Енергетски ефикасна градња бетоном и минералним материјалима

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Енергетски ефикасна градња бетоном и минералним материјалима"

Transkript

1 Енергетски ефикасна градња бетоном и минералним материјалима

2 Као предузеће ГИЗ пружа подршку Влади Савезне Републике Немачке приликом остварења циљева у области међународне сарадње ради остварења одрживог развоја. Издавач: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Седиште Бон и Ешборн Енергетска ефикасност у јавним зградама Сање Живановића Београд, Србија T ee-project@giz.de Уметнички директор, редактура, текстови и графика: OFROOM GmbH, Кристине Бернталер, Беч Штампа: Ласер Принт, Београд beton У овој публикацији наведенe су екстерне интернет странице. За садржај сваке од тих страна одговорна је одговарајућа компанија. Приликом првог позивања на тај садржај предузеће ГИЗ проверило је да ли се одласком на тај садржај покреће евентуална грађанско-правна или кривична одговорност. Међутим, није могућа стална контрола садржаја интернет страница на које се упућује, уколико нема конкретних назнака за постојање кршења закона. Уколико ГИЗ установи или дође до сазнања да нека екстерна понуда изазива грађанско-правну или кривичну одговорност, неизоставно ће избрисати упућивање на ту понуду. ГИЗ се изричито дистанцира од таквих садржаја. Превод: Сања Катарић Београд 2016.

3 Енергетски ефикасна градња бетоном и минералним материјалима

4 ПРОИЗВОДИ ОПЕКА Повратак основама - Wienerberger Кречњак, плавац - Bisotherm Гас бетон - Ytong Изолациони бетон - Lafarge МИНЕРАЛНА ИЗОЛАЦИЈА Лаки гранулат - Bublon CO2 неутралан - Cemwood Минерална термо-изолациона плоча - Multipor Изолација са системом - StoTherm Cell Fundatherm - Lafarge ИЗОЛАЦИОНИ БЕТОН Инфралаки бетон - TU Berlin TECHNOlith - Technopor ВУЛКАНбетон - Burkhard Schuller Градња и живот - Hempcrete Бетон са аерогелом - DLR, Uni Duisburg-Essen Изолациони бетон - Lafarge Набијени изолациони бетон - Cooperative Leichtbeton СЕНДВИЧ Еколошка иновација - H-House Хибридне плоче - housefabrik Зид од бетона у слојевима - ILEK Вакуум сендвич - HTWK Leipzig СКЛАДИШТЕЊЕ ТОПЛОТЕ Темперирање бетонског језгра - Rehau Грејање бетоном - EMPA Складиштење топлоте - BASF

5 ОПЕКА Опека је најстарији готови грађевински елемент. У данашње време конкуренцију јој представљају бетон и делимично готови елементи. И даље је, међутим, опека елемент са којим човек сам може да сазида зидове своје куће. Градња се и даље не може замислити без зидара. Опека се сада враћа у употребу у области здраве градње. Са отвореним порама и минералним саставом она омогућује објекту да дише, регулише влажност ваздуха у просторијама и служи и лети и зими као складиште енергије. Архитектонска канцеларија be baumschlager eberle представила је са својом кућом 2226 у Лустенау, у аустријској покрајини Форарлберг, како је могуће и у хладнијим регионима помоћу монолитне градње опеком, без додатне изолације, саградити кућу без грејања и хлађења са температуром ваздуха у просторији између 22 и 26 C. Та кућа већ данас представља узор за нову генерацију здравих, пасивних, минералних објеката ниске технологије.

6 Wienerberger AG 01 Опека, перлит Не гори, дозвољава дифузију, регулише температуру у просторији, одлична звучна изолација код R w = 46 db, класа чврстоће 6, способност акумулације, коефицијент пролаза топлоте U - вредност за Т7: 36,5 cm = 0,18 W/m 2 K, 42,5 cm = 0,16 W/m 2 K, 49,5 cm = 0,14 W/m 2 K У спољним зидовима Иван Вујисић ivan.vujisic@tondach.rs Повратак основама Poroton-Т7, Poroton-Т8 Компанија Wienerberger је лидер на тржишту у области производње опеке. Иновације у овој компанији прате најновије трендове и предвиђају потребе које ће се јављати у будућности. Са производом Poroton-Т7 односно Poroton-Т8 у центар пажње долазе очување климе, здраво становање и једноставна градња. Произвођач указује на то да опека поново осваја градњу. Монолитни зид од опеке поново ће добити на значају. Ваздух и клима у просторији, способност акумулације топлоте и еколошки аспект супротстављају се уобичајеном облагању стиропором у стиропор. Да би се испунили захтеви за изолацијом производ Poroton-Т7 односно Poroton-Т8 има изолацију од перлита у шупљинама чиме се остварује коефицијент пролаза топлоте U од 0,14 до 0,18 W/ m 2 K. На тај начин компанија Wieneberger поставља камен темељац за нову, једноставну градњу без стиропора.

7 Bisotherm 02 Кречњак, плавац Мали еколошки отисак, употреба природних лаких гранулата, маса је отпорна на летње прегревање, регулише влажност ваздуха у просторији, добар је топлотни изолатор Формат коефицијент пролаза топлоте: 36,5 cm, U = 0,23 W/m 2 К 42,5 cm, U = 0,20 W/m 2 K 49,0 cm, U = 0,17 W/m 2 K Зилке Мерц s.merz@bisotherm.de Кречњак, плавац BISOGREEN У новој градњи и становању на значају су добили нови параметри. Човек жели, кад год је то могуће, да доноси одлуке које ће бити имати повољан утицај на његово здравље и на животну средину. Када се ради о животним намирницама, води се рачуна о биолошком и регионалном узгоју, а код грађевинских материјала важан је што мањи еколошки отисак и избегавање токсичних материјала. У овој новој генерацији грађевинских материјала BISOGREEN представља опеку изванредних квалитета. Монолитне израде, без додатног слоја изолације, чак и у најтањој изведби од 36,5 cm испуњава захтеве за уштедом енергије у Србији. Изврсна комбинација два материјала кречњака и плавца била је коришћена већ у грађевинама старих Римљана пре година. Енергија неопходна за производњу лаког гранулата долазила је директно из природе, из вулканских ерупција. Кречњак обезбеђује здраву климу у просторији са уравнотеженом влажношћу ваздуха.

8 Xella Srbija D.O.O Кречњак, кварцни песак, цемент, вода, алуминијум у праху Монолитни зидни блок са ћелијама ваздуха, хомоген, лак за обраду, добра топлотна изолација и од летњих врућина, коефицијент пролаза топлоте U = 0,243 W/m 2 K, обезбеђује здраву, уравнотежену климу у просторији У монолитној еколошкој градњи Александар Ђикановић aleksandar.djikanovic@xella.com Време је за Гас бетон Ytong PP 2-0,35 За изум бетона са порама заслужни су архитекта Аксел Ериксон и патент из године. Још тада, након Првог светског рада, научници су се трудили да пронађу материјал са добром топлотном изолацијом и ниском потрошњом енергије у производњи. Од тада је бетон са порама на глобалном нивоу познат као зидни блок Ytong. Независно од већ постојећег успеха, за очекивати је да ће градња са блоковима од кречњака, песка, цемента, воде и алуминијума у праху у будућности само добијати на значају. Параметри који су пре 90 година довели до настанка бетона са порама доминирају данас у дискусији која се води о одрживој градњи која нуди здраво становање. Зидни блок пружа одличан еколошки биланс, испуњава све критеријуме одговорне, еколошке и енергетски ефикасне градње, једноставан је за обраду и обезбеђује пријатну климу у просторији.

9 LAFARGEHOLCIM 04 Цемент, Лиапор експандирана глина,вода и АИРИУМ (минерална изолациона пена) 50 cm: коефицијент пролаза топлот U = 0,15 W/m 2 К омалтерисан, спољна страна: 4,5 cm термомалтер, унутрашња страна: 1,5 cm унутрашњи малтер, отворен за дифузију, 100% минерални састав, 100% могућа рециклажа У монолитној градњи на минералној основи без додатних изолација на бази нафте Раде Бучевац AIRIUM inside LiaGRÜN Зидни блокови од бетона представља класику међу производима за повољну градњу. У неким регионима сиви сирови зидови обележавају изглед крајолика. У будућности ће бити могуће, ако то желимо, са новим зидним блоком LiaGRÜN свесно да одустанемо од завршне обраде. LiaGRÜN представља компактно решење за монолитну градњу без додатних слојева термоизолације. Зидни блок од лаког бетона са додатком Лиапора добија подршку компаније Lafarge Holcim. Ваздушне коморе у зидном блоку попуњавају се изолационом пеном AIRIUM на бази цемента, која је произведена управо за ову сврху. На тај начин се са зидним блоком од 50 cm добија коефицијент пролаза топлоте од 0,15 W/m 2 К. Заиста је фасцинантно како се бетон, који је у суштини хладан, овде претвара у топао зид. Потпуна могућност рециклирања и пре свега капацитет складиштења топлоте лети и зими допуњују се на идеалан начин кроз структуру отворених пора ради остварења оптималног ваздуха у просторији.

10 МИНЕРАЛНА ИЗОЛАЦИЈА Још године HBCD, средство за заштиту од пожара у плочама од полистирола, сврстано је у веома забрињавајућа средства пошто је отпорно, токсично и има способност биоакумулације. У августу прошле године на снагу је ступила забрана производње и употребе HBCD у читавом свету. Иако је брзо пронађена замена у виду новог средства за заштиту од пожара pfr, та дискусија, подстакнута медијским извештавањима о пожарима који су избили на фасадама, дала је подстицај да се покрене размишљање у правцу коришћења минералних изолација.

11 Bublon GmbH 05 Експандирани перлит, 100% минералног састава, са могућношћу рециклирања Мала енергетска потрошња у производњи, стаклена, затворена површина, мала способност примања воде и велика чврстоћа, варијабилна насипна густина, добра способност изолације λ = 0,04 W/(m К), отворен за дифузију Као додатак бетону, малтеру, плочама за заштиту од пожара, термоизолација, лаке грађевинске плоче, зидни блокови, естриси, итд. Хартмут Кремер hartmut.kremer@bublon.at Лаки гранулат Bublon У иновацији у изградњи постројења размишља се о великим темама. Ради се о смањењу штетних материја, енергетској ефикасности, смањењу трошкова, итд. Клијенту се морају навести добри разлози пре него што он уложи у куповину новог индустријског постројења. Често то нема много везе са особином материјала. Али када се удруже уштеда енергије, заштита животне средине, исплативост и унапређење квалитета у новом поступку, то представља велики помак за индустрију. Компанија Бублон имала је успеха у томе. Поново је измишљена техника експанзије перлита - са мало прашине, без отпадних гасова, са малом потрошњом енергије, контролисаном температуром и економична. Лаки гранулат који тако настане има стаклену затворену површину. Из тога произилазе предности новог перлита то је материјал који има малу способност примања воде, представља добру изолација, има мању тежину, велику механичку чврстоћу и не гори.

12 Cemwood GmbH 06 Дрво и везивна средства без хемијских додатака сув, звучна изолација од ударне буке, отворен за дифузију, класа према запаљивости Б2, насипна густина око kg/m 3, топлотна проводљивост λ = 0,075 W/mК, висока чврстоћа гранулата, мали степен упијања воде, мали степен редукције и ширења, позитиван CО 2 биланс Насипање, поравнавање, декоративни елементи у уређењу вртова Франц Бендер fb@cemwood.de CO 2 неутралан Cemwood У децембру писана је историја. Након конференције о клими у Паризу климатска заштита постала је део међународног права и обавеза народа. Постала је обавезујућа за све. На тај начин много тога ће се убрзано мењати, у грађевинарству такође. Карбонски отисак убудуће ће бити одлучујући критеријум код производа који су истог квалитета и Cemwood са својим модерним развојем производа може се похвалити позитивним CО 2 билансом. Cemwood је минерализована пиљевина. Чврста опна дебела само неколико микрометара штити дрвено језгро и утиче истовремено на измену унутрашње структуре дрвета. Неповољне особине дрвета се мењају, настаје високо квалитетан материјал са добрим особинама: лаган је, представља одличну изолацију од ударне буке, добру топлотну изолацију, компактан је и стабилан за чување, преноси оптерећење, отворен је за дифузију, сув за прераду и отпоран на буђ и гамад. Може се такође користити у башти као декоративни елемент.

13 Xella Srbija D.O.O Песак, кречњак, цемент, вода Не гори, без халогена, може се у потпуности рециклирати, мала потрошња енергије у производњи, добра топлотна изолација код l = 0,045 W/(m K) Изолација фасада, унутрашња изолација, изолација крова и таванице Александар Ђикановић aleksandar.djikanovic@xella.com Минерална термоизолациона плоча Multipor У саставу Multipor термоизолационе плоче су песак, кречњак, цемент и вода. Као минерални материјал плоча не гори, нема халогене и у потпуности ју је могуће рециклирати. Због тих карактеристика и ниске енергетске потрошње у производњи по оцени Грађевинске књиге из Аустрије ова термоизолациона плоча испуњава еколошке захтеве у обиму од 85 %. У односу на конкуренцију од полистирола Multipor термоизолациона плоча је без халогена, не привлачи детлиће и мраве. Због предности и свеукупног сврставања у групу материјала који имају добра еколошка својства и доприносе здравом становању термоизолациона плоча је интересантна различитим понуђачима система топлотне изолације. Multipor системи су део програма понуђача попут Sto, Fixit, итд.

14 Sto Ges.m.b.H 08 Структура са минералном пеном Не гори, без халогена, може се рециклирати, мала енергетска потрошња у производњи, добра термоизолациона вредност код l = 0,045 W/(m К), механички отпоран Изолација фасада приликом санације и новоградње, у спратној градњи Романа Вениер r.venier@sto.com Изолација са системом StoTherm Cell Изолација у слојевима, која је последњих деценија постала стандард за новоградњу и санацију, представља прецизан систем међусобно усклађених слојева материјала. Тек у садејству појединих компоненти и лепка добија се фасада оног квалитета који она треба да има као спољни слој омотача зграде. Компанија Sto је водећа на тржишту у тој области. Она се бави значајним истраживачким активностима у циљу континуираног развоја. Стога не чуди што Sto нуди читав низ алтернатива за изолацију на бази нафте. Код ових фасадних система поред плуте или плоча од меких влакана, налазимо и минералне изолационе плоче од пенастог бетона. Предност овог решења представља чињеница да не гори, због чега се може користити и у спратној градњи. Бетон са порама има добар еколошки биланс, може се рециклирати и веома је отпоран на микроорганизме попут алги и гљивица.

15 LAFARGE 09 Цемент, LIAPOR (експандирана глина), вода Добре притисне чврстоће, добра изолациона својства λ= 0,12 W/(mК), регулише влажност, еколошки одржив, отпоран на штеточине, пружа добру звучну изолацију Термоизолација у функцији предизоловања подних и пливајућих плоча, испуне код земљаних радова, стабилизација косина, изолација под естрихом Раде Бучевац Fundatherm LafargeHolcim термоизолациони бетон У жељи да се постигне 100% минерална градња LafargeHolcim је решио још један недостатак новим изолационим материјалом за изградњу подрумских и темељних конструкција. Fundatherm, нови материјал на бази цемента, замењује потребну изолацију у делу у коме је конструкција у директном контакту са земљом. При томе је тај материјал минералног састава, веома је отпоран на притисак и смањује вероватноћу појаве пукотина. Fundatherm представља основ за минералну градњу у потпуности без материјала на бази нафте. Већ следећег дана се може ходати по њему и изводити радови на бетонирању темељне плоче, без губитка времена. Fundatherm представља еколошку, ефикасну, минералну изолацију која се може рециклирати и као такав је за сваку препоруку.

16 ИЗОЛАЦИОНИ БЕТОН Бетон има λ од 2,1 W/(mК). То је далеко од употребљиве топлотне проводљивости за спољне зидове. Стога је донедавно био стандард да се бетон у тој примени изолује, или у језгру са три слоја или споља са пуно стиропора. Али ти слојеви различитих материјала у супротности су са основном идејом бетона, који се може излити у сваком облику. И тако сада у 21. веку почиње да се оживљава техника коју су користили Римљани пре година. Лаки бетон као изолациони бетон. Сада је могућа монолитна градња од бетона који се излива одједном без додавања слојева изолације.

17 TU Berlin 10 Бетон са високим нивоом учинка са лаком гранулацијом као и са адитивима густина између 600 и 800 kg/m³, чврстоћа на притисак пробног ваљка између 5 и 13 N/mm 2, топлотна проводљивост између 0,14 и 0,19 W/(mК) У монолитној градњи у виду готових делова и бетона који се меша на лицу места Мајк Шлајх ek-massivbau@tu-berlin.de Инфралаки бетон Истраживање Почетком овог миленијума почео је пионирски рад у области лаког/изолационог бетона са првим монолитним бетонским грађевинама пре свега у Швајцарској. Професор Мајк Шлајх бавио се том темом на Техничком универзитету у Берлину и градио је своју кућу као демо-пројекат. Рецепт за лаки бетон подразумева различита сита за лаку гранулацију као и адитиве за бетон који се користе ради оптимизовања ефекта изолације. Код зидова дебљине 50 cm постигнут је коефицијент пролаза топлоте U од 0,34 W/ (m 2 К). На тај начин је испуњен услов који се односи на уштеду енергије из тадашње уредбе. То је била нова прекретница.уследио је већи број истраживачких пројеката који данас пре свега имају за циљ да изолујући бетон учине доступним за употребу у много већем броју области. То укључује стављање на располагање решења за спратну градњу као и израду основа за процену. Најновија решења имају за циљ реализацију нехомогених и мултифункционалних грађевинских елемената: тврде облоге са капиларним цевима и порозним језгром.

18 Haus 36 Foto MBA/S TECHNOpor Handels GmbH 11 Изолациони бетон са гранулатом TECHNOpor пенастог стакла Дозвола Аустријског института за грађевинску технику, густина: kg, чврстоћа: 8-10 N/mm 2, топлотна проводљивост: λ = 0,226 W/(m*К), звучна изолација: R w db Изолacioni бетон, изолacioni декоративни бетон, високоградња Вилхелм Залцер wilhelm.salzer@technopor.com TECHNOlith Бетон са пенастим стаклом Ради се на развоју нове групе изолационих бетона. Они би требало да омогуће монолитну градњу од бетона са прихватљивом и изводљивом чврстоћом зидова уз остварење стандарда нискоенергетских или пасивних кућа. TECHNOlith је лидер у производњи те групе материјала. Изолациони бетон заснован је на додатку TECHNOpor гранулата пенастог стакла. На тај начин бетон добија на чврстоћи и стабилности. То овај грађевински материјал чини изузетно интересантним. Није неопходан Исокорб елемент за балконске плоче, код грађевинских делова који штрче није неопходна додатна изолација. У Штутгарту је реализован пример - Кућа 36, која је резултат рада архитеката из компаније MBA/S. Зидови дебљине 45 cm и кровне плоче дебљине 50 cm испуњавају захтеве уредбе о уштеди енергије. Архитектура делује као да је изливена у једном комаду, споља и унутра све је декоративни бетон, на крову такође.

19 Burkhard Schuller Baustoffservice GmbH 12 Вулкански камен, бетон; изолациони и лаки бетон Повољан по животну средину услед употребе природног вулканског камена; чврстоћа на притисак 5,5 N/mm 2, топлотна проводљивост λ = 0,14 W/mК, чврстоћа при савијању: 0,72 N/mm 2, квалитет декоративног бетона Изолациони бетон за монолитну градњу, статички ограничен Буркхард Шулер office@baustoffservice.at ВУЛКАНбетон Природни изолациони материјал у бетону ВУЛКАНбетон Буркхарда Шулера подсећа на почетке бетона у старом Риму. Вулкански пепео (пуцолан) и вулкански камен додати су тада негашеном кречу, чиме су обезбеђени значајна чврстоћа на притисак и квалитет бетона коме се дивимо и дан данас, година касније, нпр. на Пантеону у Риму. Та трајност, карактеристична за камен, бетон чини одрживим грађевинским материјалом. До које мере се и за вулкански бетон Буркхарда Шулера може рећи да је дуговечан, то данас не можемо да знамо. Велика разлика у односу на римски opus caementitium може се пронаћи већ у употреби цемента уместо негашеног креча. Вулкански бетон са својом топлотном проводљивошћу од λ = 0,14 W/mК веома је погодан за монолитну градњу, која у данашње време поново добија на значају у градњи од бетона. Са чврстоћом на притисак од 5,5 N/mm 2 потребно је задржати једноставност форме. Форма прати материју.

20 Hemp Eco Systems SA 13 Конопља, хидраулични креч, минерали, вода Еколошки материјали, добра клима у просторији, регулисана влажност ваздуха, добар еколошки биланс, 100% могућа рециклажа, дише, погодан за здраво становање, одличан квалитет ваздуха у просторији Зидови, таванице, за калупе Јорген Хемпел Градња и живот Hempcrete Господин Хемпел има 80 година, али његова мисија је млада, јер тек последњих година почиње да се шири разумевање за теме попут екологије, дуговечности и здравља и у грађевинарству. Hempcrete се састоји од хидрауличног креча који ће се деценијама, можда и вековима карбонизовати и добијати на чврстоћи. Ојачање влакнима постигнуто је коришћењем конопље, која служи за очување влажности. Ту је и мешавина минерала која делује као пуцолан и утиче на везивање креча, а ту је такође и вода. Нема синтетичких додатака нити било чега токсичног. То су једноставни, природни материјали и то је традиционална грађевинска техника која се наслања на начин градње у старом Риму пре година и испуњава најактуелније потребе у градњи. Hempcrete омогућује здраво становање и има позитиван еколошки отисак у складу са уверењем човека који се залаже за здраву будућност следећих генерација.

21 Uni Duisburg-Essen u. Deutsches Zentrum für Luft- u. Raumfahrt 14 Аерогел, бетон високог нивоа учинка, бетон ултра високог нивоа учинкаn Добра термоизолација код 0.16 λ 0.37 W/(mК) добра чврстоћа на притисак код 6-23 N/mm 2, уравнотежен однос: λ = 0,17 W/(mК) код 10 N/mm 2, добар квалитет декоративног бетона Универзитет Дуисбург-Есен Торстен Велш torsten.welsch@uni-due.de ДЛР Барбара Милов barbara.milow@dlr.de Бетон са аерогелом Истраживање и развој У заједничком истраживачком пројекту Универзитета Дуисбург-Есен и Немачког Центра за космолошка истраживања (ДЛР) ради се на развоју бетона са аерогелом. Употребљени изолациони материјал високог учинка Lumira са λ = 0,012 W/(mК) је прозиран, хидрофобан, ултра лаган и веома осетљив. То га чини по особинама дијаметрално супротним у односу на масиван, тежак бетон који представља лошу изолацију и који је хидрофилан. Циљ истраживачког пројекта јесте да се пронађе средина у којој ће материјали да се допуњују и да на најбољи могући начин унапреде термоизолацију и носивост. Досадашњи експерименти рађени су са бетонима високог и ултра високог нивоа учинка од портланд цемента, Микросилике, додатака, кварцног песка, разређивача, стабилизатора, аерогела и воде. Од 13 различитих мешавина најбоља остварује топлотну проводљивост од λ= 0,17 W/(mК) код чврстоће на притисак од 10 N/mm 2. На тај начин ће монолитне грађевине од бетона у будућности представљати потпуно нову класу у градњи.

22 Daniela Tomaselli Lafarge BFC doo 15 Изолациони лаки бетон са експандираном глином Топлотна проводност између 0,18-0,21 W/(mК), апсорбује буку, складишти топлоту, регулише влажност, обезбеђује добру климу у просторији, смањена отпорност на механички удар У монолитној градњи за спољње носеће зидове са обострано видљивим површинама (натур бетон) Раде Бучевац Изолациони бетон Lafarge лаки бетон На све већу жељу архитеката за монолитним решењима са видљивим бетонским површинама (натур бетоном) одговор лежи у иновацијама у области изолационих бетона. Истраживања компаније LafargeHolcim на међународном нивоу имала су велики утицај на развој истих. Тренутна топлотна проводност која је постигнута износи λ = 0,20 W/(mК), а идуће године би требало да се унапреди и до 0,11 W/(mК). Такође, притисна чврстоћа и повећање носивости пресека елемента би требало да се унапреде са тренутних 6 на 10 N/mm2. Данас је већ у примени прва генерација грађевинских подухвата у којима се користи изолaциони бетон и која показује колики потенцијал лежи у овом начину градње када се ради о климатизацији просторија. Лаки бетон остварује физичко-механичке карактеристике еквивалентне грађевинском древету. И по другим параметрима он је сличан дрвету: делује топло, на њему настају микро-пукотине, ниска отпорност на удар, обезбеђује пријатну климу у просторији која има способност саморегулације.

23 Cooperative Leichtbeton 16 Експандирана глина, цемент, вода Лаки бетон који се учвршћује набијањем, у зависности од агрегата представља добру изолацију, захтева много времена и радне снаге у изради, представља традиционални начин градње До даљег се овај поступак препоручује за унутрашње просторије због недостатка доказа о густини и чврстоћи Томас Шенбихлер Набијени изолациони бетон Cooperative Leichtbeton Што је мањи садржај воде у мешавини бетона, то је гушће везивање честица цемента и боља је чврстоћа бетона. Међутим, сув и зрнаст бетон тешко се обрађује и не обезбеђује хомогеност. Бетон се набија док из суве масе не изађе на површину вода. Након сушења наноси се следећи слој у дебљини од око 15 cm. Градња капеле браће Клаус коју је пројектовао архитекта Петер Цумтор од набијеног бетона трајала је 2 године. То је техника која се надовезала на градњу од земље и која је од почетка производње цемента и много пре него што се почело градити са арматуром допринела да бетон има највећу чврстоћу. Архитекте из Беча из компаније archipel користили су као експеримент набијени изолациони бетон на кући католичког свештеника у Фалкенштајну. Свештеник и градоначелник учествовали су у радовима приликом набијања бетона. Још не постоје подаци о техничким вредностима и о квалитету.

24 СЕНДВИЧ Идеја која лежи у основи минералног изолационог бетона заснована је на потреби да се оствари уравнотежен однос између чврстоће на притисак и термоизолације. Сендвич конструкција раздваја ове карактеристике са циљем да се пронађе што тање, ефикасније и еколошки погодније решење. Ова најмлађа генерација материјала, која се у највећем делу још истражује, има запањујуће танке димензије уз одличну термоизолацију и показује нам колико ће неопходност одрживе, еколошке и енергетски ефикасне градње у будућности променити грађевинску технологију.

25 H-House Konsortium www. h-house-project.eu 17 Бетон високог нивоа учинка, текстилни бетон, бетон ултра високог нивоа учинка, порозни бетон Конзорцијум CBI Swedish Cement and Concrete Research Institute (S), BAM Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung (D), ITB Building Research Institute (P) Aercrete Technology AB (S) Cycleco SAS (F), Roswag Architekten (D), Svenska Aerogel AB (S), PRE Fasada sp. z o.o. (P), Dyckerhoff GmbH (D), Strängbetong AB (S), Mostostal Warszawa SA (P), Xella (D) Патрик Фонтана patrick.fontana@bam.de H-House Еколошка иновација, истраживање У конзорцијуму који се састоји од 12 партнера у истраживању траже се нова решења за фасаду у оквиру пројекта кућа Х, која ће одговорити свим захтевима градње са акцентом на одрживости. Испитују се носећи и висећи готови елементи са високим ефектом топлотне изолације, које је могуће рециклирати и који имају добар еколошки биланс када се ради о клими у просторији са мало штетних елемената без употребе система за вентилацију. Мото гласи еколошка иновација. Стога се доследно избегава полистирол. Уместо њега користи се шупљи или порозни бетон са солидном вредношћу топлотне изолације од λ = 0,03 до 0,05 W/(mК) и са ниском производњом штетних гасова која не троши много енергије. Дебљина материјала на спољном омотачу текстилни бетон и бетон ултра високог нивоа учинка - због високе отпорности на притисак може бити смањена са >100 N/mm2 на 2 до 5 cm. Код дебљине зида од 20 до 38 cm за овакву сендвич конструкцију могуће је постићи коефицијент пролаза топлоте U 0,15 W/(m 2 К).

26 housefabrik GMBH 18 Бетон ултра високог степена учинка (UHPC), пенасти бетон монолитан, 100% се може рециклирати, енергетски ефикасан са интегрисаном термоизолацијом, не гори, једнако је масиван и лаган, има површину која се може обликовати Формати ширина: 1 m или 1,5 m дужина: 2,35-2,70 m дебљина зида: 5 до 35 cm Буркхард Филес fuelles@housefabrik.com Хибридне плоче housefabrik Архитектонски модели граде се углавном од сендвич панела. Споља је чврст, тањи картон, а унутра лагана пена. Из различитих квалитета материјала произилази као везивна структура идеални производ. Та идеја је заслужна за проналазак хибридних бетонских плоча компаније housefabrik. Бетон ултра високог степена учинка (UHPC) омогућује минималне покривне слојеве на површинама најфинијег квалитета, пенасти бетон формира лагано изолујуће језгро. Већ и та комбинација у постојећој јачини материјала, слепљена минералима, представљала би материјал будућности. Компанија housefabrik производи, међутим, све из једног комада са производњом од 1m у минути.тако настаје потпуно нови, монолитни и пре свега веома повољан бетонски сендвич производ. По калкулацији производни трошкови зидних елемената за кућу од 56 m 2 износе долара, док су трошкови за готову кућу (у сивој фази) долара. Додуше, за сада је могуће купити само производни погон са рецептом за бетон прилагођеним локалним сировинама.

27 ILEK, Universität Stuttgart 19 Цемент, песак или стаклени агрегат, вода, средство за стварање порозности Континуирана промена особина материјала, супротне мешавине бетона I = чврстоћа, II = изолација, коефицијент пролаза топлоте У код дебљине зида од 22 cm 0,22 W/m 2 К Производња Аутоматизовани ланац производње од нацрта до производње, увођење бетона помоћу робота у слојевима или ушприцавањем Даниjел Шмер Зид од бетона у слојевима ILEK Stuttgart Ова технологија производње бетона обећава чисто минерални грађевински елемент на спољном зиду који испуњава све захтеве који се односе на носивост, употребљивост, дуговечност и термоизолацију и то са тањим зидовима него код уобичајених ефикасних система термоизолације. Предности леже у доброј могућности рециклаже, редукцији масе и CО 2, већој корисној површини и уштеди енергије у свим фазама животног циклуса производа. За разлику од познатих изолационих бетона не користи се један хомогени рецепт за бетон већ се комбинују густи, чврсти спољни слојеви по принципу сендвича са минералним изолационим језгром, при чему се користи порозност као прелаз између слојева како би се обезбедила трајна повезаност функционалних слојева. На тај начин је у потпуно минералном грађевинском елементу могуће комбиновати носивост и функцију изолације. (текст: ILEK)

28 HTWK Leipzig 20 екстилни бетон, вакуумски изолациони панели, стаклопластика Величина елемента (променљива) 3,2 x 1,5 m, дебљина елемента 11 cm, коефицијент пролаза топлоте U = 0,15 W/m 2 K, класа према запаљивости А2, заштита од буке R w,p 47 одн. 56 db, тежина око 100 kg/m 2 Неносећи делови фасаде, танка фасада посебно ради остварења оптималне искористивости простора Франк Хилсмајер Вакуум сендвич vaku tex По једној прогнози УН године у градовима ће живети 70% од процењених 9,3 милијарде становника планете Земље. До тада би глобална емисија CО2 требало да буде неутралне (Светска конференција о клими 2015.). Имајући у виду та два сценарија, развој vaku tex фасадног система на Универзитету за технику, науку и културу у Лајпцигу одређује будући развој у овој области. Систем vaku tex има дебљину од само 11 cm и захваљујући употреби вакуумских изолационих панела остварује коефицијент пролаза топлоте У од запањујућих 0,15 W/m 2 К.Танке плоче од текстилног бетона омогућују еколошки биланс који се може сместити негде између дрвених сендвич панела и градње у цигли. Овај систем већ се показао као исплатив у просторијама у којима борави велики број људи са повећаним ценама издавања. У складу са обрачуном инвестиције Универзитета за технику, науку и културу у Лајпцигу уколико цена издавања износи око 33 /m 2 (нпр. у Минхену) амортизација износи само 5 година.

29 СКЛАДИШТЕЊЕ ТОПЛОТЕ Активација бетона као масе за складиштење топлоте представља релативно младу технологију, која је директно повезана са коришћењем обновљивих извора енергије попут енергије сунца, земље итд. Значајна уштеда оперативних трошкова грејања и хлађења обезбедила је темперирању бетонског језгра значајно место у модерном грађевинарству. Неки од следећих корака биће да се за регулисање температуре у згради користи вишак енергије произведене у ветро-парковима или отпадна топлота из саобраћајних тунела. То би се у будућности могло узети у разматрање приликом просторног планирања.

30 REHAU d.o.o Бетон са уграђеним системима цеви за грејање Ниске полазне температуре, нису потребни радијатори и расхладна једра, ускладиштена резерва за покривање вршног оптерећења, ефикасно коришћење обновљивих извора енергије попут соларне енергије и топлотних пумпи Темперирање бетонског језгра, грејање и хлађење, конструктивни грађевински елементи, међуспратне конструкције Душан Тодоровић Темперирање бетонског језгра Грејање и хлађење бетоном Познато је да бетон има велики капацитет чувања топлоте. У међуспратним конструкцијама и у свим унутрашњим грађевинским елементима на тај начин се регулише температура у просторији. Када се ови грађевински елементи опреме цевима за развод топле воде на великој површини, они преузимају функцију грејних тела и расхладних система и због своје ниске потрошње енергије представљају системе будућности који су за сваку препоруку. Темперирање бетонског језгра у идеалном случају снабдева се из обновљивих извора енергије, пошто захтева ниске полазне температуре воде. Током летњих високих температура нуди се могућност коришћења уграђених цеви за хлађење помоћу подземних вода. И лети и зими од помоћи је маса бетона која нивелише потрошњу у периодима вршних оптерећења и обезбеђује равномерну и комфорну расподелу температуре.

31 Wikimedia Commons / Rob Lavinsk, irock.com EMPA 22 Калцијум сулфо алуминатни цемент Латентни акумулатор топлоте, потпуна дехидрација на 80 C, складиштење енергије у сувом стању, уз додатак воде велико загревање и ослобађање енергије, 600 kј/kg етрингита, цена за 1 тону бетона: 400 Складиштење топлоте, као допуна системима пасивне енергије, за премошћивање ниских температура или исцрпљеног акумулатора EMPA тренутно пре него што прође фаза тестирања првог прототипа не може да обрађује захтеве архитеката. Грејање бетоном Истраживање Знање и технологије коришћења обновљивих извора енергије развијају се великом брзином. Оно што још увек недостаје и што мора бити спроведено посебно у смислу фрагментиране, структуриране самоодрживости и економског одвајања од енергетских концерна јесте осмишљавање система за складиштење енергије. Швајцарски истраживачки институт EMPA представља позитиван и запањујући пример. У њему је развијен бетон са високим садржајем етрингита који се заснива на калцијум сулфо алуминатном цементу. Тај минерал везује велике количине воде. На температурама изнад 80 C тај минерал у потпуности ослобађа воду. Ако се вода поново дода, по килограму етрингита ослободи се око 600 kј топлотне енергије. Ако се овај бетон загрева лети, зими је могуће искористити топлоту складиштену у њему. Први демо-пројекат са 6 m3 овог бетона биће тестиран на зиму. Уколико буде могуће да се лабораторијски експеримент спроведе на тој величини материјала, у будућности ће бити могуће користити топлоту летњег сунца за грејање зими.

32 BASF SE 23 Парафин у микрокапсулама у омотачу од полимера велике густине Фазни прелаз варира на 23 или 25 C, капацитет латентне топлоте износи око 100 kј/kg, величина око 2-5 μм, проверена очекивана функционалност 30 година по РАЛ Преко постојећих или нових производа попут гипсаних плоча, касетних плафона, грађевинских плоча, малтера, композитних дрвених плоча погледајте актуелне производа компаније Марко Шмит Складиштење топлоте Micronal PCM и за фазне прелазе спадају по нашем мишљењу у основне материјале архитектуре будућности. Усуђујемо се да тврдимо да ће они у будућности дефинисати стандард у грађевинарству. MICRONAL PCM компаније BASF састоји се од микрокапсула са парафином у омотачу. У облику сувог праха те куглице су попут брашна. У својој малој димензији могу се користити као додатак у развоју производа индустрије грађевинских материјала. PCM се подешава на одређену температуру, нпр. 23 C. Када се достигне та температура, парафин се топи и на тај начин се остварује константна температура ваздуха у просторији од 23 C све док се не исцрпи капацитет производа Micronal PCM. Приликом спуштања температуре ваздуха у просторији испод 23 C топлота се поново враћа у просторију или се одводи циљаном вентилацијом. Правилном употребом PCM на нашем подручју може у потпуности да замени расхладне уређаје!

33

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч Увод Садржај Поштована читатељко, да ли су срчана обољења уистину типична «мушка обољења»? Статистички подаци показују нешто супротно: У Бечу умире од

Mehr

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање ЛИНГВИСТИЧКЕ ЕДИЦИЈЕ Едиција ПОПУЛАРНА ЛИНГВИСТИКА Књига 3 Уредник Зоран Колунџија Рецензент др Радојица Јовиђевиђ Четврто издање ИК Прометеј, Нови Сад 2008. Треће допуњено издање, ИК Прометеј, Нови Сад

Mehr

Истраживање европских производних потенцијала. Република Србија Резултати истраживања -

Истраживање европских производних потенцијала. Република Србија Резултати истраживања - Истраживање европских производних потенцијала Република Србија 2015 - Резултати истраживања - Бојан Лалић Милан Делић Угљеша Марјановић Немања тасић Ненад Медић децембар 2016. године Факултет техничких

Mehr

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА Петар Грујичић Беовавилон роман Београд 2010 ДЕРЕТА ПРИЗЕМЉЕЊЕ Одлука да се снимање рекламе за нову марку цигарета холандске индустрије дувана обави у Београду саопштена је Чупку као вест која ће да га

Mehr

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART BIBLIOTEKA VOJVODJANSKOG MUZEJA V.S. 209/I, 1929 ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART Ђурђе Бошковић Đurđe Bošković

Mehr

Путници на првом месту

Путници на првом месту Број 3.:. 11. април 2016. Путници на првом месту Да би потенцијали железничког саобраћаја (ниска емисија угљен - диоксида и циљеви Беле књиге о саобраћају из 2011. године) били у потпуности искоришћени,

Mehr

Карл Маркс. Најамни рад и капитал

Карл Маркс. Најамни рад и капитал Најамни рад и капитал Најамни рад и капитал Од издавача Марксово дело Најамни рад и капитал, а исто тако и Енгелсов предговор који је писан године 1891, дајемо у преводу Димитрија Туцовића. Тај превод

Mehr

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП ЧЛАНЦИ УДК 303.1 ; 168 Др Михаел Бок ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП Веберово учење и његови кључни радови за теорију науке. Номотетичка наспрам идеографске

Mehr

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ЕЛЕКТРИЧНОЈ ОПРЕМИ НАМЕЊЕНОЈ ЗА УПОТРЕБУ У ОКВИРУ ОДРЕЂЕНИХ ГРАНИЦА НАПОНА Београд, 2012. Приручник за примену Правилника o eлектричној опреми намењеној за употребу у

Mehr

ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1

ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1 Ана A. Чабрић-Чича Гимназија Бања Лука anacabric@gmail.com UDC: 811.112.2 373.7:371.3 ОБРАДА ФРАЗЕОЛОГИЗАМА У НАСТАВИ ЊЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА 1 Апстракт Иако фразеологизми представљају незаобилазан саставни дио

Mehr

ПРОИЗВОДНО ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ПРОДАС И РАЗВОЈ СЛИЧНОГ СИСТЕМА У ЈП ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ СРБИЈЕ

ПРОИЗВОДНО ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ПРОДАС И РАЗВОЈ СЛИЧНОГ СИСТЕМА У ЈП ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ СРБИЈЕ ПРОИЗВОДНО ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ПРОДАС И РАЗВОЈ СЛИЧНОГ СИСТЕМА У ЈП ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ СРБИЈЕ Vattenfall Europe PowerConsult и ЈП Електропривреда Србије Жељко М. Лазовић; Вера О. Станојевић; Detlef Götz;

Mehr

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Ппема цтампаном издањс: Владимир С. Соловјов: Светлост са истока (избор из дела) Логос, Ортодос Београд, Београд, 1995. (стр. 7-62) СМИСАО ЉУБАВИ Чланак први

Mehr

Упутство за израду семинарског рада

Упутство за израду семинарског рада ФАКУЛТЕТ ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Упутство за израду семинарског рада СЕМИНАРСКИ РАД МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Назив теме: УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ

Mehr

ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА ЗА РАД СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ Самира Ћуртић, виша медицинска сестра Марко Кошутић, дипл. дефектолог-олигофренолог Кристина Мишчевић, дипл. психолог Дана Малешевић, дипл. социјални

Mehr

О НОВОМ УРЕЂЕЊУ ВОЉНОГ ЗАСТУПАЊА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ

О НОВОМ УРЕЂЕЊУ ВОЉНОГ ЗАСТУПАЊА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ Оригинални научни рад 347.921.4 Марко Кнежевић, асистент Правног факултета у Новом Саду О НОВОМ УРЕЂЕЊУ ВОЉНОГ ЗАСТУПАЊА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ Сажетак: Новим Законом о парничном поступку од 26.09.2011.

Mehr

Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. Шпански пријатељ Панчева

Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР ГРАДСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА. Шпански пријатељ Панчева Број 1 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ОКТОБАР 2009. ГРАДСКИ www.pancevo.rs ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА ПАНЧЕВА АКТУЕЛНО: У фокусу: Нов начин обрачуна цене грејања Град Панчево и НИС наградили

Mehr

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2013 Оригинални научни рад 347.94:504.5 doi:10.5937/zrpfns47-5280 Марко Кнежевић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни Факултет у Новом Саду ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета

Mehr

МАТРИЦА ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА. Logical Framework Matrix LFМ. Logical Framework Matrix - LFA

МАТРИЦА ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА. Logical Framework Matrix LFМ. Logical Framework Matrix - LFA МАТРИЦА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА Факултет заштите на раду Универзитет у Нишу УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТИМА Logical Framework Matrix LFМ ПРИСТУП ЛОГИЧКОГ ОКВИРА Logical Framework Matrix - LFA др Срђан Глишовић srdjan.glisovic

Mehr

Скрипта за трећи колоквијум из ОКФХ 1 Т Е Р М О Х Е М И Ј А

Скрипта за трећи колоквијум из ОКФХ 1 Т Е Р М О Х Е М И Ј А Скрипта за трећи колоквијум из ОКФХ 1 Т Е Р М О Х Е М И Ј А Исидора Цекић-Ласковић Мирослав Ристић Игор Пашти Београд 009. 4. ТЕРМОХЕМИЈА Циљ овог поглавља је упознавање са првим принципом термодинамике,

Mehr

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Милан Шкобић (1991) 2. разред Осма београдска гимназија Пионири рокенрола Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Београд, 2008. 1 Садржај Увод...3 Прелазак са игранки на концерте (1964 1970)...3

Mehr

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ ЛИФТОВА

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ ЛИФТОВА ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ ЛИФТОВА Београд, 2012. Издавач: Министарство финансија и привреде Републике Србије Кнеза Милоша 20, 11 000 Београд, Србија Ова публикација је настала уз подршку:

Mehr

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА РЕПУБЛИКА СРБИЈА Министарство финансије и привреде ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА Београд, 2012. Приручник за примену Правилника о безбедности машина Издавач: Министарство финансија

Mehr

Стратегијски процес предузећа "Swisslion-Таково"

Стратегијски процес предузећа Swisslion-Таково Стратегијски процес предузећа "Swisslion-Таково" Јелена Јовановић Факултет техничких наука, Чачак Мастер инжењерски менаџмент, 2013/2014 jelenajovanovic314@gmail.com Ментро рада: Др Јасмина Весић Васовић

Mehr

УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ PHOSTOXIN tablete Таблете за директну примену - TB. АКТИВНА МАТЕРИЈА Алуминијум фосфид g/kg (56%) CAS број:

УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ PHOSTOXIN tablete Таблете за директну примену - TB. АКТИВНА МАТЕРИЈА Алуминијум фосфид g/kg (56%) CAS број: УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ PHOSTOXIN tablete Таблете за директну примену - TB PHOSTOXIN tablete су инсектицид и акарицид - фумигант. АКТИВНА МАТЕРИЈА Алуминијум фосфид...560 + 25 g/kg (56%) CAS број: 20859-73-8

Mehr

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА СПЕЦИФИЧНОСТИ ПОСЛОВАЊА ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА АД ЧАЧАК У ПЕРИОДУ РЕСТРУКТУРИРАЊА Стефан Ћурчић Факултет техничких наука, Чачак Мастер инжењерски менаџмент, 2013/2014. stefancurcic2323@gmail.com Ментор рада:

Mehr

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот)

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) За М. Прошле године, као што знате, боравила сам у Шведској на позив Института за позоришна истраживања. Извесна госпођа Јохансон, Кристина Јохансон, била

Mehr

О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ

О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ Ni{ i Vizantija V 191 Михаило Милинковић О ПОТРЕБИ НАУЧНОГ ПРОУЧАВАЊА ЛОКАЛИТЕТА ЗЛАТА-КАЛЕ Дискусија о убикацији Јустинијане Приме (Iustiniana Prima) тиче се сложене проблематике, која на овом месту не

Mehr

Садржај. 46 Поглавље 3 Системи и шеме оцењивања усаглашености. i) О организацији ISO 1. ii) О организацији UNIDO 2

Садржај. 46 Поглавље 3 Системи и шеме оцењивања усаглашености. i) О организацији ISO 1. ii) О организацији UNIDO 2 Садржај i) О организацији ISO 1 ii) О организацији UNIDO 2 iii) Предговор 3 iv) Одрицање од одговорности 5 v) Захвалност 5 vi) Увод 6 vii) Акроними и скраћенице 9 Поглавље 1 Основни појмови оцењивања усаглашености

Mehr

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Euphemismen und Tabu-Wörter in deutschen und österreichischen

Mehr

Key words: social geography, bibliography, Munich school.

Key words: social geography, bibliography, Munich school. Јована Тодорић 1 ПРАВЦИ РАЗВОЈА СОЦИЈАЛНЕ ГЕОГРАФИЈЕ МИНХЕНСКЕ ШКОЛЕ Извод: Узајамни однос човека и природе представља најважнији фактор настанка и развоја људског друштва. Међу наукама које се баве изучавањем

Mehr

Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева. Град Краљево 2030

Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева. Град Краљево 2030 Стратегија интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева Град Краљево 2030 ГРАД КРАЉЕВО Томислав Илић, Градоначелник РАДНА ГРУПА Ненад Нерић, Дирекција за планирање и изградњу Краљево (координатор

Mehr

Градска управа града Панчева ове године

Градска управа града Панчева ове године Број 4 Година I ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО ЈАНУАР 2010. ГРАДСКИ www.pancevo.rs Актуелно: Oд 15.12. 2009. год. број централе градске управе града Панчева: 308830 Градска управа уводи електронске седнице градског већа

Mehr

ОГЛАШАВА Продају имовине јавним надметањем

ОГЛАШАВА Продају имовине јавним надметањем На основу Решења стечајног судије Привредног суда у Зајечару, Ст.бр. 227/2011 од 20.02.2012. године, а у складу са чланoвима 131, 132. и 133. Закона о стечају («Службени гласник Републике Србије» број

Mehr

portal jugozapadne Srbije

portal jugozapadne Srbije 2 инфо 7 Никола Селаковић 8 Др Жељко Стакић 11 Јелена Бабић 12 Мирослав Миливојевић 14 Андрија Радуловић 16 Миломир Миловановић ПОСЕТА УЖИЦУ БУДУЋНОСТ ЧИГОТЕ ДРЖАВНА ПОМОЋ О РАДУ ПССС УЖИЦЕ СТАЊЕ У МАЛИЊАЦИМА

Mehr

АНАЛИЗА МИШЉЕЊА СЕКТОРА ММСП О ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

АНАЛИЗА МИШЉЕЊА СЕКТОРА ММСП О ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ АНАЛИЗА МИШЉЕЊА СЕКТОРА ММСП О ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ мај 2017. године Увод Законодавни оквир система јавних набавки у Републици Србији заснива се на Закону о јавним набавкама ( Службени

Mehr

Henry Philibert Gaspard Darcy, Julius Ludwig Weisbach,

Henry Philibert Gaspard Darcy, Julius Ludwig Weisbach, Основе механике флуида и струјне машине 1/8 ПРОРАЧУН ПРОСТОГ ЦЕВОВОДА Кратак историјски осврт на значајне личности Теоријске основе ове области се излажу у оквиру предмета Механика флуида и предавања предмета

Mehr

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht?

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? Стигао си до циља? Кренуо си на дуго путовање. Вероватно си желео да пронађеш бољи живот, слободу од страха, прогона, сиромаштва али сада си ту где јеси. Стигао си до

Mehr

УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО

УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО УДК 347.68 Др Дејан Ђурђевић доцент Правног факултета Универзитета у Београду УВОЂЕЊЕ УГОВОРА О НАСЛЕЂИВАЊУ У СРПСКО ПРАВО Српско право забрањује уговор о наслеђивању. Та забрана се правда његовом непотребношћу,

Mehr

САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА

САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ ЂУРО М. ЂУРИЋ САНАЦИОНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДРУШТАВА КАПИТАЛА У СТЕЧАЈУ УПОРЕДНА СТУДИЈА НЕМАЧКОГ, ФРАНЦУСКОГ И СРПСКОГ ПРАВА Докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY

Mehr

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ др.в.маринковића бр. 4, Ужице (031) , факс: (031)

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ др.в.маринковића бр. 4, Ужице (031) , факс: (031) ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ др.в.маринковића бр. 4, 31000 Ужице (031) 563-150, факс: (031) 563-147 e-mail: zavoduzice@mts.rs ЈАВНА НАБАКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ЈАВНА НАБАВКА УСЛУГА ОДРЖАВАЊE ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ОПРЕМЕ

Mehr

СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима

СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима GRÄNSLÖS RS СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима компаније IKEA и одговарајућих телефонских

Mehr

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 008+82(05) ДОМЕТИ : часопис за културу / главни и одговорни уредник Радивој Стоканов. Год. 1, бр. 1 (1974). Сомбор : Градска библиотека

Mehr

О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ

О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ УДК 343.237 Др Игор Вуковић * О СИТУАЦИЈАМА ПОСРЕДНОГ ИЗВРШИЛАШТВА У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ У кривичном праву разликују се три форме извршилаштва: непосредно извршилаштво, посредно извршилаштво и саизвршилаштво.

Mehr

НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ

НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ НАКНАДА ШТЕТЕ ИЗ СРЕДСТАВА ГАРАНТНОГ ФОНДА КАО ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА СТЕЧАЈА НАД ОСИГУРАВАЧЕМ ОД АУТООДГОВОРНОСТИ Увођење установе гарантног фонда у домаћи правни систем представља хармонизацију с правом Европске

Mehr

ДИЗАЈН. Естетика и композиција. Милош Поповић фебруар

ДИЗАЈН. Естетика и композиција. Милош Поповић фебруар ДИЗАЈН Естетика и композиција Милош Поповић фебруар 2008 2 Знак Баухауса Реч аутора Графички дизајн је примењена уметност. Као дисциплина дизајна бави се израдом штампаних решења. У ова решења спадају:

Mehr

Олимпијске игре Босна и Херцеговина.

Олимпијске игре Босна и Херцеговина. Аутор, dr sc. Томислав Гашић, Приједор 2016. E-mail: gasictomislav@yahoo.com, https://gasictomislav.wordpress.com, Олимпијске игре Босна и Херцеговина. Свако од нас треба да тежи савршенству. Ако нешто

Mehr

Руско-српски односи између два помена Колумба

Руско-српски односи између два помена Колумба Ђорђе Ђурић Руско-српски односи између два помена Колумба На првим странама књиге Русија и срpско pиtање 1804 1815. Славенко Терзић наводи речи проте Матије Ненадовића који је у лето 1804. године био одређен

Mehr

ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД. Година: LIII Београд, јун - септембар Волим ГСП, волим Београд

ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД. Година: LIII Београд, јун - септембар Волим ГСП, волим Београд ЛИСТ ЈКП ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА БЕОГРАД Година: LIII Београд, јун - септембар 2015. Волим ГСП, волим Београд ПРИМОПРЕДАЈА НОВИХ ВОЗИЛА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА Београд добио првих десет аутобуса

Mehr

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст)

ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О НАГРАЂИВАЊУ СТУДЕНАТА (пречишћен текст) Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду одржаној 24.3.2011. године Ступио на снагу:

Mehr

ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ

ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ Ni{ i Vizantija IV 245 Михаило Милинковић ОСВРТ НА НАЛАЗЕ ВРЕМЕНА СЕОБЕ НАРОДА СА ЈУГА СРБИЈЕ И ИЗ СУСЕДНИХ ОБЛАСТИ Приликом проучавања рановизантијског Илирика потребно је осврнути се на један број налаза

Mehr

Јелена Јовин. Божанствене торте. Фотографије Зоран Спасојевић

Јелена Јовин. Божанствене торте. Фотографије Зоран Спасојевић Јелена Јовин Божанствене торте Рецепти и историја Фотографије Зоран Спасојевић Мојој деци, Симониди, Емилији и Катарини 3 Садржај Увод / 7 Увод у припремање торти / 9 11 О рецептима 13 О опреми 17 О састојцима

Mehr

ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти

ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти Е С Е Ј И РАДОМИР В. ИВАНОВИЋ ЧОВЕК У ТРАГИЧНОМ СУДАРУ СА ИСТОРИЈОМ Ратна и антиратна тетралогија романа Време смрти 650 Јер, једино уметношћу човек нешто своје, а изгубљено у времену прошлом и порекнуто

Mehr

ШИФРА ЗАДАТКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА

ШИФРА ЗАДАТКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА 2017. ПРИЈЕМНИ ИСПИТ СВЕСКА ЗАДАТАКА Пријемни испит се реализује у виду теста, у трајању од 90 минута; тест се решава заокруживањем једног од више понуђених одговора; на тесту се може освојити максимално

Mehr

Кратка историја писма

Кратка историја писма Кратка историја писма Увод Језик и писмо су синоними. Језик користимо за звучну а писмо за визуелну комуникацију. Тако језик можемо дефинисати као комуникацију стандардизованим гласовима и знацима (словима)

Mehr

ВУКОВО ПИСМО КНЕЗУ МИЛОШУ ОД ** пример правно-политичког стила

ВУКОВО ПИСМО КНЕЗУ МИЛОШУ ОД ** пример правно-политичког стила Радоје Д. Симић Јелена Р. Јовановић Симић * Универзитет у Београду Филолошки факултет Катедра за српски језик са јужнословенским језицима УДК 811.163.41'276.6:34 DOI 10.7251/FIN1301103S Оригинални научни

Mehr

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК. за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК. за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ СКРИПТА 1. Was ist Singular, was ist Plural? НЕМАЧКИ ЈЕЗИК за IV разред ЕТ, ФТ, ЦТ Singular Plural Singular Plural Stühle X Personen X Bilder X Batterie X Kamera X Fernsehapparate X Steckdosen X Wörter

Mehr

ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ

ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ Ментор: проф. др Гордана Станковић Мр Владимир Боранијашевић ВРСТЕ ПРЕСУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ докторска дисертација Ниш, 2008. г. У В О Д Одлучивање, као судска парнична

Mehr

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка добара: Аутоматизована регална дизалица (манипулациони робот) за комисионирање - фаза 1. метална конструкција

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка добара: Аутоматизована регална дизалица (манипулациони робот) за комисионирање - фаза 1. метална конструкција Дел.број: 01-171/91-4 ЖМ Датум: 05.12.2016. КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Јавна набавка добара: Аутоматизована регална дизалица (манипулациони робот) за комисионирање - фаза 1. метална конструкција ОТВОРЕНИ

Mehr

ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1

ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1 АЛЕКСАНДАР ГАЈИЋ ХЕРОЈИ И МОЋ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ 1 Деловање моћи у популарној култури није тек једно од важних питања којима се студије културе баве: онo је централна, основна тема, она из коjе је настала

Mehr

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад.

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. . _._-----------~----------------- Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. Има више година l

Mehr

Електродермална активност и полиграф на BIOPAC систему - мастер рад -

Електродермална активност и полиграф на BIOPAC систему - мастер рад - УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ Електродермална активност и полиграф на BIOPAC систему - мастер рад - Ментор: Проф. др Оливера Клисурић Студент: Смиљка Тодоров

Mehr

Доста је било постаје странка

Доста је било постаје странка новембар 2016. године МИ НЕ ОДУСТАЈЕМО. Док не укинемо партијско запошљавање. Док не укинемо тајне штетне уговоре. Док не уведемо универзалну социјалну заштиту. Док не уведемо универзалну здравствену заштиту.

Mehr

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени

Јевремови дани. присуствовали су ученици - аутори филмова, њихови родитељи и запослени Јевремови дани Јевремови дани су манифестација која се већ традиционално одржава у Основној школи Јеврем Обреновић ˮ. Манифестација почиње 18. марта и траје до краја школске године. Ове године Јевремови

Mehr

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки

Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Copyright Дејан Лучић, 1999 Copyright 2012 за ово издање, ЛАГУНА Copyright fotografije autora Војислав Данилов Феки Ову књиgу pосвећујем збуњеним нароdима Израела, Немачке и Србије Јeder deutsche Bundeskanzeler,

Mehr

ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ БРОЈ (615)

ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ БРОЈ (615) ГЛАС ЖЕЉЕЗНИЧАРА ИНФОРМАТИВНО СЛУЖБЕНО ГЛАСИЛО ЖЕЉЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОДИНА (XLV) XVII ЈУЛ-АВГУСТ 2014. БРОЈ (615) 180-181 Ч И Т А Ј Т Е РАЗГОВОР С ПОВОДОМ СТРАНА 4-6 ПРИОРИТЕТ ПРЕВОЗ РУДЕ СТРАНА

Mehr

ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА

ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА ПОВЛАЧЕЊЕ ВИКТОРА ТОМИЋА, ВИШЕГ РЕДАРСТВЕНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И ПОКРЕТНОГ ПРЕКОГ СУДА ИЗ СРЕМА У јеку највећих злочина Виктора Томића и његове свите" дошло je и до интервенције појединих личности за своје

Mehr

ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА

ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА УДК 340.1 Др. Саша Б. Бован ТУМАЧЕЊЕ ПРАВА КАО ВРЕДНОВАЊЕ НА ОСНОВУ КОНТЕКСТА ПРИЛОГ КОНСТРУКТИВНОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА У раду се трага за одговарајућим одређењем тумачења права полазећи од Хајдегерове инверзије

Mehr

I SSN Svim gra anima, vinarima i vinogradarima ~estitam Sv. Trifuna i Dan op{tine Aleksandrovac 14. februar

I SSN Svim gra anima, vinarima i vinogradarima ~estitam Sv. Trifuna i Dan op{tine Aleksandrovac 14. februar 1196 I SSN 0352-4760 9 770352 476006 Број 256 Фебруар 2013. Цена 30 динара Лист грађана Општине Александровац Проглашен спортиста године ГАШИЋУ ТИТУЛА НАЈБОЉЕГ Страна 20. Општина издвојила новац за јубиларне

Mehr

СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима

СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима RENODLAD RS СРПСКИ Молимо вас да погледате последњу страницу овог упутства на којој ћете наћи комплетан списак именованих сервиса за пружање подршке потрошачима компаније IKEA и одговарајућих телефонских

Mehr

EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ

EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ с в е д о ч а н с т в а СЛАВКО ГОРДИЋ EСЕЈИСТИКА СВЕТЛАНЕ ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ 890 1. Ако о наслову не одлучује пука конвенција, случај или, чак, штампарска грешка, онда у њему с разлогом тражимо неки битнији,

Mehr

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈУ РАДНИЧКОГ ПОКРЕТА СРБИЈЕ МОНОГРАФИЈЕ 2 УРЕЂИВАЧКИ ОДВОР Др Јован Дубовац Десанка Пешић Ђорђе Пиљевић Миленко Топаловић Богумил Храбак Др ВЕНЦЕСЛАВ ГЛИШИЋ ТЕРОР И ЗЛОЧИНИ НАЦИСТИЧКЕ

Mehr

НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ Социолошки преглед, vol. XXXV (2001), no. 3-4, стр. 213-234. Слободан Вуковић Институт друштвених наука Београд UDK: 323.173 Прегледан научни рад Примљен:. 7. 07.2001. НЕМАЧКА, АУСТРИЈА И РАЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Mehr

ISSN УЧЕЊЕ И НАСТАВА. Београд

ISSN УЧЕЊЕ И НАСТАВА. Београд ISSN 2466-2801 УЧЕЊЕ И НАСТАВА 1 2016 Београд ISSN 2466-2801 КLЕТТ ДРУШТВО ЗА РАЗВОЈ ОБРАЗОВАЊА УЧЕЊЕ И НАСТАВА ГОДИНА II Број 1, 2016. УДК 37(497.11) УЧЕЊЕ И НАСТАВА Година II Број 1 2016 1 212 ISSN 2466-2801

Mehr

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ, ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНУТРАШЊA КОНТРОЛA ПОЛИЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ, ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНУТРАШЊA КОНТРОЛA ПОЛИЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ, ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНУТРАШЊA КОНТРОЛA ПОЛИЦИЈЕ - мастер рад- Ментор: Проф. доц Дејан Вучетић Студент: Данило Леповић Бр. индекса: М-УП-010/15 Ниш, октобар 2016 САДРЖАЈ УВОД... 4 I ПОЈАМ

Mehr

Позоришни записи из Швајцарске (3) Швајцарска позоришна збирка у Берну (Schweizerische Theatersammlung)

Позоришни записи из Швајцарске (3) Швајцарска позоришна збирка у Берну (Schweizerische Theatersammlung) 2 ПОЗОРИШНЕ НОВИНЕ СЕПТЕМБАР 2006. ТЕМА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И ЗАХТЕВИ НАШЕ САВРЕМЕНОСТИ Бошко Милин НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РАЗМИШЉАЊЕ О РЕШИВОМ И НЕРЕШИВОМ Када покушам да се сетим када сам први пут озбиљно размишљао

Mehr

DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS DREI-SÄULEN SYSTEM UND DAS ZWEI-SÄULEN SYSTEM)

DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS DREI-SÄULEN SYSTEM UND DAS ZWEI-SÄULEN SYSTEM) Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2011 Прегледни чланак 364.35(439) Dr. Judit Barta, Dozent an der Juristichen Fakultät in Mischkolz DIE VERÄNDERUNGEN DES UNGARISCHEN RENTENSYSTEMS (DAS

Mehr

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка: АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ СТУДЕНАТА. Број ЈН ЈНМВ-У-06/16

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Јавна набавка: АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ СТУДЕНАТА. Број ЈН ЈНМВ-У-06/16 Republika Srbija AP Vojvodina Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin, Đure Đakovića bb www.tfzr.uns.ac.rs Tel.023/550-515 faks: 023/550-520 PIB: 101161200 Дел број 01-4124/4

Mehr

НАФТНА ИНДУСТРИЈА СРБИЈЕ А.Д., Нови Сад ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈИ СА СТАЊЕМ НА ДАН 31. ДЕЦЕМБРА 2012 И ИЗВЕШТАЈЕМ РЕВИЗОРА

НАФТНА ИНДУСТРИЈА СРБИЈЕ А.Д., Нови Сад ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈИ СА СТАЊЕМ НА ДАН 31. ДЕЦЕМБРА 2012 И ИЗВЕШТАЈЕМ РЕВИЗОРА НАФТНА ИНДУСТРИЈА СРБИЈЕ А.Д., Нови Сад ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈИ СА СТАЊЕМ НА ДАН 31. ДЕЦЕМБРА 2012 И ИЗВЕШТАЈЕМ РЕВИЗОРА НИС А.Д. Нафтна индустрија Србије Нови Сад Финансијски извештаји 2012. Нови Сад, 13.

Mehr

ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ

ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ ЧИТАЊА ТРАГОВА КУЛТУРЕ Мр Јадранка Божић Народна библиотека Србије, Београд Како читати: о стратегијама читања трагова културе, приредио Саша Илић, Београд, Народна библиотека Србије, 2005. Алберто Мангел,

Mehr

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ. На поједине студијске програме може се уписати следећи број студената: Укупно ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ. На поједине студијске програме може се уписати следећи број студената: Укупно ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Број: 0601-262/56 Датум: 19.07.2016. 1. Број слободних места за упис студената ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ На факултет се може уписати укупно 18 студената, и то: - 18 самофинансирајућих студената На поједине

Mehr

Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А ЈУ ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Пале

Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А ЈУ ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Пале Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А ЈУ ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Пале Број: 01-7970-1 Датум, 03.12.2013.године ФАКУЛТЕТИМА УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊА ЛУЦИ И ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Предмет: Феријални рад студената

Mehr

NAISSUS. Слободан Дрча

NAISSUS. Слободан Дрча Слободан Дрча NAISSUS Римски и антички град Naissus настао је, постојао, опстајао и нестао у западном делу простране Нишке котлине, неправилног елипсастог облика, која се простире у правцу исток запад.

Mehr

Грчке. Као прво, ваља напоменути да је одлукама Конгреса. Комитети Призренске лиге

Грчке. Као прво, ваља напоменути да је одлукама Конгреса. Комитети Призренске лиге СРБИЈА, ЦРНА ГОРА И КОСОВО ПРЕГЛЕД 1878-1914 1. Берлински конгрес и Призренска лига.- Берлински конгрес сазван је након српско-турских и црногорско-турских ратови 1875-77, као и руског похода за помоћ

Mehr

Библиотека Српске академије наука и уметности

Библиотека Српске академије наука и уметности Библиотека Српске академије наука и уметности Врста библиотеке: Општенаучна библиотека Области из којих се прикупља библиотечка грађа: 1. Опште области: све врсте науке (политика као научна дисциплина,

Mehr

ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА

ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ: ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ЛИК СТРАНЦА У СРПСКОМ РОМАНУ 19. ВЕКА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Ментор: Проф. др Радослав Ераковић Кандидат: Срђан Орсић Нови

Mehr

A K T О ПРОЦЕНИ РИЗИКА НА РАДНОМ МЕСТУ И У РАДНОЈ ОКОЛИНИ. Београд, фебруар године

A K T О ПРОЦЕНИ РИЗИКА НА РАДНОМ МЕСТУ И У РАДНОЈ ОКОЛИНИ. Београд, фебруар године A K T О ПРОЦЕНИ РИЗИКА НА РАДНОМ МЕСТУ И У РАДНОЈ ОКОЛИНИ Београд, фебруар 2009. године На основу члана 13. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду ("Службени гласник РС", број 101/2005), ректор

Mehr

ПРЕДМЕТ КОНТРОЛИСАЊА. Транспортна амбалажа од таласастог картона; ознака квалитета: 2T Транспортна амбалажа од. квалитета: 2K Транспортна амбалажа од

ПРЕДМЕТ КОНТРОЛИСАЊА. Транспортна амбалажа од таласастог картона; ознака квалитета: 2T Транспортна амбалажа од. квалитета: 2K Транспортна амбалажа од КОНТРОЛНО ТЕЛО ( 29.10.2008.) Страна: 1/5 1. VINCA.NF.07.006 21.09.'07 2. VINCA.NF.07.005 21.09.'07 3. VINCA.NF.07.004 21.09.'07 4. VINCA.NF.07.003 21.09.'07 5. VINCA.NF.07.002 21.09.'07 6. VINCA.NF.07.001

Mehr

НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Оливера ВУЧИЋ УДК 342.4 (497.11) НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ШТА ЈЕ ПРЕТХОДИЛО УСТАВНОЈ САДАШЊОСТИ, ИЛИ ОСВРТ НА ИСТОРИЈУ УСТАВНОСТИ СРБИЈЕ Богата уставна историја Србије, започета првих година деветнаестог

Mehr

САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13)

САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13) САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР (9) УВОД (11) I ПОЧЕЦИ ВИТЕШТВА (13) Древни јунак (14) Антички херој (17) Коњаник (19) Част и заклетва (23) In nomine Domini (27) Христови војници (30) Свети ратници (32) Порекло (37)

Mehr

Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем Младомиром Пуришом Ђорђевићем *

Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем Младомиром Пуришом Ђорђевићем * БАШТИНЕ HERITAGES Др Горан Милорадовић, научни сарадник Институт за савремену историју, Београд УДК 791.633-051:929 Ђорђевић П.(047.53) Лирски осврт са ироничном дистанцом: интервју са филмским редитељем

Mehr

КОНКУРС ЗА УПИС У I ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2016/17. ГОДИНЕ ПРОДУЖЕНИ СЕПТЕМБАРСКИ УПИСНИ РОК ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

КОНКУРС ЗА УПИС У I ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2016/17. ГОДИНЕ ПРОДУЖЕНИ СЕПТЕМБАРСКИ УПИСНИ РОК ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА 21000 Нови Сад, Трг Д. Обрадовића 6 Тел.: 021/450-810; Фах: 021/458-133 Жиро-рачун: 840-1710666-12 e-mail: studsluzba@uns.ac.rs www.ftn.uns.ac.rs Шеф студентске службе: (021) 485-2222

Mehr

E N E L d. o. o. Beograd

E N E L d. o. o. Beograd E N E L d. o. o. Beograd 11000 Beograd Petrovaradinska 26 Tel. ++381 11 2850582 Fax: ++381 11 2850580 e-mail: enel@eunet.yu http://www.enel.co.yu МЕРЕЊЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ МЕНАЏЕРСКИ АСПЕКТ Rad objavljen

Mehr

Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев

Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев Antrag zur Erteilung einer Bescheinigung nach DIN 6701-2 zum Nachweis der Eignung zum Kleben von Schienenfahrzeugen und fahrzeugteilen Захтев за издавање уверења на основу DIN 6701-2 ради доказивања способности

Mehr

и интерпретацијским поставкама, који би, на известан начин, уз одабрану секундарну литературу, обогатили и осавременили рад професора и ученика на

и интерпретацијским поставкама, који би, на известан начин, уз одабрану секундарну литературу, обогатили и осавременили рад професора и ученика на 0. УВОД Проучавање народних приповедака и предања у наставне сврхе проистекло је из потребе да се започне систематично, целовито и обухватно истраживање ових врста усмене уметности речи јер оне на тај

Mehr

ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја

ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 316.7(497.13):94(569.4) ПНР Студентски центар Нови Сад Нови Сад ЈЕВРЕЈИ У ВОЈВОДИНИ кратка историја Сажетак Jевреји (хебрејски Ибрим, Јизраел, Јехудим) припадају групи семитских народа.

Mehr

ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ

ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ ДАНИ И ПОНЕШТО ИЗМЕЂУ Историја не пита хоћу ли или нећу, она има трезвене очи и следи свој пут, а што иза ње остане, било да ми то као догођено признајемо или негирамо, објективно је и истинито... Та историја

Mehr

ПРИХОДИ ТЕКУЋИ ПРИХОДИ ,15 85,43 100,

ПРИХОДИ ТЕКУЋИ ПРИХОДИ ,15 85,43 100, ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈ ЗА ПЕРИОД 01.01.-31.12. 2015. ГОДИНE У периоду од 01.01.2015. до 31.12.2015. године Технички факултет у Бору је остварио следеће приходе и расходе: Табела 1. Преглед прихода Конто

Mehr

Коста Трифковић Избирачица

Коста Трифковић Избирачица Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу:

Mehr

СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ

СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за друго тромесечје 2016. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Mehr