Trnava. Krajské mesto Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny. v nadmorskej výške 146 m. Prvá písomná zmienka o Trnave

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Trnava. Krajské mesto Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny. v nadmorskej výške 146 m. Prvá písomná zmienka o Trnave"

Transkript

1 Región Trnava

2 malá krajina

3 Trnavský kraj je situovaný na západe Slovenska, hrani í s Rakúskom, eskou republikou a Ma arskom. Po tom obyvate ov je síce Trnavský kraj najmenším zo všetkých krajov Slovenska, no patrí medzi najproduktívnejšie regióny v oblasti priemyslu kúpe och a zárove slúžia na rekrea né ú ely. Kúpe níctvo je v Trnavskom kraji rozvinuté na vysokej úrovni, význa né postavenie majú kúpe né mestá Smrdáky a svetoznáme Pieš any. Ne aleko Pieš an v Ducovom na v šku Kostolec i po nohospodárstva. Úrodné nížiny v Podunajskej oblasti strieda pohorie Malých Karpát, ktoré na severe ustupuje Záhorskej nížine. Trnava je krajom s bohatou históriou, duchovným i kultúrnym životom a množstvom chránených prírodných oblastí, je bohatá na prírodné krásy, turisticky atraktívne lokality i architektonické skvosty. Trnavský kraj tvoria tri regióny na severozápade Záhorie, v centrálnej asti Trnavský región a na juhu oblas Žitného ostrova, ktorý je najvä šou zásobár ou kvalitnej pitnej vody v strednej Európe. Všetky tri majú svojrázne osídlenie, vlastnú udovú architektúru a miestne zvyky. Mimoriadny význam majú geotermálne a lie ivé pramene, ktoré sa využívajú v prírodných lie ebných sa nachádzajú základy jednej z najstarších kres anských stavieb na území Slovenska románskej rotundy z 10. storo ia. Významnou archeologickou pamiatkou je nález Moravianskej Venuše, ktorej vek sa odhaduje približne na rokov. Prírodné zaujímavosti sú lokalizované predovšetkým v malebnom prostredí Malých Karpát (jasky a Driny, Smolenický kras). V Trnavskom kraji zárove stojí množstvo hradov a zámkov, ktoré sú zaujímavým cie om peších i cyklistických výletov.

4 Pešia zóna Trnava Sv. Trojica Západoslovenské múzeum Krajské mesto Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny v nadmorskej výške 146 m. Prvá písomná zmienka o Trnave pochádza z roku Je to listina ostrihomského arcibiskupa Jána o donácii príjmov miestneho kostola ostrihomskej kapitule. Trnava bola prvým mestom na území dnešného Slovenska, ktoré dostalo výsady slobodného krá ovského mesta. Udelil jej ich v roku 1238 uhorský krá Belo IV.

5 Kostol Sv. Mikuláša Pôvodné po nohospodárske centrum sa za alo postupne meni na centrum výroby, obchodu a remesiel. Originál výsad si uchováva Trnava dodnes ako národnú kultúrnu pamiatku. Mimoriadne rozsiahle opevnenie na ploche 60 hektárov si mesto vybudovalo v 13. storo í. Tvorili ho tehlové veže pospájané Kostol Sv. Mikuláša Mortuárium Kostol Sv. Mikuláša drevozemnými valmi, ktoré boli neskôr nahradené murovanou hradbou. Význam Trnavy vzrástol najmä v 16. storo í, ke sa Bratislava stala administratívnym centrom krajiny a Trnava prevzala úlohu kultúrneho a náboženského centra krajiny. Založením Trnavskej univerzity v roku 1635 s fi lozofi ckou, teologickou, právnickou a lekárskou fakultou sa Trnava stala univerzitným mestom známym v celej Európe. V roku 1777 však na príkaz cisárovnej pres ahovali Trnavskú univerzitu do Budína. Bola to nesmierna strata, ktorá postihla Trnavu a Slovensko. Univerzitu nasledovala bohatá a vzácna knižnica, archív, zbierky, tla iare a neskôr aj kapitula a arcibiskup.

6 Kostol Sv. Mikuláša

7 Katedrála Sv. Jána Krstite a Bohatá história mesta zanechala výrazné stopy množstvo architektonických pamiatok. Prechádzka historickým centrom, ktoré tvoria mestskú pamiatkovú rezerváciu, poskytuje možnos zoznámi sa s pozoruhodným architektonickým súborom, ktorý sa tu formoval nieko ko storo í. Takmer pravidelný pôdorys centra mesta je vymedzený mestským opevnením. Dominantou námestia i celého mesta je renesan ná mestská veža, radnica, barokový komplex budov Trnavskej univerzity a najmä známe trnavské kostoly, v aka ktorým dostala Trnava prívlastok Malý je pôvodne románsky Kostol sv. Mikuláša. Na jeho základoch vyrástol gotický honosný chrám bazilikálneho typu, ku ktorému v 18. storo í na podnet arcibiskupa Imricha Esterháziho pristavili barokovú kaplnku Panny Márie Trnavskej. V aka jej obrazu je Trnava známym pútnickým miestom. Z 19. storo ia pochádzajú obe trnavské synagógy ako typické príklady židovskej architektúry, kombinujúcej historizujúci výraz s orientálnymi prvkami. Vä šina meštianskej architektúry má podnes zachovaný klasicistický a historizujúci výraz. Rím. Medzi najhodnotnejšie sakrálne pamiatky patrí prvý ranobarokový kostol na Slovensku Katedrála Sv. Jána Krstite a. Skvostom jeho interiéru je kolosálny drevený hlavný oltár z roku V roku 2003 katedrálu pri svojej návšteve Slovenska navštívil Sv. Otec Ján Pavol II. Najstarším kostolom v Trnave

8 Mestská veža Katedrála Sv. Jána Krstite a Trnavská Panna Mária Katedrála Sv. Jána Krstite a Kostol Sv. Mikuláša Galéria J. Koniarka Mesto Trnava disponuje bohatou sie ou kultúrnych zariadení: Divadlo J. Palárika, Západoslovenské múzeum, Knižnica Juraja Fándlyho, Galéria Jána Koniarka, Dom kultúry Tirnavia, Synagóga, Centrum sú asného umenia, Regionálne kultúrne stredisko, Dom hudby. Významné kultúrne podujatia po as celého roka: Trnavská hudobná jar, Lumen medzinárodný festival gospelovej hudby, Dobrofest medzinárodný festival venovaný vynálezcovi rezofonickej gitary dobro, Medzinárodná spevácka sú až M. Sch. Trnavského, Trnavské kultúrne leto, Trnavská brána, Trnavské organové dni, Trienále plagátu Trnava, Trnavské zborové dni, Trnavská hudobná jese.

9

10 Hrad ervený Kame ervený Kame Hrad ervený Kame Hrad ervený Kame píše svoju históriu už od roku 1240 a je jedným z unikátov stredoeurópskeho stavite stva. Pôvodne krá ovský hrad fungoval ako sú as pohrani ného opevnenia západných hraníc Uhorska. Koncom 16. storo ia prešiel do majetku rodiny Pálfi ovcov, ktorí premenili strohú pevnos na renesan no-barokové sídlo s nádhernou vnútornou výzdobou. V priestoroch hradu si návštevníci môžu prezrie múzeum dokumentujúce život š achty a spôsob ich bývania od 16. až do za iatku 20. storo ia. Zbierka vývoja vojenskej techniky v múzeu sa svojou kvalitou a rozsahom radí medzi najzachovalejšie a zárove najcennejšie historické pamätihodnosti na Slovensku. Hradná vinotéka, umiestnená pred hradným mostom, ponúka možnos ochutna vína z malokarpatského vinohradníckeho regiónu.

11 Hrad ervený Kame

12 Smolenický zámok Smolenice Pôvodný hrad bol neskôr prestavaný na romantický zámok. Smolenický zámok patril k ozdobám malokarpatskej panorámy a jeho vznik sa viaže ku vzniku tzv. eskej cesty v 14. storo í. Vystriedal viacero majite ov, ale už v roku 1777, kedy ho jeho zad žený majite bol nútený prepusti do vlastníctva Pálfi ovcom, za al zámok pustnú. Po dlhoro ných majetkových sporoch

13 Smolenický zámok nový majite Móric Pálfi a po om jeho syn Jozef vstavali do upraveného opevnenia romantický zámok pod a projektov budapeštianskeho architekta Jozefa Huberta. Dnes slúži ako kongresové centrum Slovenskej akadémie vied, v letných mesiacoch je prístupný aj pre návštevníkov.

14 Najvýznamnejšie slovenské kúpele zamerané na lie bu reumatických ochorení a pohybového aparátu, Pieš any, sa v aka kvalite a rozsahu poskytovaných služieb radia medzi popredné kúpele Európy a sú vyh adávané po etnou medzinárodnou klientelou. Hlavným cie om lie ebných postupov v kúpe och Pieš any je predovšetkým obnova komplexných funkcií pohybového aparátu. Pramení tu desa prame ov s unikátnou sírnou termálnou vodou a aží sa tu lie ivé sírne bahno, ktoré patrí medzi najkvalitnejšie na svete. V kombinácii s vodolie bou, individuálnou a skupinovou rehabilitáciou, masážami, Pieš any uhli itou terapiou, svetlolie bou, elektrolie bou, teplolie bou a alšími špecializovanými výkonmi a relaxa nými procedúrami sú dokonalým predpokladom na úspešné lie enie udí trpiacich chorobami pohybového aparátu, teda kostí, k bov, svalov a spojivových tkanív, ale aj centrálnych a periférnych nervov, bez ktorých nie je možné riadenie pohybových funkcií. Špeciálna starostlivos je v pieš anských kúpe och venovaná de om, ktoré sa tu úspešne lie ia na ochorenia typu detskej mozgovej obrny a príbuzných stavov. V roku 2004 sa po 90 rokoch kúpele vrátili k tradícii golfu v Pieš anoch. Už v roku 1914 tu totiž bolo otvorené prvé golfové ihrisko na Slovensku a v 30. rokoch sa tu konali medzinárodné turnaje. 9-jamkové ihrisko má všetko o k štandardnému golfovému areálu patrí. Club house, kaviare, golf shop, golfovú akadémiu a driving range. Pri hre 2x9 jamiek má ihrisko PAR 66 a celkovú d žku 4110 m. V golfovom areáli nájdete aj cvi nú lúku, putting a kroketové ihrisko. V zimnej sezóne môžu golfi sti, ale aj športoví

15 Pieš any Kúpe ný most nadšenci a za iato níci využi služby Golf indoor centra v priestoroch golfového areálu. Komplex je navyše spojený s balneoterapiou, kde si môžete oddýchnu a zregenerova svoje sily. Kombinácia golfu v prekrásnom prostredí Kúpe ného ostrova a kúpe ného pobytu je ideálnou ponukou pre udí, ktorí h adajú oddych a relaxáciu spojenú so športovým zážitkom. Rieka Váh a jazero S ava sú ideálne pre vodné športy, Za svoje pomenovanie v a í vysokému po tu slne ných dní v roku. Na nádrži nájdete vodno-lyžiarsky vlek, lodenicu, v blízkosti kemping. Sú as ou nádrže je umelo vytvorený vtá í ostrov, ktorý je chránenou prírodnou rezerváciou zapísanou v zozname UNESCO. Vyskytujú sa a hniezdia tu vzácne druhy vtákov. Rovinatá oblas okolia Pieš an je ideálna aj pre cykloturistiku. kanoistiku, jachting i lnkovanie. Vodná nádrž S ava s plochou 4,3 km 2 sa nachádza medzi mestom Pieš any a obcou Drahovce.

16 Kúpele Smrdáky,Smrdáky Kúpele Smrdáky Malé, tiché, prírodné lie ebné kúpele Smrdáky ležiace v Záhorskej nížine, dostali svoje pomenovanie pod a zápachu prame ov, ktoré majú najvyšší obsah sírovodíka v rámci európskych lie ivých vôd. Poves hovorí, že v nepríjemne páchnucej vode si svoje bo avé nohy vylie il pastier a po okolí šíril dobrú zves o lie ivých ú inkoch vody, vyvierajúcej v mo aristej oblasti. Chýr o zázra ných ú inkoch sa rýchlo rozšíril. Vlastné kúpele založil v rokoch 1832 a 1833 barón Jozef Vietoris, ktorý postavil prvú kúpe nú budovu a kaštie pre zámožných kúpe ných hostí. Pôvodný kaštie po rozsiahlej rekonštrukcii a modernizácii dodnes slúži ako lie ebný dom. Kúpele tvorí architektonicky zaujímavý súbor empírových budov. Napriek tomu, že ho viackrát modernizovali a upravovali, zachoval si pôvodný vzh ad. Špecializáciou kúpe ov je predovšetkým lie ba kožných ochorení v kombinácii s chorobami pohybového aparátu s využitím jedine ného prírodného bohatstva - sírovodíkovej minerálnej vody a sírneho bahna.

17 Ba ov kanál je turistická vodná cesta vhodná na trávenie dovolenky, víkendu alebo vo ného asu. Prístavy na Ba ovom kanáli ponúkajú možnos zapoži a si lo alebo motorový ln, je tu tiež možnos plavby lo ou riadenou kapitánom. K dispozícii je tiež hausboat (plávajúci dom), ktorý ponúka návštevníkom hodinovú plavbu s kapitánom z prístavu v Skalici do prístavu v Sudom iciach ( esko) k technickej pamiatke Výklopník. V prístavoch sa po as celej sezóny uskuto ujú rôzne zábavné ve ery, country a grilovanie, teda všetko, o patrí k letu. Táto vodná cesta vznikla v prvej polovici 20. storo ia ako projekt na zavlažovanie územia, s jeho plavebným využitím pôvodne nebolo rátané. Neskôr sa využíval aj na prepravu uhlia. Ofi ciálne meno Ba ov kanál dostala táto unikátna vodná cesta 1. mája 2002 za ú asti Tomáša Ba u ml. a obnovil sa tak udový názov Ba ák. Plavebná trasa Ba ovho kanála za ína v eskej republike prístavom v Otrokoviciach (v Ba ove) a kon í na slovenskom území v prístave v Skalici. Celková d žka trasy Skalica - Otrokovice je 55 km. Po trase prejdete 13 plavebnými komorami a prekonáte výškový rozdiel 18,6 m. Na vodnej ceste je postavených 50 mostov, ktoré sú unikátnou technickou pamiatkou. Prístav Skalica - Ba ov kanál sa nachádza asi 4 km od centra mesta a ako jediný umož uje nástup a výstup na slovenskom brehu. Ba ov kanál

18 K starobylým slovenským mestám, ktoré sa v uplynulých storo iach hrdili prívlastkom slobodné krá ovské mesto, patrí i Skalica, mesto na hraniciach s eskou republikou. Prvá spo ahlivá písomná zmienka o meste je z roku Niekedy v tomto období bola vybudovaná najstaršia stavba v meste rotunda sv. Juraja. Skalica si do dnešných dní zachovala historický ráz centra mesta a tak sa teraz môže pýši pomerne celistvo zachovaným historickým jadrom - mestskou pamiatkovou zónou. Centrum mesta tvorí unikátne trojuholníkové námestie Skalica Kostol Sv. Michala Trdelník Kostol Sv. Michala lemované viacerými historickými sakrálnymi i svetskými stavbami, z ktorých niektoré sú aj v pri ahlých uli kách. Širšie okolie lemuje torzo stredovekého opevnenia, ktoré je najlepšie zachované pri františkánskom komplexe. Záhorské múzeum ponúka viaceré zaujímavé expozície zachytávajúce tradi nú záhorácku kultúru, obsahuje predmety aj z každodenného života tamojších udí, paleolitickú zbierku dokumentujúcu najstaršie osídlenie Záhoria, ako aj exponáty z obdobia husitských, protitureckých, protihabsburských vojen, exponáty zo škarniclovsko teslíkovskej tla iarne a rôzne cechálie. právo usporadúva výro né trhy jarmoky. Ich tradícia sa udržala až doposia pod názvom Skalické dni. Vychýrenou skalickou špecialitou je už oddávna Skalický trdelník, zákusok vyrobený z kysnutého cesta, obaleného orechami a pe ený na otvorenom ohni. Ochutnávka tejto delikatesy sa stala základom podujatia Trdlofest, ktoré sa tradi ne koná v máji a je zárove otváracou bránou letnej turistickej sezóny. Významnou sú as ou koloritu mesta je tradi né vinohradníctvo, ktoré tu zapustilo korene pravdepodobne v druhej polovici 15. storo ia. Na vinárskych mapách nielen Slovenska si Skalica najmä prostredníctvom frankovky vyhradila významné miesto V roku 1372 bola Skalica povýšená na krá ovské mesto a získala

19 Rotunda Sv. Juraja

20 Dobrofest Dobrofest Trnava Už od roku 1992 sa každoro ne v lete Trnava na jeden týžde mení na medzinárodné centrum dobrej hudby a nálady. Dobrofest je medzinárodný hudobný festival venovaný pamiatke amerického Slováka Johna Dopyeru, rodáka z Dolnej Krupej, vynálezcu rezofonickej gitary. Dobro sa prvýkrát objavilo na hudobnej scéne v polovici dvadsiatych rokov uplynulého storo ia. V USA ho považujú ke ešte nejestvovali elektromagnetické sníma e a zosil ova e. Je pozoruhodným medzi lánkom medzi akustickou a elektronickou gitarou. Meno pre novú gitaru vzniklo slovnou hra kou z prvých písmen názvu fi rmy DOpyera BROthers a slovenského významu tohto slova. Predajným sloganom bratov Dopyerovcov bolo: Dobro means good in any language (Dobro znamená dobrý v každom jazyku). za americký udový hudobný nástroj. Vzniklo v dobách,

21 Dobro I ke Dobrofest nie je špecializovaný bluegrassový, ale multižánrový hudobný festival, už tretí rok je sú as ou celoeurópskeho podujatia s názvom European World of Bluegrass (EWOB). Potomkovia rodiny Dopyera sa pravidelne na Dobrofeste zú ast ujú.

22 Kaštie Dolná Krupá Dolná Krupá Beethovenov dom Klasicistický kaštie v Dolnej Krupej z rokov dnes patrí k najkrajším príkladom vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku. Bol známy bohatými umeleckými zbierkami, knižnicou s tisíckami zväzkov kníh a mimoriadnou obrazovou galériou. Ved a kaštie a sa nachádza barokový dom ek záhradníka, tzv. Beethovenov pavilón s expozíciou Hudobného múzea, zachytávajúcou život a dielo Ludwiga van Beethovena. Príležitostné výstavy usporadúva Hudobné múzeum aj v budove kaštie a. Pavilón sa spolu s kaštie om viaže k pobytom tohto slávneho skladate a a priate a rodiny grófa Brunsvika, ktorý tu údajne skomponoval známu Sonátu mesa ného svitu. Pôvodne ku kaštie u patrila aj divadelná budova preslávená ú inkovaním L. van Beethovena, ktorá sa však nezachovala.

23 Jasky a Driny Jasky a Driny je jedinou sprístupnenou jasky ou na západnom Slovensku. Nachádza sa v Smolenickom krase v Malých Karpatoch juhozápadne od Smoleníc. Záhadnú dieru miestni ob ania poznali už v 19. storo í, no do jaskyne sa podarilo preniknú až v roku Typickou výzdobou pre túto jasky u sú sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním.

24 Galandia Termálne kúpaliská Ve ký Meder Termálne kúpalisko je situované v krásnom prostredí lesoparku s rozlohou 14,7 hektárov. Nový krytý rekrea ný komplex je otvorený po celý rok. Vodná plocha krytého bazénu s atypickým tvarom má rozlohu 300m 2 a spolu s poloodkrytým prispieva k regenerácii organizmu. Krytý komplex alej ponúka návštevníkom perli kový kúpe, masáže, biosolárium, saunový svet, kozmetický salón a magnetoterapiu. K dispozícii sú aj dva tobogany, minigolf, detské ihriská, reštaurácie a plážové volejbalové ihrisko. sedacím bazénom s termálnou vodou vytvára ideálne podmienky na oddych a relaxovanie pre každého návštevníka. Termálna voda na tomto kúpalisku ma priaznivé lie ivé ú inky na lie enie k bových ochorení, ochorení chrbtice a svalových únav a celkovo

25 Vincov les Termálne kúpalisko Vincov les sa nachádza na okraji mesta Sládkovi ovo, 50 kilometrov od Bratislavy. Z termálneho vrtu vyteká termálna voda s teplotou 62 C. Vo vynovenom areáli je v prevádzke 5 bazénov. Pre plavcov je ur ený plavecký bazén s teplotou vody pohybujúcou sa okolo 26 C, pre bežných rekreantov sú ur ené 2 rekrea né bazény s teplotou 28 C a h bkou 1,30 metra. Pre najmenších je k dispozícií detský bazén s teplotou 32 C a pre tých, ktorí preferujú skôr pokojné Galandia Galandia Vodný svet Termálneho centra Galandia s vnútornými bazénmi v celkovej rozlohe 513 m 2 je pre svojich návštevníkov otvorený po as celého roka. Vonkajšia as, prístupná len v letnej sezóne pozostáva z 25 m plaveckého bazéna, 2 toboganov a detského bazéna. Návštevníci môžu využi aj detské ihrisko, i zahra si plážový volejbal. Vo vnútornej asti Galandie posedávanie v horúcej vode je vybudovaný k udový bazén s teplotou 38 C a masážnymi tryskami. Sú as ou areálu je novovytvorené kongresové, informa né a poradenské centrum zastrešujúce celoro né využitie rekrea ného strediska vrátane školiacich a kongresových priestorov s kompletným technologickým vybavením, stravovacími službami a možnos ami relaxu v krytom bazéne. je k dispozícii okrem ve kého a detského bazéna i termálny bazén a uzavretý tobogan.

26 Tomášikovo Malý Dunaj Táto pokojná a pre vodákov nenáro ná rieka spolu s hlavným korytom Dunaja tvorí Žitný ostrov. Splavuje sa od Bratislavy až po Kolárovo, kde sa vlieva Malý Dunaj do rieky Váh. Patrí medzi pohodové toky a pri plavbe v jeho pokojnej vode môžete vníma prekrásnu prírodu lužných lesov. Pri prestávkach na oddych môžete obdivova viaceré historické vodné mlyny. Spolu s kúpe om v chladných rie nych vodách a táborením na brehu riek máte možnos uži si príjemné letné osvieženie. Jelka

27 Jelka Tomášikovo Malý Dunaj Malý Dunaj

28 Malé Karpaty Pieš any Pieš anské informa né centrum Pribinova 2, Pieš any Senica INFOSEN - Informa ná kancelária mesta Námestie oslobodenia 17, Senica infosen@stonline.sk Pieš any Informa né stredisko IVCO Nálepkova 2, Pieš any ivcotravel@ivcotravel.com Skalica Turistická informa ná kancelária Námestie slobody 14, Skalica tik@skalica.sk

29 ŽILINA PREŠOV Skalica TRENČÍN Kúty Pieš any BANSKÁ BYSTRICA KOŠICE Smolenice Dolná Jasky a Driny Krupá ervený kame TRNAVA BRATISLAVA Vincov les Sere Hlohovec NITRA Galanta Dunajská Streda Ve ký Meder Trnava TINS Trnavský informa ný servis Troji né námestie 1, Trnava tins@trnava.sk

30 Slovenská agentúra pre cestovný ruch Námestie. Štúra 1, P. O. Box Banská Bystrica Tel.: +421/48/ Fax: +421/48/ Slovenská agentúra pre cestovný ruch Pracovisko Bratislava Dr. V. Clementisa Bratislava Tel.: +421/2/ , 821 Fax: +421/2/ Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Nitra Ing. Ronald Tur ek Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja Kupecká Nitra Tel.: +421/37/ Mobil: turcek@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Prešov Michaela Rafajová, BSBA Úrad Prešovského samosprávneho kraja Nám. Mieru Prešov Mobil: presov@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Tren ín Mgr. Peter Pastier Úrad Tren ianskeho samosprávneho kraja Hviezdoslavova Tren ín Tel.: +421/32/ Mobil: pastier@sacr.sk Slovenská agentúra pre cestovný ruch Regionálne pracovisko Žilina Mgr. Martin Vataj Úrad Žilinského samosprávneho kraja Komenského Žilina Mobil: vataj@sacr.sk ZAHRANI NÉ ZASTÚPENIA SACR eská republika Slovenská agentura pro cestovní ruch Ing. Klára Badinková Jilská Praha 1 eská republika Tel./Fax: Mobil: sacrpraha@seznam.cz ína Slovak Tourist Board China PR & Consultancy Agency Mrs. Maria Boyd B&B International Offi ce 26E, CITIC Building No. 19 Jianguomenwai Dajie, Chaoyang District Beijing , P.R.C. tel.: fax: bnbint@gmail.com, welcomeslovakia@vip.sina.com Holandsko Slowaaks Verkeersbureau Ing. Ingrid Stupavska t Hotel, Leliegracht DE Amsterdam Nederland Tel.: Fax: info@slowaaks-verkeersbureau.nl Ma arsko Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Dipl. Ing. So a Jelínková Rákoczi út 15 H 1088 Budapest Magyarország Tel.: Fax: Mobil: slovakiatourism@slovakiatourism.hu Nemecko Slowakische Zentrale für Tourismus Vertretung Deutschland Ing. Ingrid Sorat Zimmerstr. 27 D Berlin Deutschland Tel: +49/30/ Fax: +49/30/ sacr-berlin@botschaft-slowakei.de tourismus@botschaft-slowakei.de Po sko Narodowe Centrum Turystyki S owackiej Ing. Ján Bošnovi ul. Krakowskie Przedmie cie 13 pok.17, (budynek hotelu Europejski) Warszawa Polska Tel./Fax: +48/22/ sacr@poczta.onet.pl Rakúsko Daniel Luká Slowakische Zentrale für Tourismus Vertretung Österreich Parkring 12 A Wien Österreich Tel.: Fax: sacr-wien@aon.at Ruská federácia Predstavite stvo Slovackovo Upravlenija po Turizmu Ing. ubica Alušicová Posolstvo Slovackoj Respubliky Ul. J. Fu íka 17-19, Moskva Rossijskaja Federacija Tel.: +7/495/ Fax: +7/495/ sacrmow@comail.ru Ve ká Británia Slovak Tourist Board The Creative Connection UK Ltd Mary Stuart-Miller South Marlands Itchingfi eld, Horsham West Sussex RH13 0NN The United Kingdom tel.: slovakiatourism@virgin.net Autor: Slovenská agentúra pre cestovný ruch Projektový manažér: Karolína Parobeková, SACR Texty: M.C. Triton, spol. s r.o. Praha, Accelerate, s.r.o. Bratislava Fotografi e: SACR, Slovakia.travel, R. Buga, P. Ondrek, A. Voj ek, J. Tomko, M. Nikolaj, Š. Ka ena, D. Bugár, J. Lacika, R. Millan, V. Rengevi, I. Hlobej, P. Grosch, Š. Kordoš,. Macík, M. Štalmach, J. Šperka, J. Gašpar, V. Veverka, P. Salminen, L. Novák, T. Nehera, M. Kohút, F. Petko, J. Miškovi, B. Molnár, P. Lovás, S. Staško, J. Pekárek, D. Hajdúch, D. Foríšeková, M. Benko, R. Malega, M. Kostka, Z. Kuku ková, R. Kocián, I. Kop áni, M. Mi áš Grafi cký dizajn: Michaela Hybská, Zvolen Tla : Slovenská Grafi a, a.s. Bratislava Koordinátor projektu: Cortes, Smith & Co. Slovakia, s.r.o. Bratislava XI/2008 Vydanie tejto brožúry bolo spolufi nancované z prostriedkov Európskej únie

31 malá krajina

32

MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU

MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU MESTÁ A KULTÚRA NA SLOVENSKU malá krajina Slovensko ponúka široký výber možností trávenia voľného času. Krajina je charakteristická fascinujúcou históriou, veľkým množstvom pamiatok, predovšetkým drevených

Mehr

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen Ü ü H 1-9: A G 1 B 2 N 3 F 4 A T 5 I I A (D, M, H) 6 W Z 7 Z ( S), Z 10-19: W W 10 S G W 11 G G, G 12 G G G, 13 G G G, N, Lä 14 G G G, N, Lä 15 O G 16 B, A M 17 G Pä / G U / L S G 1 20-29: U E 20 D W öß

Mehr

Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na

Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na Región Prešov malá krajina Prešovský kraj sa rozprestiera na severovýchode Slovenskej republiky, na hraniciach s Po skom a Ukrajinou. Svojou rozlohou je druhým najvä ším na Slovensku. Reliéf kraja je zna

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu P O Ľ S K O Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam poľského trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Základné štatistické údaje - vývoj cestovného ruchu...

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu R U S K Á F E D E R Á C I A Jún 2009 Obsah Obsah...3 Význam ruského trhu pre Slovensko...4 Aktuálna charakteristika ruského návštevníka a cestovateľského

Mehr

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě HABILITAČNÉ KONANIE Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Študijný odbor: literárna veda Dátum doručenia žiadosti: 12.11.2014 Názov habilitačnej

Mehr

Max Reinhardt. a bratislava pressburg und pressburg bratislava

Max Reinhardt. a bratislava pressburg und pressburg bratislava Max Reinhardt a bratislava pressburg und pressburg bratislava Bratislava Stupava 2018 vedecký výbor konferencie wissenschaftsausschuss der konferenz Prof. PhDr. Miloš Mistrík, DrSc. PhDr. Elena Knopová,

Mehr

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave. Prírastky za rok 2014

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave. Prírastky za rok 2014 Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Prírastky za rok 2014 Sign. 21217 ARS : Roč. 44/2011, č. 1,2 - Bratislava : Ústav dejín umenia - SAV, 2011 Sign. 21218 ARS : Roč. 45/2012, č. 1, 2 - Bratislava

Mehr

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen

Übersicht über die systematischen Hauptgruppen Ü ü H 1-9: A G 1 B 2 Nw 3 F 4 A T 5 I I A (D, M, H) 6 Z (w.) 7 Z ( w S), Z 10-19: W W 10 S G W 11 G Gw, G 12 G Gw G, 13 G Gw G, N, Lä 14 G Gw G, N, Lä 15 O Gw 16 B, A M 17 G Pä / G U / L S G 20-29: U E

Mehr

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY Igor Baka POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY v rokoch 1939 1940 Vojenský historický ústav Bratislava 2010 PhDr. Igor Baka, PhD. Vojenský historický ústav Bratislava Výskum v nemeckých archívoch

Mehr

Hier stand die Märchenwelt Kopf! Ein zauberhafter Abend bei den Tafelfreu(n)den

Hier stand die Märchenwelt Kopf! Ein zauberhafter Abend bei den Tafelfreu(n)den k J 18 19. E D Z-z -IE z 18 E I D H ä K! E z A () U! -Hö äz ö - - EIN HEZ Ü HOCHPOZENIE IN-AIN BEI DEN IPPICHEN AND-IEN D z -IE A 06.2018 k D z -IE A 06.2018 k E z Z Az ü Aö. - v z D - z z E z v. ö? P

Mehr

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Impressum: Hauptfach Bildsprache - Die unsichtbare Stadt Dipl. Ing. Grit Koalick Professur Darstellungslehre Fakultät Architektur

Mehr

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften B-B A W MI S 12 / 2011 I D M A D M A E M G K S K M- K B- K T K A V D B-B A W ä M B A. Z M, L. Gä O Aß M Fä. V O M M. D J E R O M P. I R A W W W M ä. M E A W W, L W A W. D A ö ä 316 M, 156 O, 89 O, 69 Aß

Mehr

Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015

Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015 1 z 10 12. 2. 2015 12:24 Home Willkommen Buch Bibliographie Autoren Termine / Vorträge Links Presse Kontakt Sonntag, 1. Februar 2015 Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015 Robert Hofrichter (Salzburg)

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu Č E S K Á R E P U B L I K A Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam českého trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Aktuálna charakteristika návštevníka

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s. Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d. Gl a s. En g i n e e r i n g

Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s. Vo r d ä c h e r-ca r p o r t s a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d. Gl a s. En g i n e e r i n g a u s Sta h l Ed e l s ta h l u n d Gl a s 2 Ve r z i n k t e Sta h l k o n s t r u k t i o n m i t g e k l e bt e n Ec h t g l a s- s c h e i b e n Da c h ü b e r s p a n n t d i e Fr ü h s t ü c k s

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr

Alphabetisches Verzeichnis

Alphabetisches Verzeichnis A V S: 565 E U B A S I S ü ä A V S: 566 A Aß, 241 242 A, 309 310 A, 311 A, 312 A, 305 308 A, 395 AIDS, 108 A A-ä E, 305 A E G, 322 Aö M (ALM), 463 A C, 437 A K, 36 A D, 286 A D, 45 A K-C, 344 A K D, 36

Mehr

Krajský pamiatkový úrad Trnava

Krajský pamiatkový úrad Trnava Krajský pamiatkový úrad Trnava 14 Zborník zo seminára konaného dòa 8. 12. 2010 Trnava 2011 OBSAH K histórii a obnove tzv. Kaèerovho majera v Trnave... 3 10 Zur Geschichte und der Erneuerung des sog. Kaèer-Meierhofs

Mehr

M U S T E R S E I T E N

M U S T E R S E I T E N Inklusionskiste für Kinder mit besonderem Förderbedarf Deutsch / Anfangsunterricht Phonologische Bewusstheit Anlaute Das systematische Basistraining zur Buchstaben- und Lautsicherheit 2 6 Inhalt 1 Arbeitsblätter

Mehr

Mosonmagyaróvár a Malý Žitný

Mosonmagyaróvár a Malý Žitný Mosonmagyaróvár a Malý Žitný H-9200 Mosonmagyaróvár, Magyar u. 9. Tel./Fax: +36 96 206 304 info@szigetkozportal.hu www.szigetkozportal.hu o b s a h Podujatia 6. Mosonmagyaróvár a Malý Žitný 8-15. Aktívne

Mehr

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O

Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O Informácia o aktuálnej situácii na trhu cestovného ruchu M A Ď A R S K O Jún 2009 Obsah Obsah... 3 Význam maďarského trhu cestovného ruchu pre Slovensko... 4 Aktuálna charakteristika maďarského návštevníka

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2017/2018 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2014/2015 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

regióne tradícií a zážitkov

regióne tradícií a zážitkov Vitajte v Trnave, regióne tradícií a zážitkov WILLKOMMEN IN TRNAVA, der Region von Traditionen und Erlebnissen WELCOME TO TRNAVA, a region of traditions and experiences O MESTE A REGIÓNE HISTÓRIA A PAMIATKY

Mehr

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania.

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania. Vaše Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Spektability, Vaše Honorability, vážený pán Dr. Günter Geyer, milé dámy, vážení páni, vážené slávnostné zhromaždenie, Ekonomická univerzita v Bratislave v súlade

Mehr

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016 Výpredaj jazdených vozíkov JungSTARs Jungheinrich 25. JungSTARs. 26. máj 2016 Sonderkonditionen nur gültig bis 31.05.2016 ZÁRUKA KVALITY REPASOVANÉ V NEMECKU od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen.

Mehr

Liebe Mitarbeiterinnen, liebe Mitarbeiter, die Arbeit des Evangelischen. am Main orientiert sich unter anderem an seinem Leitbild.

Liebe Mitarbeiterinnen, liebe Mitarbeiter, die Arbeit des Evangelischen. am Main orientiert sich unter anderem an seinem Leitbild. L M, M, A E R F M L. D ß : W D H ö S F M G J C.... I A E G. I V, P K ö. I, S, E K F M K E R S A ü ü M S ö. P D. A K, S V V E R F M 1 D E R F M (ERV) Z K E S F M. S A Gß ü, ü K K O ü. M V, F A ERV K, S

Mehr

Vážené dámy a vážení páni

Vážené dámy a vážení páni Vážené dámy a vážení páni Pozývame vás do sveta, kde môžete snívať. Do sveta, ktorý je prekrásny a jedinečný. Touto prezentáciou,, Svet krásy vám chceme ukázať, že niekedy chodíme so zavretými očami. My

Mehr

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit AP 3 RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit 2 Aufbau von Kooperationsstrukturen Durchführung RGS-Twinnings, Programmgestaltung (März 2010) RGS-Twinnings (9.3.2010) Ort

Mehr

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K.

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K. Nameraná a vypočítaná spotreba paliva rodinného domu v lokalite Magdeburg-Ottersleben pred a po povlakovaní exteriéru prípravkom Thermo-Shield Rozvaha V prospektoch (1998) pre prípravok Thermo-Shield bola

Mehr

JUBILÄUMSTAFEL. 18. Ju l i. 18: 0 0 U hr. 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l

JUBILÄUMSTAFEL. 18. Ju l i. 18: 0 0 U hr. 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l 18. Ju l i 18: 0 0 U hr 125 Jah re IG Met all Gaggenau 50 Jahre Le be nshilfe Ra sta tt/m ur gta l #01 Pizzeria Ristorante Salmen G e f ü l l t e r M o zza r e l l a m i t S p i na t u n d G a r n e l

Mehr

Schweizerdeutsch. Schlüssel zu den Übungen

Schweizerdeutsch. Schlüssel zu den Übungen Züüü E Lm ü Fm Sw 2. v A Züüü Sw E Lm ü Fm m 2 Hö-CD (Ao-CD) öm Sü vo A B-S Fü S- w ü G. 14 Lko 2 Ao-CD S Hövä (Tx L) Sü Ü m ü 900 Foo Akk w m Sw M L Fom A4 / 352 S / ISBN N. 978-3-033-01173-1 www.-. o

Mehr

Dolny Kubin. Zilina. Poprad. Presov. Humenne. Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky. Michalovce. Kosice.

Dolny Kubin. Zilina. Poprad. Presov. Humenne. Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky. Michalovce. Kosice. Zilina Dolny Kubin Dubnica nad Vahom Trencin Banska Bystrica Prievidza Piestany Malacky Nova Bana Nitra Poprad Metzenseifen Presov Kosice Humenne Michalovce Sala Bratislava Nove Zamky Komarno DAS: Deutsche

Mehr

Nem inapre opatrovate ky

Nem inapre opatrovate ky Nem inapre opatrovate ky DEUTSCH FÜR PFLEGEBERUFE 1.STUPE PETRA KUTIŠOVÁ Nem inapre opatrovate ky DEUTSCH FÜR PFLEGEBERUFE 1.STUPE Autor Mgr. Petra Kutišová, 2008 Jazyková korektúra: Heike Zukowski PRAXIDE

Mehr

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Prírastky za rok 2015 Sign. 21400 Studia Bibliographica Posoniensia 2010 - Bratislava : Univerzitná knižnica, 2010. Sign. 21401 Muž a žena - vzťahové súvislosti

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2018/2019 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Predložky s akuzatívom alebo datívom:

Predložky s akuzatívom alebo datívom: Skloňonanie podstatných mien: Mužský rod Ženský rod Stredný rod Množné číslo Nominatív Genitív Datív Akuzatív des es es dem em den en die e er er die e das des es dem em das es die Männer Männer den Männern

Mehr

medzinárodný finančný manažment

medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v BratislavE univerzita martina luthera v halle-wittenbergu medzinárodný finančný manažment výsledky a skúsenosti BilatErálny študijný program EkonomickEj univerzity v BratislavE

Mehr

Silbenmosaike. KapB_Silbenmosaike

Silbenmosaike. KapB_Silbenmosaike Silbenmosaike Sie können die hier abgebildeten Silbenmosaike, so wie sie sind, im Unterricht einsetzen. Drucken Sie die Silbenmosaike aus. Um sie mehrmals zu verwenden, bietet es sich an, die Silbenmosaike

Mehr

º ff D a m i r B a r b a r i n a u z r a s t, o b r a z o v a n o s t i l i n a c i o n a l n u i k u l t u r n u p r i p a d n o s t. S p r a v o m j

º ff D a m i r B a r b a r i n a u z r a s t, o b r a z o v a n o s t i l i n a c i o n a l n u i k u l t u r n u p r i p a d n o s t. S p r a v o m j E t i m o l o g i j a p u t o k a z m i š l j e n j u? D A M I R B A R B A R I ~ S a ž e t a k :J e d n a o d o s n o v n i h p r e t p o s t a v k i z a s m i s l e n o p r o m i š l j a n j e o d n o

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2012/2013 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2013/ 2014 Číslo: Priezvisko a meno: Dátum narodenia: ZŠ: Hodnotenie písomnej skúšky: Číslo

Mehr

Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja 12

Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja 12 Mesto Trnava Krajský pamiatkový úrad Trnava Trnava a poèiatky stredovekých miest Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja 12 Zborník zo seminára konaného dòa 5. 12. 2007 Trnava 2009 OBSAH Trnavské mestské privilégiá.................................................

Mehr

Neue Vermittlungsräume Empfehlungen für Wissenstransfer in die Öffentlichkeit

Neue Vermittlungsräume Empfehlungen für Wissenstransfer in die Öffentlichkeit N Vä E ü Ö D K 17 S y Fä Z j S E ü N_, Pj_ G G ö B v Fj, v F O U v D E Vx D K v S E F P D K A, H Dß L S, S I K_ S V D E M_ A _, N_, Fj_ Iä, B G G G ö I & G: ü Ö, ä E V N E j L D R F F G M I E H R /V j

Mehr

Pamiatky UNESCO.

Pamiatky UNESCO. Pamiatky UNESCO www.slovakia.travel www.slovakia.travel Spot Slovenska kultúrne pamiatky UNESCO prírodné pamiatky UNESCO krajské mesto medzinárodné letisko hlavná cesta diaľnica Kultúrne a prírodné pamiatky

Mehr

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Prírastky za rok 2013

Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Prírastky za rok 2013 Knižnica Západoslovenského múzea v Trnave Prírastky za rok 2013 Sign. 21121 Kostol v Ludrovej - Žilina : Žilinský samosprávny kraj, 2012. - ISBN 978-80-89172-31-3 Sign. 21122 Integrating Archaeology. Science

Mehr

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY THE CZECH REPUBLIC LIBRARY ASSOCIATION BIBLIOTHEKSVERBAND DER TSCHECHISCHEN REPUBLIK ROK 2005 ISBN 80-86249-32-8 OBSAH KOLOKVIUM ČESKÝCH, MORAVSKÝCH A SLOVENSKÝCH BIBLIOGRAFOV

Mehr

FERROSERVIS FERROSERVIS BRATISLAVA S.R.O. Prístavná 12, 821 09 Bratislava, Slovakia

FERROSERVIS FERROSERVIS BRATISLAVA S.R.O. Prístavná 12, 821 09 Bratislava, Slovakia RIVER RAILWAY ROAD FERROSERVIS FERROSERVIS BRATISLAVA S.R.O. Prístavná 12, 821 09 Bratislava, Slovakia www.ferroservis.sk CENTRAL EUROPE LOGISTIC SOLUTION FERROSERVIS BRATISLAVA CENTRAL EUROPE LOGISTIC

Mehr

Jugend Grand-Prix 2009/10 Endstand U12

Jugend Grand-Prix 2009/10 Endstand U12 P z U12 J G-Px 2009/10 E U12 V 1. Kv W SK So (WÜR) 15 10 15 15 55 2. Iy Bykov K SF (BAD) 12 15 8 35 3. J Jü SK E (BAD) 8 8 5 8 0 4 33 4. Ajy Sk Kök Hoü (WÜR) 12 10 4 4 0 30 4. E H SC Pfoz (BAD) 15 15 30

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacie skúšky z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2010/2011 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Konföderation Gewerkschaftsbünde Konföderation Nemocenské poistenie Krankenversicherung JUDr. Mária Svoreňová Jurist KOZSR Wien, 16. 3. 2010 Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca

Mehr

Name: wan dert im Wald. Wo ist das selt sa me Wesen? Dort ist ein selt sa mes We sen. An ei ner La ter ne. An ei ner Tan ne. sind La te rnen.

Name: wan dert im Wald. Wo ist das selt sa me Wesen? Dort ist ein selt sa mes We sen. An ei ner La ter ne. An ei ner Tan ne. sind La te rnen. Ein selt sames Wesen Name: 1 Papa wan dert im Wald. Dort ist ein selt sa mes We sen. An sei nem ro ten Man tel sind La te rnen. Ein Arm ist ein Ast ei ner Tan ne. Der an de re Arm ist eine Art Pin sel.

Mehr

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania

Nové modely. Neue Wohnmodelle. bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Nové modely Neue Wohnmodelle bývania Andrea Bacová / Branislav Puškár / Edita Vráblová Editor Andrea Bacová Dobrá architektúra bude vždy taká, ktorá nie je len

Mehr

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka Vis-à-vis Vis-à-vis einladung pozvánka zur Eröffnung der Ausstellung Vis-à-vis am 6. Oktober 2014 pri príležitosti otvorenia výstavy Vis-à-vis dňa 6. októbra 2014 Vis-à-vis Vis-à-vis Niederösterreichische

Mehr

lgenommen haben lgende Entscheidung: Gründe:

lgenommen haben lgende Entscheidung: Gründe: B y V o u G -u A N ü ' ä h u By V u ho u v h h u h h By L ü V u mäß k G ü O o k u (u o o vom u vom m B u u Wh o uü Gm - u Lk h (GWO vom (GVB u By V u ho u v h h u h h By L ü V u mäß k G ü O o k u (u o

Mehr

ZUDOVÁ-LEŠKOVÁ Zlatica, doc. PhDr., CSc.

ZUDOVÁ-LEŠKOVÁ Zlatica, doc. PhDr., CSc. ZUDOVÁ-LEŠKOVÁ Zlatica, doc. PhDr., CSc. Výběrová bibliografie Monografie /Kolektivní monografie ZUDOVÁ-LEŠKOVÁ, Zlatica, Zapomenutá elita. Českoslovenští vojenští diplomaté v letech 1938-1945. Mladá fronta-historický

Mehr

13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden

13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden 13. Tag: Ortskenntnis und die Freundlichkeit von Fremden Beschreibung der Route Ein paar Probleme bremsen das Travel Vlogger Team aus, aber Ansässige bringen die Jungs wieder zurück auf die Straße zu ihrem

Mehr

für Ihr Klassenzimmer 1 Das EinmaleinsSpiel er Reihe vorwärts 8er Reihe rückwärts 9er Reihe vorwärts er Reihe

für Ihr Klassenzimmer 1 Das EinmaleinsSpiel er Reihe vorwärts 8er Reihe rückwärts 9er Reihe vorwärts er Reihe Bü &C D z ü 0 B B H: K V ü Kz D - 0 ä 0 Qz ä Ü - ö 0 0 ä : ü z zü z z Ü z 0 D - : Wü Wü z ü Z z 00 D Bü- ä 0 0 üä 00 ä üä 0 D 0 üä ä - - H 0- KV 0 DO0_--0_00_0 D 0 000 :: - K H Bü- Pöz ö : ä Bü O-ü! W?

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2016/2017 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2011/2012 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 STRANA 1/6 NOVEMBER 2014 SEITE 1/6 NOVEMBER 2014 NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novele zákona o dani z príjmov s účinnosťou

Mehr

ĎALŠIE MESTÁ. Karlsruhe. Mannheim POUŽÍVANÉ ZNAČKY V CESTOVNÝCH PORIADKOCH: 1 Pondelok 2 Utorok 3 Streda 4 Štvrtok 5 Piatok 6 Sobota 7 Nedeľa

ĎALŠIE MESTÁ. Karlsruhe. Mannheim POUŽÍVANÉ ZNAČKY V CESTOVNÝCH PORIADKOCH: 1 Pondelok 2 Utorok 3 Streda 4 Štvrtok 5 Piatok 6 Sobota 7 Nedeľa INFORMÁCIE: Nemecko ĎALŠIE MESTÁ Preprava cestujúcich na linkách, uvedených v tomto materiáli je zabezpečovaná podľa platných prepravných podmienok dopravcov na linke. Mená dopravcov sú uvedené vždy pod

Mehr

POZNÁTE TEN POCIT?

POZNÁTE TEN POCIT? 1 POZNÁTE TEN POCIT? www.burgenland.info Fotografia: Burgenland Tourismus / Ecker 2 3 POZNÁTE TEN POCIT, KEĎ DOSIAHNETE SVOJ VYTÚŽENÝ CIEĽ? Obsah Burgenland v skratke ŠPORT 04 07 PRÍRODA 08 11 KULTÚRA

Mehr

Überall dort, wo gebaut wird

Überall dort, wo gebaut wird Überall dort, wo gebaut wird 4 ALPINE Bau CZ a.s. - seit 2014 Mitglied der PSJ-Gruppe ist im Bausektor in der Tschechischen Republik seit dem Jahre 1992 tätig. Die Palette der Bautätigkeiten schliesst

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacie skúšky z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2009/2010 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Madleinhof. Kaiserkreuz. Heiligkreuz. Rum. Hall (621) (574) 68 Hall-Mitte. Neurum A 12. Olympisches Dorf. Häusern Pestkapelle Hall-W Hall-West

Madleinhof. Kaiserkreuz. Heiligkreuz. Rum. Hall (621) (574) 68 Hall-Mitte. Neurum A 12. Olympisches Dorf. Häusern Pestkapelle Hall-W Hall-West S 6 ö 646 ö B Z I 5 Buu 49 ö Ez I äu Sz Sz 5 684 8 H z 5 u S 5 Bö A ü Hü ( A) Tz9 -F O ö S Iö T Pz E ö 9 Sö F E üz H ö-h u Sö x Sö F Nü 4 5 Oü ö Sz Nö 448 S u 594 Rß T 9 86 zu Hü 68 ü- S -F 8 -F ö u S

Mehr

Slovensko.

Slovensko. Slovensko www.slovakia.travel www.slovakia.travel Spot Slovenska krajské mesto medzinárodné letisko hlavná cesta diaľnica Slovenská republika Dátum vzniku: 1. január 1993 Rozloha: 49 035 km 2 Počet obyvateľov:

Mehr

Dein Kurzzeiteinsatz bei Boccs. Infomappe

Dein Kurzzeiteinsatz bei Boccs. Infomappe D Kzzz B Ipp C (S) v kö W ü S S H I z Jz S S ä z Kp v z S ö v S D P HIV- k ä Mä Cp (v) Sä D L R v K k v Sz I Cp z Nö B I Z BOCCS H ü kö BOCCS T ü v B S L z W ü K S z ö ß P z P D Pk S D P ß üz z K S ö D

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

ᘷ勇 剷 剷 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 勇 剷 ᘷ勇 剷 o ş 剷 剷 剷ᘷ勇 剷f 剷 ᘷ勇 剷 剷 剷ᘷ勇aᘷ勇 ᘷ勇a I 剷ᘷ勇 剷 ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 勇 ᘷ勇 oᘷ勇o 勇 剷 ş 剷 Iᘷ勇 o 剷a 勇 剷 aᘷ勇 勇 aᘷ勇 ᘷ勇 剷 剷 勇oᘷ勇 勇 剷 ᘷ勇 Activita

ᘷ勇 剷 剷 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 勇 剷 ᘷ勇 剷 o ş 剷 剷 剷ᘷ勇 剷f 剷 ᘷ勇 剷 剷 剷ᘷ勇aᘷ勇 ᘷ勇a I 剷ᘷ勇 剷 ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 勇 ᘷ勇 oᘷ勇o 勇 剷 ş 剷 Iᘷ勇 o 剷a 勇 剷 aᘷ勇 勇 aᘷ勇 ᘷ勇 剷 剷 勇oᘷ勇 勇 剷 ᘷ勇 Activita Dr. Adrian Andrei RUSU 剷 o Ş 剷 剷 剷ᘷ勇 剷f 剷 I Date personale Da a ş 剷 ᘷ勇o ᘷ勇ᘷ勇 剷aş 剷 剷ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 ᘷ勇 剷aş ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 剷ᘷ勇 剷ᘷ勇ᘷ勇 Doᘷ勇 剷 剷ᘷ勇 剷ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇 o 剷ᘷ勇o 剷 ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 aᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇 ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇ᘷ勇

Mehr

Obchodná akadémia Trnava. Prijímacie skúšky z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2008/2009 Teil 1 Leseverstehen

Obchodná akadémia Trnava. Prijímacie skúšky z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2008/2009 Teil 1 Leseverstehen Obchodná akadémia Trnava Prijímacie skúšky z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2008/2009 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich

Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich Mag. Herbert HALBWIDL NÖ Landesregierung Ecoplus. Die Wirtschaftsagentur für Niederösterreich 2 Jahre EU-Erweiterung Eine Bilanz St. Pölten, 14. November 2006 1 Demographische Daten Fläche: 19.174 km²

Mehr

Wissenskooperation in der Metropolregion Wien-Bratislava starten

Wissenskooperation in der Metropolregion Wien-Bratislava starten Wissenskooperation in der Metropolregion Wien-Bratislava starten Bernadette Malz Dieses Projekt wird aus Gemeinschaftsmitteln der EU finanziert. Tento projekt je podporovaný prostriedkami európskych. TwinRegion

Mehr

ISBN 987-80 - 967474-4 - 3 ZEMPLÍNSKE HÁMRE

ISBN 987-80 - 967474-4 - 3 ZEMPLÍNSKE HÁMRE ISBN 987-80 - 967474-4 - 3 ZEMPLÍNSKE HÁMRE HISTÓRIA OBCE ZEMPLÍNSKE HÁMRE DO ROKU 1945 VZNIK OSADY POČIATKY OSADY JOZEFOVA DOLINA (známej aj pod názvom Hutta alebo Szinna Hámor) KATASTRÁLNA MAPA Z ROKU

Mehr

Eine schlaf lose Nacht

Eine schlaf lose Nacht U k F 6 S Ä 3 x z 2 k L H G J p J E U R [ D ] 2 E U R [ A ] 5 C H F I S B N : A R z D 5 6 3 T D Z Ü Ä k B L ¼ S y B 2 x z E N F p! ö Dk I k S z x M B S D k q B Sk O S K Ek M A Dk z Bä k ß L k Dk p K Kp

Mehr

Slowakisch Vokabeln - 264 Vokabeln Seite 1/5

Slowakisch Vokabeln - 264 Vokabeln Seite 1/5 Slowakisch Vokabeln - 264 Vokabeln Seite 1/5 zariadený (-á, -é) eingerichtet náš unser náša náše kúpeľňa (-e w) Bad kuchyňa (-e w) Küche kreslo (-á s) Fauteuil koberec (-e m) Teppich chladnička (-y w)

Mehr

Iva Findeis. Podujatie ako nositeľ rozvoja cestovného ruchu v regióne. Projekt DESTINATOUR Združenie pre inovácie v turizme Laa a okolie

Iva Findeis. Podujatie ako nositeľ rozvoja cestovného ruchu v regióne. Projekt DESTINATOUR Združenie pre inovácie v turizme Laa a okolie 1 Iva Findeis Združenie pre inovácie v turizme Laa a okolie Podujatie ako nositeľ rozvoja cestovného ruchu v regióne Mikroregión Laa a okolie Mikroregión Laa a okolie sa nachádza na severe Dolného Rakúska,

Mehr

D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05

D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05 D-Sicherungseinsätze grl (gs) D-Fuse Links grl (gs) URLD 04/05 Reg.-Nr. 2320/QM/07.00 QM-System-Audit DIN EN ISO 9001 UMWELTMANAGEMENTSYSTEM DQS - zertifiziert nach DIN EN ISO 14001 Reg.-Nr. 182-02 SIBA

Mehr

Der Begleiter. ob schwarz, $ E # . " . E E . E & O O \ \ .! B O. % O O \ $ -# z. .. {,, z {z { { z . F & O O & O O. & O O - % O O

Der Begleiter. ob schwarz, $ E # .  . E E . E & O O \ \ .! B O. % O O \ $ -# z. .. {,, z {z { { z . F & O O & O O. & O O - % O O Text und Musik: enedikt ichhorn 1 & \ & \ \ $ $ # Ich te hat al le,! ob schwar, ob braun, ob blond! von! & \ \ $ r gibt ir den P sat, er gibt ir das in Te po vor, doch % \ $ #,, & Ḅ & re Haar bis hin ur

Mehr

Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta

Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta Spracované pre potreby projektu Cesta k modernej škole, ktorý je realizovaný s podporou EÚ Téma: Nemecko turisticky atraktívne miesta Operačný program: OP Vzdelávanie Programové obdobie. 2007-2013 Prijímateľ:

Mehr

Biljana Srbljanovi} BEOGRADSKA TRILOGIJA

Biljana Srbljanovi} BEOGRADSKA TRILOGIJA Biljana Srbljanovi} BEOGRADSKA TRILOGIJA BI LJA NA SR BLJA NO VI] B I O G R A F I J A Ro e na je 1970. u Stok hol mu, [ved ska. Di plo mi ra la je na Od se ku za dra ma tur gi ju Fa kul te ta dram skih

Mehr

eďže nám nie je dopriane žiť dlho, zanechajme po sebe niečo ako svedectvo, že sme žili. Gaius Plinius Secundus

eďže nám nie je dopriane žiť dlho, zanechajme po sebe niečo ako svedectvo, že sme žili. Gaius Plinius Secundus K eďže nám nie je dopriane žiť dlho, zanechajme po sebe niečo ako svedectvo, že sme žili. Gaius Plinius Secundus Poďakovanie Autorský kolektív ďakuje všetkým inštitúciam, jednotlivcom a rodinám, ktoré

Mehr

Grosses Fach und kleines Fach

Grosses Fach und kleines Fach 42 J N 1 2012 D Z Uä Zü UZH Bü I T D ä M J M ö B 3 D Jy V W ü 5 W ö Gy Uä L? D 6 7 D L W DP ü j B L 13 G N T B Bü Z D V D Uä Zü T H H L- Tx P Z P P ä B D Ä I - B D D T N P Zä B y y x B D V B I T G Bü W?

Mehr

Nur im Abo! Abo! Abo Steuerungstechnik rcesfür die Automatisierung. altunce in Produktion un. Logistik. ent digitalen Fabrik.

Nur im Abo! Abo! Abo Steuerungstechnik rcesfür die Automatisierung. altunce in Produktion un. Logistik. ent digitalen Fabrik. Jv 0! A N! N A v 40 N! A N A! 40 40 A ü N S 0 N S A 40 ü A R xä S ü ü -S A S R R - 0 ARV W v 4 S v F vr S 40 F S 0 6 SR v 06 Sä A v S S v F S 9B/30 U B 83 6 6 Hx A 0 R v 0S6 BF R F F 6 /v A06 S ü B vä

Mehr

PIEŠTANY ˇ PODUJATIA 2018 TOP EVENTS IN PIEŠTANY TOP VERANSTALTUNGEN PIEŠTANY

PIEŠTANY ˇ PODUJATIA 2018 TOP EVENTS IN PIEŠTANY TOP VERANSTALTUNGEN PIEŠTANY PIEŠTANY ˇ PODUJATIA 2018 TOP EVENTS IN PIEŠTANY TOP VERANSTALTUNGEN PIEŠTANY TRADIČNÉ ĽUDOVÉ UMELECKÉ REMESLÁ 18. 20. 5. 2018 Tradičné umelecké remeslá 2018 medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov.

Mehr

Neulistungen. JETZT NEU: Sie erhalten 10% Rabatt unabhängig von der Abnahmemenge! vegan. Foodtren

Neulistungen. JETZT NEU: Sie erhalten 10% Rabatt unabhängig von der Abnahmemenge! vegan. Foodtren . K B Gou p. D K. E Aom vmog R. E K ü puvo K. Au zum Übb u ü Fou gg. < ÖMA Cmb Bu. D m Bu v W mü m j Kb u Vp. E p Av zum B o Cmmb. ÖMA gb Bu So. D ub SoB bb m Vp guo o ug Kp. ÖMA Sz Bgüg. Soo ü u ü m Kü,

Mehr

für neue Mitarbeitende im Bereich des Evangelischen Regionalverbandes Frankfurt

für neue Mitarbeitende im Bereich des Evangelischen Regionalverbandes Frankfurt La ü Ma B Ea Raa Fa L Ma, Ma, A Ea Raa Fa a Ma a a L. Da ß : W a D Ha ö Sa Fa a Ma Ga a J C.... I A Ea G. I V a a, P K a ö. I, a S a aa, a a Ea K Fa a Ma K E Raa Saaa Aa ü ü M Sa a ö. Pa D. A K, Saa V

Mehr

mesto~ sprievodca

mesto~ sprievodca www.modra.sk mesto~ sprievodca Malebné vinohradnícke mestečko s bohatou históriou má svojich návštevníkov čím potešiť i prekvapiť. Vydajte sa po stopách štúrovcov, obdivujte zručnosť majstrov keramikárov

Mehr

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger SLOWAKISCH- DEUTSC ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger #NP TASCHENWÖRTERBUCH der SLOWAKISCHEN UND DEUTSCHEN SPRACHE # mit besonderer Berücksichtigung der NEUESTEN

Mehr

MAGAZIN. Sonne im Netz EWG INFORMATIONEN DER BKW GRUPPE. Mitmachen und gewinnen! Begegnung mit der Sonnenkraft

MAGAZIN. Sonne im Netz EWG INFORMATIONEN DER BKW GRUPPE. Mitmachen und gewinnen! Begegnung mit der Sonnenkraft K MZ /1. /01 MZ M D K z y pk bb k D k z: ä? M! MZ /1 MZ /1, Vpä kzäk pv k Köp. bk k bü b. ö v V D,, Db, K. D p, z v bbk, k b. b, b D b k. D x bzm ä, b üb- v k, p. j b ä kp. - z k. pz : b b -Mz kä v vk,

Mehr

Ingolf Bender Tina Maria Ritter. Futter-Lexikon. Pferde. Futter, Fütterungstechnik, Stoffwechsel von A bis Z

Ingolf Bender Tina Maria Ritter. Futter-Lexikon. Pferde. Futter, Fütterungstechnik, Stoffwechsel von A bis Z I B Ta Maa R F-L P F, Fü, S A Z a 2 > aa aa! D aa E P Pa a Ja K F öß B. D a a, a Vä F Ga ü P F, R- T Z. D F S a aa F a- E a. B Ra Ia ü F, Fü, L- Ba Va- Sä. D Ia ü a, äß a Eä. Da V Fü B. D a P a aß Pa-Da

Mehr

Kryptographie. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve.

Kryptographie. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. Die Geschichte von Alice, Bob und Eve. D G A, B E K B E J Bö A D G A, B E D G A, B E W : Sü D Z E G S 00 C. K ö K. Vü E () = Eü D () = Vü K Sü C. E S P (. C.) K ü ä Z. B S. G Sü: B S. E Gß C-C J C Vü ü B T. J B P A. G Sü. Fü V R B T: HFDIIANNS

Mehr

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich Dieses Abkommen gilt für Personen, die in einem Vertragsstaat oder in beiden Vertragsstaaten ansässig sind. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern (1) Dieses

Mehr

Maulende Rentner & Q \ \. % Q \ \ & Q. % Q, & Q & Q,,, % Q % Q. Bsus. Musik: Eichhorn / Henrich / Pigor. von. Ma- zehn- tau- lay- hin- ent- Dschun-

Maulende Rentner & Q \ \. % Q \ \ & Q. % Q, & Q & Q,,, % Q % Q. Bsus. Musik: Eichhorn / Henrich / Pigor. von. Ma- zehn- tau- lay- hin- ent- Dschun- Maulen Rent Text: Pigor Musik: ichhorn / Henrich / Pigor Q \ Wenn du Q \ \ im Am sten gel von m sia Am hin ter schun Ma lay ehn tau send len Mei ent Q \ \ m 5 Q Q fernt von haus wenn dich am m u n r Welt

Mehr

Sprach-Spaß Spaß-Sprache

Sprach-Spaß Spaß-Sprache Sprach-Spaß Spaß-Sprache Sprachanimation für österreichisch-slowakische Kinder- und Jugendbegegnungen NÖ Landesakademie c/o 2232 Deutsch-Wagram, Franz Mair-Straße 47 T: +43-2247-51933-0 www.noe-lak.at

Mehr

Männer ABC & Q \ \ . E & Q \.. D Q - .. D - -. % Q \ \ & Q. . Q Q.. % Q.. Q P. & Q O.. . Q -# - -# Q... % Q Q. parlando A 7 A 6 H 7 C 7.

Männer ABC & Q \ \ . E & Q \.. D Q - .. D - -. % Q \ \ & Q. . Q Q.. % Q.. Q P. & Q O.. . Q -# - -# Q... % Q Q. parlando A 7 A 6 H 7 C 7. 22 Text: Pigor Musik: horn/pigor 1 & \ \ C 7 aj parlando 7 sen lisch l 7 Küs- see- kör- per- w- tig! doch & \ - \ \ - - 4 C 7/#11 & #9 + 3 b9 +! un- G 6/9 O lei- Män- ner- welt so ü- l Man sagt ber- st-

Mehr

Legenda. Rozvojový koncept "Red Octopus" (Èervená chobotnica) ramená "èervenej chobotnice" uzlové body (mestá) "èervenej chobotnice"

Legenda. Rozvojový koncept Red Octopus (Èervená chobotnica) ramená èervenej chobotnice uzlové body (mestá) èervenej chobotnice Rozvojový koncept "Red Octopus" (Èervená chobotnica) Stockholm Madrid Liverpool Manchester London Paris Torino Montpellier Marseille Barcelona Kobenhavn Hamburg Amsterdam Ruhrgebiet Braunschweig Berlin

Mehr