Школске новине ОШ,,Стари град Број 9 Март

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Школске новине ОШ,,Стари град Број 9 Март"

Transkript

1 Школске новине ОШ,,Стари град Број 9 Март osstarigrad@sezampro.rs

2 Страна 1 Број 9, март, ПИТАЛИ СМО, ИНТЕРВЈУИСАЛИ... Вести - новости - догађаји ИДА, АЛЕКСА И ЛУКА МЕЂУ НАЈБОЉИМА У СРБИЈИ У публикацији,,најбољи УЧЕНИЦИ ОСНОВ- НИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА СРБИЈЕ 2015, издавача,,публик Прес, нашла су се имена три ученика ОШ,,Стари град : ИДА КУЛИЏАН АЛЕКСА МАРИНСКИ ЛУКА БУДИСАВЉЕВИЋ Потакнути својом даровитошћу, радним еланом, упорношћу и радошћу коју успех доноси, попели су се и на овај престо! Тиме су заслужили и част и поштовање, јер су семе (знање) посадили на плодно (радно) тло и уз непрекидну негу и заливање (учење и понављање) добили цветове и плодове (успех и поштовање). Сви комплименти и честитке нашим ученицима! НАША ШКОЛА НА ЕВРОПСКОМ ДАНУ ШКОЛСКОГ СПОРТА Поводом Европског дана школског спорта, на Калемегдану је одржан јавни час физичког васпитања, у коме су учествовали и ученици из наше школе. Градска општина Стари град и Спортски савез Стари град обележили су 30. септембра године Европски дан школског спорта. Тим поводом организован је јавни час физичког васпитања на Калемегдану. Више од 400 ученика основних школа, у друштву заменика председника општине Стари град, Ненада Боровчанина, бавило се разним спортовима у доњем делу Калемегдана, између Видин капије и Капије Карла VI. Наравно, где год је спорт, ту смо и ми! Из наше школе су учествовали најбољи ученици старијих одељења, од 5. до 8. разреда, а да су нас представили у најбољем светлу сведочи и писмо које нам је стигло из Општине Стари град. МЕЂУНАРОДНИ ГОСТИ ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА ШКОЛЕ ШКОЛСКЕ 2015/2016. Последњег дана школе, 14. јуна године угостили смо стране студенте и стекли нове пријатеље Чуквудија, Филипу, Хамди, Шерон. Чуквуди (Ajah Chukwudi Lawrence) из Нигерије, Филипа (Filipa Figueira) из Португала, Хамди (Hamdi Mokrani) из Туниса, Микела (Michela Dissegna) из Италије и Шерон (Sheron Chan) из Канаде, волонтери су студентске организације AIESEC. Реч је о организацији која пружа могућност младим људима из целог света да путују, стичу нове пријатеље, упознају њихову културу и обичаје. Тако су наши нови пријатељи стигли и у Београд и били наши драги гости. Прво су се они представили, Чуквуди је испричао предивну причу о Нигерији, а Филипа нам је дочарала лепоту Лисабона, а потом је наставница енглеског језика, Љиљана Ћузовић, представила нас и наше таленте! Како је било лако разговарати са њима на енглеском! Дружење смо завршили песмом и жељом да се од септембра опет видимо и дружимо!

3 Број 9, март, Страна 2 АЛЕКСА МАРИНСКИ ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ШКОЛСКЕ 2015/2016. ГОДИНЕ На седници Наставничког већа, већином гласова је за ученика генерације изабран Алекса Марински. Још у првом разреду Алекса је привукао пажњу свих наставника својим залагањем и понашањем. Награде су биле само последице и докази 11 првих места, 10 других места, 6 трећих места, 1 пето место. Из српског језика 4 друга, 3 трећа места; енглески језик: 1 друго, 1 треће, 1 пето место; француски језик: 1 прво место; историја: 3 трећа места; географија: 4 прва места; биологија: 5 првих, 2 друга места; математика: 1 прво, 1 друго место. На општинским такмичењима освојио је 7 првих, 6 других, 2 трећа места; на окружним 4 прва, 4 друга, 4 трећа места и на републичком такмичењу пето место. Уважен међу другарима и наставницима, културан, васпитан и вредан, Алекса је на најбољи начин представљао себе, своју породицу и нашу школу. Сада већ име гимназијалца, Алексе Маринског, остаје у аналима наше школе и за поређење многим будућим ученицима. ЕКСКУРЗИЈА СТАРИЈИХ РАЗРЕДА ШКОЛСКЕ 2015/ ГОДИНЕ Другог дана јуна, сада већ прошле године, старији разреди са својим одељенским старешинама, директорком школе и неколицином наставника, ведрији од тог јутра и упорнији од кише, стигли су на своје излетиште Опленaц. Песма, смех и добро расположење као да су били најурили облаке, па је остатак дана био сунчан и топао, као створен за нас. Прво нам је у пуном сјају осванула Црква Светог Ђорђа, задужбина и гробница породице Карађорђевић. Ђаци су пажљиво слушали причу кустоса, очарано посматрали мозаике на зидовима цркве. Затим смо у галерији, која се налази у склопу комплекса, видели и портрете Карађорђевића, сабље, као и оригинал телеграма објаве рата Аустроугарске Србији. Иако у оригиналу, на француском језику, ми смо разумели и превели објаву. Затим смо посетили летњиковац краља Петра, и потом се прошетали до музеја, куће вожда Карађорђа. Прича о Карађорђу, почетку Првог српског устанка, експонати свуда наоколо оставили су снажан утисак на све нас. Мали предах је направљен у чувеном парку у Аранђеловцу. Последња планирана дестинација је било етносело Бабина река. Сам назив тог комплекса није могао да нам наговести све занимљивости које ћемо тамо видети. Дивни крајолик, чист ваздух, игралишта! Ту је тек почела игра! Дечија граја, звуци лопте, клацкалица, љуљашки, одјекивали су овим дивним пределом. У склопу тог етносела се налази прелепи ресторан који одише духом старих времена, а било је и домаћих животиња које смо могли да видимо и да се са њима поиграмо. Провели смо један диван дан, научили много и учврстили пријатељства! После ручка и слободног времена смо кренули кући за Београд, пуни лепих утисака, научивши нешто ново и о својој историји, и својим наставницима, какви су кад нисмо на часовима.

4 Страна 3 Број 9, март, А МЛАЂИ РАЗРЕДИ... Истог тог јуна посетили су манастир Фенек, надомак Јакова. Након тог чуда, старог шест векова, обрели су се у другом чуду, чуду природе, Бојчинској шуми. Према предању манастир Фенек је саграђен у другој половини 15. века, а основали су га Стефан и Ангелина Бранковић. Манастирска црква посвећена је Светој мученици Параскеви. Манастирска капела, посвећена Св. Петки, сазидана је године на месту старе, над бунаром за који се верује да га је саградила мати Ангелина Бранковић. За воду из тог бунара у народу се веровало да има чудотворна лековита својства. Након посете манастиру, у Бојчинској шуми, обишли смо фарму мангулица, где смо се посебно обрадовали прасићима. Возили се фијакером и јахали коње, шетали трим-стазом. Нажалост, до Београда нису могли ни фијакером, ни на коњима, нити на мангулицама, иако је било заинтересованих. Аутобус је пожуривала њихова граја, па су брже од свих фијакера стигли до своје школе. За сада, у школи није примећена ниједна мангулица. Ако видите неку, ми немамо ништа с тим. ОБЕЛЕЖИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ ШКОЛСКЕ 2015/2016. Знамо да се свака породица највише поноси својом децом. Замислите онда колики је понос породице која већ 55 година заредом гаји по 8 генерација, а свака од тих генерација рађа нове генерације. Дан школе, 6. јун, наш породични празник, када смо сви на окупу ученици, наставници, родитељи ученика, пријатељи школе обележили смо и сада већ претходне године свечано, уз топле добродошлице, песму и радост, како и приличи таквом празнику. Ми смо, пре свега, велика и здрава породица, па ни спортска такмичења нису изостала. Играла се одбојка, фудбал, котрљали се ролери и лопта,,између две ватре, након чега су спортски и фер подељени чоколада и сокови. МУДРИЦЕ (Прави одговор на страни 10) Шта је инспирација? - Инспирација је кад одељење иде на приредбу. - Инспирација је када те неко инспирише да напишеш баш лепу песму или причу. -...када је неко сконцентрисан на оно што ради, на пример када неки дечак добије инспирацију за песму значи да од прилике знати које ће речи употребити. - Када ти дође нешто у глави и онда то направиш.

5 Број 9, март, Страна 4 МАТУРСКО ВЕЧЕ ГОДИНЕ Дошао је и тај дан да се заврши основна школа и крене даље кроз школовање, кроз живот. Сви осмаци сигурно се сећају наставника које су волели више или мање, дешавања на појединим часовима, па чувених изговора: успавао сам се, заборавила сам свеску, донећу оправдање, само ми реците који је то датум, рекао ми је ово или оно и још много тога Било је добрих и лоших дана, али оно мање лепо нећемо памтити. Најважније од свега је да су успели да заврше школу, да из ње изађу образова нији, културнији, васпитанији, бољи и паметнији него што су били. А за крај основне школе организовали смо матурско вече на коме су се ђаци подсећали почетака у школи, гледали фотографије из првог, другог разреда, веселили се, певали, играли, а пала је и покоја суза. Сви су били лепи, дотерани, пуни елана и помало стрепње, јер их чека матурски испит, упис у средњу школу и још много тога што је тек први корак у доба зрелости. Одељенске старешине осмог разреда Валентина Маслеша, наставница Вања и Новак Стаменковић. ЗАХВАЛНИЦА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД НАШОЈ ШКОЛИ Поштовани, Након што смо заједно реализовали манифестацију којом је обележен Европски дан школског спорта, 30. септембра на Калемегдану, руководство Градске општине Стари град овим путем жели срдачно да Вам се захвали на ангажовању, подршци и помоћи коју сте пружили. To je довело до успешног одржавања јавног часа и слања јасне поруке о значају физичке активности, увођењу бесплатних спортских активности у школе и заједничком раду институција на локалном нивоу. Задовољство нам је што смо имали прилику да сарађујемо са вашoм школoм, директорком, професором физичког васпитања и ученицима и што смо заједно постигли овако успешан и видљив циљ. Верујемо да ће наша сарадња убудуће бити учестала и једнако успешна, те да је ово наш први заједнички корак у промовисању и увођењу доступног спорта за све. У прилогу Вам достављамо заједничке фотографије, а о истом ћемо известити и надлежни директорат Европске комисије, чијој се подршци надамо за даље активности током године. Срдачан поздрав, Градска општина Стари град МУДРИЦЕ (Прави одговор на страни 10) Чиме се бави амбасадор? - Анбасадор се бави: анбаситирањем наше Земље. - Амбасадор се бави амбалажама. - Амбасадор продаје писмо људима. -...бави се продајом књига амбасатиком! -...вози бродове и командује. -...пољопривредом. -...ма то сви знају, то је мајстор. Шта је најтеже на свету? - Најтеже на свету је Ајфелов торањ. - Најтеже на свету је: наћи посао и школовати се. - Нај тежије на свету је камион од десет тони за превожњу шљунка џин. -...кућни послови! -...да се ради домаћи. - Чувати своју млађу сестру која те гризе, чупа... Али је врло слатка! -... да закуцаш ексер! -...да се распреми сто!

6 Страна 5 Број 9, март, 2017.,,НЕЋУ ДА БРИГРАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ ВЕОМА УСПЕШНА,,ДЕЧЈА НЕДЕЉА ЗА НАШЕ ЂАКЕ У Београду је и прошле године традиционално обележена Дечја недеља, под слоганом,,нећу да бриграм, хоћу да се играм, уз поруку да је обезбеђивање права на игру деци једна од најважнијих стратешких инвестиција. Дечју недељу организује удружење Пријатељи деце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и ПРВИ И У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ социјална питања. У оквиру Дечје недеље организовани су литерарни и ликовни конкурс. На литерарном конкурсу ученица 8-1 Сања Спасић освојила је ПРВО место, док је Ања Петковић, ученица 6-2, освојила ДРУГО место. На ликовном конкурсу, Миона Роглић (4-1) освојила је ПРВО место. Честитамо награђеним ученицима! На,,Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије у првој помоћи и реалистичком приказу повреда и стања ОШ,,СТАРИ ГРАД освојила ПРВО МЕСТО! Такмичење екипа прве помоћи одржано је СТИГЛО ПИСМО СА KРАЉЕВСКОГ ДВОРА Из Краљевског двора у Београду у школу је стигло писмо са краљевским грбом, адресирано на име Тара Станковић. Њ.К.В. Престолонаследник Александар од срца честита нашој Тари на великом успеху и освајању првог места на међународном Конкурсу Шекспирове Фондације у Стратфорду. Тари ће ово писмо бити лепа успомена, а нас радује сазнање да се рад наших вредних ученика и наставника прати и похваљује у центру Београда, на потезу од Трга Републике до Калемегдана. Тема овогодишњег такмичења било је обезбеђивање јавних манифестацијa од стране екипа прве помоћи Црвеног крста. Црвени крст Стари град представљале су екипе подмлатка и омладине. Задатак екипа био је да укажу прву помоћ повређенима на маратону, концерту, кошаркашкој утакмици, свечаном пријему и такмичењу у хемији. Екипа подмлатка Црвеног крста у пружању прве помоћи, коју су чиниле садашње (Анђела Нишавић, Доротеа Лучић) и сада већ бивше ученице наше школе (Тамара Милуновић и Канита Кујевић), освојила је ПРВО МЕСТО! Да је њихов успех више него вредан помена сведочи и број екипа које су учествовале у такмичењу, њих тринаест, из Врања, Прокупља, Ниша, Краљева, Ужица, Крагујевца, Ковина, Сомбора, Зрењанина, Панчева, Београда, Косовске Митровице, Штрпца. Писмо које је послао Престолонаследник Александар: Г-ђица Тара Станковић ОШ,,Стари град Херцег Стјепана Београд Драга Тара, Са великим задовољством примио сам вест да сте освојили прву награду на међународном конкурсу фондације Шекспир. Од срца Вам честитам на том великом успеху. Желећи Вам да наставите да будете успешни у Вашем будућем школовању, на понос Ваших најмилијих и свих нас који Вас у томе подржавамо, срдачно Вас поздрављам. С поштовањем Њ.К.В.Престолонаследник Александа

7 Број 9, март, Страна 6 ЂАЦИМА ГЕНЕРАЦИЈЕ И НОСИОЦИМА ВУКОВЕ ДИ- ПЛОМЕ НАГРАДЕ И ОД ОПШТИНЕ Традиционална свечаност доделе награда ђацима генерације и носиоцима Вукове дипломе одржана је у Општини Стари град године. Нашу школу су представљали Алекса Марински, ученик генерације школске 2015/2016, Канита Кујевић, Катарина Остојић, Стефан Инђић, Михаил Јованоски, Кристина Момчиловић, Урош Остојић, Даница Милић и Ива Максимовић. Њих деветоро су најуспешнији ученици наше школе школске 2015/2016 године. Општина је припремила вредне поклоне ученицима, таблет рачунаре, који ће им помоћи у даљем школовању. Са ђацима, наставницима и родитељима разговарали НАШИ УЧЕНИЦИ УЧЕСТВОВАЛИ НА ТУРНИРУ ИГРАЈ ЗА ЕНЕРГИЈУ Ко каже да кроз игру не може да се учи?! Ученици наше школе који су учествовали у промоцији друштвене игре Играј за енергију, доказали су да може. Под покровитељством Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), а у сарадњи са Art link-ом у Музичкој галерији Задужбине Илије М. Коларца, организован је турнир у овој новој друштвеној игри. Ученици наше школе су заједно са ученицима ОШ,,Владислав Рибникар и ОШ,,Вук Караџић премијерно одигра- л и едукативну друштвену игру Играј за енергију и МУДРИЦЕ (Прави одговор на страни 10) Како се прави кајмак? - Кајмак се прави тако што узмемо млеко и то се суши дуго. - Кајмак се прави од млека: стави се у посебну машину. - Од млека и сира и то промешамо. -...мало млека, мало воде. су представници Општине Стари град на пријему у Свечаној сали. Нашим, сада већ бившим ђацима, желимо пуно успеха у даљем школовању. показали завидно знање о важности рационалне употребе енергије и заштити животне средине. Ова игра на забаван и интерактиван начин учи децу о основним појмовима енергетске ефикасности и нуди практичне савете. Победник турнира је Наталија Штетин ученица 7-1 разреда наше школе. У паузама између два нивоа такмичења ученици су имали прилику да уживају у две музичке нумере младих музичких талената, пре свега Давида Хорвата на виолини. Учесници турнира добили су за себе и за своју школу примерке игре Играј за енергију. Подршку пројекту пружио је и Секретаријат за образовање и дечју заштиту. -...тако што од кравице (домаће или из Имлека) узмемо млеко и ставимо у округлу посуду и ставимо ту посуду у неки замрзивач и после се сластимо лепим кајмаком. -.. од теста, млека, брашна и соли. - Па сви знају од чега се пави кајмак, од масти, беле боје и фрижидера. - Узмеш млека па посолиш и крај. - Тако што се млеко стврдне.

8 Страна 7 Број 9, март, ОНИ СУ ПОНОС НАШЕ ШКОЛЕ Представљамо награђене ученике: Реч таленат потиче од старогрчке речи talanton што је у преводу огромна вредност. У Старој Грчкој таленат је вредео двадесет година рада обичног човека. Дакле, бити талентован значи поседовати огромно богатство. Какво богатство има школа,,стари град најбоље говори успех њених ученика, талентоване деце, чија се креативност препознаје на сваком кораку. Ове године, најзаслужнији ученици који су пронели добар глас о нашој школи и свој таленат и труд уложили у промоцију правих вредности, награђени су од стране Наставничког већа посебном Дипломом за изузетан допринос у промоцији школе. Тара Станковић одлична ученица одељења 6-1 је на челу креативног тима ученика наше школе. Својим изузетним радовима она промовише школу на најбољи начин и доприноси да добар глас о школи стигне на права места. Наша школа,,стари град је постала препознатљива по лепоти Тариних пројеката, јер уз њено име увек иде и име школе. Ликовни радови ове вредне и озбиљне ученице изложени су у више галерија и дечијих музеја широм света (Сачи галерија, Лондон, Дечији музеј, Њујорк, Дечији музеј, Токио, Музеј Unicefa, Париз ). На републичком литерарном конкурсу,,лепо је волети, посвећеном песнику Мирославу Антићу, освојила је трећу награду. Тарина поезија ушла је у књигу зборника Мали победник града Београда. Награђивана је у области музичке културе клавир; на такмичењима и конкурсима из енглеског и немачког језика, које организује Британски Савет и Аустријски институт, постигла је изузетне резултате. Тарини радови красе сајтове широм света, а Шекспир од картона у природној величини оставио је без даха многе домаће и стране знатижељнике. (Љиљана Ћузовић, Тарин одељенски старешина) Анђела Нинковић девојчица раскошног уметничког талента и изванредних вокалних способности ученица је одељења 6-2 наше школе. Свој таленат дели са нама на свакој школској манифестацији. Поред ангажованости у школи, врло је свестрана, похађа и музичку школу,,станковић на смеру соло певање, бави се спортом и учесник је бројних такмичења у Србији и иностранству. Две године заредом, и године, иако то није пракса на фестивалу, већ је Анђела добила посебну позивницу, представљала је нашу земљу на чувеном такмичењу Санремо јуниор, где је постигла изванредан успех освојивши специјалну награду и ушавши у финале међу 20 најбољих учесника. Поред бројних фестивала, ове године је у јуну месецу учествовала у,,музичком павиљону, где се представила београдској публици раме уз раме са најбољим ученицима своје музичке школе. Чест је гост и бројних емисија на националној телевизији, где увек истиче да је ученик школе,,стари град, чиме доприноси ширењу доброг гласа о нашој школи. (Даниела Бољевић, Анђелин одељенски старешина) МУДРИЦЕ (Прави одговор на страни 10) Шта је кефир? - Кефир је неки колач. - Кефир је врста одеће или одела који се носе само за важне догађаје. - Кефир је нека врста поврћа нека држава. -...можда нека храна или неки занат. -...или нечије име. - Кефир је неко живо биће за које ја никада нисам чуо. -...неки комплет за кафу. Или нека врста кафе је један конобар офингер шкотски војник.

9 Број 9, март, Страна 8 Лазар Филиповић ученик 7-2, већ је искусни учесник у свим школским манифестацијама и поуздан сарадник својих наставника. Глумачка, рецитаторска искуства и знања, као и вештине из беседништва са лакоћом преноси својим друговима и прискаче у помоћ својим креативним идејама у свим приликама! Велики напор и одрицање од фудбала, кошарке са друговима, обележили су Лазару ову школску годину. Међутим, као и његови другови, и он се свим срцем давао да представи своју школу у најбољем, правом светлу! Прави друг, шаљивџија, озбиљан организатор школских програма и велики радник то је наш Лазар Филиповић. (Марина Васић, проф. српског језика) Марта Париповић ученица 5-2, учествовала је у бројним активностима наше школе и тиме допринела да се добар глас о нама далеко чује. Од првог разреда, Марта ниже успехе на бројним такмичењима у глуми и рецитовању. Као талентована ученица музичке школе, учествовала је и на такмичењу наше школе под називом Први глас школе. Својим залагањем, EКО АКЦИЈА НАШЕ ШКОЛЕ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ Ученица Taра Станковић осмислила је пројекат из области заштите природне средине под називом ДРВО ЈЕ ЖИВОТ. Сваке године у Србији се посече велики број стабала од којих највише смрча и јела, а највећи број страда управо пред новогодишње празнике. Да би једна сребрна јела достигла висину од 2 метра, пoтребно НАЈЛЕПШИ РАДОВИ У АКЦИЈИ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ Током целог децембра месеца, трајала је акција,,дрво ЈЕ ЖИВОТ у којој смо целом свету показали шта знамо да урадимо и на који начин поштујемо природу и наше животно окружење. Дружили смо се са пријатељима из ЈП Србија шуме, дружили смо се са ЕГЕОМ и младим географима, а оно што нас је највише радовало је креативни Најлепши групни рад 1. Породица Ракић 2. Одељење 2-1 фишек папирна јелка 3. Одељење боравка 3. и 4. разред папирна јелка на плакату Најлепши украс 1. Одељење боравка 1. и 2. разред Јелка од тестенине 2. Давид Камберов Ђурђа Роглић 2-1 Украсна куглица од пиринча и еко плодова Најбољи литерарни рад 1. Миона Роглић 4-1 Дрво је живот дала је допринос манифестацији,,дани Шекспира, као и прославама школске славе Светог Саве и Дана школе. (Весна Марјановић, Мартин одељенски старешина) јој је бар десет година, а стручњаци процењују да је животни век овог дрвета око 300 година. Да би се благовремено утицало на свест људи и нашу заједницу, у нашој школи било је организовано више акција. Тара је урадила и идејно решење за плакат који је штампан на рециклираном папиру и већ краси многе институције, а путем којег је шира заједница упозната са нашим активностима. рад и осмишљавање јелкица од еко-материјала, писање песама о дрвећу, цртање Нашу школу красили су предивни радови и тешко је било одлучити се за најлепше. У овој акцији сви смо победили. Наш жири је имао тежак задатак, али ипак, наставница географије Биљана Вујин, наставница биологије Весна Марјановић и иницијатор акције, Тара Станковић, прогласили су најбоље: 2. Иван Полић 4-1 Дрво је живот 3. Ђурђа Роглић 4-1 Дрво Најбољи ликовни рад 1. Виктор Николић Лука Јовичић Јован Крсмановић 3-1 Најбољи индивидуални рад 1. Вид Пековић Денис Таировски Искра Стојановић 1-1 Најбољи индивидуални рад честитка Виктор Николић 4-1

10 Страна 9 Број 9, март, ПОДРШКА ЈП,,СРБИЈА ШУМЕ АКЦИЈИ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ Дивна прилика да угостимо и представнике ЈП,,СР- БИЈА ШУМЕ, који су се међу првима одазвали позиву да се укључе у акцију ДРВО ЈЕ ЖИВОТ, било је више од задовољства прави празник за нашу школу. Господин Борис Ивановић, вођа седмочланог тима Србија шуме, који је посетио нашу школу, захвалио се на позиву, похвалио оригиналну идеју и акцију ученице Таре Станковић, захвалио се школи на учешћу, наводећи да је њихова подршка овом пројекту само почетак успешне будуће сарадње. Радионица у којој је професионални тим овог јавног предузећа представио свој рад, циљеве и активности које спроводе у нашој земљи, уз сликовне приказе шума наше земље, задивио је ученике старијих разреда који су још једном потврдили да одлично ПОКЛОНИЛИ СМО ДВЕ ЕКОЛОШКЕ ЈЕЛКЕ Након проглашења најлепших јелкица од рециклираног материјала, одабрали смо две најлепше одељенске јелке. Једну смо однели у Општину Стари град на поклон и то тачно у пет до дванаест, симболично, у име нашег гласа за очување наше планете. Тара Станковић је са другарима из млађих одељења, наставницом Снежаном Банковић и директорком познају материју.. Стручњаци ЈП Србија шуме, упознали су нас са мерама заштите које спроводе у областима у којима Србија шуме газдују, опасностима које вребају наше шумско богатство током свих годишњих доба, активностима које се спроводе у циљу превенције и на крају, о животињама, инсектима и гмизавцима који живе у шумама Србије. Професионални тим овог предузећа, за потребе ове презентације, донео је велики број узорака разних гмизаваца у теглама, богату колекцију лептира, инсеката и део узорака плодова дрвећа из целог света. Најлепши део ове приче је поклон ЈП Србија шуме учесницима презентације, мале саднице јеле и смрче и позив да са својим наставницима посете ово предузеће. Ученица Тара Станковић је позвана да се укључи у део тима и радионице које ЈП Србија шуме организују за младе екологе. У знак подршке акцији Дрво је живот, на поклон школи, стигла је и велика природна јелка. Пошто је ДРВО ЖИВОТ посадили смо и природну јелку, поклон ЈП Србија шуме, на зеленој површини наше школе. школе Сањом Радмиловић, однела на поклон председнику општине Марку Бастаћу, јелку одељења боравка I и II разреда, направљену од тестенине обојене еколошким бојама. Достојно смо представили нашу школу и акцију,,дрво је живот, а јелка коју смо носили била је предмет дивљења. Били смо поносни и срећни. Наша јелкица красиће просторије Општине Стари град и подсећати на праву лепоту новогодишњих празника.

11 Број 9, март, Страна 10 ГОСТИ НАШЕ ШКОЛЕ ПРЕДСТАВНИЦИ ГЕОГРАФ- СКОГ ФАКУЛТЕТА И Географски факултет Универзитета у Београду придружио се Тариној акцији Дрво је живот. О дрвећу уопште, огромном значају и начинима заштите дрвећа, националним парковима наше земље, ретким врстама дрвећа које успева и код нас, о животињским врстама које имају своја станишта у нашим шумама и на нашим планинама, говорили су дипл. географ Тијана Петковић, дипл. географ Петар Ранковић и проф. др Снежана Ђурђић са Географског факултета у Београду. Са нашом наставницом географије Биљаном Вујин активно смо учествовали у радионици. Млади географи су нам донели и делић атмосфере са недавно одржаног Фестивала науке, па смо на крају радионице успешно и за рекордно време сложили пазл-карту наше Србије на којој су различитим бојама приказани зелени и планински делови наше земље. Подсетили су нас да је Шумадија добила име по богатству шума, да на планини Тари имамо мрке медведе, да се два медведа са Таре зову Ђура и Милица, да рис из породице мачака живи на јужном Кучају, да је чувени багремов мед који користимо У БЛИЦУ ЧЛАНАК О ТАРИНОЈ АКЦИЈИ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ МАЛА ТАРА СПАСАВА ЈЕЛКЕ: УЧЕНИЦА ОШ СТАРИ ГРАД ОРГАНИЗУЈЕ АКЦИЈУ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ На сајту дневних новина,,блиц објављен је чланак о томе како је под слоганом,,дрво је живот МУДРИЦЕ - Право значење речи Неки су били потпуно у праву - Амбасадор се бави својом државом у иностранству, као и политичари. - Кајмак се прави тако што се млеко угреје, а на површини млека се направи кајмак. - Најтеже на свету је савладати свој страх. - Сви смо добро знали шта је инспирација, али нас је кефир намучио. А кефир... то је у ствари течни млечни напитак. Од њега остају мањи бркови него од јогурта или киселог млека. добио име по дрвету багрему, које води порекло из Северне Америке и још много тога. Прва еко-радионица младих географа ЕГЕА, одржана је за ученике од првог до четвртог разреда. Млади географи упознали су ученике са богатством шума наше земље, говорили о националним парковима Србије, подсетили како изгледа живот једног дрвета, које дрво је најстарије на свету. Причали су нам о Малом принцу и његовом дрвету баобабу, објаснили нам зашто негде лију киселе кише, показали како изгледа шума у којој је Црвенкапа тужна, како изгледају здраве шуме света и како им помоћи да опстану и још много тога Наши ученици су активно учествовали у сваком делу приче. Показали су изузетно знање, а њихови предлози како да очувамо животну средину били су златна ризница идеја, чак и за наше госте са Географског факултета. Наши гости су погледали и изложене јелкице од еко-материјала и обећали да ће нам приказати и огледе на Фестивалу науке у оквиру поставке ЕГЕА Београд. То су и учинили. Њихова еко-радионица под називом,,није реч о само једном дрвету само је почетак сарадње Географског факултета, ЕГЕА-е и наше школе. ученица седмог разреда Основне школе,,стари град, Тара Станковић, покренула акцију из области заштите животне средине. Она је са својим другарима и наставницима покренула акцију током које ће апеловати на ширу јавност да се промени однос према шумама наше земље.

12 Страна 11 Број 9, март, Креативно перо МОЈА БАКА Процветала поља мака, Прави штрудлу моја бака. Пашће киша, још пре мрака Купи рубље моја бака. Запевала птица свака: Воли тебе твоја бака! Сада морам бити јака, Болесна је моја бака. Продужиће баки век Моја љубав, као лек! Сања Спасић VIII/1 НЕЋУ ДА БРИГАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ Нећу да бригам, хоћу да се играм! Свуда се чују дечији гласови, одзвањају као басови! Тај дечији нежни смех треба да траје заувек. Детињство, разиграно као чигра, позива свако дете да се игра. Безбрижан период за свако дете. То су мали чувари наше планете! Хоћу да уживамо у слатком и чоколади као у најлепшој животној балади. Не жури нам се у велики свет. Ипак би сви да буду деца опет! Невена Усејновски VI/2 НИСМО СВИ ИСТИ Треба времена За велике ствари. Ако хоћеш да певаш, Певај! Ако хоћеш да играш, Играј! Не дај да ти неко брани, Не заборави ко си. Ветар све успомене носи. Нису сви људи црнокоси, Сви су различити, Баш као ти и ја. Не падају баш са сваке палме кокоси. Не иду сви људи на друге планете, И није исто свако мало дете. Александра Манић VII/1 ДРВО ЈЕДНАКО ЖИВОТ Гледамо дрво како се рађа, ја и моја сестрица млађа. Развија гране, пуни се лишћем, сећам се онда исклијало само, па ћемо плодове скоро да имамо. Па зар живот није то дрво? Као и ми рађа се прво. И ми растемо, ширимо руке, и бићемо људи, без пола муке! Како је лепо од дана до дана Имати дрво за кућног члана! Миона Роглић IV/1 ЧУДНОВАТО ДРВО Ово је дрво чудновато, И свако се пита како. Али та тајна постоји зато Да се не би открила лако. Некада је оно било листић Који је растао све већи и већи, А деца су се са њим играла, Сви су се дивили њиховој срећи! И за ту игру силну Дрво је било баш захвално, Па је испунило све дечје жеље Стваравши с вољом, стваравши стално. Жеље су скромне дечије биле: За лутку Ану хаљина од свиле, Три бомбоне и чоколада И деца су била срећна тада! Дрво је рађало све што треба И расло је стално, све до неба! Деца су се на њега радо пела И свака је душа била весела. Једна је грана била бајна За људе је била највећа тајна. Рађала је крушке, брескве и јабуке, За децу златне плодове преслатке. Дрво ће ово остати чудо И нико не сме сазнати шта је. Оно је знало да се притаји, Али и даље у срцима деце сјаји! Ања Зиројевић VI/2

13 Број 9, март, Страна 12 СВАКО ИМА НЕКУ БРИГУ...моја је да одаберем игру. Желим да се играм баш по цели дан, и увече да кроз игру утонем у сан! Да не мислим на оцене, Да не мислим на школу, већ да играм балет ил браним на голу! Да не слушам приче празне, Нит прекоре разноразне. Већ да возим пени скејтборд без икакве казне! И од зоре, па до мрака, да је игра моја свака! Нећу ништа да се бригам! Хоћу само да се играм! Ања Петковић VI/2 Како сам доживео прелазак у школу Стари град У октобру прошле године пребацио сам се из ОШ Иво Лола Рибар из Бегаљице у ОШ Стари град на Старом граду. Добио сам нову учитељицу и другаре. У овом одељењу имам мање другара него у Бегаљици, али без обзира на све ја их много волим. Школа ми је велика, има и салу за физичко. Много ми се свиђа учитељица Мира јер је јако добра.ја сада живим у Београду и стално идем пре подне у школу. У школи има често неких дешавања и такмичења. Много волим своју школу. Тамо где Дунав тече млад ја идем у школу Стари град. Палалић Матеја 2/1

14 Страна 13 Број 9, март, ФЕСТИВАЛ НАУКЕ г. Ова акција је испунила очекивања и надања везана за промовисање и подстицање интересовања за науку ученика свих узраста. Једноставном демонстрацијом на интересантан и забаван начин, који је приступачан чак и најмлађем узрасту, фестивал је истакао предности огледа и експеримената који се не могу увек изводити у редовној настави. На фестивалу је свако имао своје место. Географски сто красили су креативни радови ученика којима су приказани различити облици рељефа. Били су ту показатељи хемијске ерозије воде и настанка пећина, деловање савремених ледника на Гренланду уз одламање ледених брегова, али и постглацијални облик високопланинских језера у терминалном басену. Температурно разоравање и дејство ветра је приказано кроз хамаду камени пустињски терен сувог тропског појаса, а мини-приказ Црне Горе је представио долину Мораче као повезницу врлетне унутрашњости копна и Јадранског приморја. Вулканско острво нас је подсетило на силе које имају велику моћ стварања и разарања планете. Није изостао ни свемирски слатки приказ Сунчевог система у виду торте који је доживео уништење, на радост посетилаца дегустатора, до стварања,,супернове звезде која ће изнедрити још једно Сунце и још један лепи звездани систем до неког наредног фестивала. На штанду математике посетиоци су могли на занимљив начин да провере своја знања из математике, вежбају концентрацију и логику. Ученици су демонстрирали разне математичке трикове и игрице. Старији посетиоци су могли опробати своје логичке вештине решавајући задатак,,истина или лаж, док су за најмлађе наши ученици промотери припремили сликовите рачунске задатке, игрице откривања датума рођења, игре замишљања и погађања бројева, бројање квадрата, игре са римским и арапским бројевима где се померањем само једне шибице од нетачне добија тачна једнакост и многе друге. На штанду су били изложени модели геометријских тела о којима су посетиоци могли сазнати разне занимљивости. Циљ ученика промотера био је да кроз припремљене задатке и мале награде привуку пажњу посетилаца, промовишу и представе математику као занимљиву и примењиву науку.

15 Број 9, март, Страна 14 На штанду физике могли смо да сазнамо и научимо о електромагнетима који чине меки магнетни материјали у магнетном пољу електричне струје. Могло се научити и то да уз помоћ батерије, ексера и жице можемо направити електромагнет. Код нашег електричног кола циљ је био провући обруч око жице, а да не засветли сијалица. Показали смо уз помоћ балона и кесе левитацију. Познато је да се супротно наелектрисана тела привлаче, а тела наелектрисана истим знаком одбијају. Показивали смо оптичке инструменте (лупу, дурбин, фото-апарат, телескоп ) који функционишу уз помоћ оптичких елемената, а за то су нам били потребни ласер, сочива и шеме оптичких инструмената. На штанду техничког и информатичког образовања могли су се видети модели од картона, папира и дрвета. За украшавање модела користили смо мат-папир, колаж- папир, темпере, шљокице. Деца су правила мини-модел стоног-фудбала, користећи картон, папир, лепак, дрвене штапиће и штипаљке за веш. Правили смо и новогодишње украсе за јелку од картона и дрвета. Затим смо правили мале Деда Мразове од ролни тоалет папира, а украшавали смо их колаж папиром. Правили смо и магнете, користећи дрвене штапиће, лепак, темпере, шљокице и магнетне траке. На штанду хемије је заиста било занимљиво. Посетиоци су могли да виде шта се дешава када се у кока-колу дода мало млека и колико шећера уносимо у организам испијајући то пиће. Најмлађи су учествовали у прављењу љигавца и водене баште у којој су невероватном брзином расле биљке предивних боја и различитих облика. Ватрена змија се попут кобре извијала неколико пута на одушевљење свих присутних, док је слоновска паста направљена тако да се није могла спаковати у тубе. Сви ови огледи одвијали су се под прелепом светлошћу црвене и плаве лава лампе. На штанду биологије посетиоци су могли да додирну скелете морских пужева, сунђера, корала, звезда и бисерне шкољке. Уз помоћ макете и објашњења ученика посетиоци су добили потпуну слику ћелије, као и сазнање о постојању различитих ткива која су се могла посматрати кроз микроскоп. Све о виду и оку ђаци су научили преко модела ока који је употребљен за демонстрацију. А даље, на штанду физике, су могли да науче све о преламању светла у оку и начину на који видимо.

16 Страна 15 Број 9, март, Ученици у акцији КОНЦЕРТ АРТЛИНК МЛАДИХ ВИРТУОЗА Наша школа је у четвртак, г. била место културе, уметности и младих талената. Млади виртуози приредили су концерт под називом,,артлинк млади виртуози у организацији музичког удружења,,артлинк. Под вођством аутора и организатора фестивала младих талената, пијанисткиње Јованке Вишекруна Јанковић, у нашој свечаној сали свирали су млади и перспективни таленти који су подржани од стране овог удружења. Своје место на овом концерту заслужили су и ученици наше школе који се активно баве музиком и похађају музичку школу. Било је лепо чути позната дела Моцарта, Хајдна, Вивалдија, Грига и других, али и необично, јер се у школској свечаној сали одвијао концерт какав се могао чути у сали Коларца, Београдске филхармоније или Народног позоришта. Неки од утисака наших ученика учесника осликавају део атмосфере са концерта: Мени су се свидели учесници зато што су свирали разне композиције. Сви су били добри и фини и то ми се такође допало. Неда Зиројевић (3-1) - клавир Концерт је био одлична идеја, све је било добро организовано и сви су се лепо забавили. Сви који су свирали су били сјајни и зато смо уживали. Ово је био један леп догађај за све нас. Ања Зиројевић (6-2) - флаута Концерт је био сјајан! Само ми је жао што је трема угушила тонове поједине деце, али ја сам и поред тога уживала. Марта Париповић (6-2) - флаута ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ У НАШОЈ ШКОЛИ И ове године смо били домаћини Песничких сусрета који се одржавају сваке године у организацији Дечијег савеза године, угостили смо мале песнике, њихове наставнике и родитеље са наше општине. Нашу школу су представљали и млађи и старији ђаци. Уживали смо у стиховима малих песничких виртуоза. Стручни жири је имао тежак задатак пред собом! Са поносом истичемо да су наши ђаци освојили прва три места, као и захвалнице и похвале. Александра Манић (7-1) освојила је прво место, Ања Зиројевић (6-2) освојила је друго место, а Сања Спасић (8-1) треће место. Наша млађа другарица Анђела Палалић (4-1) добила је похвалницу и подршку да настави и даље да пише стихове и негује свој неоспорни таленат. Са поносом истичемо да смо данас били оаза лепих речи и дечијих осмеха. ЛУКА ШЕСТИ НА ПРВЕНСТВУ ЕВРОПЕ У последњој седмици године, у Новом Саду је одржано Кадетско првенство Европе у убрзаном шаху. На такмичењу се окупило преко 300 учесника из двадесетак земаља Европе. Ученик 7. разреда неше школе Лука Будисављевић заузео је шесто место на турниру у убрзаном шаху у конкуренцији 46 такмичара. Овај пласман у појединчаној конкуренцији остварен је са 5 победа, уз 2 ремија и 2 пораза. Осим у појединачној конкуренцији, Лука је наступио и за репрезентацију Србије до 14 година, која се такође пласирала на шесто место. НАГРАДА НА КОНКУРСУ,,СМЕШНА ПРИЧА На другом литерарном конкурсу,,смешна прича, који је расписао Дечји културни центар Београд, а којим се обележава рођендан нашег чувеног књижевника и песника Бранка Ћопића, наш ученик другог разреда Лука Јовичић је освојио треће место. У уторак 24.јануара у 13 часова у Малој сали ДКЦБ-а председник жирија Слободан Станишић је честитао победницима и доделио им дипломе и књиге. Валерија, Ђурђа и Стефан су као Лукина подршка у пратњи своје учитељице, присуствовали додели, пригодном програму и уживали у музичким нумерама.

17 Број 9, март, Страна 16 ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА И ове године нам је била част да нам се представе наши ученици млађих и старијих разреда, као и наш хор који нам је увеличао светосавску прославу. Сви они су уложили труд и вољу да прикажу део својих могућности што показују и многобројне награде које су освојили у току првог полугодишта. Од првог до осмог разреда су ученици заједнички, као једно одељење, дали свој допринис и својим рецитаторским, музичким, глумачким и играчким способностима увеличали један леп школски дан. Ову прилику користимо да похвалимо све ученике школе који су учествовали са својим учитељима и наставницима у прослави овог школског празника и лепог дана у коме су дружење, добра воља и лепа осећања били на првом месту. Лука победник Кадетског првенства Београда у шаху Шаховски савез Београда организовао је, за време зимског распуста, Кадетско првенство Београда у шаху за годину. Још једна од победа у низу. Лука Будисављевић, ученик VII разреда наше школе, заузео је прво место у групи до 14 година и тако успешно започео још једну такмичарску сезону. Овај пласман остварио је са пет победа, уз два ремија из седам кола. ВЕЖБАМО СА АСТРОНАУТИ- МА ЕВРОПСКЕ СВЕМИРСКЕ АГЕНЦИЈЕ Честитка ученице Таре Станковић са још неколико радова из целе Европе, прослеђена је на Међународну свемирску станицу, француском астронауту Томи Пекеу. У оквиру радионица које ЕСА (Европска Свемирска Агенција Eropean Space Agency) организује у сврху едукације деце, а након слања ове честитке, Тара је добила позив да укључи и своју школу, ОШ,,Стари град, Београд, у активности које ће ЕСА спроводити за време боравка француског астронаута Томе Пекеа на Међународној свемирској станици. Успешно смо се регистровали и тако постали пуноправни чланови тима који ће у наредном периоду учити и вежбати са астронаутима мисије ПРОКСИМА.

18 Страна 17 Број 9, март, Представљамо вам... Анђела Нинковић, ученица 7-2 Наша ученица седмог разреда, Анђела Нинковић, полако и успешно гради музичку каријеру. Приметивши њен таленат са четири године, родитељи су је уписали у дечији хор Милош Анђелковић, ученик 8-1 Милош Анђелковић је ученик осмог разреда и бави се ватерполом већ 4 године. Милош је напорно тренирао, чак 6 пута не- Народног позоришта Хориславци. Са 11 година, отишла је на свој први фестивал. Тада ништа није освојила, али је добила позив за други, бугарски фестивал Златне искре, када је освојила награду за најлепшу песму. Године године отишла је на дечији италијански фестивал Сан Ремо, где је добила специјалну награду. Следеће године се опет опробала и такође освојила специјалну награду; самим тим је постала једино дете дељно по сат и по, и сада је регистрован за сениорску екипу и играће у првој постави. Ватерполо тренира у ВК Стари град, а њихов тим је ушао у Топ 4 тима у Београду. Године учествовао је на интернационалном турниру у Словачкој, у конкуренцији са Мађарском, Словачком и Аустријом, и његов тим освојио које је два пута учествовало на том фестивалу. Са својих 13 година, уписала се на соло певање, а такође је и најмлађа ученица у тој школи. Највећа подршка су јој њени родитељи, који јој омогућавају сваки одлазак на фестивал. Осим певања Анђела има и друге хобије, као што су јахање и цртање. Недавно је кренула и на плес K beat плес уз кореански поп. је 3. место. У јануару године играо је хуманитарну утакмицу у Пироту. Његови родитељи га највише подржавају, како Милош каже. Осим ватерпола, у слободно време игра и кошарку са друштвом. Како сам доживео прелазак у школу Стари град Није ми било лако да донесем одлуку да на почетку осмог разреда напустим школу Михаило Петровић Алас у којој сам био од првог разреда. Ипак, одлучио сам то да учиним, јер упркос великим напорима да остварим право на усмено одговарање, школа Мика Алас ми није изашла у сусрет. Као и многе друге основне школе, ни Мика Алас не признаје права ученика са дислексијом. Чуо сам да је школа Стари град по том питању много предусретљивија и решио сам да покушам да бар један разред завршим без терора контролних задатака на којима знам да не могу да дам најбоље од себе једноставно зато што споро читам и пишем. Директорка школе Стари град ме примила веома љубазно, а мој нови разредни старешина наставница географије Биљана Вујин, била је срдачна и пријатељски настројена, тако да сам осетио праву добродошлицу. Наставници поштују моју жељу за усменим одговарањем. Ценим што се на часовима развијају разговори на теме које учимо, јер сматрам да је то далеко сврсисходније од непрекидног писања, преписивања и проверавања знања писаним путем, где на крају изостане стварни контакт, па нема места за радозналост и инвентивност. Школа Стари град је у том смислу велико олакшање за мене, као и велики подстицај да постигнем успех какав сам одувек желео током протеклих година. Сада заиста имам праву шансу. Исидор Ристановић, 8-2

19 Број 9, март, Страна 18 МАТЕМАТИКА - Број 5 се на таи језику изговара као ха. Зато се 555 често користи као скраћеница у сленгу за хахаха. - Знате ли за израз дискалкулија? Дискалкулија значи да неко теже учи рачунање, што може да буде изражено као немогућност да разуме брјеве или да научи чињенице из математике. - Засеци и удубљења на скелетима животиња доказују да су људи рачунали и бавили се математиком много пре него што је она настала као наука, још додина п.н.е. КОЈЕ СУ МАТЕМАТИЧКЕ ТЕОРЕМЕ ПОПУЛАРНЕ МЕЂУ СТАНОВНИЦИМА СТАРОГ ГРАДА? Теорема о домаћим задацима: Минус и минус дају плус. Теорема о добровољцима: Број добровољаца за одговарање обрнуто је сразмеран броју добровољаца за одлазак по креду. Теорема о изједнацавању: 1=10 ако: а) касниш на час 10 мин. б) до краја часа има 10 мин. (,,Уписала ме, закаснио сам минут.,,звони за минут.) Теорема о изостанцима: Са порастом броја контролних задатака у недељи, расте број изостанака. Катарина Арсеновић, проф. математике ФИЗИКА Да ли знаш да нокат твога прста сваке секунде нарасте један нанометар? А шта је нанометар?! Нанометар (СИ симбол: nm) је јединица за дужину у метричком систему, једнака 1 милијардитом делу метра. Име нанометар потиче од грчких речи нанос што значи патуљак и речи метрон у значењу јединица мере. Раме уз раме са другим,,патуљастим мерама он стоји овако: дециметар, центиметар, милиметар, микрометар, нанометар, пикометар, фемтометар, атометар, зептометар, јоктометар. Њихови,,надимци су: dm, cm, mm, µm, nm, pm, fm, am, zm, ym. А сад израчунај колико си висок у нанометрима! ХЕМИЈА - Једини течни елементи на собној температури су бром и жива. Галијум је могуће истопити и телесном температуром. - Удар грома производи О3 (озон) и јача озонски омотач атмосфере. - Убоди пчеле су кисели, а убоди осе базни. БИОЛОГИЈА Археолошки налази доказују да пас најмање 9000 година живи уз човека, мада неки научници мисле да је он година уз човека. Фосилни остаци показују да су преци модерног пса живели уз човека још пре година. Данас постоји око 40 милиона паса и око 800 раса (више него било која друга врста животиње). Пас је подврста сивог вука, за кога се верује да је директни предак пса, такорећи његов чукунчукунчукундеда. Најновија истраживања потврђују да је пас био по први пут припитомљен на истоку Азије, највероватније у Кини. Популарност паса надмашује једино мачка. Домаћа мачка или кућна мачка, је мали сисар месождер. Верује се да је њена прапрапрабака била дивља афричка мачка. Мачке живе у блиској вези са људима најмање година. Постоји много различитих сорти мачака, па и без репа. У већини језика мачке,,звуче исто, али има и изузетака. ЛИКОВНА КУЛТУРА Умеће лепог писања назива се калиграфија. Ова уметност је пореклом из Кине. Данас се уметност лепог писања практикује на свим писмима света.

20 Страна 19 Број 9, март, ИСТОРИЈА - У Скадарлији је тридесетих година прошлог века професор Велике школе Ђорђе П. Јовановић пронашао лобању,,београдског неандерталца. Први,,Београђанин је дакле живео пре далеких година. - Римско царство је обухватало скоро цео познати свет. Данас би то била само 19. држава по величини. - Пре него што су направљени будилници, људи су били запошљавани да гађају грашком прозоре радника како би их пробудили за посао. ГЕОГРАФИЈА - Русија има најмање 15 тајних градова. Они нису приказани на картама и до њих нема путоказа. - Име мексичког вулкана Попокатепетла на астечком језику значи брег који се пуши. - Америка се удаљава од Европе брзином од 7 центиметара на сваких сто година. - На Новом Зеланду има 17 пута више оваца него људи! - Још 17 градова на свету носи име Београд! СРПСКИ ЈЕЗИК - Вероватно никада нисте чули ове речи, а оне припадају српском језику, само су заборављене: ДО- БРОЖИВЕЛИЦА онај који добро живи, БЛАГОДАРИТИ захвалити, ИЗЈЕДИПОГАЧА прождрљивац, ЉЕСАК одблесак. - Прва реч из српског језика која је забележена у енглеском језику, а истовремено и најчувенија јесте ВАМПИР (енг. vampire), а у овај језик је ушла у првој половини 18. века. Још једна позната и честа реч јесте ПАПРИКА. Пиће ШЉИВОВИЦА пронашло је пут до енглеског језика још у 19. веку, премда заобилазно и највероватније преко немачког. Међу србизмима у енглеском језику је и реч СЛАВА, који речници енглеског језика региструју у XX веку. Баш тада се у њима појављује и СЛАТКО, чиме се све ово може и засладити. Неколико речи које су везане за српски фолклор у енглески улазе у 19. веку када се енглеска читалачка публика први пут сусреће са нашом народном књижевношћу. Тако је наша реч ВИЛА забележена у неким текстовима везаним за натприродна бића. МУЗИЧКА КУЛТУРА - Најстарији инструмент на свету Divje Babe flute, пронађен је у пећини у Словенији и стар је око година! - Немачки научници открили су да пијанисти имају учинковитији мозак. У поређењу са мозговима људи који се не баве музиком, пијанисти су имали учинковитији мозак у готово свим аспектима, што је доказало да свирање може побољшати мождану активност. - Усна хармоника је најпродаванији музички инструмент на свету. - Према неким истраживањима, музика може ублажити хроничне болове за више од 20%. - Термити једу дрво дупло брже када им се пусти Heavy metal. ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Хоби је занимање којим се људи баве из чистог задовољства. Реч хоби потиче из енглеског језика ( hobby ), и то је деминутив (умањеница) од имena Hobin како су у Енглеској звали ораћег коња. Јахање коњића, тј. дрвених штапова са изрезбареном коњском главом, била је омиљена забава малих Енглеза (и деце у свету уопште). Ту играчку су у Енглеској звали hobby horse ( хоби-коњ ). Одатле се издвојила реч хоби, са општим значењем: најмилија забава, страст, занимање из љубави. Реч хулиган (енг. hooligan) данас значи насилник, пробисвет, силеџија. Но, некада је то било властито име, заправо презиме једног ирског бунтовника. Он је био познат по суровости, те су га Енглези сматрали оличењем насилништва.

21 Број 9, март, Страна 20 ЗАШТО СЕ КАЖЕ УЋИ НА МАЛА ВРАТА Речничко значење израза гласи постићи што заобилазним, нередовним путем, протекцијом. Овај израз употребљава се у симболичком значењу, али има ослонац у архитектури многе куће, јавне, административне и свете грађевине имају најмање двоја улазна врата, од којих су једна главна, већа, намењена уласку гостију и других посетилаца, док су она мала скривена, споредна, и најчешће намењена проласку домаћина или оних који не се не би смели видети на главном улазу. Отуда је јасна повезаност овога израза са његовим значењем, које упућује на нерегуларне активности које би требало да остану скривене од очију јавности. ЋАО! У феудално доба, припадници нижих сталежа су властелу поздрављали са Сервус! како би исказали своју покорност. Реч сервус је латинског порекла и дословно значи роб или слуга, тако да се овај поздрав тумачи као Ваш сам слуга! Слично је и са поздравом Ћао! који води порекло од италијанског скјаво (schiavo), што такође дословно значи слуга или роб. Овај поздрав је у Италији изгубио некадашње значење, те је постао уобичајен и устаљен поздрав. МЕЦЕНА Гај Клиније Меценас је био староримски богаташ, политичар, песник и покровитељ песника. Потицао је из угледне аристократске породице. Такође је био близак пријатељ императора Октавијана Аугуста. Био је покровитељ многим уметницима међу којима су Хорације, Вергилије и Проперције. Његово презиме, Меценат, или краће Мецена, постало је назив за покровитеље уметности. Тако данас реч мецена означава заштитника уметности, човека који подстиче и материјално помаже уметнике у њиховом раду. ОСВОЈИЛИ СМО НА ТакмичењИМа...,,СНЕЖНА ЧАРОЛИЈА 2016 Категорија млађих разреда најлепша новогодишња честитка 1. место Анђела Митровић (1-1) најлепша маска 1. место Анђела Комина (4-1) писмо Деда Мразу 1. место Калина Павловић (4-1) Категорија старијих разреда најлепши новогодишњи украс 1. место Тара Станковић (7-1) НАЈЛЕПШИ РАДОВИ У АКЦИЈИ,,ДРВО ЈЕ ЖИВОТ Најлепши групни рад 1. Породица Ракић 2. Одељење 2-1 фишек папирна јелка 3. Одељење боравка 3. и 4. разред папирна јелка на плакату Најлепши украс 1. Одељење боравка 1. и 2. разред Јелка од тестенине 2. Давид Камберов Ђурђа Роглић 2-1 Украсна куглица од пиринча и еко плодова Најбољи литерарни рад 1. Миона Роглић 4-1 Дрво је живот 2. Иван Полић 4-1 Дрво је живот 3. Ђурђа Роглић 4-1 Дрво Најбољи ликовни рад 1. Виктор Николић Лука Јовичић Јован Крсмановић 3-1 Најбољи индивидуални рад 1. Вид Пековић Денис Таировски Искра Стојановић 1-1 Најбољи индивидуални рад честитка Виктор Николић 4-1

22 Страна 21 Број 9, март, ОСВОЈИЛИ СМО НА ТакмичењИМа... ФИЗИКА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ 2. место Ида Кулиџан 8-2 Награде у шк. 2016/2017 г. ХЕМИЈА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ 3. место Ида Кулиџан 8-2 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ На Школском такмичењу из енглеског језика за ученике 8. разреда освојили су: 1. место Круна Јевтић, 2. место Ида Кулиџан, 3. место деле Исидор Ристановић и Филип Иваниш. МУЗИЧКА КУЛТУРА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ 1. место Анђела Нинковић место Александра Манић 7-1 ФИЗИЧКА КУЛТУРА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ На такмичењу у малом фудбалу освојено је: 2. место 7. и 8. разреди (девојчице) На такмичењу у кошарци освојено је: 3. место 7. и 8. разреди (девојчице) На такмичењу у одбојци освојено је: 3. место 7. и 8. разреди (девојчице) СРПСКИ ЈЕЗИК ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ 1. место Александра Манић место Ања Зиројевић место Сања Спасић 8-1 похвала Анђела Палалић 4-1 На ликовном и литерарном конкурсу поводом Дечје недеље на тему: Нећу да бригам, хоћу да се игра освојено је: ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС Старији узраст: 1. место Сања Спасић (8-1) 2. место Ања Петковић (6-2) Литерарни конкурс,,смешна прича Категорија 1 и 2 разред: 3. место Лука Јовичић 2-1, ОШ,,Стари град, Београд ЛИКОВНА КУЛТУРА Фото ликовни конкурс,,шума дише природа прича : Категорија најбољи ликовни рад од 1. до 4. раз. о.ш. 1. место Алекса Спајић (2-1) На ликовном и литерарном конкурсу поводом Дечје недеље на тему: Нећу да бригам, хоћу да се игра освојено је: ЛИКОВНИ КОНКУРС Млађи узраст: 1. место Миона Роглић (4-1)

23 Број 9, март, Страна 22 цртежи бивших ђака

24

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање ЛИНГВИСТИЧКЕ ЕДИЦИЈЕ Едиција ПОПУЛАРНА ЛИНГВИСТИКА Књига 3 Уредник Зоран Колунџија Рецензент др Радојица Јовиђевиђ Четврто издање ИК Прометеј, Нови Сад 2008. Треће допуњено издање, ИК Прометеј, Нови Сад

Mehr

Књижевност и коментари

Књижевност и коментари Слободан Владушић Књижевност и коментари Упутство за оружану побуну ЈП Службени гласник, 2017 Aли човек је могао учествовати у тој будућности ако одржава у животу дух онако како они одржавају тело, и ако

Mehr

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht?

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? Стигао си до циља? Кренуо си на дуго путовање. Вероватно си желео да пронађеш бољи живот, слободу од страха, прогона, сиромаштва али сада си ту где јеси. Стигао си до

Mehr

Гимназијалац 97 Јун 2016.

Гимназијалац 97 Јун 2016. Поштовани млади људи, Умешајте се у свој живот, јер то нико не може тако добро као ви сами, са ставом, знањем, индивидуалношћу која искључује егоизам. Тада ћете умети да бринете и о општем, тако ћете пробудити

Mehr

HSK Unterricht in Heimatlicher Sprache und Kultur ХСК Настава матерњег језика и културе

HSK Unterricht in Heimatlicher Sprache und Kultur ХСК Настава матерњег језика и културе Amt für Volksschule HSK Unterricht in Heimatlicher Sprache und Kultur ХСК Настава матерњег језика и културе Informationsflyer mit Anmeldeformular Deutsch Serbisch Информативни флајер са пријавом за упис

Mehr

АНДРИЈАШ. лист ученика Прве основне школе

АНДРИЈАШ. лист ученика Прве основне школе УВОДНИК За прославу 90 година постојања школе изашао је школски лист Наша цветања. Штампано је неколико бројева и на томе се стало. Двадесет две године касније родио се Андријаш. Позвао је све ученике

Mehr

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит Божић, Kрст и Kруна Вернер Гит Божић, Крст и Круна Пракатастрофа Катастрофе редовно пустоше по нашем свету: У децембру 2004 страдало је око 160 хиљада људи у цунамију, бродолом Титаника коштао је 1522

Mehr

ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ (пречишћен

Mehr

Часопис Основне школе Лаза Костић Гаково

Часопис Основне школе Лаза Костић Гаково Часопис Основне школе Лаза Костић Гаково ФЕБРУАР, 2017. Број 8 РЕЧ РЕДАКЦИЈЕ Не посустајемо са изненађењима из ђачког живота Настојали смо, као и увек до сада, да и у овом броју обезбедимо занимљиве текстове,

Mehr

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА. школска 2017/2018.

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА. школска 2017/2018. Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕСТ НЕМАЧКИ ЈЕЗИК

Mehr

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА Партнерство на делу Прва економска школа из Београда и трговачка школа Фридрих Лист из Улма

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА Партнерство на делу Прва економска школа из Београда и трговачка школа Фридрих Лист из Улма ПРВА ЕКОНОМСКА ШКОЛА Београд, Цетињска 5-7 основана 1881. године 011. 33.73.488 директор 011.33.73.490 секретаријат 011.33.49.324 рaчуноводство 011.33.73.491 зборница 011.33.73.492 фах www. prvaekonomska.edu.rs

Mehr

ЛЕТОПИС за школску 2013/2014. годину

ЛЕТОПИС за школску 2013/2014. годину ЛЕТОПИС за школску 2013/2014. годину септембар 2014. с а д р ж а ј Садржај Почетак наставе 4 Бројно стање ученика и одељења 4 Кадровски услови рада 4 септембар Награда за блогере 5 Пријем ученка у први

Mehr

К О Н К У Р С ПРОПИСИ НА ОСНОВУ КОЈИХ ЈЕ РАСПИСАН КОНКУРС:

К О Н К У Р С ПРОПИСИ НА ОСНОВУ КОЈИХ ЈЕ РАСПИСАН КОНКУРС: К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ, ЗА ШКОЛЕ ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ РЕПУБЛИКА СРБИЈА, АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ИЛИ ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Mehr

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА Петар Грујичић Беовавилон роман Београд 2010 ДЕРЕТА ПРИЗЕМЉЕЊЕ Одлука да се снимање рекламе за нову марку цигарета холандске индустрије дувана обави у Београду саопштена је Чупку као вест која ће да га

Mehr

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени Јевремови дани Јевремови дани су манифестација која се већ традиционално одржава у Основној школи Јеврем Обреновић ˮ. Манифестација почиње 18. марта и траје до краја школске године. Ове године Јевремови

Mehr

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2.

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2. Из садржаја: О новом закону 3 Дислексија и креативност 5 Књижевно вече 10 Разговор са Миланком Гајић 18 Разговор са Ранком Радовићем 20 Игром и песмом освајамо свет 22 Живот школе 26 Шарена страна 32 Немачка

Mehr

Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn

Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn Copyright за српско издање: Christliche Literatur-Verbreitung e.v. 1995. С немачког превела: Руг Лехотски

Mehr

Интервју са директором школе

Интервју са директором школе 1 Интервју са директором школе 1. Шта бисте издвојили као главне тачке у погледу рада школе у периоду од када сте ступили на место директора? Дошао сам на место директора школе у априлу 2011. године, након

Mehr

МУП Србије и Дом здравља Вождовац. Приредбу за дочек првака и пријем у ДС. Шест луткарских представа извели су. Чланови стручног већа млађих разреда

МУП Србије и Дом здравља Вождовац. Приредбу за дочек првака и пријем у ДС. Шест луткарских представа извели су. Чланови стручног већа млађих разреда Речи уредника Чудно је како је мало потребно да будемо срећни и још чудније како нам често баш то мало недостаје... Иво Андрић С р е ћ а Постоји много дивних ствари и појава које наш свакодневни живот

Mehr

Издавач: ОШ Горња Варош Главни уредник: Тања Гавриловић, наставник немачког језика Сарадници: Андријана Костић, Мања Марјанов, Тамара Београдац,

Издавач: ОШ Горња Варош Главни уредник: Тања Гавриловић, наставник немачког језика Сарадници: Андријана Костић, Мања Марјанов, Тамара Београдац, ПОРУКА ЈЕДНОГ МАТУРАНТА СВОЈИМ ВРШЊАЦИМА Људи се мењају. И кроз њихов животни век имају да се мењају и сазнају нове ствари. Тренутно смо у тзв. ''најлепшем добу живота'' ђачком добу. У том добу нисмо свесни

Mehr

ленствујем, волим и само то што умем да волим, па шта. Само нам је љубав потребна

ленствујем, волим и само то што умем да волим, па шта. Само нам је љубав потребна Само нам је љубав потребна Рекоше ми: Хајде напиши и ти нешто на ову тему. Ја се обрадовах. Најпре, част је имати прилику да пишеш за школски часопис, па још и да прочиташ на приредби... Мало ли је!? А

Mehr

ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА

ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА

Mehr

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст)

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 24.3.2011. године Ступио на снагу:

Mehr

Ејду. који неста. Срећна 2018!

Ејду. који неста. Срећна 2018! ГОДИНА 2 - БРОЈ 13 и 14 - ДЕЦЕМБАР 2017 - БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК е: р о в о г вине анковић о н Л А За едник Ст вић Предсник Радиче Посла ник Димић Одбор слав Бори вић но Стева ивач ељ Утем чне нау ије лог

Mehr

Енглески језик /2015. Немачки језик KLETT КОМПЛЕТИ

Енглески језик /2015. Немачки језик KLETT КОМПЛЕТИ ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Немачки језик од 5. до 8. разреда KLETT КОМПЛЕТИ Знање нас чини великима УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА НЕМАЧКИ ЈЕЗИК за 5. ученике за насавнике Уџбенички компле WIR Уџбенички компле MAGNET

Mehr

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе Какав су утисак, грађани атински (1), учинили на вас

Mehr

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму ДОМЕТИ часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј 140-141 излази у пролеће, лето, јесен и зиму издавач градска библиотека карло бијелицки у сомбору за издавача миљана зрнић главни и одговорни

Mehr

Другарски возић и моравац за крај. Интервјуи с Наташом Праскало. Даница Зечевић, ученица генерације 98.

Другарски возић и моравац за крај. Интервјуи с Наташом Праскало. Даница Зечевић, ученица генерације 98. ЛИСТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСИДОРА СЕКУЛИЋ ЈУН 2013 БРОЈ 4 Другарски возић и моравац за крај Интервјуи с Наташом Праскало и Зорицом Станкић 5. Страна Даница Зечевић, ученица генерације 98. Исидорини ствараоци

Mehr

Гимназијалац 93 јун 2014.

Гимназијалац 93 јун 2014. јун 2014. У име ученичког и наставничког колектива и свих запослених у Ваљевској гимназији ја вам искрено желим блиставу будућност. Желим вам да будете бољи од нас и својим делима превазиђете домете својих

Mehr

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић 1841 2012 ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА ХАЈДИН, ПРЕДСЕДНИК САНУ Како да искористимо науку Награде које додељује Академија

Mehr

Основна школа Душан Тасковић Срећко Сићево Островица 2017.

Основна школа Душан Тасковић Срећко Сићево Островица 2017. Основна школа Душан Тасковић Срећко Сићево Островица 2017. 1 Растанак Дођосмо до краја осмог и тренутка за нас кобног. Куда даље, одлучити у животу, шта ћемо бити. Подршка су били сви: разредна и наставници.

Mehr

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић И Н Т Е Р В Ј У АНА РИСТОВИЋ МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић ваздух је препун сећања на мед који се могао догодити, а догодио се није, али мирише одасвуд... Чешке пчелице Песништво

Mehr

Коста Трифковић Избирачица

Коста Трифковић Избирачица Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу:

Mehr

Економска школа 9. мај

Економска школа 9. мај Број: 2 Децембар 2012 Сајт школе: www.es.edu.rs Економска школа 9. мај - Награђена фотографија - Феликсов лет - Поетска страна - Једанаест порука Бил Гејтса - Конобари на градској слави - Реферати из којих

Mehr

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Свеска 2 Кораци ка личном пробуђењу Остати у Исусу Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Остати у Исусу Остати у Исусу Наслов оригинала: In Jesus bleiben Аутор: Хелмут Хаубајл

Mehr

Реч има ред акција 2 Е-ГИМНАЗИЈА. Тајланд, јануар 2016.

Реч има ред акција 2 Е-ГИМНАЗИЈА. Тајланд, јануар 2016. 2 Е-ГИМНАЗИЈА Реч има ред акција Драги Е-гимназијалци, пред вама је пети број школских новина. Желели смо да забележимо сва дешавања током ове школске године, али то је немогуће. Живот и рад једне школе

Mehr

6. БРОЈ, године

6. БРОЈ, године 6. БРОЈ, 2012. године УРЕЂИВАЧКИ КОЛЕГИЈУМ: Даснијела Костић, професаор српског језика и књижевности Виолета Јеринкић, медијатекар Весна Илић, наставник разредне наставе б 6-1 8-1 б б. б.. О чему размишљам

Mehr

Створитељ? Вернер Гит

Створитељ? Вернер Гит Ко је Ко је о ј Створитељ? Вернер Гит Ко је Створитељ Свет који посматрамо Један поглед на сферу живих бића показује нам концепте који су у високом степену оријентисани ка циљу: кит главата уљарка, сисар,

Mehr

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије На први поглед нам чуда у нашем изразито научном времену изгледају нереално. Посебно је друга половина прошлог

Mehr

Издавач За издавача Уредник свих издања Aутори Лектура Превод Илустрације Дизајн Штампа

Издавач За издавача Уредник свих издања Aутори Лектура Превод Илустрације Дизајн Штампа Издавач Центар за права детета Добрачина 29/3А, 11000 Београд тел. +381 11 33 44 170 и-мејл: office@cpd.org.rs веб-сајт: www.cpd.org.rs За издавача Инес Церовић Уредник свих издања Инес Церовић Aутори

Mehr

ПЛАНЕТАРИЈУМУ СЕКЦИЈЕ: ШАХОВСКА, НОВИНАРСКА, ФОРУМ ТЕАТАР...

ПЛАНЕТАРИЈУМУ СЕКЦИЈЕ: ШАХОВСКА, НОВИНАРСКА, ФОРУМ ТЕАТАР... ЛИСТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСИДОРА СЕКУЛИЋ СЕПТЕМБАР-ДЕЦЕМБАР 2012 БРОЈ 3 Фер-плеј турнир ПРВАЦИ И ЊИХОВЕ ЖЕЉЕ НЕМАЧКИ КОЛАЧИЋИ И ЕНГЛЕСКИ ЧАЈ ПОСЕТА ПЛАНЕТАРИЈУМУ СЕКЦИЈЕ: ШАХОВСКА, НОВИНАРСКА, ФОРУМ ТЕАТАР...

Mehr

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А ЗА ИЗДАВАЧА: Славица Ивошевић-Њежић, директор КООРДИНАТОР: Иван Јевђовић, проф. УРЕДНИК: Селена Мочевић ГРАФИЧКИ УРЕДНИК: Јовица Кесић РЕДАКЦИЈА: Дајана Малетић, Невен Домазет, Нина Сладојевић, Јелена

Mehr

Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем

Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу: БРАНКО, журналиста ШТАНЦИКА ТОШИЦА ЈОВАН, послужитељ код Соколовића

Mehr

Гимназијалац 95 Јун 2015.

Гимназијалац 95 Јун 2015. Драги матуранти, Уместо многобројних порука које сам упућивао ранијим генерацијама матураната, вама желим да искажем само једну али вредну, при чему ћу парафразирати још једног великана светске културе

Mehr

Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2014/2015. Број: 1

Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2014/2015. Број: 1 Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2014/2015. Број: 1 Редакција: Мирјана Мићић, Олгица Рајић, Љиљана Маловић Козић, Мила Туцовић, Нина Михаљинац, Aнђела Плакаловић, Предраг Обрадовић, Жарко

Mehr

правце. Морамо да померамо границе у позоришту

правце. Морамо да померамо границе у позоришту 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 6 ГОДИНА XXI 12. НОВЕМБАР

Mehr

Документација о 13, на принципима активне наставе заснованих, најбољих и најуспешнијих часова виђених у огледним школама

Документација о 13, на принципима активне наставе заснованих, најбољих и најуспешнијих часова виђених у огледним школама Министарство просвете Републикe Србијe Програм реформе средњег стручног образовања Јединица за имплементацију програма Отона Жупанчича 30, 11000 Београд Тел.: + 381 11 260 8181 E-mail: office@vetserbia.edu.yu

Mehr

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 5 ГОДИНА XXI 11. НОВЕМБАР

Mehr

САДРЖАЈ. У припреми домских новина учествовали чланови новинарске секције:

САДРЖАЈ. У припреми домских новина учествовали чланови новинарске секције: Дом Карађорђе" САДРЖАЈ Уводна реч...3 Интервју са управницом...4 Светосавска приредба...6 Фотоинсерти са приредбе...7 Литерарни рад о Светом Сави... 8 Свима широм света...9 Међудомска спортска дружења...10

Mehr

TEMA I ПРОФЕСОР ЈЕ У УЧИОНИЦИ СУДИЈА, ИДЕОЛОГ И ЛЕКАР

TEMA I ПРОФЕСОР ЈЕ У УЧИОНИЦИ СУДИЈА, ИДЕОЛОГ И ЛЕКАР TEMA I ПРОФЕСОР ЈЕ У УЧИОНИЦИ СУДИЈА, ИДЕОЛОГ И ЛЕКАР Ричард Аведон, Довима са слоновима, Диорова вечерња хаљина (1955) 15 16 РАДОСТИ ДОСЕЗАЊА ИСТИНЕ Беседа 3. БЕОПС-a Откако је пре више од две и по хиљаде

Mehr

Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2017/2018 Број: 6-7 Година: IV

Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2017/2018 Број: 6-7 Година: IV Часопис ученика и професора средњих школа Београд 2017/2018 Број: 6-7 Година: IV Редакција: Мирјана Мићић, Олгица Рајић, Љиљана Маловић Козић, Мила Туцовић, Нина Михаљинац, Aнђела Плакаловић, Предраг Обрадовић,

Mehr

Садржај. Ријеч уредника

Садржај. Ријеч уредника Ријеч уредника Септембра 2005. године, мени је припала велика част да уређујем школски лист Орфеј. Убрзо се одржао састанак нове редакције и прионули смо на рад. Велика одговорност је пала на наша нејака

Mehr

Возња са бусом и возом

Возња са бусом и возом Serbisch Возња са бусом и возом Келн област Тарифа зона Може се са VRSом ици зове Измеду Куртен ИУ Бергиш Гладбах, Келн и Леверкузен (види се на мапу) Сваки град и свака општина има тарифа зону са једним

Mehr

Auswahlverfahren für den gehobenen Auswärtigen Dienst

Auswahlverfahren für den gehobenen Auswärtigen Dienst Bitte in Druckschrift! Name: _ Vorname: Prüfungsort:_ SR Datum:_ Auswahlverfahren für den gehobenen Auswärtigen Dienst KSA Sprachtest SERBISCH Testübersicht I. Leseverständnis 15 Punkte II. Präpositionen

Mehr

TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ

TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ Драган Раденовић, Стефан Немања 50 цм, бронза 119 120 БОГ СЛОБОДНОГ ЧОВЕКА Друга награда 6. БЕОПС-а Да ли је заиста достојно рећи да се истина лако види?

Mehr

Владика Григорије Дурић. Преко прага

Владика Григорије Дурић. Преко прага Владика Григорије Дурић Преко прага Naslov originala name delo Copyright 2017, Григорије Дурић Copyright овог издања 2017, ЛАГУНА Kupovinom knjige sa FSC oznakom pomažete razvoj projekta odgovornog korišćenja

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета у Београду и компаније

Mehr

Bernd Helmbold Ph.D. M.Sc. Friedrich-Schiller-Universität Jena Institut für Deutsch als Fremd- und Zweitsprache und Interkulturelle Studien

Bernd Helmbold Ph.D. M.Sc. Friedrich-Schiller-Universität Jena Institut für Deutsch als Fremd- und Zweitsprache und Interkulturelle Studien Plenarvorträge 1. Deutsch Digital wie Apps, MOOCS und Learning Analytics unseren Unterricht verändern Lernen und Fremdsprachenunterricht befinden sich im Umbruch! Die Verknüpfung des Lernorts Schule mit

Mehr

НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ

НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ DOI: 10.7251/AGN1201149S UDK 792.028 Тихомир Стевановић КАНДИЛО У РОЗАРИЈУМУ -историјска фуснота- ЛИКОВИ: ГРЕТА МИНХ - супруга Јулијуса Минха ЈУЛИЈУС МИНХ АДОЛФ МИНХ АЛЕКСАНДАР

Mehr

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Милан Шкобић (1991) 2. разред Осма београдска гимназија Пионири рокенрола Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Београд, 2008. 1 Садржај Увод...3 Прелазак са игранки на концерте (1964 1970)...3

Mehr

ВИСОКА ПОСЛОВНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА, НОВИ САД

ВИСОКА ПОСЛОВНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА, НОВИ САД ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА СТРУЧНУ ПРАКСУ СТУДЕНАТА ПРИЛОГ 1. Подаци о студенту Фотографија Име и презиме студента: Број индекса: Студијски програм: Година студија: Адреса: Телефон: Е-mail: Тематско подручје стручне

Mehr

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 008+82(05) ДОМЕТИ : часопис за културу / главни и одговорни уредник Радивој Стоканов. Год. 1, бр. 1 (1974). Сомбор : Градска библиотека

Mehr

ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ОШ НАТА ЈЕЛИЧИЋ ШАБАЦ

ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ОШ НАТА ЈЕЛИЧИЋ ШАБАЦ ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ОШ НАТА ЈЕЛИЧИЋ ШАБАЦ СЕПТЕМБАР Пријем ђака првака Почетак школе, број ученика и одељења Школска година је почела 1.септембра, дан уторак. Школу похађа 854 ученика у 36 одељења,

Mehr

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: Новица Тадић, Миодраg Маtицки, Милан Ђорђевић, Бранко Брђанин Бајовић, Бахиt Кенжејев, Милосав Ђалић, Милан Радуловић Радуле, Момчило Анtић ОГЛЕДИ: Ненад Николић СВЕДОЧАНСТВА: Новица Тадић,

Mehr

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: мр Сања Нинковић Тема: Euphemismen und Tabu-Wörter in deutschen und österreichischen Zeitungen

Mehr

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр. 635-654 Ниш јул - септембар 2008. Примљено: 14.03.2008. Милан Брдар Филозофски факултет Нови Сад БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА Пошто сте у вашем

Mehr

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ ДРАГОЉУБ ЦУЦИЋ Регионални центар за таленте Михајло Пупин, Панчево, СЦГ, cule@panet.co.yu САЖЕТАК Често постоји блиска веза између познатих људи једног доба у моменту

Mehr

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци)

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци) Дејан Медаковић ЕФЕМЕРИС (одломци) Поново, дакле, улазим у свет своје маште, у којем сам се једино добро осећао, суочен искључиво са оним што ме је у животу чинило спокојним и способним да надјачам зло.

Mehr

СИСТЕМСКО УТЕМЕЉЕЊЕ НАСТАВЕ У ИНОВАТИВНОЈ ШКОЛИ

СИСТЕМСКО УТЕМЕЉЕЊЕ НАСТАВЕ У ИНОВАТИВНОЈ ШКОЛИ Проф.др Нада вилотијевиć 1 Учитељски факултет у Београду Академик Младен Вилотијевић Српска академија образовања, Београд Оригинални научни рад Српска академија образовања Годишњак за 2012. годину УДК:

Mehr

38. класа. Млади полицајац. Најбољи у рангу

38. класа. Млади полицајац. Најбољи у рангу МЛАДИ ПОЛИЦАЈАЦ ПРВИ БРОЈ ЈЕ ИЗАШАО 1969. МАRT 2010. БРОЈ 56 foto: J. Obradoviœ 38. класа Учионице су биле празне, интернати пусти, а спортска хала - препуна. Преко 1.700 људи дошло је у Сремску Каменицу,

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета

Mehr

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2.

РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2. Из садржаја: Фејсбук 3 Навијање 4 Такмичења 6 Ученик генерације 18 Спортиста генерације 19 Спортисткиња генерације 24 Дигитални прозор 26 Живот школе 27 РЕДАКЦИЈА МУДРИЦЕ НАЛАЗИ СЕ У КАБИНЕТУ 2. Да ли

Mehr

Универзитет у Новом Саду ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ р а с п и с у ј е

Универзитет у Новом Саду ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ р а с п и с у ј е УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 1 Телефон: 021/6350-377 Факс: 021/450-427 Служба за наставу, телефон: 021/485-31-12 Интернет адреса: www.pf.uns.ac.rs

Mehr

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП...

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... ГОРАНА РАИЧЕВИЋ ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... Приповетка о Чабриновићу аустријског песника јеврејског порекла Франца Верфела (1890 1945), уз наведену белешку преводиоца Густава Крклеца, објављена

Mehr

За наруџбине у претплати посебна погодност 2015/2016.

За наруџбине у претплати посебна погодност 2015/2016. Уџбенички комплети од 5. до 8. разреда За наруџбине у претплати посебна погодност ШКОЛСКА ГОДИНА 2015/2016. УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ОД 5. ДО 8. РАЗРЕДА 5. РАЗРЕД за ученике НОВА ИЗДАЊА Уџбенички комплет MAGNET

Mehr

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА Вечити младожења Copyright PortaLibris, 2017. Сва права задржана укључујући право на репродукцију у било ком облику у целости или делимично. I У вароши У. живео је господар Софроније Кирић,

Mehr

ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер академске студије

ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер академске студије Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер

Mehr

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! 31. децембра 2008, баш пред почетак 2009-е, која је проглашена годином Дарвина, у немачком часопису Die Zeit ( Време ) под насловом

Mehr

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот)

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) За М. Прошле године, као што знате, боравила сам у Шведској на позив Института за позоришна истраживања. Извесна госпођа Јохансон, Кристина Јохансон, била

Mehr

ИНТЕРВЈУ ИНТЕРВЈУ Новинарска секција

ИНТЕРВЈУ ИНТЕРВЈУ Новинарска секција ИНТЕРВЈУ И Н Е Р В Рођен сам у Книну, а одрастао у селу Врбнику, где ми се и налазила кућа у којој сам живео са родитељима. Највећи део детињства управо сам провео у та два места и слободно могу да кажем

Mehr

ИМПРЕСУМ АЛАС. Уводна реч Уређивачког одбора. Драги читаоци,

ИМПРЕСУМ АЛАС. Уводна реч Уређивачког одбора. Драги читаоци, АЛАС Уводна реч Уређивачког одбора Драги читаоци, И у овом броју Аласа имаћете прилику да боље упознате Девету гимназију и њене ученике. Сазнаћете нешто више о Оријенту од ученика 3 7. Опера Набуко и ФЕСТ

Mehr

ОШ Бранко Радичевић Панчево ЛЕТОПИС за школску 2014/2015. годину

ОШ Бранко Радичевић Панчево ЛЕТОПИС за школску 2014/2015. годину ОШ Бранко Радичевић Панчево ЛЕТОПИС за школску 2014/2015. годину Школа Бранко Радичевић је једна од двадесет основних школа у Панчеву. Похађа је 688 ученика и у њој ради 44 наставника и 4 стручнa сарадника.

Mehr

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА Др Реља Новаковић ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА (ИСТОРИЈСКО-ГЕОГРАФСКО РАЗМАТРАЊЕ) ПРОБЛЕМИ И ЗНАЊА ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ У БЕОГРАДУ НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ

Mehr

Пастер и болести вина

Пастер и болести вина Пастер и болести вина Током хиљада година вином су се искључиво бавили виноградари, који су с генерације на генерацију преносили техничка искуства, често врло префињена, и тиме до савршенства усавршили

Mehr

Број 2 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО НОВЕМБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. одлуке о ГРЕЈАЊУ

Број 2 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО НОВЕМБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. одлуке о ГРЕЈАЊУ Број 2 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО НОВЕМБАР 2009. ГРАДСКИ www.pancevo.rs ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА АКТУЕЛНО: У фокусу: 8. новембар, дан града Панчева страна 2. Фестивал спорта у Панчеву

Mehr

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ Андрићград, јул 2015. Број 19 ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ 1914-1915. У овом и наредним бројевима Историјских свезака објављујемо најзанимљивије одломке из књиге Луја Леополда Томсона Повлачење Србије октобар

Mehr

Како да одем на небо?

Како да одем на небо? Како да одем на небо? Вернер Гит Како да одем на небо? Мно ги људи потискују пи тање ве ч но с ти. То се може опазити чак и код оних који раз мишљају о свом сопственом крају. Аме ри ч ка глум и ца Дру

Mehr

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП -------- Светозар.:'vlарковић ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП САВЕТ ЗА ИЗДАВАЊЕ ЦЕЛОКУПНИХ ДЕЉд,. СВЕТОЗАРА 1V1АРКОВИЋА Председник ДУШАН ЧКРЕБИЋ Чланови Вукоје Булатовић, др ТИХО_\ШР Влашкалић, Радисав Јаваноњић,

Mehr

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч Увод Садржај Поштована читатељко, да ли су срчана обољења уистину типична «мушка обољења»? Статистички подаци показују нешто супротно: У Бечу умире од

Mehr

KAO ВИ! И нформишите се К aжите шта желите O рганизујте се и учествујте. Н e оклевајте ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ КРОЗ СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

KAO ВИ! И нформишите се К aжите шта желите O рганизујте се и учествујте. Н e оклевајте ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ КРОЗ СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА Зорица Трикић Јелена Врањешевић Љиљана Левков ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ КРОЗ СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА Н e оклевајте И нформишите се К aжите шта желите O рганизујте се и учествујте KAO ВИ! Република Србија

Mehr

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 316.422:141.8 ОНР Универзитет Carl von Ossietzky Oldenburg, СР Немачка МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА Сажетак: Дискусија о модерни и постмодерни је продрла у све духовне и друштвене науке. И

Mehr

ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ

ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА Основна школа Свети Сава Место: Врчин Адреса: 29. новембра 15, 11224 Врчин Tелефон: 011 8053467 Факс: 011 8056016 web site: www.os-svetisava.edu.rs e-mail: os-svsava@mts.rs ГОДИШЊИ ПЛАН

Mehr

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ Марко Г. Вилотић ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА докторска дисертација Београд, 2015 UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY

Mehr

ФТНновине. Промовисан инжењер Факултета техничких наука. ЛИСТ СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА Срећна нова година ISSN

ФТНновине. Промовисан инжењер Факултета техничких наука. ЛИСТ СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА Срећна нова година ISSN Промовисан 14.000. инжењер Факултета техничких наука Мастер инжењер електротехнике и рачунарства Гојко Миљковић, који је студије завршио на усмерењу аутоматика и управљање системима 14.000. је промовисан

Mehr

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ. На поједине студијске програме може се уписати следећи број студената: Укупно ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ. На поједине студијске програме може се уписати следећи број студената: Укупно ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Број: 0601-262/56 Датум: 19.07.2016. 1. Број слободних места за упис студената ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ На факултет се може уписати укупно 18 студената, и то: - 18 самофинансирајућих студената На поједине

Mehr

Сакупио Др Владислав Пандуровић

Сакупио Др Владислав Пандуровић СРПСКА ПИСМА ИЗ СВЕТСКОГА РАТА 1914 1918. Сакупио Др Владислав Пандуровић Е Д иција Србија 1914 1918 Уредник Зоран Колунџија Copyright ик Прометеј, Нови Сад, 2014. издавање Едиције Србија 1914 1918 подржало

Mehr

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА ВЛАДИМИР ГВОЗДЕН ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА Поседујемо нашу самоћу / И наше жаљење са којим градимо есхатологију. Ово су завршни стихови песме Историчари

Mehr

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ БОШКО ТОМАШЕВИЋ ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ Свако ваљано песништво садржи битне елементе једне херменеутике фактичности. Изван тих оквира песништво готово да једва

Mehr

ТЕРМИНИ ОТВОРЕНИХ ДАНА ШКОЛЕ (ПРИСУСТВО РОДИТЕЉА ОБРАЗОВНО ВАСПИТНОМ РАДУ) ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ

ТЕРМИНИ ОТВОРЕНИХ ДАНА ШКОЛЕ (ПРИСУСТВО РОДИТЕЉА ОБРАЗОВНО ВАСПИТНОМ РАДУ) ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ 2016/2017 ТЕРМИНИ ОТВОРЕНИХ ДАНА ШКОЛЕ (ПРИСУСТВО РОДИТЕЉА ОБРАЗОВНО ВАСПИТНОМ РАДУ) ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ Молимо родитеље који су заинтересовани за овај вид сарадње, да се пријаве предметном наставнику

Mehr