Слика 14. Плевље. Ко што сам већ у,,wissenschaftl. Mittlieil., IV., стр спо- менуо, данас се једино частнички збор наших чета у подручју Лима

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Слика 14. Плевље. Ко што сам већ у,,wissenschaftl. Mittlieil., IV., стр спо- менуо, данас се једино частнички збор наших чета у подручју Лима"

Transkript

1 184 окално лице. У осталом сликовном пол>у с лпјева и с десна нема инкаквих орнамената. Озгор у средини је округла рупа; у премјеру има 0 4 5, а дуоока је 0-05 т. Та је рупа служила за клин, којим бијатпе учвршчена главица спо- меника, к о ји је при дну свакако бно провифен натпиром. Илохе по странама грубо су издјелане, а отрага нема никаквих трагова длпјета. 2. Плоча од вапненца, одбијена озгор, оздол и на десној страни. Висина 0-43, ширина 0 7 7, дебљина т. На предњој страни, која је излизана и олупаиа, налазе се два људска поирсја, лијево женско, десно мушко. Од одјеће на женском лику разпознају се само боре испод врата и по једна фибула на сваком рамену. Иоставила је десну, а како се чини и лијеву подлактицу на прса. У лијевој руци држи Слика 14. некакви кљ уч'). Коса заокружује лице и пада дубоко. Мушки лпк је голобрад. Особа држи пред прсима у десној руци некакак уски и дугољасти предмет, по свој прилици, како то често бива, увојак сниса. Лијева се рука не расиознаје јасно. Лијева пострана плоха је грубо издјелана, а отражља ни мало. За познавање одјеће наших нокрајина оба су фрагмента поради лошег сташа од врло мале важности, ал су драгоцјени за просуфивање културног степена земље, јер доказују, да је римски обичај продро и у тако одаљене крајеве, ко што је Плавица и да тај крај ни из далека није био тако варварски, ко што се је до недавно мислило. Плевље. Ко што сам већ у,,wissenschaftl. Mittlieil., IV., стр спо- менуо, данас се једино частнички збор наших чета у подручју Лима ) И ликовп на релијефу Карапачким (код Ужицо у Србијп), што оу прпказани по Ф. Студвички у Arcliaeol.-epigr. Mittheil., X., стр. 212., сл. 3., држе по један кључ.

2 185 занима за римске споменике тог дијела далматинске покрајине. У томе заузимању, које и госп. генаралмајор барун Goumoens прнјатељски подупире, предњаче гг. сатник Фрањо Инановић и натпоручник Вилим Фалтин. 0 сном дјеловању у Старом Плевљу, налазишту рушевина Municipiuma S... најсусретљивијим начином су нам дне 30. аугуста доставили ово, фотографијама употиуњено пзвијешће: Осим познатих римских насеобина1), ко]е се распознајју по зараслим темељима и рушевинским громилама, занимала нас је оеобпто читава група гробова, што лежи какових 300 корака јужно од муницинија, а што је од овога раставл>а долинска увала. Налазиште лежи неиосредно на подножју Бијеле горе, на путељку, што води к Бабићпотоку, какових 100 корака од заиадпе обале потока Велешнице, а на земљишту Појатића. Та пруга гробова лежала је усљед одроњења бријега очито већ дуље вријеме готово посве затрпана. Најјужнији гроб (бр. I.) био је понешто откопан, ио свој прилици с тога, што су мјешћани ту копали материјал. Од другога гроба (бр. II.), који лежаше одмах уз први сјеверно, видио се један ћошак. Прослиједивши рад открили смо и трећи гроб (бр. III-), који је такођер само малим размаком био од предидућег растављен. Како се далеко прама сјеверу пружа тај ред гробова, не могосмо установити, јер нам се чинило, да је слој одроњеног материјала што даље то дебљи. Гробови састојаху од одајица, грађених од великих, правилних али грубо оклесаних плоча вапненца. Данас леже те плоче неправилно, јер су гробови порушени. У II. и Ш. одајици био је под попођен каменим плочама, а ове су биле спојене жељезним спонама, заливеним у плоче оловом. Први гроб био је најзнатнији, јер су у њега биле веће омјере и неколико полуступова; ови су дуги преко 2 m, гаироки 0 3 0, а испупчени 0'20 r/i, те глатко издјелани. Из тих ступова даје се закл>учити, да је свод био архитектонски раздијељен. Нафени ситнн предмети нијесу обилни: у I. гробу нафосмо два, у II. три а у III. два новца; сви бнјаху од туча и јако су захрфали2). У свим гробницама нафосмо остатке костију, пепела и сасвим прхлих крњетака од земљаног посуђа. У средњем гробу нађосмо једну спону од туча у облику змије, која се уједа за реп. Крај I. гроба бијаше релијефни камен бр. 1., код II. натписни камен бр. 2. а код задњег гроба надгробни камен. бр. 3. *) *) Ср. Wissenscliaftl. Mittheil., IV., стр s) Један комад тог повца, што га носједује госп. ц. п кр. војпи капелан Бабушек у Невеепњу, нослао пам је исти на онредјељеље, а ми установпсмо: Cominođus, Кохен1 (Colien) 825.

3 Камен вапненац, по прилици l'oo висок, 0 73 широк, 0 51 т дебео. Оздола је посве прав, а озгор се чпнп да је одломљен. Тзогат је свулпутарама, али су ове грубо издјелане. Слпковно је пол.е озгора заокружено. У њему су три лика en face (слико, 15.) На иостранпчнпм Слшса 15. плохама има у сличним пољима uo један гологлав јахач подигнуте десне руке; положај једнога коња је у трку, другога у скоку. 2. Камен од вапненца без видљивих трагова, да је имао озгор какав заглавак. Висина 1 *20, ширнна 0 87, дебљина 0-55?n. Озгор храпав. Натписно је поље удубљеио, а како слика 16. иоказује, обрубљено је укусним оквиром. Исто су тако помњиво издјелане и ностране плохе а на свакој се налази слика Атиса. Висина је слова у главноме до краја иста, од 0'056 до 0'06»г; карактеристичне еу савинуте хасте код слова Е и F и дбња код L. D (is) M(anihus) s(acrum). T. A u r(d io) Scvero Gelsiano, q(ui) v(ixit) an(nos) L X X X, Aur(elius) Plares fil(iu s) p ( a l r i ) p(ientissim o) fi(ecit).

4 187 У протусловју с оцем носи спн епнхоричкп придјевак; иначе су млађи нараштаји обичавали нопрнмати римска имена. То нам може служити доказом, да су се у Старом Плевљу држали старих осебина (ср. 0. Хиршфелд, С. I. L. III II ;,,Wissenschaftl. Mitthcil. IV., Слика lg ^, стр. 275.). О имену Plares ср. В. Томашек, Bezzenbergers Beitrage 1885., стр. 9(5. Aurelii ср. такођер бр. 2. су у Плевљу тако често доказани, да се је већ прије (на озн. мј. стр. 275.) из тога закључило, да је добар дио становника тек уставом Антонина добио грађанско право. 3. Камен вапненац, озгор храпав, висок 1 *09, широк Натписно полјв и постране плохе су омеђене оквиром, ал је овај једноставнији од онога под бр. 2. Исиод 4. ретка је плоха посве глатка, ал је посве исклучено, да су слова намјерно остругана. Ио томе је неко напустио првобитни наум, те је камен поставио само мушкарцу. Оно Е Т на натпису и она иза њега слиједећа два слова, која су вал>да припадала гентилном имену жене, била су првобитно исклесана, па

5 188 су онда опет испуњена напнол1 нлн чиме сличннм, ал је та материја временом отпала. Облик слова нас упућује, да их није клесао нсти онај мајстор, који је уписивао слова на камену бр. 2. Висина им је у првом ретку 0 08, у осталим 0 06 т (слика 17.). Слика 17. D (is) M(anibus) s(acrum). Sex(tus) Aurelius A rg sibi et A eflia e... Споменике дадосмо пренијети у Нлевл.е, гдје су их са осталим с-поменицима, што су се већ од прије у стану мјесног војног заповједништва налазили ), смјестили око Александ])овог бунара (прозваног тако по нашој тамогањој пуковнијн) у западном логору, и начинили од њих неку врст Exedre. При том послу пазило се на то, да се камење тако постави, да се омогући накнадно ироучавање њихово. Вриједно је напомене, да је Појатић своју кућу и шталу, што леже каквих 100 корака југоисточно од оних гробница, саградио од камења неке старе цесте. Врло је вјероватно, да је речеиа цеста водила мимо оног реда гробова. ) ) В. Wissenscliaftl. Mittlieil., IV., стр. 277.

6 189 Било је иокушаја коиаша и у рушевинама градским, ал незнатних и без особита усијеха. Равних опека има посвуда у вароши, а на љима нађосмо 2 3 разноврсна двострука слова. На жалост непажњом слуге загубише се ти комади. На два од тнх комада могло се је (колико се сјећамо) читати AS и N R (свакако не M R).1). Reh је др. К. П а ч2) ожигосао, што се кваре споменици на Илпјином брду, а то ништење све већма напредује. Множина каменова са натписима и релијефима разбнјена је ирошле године прилико.м преградње ист.-прав. цркве. Има у видљивом дијелу темеља те цркве прекрасних натписа, који су оклесани без икакове потребе, једино с будаласта неразумјевања. Жалибоже не можемо да наставимо наше проучавање старим цестовним пругама, јер ћемо ушљед недалеког премјештаја посаде морати да оставимо санџак новопазарски. Надовезујући на то ново извјешће, износимо овдје опажања, што их је сабрао госп. Хајнрих Милер (Miillei*, сада ц. и кр. генерални консул у Одеси) приликом својих честих путовања по подручју Лима у годинама , те их уступио земаљском музеју. Далеко већи дио својих биљежака устунио је он још прије 18 година М. Хернесу (Hornes), кад је овај путовао оним иодручјем3 *); и А. Ј. Еванса је он најиздашније потпомагао *). Госп. Милер иише ово: Код Пријепоља сам открио године остатке римске насеобине на чифлуку Смајил аге Насановића у Надињу, на утоку Сељачнице у Лим. (Тим тачним наводом нотврфује се мишљење, садржано У Wissenscha!tl. Mittheil., IV., стр. 294., да су оне честе громиле рушевина код Чадиње, што их Милер код Хернеса на озн. мј. стр Ј) спомиње, идентичне са оним антикним остатцима, што сам их ја опазио у Коловрату. Коловрат се зове најближи ступ кућа.) Како налазак миљоказа, С. I. L. III uo Евансу6) у Чичином пољу доказује, Пријепоље је било спојено цестом са Старим Плевљем; та цеста одговарала је данашњему путу међу обим мјестима. На југу те цесте нашао сам у осамљеном горском сеоцету, ') Ј- Квапе биљежн Anti(juarlan researclies in IIlyricum (III. п IV.), стр. 41., сл. 17. и 18, два мухура на опекана, која је оиааио на Илијином брду ( = С. I. L. III 10183, 32 и 41): PAS и МЕ. 3) Wissenschaftl. Mittheil., IV., стр. 275., 284. и д. 3) Ср. Archaeol.-cpigr. Mitthoil., IV., стр *) Ср. Antiquarian researches in Illyricum, св. III. и IV., стр. 29. п д. 6) Ср. Кванс на оан. мј. стр. 43. п д. ) На озн. мј. стр. 43.

7 190 званом Обарди ) (јужно од ц. и кр. нојне постаје Јабуке) римских трагова; прије свега је један надгрошш камен, што лежи једном чести уваљен у земљу код врела Забој, алп му је натнис сасма разорен; затим има на малом сеоском гробљу м(фу грооовима новијег доба каменова, који нотичу несумшиво од римских сиоменика и гра^евина. Т у су насеобину Милер-Хернес (на озн. мј. стр. 186.) споменули, али је тада изостављено нме села; услијед тога није ми пошло за руком да на^ем налазишта (сравни Wissenschaftl. Mittheil., IV., стр. 294.).,,Од Обарда, за које мјесто наслучујем да је такођер било изравно спојено са Старим Плевљем*2), водила је по свој прилици цеста преко југоисточног обронка Камене горе на горнји Пим. Ја сам је могао само мален комад проелиједити; моје су се билјвшке о тој цеети жалибоже изгубиле. Ако стари кнез који се, колико се сјећам, зваше Вуле Деспот још живи, може иричати о грчким старинама, што се могу наћи на тој цести. Старо је Пријепоље по мом мишљењу била важна тачка на цестовном раскршћу, јер осим цесте у ПлевлЈв и њеног наставка (што га Еванс на озн. мј., стр. 46. спомиње) у Сјеницу, изгледа да је одавле водила такођер једна цеста уз Лим. Са те цесте дојавише ми много што-шта о грчком камењу, а донесоше ми отуда и римског новца. Један комад Philippus Arabs нађен је, чини ми се, код Грачанице. Дуж тога пута нма до Нерана внше I радина, П,рк- внн.а и Црквишћа"; то су тачке, на којима се по искуству најприје нафе старина.,, H I to се тиче наставка те цесте сјеверно од Пријепоља држим, да му смјер иде сјеверозанадно преко Пабињег брда па кроз кланац Сутјеске у Катун и Рудо. Ја сам тим путем путовао у таковим приликама, које ми нити допуштаху нити омогућаваху, да тачно проматрам u да испитујем приче о старом камењу и писменима11. У Руду је за мога времена лежао надгробни камен на босанској обали Лпма недалеко од скеле; на њему није било читљива натписа. ^ самом ријечном кориту причињавало ми се, као да сам опазио темеље неког моста. То је мишљење оправдано; ту су остатци средишњег ступа, који доказују, да је постојао камени мост у Рудом3); али бар за ) Код Киаисн на озн. мј. погрјешно Обарде. s) Ср. Квавс на озн. мј. 3) Ср. Хернес (HBrnes): Sifzungsberichte <1ег Wiener Aka<lemie, 1881., стр н Dinarisclie Wan<lerungen 2, стр. 251.

8 191 еада немамо увјета, да их кронолошки углавимо. Непознато је такођер, којем добу принадају оне рушевинске громиле од смеђег жељезовца с обје стране Лима1). Да се је у том нредјелу народ бавио рударством н нспирањем злата, на то нас уаукују имена самога мјеста Рудо, па опда предијум јужно од реченог мјеста зван Рудине, па село сјеверно од Руда а у његовој неносредној близини, звано Златари, те најзад Златни поток код Међурјечја, који утичеу један нрнток Лима, у Устибарску ријеку. Да је наставање тога лгјеста врло старог датума, доказује множина нађених посудних крњетака те један читав земљани пехар без ручица, правл>ен руком, нађен приликом копања темеља за гаколску зграду у дубљини од 3 т. За сада је римско доба заступано једино оним горе споменутим надгробним каменом; то је коцка од ванненца, чије су стране дуге 0'70 т, а па једпој је у профилованом оквиру мушки лик. Нађен је на десној обали Лима у блпзини хана, што лежи код скеле ниже оружничке војарие; камен је данас издубљен, па га у реченом хану употребљавају за тучење каве. Стање му је таково, да се не може препоручити његов пренос у земал>ски музеј. ИТто позитивна могу рећи једино о оној римској цести, гпто је водила од Старог Плевл>а јужно нрама Тари2). Ирва је постаја на том путу маркирана Подрогатцем. Т у сам нашао гробни камен са ликом Атиса, што га описује Хернес на озн. мј., стр ). Биће да је то било овеће мјесто, јер се надалеко унаоколо приликом орања често пута набаса на оклесано камење, комафе малтара, комађе опека, издјелане коцке и плоче од вапненца. Ја сам ту видио фрагменат ступа. Кажу да сва оближња равница Л>уча показује трагове старог наставања. Дал>е је водила цеста к Нефертари у Тариној ували; ту се је, каконо је установљено у,,wissenschaftl. Mittheil., IV., стр и д., налазило мјесто, које је дапаче располагало једним светиштем Mithrasa4). 0 пруги, што је водила из Старог Плевља прама западу, дакле у Херцеговину и к мору, нашао сам само мало трагова, макар да сам односно подручје Чехотине више пута пропутовао. Исходиште цесте можда нам је означено спомеником, што се налази непосредно Ј) Хернес ла оап. мј. г) Миљоказа пије до данае нађено у Старом Пл>евл>у. Царски натпис С. I. L. III 8307, о ком Еванс на овн. мј. стр. 36. држп, да је мнљокав, јесте дсдикацпја мупнцппијума; ср. Wissenschatll. Mittlieil., IV., стр. 285., бр. 27. С тпм каменом бпће да је идептична и columna С. I. L ) Ср. Еванс на овн. мј. стр. 41. *) Ср. ф. Кимон (Cumont): Testes et mouuments figures relatifs ачх mysteres ile Mithra, стр. 470., бр. 313.b и стр. 503., бр. 334, сл. 446.

9 192 крај узлаза изнад муниципија, С. I. L. III :):...Cambnanm l(ibens) p(osuit). Надаље сам нашао у мјесту Видрама надгробни камен С. I. L. III ) гдје су се (по Хернесу па озн. м]., стр. 193.) онунали остатци римске грађелмне. Западно од Вндре нијесам на путу, што се данас употребљава, нашао римских споменика. Осим тог пута нма такођер и једна брдска цеста, која се пошље стрма узлаза доста равно наставља, па се код Подрогатца раздваја и десним краком води на херцеговачку границу код Витине-Цестина. Ја сам прешао само комад тога пута, поплочена старом, зараслом калдрмом, те сам, колико се сјећам, спазио међу Мел>аком и Врбом дна добро отесана камена са римским корнижом. Напокон од Плевља), сам рад да унозорим на споменике Потпећке (јужно који припадају разним периодама. Осим римског над- гробног камена у С. I. L. III 8138, по Евансу на озн. мј., стр. 42., слика 19. објелодашеног камена, видио сам године у рушевини џамије камен са простим окрајним орнаментом, а осим тога урешеним некаквим нејасним халатом и кукастим крстом. Код скупа кућа, што се зове Бошчиновићи, стоји осовна стијена, мислим да је назива]у Пећин хрид; иа шу се је тешко испети, а на половици њене висине има шпил,а. Улаз је у сподоби рова, ал је већим дијелом затрпан. На заглађеној стијени улаза види се врло примитивно црном бојом начињена или ижежена слика човјека, како на свакој страни држи по једну животињу.

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање ЛИНГВИСТИЧКЕ ЕДИЦИЈЕ Едиција ПОПУЛАРНА ЛИНГВИСТИКА Књига 3 Уредник Зоран Колунџија Рецензент др Радојица Јовиђевиђ Четврто издање ИК Прометеј, Нови Сад 2008. Треће допуњено издање, ИК Прометеј, Нови Сад

Mehr

Књижевност и коментари

Књижевност и коментари Слободан Владушић Књижевност и коментари Упутство за оружану побуну ЈП Службени гласник, 2017 Aли човек је могао учествовати у тој будућности ако одржава у животу дух онако како они одржавају тело, и ако

Mehr

а у н ај ш и р е м см и с л у, у к љу ч ујућ и и комп ле к сн у к у л т у р но -г е о г р а ф ск у

а у н ај ш и р е м см и с л у, у к љу ч ујућ и и комп ле к сн у к у л т у р но -г е о г р а ф ск у А У Т О Р И Л Е Т О П И С А МАР КО АВРАМОВИЋ, рођен 1984. у Бе о гра ду. Тре нут но је на докт о р ск и м с т у д и ја м а и з с рп ске к њи же в но с т и н а Ф и ло ло ш ком ф а к у л т е т у у Б е о

Mehr

з ъ з Ц Д ж Б Ц Д с Ю Ю р Б я ы Ю с я ъ з Я з ъ я Е э з Ю Ц Ц з ш Ц э Ю ш ж у ж Б я Х з з

з ъ з Ц Д ж Б Ц Д с Ю Ю р Б я ы Ю с я ъ з Я з ъ я Е э з Ю Ц Ц з ш Ц э Ю ш ж у ж Б я Х з з 1 3ISSN 2072-7607 з ъ з Ц Д ж Б Ц Д с Ю Ю р Б я ы Ю с я ъ з Я з ъ я Е э з Ю Ц Ц з ш Ц э Ю ш ж у ж Б я Х з з Ю Ц Е у я Б Ц Д с ж ъ ъ Ю ж Ю р Б я ы Ю с я Д ж щ Н ъ Ю ж Е И Б ж ь у ж ъ з ж с М Ц Й ж т Ю А

Mehr

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА Вечити младожења Copyright PortaLibris, 2017. Сва права задржана укључујући право на репродукцију у било ком облику у целости или делимично. I У вароши У. живео је господар Софроније Кирић,

Mehr

Како да одем на небо?

Како да одем на небо? Како да одем на небо? Вернер Гит Како да одем на небо? Мно ги људи потискују пи тање ве ч но с ти. То се може опазити чак и код оних који раз мишљају о свом сопственом крају. Аме ри ч ка глум и ца Дру

Mehr

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА Петар Грујичић Беовавилон роман Београд 2010 ДЕРЕТА ПРИЗЕМЉЕЊЕ Одлука да се снимање рекламе за нову марку цигарета холандске индустрије дувана обави у Београду саопштена је Чупку као вест која ће да га

Mehr

Владика Григорије Дурић. Преко прага

Владика Григорије Дурић. Преко прага Владика Григорије Дурић Преко прага Naslov originala name delo Copyright 2017, Григорије Дурић Copyright овог издања 2017, ЛАГУНА Kupovinom knjige sa FSC oznakom pomažete razvoj projekta odgovornog korišćenja

Mehr

ТИ НЕЈ ЏЕР СКИ САН И ПЕ ВА ЊЕ НА ГЛАС

ТИ НЕЈ ЏЕР СКИ САН И ПЕ ВА ЊЕ НА ГЛАС ау т о би о г р а фи ју, ау т о по е т и к у. Ча р н ок је к њи г а бри ж љи в о кон ц и п и р а на, ко ј а ј е од г о в ор ил а н а с т р о г е з а ко н е ф о р м е. И п а к, о н а т у ф о рм у с в ој

Mehr

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму ДОМЕТИ часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј 140-141 излази у пролеће, лето, јесен и зиму издавач градска библиотека карло бијелицки у сомбору за издавача миљана зрнић главни и одговорни

Mehr

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит Божић, Kрст и Kруна Вернер Гит Божић, Крст и Круна Пракатастрофа Катастрофе редовно пустоше по нашем свету: У децембру 2004 страдало је око 160 хиљада људи у цунамију, бродолом Титаника коштао је 1522

Mehr

К ВА Н Т НО СТА ЊЕ П И СА ЊА

К ВА Н Т НО СТА ЊЕ П И СА ЊА Б О Ш КО ТО М А Ш Е ВИ Ћ К ВА Н Т НО СТА ЊЕ П И СА ЊА 282 Но во те ло пи са ња у ко ме ни фи ло со фи ја, ни књи жев ност не би на ли ко ва ле на сво ју сли ку или по вест. Ж а к Де р и д а Ја сам је дан

Mehr

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: Новица Тадић, Миодраg Маtицки, Милан Ђорђевић, Бранко Брђанин Бајовић, Бахиt Кенжејев, Милосав Ђалић, Милан Радуловић Радуле, Момчило Анtић ОГЛЕДИ: Ненад Николић СВЕДОЧАНСТВА: Новица Тадић,

Mehr

Садржај. Ријеч уредника

Садржај. Ријеч уредника Ријеч уредника Септембра 2005. године, мени је припала велика част да уређујем школски лист Орфеј. Убрзо се одржао састанак нове редакције и прионули смо на рад. Велика одговорност је пала на наша нејака

Mehr

АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА

АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА Андрићград, 07. фебруар 2014. Број 2 АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА АКТ О АНЕКСИЈИ БиХ НИЈЕ ДОБИО ПУНИ ЛЕГИТИМИТЕТ ЈЕР НИЈЕ

Mehr

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП -------- Светозар.:'vlарковић ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП САВЕТ ЗА ИЗДАВАЊЕ ЦЕЛОКУПНИХ ДЕЉд,. СВЕТОЗАРА 1V1АРКОВИЋА Председник ДУШАН ЧКРЕБИЋ Чланови Вукоје Булатовић, др ТИХО_\ШР Влашкалић, Радисав Јаваноњић,

Mehr

ПИСАР ВРАЏ БИ НЕ ШИФРЕ

ПИСАР ВРАЏ БИ НЕ ШИФРЕ Бора Ћосић НИ ШЧИ Wenn ar me Le u te nac hden ken, soll man sie nicht stören. Vi el le icht fällt es ih nen doch ein. (Кад сиромашни људи размишљају, не треба им сметати. Можда се нечему ипак досете.)

Mehr

ВЕ Л И КО МО РЕ, ОК Е А Н

ВЕ Л И КО МО РЕ, ОК Е А Н П А ВЕ Л ВИ Л И КОВ С К И ВЕ Л И КО МО РЕ, ОК Е А Н Ста ри, мо ре је ве ли ко. По че ће мо са огра дом; та мо је огра да, се ћам се. На сла њаш се на њу? Си гур но, а апа рат ти је ока чен око вра та.

Mehr

СВЕТЛА КОМОРА ПИ НА БА УШ. Кристијан Екер

СВЕТЛА КОМОРА ПИ НА БА УШ. Кристијан Екер Кристијан Екер ПИ НА БА УШ СВЕТЛА КОМОРА Један камен из Кварнера, скоро савршено округао, наранџаст са белим линијама, пре ки да оп се сив ну мо но то ни ју бо ја на бре жуљ ку Ва рес бек у Ву пер та лу,

Mehr

М А Т И ЈА БЕЋ КО ВИ Ћ, р о ђ е н у С е н т и. П и ше по е зи ју, п р о з у

М А Т И ЈА БЕЋ КО ВИ Ћ, р о ђ е н у С е н т и. П и ше по е зи ју, п р о з у А У Т О Р И Л Е Т О П И С А ДЕ ЈАН АЛЕК СИЋ, ро ђен 1972. у Кра ље ву. Пи ше по е зи ју и про зу. К њи г е пе са ма: По т п у н и го в ор, 1995; Доказ и в ање се нке, 1996; Сваг да шњи час, 2000; Со б

Mehr

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 5 ГОДИНА XXI 11. НОВЕМБАР

Mehr

правце. Морамо да померамо границе у позоришту

правце. Морамо да померамо границе у позоришту 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 6 ГОДИНА XXI 12. НОВЕМБАР

Mehr

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе Какав су утисак, грађани атински (1), учинили на вас

Mehr

Ё ж с ж Б Ю- ё Ю Ц Д Ю И ъ М ш. ж у ж Б я щ Н ъ М ш ъ з с ж Б Ц з Д ж Д. з ч... ч ч Ю Ц Ю с я

Ё ж с ж Б Ю- ё Ю Ц Д Ю И ъ М ш. ж у ж Б я щ Н ъ М ш ъ з с ж Б Ц з Д ж Д. з ч... ч ч Ю Ц Ю с я 1 3 0 6 0 2 0 0 1 0 1. 0 0. 0 1 0 8 0 5 0 8 0 4 0 2 0 0 0 8, 0 1. 0 1. 0 3 0 3 0 1 0 6 0 1 0 6 0 5 0 6 0 2 0 4 0 6 0 8 0 5 0 3 0 3 0 0 0 6 0 8 0 9 0 5 0 1 0 2 0 7 0 3 0 3 0 2 0 8 0 1 0 2 0 1 0 6 0 8 0

Mehr

Возња са бусом и возом

Возња са бусом и возом Serbisch Возња са бусом и возом Келн област Тарифа зона Може се са VRSом ици зове Измеду Куртен ИУ Бергиш Гладбах, Келн и Леверкузен (види се на мапу) Сваки град и свака општина има тарифа зону са једним

Mehr

А У Т О Р И Л Е Т О П И С А

А У Т О Р И Л Е Т О П И С А А У Т О Р И Л Е Т О П И С А ГИН ТЕР АЈХ (GÜNTER EICH), ро ђен 1907. у Ле бу су на Од ри. Студ и ра о је синолог ију у Бе рл ин у и Па ризу. Током Д ру г ог све т ског ра т а био у војној слу жби, да би

Mehr

Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда

Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда ЕКСПОЗИЦИЈА Ванделин Шмит-Денглер БЕРНХАРДОВА ГРДЊА Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда Пра вил но шћу, за ко ју се чи ни да по се би има не што од при род ног за ко на, То мас Бер

Mehr

Како да отидам во небото?

Како да отидам во небото? Како да отидам во небото? Вернер Гит Како да отидам во небото? Мно гу ми на од луѓето го ома ло ва жу ва ат пра шањето за ве ч но с та. Тоа се гле да и кај оние ко и ш то раз мис лу ва ат за својот крај.

Mehr

Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn

Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn Наслов оригинала: JESUS UNSER SCНICKSAL Aussaat- und Schriftenmissions-Verlag GmbH, Neukifchen Vluyn Copyright за српско издање: Christliche Literatur-Verbreitung e.v. 1995. С немачког превела: Руг Лехотски

Mehr

СТ И Ц А ЊЕ П У Т ЕМ ЗА Ј ЕД Н И Ч КОГ РО БА

СТ И Ц А ЊЕ П У Т ЕМ ЗА Ј ЕД Н И Ч КОГ РО БА Пре глед ни чла нак 347.23:323.34(37) doi:10.5937/zrpfns50-11373 Мир ја на Б. Бо гу но вић, ви ши аси стент Уни вер зи тет у Ба њој Лу ци Прав ни фа кул тет у Ба њој Лу ци mir ja n a b o g u n o v ic 86

Mehr

ОТУ ЂЕ ЊЕ СПОР НОГ ПРА ВА ИЛИ СТВА РИ У СРП СКОМ ПАР НИЧ НОМ ПО СТУП КУ: КА М Е ШО ВИ ТОЈ Т Е О РИ Ј И ( И )РЕ Л ЕВAНЦИЈЕ *

ОТУ ЂЕ ЊЕ СПОР НОГ ПРА ВА ИЛИ СТВА РИ У СРП СКОМ ПАР НИЧ НОМ ПО СТУП КУ: КА М Е ШО ВИ ТОЈ Т Е О РИ Ј И ( И )РЕ Л ЕВAНЦИЈЕ * Ори ги нал ни на уч ни рад 347.91/.95:347.232(497.11) doi:10.5937/zrpfns50-13443 Др Ран ко И. Ке ча, ре дов ни про фе сор Уни вер зи тет у Но вом Са ду Прав ни фа кул тет у Но вом Са ду R.Ke ca@pf.un s.ac.rs

Mehr

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр. 635-654 Ниш јул - септембар 2008. Примљено: 14.03.2008. Милан Брдар Филозофски факултет Нови Сад БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА Пошто сте у вашем

Mehr

Створитељ? Вернер Гит

Створитељ? Вернер Гит Ко је Ко је о ј Створитељ? Вернер Гит Ко је Створитељ Свет који посматрамо Један поглед на сферу живих бића показује нам концепте који су у високом степену оријентисани ка циљу: кит главата уљарка, сисар,

Mehr

КРИ ВИЧ НИ ПО СТУ ПАК ИЗ АСПЕК ТА ФИ Х Т Е О ВОГ СУ БЈ ЕК Т И В НОГ И Д Е А Л И ЗМ А

КРИ ВИЧ НИ ПО СТУ ПАК ИЗ АСПЕК ТА ФИ Х Т Е О ВОГ СУ БЈ ЕК Т И В НОГ И Д Е А Л И ЗМ А Ори ги нал ни на уч ни рад 343.1:141.13 doi:10.5937/zrpfns51-15014 Ми лош Р. Га лић, сту дент док тор ских сту ди ја Уни вер зи тет у Но вом Са ду Прав ни фа кул тет у Но вом Са ду mi lo s ga lic91@ yah

Mehr

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ Андрићград, јул 2015. Број 19 ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ 1914-1915. У овом и наредним бројевима Историјских свезака објављујемо најзанимљивије одломке из књиге Луја Леополда Томсона Повлачење Србије октобар

Mehr

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић И Н Т Е Р В Ј У АНА РИСТОВИЋ МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић ваздух је препун сећања на мед који се могао догодити, а догодио се није, али мирише одасвуд... Чешке пчелице Песништво

Mehr

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht?

СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? СТИГАО СИ ДО ЦИЉА?!?Ziel erreicht? Стигао си до циља? Кренуо си на дуго путовање. Вероватно си желео да пронађеш бољи живот, слободу од страха, прогона, сиромаштва али сада си ту где јеси. Стигао си до

Mehr

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Свеска 2 Кораци ка личном пробуђењу Остати у Исусу Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Остати у Исусу Остати у Исусу Наслов оригинала: In Jesus bleiben Аутор: Хелмут Хаубајл

Mehr

Вы говори те по-ру сски? Sprechen Sie Russisch? A Ч А Ш К А Г Ш Ч С Б B А Х Ж Я Ч И С Л О У C Й А Ш К А Я З Ы К Т D Н П И В О Б Л И Н Ы

Вы говори те по-ру сски? Sprechen Sie Russisch? A Ч А Ш К А Г Ш Ч С Б B А Х Ж Я Ч И С Л О У C Й А Ш К А Я З Ы К Т D Н П И В О Б Л И Н Ы 4 Вы говори те по-ру сски? Sprechen Sie Russisch? A. Lexik 1. Finden Sie die Wörter und notieren Sie Spalte bzw. Zeile. a) ча й Tee b) сок Saft c) пи во Bier d) стака н Glas e) кни га Buch f) число Zahl

Mehr

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот)

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) За М. Прошле године, као што знате, боравила сам у Шведској на позив Института за позоришна истраживања. Извесна госпођа Јохансон, Кристина Јохансон, била

Mehr

Ејду. који неста. Срећна 2018!

Ејду. који неста. Срећна 2018! ГОДИНА 2 - БРОЈ 13 и 14 - ДЕЦЕМБАР 2017 - БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК е: р о в о г вине анковић о н Л А За едник Ст вић Предсник Радиче Посла ник Димић Одбор слав Бори вић но Стева ивач ељ Утем чне нау ије лог

Mehr

Теолошки погледи / Theological Views XLVIII (1/2015) Fri bo urg : Acad. Press S. ; 23 cm ISBN:

Теолошки погледи / Theological Views XLVIII (1/2015) Fri bo urg : Acad. Press S. ; 23 cm ISBN: Теолошки погледи / Theological Views XLVIII (1/2015) Martin Mayerhofer, Die Erziehung des Menschen : Untersuchungen zu einem Leitmotiv im Wirken von Basilius von Cäsarea Fri bo urg : Acad. Press 2013 312

Mehr

Коста Трифковић Избирачица

Коста Трифковић Избирачица Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу:

Mehr

Записи о прошлости наше вароши део су историје коју пажљиво намењујемо себи.

Записи о прошлости наше вароши део су историје коју пажљиво намењујемо себи. Записи о прошлости наше вароши део су историје коју пажљиво намењујемо себи. Брижљиво припремљени и обрађени, они су натопљени садашњим духом, што наизглед затвара круг научности јер одбацују време, јер

Mehr

Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем

Коста Трифковић Избирачица Шаљива игра у три чина с певањем ОСОБЕ СОКОЛОВИЋ ЈЕЦА, његова жена МАЛЧИКА, њихова кћи САВЕТА, њихова нећака ТИМИЋ КАТА, његова жена МИЛИЦА, њихова кћи млади људи за женидбу: БРАНКО, журналиста ШТАНЦИКА ТОШИЦА ЈОВАН, послужитељ код Соколовића

Mehr

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! 31. децембра 2008, баш пред почетак 2009-е, која је проглашена годином Дарвина, у немачком часопису Die Zeit ( Време ) под насловом

Mehr

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А ЗА ИЗДАВАЧА: Славица Ивошевић-Њежић, директор КООРДИНАТОР: Иван Јевђовић, проф. УРЕДНИК: Селена Мочевић ГРАФИЧКИ УРЕДНИК: Јовица Кесић РЕДАКЦИЈА: Дајана Малетић, Невен Домазет, Нина Сладојевић, Јелена

Mehr

СРБИ И PAJCKE PEKE. "МИРОСЛАВ" Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / И, фaх 10S, БеоградЗО

СРБИ И PAJCKE PEKE. МИРОСЛАВ Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / И, фaх 10S, БеоградЗО СРБИ И PAJCKE PEKE "МИРОСЛАВ" Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / 693-805 И, фaх 10S, 11080 БеоградЗО АКAДEМИК, Проф. др Петар Влаховнћ СРБИ И РAJCKЕ РЕКЕ БИБЛИЈСКЕ "ЧЕТИРИ PAJCKE РЕKЕ" БИБЛИЈСКЕ

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета у Београду и компаније

Mehr

СМРТ ИЗ МЕ ЂУ СА НИ ТАР НИХ ПРО ПИ СА И НА РОД НИХ ОБИ ЧА ЈА: КУ ГА У СРЕ МУ

СМРТ ИЗ МЕ ЂУ СА НИ ТАР НИХ ПРО ПИ СА И НА РОД НИХ ОБИ ЧА ЈА: КУ ГА У СРЕ МУ UDC 615.15(497.113 Srem) 1795/1796 UDC 579.844:616.98-036.22(497.113 Srem) 1795/1796 DOI: 10.2298/ZMSDN1551277V ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД СМРТ ИЗ МЕ ЂУ СА НИ ТАР НИХ ПРО ПИ СА И НА РОД НИХ ОБИ ЧА ЈА: КУ ГА

Mehr

СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА)

СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА) Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 59 (281-286) Претходно саопштење УДК 529.78(495) СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА) Милутин Тадић* 1 *Универзитет

Mehr

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци)

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци) Дејан Медаковић ЕФЕМЕРИС (одломци) Поново, дакле, улазим у свет своје маште, у којем сам се једино добро осећао, суочен искључиво са оним што ме је у животу чинило спокојним и способним да надјачам зло.

Mehr

ОД ЛУ КА О ПО ВЕ ЋА ЊУ ОСНОВ НОГ К А П И ТА Л А Д РУ Ш Т ВА С ОГ РА Н И Ч Е НОМ

ОД ЛУ КА О ПО ВЕ ЋА ЊУ ОСНОВ НОГ К А П И ТА Л А Д РУ Ш Т ВА С ОГ РА Н И Ч Е НОМ Ори ги нал ни на уч ни рад 347.724:347.033 doi:10.5937/zrpfns51-16025 Др Вла ди мир Ж. Мар јан ски, ван ред ни про фе сор Уни вер зи тет у Но вом Са ду Прав ни фа кул тет у Но вом Са ду V.Mar jan ski@pf.uns.ac.rs

Mehr

TEMA IV КЛАСИЦИ И О КРАТКОЈ ПРИЧИ

TEMA IV КЛАСИЦИ И О КРАТКОЈ ПРИЧИ TEMA IV КЛАСИЦИ И О КРАТКОЈ ПРИЧИ Урош Вучетић, Мреже (ДРУГА НАГРАДА ФОТОГРАФИЈА) Прва београдска гимназија, Београд Ментор: проф. Марина Чудов 109 110 ШАЛА В едро зимско подне... Мраз стигао, све пуца,

Mehr

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад.

_._ ~ Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. . _._-----------~----------------- Шrампарија Супек-Јовановиh и Богданов, Н. Сад. Има више година l

Mehr

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП...

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... ГОРАНА РАИЧЕВИЋ ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... Приповетка о Чабриновићу аустријског песника јеврејског порекла Франца Верфела (1890 1945), уз наведену белешку преводиоца Густава Крклеца, објављена

Mehr

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије На први поглед нам чуда у нашем изразито научном времену изгледају нереално. Посебно је друга половина прошлог

Mehr

Најстарија историја Андалузије. Део l. У в о д

Најстарија историја Андалузије. Део l. У в о д Најстарија историја Андалузије * Део l * У в о д Како смо доспели до части да напишемо стару историју Андалузије? Још пре месец дана на то нисмо ни помишљали. Ми смо, додуше, од 1978. до 1992. сваке године

Mehr

Copyright 1979, Добрица Ћосић Copyright овог издања 2014, ЛАГУНА

Copyright 1979, Добрица Ћосић Copyright овог издања 2014, ЛАГУНА Copyright 1979, Добрица Ћосић Copyright овог издања 2014, ЛАГУНА Мајци Милки Садржај Глава прва 11 Глава друга 92 Глава трећа 159 Глава четврта 207 Глава пета 311 Глава шеста 355 Глава седма 407 Глава

Mehr

ИВО АН ДРИЋ И ПР ВИ СВЈЕТ СКИ РАТ

ИВО АН ДРИЋ И ПР ВИ СВЈЕТ СКИ РАТ С В Е Д О Ч А Н С Т В А ЈО ВА Н Д Е Л И Ћ ИВО АН ДРИЋ И ПР ВИ СВЈЕТ СКИ РАТ Х ва ла Ма т иц и срп ској и Ва ма л и ч но, го спод ине Предсједн иче, што сте ме удо сто ји ли да се на овај ве ли ки пра зник

Mehr

Литература која свира блуз

Литература која свира блуз Број 59 ПИНЧОНОВ РОМАН В. ПИШЕ: СТЕФАН СИНАНОВИЋ П опут једног другог великог пророка људског духа, Орсона Велса, који је своје највеће дјело (филм Грађанин Кејн ) креирао са само двадесет шест година

Mehr

Археолошка налазишта на Зупцима и њихово окружење

Археолошка налазишта на Зупцима и њихово окружење Др Александар РАТКОВИЋ РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ И ПРИРОДНОГ НАСЉЕЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Археолошка налазишта на Зупцима и њихово окружење На крајњем југоистоку требињске општине, Републике

Mehr

Гимназијалац 97 Јун 2016.

Гимназијалац 97 Јун 2016. Поштовани млади људи, Умешајте се у свој живот, јер то нико не може тако добро као ви сами, са ставом, знањем, индивидуалношћу која искључује егоизам. Тада ћете умети да бринете и о општем, тако ћете пробудити

Mehr

ЧИЈА ЈЕ КУЛА МИЛОШЕВА КУЛА?

ЧИЈА ЈЕ КУЛА МИЛОШЕВА КУЛА? ПАУН ЕС ДУРЛИћ ЧИЈА ЈЕ КУЛА МИЛОШЕВА КУЛА? Нема већег бола него сећање у беди срећнога доба" Данте, ПАКАО, V, 121 Милошева Кула се данас зове раскрсница на којој путник, зависно с које стране долази, скреће

Mehr

Ва со Глу ша ц ЖИ ВО Т СВЕ ТО ГА СА ВЕ При ре ди о : Зо ра н Пе ја ши но ви ћ

Ва со Глу ша ц ЖИ ВО Т СВЕ ТО ГА СА ВЕ При ре ди о : Зо ра н Пе ја ши но ви ћ Ва со Глу ша ц ЖИ ВО Т СВЕ ТО ГА СА ВЕ При ре ди о : Зо ра н Пе ја ши но ви ћ БИБЛИОТЕКА МОНОГРАФИЈЕ У ре дни к: Ненад Новаковић И зда ва чи : И зда ва чко и гра фи чко пре ду зе ће Ба ња Лу ка Кра ља

Mehr

ЕКСПОЗИЦИЈА СМРТ КАО ПРИРОДНА НАУКА ПОРЕД ЖИВОТА, ЖИВОТ. О БЕРНХАРДОВОМ ЈЕЗИКУ ИСКЉУЧИВОСТИ. Ванделин Шмит-Денглер

ЕКСПОЗИЦИЈА СМРТ КАО ПРИРОДНА НАУКА ПОРЕД ЖИВОТА, ЖИВОТ. О БЕРНХАРДОВОМ ЈЕЗИКУ ИСКЉУЧИВОСТИ. Ванделин Шмит-Денглер ЕКСПОЗИЦИЈА Ванделин Шмит-Денглер СМРТ КАО ПРИРОДНА НАУКА ПОРЕД ЖИВОТА, ЖИВОТ. О БЕРНХАРДОВОМ ЈЕЗИКУ ИСКЉУЧИВОСТИ У приповедној прози Томаса Бернхарда једва да се може скицирати садржај. Тиме за разумевање

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета

Mehr

МИЛОРАД С. КУРАИЦА ДОСИТЕЈ У ДАЛМАЦИЈИ

МИЛОРАД С. КУРАИЦА ДОСИТЕЈ У ДАЛМАЦИЈИ 1 МИЛОРАД С. КУРАИЦА ДОСИТЕЈ У ДАЛМАЦИЈИ ИДУЋ УЧИ, У ВЕКОВЕ ГЛЕДА! 1 2 Мр Милорад С. Кураица, Родио се по вољи Божјој 09. 10. 1956. године у селу Плавно код Книна. Основну школу завршио је у родном мјесту,

Mehr

} У СТАНКО ПЕТРОВИЋ СОЧИВИЦА. } штaмплвил А. А. пajевићa. и СТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈИ ИЗ XVIII ВИЈЕКА. у пкт чинова НОВОМЕ САДУ. Л У К. А. п Ет Ров и ћ.

} У СТАНКО ПЕТРОВИЋ СОЧИВИЦА. } штaмплвил А. А. пajевићa. и СТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈИ ИЗ XVIII ВИЈЕКА. у пкт чинова НОВОМЕ САДУ. Л У К. А. п Ет Ров и ћ. t СОЧИВИЦА ИЛИ *) - СТАНКО ПЕТРОВИЋ и СТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈИ ИЗ XVIII ВИЈЕКА } у пкт чинова НА IIИСА () 7 / 4 S}; Л У К. А. п Ет Ров и ћ. -- } } У НОВОМЕ САДУ } штaмплвил А. А. пajевићa 1877. ИСТ - N 3-2.

Mehr

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ Марко Г. Вилотић ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА докторска дисертација Београд, 2015 UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY

Mehr

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ БОШКО ТОМАШЕВИЋ ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ Свако ваљано песништво садржи битне елементе једне херменеутике фактичности. Изван тих оквира песништво готово да једва

Mehr

ФРАНЦ МИКЛОШИЧ И РОМОЛОГИЈА

ФРАНЦ МИКЛОШИЧ И РОМОЛОГИЈА UDK 316.72(=214.58):929 Miklosich, F. Биљана Сикимић ФРАНЦ МИКЛОШИЧ И РОМОЛОГИЈА У прило гу се пред ста вља пре глед ре цеп ци је Ми кло ши че вог де ла у сту ди - ја ма углед них са вре ме них ро мо ло

Mehr

Јан ко Ра до ва но вић, струч ни са -

Јан ко Ра до ва но вић, струч ни са - ЈАН КО РА ДО ВА НО ВИЋ Јан ко Ра до ва но вић, струч ни са - вет ник у пен зи ји ро ђен је 21. ок то бра 1928. го ди не у Ко це љеви. За вр шио је ше сто ра зред ну Бо го сло ви ју Све ти Са ва у Бео гра

Mehr

КОРАЦИ. часопис за књижевност, уметност и културу година LI. свеска

КОРАЦИ. часопис за књижевност, уметност и културу година LI. свеска КОРАЦИ часопис за књижевност, уметност и културу година LI. свеска 1-3. 2017 КОРАЦИ Часопис за књижевност, уметност и културу Излази тромесечно Издавач Народна библиотека Вук Караџић Крагујевац За издавача

Mehr

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА Др Реља Новаковић ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА (ИСТОРИЈСКО-ГЕОГРАФСКО РАЗМАТРАЊЕ) ПРОБЛЕМИ И ЗНАЊА ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ У БЕОГРАДУ НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ

Mehr

ЧАБРИНОВИЋ Дневник из године 1915.

ЧАБРИНОВИЋ Дневник из године 1915. ФРАНЦ ВЕРФЕЛ ЧАБРИНОВИЋ Дневник из године 1915. Љубазни подофицир позвао ме да пођем за њим у ћелију за посматрање у посадној болници. Имаћете прилике да нешто видите. Ушли смо преко неколико расклиматаних

Mehr

з Г я з щ Ё ё

з Г я з щ Ё ё 1 3 0 3 0 8 0 2 0 1 0 9 0 2 0 1 0 6 0 5 0 2 0 2 0 6 0 9 0 6 0 8-0 9 0 6 0 9 0 9 0 2 0 5 0 7 з Г я з щ Ё ё 0 4 0 7 0 5 0 5 0 8 0 6 0 3 0 2 0 1 0 3 0 0 0 1 0 6 0 8 0 6 0 6 0 0 0 3 0 0 0 7 0 8 0 4 0 4 0 4

Mehr

Д РА М А Д РА ГО СЛ А ВА ЈА ЊИ Ћ А ВЕ ЛЕ ПО СЛА НИК У СУ КО БУ СА ИСТО РИ Ј СК И М Ч И ЊЕ Н И Ц А М А

Д РА М А Д РА ГО СЛ А ВА ЈА ЊИ Ћ А ВЕ ЛЕ ПО СЛА НИК У СУ КО БУ СА ИСТО РИ Ј СК И М Ч И ЊЕ Н И Ц А М А Д У Ш А Н ГЛ И ШО ВИ Ћ Д РА М А Д РА ГО СЛ А ВА ЈА ЊИ Ћ А ВЕ ЛЕ ПО СЛА НИК У СУ КО БУ СА ИСТО РИ Ј СК И М Ч И ЊЕ Н И Ц А М А Дра го слав Ја њић је ма ло по знат пи сац. О ње му се на Ви кипе д и ји мо

Mehr

АФЕ К АТ И К РИ ВИ Ч Н А ОД ГО ВОР НОСТ *

АФЕ К АТ И К РИ ВИ Ч Н А ОД ГО ВОР НОСТ * Ори ги нал ни на уч ни рад 159.942:343.222 doi:10.5937/zrpfns51-13186 Др Дра ги ша С. Дра кић, ре дов ни про фе сор Уни вер зи тет у Но вом Са ду Прав ни фа кул тет у Но вом Са ду D. Dra kic@pf.uns.ac.rs

Mehr

IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA

IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA КРИВИЧНИ МОМЕНАТ КОД УВРЕДЕ * У правно заштићене интересе појединих лица и то баш у тако звана нетелесна правна добра спада и част или захтев лица на признање њене вредности

Mehr

ЕКСПОЗИЦИЈА ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА. Штефан Крамер

ЕКСПОЗИЦИЈА ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА. Штефан Крамер ЕКСПОЗИЦИЈА Штефан Крамер ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА Моћ мо ћи из гле да да су штин ски по чи ва на окол но сти да се не зна тач но о че му се за пра во ра ди. 1 Тим

Mehr

МИЛОШ ЂУРИЋ И СРПСКА НАРОДНА КУЛТУРА

МИЛОШ ЂУРИЋ И СРПСКА НАРОДНА КУЛТУРА 821.163.41.09 Đurić M. N. 821.163.41-14.09:398 Проф. др МИРЈАНА Д. СТЕФАНОВИЋ Филозофски факултет Универзитет у Новом Саду МИЛОШ ЂУРИЋ И СРПСКА НАРОДНА КУЛТУРА Апстракт: Најмање или готово никако проучавани,

Mehr

НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ

НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ НАГРАЂЕНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ DOI: 10.7251/AGN1201149S UDK 792.028 Тихомир Стевановић КАНДИЛО У РОЗАРИЈУМУ -историјска фуснота- ЛИКОВИ: ГРЕТА МИНХ - супруга Јулијуса Минха ЈУЛИЈУС МИНХ АДОЛФ МИНХ АЛЕКСАНДАР

Mehr

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА ВЛАДИМИР ГВОЗДЕН ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА Поседујемо нашу самоћу / И наше жаљење са којим градимо есхатологију. Ово су завршни стихови песме Историчари

Mehr

МОЛИМО СЕ ДА ПРОГЛЕДАМО * Љубомир Симовић

МОЛИМО СЕ ДА ПРОГЛЕДАМО * Љубомир Симовић МОЛИМО СЕ ДА ПРОГЛЕДАМО * Љубомир Симовић С обзиром на место на којем се данас налазимо стару српску архиепископију Жичу и с обзиром на дан у којем смо се у Жичи окупили празник Преображења Господњег,

Mehr

УОКВИРАВАЊЕ ПРАВИТИ МЕСТО И КРЧИТИ О ИЗУМИРАЊУ КАО ПРОПАДАЊУ. Сања Милутиновић Бојанић

УОКВИРАВАЊЕ ПРАВИТИ МЕСТО И КРЧИТИ О ИЗУМИРАЊУ КАО ПРОПАДАЊУ. Сања Милутиновић Бојанић УОКВИРАВАЊЕ Сања Милутиновић Бојанић ПРАВИТИ МЕСТО И КРЧИТИ О ИЗУМИРАЊУ КАО ПРОПАДАЊУ Анти-аутобиографски пројекат Томаса Бернхарда се формално завршио 1986. објављивањем његовог најдужег романа Изумирање,

Mehr

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Милан Шкобић (1991) 2. разред Осма београдска гимназија Пионири рокенрола Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Београд, 2008. 1 Садржај Увод...3 Прелазак са игранки на концерте (1964 1970)...3

Mehr

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч Увод Садржај Поштована читатељко, да ли су срчана обољења уистину типична «мушка обољења»? Статистички подаци показују нешто супротно: У Бечу умире од

Mehr

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић 1841 2012 ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА ХАЈДИН, ПРЕДСЕДНИК САНУ Како да искористимо науку Награде које додељује Академија

Mehr

МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић

МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић Пред своју смрт др Емерих Линденмајер је на једном листу хартије написао само неколико речи о себи. Родио сам се 1806 у Ораовици у Банату, дорастао у Чакову, учио

Mehr

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 008+82(05) ДОМЕТИ : часопис за културу / главни и одговорни уредник Радивој Стоканов. Год. 1, бр. 1 (1974). Сомбор : Градска библиотека

Mehr

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ ДРАГОЉУБ ЦУЦИЋ Регионални центар за таленте Михајло Пупин, Панчево, СЦГ, cule@panet.co.yu САЖЕТАК Често постоји блиска веза између познатих људи једног доба у моменту

Mehr

Економска школа 9. мај

Економска школа 9. мај Број: 2 Децембар 2012 Сајт школе: www.es.edu.rs Економска школа 9. мај - Награђена фотографија - Феликсов лет - Поетска страна - Једанаест порука Бил Гејтса - Конобари на градској слави - Реферати из којих

Mehr

САДРЖАЈ. У припреми домских новина учествовали чланови новинарске секције:

САДРЖАЈ. У припреми домских новина учествовали чланови новинарске секције: Дом Карађорђе" САДРЖАЈ Уводна реч...3 Интервју са управницом...4 Светосавска приредба...6 Фотоинсерти са приредбе...7 Литерарни рад о Светом Сави... 8 Свима широм света...9 Међудомска спортска дружења...10

Mehr

ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр Ниш јануар - март РЕЛИГИОЗНОСТ У ДАНАШЊОЈ РУСИЈИ ПОВОДОМ ЈЕДНОГ НОВИЈЕГ СОЦИОЛОШКОГ ИСТРАЖИВАЊА

ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр Ниш јануар - март РЕЛИГИОЗНОСТ У ДАНАШЊОЈ РУСИЈИ ПОВОДОМ ЈЕДНОГ НОВИЈЕГ СОЦИОЛОШКОГ ИСТРАЖИВАЊА ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр. 97-106 Ниш јануар - март 2010. UDK 316.74:2(470) 2008 Прегледни чланак Примљено: 10. 12. 2009 Томас Бремер Екуменски институт Универзитет у Минстеру Минстер (Република Немачка) РЕЛИГИОЗНОСТ

Mehr

ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПРОФ. ЛАЗО М. КОСТИЋ ДОДАТАК КЊИЗИ ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПРЕМА ИЗЈАВАМА ЊИХОВИХ САВЕЗНИКА Не требује царство нељудима, Нако да се пред свијетом руже Његош, Горски Вијенац стихови 1151

Mehr

ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА

ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА МАТЕМАТИЧКИ инсtитvт КЛАСИЧНИ НАУЧНИ СПИСИ НОВА СЕРИЈА Књига З (18) Антон Билимовић ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА О додиру КРУГОВА БЕОГРАД 1977 КЛАСИЧНИ НАУЧНИ СПИСИ НОВА СЕРИЈА Књига 3 (18) Издаје: Математички

Mehr

Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985.

Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985. Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985. године) (објављено касније и као чланак у магазину Савременик бр. 9-10, септембар

Mehr

ПИСАЊЕ ЈЕ ЖИВОТ ЈЕ ПИСАЊЕ Проза Срђана Ваљаревића

ПИСАЊЕ ЈЕ ЖИВОТ ЈЕ ПИСАЊЕ Проза Срђана Ваљаревића ВЛАДАН БАЈЧЕТА ПИСАЊЕ ЈЕ ЖИВОТ ЈЕ ПИСАЊЕ Проза Срђана Ваљаревића Већ годинама књижевно дјело Срђана Ваљаревића носи ауру оног што се у лаичкој рецепцији уобичава назвати култним, коју је завриједило његовим

Mehr

Пастер и болести вина

Пастер и болести вина Пастер и болести вина Током хиљада година вином су се искључиво бавили виноградари, који су с генерације на генерацију преносили техничка искуства, често врло префињена, и тиме до савршенства усавршили

Mehr