзначајнија опера је Продана невеста, а најупечатљивија симфонијска поема му је Моја домовина, из које слушамо други део. Који назив носи овај инструментални сегмент? 2. Ејка Топинен, Паво Летјонен, Перту Кивилаксо и Мико Сирен су након окночаног школовања на хелсиншкој Сибелијус Академији основали Металика трибјут бенд, али су убрзо почели да изводе сопствену хеви-метал музику, такозвани симфонијски метал. Њихови инструменти су виолончела и бубњеви. Како се зове овај фински ансамбл? Забава Ивет Мери Стивенс је током своје 4 деценије дуге каријере освојила 10 Греми награда, најпре као фронтментка фанк-бенда Руфус, а касније и као соло извођач године је у њеном хиту I Feel for You, чији је аутор био Принс, први пут изведена једна реп-деоница. Под којим уметничким именом је позната ова краљица фанка? Забава Попут праве звезде, читавог је живота пунио странице жуте штампе својим браковима, авантурама, везама с мафијом и својом склоношћу ка пићу. Зли критичари су тврдили да ће појавом рокенрола његова каријера отићи у пропаст, али је стварност ипак била посве другачија. Препознајте извођача ове зимске песмице? 5. Према драми Виктора Игоа Краљ се забавља, Франческо Марија Пјаве је сачинио либрето за оперу, у којој се главни лик, дворска луда, суочава с проклетством грофа Монтеронеа и трагичним сплетом околности остаје без кћери... Наведите наслов опере Ђузепеа Вердија, којој је пред праизведбу године запрећена цензура, јер је наводно, њен садржај такав, да подрива краљевски ауторитет. 6. Како се називају инструментални извођачи, који музицирају на инструменту, означеним трејдмарком Петроф? Забава Хит блуз-рок групе Derek and the Dominos, уврштен је на 27. позицију Ролингстонове топ-листе свих времена. Песма је инспирисана персијском љубавном причом О _ и Маџнуну, коју је још крајем 12-тог века забележио азерски песник Низами Ганџави. Како се звала девојка, коју је у свом блуз-рок маниру овековечио Ерик Клептон? Забава Aлбум групе Токинг Хедс Истините приче објављен је у исто време када и истоимени филм Дејвида Бирна - фронтмена ове британске групе. Те, године, са албума се издвојио хит Wild Wild Life, иако је на носачу звука заузимао место број 5. На месту број 12 (последњем на албуму) нашла се песма, по којој је добила име британска алтернативна рок-група, настала на Универзитету Оксфорд.

19 Откријте нам назив песме број 12, односно име бенда, чију музику управо слушамо? 9. Исте године као у претходном питању, Боби МекФерин издаје албум Spontaneous Inventions, који је уврштен у сам врх Билбордове листе најзначајнијих џез-албума. Херби Хенкок, Џон Хендрикс и Дизи Гилеспи, великани светског џеза гостују на овом албуму, са ког се издвојила песма Још једна ноћ у Тунису. Две године касније, Боби МекФерин ће свету представити свој највећи хит, по ком га препознајемо до данашњих дана. Наведите назив овог хита! Забава Овај албум Енија Мориконеа продат је у више од 10 милиона примерака, а представља саундтрек за чувени шпагети-вестерн Серђа Леонеа. Од лајтмотива на албуму, који се односе на сваки лик појединачно, посебно је упечатљив безречни вокал Еде Дел'Орсо, који прати лик, ког тумачи Клаудија Кардинале. Како гласи назив овог албума, идентичног називу Леонеовог филма? 11. Како гласи назив полицијске телефонске говорнице, која служи као капсула времеплова у ТВ серији Др Ху? 12. Иако се на крају сваке епизоде ове ТВ серије приказује панорама Сијетла, она је у целости снимана у Лос Анђелесу. Који назив носи серија, чија се радња одвија у фиктивној болници Сијетл Грејс, а чије име потиче од назива уџбеника ког користе бруцоши медицинских факултета? 13. Поједини делови фабуле стрипа смештени су у стварне историјске околности, а многи од ликова представљају реалне историјске личности. Како се зове насловни лик из стрипа Харолда Фостера (из године), чија се радња одвија током раног средњег века, на територији Европе, са излетима у Африку и Америку? Забава Крајем 80-тих, њихов сингл Бенг се појавио на МТВ, да би недуго затим заузео врх готово свих америчких топ-листа. Како се зове руска хард-рок група,

20 настала током Перестројке, први бенд из СССР-а који се домогао позиције америчког мејнстрима? 15. То је био један од највећих икад реализованих сателитских и ТВ преноса, а процењује се да га је уживо гледало око 1,5 милијарди гледалаца у 100 земаља широм света. Велики Live Aid концерт одржан је 13. јула године на више локација у свету, а главни стејџ су паралелно представљали лондонски Вембли и стадион Џ. Ф. Кенеди у Филаделфији. Који певач је, захваљујући Конкордовом авиону једини успео да стигне и отпева своје нумере на оба ова стадиона? 16. Зоја Аугуста Емператриз Чавари дел Кастиљо је у 23. колену била директан потомак императора Атахуалпе. Фреквентни опсег њеног гласа био је херца, што значи да је певала у 4, а понекад чак и у 5 до 6 октава, у распону од баритона до сопрана! Под којим именом је наступала ова Перуанка, која је током 1950-тих година била најпознатији извођач егзотичне музике? Забава Андре Превин је у последњих пола века освојио десет Гремија и четири Оскара за најбољу филмску музику или најбољи филмски сонг. Његову каријеру су обележиле нумере из филмова Жижи, Порги и Бес, Моја лепа госпођице, али и музика из филма Билија Вајлдера са Џеком Лемоном и Ширли Меклејн у главним улогама. Како гласи назив ове комедије из године, базиране на истоименом француском мјузиклу? 18. У тексту ове традиционалне фолк-баладе, сиромашни калифорнијски рудар најпре жали за вољеном девојком, која се удавила у реци, а затим се присећа њених гротескно великих стопала и налази утеху у вези са њеном сестром... Како гласи наслов ове песме, која је инспирисала Џона Форда, да њом наслови и свој чувени филм? 19. Његово дело Versuch einer gründlichen Violinschule представља извор данашњих сазнања о музичкој пракси 18-тог века, а његов педагошки рад резултирао је необичним развојем генијалности његово двоје деце. Како се звао слободни зидар, аутор Музикалне вожње санкама? 20. Соло изведен на њему, био је део чувене композиције групе Лед цепелин из године, Whole Lotta Love, а одсвирао га је гитариста Џими Пејџ. На својим концертима користи га познати француски композитор и музичар Жан Мишел Жар. Често су му приписиване заслуге за сингл америчке поп групе Бич Бојс, Good Vibrations, а своје име дугује свом изумитељу. Како се зове овај електронски музички инструмент, јединствен по томе што се свира без физичког контакта? 21. Настао је у 16. веку, у Андалузији, мешавином циганске и народне андалузијске музике, која је и тада иза себе имала дугу традицију певања уз гитару. С обзиром да је у време његовог настанка у Андалузији владало велико сиромаштво, сматра се да је он пре свега настао из потребе за изражавањем осећања, тачније као нека врста јадиковке. Како се назива ова врста традиционалне шпанске музике и плеса? 22. Већи део живота Франц Шуберт је провео у Бечу, у материјално скромним приликама, а издржавао се као учитељ музике. Афирмисао се у уметничком кругу пријатеља који су од године приређивали приватне концерте зване

21 Шубертијаде, посвећене његовој музици. Како гласи назив његове најпознатије симфоније, која заправо није оно што јој име каже? 23. Теме које обрађује су љубавне и пасторалне садржине. Према подељеним мишљењима, назив овакве строфичне песме долази или од речи mandra, што значи стадо, или од речи amatricius, што указује на љубав. Како се у музици назива ова италијанска рустична лирска форма? 24. Добитник је две Греми награде - као реп-извођач односно као најбољи попвокал. Његов заштитни знак је врхунска одевеност, а сам је креатор модних брендова Billionaire Boys Club и Ice Cream Clothing. Његова песма Хепи је године номинована за Оскара у категорији најољих филмских сонгова, нашавши се у саундтреку анимираног 3Д филма Despicable Me 2. Како се зове овај амерички певач, репер и продуцент? Забава Џон Вилијамс је током своје импозантне каријере 50 пута био номинован за Оскара, у категорији најбоље филмске музике, што га после Волта Дизнија чини другом особом на листи најноминиранијих личности у историји Америчке Филмске Академије. На основу композиције коју чујете, откријте назив филма, који је Вилијамсу донео трећу од укупно пет обожаваних филмских статуета? 26. Албан Берг је био аустријски композитор, који је кроз невелик опус оркестарских дела и само две написане опере, успео да створи индивидуални експресионистички музички израз. Опера Лулу говори о фаталној жени, чија три мужа губе живот због љубоморе, да би на крају и сама Лулу постала жртва, одавши се проституцији. Будите проницљив детектив и откријте ко је био незадовољни клијент, који је убио Лулу! Забава Коробушка је једна од најпопуларнијих руских народних песама, чији је текст године записао Николај Њекрасов. Изван Русије, мелодију ове песме је нарочито промовисала јапанска компанија Нинтендо, захваљујући свом производу из године. О ком светски познатом бренду се ради? 28. Један од чувених фиктивних возова, Кејси Џонс, данас се може пронаћи у анахајмском и паришком Дизниленду, у облику ролеркостера. Ко је био, ван сваке сумње најчувенији путник оригиналне композиције на шинама? 29. Доктор медицине постао је године. У својој докторској тези бавио се токсикологијом фосфорне и арсеникове киселине. Као хемичар, проучавао је реакције у органској хемији и хемијске везе. Значајни су његови радови о синтези флуора са органским једињењима, једињењима полимеризације и кондензације алдехида, као и откриће алдол реакције године. Како се звао славни руски композитор, ванбрачни син грузијског кнеза Луке Степановича Гедианова, аутор херојске опере Кнез Игор? 30. Лоли пхабај је чувена посластица од свежег плода јабуке, умоченог у карамел, позната и као јабука на штапићу. Израз с почетка претходне реченице ушао је у енглески језик као lollipop, у ком означава бомбону за лизање. Из ког језика се лизалица ушетала у енглески речник?

22

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање ЛИНГВИСТИЧКЕ ЕДИЦИЈЕ Едиција ПОПУЛАРНА ЛИНГВИСТИКА Књига 3 Уредник Зоран Колунџија Рецензент др Радојица Јовиђевиђ Четврто издање ИК Прометеј, Нови Сад 2008. Треће допуњено издање, ИК Прометеј, Нови Сад

Mehr

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА Петар Грујичић Беовавилон роман Београд 2010 ДЕРЕТА ПРИЗЕМЉЕЊЕ Одлука да се снимање рекламе за нову марку цигарета холандске индустрије дувана обави у Београду саопштена је Чупку као вест која ће да га

Mehr

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht?

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? Стигао си до циља? Кренуо си на дуго путовање. Вероватно си желео да пронађеш бољи живот, слободу од страха, прогона, сиромаштва али сада си ту где јеси. Стигао си до

Mehr

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART BIBLIOTEKA VOJVODJANSKOG MUZEJA V.S. 209/I, 1929 ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART Ђурђе Бошковић Đurđe Bošković

Mehr

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Милан Шкобић (1991) 2. разред Осма београдска гимназија Пионири рокенрола Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Београд, 2008. 1 Садржај Увод...3 Прелазак са игранки на концерте (1964 1970)...3

Mehr

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч Увод Садржај Поштована читатељко, да ли су срчана обољења уистину типична «мушка обољења»? Статистички подаци показују нешто супротно: У Бечу умире од

Mehr

Олимпијске игре Босна и Херцеговина.

Олимпијске игре Босна и Херцеговина. Аутор, dr sc. Томислав Гашић, Приједор 2016. E-mail: gasictomislav@yahoo.com, https://gasictomislav.wordpress.com, Олимпијске игре Босна и Херцеговина. Свако од нас треба да тежи савршенству. Ако нешто

Mehr

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот)

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) За М. Прошле године, као што знате, боравила сам у Шведској на позив Института за позоришна истраживања. Извесна госпођа Јохансон, Кристина Јохансон, била

Mehr

Руско-српски односи између два помена Колумба

Руско-српски односи између два помена Колумба Ђорђе Ђурић Руско-српски односи између два помена Колумба На првим странама књиге Русија и срpско pиtање 1804 1815. Славенко Терзић наводи речи проте Матије Ненадовића који је у лето 1804. године био одређен

Mehr

ОСНОВНЕ ОСОБИНЕ У РАЗВОЈУ ВРАТИЛА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 19. ВЕКА

ОСНОВНЕ ОСОБИНЕ У РАЗВОЈУ ВРАТИЛА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 19. ВЕКА Георгиос Пападопулос Василиос Каимакамис Милтиадис Проиос 796.414.2 (091) Димитриос Каимакамис Оригинални научни чланак Аристотелов универзитет у Солуну, оделење за физичко васпитање и спорт, Солун, Грчка

Mehr

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 008+82(05) ДОМЕТИ : часопис за културу / главни и одговорни уредник Радивој Стоканов. Год. 1, бр. 1 (1974). Сомбор : Градска библиотека

Mehr

Истраживање европских производних потенцијала. Република Србија Резултати истраживања -

Истраживање европских производних потенцијала. Република Србија Резултати истраживања - Истраживање европских производних потенцијала Република Србија 2015 - Резултати истраживања - Бојан Лалић Милан Делић Угљеша Марјановић Немања тасић Ненад Медић децембар 2016. године Факултет техничких

Mehr

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ БОШКО ТОМАШЕВИЋ ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ Свако ваљано песништво садржи битне елементе једне херменеутике фактичности. Изван тих оквира песништво готово да једва

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета

Mehr

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 316.422:141.8 ОНР Универзитет Carl von Ossietzky Oldenburg, СР Немачка МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА Сажетак: Дискусија о модерни и постмодерни је продрла у све духовне и друштвене науке. И

Mehr

ВУКОВО ПИСМО КНЕЗУ МИЛОШУ ОД ** пример правно-политичког стила

ВУКОВО ПИСМО КНЕЗУ МИЛОШУ ОД ** пример правно-политичког стила Радоје Д. Симић Јелена Р. Јовановић Симић * Универзитет у Београду Филолошки факултет Катедра за српски језик са јужнословенским језицима УДК 811.163.41'276.6:34 DOI 10.7251/FIN1301103S Оригинални научни

Mehr

Упутство за израду семинарског рада

Упутство за израду семинарског рада ФАКУЛТЕТ ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Упутство за израду семинарског рада СЕМИНАРСКИ РАД МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Назив теме: УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ

Mehr

ШИФРА ЗАДАТКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА

ШИФРА ЗАДАТКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА 2017. ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА Пријемни испит се реализује у виду теста, у трајању од 90 минута; тест се решава заокруживањем једног од више понуђених одговора; на тесту се може освојити максимално

Mehr

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Ппема цтампаном издањс: Владимир С. Соловјов: Светлост са истока (избор из дела) Логос, Ортодос Београд, Београд, 1995. (стр. 7-62) СМИСАО ЉУБАВИ Чланак први

Mehr

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА Вечити младожења Copyright PortaLibris, 2017. Сва права задржана укључујући право на репродукцију у било ком облику у целости или делимично. I У вароши У. живео је господар Софроније Кирић,

Mehr

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Ову књиgу pосвећујем збуњеним нароdима Израела, Немачке и Србије Јeder deutsche Bundeskanzeler,

Mehr

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад.

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. . _._-----------~----------------- Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. Има више година l

Mehr

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Euphemismen und Tabu-Wörter in deutschen und österreichischen

Mehr

Путници на првом месту

Путници на првом месту Број 3.:. 11. април 2016. Путници на првом месту Да би потенцијали железничког саобраћаја (ниска емисија угљен - диоксида и циљеви Беле књиге о саобраћају из 2011. године) били у потпуности искоришћени,

Mehr

Кратка историја писма

Кратка историја писма Кратка историја писма Увод Језик и писмо су синоними. Језик користимо за звучну а писмо за визуелну комуникацију. Тако језик можемо дефинисати као комуникацију стандардизованим гласовима и знацима (словима)

Mehr

Карл Маркс. Најамни рад и капитал

Карл Маркс. Најамни рад и капитал Најамни рад и капитал Најамни рад и капитал Од издавача Марксово дело Најамни рад и капитал, а исто тако и Енгелсов предговор који је писан године 1891, дајемо у преводу Димитрија Туцовића. Тај превод

Mehr

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст)

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 24.3.2011. године Ступио на снагу:

Mehr

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП ЧЛАНЦИ УДК 303.1 ; 168 Др Михаел Бок ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП Веберово учење и његови кључни радови за теорију науке. Номотетичка наспрам идеографске

Mehr

Коста Трифковић Избирачица

Коста Трифковић Избирачица Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу:

Mehr

САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13)

САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13) САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13) Древни јунак (14) Антички херој (17) Коњаник (19) Част и заклетва (23) In nomine Domini (27) Христови војници (30) Свети ратници (32) Порекло (37)

Mehr

ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ

ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ Мр Јадранка Божић Народна библиотека Србије, Београд Како читати: о стратегијама читања трагова културе, приредио Саша Илић, Београд, Народна библиотека Србије, 2005. Алберто Мангел,

Mehr

Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. Шпански пријатељ Панчева

Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. Шпански пријатељ Панчева Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР 2009. ГРАДСКИ www.pancevo.rs ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА АКТУЕЛНО: У фокусу: Нов начин обрачуна цене грејања Град Панчево и НИС наградили

Mehr

ИСТОрИЈа КАТАЛОГ УЏБеНИКА НАрУЧИТе ДИреКТНО ОД ИЗДАВАЧА

ИСТОрИЈа КАТАЛОГ УЏБеНИКА НАрУЧИТе ДИреКТНО ОД ИЗДАВАЧА www.freska.rs КАТАЛОГ УЏБеНИКА 201516 ИСТОрИЈа НАрУЧИТе ДИреКТНО ОД ИЗДАВАЧА prodaja@klett.rs Уводна реч Поштоване наставнице и наставници, Пред вама је нови каталог уџбеника из историје за све е и смерове

Mehr

EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ

EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ с в е д о ч а н с т в а СЛАВКО ГОРДИЋ EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ 890 1. Ако о наслову не одлучује пука конвенција, случај или, чак, штампарска грешка, онда у њему с разлогом тражимо неки битнији,

Mehr

ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1

ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1 АЛЕКСАНДАР ГАЈИЋ ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1 Деловање моћи у популарној култури није тек једно од важних питања којима се студије културе баве: онo је централна, основна тема, она из коjе је настала

Mehr

ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти

ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти Е С Е Ј И РАДОМИР В. ИВАНОВИЋ ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти 650 Јер, једино уметношћу човек нешто своје, а изгубљено у времену прошлом и порекнуто

Mehr

NAISSUS. Слободан Дрча

NAISSUS. Слободан Дрча Слободан Дрча NAISSUS Римски и антички град Naissus настао је, постојао, опстајао и нестао у западном делу простране Нишке котлине, неправилног елипсастог облика, која се простире у правцу исток запад.

Mehr

ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА

ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА У јеку највећих злочина Виктора Томића и његове свите" дошло je и до интервенције појединих личности за своје

Mehr

НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ Социолошки преглед, vol. XXXV (2001), no. 3-4, стр. 213-234. Слободан Вуковић Институт друштвених наука Београд UDK: 323.173 Прегледан научни рад Примљен:. 7. 07.2001. НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Mehr

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени Јевремови дани Јевремови дани су манифестација која се већ традиционално одржава у Основној школи Јеврем Обреновић ˮ. Манифестација почиње 18. марта и траје до краја школске године. Ове године Јевремови

Mehr

Божо Стојановић Економски факултет Београд. UDK: Оригинални научни рад Примљен: Увод

Божо Стојановић Економски факултет Београд. UDK: Оригинални научни рад Примљен: Увод Социолошки преглед, vol. XXXXI (2007), no. 4, стр. 473 490 Божо Стојановић Економски факултет Београд UDK: 331.109.32 Оригинални научни рад Примљен: 2. 3. 2007. ВИЛХЕЛМ РЕПКЕ: ЕКОНОМСКИ ХУМАНИЗАМ У овом

Mehr

ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1

ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1 Ана A. Чабрић-Чича Гимназија Бања Лука anacabric@gmail.com UDC: 811.112.2 373.7:371.3 ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1 Апстракт Иако фразеологизми представљају незаобилазан саставни дио

Mehr

Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем Младомиром Пуришом Ђорђевићем *

Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем Младомиром Пуришом Ђорђевићем * БАШТИНЕ HERITAGES Др Горан Милорадовић, научни сарадник Институт за савремену историју, Београд УДК 791.633-051:929 Ђорђевић П.(047.53) Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем

Mehr

DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS DREI-SÄULEN SYSTEM UND DAS ZWEI-SÄULEN SYSTEM)

DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS DREI-SÄULEN SYSTEM UND DAS ZWEI-SÄULEN SYSTEM) Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2011 Прегледни чланак 364.35(439) Dr. Judit Barta, Dozent an der Juristichen Fakultät in Mischkolz DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS

Mehr

ХУМАНИЗОВАНА ТОРТУРA ЗАКОНИКА CONSTITUTIO CRIMINALIS THERESIANA 1

ХУМАНИЗОВАНА ТОРТУРA ЗАКОНИКА CONSTITUTIO CRIMINALIS THERESIANA 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2015 Оригинални научни рад 343.255(436) 17 (094.5) doi:10.5937/zrpfns49-9755 Др Иштван И. Фејеш, редовни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет

Mehr

Библиотека Српске академије наука и уметности

Библиотека Српске академије наука и уметности Библиотека Српске академије наука и уметности Врста библиотеке: Општенаучна библиотека Области из којих се прикупља библиотечка грађа: 1. Опште области: све врсте науке (политика као научна дисциплина,

Mehr

ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД. Година: LIII Београд, јун - септембар Волим ГСП, волим Београд

ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД. Година: LIII Београд, јун - септембар Волим ГСП, волим Београд ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД Година: LIII Београд, јун - септембар 2015. Волим ГСП, волим Београд ПРИМОПРЕДАЈА НОВИХ ВОЗИЛА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА Београд добио првих десет аутобуса

Mehr

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ 2 УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР Др Јован Дубовац Десанка Пешић Ђорђе Пиљевић Миленко Топаловић Богумил Храбак Др ВЕНЦЕСЛАВ ГЛИШИЋ ТЕРОР И ЗЛОЧИНИ НАЦИСТИЧКЕ

Mehr

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2013 Оригинални научни рад 347.94:504.5 doi:10.5937/zrpfns47-5280 Марко Кнежевић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни Факултет у Новом Саду ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА

Mehr

О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ

О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ Ni{ i Vizantija V 191 Михаило Милинковић О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ Дискусија о убикацији Јустинијане Приме (Iustiniana Prima) тиче се сложене проблематике, која на овом месту не

Mehr

Позоришни записи из Швајцарске (3) Швајцарска позоришна збирка у Берну (Schweizerische Theatersammlung)

Позоришни записи из Швајцарске (3) Швајцарска позоришна збирка у Берну (Schweizerische Theatersammlung) 2 ПОЗОРИШНЕ НОВИНЕ СЕПТЕМБАР 2006. ТЕМА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И ЗАХТЕВИ НАШЕ САВРЕМЕНОСТИ Бошко Милин НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РАЗМИШЉАЊЕ О РЕШИВОМ И НЕРЕШИВОМ Када покушам да се сетим када сам први пут озбиљно размишљао

Mehr

На данашњи дан рођен Алекса Шантић, усвојен Habeas Corpus Act, Александар Солжењицин се врат субота, 27 мај :16

На данашњи дан рођен Алекса Шантић, усвојен Habeas Corpus Act, Александар Солжењицин се врат субота, 27 мај :16 На данашњи дан 1868. у Мостару је рођен српски писац Алекса Шантић, аутор антологијских песама "Остајте овђе", "Емина", "Вече на шкољу". Припадао је мостарском кругу око књижевног листа "Зора", који је

Mehr

Доста је било постаје странка

Доста је било постаје странка новембар 2016. године МИ НЕ ОДУСТАЈЕМО. Док не укинемо партијско запошљавање. Док не укинемо тајне штетне уговоре. Док не уведемо универзалну социјалну заштиту. Док не уведемо универзалну здравствену заштиту.

Mehr

ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА

ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ: ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Ментор: Проф. др Радослав Ераковић Кандидат: Срђан Орсић Нови

Mehr

ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ Самира Ћуртић, виша медицинска сестра Марко Кошутић, дипл. дефектолог-олигофренолог Кристина Мишчевић, дипл. психолог Дана Малешевић, дипл. социјални

Mehr

ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ

ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ Ni{ i Vizantija IV 245 Михаило Милинковић ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ Приликом проучавања рановизантијског Илирика потребно је осврнути се на један број налаза

Mehr

О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ

О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ УДК 343.237 Др Игор Вуковић * О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ У кривичном праву разликују се три форме извршилаштва: непосредно извршилаштво, посредно извршилаштво и саизвршилаштво.

Mehr

Грчке. Као прво, ваља напоменути да је одлукама Конгреса. Комитети Призренске лиге

Грчке. Као прво, ваља напоменути да је одлукама Конгреса. Комитети Призренске лиге СРБИЈА, ЦРНА ГОРА И КОСОВО ПРЕГЛЕД 1878-1914 1. Берлински конгрес и Призренска лига.- Берлински конгрес сазван је након српско-турских и црногорско-турских ратови 1875-77, као и руског похода за помоћ

Mehr

ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ

ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ Историја не пита хоћу ли или нећу, она има трезвене очи и следи свој пут, а што иза ње остане, било да ми то као догођено признајемо или негирамо, објективно је и истинито... Та историја

Mehr

ПОМОР СРБА РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА И ИНТЕРНИРАНИХ ЦИВИЛА У АУСТРОУГАРСКИМ ЛОГОРИМА ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

ПОМОР СРБА РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА И ИНТЕРНИРАНИХ ЦИВИЛА У АУСТРОУГАРСКИМ ЛОГОРИМА ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ЧЛАНЦИ И РАСПРАВЕ / ARTICLES AND TREATISES UDC 94(100)"1914/1918" UDC 343.819.5(=163.41)(493.5)"1914/1918" DOI: 10.2298/ZMSDN1447201V Оригинални научни рад ПОМОР СРБА РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА И ИНТЕРНИРАНИХ

Mehr

I SSN Svim gra anima, vinarima i vinogradarima ~estitam Sv. Trifuna i Dan op{tine Aleksandrovac 14. februar

I SSN Svim gra anima, vinarima i vinogradarima ~estitam Sv. Trifuna i Dan op{tine Aleksandrovac 14. februar 1196 I SSN 0352-4760 9 770352 476006 Број 256 Фебруар 2013. Цена 30 динара Лист грађана Општине Александровац Проглашен спортиста године ГАШИЋУ ТИТУЛА НАЈБОЉЕГ Страна 20. Општина издвојила новац за јубиларне

Mehr

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Баки Воки и tеtки Наdи, свеtионицима dоброtе Јeder deutsche Bundeskanzeler, jeder deutsche

Mehr

Примена Европског језичког портфолиjа (ЕСП) у допунској настави на српском језику у иностранству

Примена Европског језичког портфолиjа (ЕСП) у допунској настави на српском језику у иностранству UDC 371.l26 Иновације у настави, XXVII, 2014/2, стр. 116 130 371.3:811.163.41 Рад примљен: 04. 02. 2014. Рад прихваћен: 15. 05. 2014. Стручни рад Драгана Димитријевић 1 Oсновна школа Луберцен, Дитикон,

Mehr

Градска управа града Панчева ове године

Градска управа града Панчева ове године Број 4 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ЈАНУАР 2010. ГРАДСКИ www.pancevo.rs Актуелно: Oд 15.12. 2009. год. број централе градске управе града Панчева: 308830 Градска управа уводи електронске седнице градског већа

Mehr

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА Стефан Ћурчић Факултет техничких наука, Чачак Мастер инжењерски менаџмент, 2013/2014. stefancurcic2323@gmail.com Ментор рада:

Mehr

НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Оливера ВУЧИЋ УДК 342.4 (497.11) НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ШТА ЈЕ ПРЕТХОДИЛО УСТАВНОЈ САДАШЊОСТИ, ИЛИ ОСВРТ НА ИСТОРИЈУ УСТАВНОСТИ СРБИЈЕ Богата уставна историја Србије, започета првих година деветнаестог

Mehr

ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја

ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 316.7(497.13):94(569.4) ПНР Студентски центар Нови Сад Нови Сад ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја Сажетак Jевреји (хебрејски Ибрим, Јизраел, Јехудим) припадају групи семитских народа.

Mehr

МАТРИЦА ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА. Logical Framework Matrix LFМ. Logical Framework Matrix - LFA

МАТРИЦА ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА. Logical Framework Matrix LFМ. Logical Framework Matrix - LFA МАТРИЦА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА Факултет заштите на раду Универзитет у Нишу УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТИМА Logical Framework Matrix LFМ ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА Logical Framework Matrix - LFA др Срђан Глишовић srdjan.glisovic

Mehr

и интерпретацијским поставкама, који би, на известан начин, уз одабрану секундарну литературу, обогатили и осавременили рад професора и ученика на

и интерпретацијским поставкама, који би, на известан начин, уз одабрану секундарну литературу, обогатили и осавременили рад професора и ученика на 0. УВОД Проучавање народних приповедака и предања у наставне сврхе проистекло је из потребе да се започне систематично, целовито и обухватно истраживање ових врста усмене уметности речи јер оне на тај

Mehr

Key words: social geography, bibliography, Munich school.

Key words: social geography, bibliography, Munich school. Јована Тодорић 1 ПРАВЦИ РАЗВОЈА СОЦИЈАЛНЕ ГЕОГРАФИЈЕ МИНХЕНСКЕ ШКОЛЕ Извод: Узајамни однос човека и природе представља најважнији фактор настанка и развоја људског друштва. Међу наукама које се баве изучавањем

Mehr

УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО

УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО УДК 347.68 Др Дејан Ђурђевић доцент Правног факултета Универзитета у Београду УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО Српско право забрањује уговор о наслеђивању. Та забрана се правда његовом непотребношћу,

Mehr

реч уредника Поштовани читаоци, пос ловних организација. поверење свих ових година... С поштовањем, редакција Ревије Ласта

реч уредника Поштовани читаоци, пос ловних организација. поверење свих ових година... С поштовањем, редакција Ревије Ласта 2 реч уредника Поштовани читаоци, Сунчани дани и годишњи одмори су пред нама...сви се негде питамо како би било лепо да скокнемо до мора и мал о се осолимо...неком ће поћи за руко м, а неко ће ипак морати

Mehr

ISSN УЧЕЊЕ И НАСТАВА. Београд

ISSN УЧЕЊЕ И НАСТАВА. Београд ISSN 2466-2801 УЧЕЊЕ И НАСТАВА 1 2016 Београд ISSN 2466-2801 КLЕТТ ДРУШТВО ЗА РАЗВОЈ ОБРАЗОВАЊА УЧЕЊЕ И НАСТАВА ГОДИНА II Број 1, 2016. УДК 37(497.11) УЧЕЊЕ И НАСТАВА Година II Број 1 2016 1 212 ISSN 2466-2801

Mehr

НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ

НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ Увођење установе гарантног фонда у домаћи правни систем представља хармонизацију с правом Европске

Mehr

portal jugozapadne Srbije

portal jugozapadne Srbije 2 инфо 7 Никола Селаковић 8 Др Жељко Стакић 11 Јелена Бабић 12 Мирослав Миливојевић 14 Андрија Радуловић 16 Миломир Миловановић ПОСЕТА УЖИЦУ БУДУЋНОСТ ЧИГОТЕ ДРЖАВНА ПОМОЋ О РАДУ ПССС УЖИЦЕ СТАЊЕ У МАЛИЊАЦИМА

Mehr

GLASNIK NBS ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК У КЊИГАМА САВРЕМЕНИКА Др Драган Бараћ

GLASNIK NBS ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК У КЊИГАМА САВРЕМЕНИКА Др Драган Бараћ HRONIKA Др Драган Бараћ Београд, Народна библиотека Србије ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК У КЊИГАМА САВРЕМЕНИКА 1804-1813 Поводом 200-годишњице Првог српског устанка и два века модерне српске државе Народна библиотека

Mehr

ТАКОВСКИ УСТАНАК 1815.

ТАКОВСКИ УСТАНАК 1815. СРПСКЕ ЦВЕТИ ИЗМЕЂУ СЕЋАЊА И ЗАБОРАВЉАЊА мр Катарина Митровић / Александар Марушић 15. април - 13. мај 2013. Галерија Музеја рудничко-таковског краја А. Јовановић, Свечаност испред таковског грма, 1865,

Mehr

ЉЕРМОНТОВЉЕВА ПРОЗА. Борис Ејхенбаум 67МЕЂАШИ. (одломак)

ЉЕРМОНТОВЉЕВА ПРОЗА. Борис Ејхенбаум 67МЕЂАШИ. (одломак) Борис Ејхенбаум ЉЕРМОНТОВЉЕВА ПРОЗА 3. (одломак) Вра ћам се на Љер мон то ва. Од исто риј ског ро ма на, обо је ног емо ци о нал ном ре ториком, Љермонтов прелази на савремени светски роман, чија се радња

Mehr

ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА

ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА УДК 340.1 Др. Саша Б. Бован ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА У раду се трага за одговарајућим одређењем тумачења права полазећи од Хајдегерове инверзије

Mehr

КУЛТУРНИ И ПОЛИТИЧКИ ОБРАЗАЦ: ПАМЋЕЊЕ И ЗАБОРАВ 1

КУЛТУРНИ И ПОЛИТИЧКИ ОБРАЗАЦ: ПАМЋЕЊЕ И ЗАБОРАВ 1 t е м ат : К УЛ Т У РА С Е Ћ А Њ А БОРИС МИЛОСАВЉЕВИЋ КУЛТУРНИ И ПОЛИТИЧКИ ОБРАЗАЦ: ПАМЋЕЊЕ И ЗАБОРАВ 1 Политичко искуство опомиње да треба памтити и увек имати у виду све константе које могу утицати на

Mehr

ОГЛАШАВА Продају имовине јавним надметањем

ОГЛАШАВА Продају имовине јавним надметањем На основу Решења стечајног судије Привредног суда у Зајечару, Ст.бр. 227/2011 од 20.02.2012. године, а у складу са чланoвима 131, 132. и 133. Закона о стечају («Службени гласник Републике Србије» број

Mehr

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА Београд, 2012. Приручник за примену Правилника o eлектричној опреми намењеној за употребу у

Mehr

САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА

САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ ЂУРО М. ЂУРИЋ САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА Докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY

Mehr

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА РЕПУБЛИКА СРБИЈА Министарство финансије и привреде ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА Београд, 2012. Приручник за примену Правилника о безбедности машина Издавач: Министарство финансија

Mehr

Јован Стерија Поповић Зла жена ВЕСЕЛО ПО3ОРИШТЕ У ТРИ ДЕЈСТВА

Јован Стерија Поповић Зла жена ВЕСЕЛО ПО3ОРИШТЕ У ТРИ ДЕЈСТВА Јован Стерија Поповић Зла жена ВЕСЕЛО ПО3ОРИШТЕ У ТРИ ДЕЈСТВА Свим кротким, љупким, тихим женама помрачителним хоризонта шчастија земној осијателницама, које толико већма мрзимо, колико силније љубимо,

Mehr

ME[OVITA GRA\A. Miscellanea. NOVA SERIJA Kw. XXXIII

ME[OVITA GRA\A. Miscellanea. NOVA SERIJA Kw. XXXIII ME[OVITA GRA\A Miscellanea NOVA SERIJA Kw. XXXIII ISSN 0350-5650 INSTITUTE OF HISTORY MISCELLANEA NEW EDITION Vol. XXXIII Editorial board BILJANA MARKOVIĆ, NEDELJKO V. RADOSAVLJEVIĆ, RADOMIR J. POPOVIĆ,

Mehr

Садржај. 46 Поглавље 3 Системи и шеме оцењивања усаглашености. i) О организацији ISO 1. ii) О организацији UNIDO 2

Садржај. 46 Поглавље 3 Системи и шеме оцењивања усаглашености. i) О организацији ISO 1. ii) О организацији UNIDO 2 Садржај i) О организацији ISO 1 ii) О организацији UNIDO 2 iii) Предговор 3 iv) Одрицање од одговорности 5 v) Захвалност 5 vi) Увод 6 vii) Акроними и скраћенице 9 Поглавље 1 Основни појмови оцењивања усаглашености

Mehr

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2.

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2. Из садржаја: Фејсбук 3 Навијање 4 Такмичења 6 Ученик генерације 18 Спортиста генерације 19 Спортисткиња генерације 24 Дигитални прозор 26 Живот школе 27 РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2. Да ли

Mehr

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК. за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК. за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ СКРИПТА 1. Was ist Singular, was ist Plural? НЕМАЧКИ ЈЕЗИК за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ Singular Plural Singular Plural Stühle X Personen X Bilder X Batterie X Kamera X Fernsehapparate X Steckdosen X Wörter

Mehr

ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ

ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Ментор: проф. др Гордана Станковић Мр Владимир Боранијашевић ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ докторска дисертација Ниш, 2008. г. У В О Д Одлучивање, као судска парнична

Mehr

Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев

Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN 6701-2 zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев за издавање уверења на основу DIN 6701-2 ради доказивања способности

Mehr

ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ БРОЈ (615)

ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ БРОЈ (615) ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ 2014. БРОЈ (615) 180-181 Ч И Т А Ј Т Е РАЗГОВОР С ПОВОДОМ СТРАНА 4-6 ПРИОРИТЕТ ПРЕВОЗ РУДЕ СТРАНА

Mehr

Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева. Град Краљево 2030

Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева. Град Краљево 2030 Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева Град Краљево 2030 ГРАД КРАЉЕВО Томислав Илић, Градоначелник РАДНА ГРУПА Ненад Нерић, Дирекција за планирање и изградњу Краљево (координатор

Mehr

АТРАКЦИЈЕ ОТКРИЈТЕ. ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ ДУНАВ У СРБИЈИ

АТРАКЦИЈЕ ОТКРИЈТЕ. ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ  ДУНАВ У СРБИЈИ АТРАКЦИЈЕ ОТКРИЈТЕ ДУНАВ ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ www.srbija.travel У СРБИЈИ Од Црне шуме до Црног мора: ДУНАВ ПОВЕЗУЈЕ Дунав је, од извора до ушћа, река очаравајућих различитости и могућности. Његов

Mehr

ДИЗАЈН. Естетика и композиција. Милош Поповић фебруар

ДИЗАЈН. Естетика и композиција. Милош Поповић фебруар ДИЗАЈН Естетика и композиција Милош Поповић фебруар 2008 2 Знак Баухауса Реч аутора Графички дизајн је примењена уметност. Као дисциплина дизајна бави се израдом штампаних решења. У ова решења спадају:

Mehr

Јелена Јовин. Божанствене торте. Фотографије Зоран Спасојевић

Јелена Јовин. Божанствене торте. Фотографије Зоран Спасојевић Јелена Јовин Божанствене торте Рецепти и историја Фотографије Зоран Спасојевић Мојој деци, Симониди, Емилији и Катарини 3 Садржај Увод / 7 Увод у припремање торти / 9 11 О рецептима 13 О опреми 17 О састојцима

Mehr

ОДАВНО ПЛАНИРАН СУКОБ

ОДАВНО ПЛАНИРАН СУКОБ Специјални прилог 114 Историчари о Великом рату ОДАВНО ПЛАНИРАН СУКОБ Ау то ри др Ми лан ТЕР ЗИЋ, др Ми љан МИЛ КИЋ, мр Да ли бор ДЕН ДА Уводно обраћање начелника Генералштаба Војске Србије ПРИЛИКА ЗА

Mehr

ЗДРАВСТВЕНЕ ПРИЛИКЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ

ЗДРАВСТВЕНЕ ПРИЛИКЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ Др БОЖИЦА МЛАДЕНОВИЋ Историјски институт Београд, Кнез Михаилова 35 29 ЗДРАВСТВЕНЕ ПРИЛИКЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ 1915 1918 У јесен 1915. војске Централних сила су наишле на српско становништво у веома тешком

Mehr

ГЕНЕЗА ГРАДА И ПОРЕКЛО ИМЕНА ШАПЦА

ГЕНЕЗА ГРАДА И ПОРЕКЛО ИМЕНА ШАПЦА Доступно онлајн на www.gi.sanu.ac.rs Зборник радова Географског института Јован Цвијић САНУ 61(1) (83-103) Оригинални научни рад УДК: 911.3(-06) ГЕНЕЗА ГРАДА И ПОРЕКЛО ИМЕНА ШАПЦА Мирко Грчић 1 *, Љиљана

Mehr