Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na"

Transkript

1 Región Prešov

2 malá krajina

3 Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na Slovensku. Reliéf kraja je zna ne lenitý, ve kú as plochy zaberajú hory. Najvyšším vrcholom kraja a celého Slovenska je Gerlachovský štít (2655 m.n.m.) vo Vysokých Tatrách. V aka mnohým prírodným zaujímavostiam, ale aj historickým pamiatkam (Levo a, Prešov, Bardejov, Poprad, Kežmarok), je kraj astým cie om návštevníkov Slovenska.

4 Prešov Prešov Kostol Sv. Mikuláša Hviezdoslavova knižnica Významným predpokladom rozvoja tunajšej trhovej osady na stredoveké mesto bola výhodná geografi cká poloha na starobylej obchodnej ceste, vedúcej z juhu územím Šariša alej na sever. Tá sa práve ne aleko Prešova rozvetvovala na nieko ko smerov: na Branisko a alej na Spiš, cez Bardejov a Duklu do Hali e a cez Plave do Po ska. Jednou z dôležitých mestských výsad bolo právo postavi si hradby. Opevnenie po as vojny robilo z miest pevnosti na významných obchodných cestách. Prešov dostal právo

5 Kostol Sv. Mikuláša Karaffova väznica

6 Kostol Sv. Mikuláša

7 Synagóga Oltár Meštiansky dom Solivar Múzeum na vybudovanie obranných múrov s baštami a vežami od udovíta I. v roku Dokon ením stavby obranného systému v polovici 15. storo ia sa ustálilo urbanistické lenenie mesta, usporiadanie jednotlivých štvrtí a ulíc, ktoré sa v podstate zachovalo dodnes. Najvä ší stavebný rozmach zaznamenal Prešov po ve kom požiari r.1887, ktorý zni il i vážne poškodil vä šinu budov. Vtedy boli upravené prie elia stredovekých meštianskych domov v centre, zbúrané malé predmestské dom eky a vybudované viaceré nové budovy i celé ulice.

8 Vysoké Tatry Skalnaté pleso Vysoké Tatry sú najvyššie a najmohutnejšie pohorie Karpatského oblúka. Tvary štítov, ktoré vymodelovali adovce, sú monumentálne a morfologicky zaujímavé, rovnako ako hlboké doliny a kotliny, na dne ktorých asto spia morské oká - plesá. Vysoké Tatry majú rozlohu 341 km 2 a na slovenskom území sa nachádza 260 km 2. Najvyšším vrchom pohoria je Gerlachovský štít (2 655 m n. m.). Hranicu m nadmorskej výšky presahuje vo Vysokých Tatrách 25 štítov. Tatry ponúkajú priestor pre vysokohorskú turistiku, horolezectvo, ale aj pre príjemné prechádzky a cyklotúry. Cie om túr aj prechádzok sú nielen horské chaty tesne pod vrcholmi tatranských štítov, ale aj plesá s krištá ovou vodou. Medzi najznámejšie patria Štrbské, Popradské, Skalnaté a Hincovo pleso, ktoré je najvä ším tatranským plesom.

9 Mengusovská dolina Teryho chata Velické pleso

10 Vysoké Tatry Medzi najznámejšie turistické centrá patria Štrbské Pleso, Smokovce a Tatranská Lomnica. Okrem mnohých turistických chodní kov sú prepojené aj úzkorozchodnou železnicou tatranskou elektri kou. Ob úbenými miestami výletov sú Popradské pleso, Sliezsky dom, Hrebienok, vodopády Studeného potoka a Skalnaté pleso. Nevšedným zážitkom je jazda visutou lanovkou bez jediného podperného stožiaru z Lomnického sedla na Lomnický štít (2 632 m n. m.).

11 Vysoké Tatry Vysoké Tatry Ve ká studená dolina

12 AquaCity Poprad AquaCity Poprad - Wellness Vodný park sa nachádza pod Vysokými Tatrami s výh adom na úchvatný horský masív. Je postavené nad miestom geotermálneho prame a a v prevádzke je po as celého roka. Návštevníci si môžu vybra plávanie v termálnej vode, ktorá sa udržiava konštantne na 28 C alebo oddych v teplejšom bazéne s vodou 36 C.

13

14 Spišský hrad, Spišská kapitula Gotická cesta Spišský štvrtok Kaplnka Zápo ských as tohto uceleného okruhu historických pamiatok leží v Prešovskom kraji a nadväzuje na ostatné gotické pamätihodnosti v Košickom kraji.

15 Meštianske domy Spišská Sobota Kostol Sv. Juraja Spišská Sobota predstavuje jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov na Slovensku. Kedysi to bolo samostatné mesto, dnes je as ou mesta Poprad. Od roku 1950 je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Zachovali sa tu gotické, renesan né i barokové meštianske domy. Na námestí na nachádza kostol sv. Juraja, jeho hlavný neskorogotický oltár je z dielne majstra Pavla z Levo e.

16 Kostol Sv. Jakuba Levo a Kostol Sv. Jakuba oltár Kostol Sv. Jakuba Kostol Sv. Jakuba oltár Rímskokatolícky farský Kostol sv. Jakuba patrí k najvýznamnejším pamiatkam sakrálneho umenia na Slovensku. Kostol aj jeho interiérové vybavenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Najobdivovanejší je hlavný oltár, ktorý je sú asne najvyšším gotickým oltárom na svete a jeho autorom je známy neskorogotický rezbár Majster Pavol z Levo e. Oltár meria 18 metrov a 62 centimetrov.

17 Drevený kostol Kežmarok Drevený kostol Kežmarský hrad K historickým pamiatkam mesta patrí najmä hrad. Bol postavený priamo na území mesta preto, aby ho bránil pred prípadnými nepriate mi. Napokon však jeho majitelia bojovali proti samotnému Kežmarku, ktorý sa nechcel vzda práv slobodného krá ovského mesta a by oby ajným poddanským meste kom. Šikovnos remeselníkov z tohto regiónu si pripomínajú každoro ne v júli na festivale európskeho udového remesla. Priamo pred zrakmi návštevníkov sa pod rukami šikovných umelcov rodia zaujímavé výrobky z dreva, prútia, slamy, šúpolia, kože, hliny, kovu, skla a iných materiálov. Radnica

18 Nová Sedlica Drevené kostoly

19 Lukov Miro a Ladomírová Bodružal Zboj Miro a Jedine nos slovenských drevených kostolov je v ich autenticite, precíznosti spracovania, zachovalosti vä šiny vnútorných i vonkajších prvkov a aj v tom, že dodnes slúžia svojmu náboženskému ú elu. V Prešovskom kraji sa ich z celého Slovenska nachádza najviac. štýloch a s použitím rozdielnych technologických postupov, ale všetky spája drevo. Sú krásne vo svojej rôznorodosti a vzácne vo svojej zachovalosti. Vo vnútri kostolov sú dobové zdobené oltáre, ma by, vyrezávané kazate nice, spovednice a alšie religiózne artefakty. Roztrúsené sú na Karpatskej drevenej ceste, najmä v okolí Bardejova, Svidníka, Medzilaboriec a Sniny. Z náboženského h adiska patria k rímsko-katolíckej, grécko-katolíckej aj evanjelickej cirkvi. Vä šina z nich pochádza zo 16. a 17. storo ia. Boli postavené v rôznych stavebných

20 Dunajec Pieninský národný park sa rozprestiera na hranici s Po skom. Z turistického h adiska je to ve mi atraktívne územie, ktoré vymodelovala rieka Dunajec. Ve mi zaujímavý je splav Dunajca na pltiach, ktorý je miestnou turistickou atrakciou. Pieniny, Dunajec Pieniny Pieniny

21 ervený kláštor Národná kultúrna pamiatka ervený kláštor pri rovnomennej obci bol obývaný mníchmi rádu kartuziánskeho a kamaldulského. Mnísi tu žili pustovníckym spôsobom života, venovali sa hospodáreniu, v elárstvu, lie eniu chorých a zbieraniu lie ivých rastlín. Od roku 1754 tu bola založená lekáre, ktorá sa preslávila aj za hranicami regiónu.

22 Bardejovské kúpele Bardejov Radnica Múzeum Návštevníkmi Bardejovských Kúpe ov boli aj také známe historické osobnosti ako ruský cár Alexander I., i rakúskouhorská cisárovná Alžbeta prezývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpe nom parku. Úspech Bardejovských Kúpe ov spo íva predovšetkým v kvalite bardejovských lie ivých zdrojov alkalicko-slano-železnatých studených minerálnych vôd a vo výhodnej polohe v chránenom údolí.

23 Vyšné Ružbachy š astne spájajú dva prírodné lie ivé faktory. Jedným je trinás prame ov hydrouhli itanovej, vápenatohore natej, uhli itej, hypotonickej termálnej minerálnej vody a druhým sú priaznivé klimatické podmienky s terapeutickými ú inkami na lie bu nervových a duševných chorôb. Minerálna voda ponúka výdatné lie ebné ú inky na choroby obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, metabolické poruchy, choroby obli iek a mo ových ciest i ženské ochorenia. Vyšné Ružbachy Kúpalisko Travertínové jazero

24 Prehradením rieky Ondava vznikla vodná nádrž s celkovou plochou 1510 ha s maximálnou h bkou 32,5 m. Na viacerých miestach nádrže sú vybudované pláže na kúpanie. Priehrada je aj ob úbeným miestom rybárov. Domaša

25 Múzeum Andy Warhola Medzilaborce Socha Andy Warhola Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach (MMUAW) vzniklo v rodnom meste ku matky slávneho reprezentanta moderného umenia. Múzeum sa prezentuje troma stálymi expozíciami diel Andyho Warhola, vzácnych artefaktov o pôvode umelca, získaných alebo zapoži aných od pozostalých a blízkych umelca.

26 Vysoké Tatry Zima v Tatrách Ve ká studená dolina

27 Sviš ový štít Ždiar Ždiarska vidla Vysoké Tatry Zimná turistika vo Vysokých Tatrách ponúka najmä zjazdové lyžovanie v strediskách Štrbské Pleso, Nový Smokovec, Tatranská Lomnica a Ždiar. Pri dostatku snehu je nezabudnute ná lyžova ka pod kon iarmi Tatier - v Lomnickom sedle. Pre milovníkov behu na lyžiach sú pripravené aj vyzna ené a upravované trate na Štrbskom Plese. V mrazivom horskom vzduchu si môžete vychutna jazdu na sánkarskej trati na Hrebienku alebo jednoducho iba príjemné prechádzky zasneženou tatranskou prírodou. Využi však môžete aj mimoriadne spojenie lyžovania a kúpania v termálnej vode. Túto príležitos pre návštevníkov v dosahu lyžiarskych stredísk ponúkajú AquaCity Poprad, Aquapark Tatralandia i termálne kúpalisko Beše ová.

28 Bardejov Turisticko-informa ná kancelária Radni né námestie 1, Bardejov Humenné Zákaznícke informa né centrum Stani ná 1, Humenné Kežmarok Kežmarská informa ná agentúra Hlavné námestie 46, Kežmarok Levo a SÚZ -Informa ná kancelária Námestie Majstra Pavla 58, Levo a ikle@levoca.sk Poprad Mestské informa né centrum Námestie sv. Egídia 15, Poprad infopp@msupoprad.sk Prešov Mestské informa né centrum Hlavná 67, Prešov micpresov@cruiser.sk Sabinov Kultúrne centrum Na Korze Nám. slobody 100, Sabinov kc.msks@ivosoft.sk Snina Turisticko-informa ná kancelária CA UNITUR Strojárska 102, Snina unitur@stonline.sk Spišská Belá Regionálne turistické informa né centrum Petzvalova 18, Spišská Belá info@spisskabela.sk Spišské Podhradie Turisticko-informa né centrum Mariánske námestie 34, Spišské Podhradie tic@spisskepodhradie.sk

29 Gerlachovský štít Stará ubov a Svidník Medzilaborce ŽILINA Starý Smokovec Tatranská Lomnica Spišská Belá Sabinov Bardejov Stropkov Štrbské Pleso Kežmarok Nová Lesná Poprad Levo a Spišské Podhradie PREŠOV Snina TRENČÍN Vranov nad Top ou Humenné Ub a BANSKÁ BYSTRICA KOŠICE TRNAVA NITRA BRATISLAVA Stará ubov a informa né centrum Námestie sv. Mikuláša 12, Stará ubov a ic@staralubovna.sk Stropkov Turistické informa né centrum Hlavná 38/2, Stropkov tic@stropkov.sk Vranov nad Top ov Mestské informa né centrum CK Prima Námestie Slobody 969, Vranov nad Top ou ckprima@ckprima.sk Vysoké Tatry-Nová Lesná Informa ná kancelária Školská 161, Nová lesná infolesna@neoagency.sk Vysoké Tatry-Štrbské Pleso Turisticko-informa ná kancelária TANAP OD, predaj a knihy, Štrbské Pleso strbskepleso@tatryinfo.eu Vysoké Tatry-Tatranská Lomnica Tatranská informa ná kancelária Predaj a knihy, Tatranská Lomnica lomnica@tatryinfo.eu Svidník Mestské informa né stredisko Sovietskych hrdinov 200, Svidník panikovam@vl.sk Vysoké Tatry-Starý Smokovec Tatranská informa ná kancelária Starý Smokovec 23, Vysoké tatry smokovec@tatryinfo.eu

30 Slovenská agentúra pre cestovný ruch Námestie. Štúra 1, P. O. Box Banská Bystrica Tel.: +421/48/ Fax: +421/48/ Slovenská agentúra pre cestovný ruch Pracovisko Bratislava Dr. V. Clementisa Bratislava Tel.: +421/2/ , 821 Fax: +421/2/ Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Nitra Ing. Ronald Tur ek Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja Kupecká Nitra Tel.: +421/37/ Mobil: turcek@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Prešov Michaela Rafajová, BSBA Úrad Prešovského samosprávneho kraja Nám. Mieru Prešov Mobil: presov@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Tren ín Mgr. Peter Pastier Úrad Tren ianskeho samosprávneho kraja Hviezdoslavova Tren ín Tel.: +421/32/ Mobil: pastier@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Žilina Mgr. Martin Vataj Úrad Žilinského samosprávneho kraja Komenského Žilina Mobil: vataj@sacr.sk ZAHRANI NÉ ZASTÚPENIA SACR eská republika Slovenská agentura pro cestovní ruch Ing. Klára Badinková Jilská Praha 1 eská republika Tel./Fax: Mobil: sacrpraha@seznam.cz ína Slovak Tourist Board China PR & Consultancy Agency Mrs. Maria Boyd B&B International Offi ce 26E, CITIC Building No. 19 Jianguomenwai Dajie, Chaoyang District Beijing , P.R.C. tel.: fax: bnbint@gmail.com, welcomeslovakia@vip.sina.com Holandsko Slowaaks Verkeersbureau Ing. Ingrid Stupavska t Hotel, Leliegracht DE Amsterdam Nederland Tel.: Fax: info@slowaaks-verkeersbureau.nl Ma arsko Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Dipl. Ing. So a Jelínková Rákoczi út 15 H 1088 Budapest Magyarország Tel.: Fax: Mobil: slovakiatourism@slovakiatourism.hu Nemecko Slowakische Zentrale für Tourismus Vertretung Deutschland Ing. Ingrid Sorat Zimmerstr. 27 D Berlin Deutschland Tel: +49/30/ Fax: +49/30/ sacr-berlin@botschaft-slowakei.de tourismus@botschaft-slowakei.de Po sko Narodowe Centrum Turystyki S owackiej Ing. Ján Bošnovi ul. Krakowskie Przedmie cie 13 pok.17, (budynek hotelu Europejski) Warszawa Polska Tel./Fax: +48/22/ sacr@poczta.onet.pl Rakúsko Daniel Luká Slowakische Zentrale für Tourismus Vertretung Österreich Parkring 12 A Wien Österreich Tel.: Fax: sacr-wien@aon.at Ruská federácia Predstavite stvo Slovackovo Upravlenija po Turizmu Ing. ubica Alušicová Posolstvo Slovackoj Respubliky Ul. J. Fu íka 17-19, Moskva Rossijskaja Federacija Tel.: +7/495/ Fax: +7/495/ sacrmow@comail.ru Ve ká Británia Slovak Tourist Board The Creative Connection UK Ltd Mary Stuart-Miller South Marlands Itchingfi eld, Horsham West Sussex RH13 0NN The United Kingdom tel.: slovakiatourism@virgin.net Autor: Slovenská agentúra pre cestovný ruch Projektový manažér: Karolína Parobeková, SACR Texty: M.C. Triton, spol. s r.o. Praha, Accelerate, s.r.o. Bratislava Fotografi e: SACR, Slovakia.travel, R. Buga, P. Ondrek, A. Voj ek, J. Tomko, M. Nikolaj, Š. Ka ena, D. Bugár, J. Lacika, R. Millan, V. Rengevi, I. Hlobej, P. Grosch, Š. Kordoš,. Macík, M. Štalmach, J. Šperka, J. Gašpar, V. Veverka, P. Salminen, L. Novák, T. Nehera, M. Kohút, F. Petko, J. Miškovi, B. Molnár, P. Lovás, S. Staško, J. Pekárek, D. Hajdúch, D. Foríšeková, M. Benko, R. Malega, M. Kostka, Z. Kuku ková, R. Kocián Grafi cký dizajn: Michaela Hybská, Zvolen Tla : Slovenská Grafi a, a.s. Bratislava Koordinátor projektu: Cortes, Smith & Co. Slovakia, s.r.o. Bratislava XI/2008 Vydanie tejto brožúry bolo spolufi nancované z prostriedkov Európskej únie

31 malá krajina

32

MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU

MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU malá krajina Slovensko ponúka široký výber možností trávenia voľného času. Krajina je charakteristická fascinujúcou históriou, veľkým množstvom pamiatok, predovšetkým drevených

Mehr

Info: Höhen und Tiefen der Karpaten

Info: Höhen und Tiefen der Karpaten Info: Höhen und Tiefen der Karpaten (Karpatentour September/Oktober 2014 Slowakei) Inhalt 1. Die Tour 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Geld 5. Literatur Karten 6. Transport 7. Unterkunft 8. Verpflegung

Mehr

Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra

Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra (Karpatentour September 2007 Slowakei) Inhalt 1. Die Tour 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Geld 5. Karten 6. Literatur 7. Transport 8. Unterkunft 9. Verpflegung

Mehr

Info: Durchquerung der Hohen Tatra ein Versuch (Karpatentour September 2017 Slowakei)

Info: Durchquerung der Hohen Tatra ein Versuch (Karpatentour September 2017 Slowakei) Info: Durchquerung der Hohen Tatra ein Versuch (Karpatentour September 2017 Slowakei) Inhalt 1. Die Tour 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Geld 5. Literatur Karten 6. Transport 7. Unterkunft 8. Verpflegung

Mehr

Info: Herbstwanderungen

Info: Herbstwanderungen Info: Herbstwanderungen (Karpatentour Oktober 2002 Slowakei) Inhalt 1. Die Tour 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Geld 5. Literatur Karten 6. Reisen im Land 7. TANAP-Infos Bergsteigen Ereignisse Sehenswürdigkeiten

Mehr

Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra

Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra Info: Wanderheuschrecken erobern die Tatra (Karpatentour September 2007 Slowakei) Inhalt 1. Die Tour 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Geld 5. Karten 6. Literatur 7. Transport 8. Unterkunft 9. Verpflegung

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam poľského trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Základné štatistické údaje - vývoj cestovného ruchu...

Mehr

eva gruberová helmut zeller

eva gruberová helmut zeller eva gruberová helmut zeller Das komplette Handbuch für Reise, Freizeit und Kultur in dem unbekannten La Inhalt 9 Inhalt Vorwort 7 Kartenverzeichnis 11 Exkurse 11 Vor der Reise (Unter Mitarbeit von Elfi

Mehr

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen Ü ü H 1-9: A G 1 B 2 N 3 F 4 A T 5 I I A (D, M, H) 6 W Z 7 Z ( S), Z 10-19: W W 10 S G W 11 G G, G 12 G G G, 13 G G G, N, Lä 14 G G G, N, Lä 15 O G 16 B, A M 17 G Pä / G U / L S G 1 20-29: U E 20 D W öß

Mehr

Info: Zu Fuß durch die Karpaten

Info: Zu Fuß durch die Karpaten Info: Zu Fuß durch die Karpaten (Karpatentour Mai - Juli 1999 Slowakei) Inhalt 1. Slowakische Karpaten 2. Tagesetappen 3. An-, Abreise 4. Einreise Grenzübergänge 5. Geld 6. Gesundheit 7. Literatur Bücher

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A Jún 2009 Obsah Obsah...3 Význam ruského trhu pre Slovensko...4 Aktuálna charakteristika ruského návštevníka a cestovateľského

Mehr

Kleinod im Herzen Europas

Kleinod im Herzen Europas Information, Beratung und Anmeldung: PEREGRINATIO Dachauer Straße 9 80335 München Telefon: 089-545811 76 Telefax: 089-545811 39 E-Mail: peregrinatio@pilgerreisen-ebmuc.de www.pilgerreisen-ebmuc.de Wir

Mehr

Dolny Kubin. Zilina. Poprad. Presov. Humenne. Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky. Michalovce. Kosice.

Dolny Kubin. Zilina. Poprad. Presov. Humenne. Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky. Michalovce. Kosice. Zilina Dolny Kubin Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky Nova Bana Nitra Poprad Metzenseifen Presov Kosice Humenne Michalovce Sala Bratislava Nove Zamky Komarno DAS: Deutsche

Mehr

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Impressum: Hauptfach Bildsprache - Die unsichtbare Stadt Dipl. Ing. Grit Koalick Professur Darstellungslehre Fakultät Architektur

Mehr

ĎALŠIE MESTÁ. Karlsruhe. Mannheim POUŽÍVANÉ ZNAČKY V CESTOVNÝCH PORIADKOCH: 1 Pondelok 2 Utorok 3 Streda 4 Štvrtok 5 Piatok 6 Sobota 7 Nedeľa

ĎALŠIE MESTÁ. Karlsruhe. Mannheim POUŽÍVANÉ ZNAČKY V CESTOVNÝCH PORIADKOCH: 1 Pondelok 2 Utorok 3 Streda 4 Štvrtok 5 Piatok 6 Sobota 7 Nedeľa INFORMÁCIE: Nemecko ĎALŠIE MESTÁ Preprava cestujúcich na linkách, uvedených v tomto materiáli je zabezpečovaná podľa platných prepravných podmienok dopravcov na linke. Mená dopravcov sú uvedené vždy pod

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam českého trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Aktuálna charakteristika návštevníka

Mehr

Pamiatky UNESCO.

Pamiatky UNESCO. Pamiatky UNESCO www.slovakia.travel www.slovakia.travel Spot Slovenska kultúrne pamiatky UNESCO prírodné pamiatky UNESCO krajské mesto medzinárodné letisko hlavná cesta diaľnica Kultúrne a prírodné pamiatky

Mehr

Legenda. Rozvojový koncept "Red Octopus" (Èervená chobotnica) ramená "èervenej chobotnice" uzlové body (mestá) "èervenej chobotnice"

Legenda. Rozvojový koncept Red Octopus (Èervená chobotnica) ramená èervenej chobotnice uzlové body (mestá) èervenej chobotnice Rozvojový koncept "Red Octopus" (Èervená chobotnica) Stockholm Madrid Liverpool Manchester London Paris Torino Montpellier Marseille Barcelona Kobenhavn Hamburg Amsterdam Ruhrgebiet Braunschweig Berlin

Mehr

Alphabetisches Verzeichnis

Alphabetisches Verzeichnis A V S: 565 E U B A S I S ü ä A V S: 566 A Aß, 241 242 A, 309 310 A, 311 A, 312 A, 305 308 A, 395 AIDS, 108 A A-ä E, 305 A E G, 322 Aö M (ALM), 463 A C, 437 A K, 36 A D, 286 A D, 45 A K-C, 344 A K D, 36

Mehr

Predložky s akuzatívom alebo datívom:

Predložky s akuzatívom alebo datívom: Skloňonanie podstatných mien: Mužský rod Ženský rod Stredný rod Množné číslo Nominatív Genitív Datív Akuzatív des es es dem em den en die e er er die e das des es dem em das es die Männer Männer den Männern

Mehr

Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s. Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d. Gl a s. En g i n e e r i n g

Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s. Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d. Gl a s. En g i n e e r i n g a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d Gl a s 2 Ve r z i n k t e Sta h l k o n s t r u k t i o n m i t g e k l e bt e n Ec h t g l a s- s c h e i b e n Da c h ü b e r s p a n n t d i e Fr ü h s t ü c k s

Mehr

Trnava. Krajské mesto Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny. v nadmorskej výške 146 m. Prvá písomná zmienka o Trnave

Trnava. Krajské mesto Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny. v nadmorskej výške 146 m. Prvá písomná zmienka o Trnave Región Trnava malá krajina Trnavský kraj je situovaný na západe Slovenska, hrani í s Rakúskom, eskou republikou a Ma arskom. Po tom obyvate ov je síce Trnavský kraj najmenším zo všetkých krajov Slovenska,

Mehr

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen Ü ü H 1-9: A G 1 B 2 Nw 3 F 4 A T 5 I I A (D, M, H) 6 Z (w.) 7 Z ( w S), Z 10-19: W W 10 S G W 11 G Gw, G 12 G Gw G, 13 G Gw G, N, Lä 14 G Gw G, N, Lä 15 O Gw 16 B, A M 17 G Pä / G U / L S G 20-29: U E

Mehr

Tradition und Präzision

Tradition und Präzision Tradition und Präzision Warum Holz Die Entstehung der Gesellschaft Anna Kočišová, Drevovýroba Kočiš, Žehra 45 wird seit Mai 1996 datiert, ihre Inhaber waren jedoch bereits einige Jahre vorher im Bereich

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam maďarského trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Aktuálna charakteristika maďarského návštevníka

Mehr

SLOWAKEI ANDRE MICKLITZA

SLOWAKEI ANDRE MICKLITZA SLOWAKEI ANDRE MICKLITZA Slowakei - Die Vorschau 12 Slowakei - Hintergründe & Infos is Land und Leute 20 Mit dem Taxi 48 Landschaften 20 Mit dem Fahrrad 49 Fauna und Flora 21 Wandern 51 Klima und Reisezeit

Mehr

Planung Radreisen Slovakische Republik

Planung Radreisen Slovakische Republik Planung Radreisen Slovakische Republik Land: Stand: 28.01.2007 Literatur: Gruberová/Zeller: Slowakei, Reise Know How 2005, 19,90 bikeline: Donauradweg Teil 3 Monzer, Frieder: Die Slowakei entdecken, Trescher

Mehr

Liebe Mitarbeiterinnen, liebe Mitarbeiter, die Arbeit des Evangelischen. am Main orientiert sich unter anderem an seinem Leitbild.

Liebe Mitarbeiterinnen, liebe Mitarbeiter, die Arbeit des Evangelischen. am Main orientiert sich unter anderem an seinem Leitbild. L M, M, A E R F M L. D ß : W D H ö S F M G J C.... I A E G. I V, P K ö. I, S, E K F M K E R S A ü ü M S ö. P D. A K, S V V E R F M 1 D E R F M (ERV) Z K E S F M. S A Gß ü, ü K K O ü. M V, F A ERV K, S

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften B-B A W MI S 12 / 2011 I D M A D M A E M G K S K M- K B- K T K A V D B-B A W ä M B A. Z M, L. Gä O Aß M Fä. V O M M. D J E R O M P. I R A W W W M ä. M E A W W, L W A W. D A ö ä 316 M, 156 O, 89 O, 69 Aß

Mehr

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016 Výpredaj jazdených vozíkov JungSTARs Jungheinrich 25. JungSTARs. 26. máj 2016 Sonderkonditionen nur gültig bis 31.05.2016 ZÁRUKA KVALITY REPASOVANÉ V NEMECKU od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen.

Mehr

M U S T E R S E I T E N

M U S T E R S E I T E N Inklusionskiste für Kinder mit besonderem Förderbedarf Deutsch / Anfangsunterricht Phonologische Bewusstheit Anlaute Das systematische Basistraining zur Buchstaben- und Lautsicherheit 2 6 Inhalt 1 Arbeitsblätter

Mehr

A B S C H L U S S P R Ű F U N G im Fach Deutsch als 1. Fremdsprache

A B S C H L U S S P R Ű F U N G im Fach Deutsch als 1. Fremdsprache V Z O R O V Ý T E S T Lehrstuhl für Sprachen an der TU Košice A B S C H L U S S P R Ű F U N G im Fach Deutsch als 1. Fremdsprache Studienfach: Geotourismus an der Fakultät für Bergbau, Őkologie, Steuerung

Mehr

Vážené dámy a vážení páni

Vážené dámy a vážení páni Vážené dámy a vážení páni Pozývame vás do sveta, kde môžete snívať. Do sveta, ktorý je prekrásny a jedinečný. Touto prezentáciou,, Svet krásy vám chceme ukázať, že niekedy chodíme so zavretými očami. My

Mehr

Bergwanderung in der Hohen Tatra

Bergwanderung in der Hohen Tatra Bergwanderung in der Hohen Tatra Erlebnisse in der Slowakei Während die Hohe Tatra und der größte Teil der Westlichen Tatra aus Granit und Gneis besteht, wurde die Belaer Tatra im Osten durch Kalkstein

Mehr

Schweizerdeutsch. Schlüssel zu den Übungen

Schweizerdeutsch. Schlüssel zu den Übungen Züüü E Lm ü Fm Sw 2. v A Züüü Sw E Lm ü Fm m 2 Hö-CD (Ao-CD) öm Sü vo A B-S Fü S- w ü G. 14 Lko 2 Ao-CD S Hövä (Tx L) Sü Ü m ü 900 Foo Akk w m Sw M L Fom A4 / 352 S / ISBN N. 978-3-033-01173-1 www.-. o

Mehr

D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05

D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05 D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05 Reg.-Nr. 2320/QM/07.00 QM-System-Audit DIN EN ISO 9001 UMWELTMANAGEMENTSYSTEM DQS - zertifiziert nach DIN EN ISO 14001 Reg.-Nr. 182-02 SIBA

Mehr

Skigebiete in Slowakei. Niedere Tatra Jasna Chopok Süd

Skigebiete in Slowakei. Niedere Tatra Jasna Chopok Süd Skigebiete in Slowakei Niedere Tatra Jasna Chopok Süd Jasna Saison:Dezember - April Höhe:950-2024 m Nachtski:ja Kabinenbahn:1 Sessellift:6 Skillift:10 Kapazität:16300 Personen/h Pisten12 (42 km ges.) schwer:

Mehr

Überall dort, wo gebaut wird

Überall dort, wo gebaut wird Überall dort, wo gebaut wird 4 ALPINE Bau CZ a.s. - seit 2014 Mitglied der PSJ-Gruppe ist im Bausektor in der Tschechischen Republik seit dem Jahre 1992 tätig. Die Palette der Bautätigkeiten schliesst

Mehr

lgenommen haben lgende Entscheidung: Gründe:

lgenommen haben lgende Entscheidung: Gründe: B y V o u G -u A N ü ' ä h u By V u ho u v h h u h h By L ü V u mäß k G ü O o k u (u o o vom u vom m B u u Wh o uü Gm - u Lk h (GWO vom (GVB u By V u ho u v h h u h h By L ü V u mäß k G ü O o k u (u o

Mehr

Slovensko.

Slovensko. Slovensko www.slovakia.travel www.slovakia.travel Spot Slovenska krajské mesto medzinárodné letisko hlavná cesta diaľnica Slovenská republika Dátum vzniku: 1. január 1993 Rozloha: 49 035 km 2 Počet obyvateľov:

Mehr

Exkursionsprogramm des Sächsischen Forstvereins e.v. Slowakische Republik, 27. Mai bis 4. Juni 2016

Exkursionsprogramm des Sächsischen Forstvereins e.v. Slowakische Republik, 27. Mai bis 4. Juni 2016 Exkursionsprogramm des Sächsischen Forstvereins e.v. Slowakische Republik, 27. Mai bis 4. Juni 2016 Teilnehmerzahl: mind. 25 Reiseveranstalter: Zeitler Reisen GmbH, Unterschleißheim Reisebegleiterin, Dolmetscherin:

Mehr

º ff D a m i r B a r b a r i n a u z r a s t, o b r a z o v a n o s t i l i n a c i o n a l n u i k u l t u r n u p r i p a d n o s t. S p r a v o m j

º ff D a m i r B a r b a r i n a u z r a s t, o b r a z o v a n o s t i l i n a c i o n a l n u i k u l t u r n u p r i p a d n o s t. S p r a v o m j E t i m o l o g i j a p u t o k a z m i š l j e n j u? D A M I R B A R B A R I ~ S a ž e t a k :J e d n a o d o s n o v n i h p r e t p o s t a v k i z a s m i s l e n o p r o m i š l j a n j e o d n o

Mehr

Hier stand die Märchenwelt Kopf! Ein zauberhafter Abend bei den Tafelfreu(n)den

Hier stand die Märchenwelt Kopf! Ein zauberhafter Abend bei den Tafelfreu(n)den k J 18 19. E D Z-z -IE z 18 E I D H ä K! E z A () U! -Hö äz ö - - EIN HEZ Ü HOCHPOZENIE IN-AIN BEI DEN IPPICHEN AND-IEN D z -IE A 06.2018 k D z -IE A 06.2018 k E z Z Az ü Aö. - v z D - z z E z v. ö? P

Mehr

Max Reinhardt. a bratislava pressburg und pressburg bratislava

Max Reinhardt. a bratislava pressburg und pressburg bratislava Max Reinhardt a bratislava pressburg und pressburg bratislava Bratislava Stupava 2018 vedecký výbor konferencie wissenschaftsausschuss der konferenz Prof. PhDr. Miloš Mistrík, DrSc. PhDr. Elena Knopová,

Mehr

IMMOBILIEN SLOWAKEI FÜR STRATEGISCHE INVESTOREN

IMMOBILIEN SLOWAKEI FÜR STRATEGISCHE INVESTOREN IMMOBILIEN SLOWAKEI FÜR STRATEGISCHE INVESTOREN IMMOBILIEN EUROPÄISCHE UNION SLOWAKEI 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 Die EUROPÄISCHE UNION ist eine wir tschaftliche und politische Par tnerschaft mit: 28

Mehr

für neue Mitarbeitende im Bereich des Evangelischen Regionalverbandes Frankfurt

für neue Mitarbeitende im Bereich des Evangelischen Regionalverbandes Frankfurt La ü Ma B Ea Raa Fa L Ma, Ma, A Ea Raa Fa a Ma a a L. Da ß : W a D Ha ö Sa Fa a Ma Ga a J C.... I A Ea G. I V a a, P K a ö. I, a S a aa, a a Ea K Fa a Ma K E Raa Saaa Aa ü ü M Sa a ö. Pa D. A K, Saa V

Mehr

Katalog EK:235 x :15 Stránka 1

Katalog EK:235 x :15 Stránka 1 Katalog EK:235 x 320 2.11.2017 19:15 Stránka 1 Katalog EK:235 x 320 2.11.2017 19:15 Stránka 2 BRATISLAVA SLOVENSKÉ NÁRODNÉ DIVADLO Katalog EK:235 x 320 2.11.2017 19:15 Stránka 3 Katalog EK:235 x 320 2.11.2017

Mehr

JUBILÄUMSTAFEL. 18. Ju l i. 18: 0 0 U hr. 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l

JUBILÄUMSTAFEL. 18. Ju l i. 18: 0 0 U hr. 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l 18. Ju l i 18: 0 0 U hr 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l #01 Pizzeria Ristorante Salmen G e f ü l l t e r M o zza r e l l a m i t S p i na t u n d G a r n e l

Mehr

SK - Vyhlásenie o parametroch

SK - Vyhlásenie o parametroch SK - Vyhlásenie o parametroch v zmysle vyhlášky MDVRR č. 162/2013 Z.z. Výrobok: Náterové látky rozpúšťadlové dvojzložkové Typy výrobku: PD, PE, PG, SD, SG, SE a jej doplnkový material: riedidlá VP 30-2438/0,

Mehr

1 Clean Forest Park Hangenen Fang

1 Clean Forest Park Hangenen Fang C C / RVR Sv AG 8 M p 0 0 0 @... E Iv v RVR Sv AG C Pk N öp: R W Nk,? S ü 00 J Pp «Nk» L ü Wä. Up v R J k v T Z U- K, Iv, Mä Sy k. C C Z: M p k-k: A W v Wä G E Pp K D Zv ö, G p R K ä. D E ü Up V N R J

Mehr

Kryptographie. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve.

Kryptographie. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. D G A, B E K B E J Bö A D G A, B E D G A, B E W : Sü D Z E G S 00 C. K ö K. Vü E () = Eü D () = Vü K Sü C. E S P (. C.) K ü ä Z. B S. G Sü: B S. E Gß C-C J C Vü ü B T. J B P A. G Sü. Fü V R B T: HFDIIANNS

Mehr

Verlauf der Sommersingwoche in die Zips/Slowakei

Verlauf der Sommersingwoche in die Zips/Slowakei Verlauf der Sommersingwoche in die Zips/Slowakei vom 20. bis 30. August 2010 20.08.2010 - Freitag Treffpunkt zur Abfahrt um 5:00 Uhr in Birkmannsweiler mit dem Bus der Fa. Rilling, am Steuer Rainer Rilling,

Mehr

Silbenmosaike. KapB_Silbenmosaike

Silbenmosaike. KapB_Silbenmosaike Silbenmosaike Sie können die hier abgebildeten Silbenmosaike, so wie sie sind, im Unterricht einsetzen. Drucken Sie die Silbenmosaike aus. Um sie mehrmals zu verwenden, bietet es sich an, die Silbenmosaike

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

Pressglas-Korrespondenz

Pressglas-Korrespondenz Abb. 2014-2/13-01; Auto mit einem eingeklebten Tintenfass, farbloses Pressglas, H 7,5 cm, B: 5,5 cm, L 10 cm; Sammlung Neumann aufgeklebtes Bild von Tatranská Lomnica in der Slowakei, Hersteller unbekannt,

Mehr

IMMOBILIEN EUROPÄISCHE UNION SLOWAKEI

IMMOBILIEN EUROPÄISCHE UNION SLOWAKEI IMMOBILIEN EUROPÄISCHE UNION SLOWAKEI 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 Die EUROPÄISCHE UNION ist eine wirtschaftliche und politische Par tnerschaft mit: 28 europäischen Ländern, die den Großteil des Kontinents

Mehr

... Glück gehabt... präsentiert von. Hilfe für Frauen in Not e.v. Gera. Frauenhaus Gera. Frauenberatungsstelle

... Glück gehabt... präsentiert von. Hilfe für Frauen in Not e.v. Gera. Frauenhaus Gera. Frauenberatungsstelle pä H F N V F F I Op Hä - ö : T F S B F Köp Sß x ä H S S H Fä p S Kp Z Sx x x H Op ä Z x ä V V x x Bä F x B Ü F Op B - Py Sä K F ä ; ; ; p; K F F ; F K pö ö Bä T (S) Sä N; ; Bp V p H F x-p T p Ö ä F K ä

Mehr

Stand: 12.January :39 Uhr. Buchungscode: SLTRE Reisedauer: 8 Tage

Stand: 12.January :39 Uhr. Buchungscode: SLTRE Reisedauer: 8 Tage Stand: 12.January 2010 20:39 Uhr Buchungscode: SLTRE Kategorie: Alpen Kategorie: Sommerprogramm Kategorie: Hüttenwanderungen Region/ Land: Slowakei Persönliche Beratung: 089/642 40 116 Highlights: Anspruchsvolle

Mehr

Bitte Hallo Wiedersehen Graz 14,50 Gott schön Name Ticket Danke nach

Bitte Hallo Wiedersehen Graz 14,50 Gott schön Name Ticket Danke nach LEKTION. Ktoré slová patria k sebe? Slovná zásoba die Ärztin der Ausweis der Bahnhof das Bild Deutschland das Formular der Kellner der Lehrer Österreich der Schlüssel die Slowakei das Ticket formulár učiteľ

Mehr

FIRMENPRÄSENTATION

FIRMENPRÄSENTATION FIRMENPRÄSENTATION Martin, Januar 2016 DIE HISTORIE 1951 wurde die Firma als Werkzeugbau und Formenbau im Bereich Militärindustrie gegründet, ein Teil von ZŤS 1992 Privatisierung, Entstehung von Tunar

Mehr

13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden

13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden 13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden Beschreibung der Route Ein paar Probleme bremsen das Travel Vlogger Team aus, aber Ansässige bringen die Jungs wieder zurück auf die Straße zu ihrem

Mehr

) Fahrgastschiffe und -boote

) Fahrgastschiffe und -boote R B y h? G -u V o u Mü Ok o N h G u Äu G N ü W u By O L p G u Äu G ü F u G u G v ä F u F u Ok o GVB p Vou ü Gh u u u Ä p Vou ü h u y h o u p Vou u Äu V ou ü k k o B h u B u ä u äß po hk GVB p Vou ü Zu

Mehr

Hohe Tatra Das kleinste Hochgebirge der Welt

Hohe Tatra Das kleinste Hochgebirge der Welt Hohe Tatra Das kleinste Hochgebirge der Welt 03.08. 10.08.2014 (Sommerferien) Hohe Tatra Die Hohe Tatra ist das kleinste Hochgebirge der Welt. Als Teil des Tatra-Gebirges und somit zu den Kaparten gehörend,

Mehr

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Andrea Bacová / Branislav Puškár / Edita Vráblová Editor Andrea Bacová Dobrá architektúra bude vždy taká, ktorá nie je len

Mehr

Slowakai/Polen: Überschreitung der Hohen Tatra (8 Tage)

Slowakai/Polen: Überschreitung der Hohen Tatra (8 Tage) Slowakai/Polen: Überschreitung der Hohen Tatra (8 Tage) anspruchsvollere Trekkingtour von der Slowakei nach Polen im kleinsten Hochgebirge der Welt Mitten im Herzen Europas hebt sich steil aus sanften

Mehr

OSOBNÉ ZÁMENÁ. 1. pád 3. pád 4. pád. er (on) ihm ( mu/ jemu) ihn (ho/ jeho) sie (ona) ihr ( jej) sie (ju) es (ono) ihm ( mu/ jemu) es ( ho/ jeho)

OSOBNÉ ZÁMENÁ. 1. pád 3. pád 4. pád. er (on) ihm ( mu/ jemu) ihn (ho/ jeho) sie (ona) ihr ( jej) sie (ju) es (ono) ihm ( mu/ jemu) es ( ho/ jeho) OSOBNÉ ZÁMENÁ V nemčine, rovnako ako v slovenčine, máme 3 osoby v oboch číslach (jednotnom aj množnom). Osobné zámená skloňujeme rovnako ako podstatné alebo prídavné mená v 4 pádoch (N, G, D, A). Tvary

Mehr

Geschäftsbericht. Inhalt

Geschäftsbericht. Inhalt GESCHÄFTSBERICHT Geschäftsbericht 2012 Inhalt Ansprache des Vorstandsvorsitzenden 5 Über Gesellschaft 6 Bericht des Vorstands 11 Bericht des Aufsichtsrats 21 Bericht des unabhängigen Abschlussprüfers

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr

Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta

Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta Spracované pre potreby projektu Cesta k modernej škole, ktorý je realizovaný s podporou EÚ Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta Operačný program: OP Vzdelávanie Programové obdobie. 2007-2013 Prijímateľ:

Mehr

Ingolf Bender Tina Maria Ritter. Futter-Lexikon. Pferde. Futter, Fütterungstechnik, Stoffwechsel von A bis Z

Ingolf Bender Tina Maria Ritter. Futter-Lexikon. Pferde. Futter, Fütterungstechnik, Stoffwechsel von A bis Z I B Ta Maa R F-L P F, Fü, S A Z a 2 > aa aa! D aa E P Pa a Ja K F öß B. D a a, a Vä F Ga ü P F, R- T Z. D F S a aa F a- E a. B Ra Ia ü F, Fü, L- Ba Va- Sä. D Ia ü a, äß a Eä. Da V Fü B. D a P a aß Pa-Da

Mehr

SLOVENSKO -MALÁ VEĽKÁ KRAJINA JAR - LETO foto: Kúpele Trenčianske Teplice SLOVENSKÉ PRÍRODNÉ LIEČIVÉ KÚPELE S INDIKÁCIAMI

SLOVENSKO -MALÁ VEĽKÁ KRAJINA JAR - LETO foto: Kúpele Trenčianske Teplice SLOVENSKÉ PRÍRODNÉ LIEČIVÉ KÚPELE S INDIKÁCIAMI SLOVENSKO -MALÁ VEĽKÁ KRAJINA JAR - LETO 2009 foto: Kúpele Trenčianske Teplice >> SLOVENSKÉ PRÍRODNÉ LIEČIVÉ KÚPELE S INDIKÁCIAMI Oddychujte na Oddychujte na Slovensku Doma je doma! hhist hist óri ri a

Mehr

Treckingreise - Hüttenwandern mit Gipfelbesteigungen Slowakei - Hohe Tatra Termin: July und Sept. 2017, (oder nach Vereinbarung)

Treckingreise - Hüttenwandern mit Gipfelbesteigungen Slowakei - Hohe Tatra Termin: July und Sept. 2017, (oder nach Vereinbarung) - Treckingreise - Hüttenwann Gipfelbesteigungen Slowakei - Hohe Termin: 8. - 15. July und 2. - 9. Sept. 2017, (o nach Vereinbarung) Preis: nur 459,- EUR Verglichen anen Hochgebirgen Welt besitzt die Hohe

Mehr

Slowakische Region Presov rückt in den Fokus der Investoren

Slowakische Region Presov rückt in den Fokus der Investoren Slowakische Region rückt in den Fokus der Investoren 20.10.2016 Große Industriebetriebe modernisieren ihre Produktion / Neue Projekte vor allem im Bereich Kfz-Zulieferung / Von Gerit Schulze Bratislava

Mehr

W Ü S T E N R O T S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A. Geschäftsbericht

W Ü S T E N R O T S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A. Geschäftsbericht W Ü S T E N R O T S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A Geschäftsbericht 2013 W Ü S T E N R O T S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A Geschäftsbericht 2013 INHALT ANSPRACHE DES VORSTANDSVORSITZENDEN..................................................

Mehr

C. Spale, Marken im Szenesport, DOI / _2, Springer Fachmedien Wiesbaden 2015

C. Spale, Marken im Szenesport, DOI / _2, Springer Fachmedien Wiesbaden 2015 2 T Ü D Pä w w Jw w, j x D y T Pä Nw y D w Z Ü ö, U Aä I K w Aä F V T H N (20O) ü j V B W A Aä ( R 20O; w, 2006), w G A w ä K Bü w Ew G D w M R, I Ex Aä ( W & G, 2008) w K ä, w w y w D F J, ä Pä ( B 2007;

Mehr

GESCHÄFTSBERICHT 2014 W Ü S T E N R O T P O I S Ť O V Ň A

GESCHÄFTSBERICHT 2014 W Ü S T E N R O T P O I S Ť O V Ň A GESCHÄFTSBERICHT 2014 W Ü S T E N R O T P O I S Ť O V Ň A 2 GESCHÄFTSBERICHT 2014 WÜSTENROT POISŤOVŇA, A.S. INHALT ANsprAcHe des VorsTANdsVorsITzeNdeN................................................................

Mehr

Ferienordnung Sommer 2011

Ferienordnung Sommer 2011 Ferienordnung Sommer 2011 Deutschland Osterferien Hamburg 7. - 18. März 2011 Mo-Fr Mecklenburg-Vorpommern 16. - 27. April 2011 (Sa-Mi) (abweichende Ferientermine in den beruflichen Schulen.) Baden-Württemberg

Mehr

WICHTIGE INFORMATIONEN: Nalco Europe SARL wird mit der Ecolab Europe GmbH am 15. April 2013 verschmolzen

WICHTIGE INFORMATIONEN: Nalco Europe SARL wird mit der Ecolab Europe GmbH am 15. April 2013 verschmolzen CH-8304 Wallisellen Switzerland 12. April Sehr geehrte Damen und Herren, WICHTIGE INFORMATIONEN: wird mit der am verschmolzen Im Dezember 2012 haben wir Sie bereits über den bevorstehenden Zusammenschluss

Mehr

Vysoke Tatry Vom 18. Juli bis 27. Juli 2013

Vysoke Tatry Vom 18. Juli bis 27. Juli 2013 Schmankerltouren Vysoke Tatry Vom 18. Juli bis 27. Juli 2013 1. Tag Flug von München nach Krakau. Abholung der Mietautos und Fahrt nach Zakopane. Für die Strecke von ca. 100km benötigten wir 2 ½ Stunden.

Mehr

TEPLOTA, TEPL O. &STAEFA alebo SIEMENS ULTRAHEAT. Ultrazvukový merac tepla 2 WR 5 TSK 311/ /01/

TEPLOTA, TEPL O. &STAEFA alebo SIEMENS ULTRAHEAT. Ultrazvukový merac tepla 2 WR 5 TSK 311/ /01/ Siemens Building Technologies Slovensko, Landis a Gyr s.r.o. SIEMENS s.r.o. SPIRAX SARCO,s.r.o. Senica TRANSCOM TECHNIK, s.r.o., s.r.o., Žilina spol. s r.o., Žilina Systems, Systems, Systems, TECHEM spol.

Mehr

Vysoké Tatry - Hohe Tatra

Vysoké Tatry - Hohe Tatra Vysoké Tatry - Hohe Tatra Inhalt 1. Allgemein 1.1. Geografie 1.2. Geologie 1.3. Gewässer 1.4. Klima 1.5. Natur 1.5.1 Fauna 1.5.2. Flora 2. Anreise 3. Literatur 3.1. Bücher 3.2. Karten 3.3. TV 4. Unterkunft

Mehr

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY Igor Baka POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY v rokoch 1939 1940 Vojenský historický ústav Bratislava 2010 PhDr. Igor Baka, PhD. Vojenský historický ústav Bratislava Výskum v nemeckých archívoch

Mehr

Krajský pamiatkový úrad Trnava

Krajský pamiatkový úrad Trnava Krajský pamiatkový úrad Trnava 14 Zborník zo seminára konaného dòa 8. 12. 2010 Trnava 2011 OBSAH K histórii a obnove tzv. Kaèerovho majera v Trnave... 3 10 Zur Geschichte und der Erneuerung des sog. Kaèer-Meierhofs

Mehr

GESCHÄFTSBERICHT 2014 S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A

GESCHÄFTSBERICHT 2014 S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A GESCHÄFTSBERICHT 2014 S T A V E B N Á S P O R I T E Ľ Ň A 2 GESCHÄFTSBERICHT 2014 WÜSTENROT STAVEBNÁ SPORITEĽŇA, A.S. INHALT ANsprAcHe des VorsTANdsVorsITzeNdeN................................................................

Mehr

Vorlage zur Dokumentation der täglichen Arbeitszeit

Vorlage zur Dokumentation der täglichen Arbeitszeit Monat/Jahr: Januar 2016 Fr, 01 0:00 Sa, 02 0:00 So, 03 0:00 Mo, 04 0:00 Di, 05 0:00 Mi, 06 0:00 Do, 07 0:00 Fr, 08 0:00 Sa, 09 0:00 So, 10 0:00 Mo, 11 0:00 Di, 12 0:00 Mi, 13 0:00 Do, 14 0:00 Fr, 15 0:00

Mehr

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě HABILITAČNÉ KONANIE Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Študijný odbor: literárna veda Dátum doručenia žiadosti: 12.11.2014 Názov habilitačnej

Mehr

Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich

Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich 2 Jahre EU-Erweiterung Eine Bilanz St. Pölten, 14. November 2006 1 Demographische Daten Fläche: 19.174 km²

Mehr

Neue Vermittlungsräume Empfehlungen für Wissenstransfer in die Öffentlichkeit

Neue Vermittlungsräume Empfehlungen für Wissenstransfer in die Öffentlichkeit N Vä E ü Ö D K 17 S y Fä Z j S E ü N_, Pj_ G G ö B v Fj, v F O U v D E Vx D K v S E F P D K A, H Dß L S, S I K_ S V D E M_ A _, N_, Fj_ Iä, B G G G ö I & G: ü Ö, ä E V N E j L D R F F G M I E H R /V j

Mehr

UNESCO Denkmäler.

UNESCO Denkmäler. UNESCO Denkmäler www.slovakia.travel www.slovakia.travel Spot über die Slowakei UNESCO-Kulturdenkmäler UNESCO-Naturdenkmäler Bezirksstadt Internationaler Flughafen Hauptstraße Autobahn Kultur- und Naturdenkmäler

Mehr

Grosses Fach und kleines Fach

Grosses Fach und kleines Fach 42 J N 1 2012 D Z Uä Zü UZH Bü I T D ä M J M ö B 3 D Jy V W ü 5 W ö Gy Uä L? D 6 7 D L W DP ü j B L 13 G N T B Bü Z D V D Uä Zü T H H L- Tx P Z P P ä B D Ä I - B D D T N P Zä B y y x B D V B I T G Bü W?

Mehr

Madleinhof. Kaiserkreuz. Heiligkreuz. Rum. Hall (621) (574) 68 Hall-Mitte. Neurum A 12. Olympisches Dorf. Häusern Pestkapelle Hall-W Hall-West

Madleinhof. Kaiserkreuz. Heiligkreuz. Rum. Hall (621) (574) 68 Hall-Mitte. Neurum A 12. Olympisches Dorf. Häusern Pestkapelle Hall-W Hall-West S 6 ö 646 ö B Z I 5 Buu 49 ö Ez I äu Sz Sz 5 684 8 H z 5 u S 5 Bö A ü Hü ( A) Tz9 -F O ö S Iö T Pz E ö 9 Sö F E üz H ö-h u Sö x Sö F Nü 4 5 Oü ö Sz Nö 448 S u 594 Rß T 9 86 zu Hü 68 ü- S -F 8 -F ö u S

Mehr

Von Null Ahnung zu etwas Japanisch

Von Null Ahnung zu etwas Japanisch Von Null Ahnung zu etwas Japanisch 18 Von Null Ahnung zu etwas Japanisch KAPITEL 1: Einstieg und Schrift Das Japanische kann mit diversen Schrift-Systemen geschrieben werden. In WQS 1 bis 5 lernen Sie

Mehr

lgende Entscheidung:.

lgende Entscheidung:. B y c G -u V u N Mü Ju u B y V u u u V u k B y G N vm ü u u (GVB u u ü u u vm p u B y V u ü V u mäß k N u u Bu u B k m u B y m um vm (GVB ü u ü u G u ä u G u W u m u U ( ä u vm (GVB vm p u B y V u u u

Mehr

Sechs Module aus der Praxis

Sechs Module aus der Praxis Modu l 1 : V o r b e r e i tung für d a s Re i te n L e r n s i tuatio n : De r e r ste Ko n ta k t K i n d u n d P fe r d d a r f : 1 2 0 m i n. D i e K i n d e r so l l e n d a s P f e r d, s e i n e

Mehr

Nem inapre opatrovate ky

Nem inapre opatrovate ky Nem inapre opatrovate ky DEUTSCH FÜR PFLEGEBERUFE 1.STUPE PETRA KUTIŠOVÁ Nem inapre opatrovate ky DEUTSCH FÜR PFLEGEBERUFE 1.STUPE Autor Mgr. Petra Kutišová, 2008 Jazyková korektúra: Heike Zukowski PRAXIDE

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG Antrag auf Behandlung als unbeschränkt ekommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer,

Mehr

Eine schlaf lose Nacht

Eine schlaf lose Nacht U k F 6 S Ä 3 x z 2 k L H G J p J E U R [ D ] 2 E U R [ A ] 5 C H F I S B N : A R z D 5 6 3 T D Z Ü Ä k B L ¼ S y B 2 x z E N F p! ö Dk I k S z x M B S D k q B Sk O S K Ek M A Dk z Bä k ß L k Dk p K Kp

Mehr