Руђер Бошковић: Зачетник модерног грађевинског инжењерства

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Руђер Бошковић: Зачетник модерног грађевинског инжењерства"

Transkript

1 Руђер Бошковић: Зачетник модерног грађевинског инжењерства Увод Руђер Бошковић је, попут ренесансних великана био вишеструко надарен и деловао је и то јако успешно, као теолог, физичар, астроном математичар, филозоф, дипломат и песник, што је познато широкој јавности. Мање је познато да је Бошковић био и грађевински инжењер, те да се може поуздано тврдити да је био зачетник модерног грађевинског инжењерства. Треба имати на уму да су се грађевински објекти до половине 18. века градили на основи архитектонског осећаја и извесних, махом геометријских правила. У својој суштини, правила грађења се нису много променила од античких времена. Десет књига о архитектури (De architectura libri decem) које је у првом веку пре нове ере написао Marcus Vitruvius Pollio су све до средине 16. века биле главни уџбеник грађевинских мајстора. У касном средњем веку је постојао посебни интерес за лукове и куполе као конструкције којима се могу премостити релативно велики распони. Градња ових конструкција је у западној Европи после пада римског царства потпуно замрла да би се тек у 11 веку поново појавила. У Византији па и у арапском свету градња лукова и купола никад и није престајала. Leon Battista Alberti је године објавио први рад у којем је развио теорију лукова и купола али са чисто формално-геометријског гледишта.

2 Слика 1: Геометријска правила изградње лука Правила која је формулисао за изградњу лучних мостова се могу видети на слици 1. Ако је на пример распон онда дебљина лука треба да буде већа од а дебљина стуба треба да буде једнака четвртини висине лука, док ширина темеља треба да буде дупло већа од ширине стуба, итд. Leon Battista Alberti је у својих десет књига о архитектури које је написао по узору на Vitruvius-а поставио много таквих правила која су се односила и на куполе. Могуће је да се протомајстор Bramente (Donato di Pascuccio d'antonio) године руководио овим правилима при концепцији куполе цркве светог Петра у Риму, па да се чак и Michelangelo њима послужио када је у својим седамдесетим променио концепт куполе да би она по његовом плану, али под руководством Giacomo della Porta-е и Domenico Fontana-е, била завршена тек У сваком случају црква светог Петра у Риму је саграђена на бази искуствених правила и интуиције протомајстора. Мада се већ тада механика врло брзо развијала није се сматрало потребним да се она користи код градње грађевинских објеката. Оштећења куполе цркве светог Петра у Риму Проблеми са куполом цркве светог Петра су почели одмах по завршетку изградње. Већ 1631 су се појавиле прве прслине које су се временом очигледно повећавале и 1742 године су биле толико велике да је папа Бенедикт XIV сматрао за потребно да се нађе узрок тих прслина и да се предузму мере да се спречи њихово даље повећавање. Наравно да су се већ јављала мишљења да је колапс куполе питање дана. Папа Бенедикт XIV

3 вероватно је по савету свог секретара Francesco Abbati Oliveri-a позвао три математичара да истраже узрок оштећења куполе. Та три математичара су били: Tommaso Le Seur, Francesco Jacquier и Руђер Бошковић. Треба одмах рећи да је највероватније Бошковић преузео овај посао што се може видети из каснијих докумената. После око 3 месеца рада настао је документ који се са правом може сматрати првим инспекционим извештајем и првим модерним пројектом санације у историји грађевинарства. Насловна страна овог документа је приказана на слици 2. Слика 2: Насловна страна извештаја три математичара Посебно револуционарно у овом раду је коришћење механике при објашњењу узрока оштећења и при предлогу санације. Колико је овај прилаз био неуобичајен у то време може се видети по томе да три математичара сматрају неопходним да напишу следећи пасус који је у оригиналу приказан на слици 3:

4 Слика 3: Оригинал текста извињења три математичара Осећамо се обавезним да се извинимо свима онима који претпостављају праксу теорији и праксу сматрају једином корисном и сврсисходном а теорију чак и штетном, те нашу уображеност осуђују као што онај што сеје осуђује оног који његове плодове убирати хоће. Њима се мора одговорити да теорије које се исправно користе нису само корисне него и потребне и да пракса сама ничим другим није корисна до теоријом која из посматрања великог броја појава и нечијег природног увиђања настаје и из које следи шта ће се у другим делимично сличним али и различитим случајевима нужно догодити. Ово што је овде можда мало китњасто и компликовано изречено није ништа друго до Ајнштанове познате изреке да нема ништа практичније од једне једноставне теорије. После овог извињавања практичарима, три математичара, или боље речено Бошковић, пажљиво набраја оштећења која су већ у прошлости документована и она која је он сам приметио. Као и што данас пракса налаже, он је та оштећења документовао на плану куполе и она се могу видети на слици 4.

5 Слика 4: Оштећења цркве снимљена од стране три математичара Пошто се прслине релативо слабо виде на оригиналном цртежу оне су на слици 4 лево појачане црвеном бојом. Треба уочити да су пукотине мање више вертикалне и то по целом обиму куполе. На самом врху куполе нема вертикалних прслина већ само једна и то хоризонтална. Хоризонталну прслину налазимо и на бази лука. Интересантне су и прслине у масивном ребру (слика 4 десно) које указују на одвајање ребра од стуба који држи куполу. Прорачун На бази ових налаза који су врло пажљиво документовани, Бошковић је формирао први механички модел једне грађевине у историји.

6 Тај модел базира на једном поједностављењу: пошто се купола у свом горњем делу састоји од две љуске које су спојене ребрима и пошто је исправно приметио да су обе између ребара испуцале паралелно са ребрима, он је њихово носеће дејство занемарио и свео куполу на 15 лукова. На тај начин је један просторни проблем свео на проблем у равни за које је могао да нађе решење. Ова идеализација је приказана на слици 5. На бази тих претпоставки Бошковић је предложио кинематички модел који објашњава померање куполе и настајање прслина. Тај механизам је приказан на слици 6 која се састоји од 5 нумерисаних скица. Слика 5: Прорачунски модел куполе На скици 2 је приказан механизам а на скици 5 је он још поједностављен јер је крути лук замењен крутим штапом ради лакшег рачунања. Тачка А представља тежиште лука и љуске између лукова које је било потребно да срачуна рад спољашњих сила. Тачке деформисаног лука су означене малим словима.

7 Слика 6: Детаљи прорачунског модела Даље у раду следи прорачун рада тежине и момента инерције куполе и стубова при приказаном померању механизма. При изградњи куполе 1589 и 1590 године су по пројекту Michelangelo-а, Giacomo della Porta и Domenico Fontana уградили у куполу тангенцијалне ланце који при деформацији утежу куполу. Није потпуно сигурно да ли су три математичара тачно знали позицију тих прстенова пошто се та информација у међувремену изгубила. Захваљујући недавном истраживању георадаром [1] из маја године знамо сада позицију тих прстенова и они су показани на слици 9. Очигледно да Бошковић није узео три горња прстена у прорачун већ само доња два што потврђује његову изванредну инжењерску логику. За силу лома ових прстенова се ослонио на рад холандског научника Pieter van Musschenbroek-а [2] који је извршио низ опита, истина на гвозденим жицама 1. Потисак који механизам проузрокује у радијалном правцу је Бошковић упоредио са силом лома ланца у тангенцијалном правцу, као што је илустровано на следећој слици. 1 Изједначавање чврстоће на затезање Musschenbroek-ових жица и ланаца је један од главних недостатака Бошковићевог прорачуна како је исправно наведено у [3].

8 Слика 7: Стабилизујуће дејство гвоздених ланаца [3] При том је потпуно исправно прорачунао однос силе радијалног притиска тангенцијалне силе у прстену. и Прорачун је показао да сила у прстеновима није довољна да задржи вертикално померање куполе и да радијални притисак превазилази носивост прстена за око 3.3 милиона либри. Тај прорачун је на слици 8 дат у оригиналу:

9 Слика 8: Оригинал детаља прорачуна На жалост овај закључак није даље објашњен у извештају и остаје тајна како је могуће, уколико је прорачун тачан, да купола још увек стоји. Поред тога неки детаљи прорачуна су остали нејасни, посебно претпоставке у вези положаја моментних зглобова у механизму. И поред ове мањкавости мора се истаћи да се ради у сваком погледу о револуционарном документу о првом статичком прорачуну у грађевинарству. Предлог санације Као прави инжењер Бошковић предлаже и пројект санације који укључује уградњу додатних прстенова да би се радијални притисак изједначио.

10 Слика 9: Позиција гвоздених ланаца уграђених 1589/90 г. (црвени) и 1743/44 г. плави Додатни прстенови су предложени на местима која су на слици приказана плавом бојом. Ови прстенови су мање више 1743/1744 тако и изведени после провере прорачуна три математичара од стране Giovanni Poleni-а, професора у Падови који је касније и надзирао радове. Значај Бошковићевог доприноса Значај овог Бошковићевог доприноса је врло велики за развој грађевинске технике. Први пут је механика успешно примењена за један практичан проблем и тако је направљен

11 значајан корак ка каснијем брзом развоју механике чврстог тела у Италији и Француској. Из овог разлога Straub [4] сматра овај рад рођењем модерне грађевинског инжењерства. Бошковићев прорачун носивости куполе цркве светог Петра у Риму добија крајем 20. века са развојем теорије пластичности нови значај. У својој суштини Бошковићев прорачун представља прву примену горње или кинематичке теореме теорије пластичности како је примећено у [5] која гласи: Свако оптерећење, чији рад на кинематички дозвољеној деформацији посматране конструкције је изједначен дисипационим радом унутрашњих сила, није мање него носивост те конструкције. У свом раду је Бошковић уз извесна поједностављења дефинисао кинематички дозвољене деформације и израчунао рад сопствене тежине куполе да би га изједначио са радом истезања ланаца. На тај начин је добио горњу границу носивости куполе. При том је силу истезања изједначио са силом лома што наравно са данашњег гледишта није коректно. Бошковићу ово није био последњи рад у области грађевинске технике. Треба поменути његов рад на истраживању узрока оштећења на катедрали Дуомо у Милану и на царској библиотеци у Бечу. Поред тога Бошковић се бавио хидротехником и његови доприноси у тој области су мање познати али не мање значајни. Овде треба истаћи предлог санације обалне заштите код Fiumicino-а и рад на поправци луке у Риминију као и многе друге радове. Радови Бошковића у области грађевинарства можда нису његови највреднији радови, што се види и по томе што их је писао на италијанском, а не на латинском као своје дисертације. Али управо ови радови указују на њега као универзалног генија. Он је био у стању да повеже теоријска разматрања са праксом на ефикасан и сврсисходан начин. Бошковић је још на један начин задужио грађевинску технику: он је у свом главном делу Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium увео концепт молекуларних сила при објашњењу кохезије и еластичности чврстих тела на који се позивао Navier, а касније и Hook при формулисању основа теорије еластичности, без које би изградња модерне грађевинске инфраструктуре била немогућа. Литература: [1] Marta Carusi, La struttura portante della cupola di Della Porta: , Annali di architettura, Rivista del Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio, No. 22, Vicenza, 2010

12 [2] Pieter van Musschenbroek, Physicae experimentales, et geometricae, de magnete, tuborum capillarium vitreorumque speculorum attractione magnitudine terrae, cohaerentia corporum firmorum dissertationes ut et ephemerides meteorologicae ultrajectinae, Lugduni Batavorum (Лајден), [3] Wilfried Wapenhans, Jens Richter, Die erste Statik der Welt vor 260 Jahren, Ingenieurbüro W+R, Dresden, [4] Hans Straub, Geschichte der Bauingenieurkunst, Birkhäuser Verlag; 4. Aufl., Basel; Boston; Berlin; 1992 [5] Rade Hajdin, Computerunterstützte Berechnung von Stahlbetonscheiben mit Spannungsfeldern, Dissertation Nr. 9167, Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich, 1990.

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање

ЗАШТО СЕ КАЖЕ? Четврто издање ЛИНГВИСТИЧКЕ ЕДИЦИЈЕ Едиција ПОПУЛАРНА ЛИНГВИСТИКА Књига 3 Уредник Зоран Колунџија Рецензент др Радојица Јовиђевиђ Четврто издање ИК Прометеј, Нови Сад 2008. Треће допуњено издање, ИК Прометеј, Нови Сад

Mehr

Књижевност и коментари

Књижевност и коментари Слободан Владушић Књижевност и коментари Упутство за оружану побуну ЈП Службени гласник, 2017 Aли човек је могао учествовати у тој будућности ако одржава у животу дух онако како они одржавају тело, и ако

Mehr

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит

Дарвин. Шта. није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! Вернер Гит Шта Дарвин није могао да зна! 31. децембра 2008, баш пред почетак 2009-е, која је проглашена годином Дарвина, у немачком часопису Die Zeit ( Време ) под насловом

Mehr

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА

Петар Грујичић. Беовавилон. роман. Београд 2010 ДЕРЕТА Петар Грујичић Беовавилон роман Београд 2010 ДЕРЕТА ПРИЗЕМЉЕЊЕ Одлука да се снимање рекламе за нову марку цигарета холандске индустрије дувана обави у Београду саопштена је Чупку као вест која ће да га

Mehr

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА

ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ Марко Г. Вилотић ТЕОЛОГИЈА КАО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА АНТРОПОЛОГИЈА У ДЕЛУ КАРЛА РАНЕРА докторска дисертација Београд, 2015 UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY

Mehr

Пастер и болести вина

Пастер и болести вина Пастер и болести вина Током хиљада година вином су се искључиво бавили виноградари, који су с генерације на генерацију преносили техничка искуства, често врло префињена, и тиме до савршенства усавршили

Mehr

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА КЕЛЗЕНОВОГ РОЂЕЊА

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА КЕЛЗЕНОВОГ РОЂЕЊА Данило Н. Баста СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА КЕЛЗЕНОВОГ РОЂЕЊА 1. Ханс Келзен, можда и највећи правник двадесетог века (тешко би било пресудити ко је већи: он или Густав Радбрух, ако је таква пресуда уопште

Mehr

ОСНОВНЕ ОСОБИНЕ У РАЗВОЈУ ВРАТИЛА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 19. ВЕКА

ОСНОВНЕ ОСОБИНЕ У РАЗВОЈУ ВРАТИЛА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 19. ВЕКА Георгиос Пападопулос Василиос Каимакамис Милтиадис Проиос 796.414.2 (091) Димитриос Каимакамис Оригинални научни чланак Аристотелов универзитет у Солуну, оделење за физичко васпитање и спорт, Солун, Грчка

Mehr

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА

МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 316.422:141.8 ОНР Универзитет Carl von Ossietzky Oldenburg, СР Немачка МОДЕРНА - ПОСТМОДЕРНА Сажетак: Дискусија о модерни и постмодерни је продрла у све духовне и друштвене науке. И

Mehr

ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАПРЕДОВАЊА ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА И МЛАДИХ НАУЧНИХ РАДНИКА И УМЕТНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ (пречишћен

Mehr

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит

Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије Да ли су чуда Библије објашњивa уз помоћ природних закона? Вернер Гит Чуда Библије На први поглед нам чуда у нашем изразито научном времену изгледају нереално. Посебно је друга половина прошлог

Mehr

НЕКИ АСПЕКТИ ПРЕВАРА У ОСИГУРАЊУ МОТОРНИХ ВОЗИЛА CERTAIN ASPECTS OF DECEITS IN THE MOTOR VEHICLE S INSURANCE. IX Симпозијум

НЕКИ АСПЕКТИ ПРЕВАРА У ОСИГУРАЊУ МОТОРНИХ ВОЗИЛА CERTAIN ASPECTS OF DECEITS IN THE MOTOR VEHICLE S INSURANCE. IX Симпозијум НЕКИ АСПЕКТИ ПРЕВАРА У ОСИГУРАЊУ МОТОРНИХ ВОЗИЛА CERTAIN ASPECTS OF DECEITS IN THE MOTOR VEHICLE S INSURANCE Живорад Ристић 1 ; Бранко Павловић 2 ; Милош Ристић 3 IX Симпозијум ''Опасна ситуација и веродостојност

Mehr

КАКО СМО ПРЕВОДИЛИ ВИТОЛДА ГОМБРОВИЧА

КАКО СМО ПРЕВОДИЛИ ВИТОЛДА ГОМБРОВИЧА ЗОРАН ЂЕРИЋ КАКО СМО ПРЕВОДИЛИ ВИТОЛДА ГОМБРОВИЧА Ове године навршава се 110 година од рођења и 45 година од смрти Витолда Гомбровича (Witold Gombrowicz, 1904 1969), једног од најзначајнијих пољских авангардних

Mehr

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит

Божић, Kрст. и Kруна. Вернер Гит Божић, Kрст и Kруна Вернер Гит Божић, Крст и Круна Пракатастрофа Катастрофе редовно пустоше по нашем свету: У децембру 2004 страдало је око 160 хиљада људи у цунамију, бродолом Титаника коштао је 1522

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета у Београду и компаније

Mehr

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић

ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић ūосебан додатак недељника бр.3 јул 2012 САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ фото: Иван Шепић 1841 2012 ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА ХАЈДИН, ПРЕДСЕДНИК САНУ Како да искористимо науку Награде које додељује Академија

Mehr

ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр Ниш јануар - март РЕЛИГИОЗНОСТ У ДАНАШЊОЈ РУСИЈИ ПОВОДОМ ЈЕДНОГ НОВИЈЕГ СОЦИОЛОШКОГ ИСТРАЖИВАЊА

ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр Ниш јануар - март РЕЛИГИОЗНОСТ У ДАНАШЊОЈ РУСИЈИ ПОВОДОМ ЈЕДНОГ НОВИЈЕГ СОЦИОЛОШКОГ ИСТРАЖИВАЊА ТМ Г. XXXIV Бр. 1 Стр. 97-106 Ниш јануар - март 2010. UDK 316.74:2(470) 2008 Прегледни чланак Примљено: 10. 12. 2009 Томас Бремер Екуменски институт Универзитет у Минстеру Минстер (Република Немачка) РЕЛИГИОЗНОСТ

Mehr

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Антологија СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Никола Тесла МОЈИ ИЗУМИ Антологија српске књижевности је пројекат дигитализације класичних дела српске књижевности Учитељског факултета Универзитета

Mehr

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА

ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА ТМ Г. XXXII Бр. 3 Стр. 635-654 Ниш јул - септембар 2008. Примљено: 14.03.2008. Милан Брдар Филозофски факултет Нови Сад БЕС ХЕГЕЛОВОГ ПИЉАРА ИЛИ УДАРАЦ МАРИЈИНЕ ВАРЈАЧЕ У ПАНТАЛОНАМА Пошто сте у вашем

Mehr

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА

ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА Др Реља Новаковић ГДЕ СЕ НАЛАЗИЛА СРБИЈА ОД VII ДО XII ВЕКА (ИСТОРИЈСКО-ГЕОГРАФСКО РАЗМАТРАЊЕ) ПРОБЛЕМИ И ЗНАЊА ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ У БЕОГРАДУ НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД НАРОДНА КЊИГА БЕОГРАД ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ

Mehr

Др Зоран С. Мирковић *

Др Зоран С. Мирковић * Др Зоран С. Мирковић * Marie-Janine Calic, Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhunderts, Verlag C. H. Beck, München 2010, 415. У септембру 2010. године у издању познате куће Verlag C. H. Beck из Минхена,

Mehr

ПРОГОНИ И У Н И Ш Т А В А Њ Е ЈЕВРЕЈА И ЦИГАНА

ПРОГОНИ И У Н И Ш Т А В А Њ Е ЈЕВРЕЈА И ЦИГАНА ßrn ~ ГЛАВА II. / y ПРОГОНИ И У Н И Ш Т А В А Њ Е ЈЕВРЕЈА И ЦИГАНА Овај проблем било je нужно одвојено обрадити, јер га je током окупације и нацистичка Немачка посебно третирала. Ако бисмо у целини посматрали

Mehr

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ

О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ О ПРОТИ ВАСИ ЖИВКОВИЋУ И МИХАЈЛУ ПУПИНУ ДРАГОЉУБ ЦУЦИЋ Регионални центар за таленте Михајло Пупин, Панчево, СЦГ, cule@panet.co.yu САЖЕТАК Често постоји блиска веза између познатих људи једног доба у моменту

Mehr

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Јаков Игњатовић ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА Вечити младожења Copyright PortaLibris, 2017. Сва права задржана укључујући право на репродукцију у било ком облику у целости или делимично. I У вароши У. живео је господар Софроније Кирић,

Mehr

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР

21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ НОВЕМБАР УЖИЦЕ НОВЕМБАР 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 5 ГОДИНА XXI 11. НОВЕМБАР

Mehr

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић

МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић И Н Т Е Р В Ј У АНА РИСТОВИЋ МЕЛАНХОЛИЈА ОТПОРА Разgовор водила Соња Миловановић ваздух је препун сећања на мед који се могао догодити, а догодио се није, али мирише одасвуд... Чешке пчелице Песништво

Mehr

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ

Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Владимир Сергејевич Соловјов СМИСАО ЉУБАВИ Ппема цтампаном издањс: Владимир С. Соловјов: Светлост са истока (избор из дела) Логос, Ортодос Београд, Београд, 1995. (стр. 7-62) СМИСАО ЉУБАВИ Чланак први

Mehr

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП...

ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... ГОРАНА РАИЧЕВИЋ ЧАБРИНОВИЋ, ВЕРФЕЛ, ЦРЊАНСКИ, ПРИНЦИП... Приповетка о Чабриновићу аустријског песника јеврејског порекла Франца Верфела (1890 1945), уз наведену белешку преводиоца Густава Крклеца, објављена

Mehr

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч

www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч www.einherzfuerwien.at Здраво срце жене Срце за Беч Увод Садржај Поштована читатељко, да ли су срчана обољења уистину типична «мушка обољења»? Статистички подаци показују нешто супротно: У Бечу умире од

Mehr

Како да одем на небо?

Како да одем на небо? Како да одем на небо? Вернер Гит Како да одем на небо? Мно ги људи потискују пи тање ве ч но с ти. То се може опазити чак и код оних који раз мишљају о свом сопственом крају. Аме ри ч ка глум и ца Дру

Mehr

Ејду. који неста. Срећна 2018!

Ејду. који неста. Срећна 2018! ГОДИНА 2 - БРОЈ 13 и 14 - ДЕЦЕМБАР 2017 - БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК е: р о в о г вине анковић о н Л А За едник Ст вић Предсник Радиче Посла ник Димић Одбор слав Бори вић но Стева ивач ељ Утем чне нау ије лог

Mehr

БАШТИНA HERITAGE. Радосав Туцовић, историчар

БАШТИНA HERITAGE. Радосав Туцовић, историчар БАШТИНA HERITAGE UDC 94:355.425.4(497.11)»1942/1943»(093.2) 351.74(497.11)»1942/1943»(093.2) Радосав Туцовић, историчар radosav.tucovic@gmail.com Критичко издање научне грађе Агенти Специјалне полиције

Mehr

БОГДАН ТОДОРОВ BOGDAN TODOROV ЦЕРЕКОЛОГИЈА СА ОСНОВАМА ЦЕРЕКОТЕРАПИЈЕ KICHERLOGIE UND GRUNDZÜGE DER KICHERTHERAPIE

БОГДАН ТОДОРОВ BOGDAN TODOROV ЦЕРЕКОЛОГИЈА СА ОСНОВАМА ЦЕРЕКОТЕРАПИЈЕ KICHERLOGIE UND GRUNDZÜGE DER KICHERTHERAPIE БОГДАН ТОДОРОВ BOGDAN TODOROV ЦЕРЕКОЛОГИЈА СА ОСНОВАМА ЦЕРЕКОТЕРАПИЈЕ KICHERLOGIE UND GRUNDZÜGE DER KICHERTHERAPIE Издавач Удружење писаца Поета Библиотека електронска издања Главни и одговорни уредник

Mehr

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века

Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Милан Шкобић (1991) 2. разред Осма београдска гимназија Пионири рокенрола Рок концерти у Београду седамдесетих година XX века Београд, 2008. 1 Садржај Увод...3 Прелазак са игранки на концерте (1964 1970)...3

Mehr

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ

ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ БОШКО ТОМАШЕВИЋ ПЕСНИШТВО ФАКТИЧНОСТИ ИЛИ О ТОМЕ КАКО СЕ ОНА ОБЈАВЉУЈЕ У ПЕСНИШТВУ Свако ваљано песништво садржи битне елементе једне херменеутике фактичности. Изван тих оквира песништво готово да једва

Mehr

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму

ДОМЕТИ. часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј излази у пролеће, лето, јесен и зиму ДОМЕТИ часопис за културу, пролеће-лето 2010, год. 37, двоброј 140-141 излази у пролеће, лето, јесен и зиму издавач градска библиотека карло бијелицки у сомбору за издавача миљана зрнић главни и одговорни

Mehr

ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер академске студије

ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер академске студије Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за упис студената на мастер

Mehr

Михајло Пупин, одбрана доктората у Берлину код Хермана Хелмхолца

Михајло Пупин, одбрана доктората у Берлину код Хермана Хелмхолца Михајло Пупин, одбрана доктората у Берлину код Хермана Хелмхолца Након завршеног Колумбија колеџа, 1883. године, Михајло Пупин је провео осамнаест месеци, три семестра, у Кембриџу где је студирао "математику

Mehr

Паул Тилих (Paul Tillich, ), Карл Барт (Karl Barth, ) и

Паул Тилих (Paul Tillich, ), Карл Барт (Karl Barth, ) и Саборност 3 (2009) Α Ω 339 345 Звездан Живановић Културни центар, Центар за митолошке студије Србије, Рача Тилихова теологизација културе УДК 274-1 Тилих П.(049.3) 27-1:316.7(049.3) Paul Tillich, Teologija

Mehr

Створитељ? Вернер Гит

Створитељ? Вернер Гит Ко је Ко је о ј Створитељ? Вернер Гит Ко је Створитељ Свет који посматрамо Један поглед на сферу живих бића показује нам концепте који су у високом степену оријентисани ка циљу: кит главата уљарка, сисар,

Mehr

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ

Свеска. Кораци ка личном пробуђењу. Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Свеска 2 Кораци ка личном пробуђењу Остати у Исусу Исус Христос: Будите у Mени и Jа у вама. (Јован 15,4) ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Остати у Исусу Остати у Исусу Наслов оригинала: In Jesus bleiben Аутор: Хелмут Хаубајл

Mehr

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад CIP Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 008+82(05) ДОМЕТИ : часопис за културу / главни и одговорни уредник Радивој Стоканов. Год. 1, бр. 1 (1974). Сомбор : Градска библиотека

Mehr

СРБИ И PAJCKE PEKE. "МИРОСЛАВ" Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / И, фaх 10S, БеоградЗО

СРБИ И PAJCKE PEKE. МИРОСЛАВ Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / И, фaх 10S, БеоградЗО СРБИ И PAJCKE PEKE "МИРОСЛАВ" Гоцe Долчева 9, 110SO Земун Телефон / фaкс: 011 / 693-805 И, фaх 10S, 11080 БеоградЗО АКAДEМИК, Проф. др Петар Влаховнћ СРБИ И РAJCKЕ РЕКЕ БИБЛИЈСКЕ "ЧЕТИРИ PAJCKE РЕKЕ" БИБЛИЈСКЕ

Mehr

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци)

Дејан Медаковић. ЕФЕМЕРИС (одломци) Дејан Медаковић ЕФЕМЕРИС (одломци) Поново, дакле, улазим у свет своје маште, у којем сам се једино добро осећао, суочен искључиво са оним што ме је у животу чинило спокојним и способним да надјачам зло.

Mehr

Mirna Zakić. Ethnic Germans and National Socialism in Yugoslavia in World War II. Cambridge: Cambridge University Press, 2017, 298.

Mirna Zakić. Ethnic Germans and National Socialism in Yugoslavia in World War II. Cambridge: Cambridge University Press, 2017, 298. ТОКОВИ ИСТОРИЈЕ 3/2017. Mirna Zakić. Ethnic Germans and National Socialism in Yugoslavia in World War II. Cambridge: Cambridge University Press, 2017, 298. Књига која је пред нама, упркос свом наслову,

Mehr

ХУМБОЛТОВ КЛУБ СРБИЈЕ ГЛАСНИК MITTEILUNGEN HUMBOLDT- CLUB SERBIEN

ХУМБОЛТОВ КЛУБ СРБИЈЕ ГЛАСНИК MITTEILUNGEN HUMBOLDT- CLUB SERBIEN ХУМБОЛТОВ КЛУБ СРБИЈЕ 16 ГЛАСНИК MITTEILUNGEN 16 HUMBOLDT- CLUB SERBIEN С а д р ж а ј Vesti iz Kluba Лука Ч. Поповић Извештај о раду Хумболтовог клуба Србије од марта 2014. до марта 2015. године 3 Melita

Mehr

? kopfläuse was tun? serbische Fassung. Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung

? kopfläuse was tun? serbische Fassung. Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung ......? kopfläuse was tun? serbische Fassung Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung »Једна реч на почетку,. -,.,.» 2 Вашке на глави свачија ствар! Скоро свако некада у животу добије вашке главе

Mehr

ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА

ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА РАД НАСТАВНИКА И САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ У ДРУГОЈ ВИСОКОШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ОДНОСНО КОД ДРУГОГ ПОСЛОДАВЦА

Mehr

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД

ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: ОГЛЕДИ: СВЕДОЧАНСТВА: КРИТИКА: МАЈ 2011 НОВИ САД ПОЕЗИЈА И ПРОЗА: Новица Тадић, Миодраg Маtицки, Милан Ђорђевић, Бранко Брђанин Бајовић, Бахиt Кенжејев, Милосав Ђалић, Милан Радуловић Радуле, Момчило Анtић ОГЛЕДИ: Ненад Николић СВЕДОЧАНСТВА: Новица Тадић,

Mehr

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ. - дипломски рад - Нови Сад, 2006.

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ. - дипломски рад - Нови Сад, 2006. УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ Атанасије Стојковић - живот и дело - - дипломски рад - Ментор: Др Дарко Капор Кандидат: Сандра Бекавац Нови Сад, 2006. Својим

Mehr

ПРЕТПОСТАВКЕ ЗА ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈУ КАЗНЕ

ПРЕТПОСТАВКЕ ЗА ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈУ КАЗНЕ Мр Сретко Јанковић судија Апелационог суда у Београду ПРЕТПОСТАВКЕ ЗА ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈУ КАЗНЕ Увод Наслов овог реферата могао би бити и другачији, као нпр. Могућности за избор врсте и висине кривичне санкције,

Mehr

АЛЕКСАНДАР МЛАДЕНОВИЋ (Београд) ДВЕСТОТА ГОДИШЊИЦА КЊИЖИЦЕ САЛО ДЕБЕЛОГА ЈЕРА ЛИБО АЗБУКОПРОТРЕС САВЕ МРКАЉА ( )

АЛЕКСАНДАР МЛАДЕНОВИЋ (Београд) ДВЕСТОТА ГОДИШЊИЦА КЊИЖИЦЕ САЛО ДЕБЕЛОГА ЈЕРА ЛИБО АЗБУКОПРОТРЕС САВЕ МРКАЉА ( ) АЛЕКСАНДАР МЛАДЕНОВИЋ (Београд) ДВЕСТОТА ГОДИШЊИЦА КЊИЖИЦЕ САЛО ДЕБЕЛОГА ЈЕРА ЛИБО АЗБУКОПРОТРЕС САВЕ МРКАЉА (1810 2010) Књижица SALO DEBELOGA ERA LIBO [или] AZBUKOPROTRES Саве Мркаља (Сјеничак на Кордуну,

Mehr

Др Раденка Цветић * Владимир В. Водинелић, Државина: Појам, природа, заштита и разлог заштите, Београд 2015, 161.

Др Раденка Цветић * Владимир В. Водинелић, Државина: Појам, природа, заштита и разлог заштите, Београд 2015, 161. Др Раденка Цветић * Владимир В. Водинелић, Државина: Појам, природа, заштита и разлог заштите, Београд 2015, 161. Књига проф. Водинелића Државина: Појам, природа, заштита и разлог заштите, обухвата расправе

Mehr

Возња са бусом и возом

Возња са бусом и возом Serbisch Возња са бусом и возом Келн област Тарифа зона Може се са VRSом ици зове Измеду Куртен ИУ Бергиш Гладбах, Келн и Леверкузен (види се на мапу) Сваки град и свака општина има тарифа зону са једним

Mehr

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП

ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП -------- Светозар.:'vlарковић ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА I-ХVП САВЕТ ЗА ИЗДАВАЊЕ ЦЕЛОКУПНИХ ДЕЉд,. СВЕТОЗАРА 1V1АРКОВИЋА Председник ДУШАН ЧКРЕБИЋ Чланови Вукоје Булатовић, др ТИХО_\ШР Влашкалић, Радисав Јаваноњић,

Mehr

ТМ Г. XXVIII Бр. 1 Стр Ниш јануар - март 2004.

ТМ Г. XXVIII Бр. 1 Стр Ниш јануар - март 2004. ТМ Г. XXVIII Бр. 1 Стр. 81-106 Ниш јануар - март 2004. UDK 001(091)+001.38 Оригинални научни рад Примљено: 25.10.2003. Драган Јаковљевић Филозофски факултет Никшић КУМУЛАТИВИЗАМ И МОНИЗАМ МОДЕЛА У ТУМАЧЕЊУ

Mehr

Кључне речи: Роми, култура међупростора, ромологија, етнологија, социологија

Кључне речи: Роми, култура међупростора, ромологија, етнологија, социологија ТМ Г. XXXIII Бр. 2 Стр. 557-581 Ниш април - јун 2009. UDK 316.722(=214.58)+39(=214.48) Превод Примљено: 10.2.2009. Бернхард Штрек Институт за етнологију Универзитет у Лајпцигу Лајпциг (Немачка) КУЛТУРА

Mehr

ЕКСПОЗИЦИЈА ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА. Штефан Крамер

ЕКСПОЗИЦИЈА ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА. Штефан Крамер ЕКСПОЗИЦИЈА Штефан Крамер ФИГУРАЦИЈЕ МОЋИ. РЕТОРИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ДРАМАМА ТОМАСА БЕРНХАРДА Моћ мо ћи из гле да да су штин ски по чи ва на окол но сти да се не зна тач но о че му се за пра во ра ди. 1 Тим

Mehr

Гимназијалац 97 Јун 2016.

Гимназијалац 97 Јун 2016. Поштовани млади људи, Умешајте се у свој живот, јер то нико не може тако добро као ви сами, са ставом, знањем, индивидуалношћу која искључује егоизам. Тада ћете умети да бринете и о општем, тако ћете пробудити

Mehr

ПРИПОВЕДАЊЕ У РОМАНУ И ФИЛМУ ЛИМЕНИ ДОБОШ

ПРИПОВЕДАЊЕ У РОМАНУ И ФИЛМУ ЛИМЕНИ ДОБОШ Библид 0350-6428, 45 (2013) 150, с. 483 497 Научни чланак Николина Н. ЗОБЕНИЦА (Нови Сад, Филозофски факултет) nikolinazobenica@gmail.com ПРИПОВЕДАЊЕ У РОМАНУ И ФИЛМУ ЛИМЕНИ ДОБОШ УДК 82.09 ; 791.091:821.112.2-31

Mehr

IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA

IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA IZ ISTORIJE KRIVIČNIH NAUKA КРИВИЧНИ МОМЕНАТ КОД УВРЕДЕ * У правно заштићене интересе појединих лица и то баш у тако звана нетелесна правна добра спада и част или захтев лица на признање њене вредности

Mehr

TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ

TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ TEMA VI ИСТИНА СЕ УГЛАВНОМ ВИДИ, А РЕТКО КАД ЧУЈЕ Драган Раденовић, Стефан Немања 50 цм, бронза 119 120 БОГ СЛОБОДНОГ ЧОВЕКА Друга награда 6. БЕОПС-а Да ли је заиста достојно рећи да се истина лако види?

Mehr

правце. Морамо да померамо границе у позоришту

правце. Морамо да померамо границе у позоришту 21. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ, УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УЖИЦЕ 7-14. НОВЕМБАР 2016. www.uzickopozoriste.rs www.jpf.uzickopozoriste.rs БРОЈ 6 ГОДИНА XXI 12. НОВЕМБАР

Mehr

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот)

Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) Данило Киш ЕНЦИКЛОПЕДИЈА МРТВИХ (Читав Живот) За М. Прошле године, као што знате, боравила сам у Шведској на позив Института за позоришна истраживања. Извесна госпођа Јохансон, Кристина Јохансон, била

Mehr

ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПРОФ. ЛАЗО М. КОСТИЋ ДОДАТАК КЊИЗИ ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПРЕМА ИЗЈАВАМА ЊИХОВИХ САВЕЗНИКА Не требује царство нељудима, Нако да се пред свијетом руже Његош, Горски Вијенац стихови 1151

Mehr

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ

ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ Андрићград, јул 2015. Број 19 ФРАНЦУСКО ВИЂЕЊЕ СРБИЈЕ 1914-1915. У овом и наредним бројевима Историјских свезака објављујемо најзанимљивије одломке из књиге Луја Леополда Томсона Повлачење Србије октобар

Mehr

ДВЕ ВЕЛИКЕ РАСПРАВЕ СРПСКИХ ЛЕКАРА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

ДВЕ ВЕЛИКЕ РАСПРАВЕ СРПСКИХ ЛЕКАРА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА ДВЕ ВЕЛИКЕ РАСПРАВЕ СРПСКИХ ЛЕКАРА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА Вукашин Антић Хируршко одељење, Врањска болница Сажетак Књига професора хистологије Медицинског факултета Александра Ђ. Костића Полни живот човека,

Mehr

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1

ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА НЕДОЗВОЉЕНОСТИ ИМИСИЈА КАО ПРЕТПОСТАВКЕ НЕГАТОРНОГ ЗАХТЕВА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2013 Оригинални научни рад 347.94:504.5 doi:10.5937/zrpfns47-5280 Марко Кнежевић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни Факултет у Новом Саду ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА

Mehr

МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић

МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић МАЈСТОР ИЗ НЕМАЧКЕ Брана Димитријевић Пред своју смрт др Емерих Линденмајер је на једном листу хартије написао само неколико речи о себи. Родио сам се 1806 у Ораовици у Банату, дорастао у Чакову, учио

Mehr

Светитељ Инокентије Херсонески. Последњи дани земаљског живота Исуса Христа. Артос медиа, 2007.г. Святитель Иннокентий Херсонский

Светитељ Инокентије Херсонески. Последњи дани земаљског живота Исуса Христа. Артос медиа, 2007.г. Святитель Иннокентий Херсонский Светитељ Инокентије Херсонески Последњи дани земаљског живота Исуса Христа Артос медиа, 2007.г. Святитель Иннокентий Херсонский Последние дни земной жизни Иисуса Христа Преглед земаљског живота Исуса Христа,

Mehr

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А

Р И Ј Е Ч У Р Е Д Н И К А ЗА ИЗДАВАЧА: Славица Ивошевић-Њежић, директор КООРДИНАТОР: Иван Јевђовић, проф. УРЕДНИК: Селена Мочевић ГРАФИЧКИ УРЕДНИК: Јовица Кесић РЕДАКЦИЈА: Дајана Малетић, Невен Домазет, Нина Сладојевић, Јелена

Mehr

СИСТЕМСКО УТЕМЕЉЕЊЕ НАСТАВЕ У ИНОВАТИВНОЈ ШКОЛИ

СИСТЕМСКО УТЕМЕЉЕЊЕ НАСТАВЕ У ИНОВАТИВНОЈ ШКОЛИ Проф.др Нада вилотијевиć 1 Учитељски факултет у Београду Академик Младен Вилотијевић Српска академија образовања, Београд Оригинални научни рад Српска академија образовања Годишњак за 2012. годину УДК:

Mehr

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе

ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА. Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ. a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе ПЛАТОН ОДБРАНА СОКРАТОВА Први део БЕСЕДА ПРЕ ГЛАСАЊА ДА ЛИ ЈЕ СОКРАТ КРИВ ИЛИ ПРАВ a) Разлика између кићене, али лажне, и просте, али искрене беседе Какав су утисак, грађани атински (1), учинили на вас

Mehr

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART

ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART BIBLIOTEKA VOJVODJANSKOG MUZEJA V.S. 209/I, 1929 ГОДИШЊАК МУ3ЕЈА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ANNUAIRE DU MUSEE DE LA SERBIE DU SUD КЊИГА 1 ТОМЕ СКОПЉЕ 1939 SKOPLJE ПОСЕБНИ ОТИСАК TIRAGE A PART Ђурђе Бошковић Đurđe Bošković

Mehr

РАЗВИЈАЊЕ ВИШЕФУНКЦИОНАЛНИХ ВИШЕНАЧИНСКИХ УСЛУЖНИХ ЦЕНТАРА ЗА ГРАЂАНЕ

РАЗВИЈАЊЕ ВИШЕФУНКЦИОНАЛНИХ ВИШЕНАЧИНСКИХ УСЛУЖНИХ ЦЕНТАРА ЗА ГРАЂАНЕ www.msp-ipa2007.org Програм подршке општинама IPA 2007 Добра управа, планирање и пружање услуга Др Аксел Г. Кец Програм подршке општинама IPA 2007 Добра управа, планирање и пружање услуга Програм подршке

Mehr

АРХЕОЛОГИЈА МОДЕ КАО АРХЕОЛОГИЈА ИДЕНТИТЕТА - НЕКОЛИКО ПРИМЕРА*

АРХЕОЛОГИЈА МОДЕ КАО АРХЕОЛОГИЈА ИДЕНТИТЕТА - НЕКОЛИКО ПРИМЕРА* Ni{ i Vizantija II 185 Михаило Милинковић АРХЕОЛОГИЈА МОДЕ КАО АРХЕОЛОГИЈА ИДЕНТИТЕТА - НЕКОЛИКО ПРИМЕРА* Археологија се традиционално сматра науком која реконструише и проучава прошлост, на основу предмета

Mehr

СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА)

СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА) Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 59 (281-286) Претходно саопштење УДК 529.78(495) СУНЧАНИ ЧАСОВНИК УТВРЂЕЊА ХРУСИЈА (СРПСКИ МАНАСТИР ХИЛАНДАР, СВЕТА ГОРА) Милутин Тадић* 1 *Универзитет

Mehr

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ мр Јелена Матић др Бисерка Несторовић др Гордана Ђукановић дипл. инж. Тања Палија дипл. инж. арх. Александра Бурда ПРОСТОР И ОБЛИК ПРИРУЧНИК ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ

Mehr

Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985.

Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985. Горан Бојић Значење елемената бајке и предања у научнофантастичном роману (друго поглавље из магистарског рада одбрањеног 1985. године) (објављено касније и као чланак у магазину Савременик бр. 9-10, септембар

Mehr

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП

ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП ЧЛАНЦИ УДК 303.1 ; 168 Др Михаел Бок ОБЈАШЊЕЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА: НОМОТЕТИЧКИ И ИДЕОГРАФСКИ ПРИСТУП Веберово учење и његови кључни радови за теорију науке. Номотетичка наспрам идеографске

Mehr

Владика Григорије Дурић. Преко прага

Владика Григорије Дурић. Преко прага Владика Григорије Дурић Преко прага Naslov originala name delo Copyright 2017, Григорије Дурић Copyright овог издања 2017, ЛАГУНА Kupovinom knjige sa FSC oznakom pomažete razvoj projekta odgovornog korišćenja

Mehr

Језик као немогућност комуникације у делу Ингеборг Бахман

Језик као немогућност комуникације у делу Ингеборг Бахман Сунчица Шидо 1 оригинални научни рад УДК 141.72:81 27:929 I. Bahman Језик као немогућност комуникације у делу Ингеборг Бахман Апстракт: Дело Ингеборг Бахман, као и многобројне критике које га сагледавају

Mehr

ПРЕСУДА ЗБОГ ИЗОСТАНКА ПО НОВОМ ЗПП-У

ПРЕСУДА ЗБОГ ИЗОСТАНКА ПО НОВОМ ЗПП-У Мр Никола Бодирога, асистент Правног факултета Универзитета у Београду ПРЕСУДА ЗБОГ ИЗОСТАНКА ПО НОВОМ ЗПП-У Решењем Вишег трговинског суда у Београду од 30. септембра 2005. године укинута је, у жалбеном

Mehr

Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда

Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда ЕКСПОЗИЦИЈА Ванделин Шмит-Денглер БЕРНХАРДОВА ГРДЊА Заобилазни путеви и странпутице рецепције Томаса Бернхарда Пра вил но шћу, за ко ју се чи ни да по се би има не што од при род ног за ко на, То мас Бер

Mehr

СРПСКИ ДИЈАЛЕКТОЛОШКИ ЗБОРНИК, Књ. ХХ

СРПСКИ ДИЈАЛЕКТОЛОШКИ ЗБОРНИК, Књ. ХХ СРПСКИ ДИЈАЛЕКТОЛОШКИ ЗБОРНИК, Књ. ХХ INSTITUT DE LA LANGUE SERВОСКОАТЕ RECUEIL DE DIALЕСТОLОGIE SERВЕ No XX R é d a c te u r МІНАILO SТЕИАNОИГС Меmbre de l Académie Directeur de l'institut de la langue

Mehr

ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ (пречишћен текст)

ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ (пречишћен текст) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА (пречишћен текст) Донет на седници Сената Универзитета у Новом Саду

Mehr

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА

ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА ВЛАДИМИР ГВОЗДЕН ФИКЦИЈА И ЕСХАТОЛОГИЈА: ПОЛИТИКА СТРАХА У РОМАНУ ОВО ЛИЧИ НА КРАЈ ЏУЛИЈАНА БАРНСА Поседујемо нашу самоћу / И наше жаљење са којим градимо есхатологију. Ово су завршни стихови песме Историчари

Mehr

Литература која свира блуз

Литература која свира блуз Број 59 ПИНЧОНОВ РОМАН В. ПИШЕ: СТЕФАН СИНАНОВИЋ П опут једног другог великог пророка људског духа, Орсона Велса, који је своје највеће дјело (филм Грађанин Кејн ) креирао са само двадесет шест година

Mehr

СРБИЈА И ИСТОЧНИ ФРОНТ ПОНОВО В

СРБИЈА И ИСТОЧНИ ФРОНТ ПОНОВО В ISSN - 1452-1172 Цена 100 динара ГОДИНА XXI Београд, септембар 2014. БРОЈ 109 СРБИЈА И ИСТОЧНИ ФРОНТ ПОНОВО В ећ увелико захуктани сукоби у Украјини поред видљиве унутрашње манифестације имају одраза и

Mehr

ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА

ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА МАТЕМАТИЧКИ инсtитvт КЛАСИЧНИ НАУЧНИ СПИСИ НОВА СЕРИЈА Књига З (18) Антон Билимовић ДЕСЕТ АПОЛОНИЈЕВИХ ЗАДАТАКА О додиру КРУГОВА БЕОГРАД 1977 КЛАСИЧНИ НАУЧНИ СПИСИ НОВА СЕРИЈА Књига 3 (18) Издаје: Математички

Mehr

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ И МОДЕЛИ РЕГИОНАЛИЗМА НА ПОЈЕДИНИМ ПРИМЕРИМА 1

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ И МОДЕЛИ РЕГИОНАЛИЗМА НА ПОЈЕДИНИМ ПРИМЕРИМА 1 Оригинални научни рад 342.5(497.11) doi:10.5937/zrpfns49-9496 Др Светозар М. Чиплић, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду S.Ciplic@pf.uns.ac.rs ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ И МОДЕЛИ

Mehr

МАШИНЕ АЛАТКЕ. РУКОПИСИ.

МАШИНЕ АЛАТКЕ. РУКОПИСИ. HA1.1 Програмске целине за лакше дефинисање програма предмета ПРО210А007-0043.0000 Машине алатке: MA1 Сага о машинама алаткама и технолошким системима; МА2 Главно кретањ машина алатки;...; МА6 Управљање

Mehr

Садржај. Ријеч уредника

Садржај. Ријеч уредника Ријеч уредника Септембра 2005. године, мени је припала велика част да уређујем школски лист Орфеј. Убрзо се одржао састанак нове редакције и прионули смо на рад. Велика одговорност је пала на наша нејака

Mehr

Економска школа 9. мај

Економска школа 9. мај Број: 2 Децембар 2012 Сајт школе: www.es.edu.rs Економска школа 9. мај - Награђена фотографија - Феликсов лет - Поетска страна - Једанаест порука Бил Гејтса - Конобари на градској слави - Реферати из којих

Mehr

ТМ Г. XXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун 2002.

ТМ Г. XXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун 2002. ТМ Г. XXVI Бр. 2 Стр. 235-244 Ниш април - јун 2002. UDK 504.06+581.526 Оригинални научни рад Примљено: 18.04.2002. Јелена Ђорђевић Факултет заштите на раду Ниш НОВА ЕКОЛОШКА ЕТИКА И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Mehr

Мале кантице за преношење млека код произвођача од 8, 10, 12 и 15 лит., алум. Емајлиране 2, 5 и 8 лит. Млекомери од 10 и 15 лит.

Мале кантице за преношење млека код произвођача од 8, 10, 12 и 15 лит., алум. Емајлиране 2, 5 и 8 лит. Млекомери од 10 и 15 лит. Нема сумње,.,да у овој цијелој акцији мл>екара није била усамљена. У~ својим напорима и иницијативи управни органи мљекаре наилазе на потпуно разумијевање и на п.отпору свих органа Народне власти, привреде,,

Mehr

ТЕЛЕОЛОШКА РЕДУКЦИЈА КАО ХЕРМЕНУТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ ПРИЛОГ СОЦИОЛОШКОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА ПРАВА

ТЕЛЕОЛОШКА РЕДУКЦИЈА КАО ХЕРМЕНУТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ ПРИЛОГ СОЦИОЛОШКОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА ПРАВА ЧЛАНЦИ УДК 340.115:124 CERIF: S115; S143; S210 Др Саша Б. Бован * ТЕЛЕОЛОШКА РЕДУКЦИЈА КАО ХЕРМЕНУТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ ПРИЛОГ СОЦИОЛОШКОЈ ТЕОРИЈИ ТУМАЧЕЊА ПРАВА У раду се говори о телеолошкој редукцији као

Mehr

Милош. Н. Прица, Експропријација као правни институт, докторска дисертација, Ниш, 2016, 361 страна, Универзитет у Нишу, Правни факултет

Милош. Н. Прица, Експропријација као правни институт, докторска дисертација, Ниш, 2016, 361 страна, Универзитет у Нишу, Правни факултет приказ Др Милан Петровић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Нишу (у пензији) Рад примљен: 01.10.2017. Рад прихваћен: 30.11.2017. Милош. Н. Прица, Експропријација као правни институт, докторска

Mehr

АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА

АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА Андрићград, 07. фебруар 2014. Број 2 АДВОКАТ РУДОЛФ ЦИСТЛЕР УТВРДИО ОЗБИЉНЕ МАЊКАВОСТИ И УПИТНОСТ НАЧЕЛА ЛЕГИТИМИТЕТА СУДСКЕ ПРЕСУДЕ МЛАДОБОСАНАЦА АКТ О АНЕКСИЈИ БиХ НИЈЕ ДОБИО ПУНИ ЛЕГИТИМИТЕТ ЈЕР НИЈЕ

Mehr

ДВА ОГЛЕДА О ЕМОЦИОНАЛНОМ ДИСКУРСУ

ДВА ОГЛЕДА О ЕМОЦИОНАЛНОМ ДИСКУРСУ Е С Е Ј И СЛОБОДАН ГРУБАЧИЋ ДВА ОГЛЕДА О ЕМОЦИОНАЛНОМ ДИСКУРСУ 280 Аpсtракtни pољубац tрубадура Има у ритерској култури једна посебна врста емоционалног дискурса која се доводи у везу с дворском узвишеношћу

Mehr