2 Bosch dnes Vízia spoločnosti Bosch. Tvoríme hodnoty zdieľame hodnoty

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "2 Bosch dnes Vízia spoločnosti Bosch. Tvoríme hodnoty zdieľame hodnoty"

Transkript

1 1

2 2 Bosch dnes 2014 Vízia spoločnosti Bosch Tvoríme hodnoty zdieľame hodnoty

3 3 ko popredná spoločnosť v oblasti technológií A a služieb využívame príležitosti plynúce z našej globálnej pôsobnosti na silný a zmysluplný rozvoj. Naším cieľom je podporovať kvalitu života pomocou inovačných a účelných riešení. Zameriavame sa na naše hlavné schopnosti v oblasti automobilovej a priemyselnej techniky a na tovary a služby, ktoré majú profesionálne aj súkromné uplatnenie. Vo všetkom, čo robíme, sa snažíme dosahovať trvalo udržateľný hospodársky úspech a vedúcu pozíciu na trhu. Podnikateľská sloboda a finančná nezávislosť nám umožňujú konať vždy v dlhodobej perspektíve. V duchu myšlienok zakladateľa našej spoločnosti kladieme vo všetkých oblastiach nášho podnikania mimoriadny dôraz na spoločenskú a ekologickú zodpovednosť. Zákazníci si nás vyberajú pre silu a efektivitu našich inovácií a pre spoľahlivosť a kvalitu našej práce. Máme jasné a účinné organizačné štruktúry, postupy a nástroje riadenia, ktoré podporujú potreby našich jednotlivých prevádzok. Pracujeme podľa jednotných princípov. Sme pevne odhodlaní spoločne dosiahnuť ciele, ktoré sme si vytýčili. Ako firma pôsobiaca na celom svete ctíme špeciálne puto hodnôt, podľa ktorých každý deň žijeme. Rozličnosť našich kultúr je zdrojom ďalšej sily. Svoje úlohy považujeme za výzvu, sme oddaní svojej práci a sme pyšní na to, že sme súčasťou spoločnosti Bosch.

4 4 Bosch dnes 2014 Bosch Group v kocke Akcionári spoločnosti Robert Bosch GmbH Držba akcií Robert Bosch GmbH 1 rodina Bosch 7 Nadácia Roberta Boscha 92 Hlasovacie práva Robert Bosch Industrietreuhand KG 93 rodina Bosch 7

5 5 Bosch Group je popredným celosvetovým dodávateľom v oblasti technológií a služieb. Zhruba pracovníkov dosiahlo v roku 2013 obrat 46,1 miliardy eur. Činnosti skupiny sú rozdelené do štyroch obchodných oblastí: Automobilová technika, Priemyselná technika, Spotrebný tovar, Energetika a technika budov. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a vyše 360 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 50 krajinách. Ak zahrnieme aj predajných a servisných partnerov, spoločnosť Bosch je zastúpená asi v 150 krajinách. Táto celosvetová sieť vývojových, výrobných a odbytových firiem predstavuje základňu ďalšieho rastu. V roku 2013 investovala Bosch Group približne 4,5 miliardy eur do výskumu a vývoja a na celom svete požiadala o zhruba patentov. To je v priemere 20 patentov denne. Výrobky a služby Bosch sú navrhnuté tak, aby fascinovali a aby zvyšovali kvalitu života, pretože prinášajú inovatívne a prospešné riešenia. Touto cestou spoločnosť ponúka na celom svete technológie, ktoré sú stvorené pre život. Spoločnosť bola založená v roku 1886 v Stuttgarte Robertom Boschom ( ) ako Dielňa pre jemnú mechaniku a elektrotechniku. Špecifická vlastnícka štruktúra spoločnosti Robert Bosch GmbH zaisťuje podnikateľskú slobodu Bosch Group, čo jej umožňuje dlhodobo plánovať a realizovať zásadné investície do zabezpečenia svojej budúcnosti. Deväťdesiatdvapercentný podiel v spoločnosti Robert Bosch GmbH patrí dobročinnej Nadácii Roberta Boscha. Zvyšné podiely sú v rukách rodiny Bosch a spoločnosti Robert Bosch GmbH. Väčšinu hlasovacích práv drží priemyselný koncern Robert Bosch Industrietreuhand KG, ktorý zároveň vykonáva funkcie spojené s vlastníctvom podniku.

6 6 Bosch dnes 2014 Vízia spoločnosti Bosch 02 Bosch Group v kocke 04 Inovácie 07 Automobilová technika 10 Priemyselná technika 12 Spotrebný tovar 14 Energetika a technika budov 16 Obchodný rok Udržateľnosť v spoločnosti Bosch 24 Nadácia Roberta Boscha 26 Bosch v strednej a východnej Európe 28 Bosch Group v Slovenskej republike 29 Bosch v SR obchod 30 Bosch Car Service 32 Míľniky histórie spoločnosti 34 Bosch icenter 40 Adresár 41

7 7 Inovácie Inovačná sila Bosch Group bude aj naďalej v budúcnosti jej rozhodujúcim aktívom. Hlavnou hnacou silou inovácií v spoločnosti Bosch sú vynaliezaví a angažovaní konštruktéri, vysoko výkonná a navyše efektívna výskumná organizácia, historické korene, ktoré sú ako inšpirujúce, tak zaväzujúce, a vedú spoločnosť vpred k ďalším významným úspechom. Prehlbujúca sa konektivita vďaka internetu vedie k ďalekosiahlym zmenám, ktoré umožňujú vytvárať inovatívne výrobky, služby a obchodné modely. Preto konektivitu systematicky podporujú všetky obchodné oblasti spoločnosti Bosch. Vo všetkom, čo spoločnosť Bosch robí, každý výrobok, ktorý ponúka, je stvorený pre život.

8 8 Bosch dnes 2014 Účinné systémy: Rekuperačný systém BRS boost V obchodnej oblasti Automobilová technika zníži kombinácia zdokonalených systémov vstrekovania a preplňovaných motorov s menším objemom do roku 2020 spotrebu benzínových a naftových motorov o ďalších 20 percent oproti úrovni spotreby z roku Svoju úlohu tu bude hrať aj rada inovácií. Jednou z nich je rekuperačný systém BRS boost. Táto elementárna hybridná technológia podporuje spaľovací motor dodatočným krútiacim momentom. Zároveň umožňuje šetriť palivo v režime jazdy zotrvačnosťou. Spaľovací motor je vypnutý až 30 percent doby jazdy. V oblasti technológie batérií bola so spoločnosťami GS Yuasa International Ltd. a Mitsubishi Corporation dohodnutá spolupráca na ďalšom vývoji. Cieľom je vyvinúť novú generáciu vysoko výkonných lítium-iónových dobíjacích batérií pre elektromobily.

9 9 PLR 15 laserový diaľkomer: technológia jednofotónovej lavínovej diódy Inteligentné domovy: aplikácie pre smartfó- ny a tablety Spoločnosť Bosch Rexroth vyvinula nový softvérový koncept na pripojenie strojov a zariadení rozličných výrobcov. A konektivita je v centre pozornosti aj ďalších činností, pretože koncepty inteligentného domova sa medzi verejnosťou stávajú čoraz populárnejšími. V týchto konceptoch ponúka spoločnosť Bosch aj senzory používané na kontrolu zabezpečenia okien a dverí. K technológii domu možno pripojiť aj kotle, diaľkovo ich ovládať pomocou smartfónu alebo tabletu, a to vďaka aplikácii vyvinutej spoločnosťou Bosch. Ďalšieho vylepšenia sa dočkali aj 18-voltové lítium-iónové dobíjacie batérie pre elektrické náradie. Vďaka riadiacej elektronike Smart Li-ion+ sa z batérií odčerpáva len skutočne potrebné množstvo energie. Jedným zo spotrebičov, ktoré takýto systém obsahujú, je robotická kosačka Indego.

10 10 Bosch dnes 2014 Automobilová technika Bosch Obchodná oblasť Automobilová technika spoločnosti Bosch je jedným z najväčších dodávateľov automobilovej techniky na svete. V roku 2013 táto oblasť vytvorila 66 percent celkového obratu spoločnosti. Do poľa pôsobnosti divízie Automobilová technika spadajú predovšetkým: technika vstrekovania pre spaľovacie motory, periférne zariadenia pre riadenie pohonov, alternatívne koncepcie pohonu, systémy pre aktívnu a pasívnu bezpečnosť vozidiel, asistenčné a komfortné systémy pre vodičov a informačné a komunikačné systemy pre vozidlá. V neposlednom rade sú to potom servisné koncepty a moduly Bosch, ktoré reprezentuje sieť autoservisov Bosch Car Service a moduly Bosch Braking Systems a Bosch Injection Systems.

11 11 Tržby podľa obchodných oblastí Bosch Group 2013 (pokračujúce činnosti) Percentuálne údaje Automobilová technika 66 Priemyselná technika 15 Spotrebný tovar 1 9 Energetika a technika budov 10 Celkom: 46,1 miliardy eur 1 Vrátane ďalších činností Automobilová technika Benzínové systémy Dieselové systémy Podvozkové systémy Elektrické pohony Štartéry a alternátory Car Multimedia Automobilová technika elektronika Automobilová technika Aftermarket Systémy riadenia* * ZF Lenksysteme GmbH (Spoločnosť Bosch vlastní podiel 50 %); spoločnosť je v účtovnej uzávierke zahrnutá do obchodného majetku.

12 12 Bosch dnes 2014 Priemyselná technika Bosch Vo fiškálnom roku 2013 tvorila obchodná oblasť Priemyselná technika približne 15 percent z celkového obratu Bosch Group. Táto obchodná oblasť zahŕňa divíziu Technológie riadiacich a ovládacích systémov, celosvetovo pôsobiaceho dodávateľa pre strojársky priemysel, ktorý ponúka hydraulické komponenty pre pojazdné stroje, pohony, ovládacie riešenia pre priemyselné aplikácie a komponenty a systémy pre veterné turbíny. Divízia Obalová technika poskytuje integrované baliace riešenia a prevádzkovo-technické riešenia najmä pre farmaceutický, kozmetický, potravinársky priemysel a výrobu cukroviniek.

13 13 Tržby podľa regiónov Bosch Group 2013 (len pokračujúce obchodné aktivity) Percentuálne údaje Európa 55 Amerika 21 Ázia a Pacifik 1 24 Celkom: 46,1 miliardy eur 1 Vrátane ďalších krajín Priemyselná technika Technológia riadiacich a ovládacích systémov* Obalová technika * Bosch Rexroth AG (Spoločnosť Bosch vlastní podiel 100 %)

14 14 Bosch dnes 2014 Spotrebný tovar Bosch V roku 2013 prispela obchodná oblasť Spotrebný tovar takmer 9 percentami k obratu Bosch Group. Výrobky tejto obchodnej oblasti zahŕňajú nástroje pre profesionálov a domácich majstrov vyrobené divíziou Elektrické náradie. Patria medzi ne aj výrobky vyrobené spoločným podnikom BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, ktorého sortiment zahŕňa všetko od sporákov a rúr cez chladničky, mrazničky, práčky až po kávovary. Od roku 2013 však tieto tržby už nie sú uvádzané v konsolidovanej účtovnej uzávierke.

15 15 Počet zamestnancov podľa obchodných oblastí Bosch Group 2013 (vrátane ukončovaných obchodných aktivít) Stav k 31. decembru 2013 Automobilová technika Priemyselná technika Spotrebný tovar Energetika a technika budov Ostatné Celkom: Firemné funkcie a výskum Spotrebný tovar Domáce spotrebiče* Elektrické náradie * BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (Spoločnosť Bosch vlastní podiel 50 %); spoločnosť je v účtovnej uzávierke zahrnutá do obchodného majetku.

16 16 Bosch dnes 2014 Energetika a technika budov Bosch V roku 2013 sa obchodná oblasť Energetika a technika budov podieľala na celkovom obrate približne 10 percentami. Skladá sa z divízie Termotechnika, ktorá je dodávateľom vykurovacej techniky a riešení na ohrev teplej vody a z divízie Zabezpečovacie systémy, ktorá dodáva výrobky zabezpečovacej techniky, riešenia pre infraštruktúru a komunikačné služby. Divíziu Solárna energia čaká ukončenie činnosti. Táto obchodná oblasť zahŕňa aj spoločnosť Bosch Energy and Building Solutions GmbH, dodávateľa energetických služieb, ktorý ponúka majiteľom komerčných a priemyselných budov energeticky účinné a úsporné riešenia šetrné k životnému prostrediu.

17 17 Počet zamestnancov podľa regiónov Bosch Group 2013 (vrátane ukončovaných obchodných aktivít) Stav k 31. decembru 2013 Nemecko Európa Amerika Ázia a Pacifik Celkom: Bez Nemecka 2 Vrátane ďalších krajín Energetika a technika budov Termotechnika Zabezpečovacie systémy

18 18 Bosch dnes 2014 Obchodný rok 2013 Kľúčové údaje Bosch Group Údaje sú uvedené v miliónoch eur Tržby percentuálna zmena oproti predchádzajúcemu roku 3,1 3 percentuálny podiel tržieb vytvorených mimo Nemecka Náklady na výskum a vývoj ako percento z tržieb 9,9 9,9 Investičné náklady ako percento z odpisov Zamestnanci priemerný stav za rok k 31. decembru Aktíva celkom Základný kapitál ako percento z celkových aktív Zisk pred zdanením ako percento z tržieb 6,1 8,1 Zisk po zdanení Nerozdelený zisk (dividendy spoločnosti Robert Bosch GmbH) Údaje po úprave podľa novej metódy účtovania a oceňovania 2 Vrátene vývojových prác účtovaných priamo zákazníkom 3 Medziročné porovnanie by bolo skreslené kvôli úprave spôsobu učtovania

19 19 V roku 2013 bola Bosch Group schopná zlepšiť tržby a výsledky, a to aj napriek zložitým podmienkam hospodárskeho prostredia. Tento úspech bol dosiahnutý čiastočne vďaka inovatívnym výrobkom vo všetkých obchodných oblastiach a čiastočne vďaka dôslednému zameraniu sa na optimalizáciu nákladov. Zvlášť úspešná bola obchodná oblasť Automobilová technika, zatiaľ čo oblasť Priemyselná technika bola vážne zasiahnutá problémami v segmente strojárstva. Spoločnosť Bosch sa v uplynulom roku veľmi venovala svojej stratégii. Tá zahŕňala rozvoj novej obchodnej oblasti Energetika a techniky budov, preskupenie obchodu s batériami pre elektromobily a čoraz väčšie využívanie potenciálu výrobkov pre konektivitu a služieb cez internet. Spoločnosť Bosch ustúpila aj z obchodnej oblasti s kryštalickou fotovoltaikou. Významný vplyv na prezentáciu údajov mala zmena spôsobu konsolidácie spoločných podnikov Bosch Group s vlastnickým podielom päťdesiat na päťdesiat. Tieto podniky už nie sú započítavané do konsolidovanej účtovnej uzávierky pomerným podielom podľa podielovej metódy konsolidácie, ale sú vykázané podľa ekvitnej metódy, t. j. ich pomerný podiel imania je vykázaný v rozvahe a ich príjmy po zdanení sú vykázané v prevádzkovom zisku. Zodpovedajúcim spôsobom boli upravené aj údaje z roku 2012.

20 20 Bosch dnes 2014 Aj napriek pretrvávajúcemu zložitému trhovému prostrediu bola spoločnosť Bosch schopná zvýšiť tržby v Európe o 2 percentá na 25,5 miliardy eur. Tržby v regióně Ázia-Pacifik vzrástli na 11,1 miliardy eur čo je nárast o 5 percent. Po prudkom poklese v predchádzajúcom roku spoločnosť výrazne spomalila svoj negatívny vývoj v Južnej Amerike. Vo fiškálnom roku 2013 tržby poklesli len o 3 percentá. V Severnej Amerike tržby narástli o 3 percentá na 7,8 miliardy eur. V roku 2013 Bosch Group zamestnávala okolo mužov a žien po celom svete. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to nárast o osôb. Najväčšia zmena v počte zamestnancov nastala v regióně Ázia-Pacifik, kde sa ich počet zvýšil o na V Severnej a Južnej Amerike sa počet zamestnancov zvýšil o necelých na V Európe zostal počet zamestnancov viac-menej stabilný na úrovni , zatiaľ čo v Nemecku sa mierne znížil na Vo svojej stratégii rastu sa Bosch Group riadi hlavnými globálnymi trendmi. Pokračuje napríklad v rozširovaní svojej činnosti v medzinárodnom meradle, najmä v Ázii. Bude narastať význam Afriky. Vo všetkých obchodných oblastiach je veľmi dôležitá rastúca potreba šetriť zdroje, chrániť životné prostredie a zvyšovať energetickú účinnosť a to ako v súvislosti s výrobkami a so službami Bosch Group, tak aj v súvislosti so samou spoločnosťou. Ďalším trendom je rastúca urbanizácia, ktorá je spojená s mnohými problémami v oblasti mobility, bezpečnosti a ochrany životného prostredia. K zásadným zmenám v spoločnosti vedie aj zvyšujúca sa prepojenosť vecí a služieb cez internet.

21 21 Tržby a zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) Bosch Group Údaje sú uvedené v miliónoch eur , Len pokračujúce obchodné aktivity 2 Upravené údaje

22 22 Bosch dnes 2014 Celkové náklady na výskum a vývoj 1 Bosch Group Údaje sú uvedené v miliónoch eur , Vrátane nákladov na vývoj účtovaných priamo zákazníkom 2 Upravené údaje 3 Len pokračujúce obchodné aktivity Bosch Group si na základe týchto trendov a vedená strategickým imperatívom Stvorené pre život kladie za cieľ dodávať užitočnú techniku, ktorej funkcie a dizajn budú medzi zákazníkmi vyvolávať nadšenie. Aby spoločnosť bola schopná tieto plány financovať, jej dlhodobým cieľom je ročný rast tržieb o 8 percent, pri hrubom zisku (EBIT) takisto vo výške 8 percent.

23 23 Celkové náklady na výskum a vývoj 1 Bosch Group Údaje predstavujú percento z tržieb 9,4 9,9 9,9 8,1 8, , Vrátane nákladov na vývoj účtovaných priamo zákazníkom 2 Upravené údaje 3 Len pokračujúce obchodné aktivity Spoločnosť Bosch má veľmi silnú schopnosť inovovať. V roku 2013 bolo do výskumu a vývoja investovaných približne 4,5 miliardy eur. Bosch Group získala ďalších výskumníkov a technikov, čo v celosvetovom meradle tvorilo ľudí z tohto odvetvia.

24 24 Bosch dnes 2014 Udržateľnosť v spoločnosti Bosch V roku 2013 spoločnosť Bosch investovala približne 185 miliónov eur do vzdelávania zamestnancov. V priemere sa každý zamestnanec zúčastnil 1,6 vzdelávacieho kurzu. Zamestnanci navyše absolvovali webových vzdelávacích kurzov. Konať udržateľným spôsobom, to je hodnota spoločnosti, ktorá bola veľmi dôležitá už pre jej zakladateľa Roberta Boscha. Globálne výzvy, ako sú zmena klímy, obmedzené zdroje a globálne sociálne normy podčiarkujú dôležitosť orientácie na udržateľnosť. Aby mohla spoločnosť Bosch sledovať úspech tejto stratégie a neustále ju zlepšovať, vymedzila ciele pre ďalšiu udržateľnosť v rámci celej skupiny. Tieto ukazovatele výkonnosti sa zameriavajú najmä na dobré podmienky pre zamestnancov spoločnosti a na vplyv činnosti skupiny na životné prostredie. Bosch Group je odhodlaná zabezpečovať pre svojich zamestnancov pracovné prostredie, ktoré je bezpečné a podporuje ich k najlepším výkonom. Spoločnosť napríklad od roku 2007 znížila počet nehôd spojených s výkonom práce na milión odpracovaných hodín o 48 percent, pričom v súčasnosti tento ukazovateľ činí len 3,6.

25 25 Akcie týkajúce sa zamestnancov Ďalšie vzdelávanie v roku 2013: Počet účastníckych dní: Počet účastníkov: Cieľ pre rok % ,2 % Fluktuácia zamestnancov v roku 2013: 4,6 % Podiel vedúcich pracovníčok: Akcie týkajúce sa reťazca dodávateľov Cieľ pre rok % Audity portfólia dodávateľov týkajúce sa ochrany životného prostredia, zdravia a bezpečnosti: Audity od roku 2010: 260 Bosch Group chce, aby jej výrobky boli udržateľné, či už ide o ich použitie alebo výrobu. Od roku 2007 spoločnosť znížila svoju ročnú spotrebu energie o 8,3 percenta. V súčasnosti je na úrovni GWh. Spoločnosť Bosch znížila aj ročný absolútny objem emisií CO 2 o 2 percenta na miliónov ton. Za rovnaké obdobie znížila objem relatívnych emisií CO 2 o 16 percent. Jej cieľom pre rok 2020 je znížiť tieto objemy z roku 2007 o 20 percent. Okrem toho je aj naďalej odhodlaná dodržiavať zásady sociálneho podnikania, s ktorými prišiel jej zakladateľ Robert Bosch. V roku 2013 spoločnosť Bosch darovala 10,5 milióna eur na občianske iniciatívy. Ďalšie informácie o politike udržateľnosti Bosch Group nájdete na: csr.bosch.com

26 26 Bosch dnes 2014 Nadácia Roberta Boscha Nadácia Roberta Boscha zameriava svoje aktivity najmä na zdravotnú starostlivosť, vedu, vzdelávanie a medzinárodné vzťahy. V týchto oblastiach je cieľom nadácie hľadať možné riešenia sociálnych a spoločenských problémov a skúšať ich v praxi ako modely. Nadácia financuje svoju činnosť z dividend, ktoré dostáva ako akcionár spoločnosti Robert Bosch GmbH. Každý rok schvaľuje Nadácia Roberta Boscha financovanie približne 800 projektov. Typickými príkladmi práce nadácie sú medzinárodné štipendijné programy, výmenné programy pre mladých vedúcich pracovníkov a výskumné granty pre novinárov. Do programov nadácie bola navyše zahrnutá aj filmová cena pre nemecko-arabské koprodukcie to je len jeden z mnohých príkladov nových projektov.

27 27 Už od roku 1964 pokračuje Nadácia Roberta Boscha v pôvodnom charitatívnom a sociálnom úsilí zakladateľa spoločnosti, ale funguje moderným spôsobom. Nadácia svoje konkrétne ciele realizuje prostredníctvom vlastných programov a inštitúcií. Zároveň podporuje externé projekty a iniciatívy, ak sa ich ciele zhodujú s cieľmi nadácie. Internetová platforma Du hast die Macht ( Ty môžeš ) je už štyri roky úspešnou súčasťou programu pre deti. Podnecuje záujem mladých ľudí o politické otázky. Súťaž nemeckých škôl o cenu nadácie Roberta Boscha už mnoho rokov predstavuje rozličné inovácie. V minulom roku bola cena opäť odovzdaná spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Desať rokov sú udeľované výskumné granty autorom a prekladatelia sú podporovaní za svoju prácu, ktorou robia literatúru dostupnou iným kultúram. Asistenčný program, ktorý podporuje výmenu medzi Čínou, východnou Európou a Nemeckom, teraz funguje už 20 rokov. Ďalšie informácie nájdete online na:

28 28 Bosch dnes 2014 Bosch v strednej a východnej Európe Prvá vlastná budova pobočky Bosch v Československu sa nachádzala od roku 1925 v Prahe na Vinohradoch, Trieda Maršala Foche 325/8, dnešná Vinohradská. Bosch disponoval vo východnej časti Európy už od roku 1899 zastúpením v rakúsko-uhorskej monarchii. V Prahe zastupoval spoločnosť Bosch ako prvý Hynek Roederer v Karlíne na Vítkovej ulici. Väčším a známejším zástupcom však bola firma Dénnes & Friedmann na Panskej ulici, neskôr premiestnená na Opletalovu ulicu. Po skončení 1. svetovej vojny založil Bosch v roku 1918 sesterskú organizáciu vo Viedni a v Budapešti, rovnako ako v roku 1920 v Prahe. Pobočka sa nachádzala na Letohradskej ulici č. 10, v prenajatých priestoroch. Neskôr Bosch zakúpil pozemok. Tu postavil a v roku 1925 otvoril nové sídlo spoločnosti. Zahraničné zastúpenia boli otvorené tiež v ďalších krajinách strednej a západnej Európy. Z dôvodu politických zmien, ku ktorým v týchto krajinách došlo po 2. svetovej vojne, boli zahraničné zastúpenia firmy Bosch uzatvorené. Politickými zmenami na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia začali svoju činnosť v roku 1992 zastúpenia Bosch v Budapešti, Prahe a Varšave, v roku 1993 v Moskve, Záhrebe, Bratislave a Sofii, nasledované v roku 1994 Bukurešťou. V ďalších krajinách boli vybudované výrobné závody, napr. v Poľsku, Maďarsku a v Českej republike.

29 29 Bosch Group v Slovenskej republike Valicare s.r.o. Trenčín BSH Drives and Pumps s.r.o. Michalovce Robert Bosch, spol. s r.o. BSH domácí spotřebiče s.r.o. Bratislava Holger Christiansen Production Slovakia s.r.o. Bernolákovo Bosch Group v Slovenskej republike v roku 2013 dosiahla obrat 300* miliónov eur a k zamestnávala 1 054** pracovníkov. * konsolidovaný výsledok **nekonsolidovaný výsledok Obchodné značky Bosch Regionálna spoločnosť zastupuje obchodné, marketingové a servisné aktivity spoločnosti. Bosch Group v SR obchoduje s výrobkami, ktoré nesú mená známych obchodných značiek Bosch, Junkers, Buderus, Skil, Dremel, Rexroth

30 30 Bosch dnes 2014 Bosch v SR obchod Robert Bosch, spol. s r.o. Je dcérskou spoločnosťou spoločnosti Robert Bosch GmbH Stuttgart so sídlom v Bratislave. Obchodnú spoločnosť Robert Bosch, spol. s r.o. tvoria nasledujúce obchodné oddelenia: 1. Automobilová technika technický predaj 2. Automobilová technika Aftermarket 3. Elektrické náradie 4. Zabezpečovacia technika 5. Vykurovacia technika Holger Christiansen Production Slovakia, s.r.o. Dcérska spoločnosť Holger Christiansen Group Dánsko so sídlom v Bernolákove. Firmu prevzala spoločnosť Robert Bosch v roku 2008 a stala sa tak jej stopercentným vlastníkom. Spoločnosť Holger Christiansen Production Slovakia, s.r.o. sa zoberá opravou a renováciou alternátorov.

31 31 Valicare s.r.o. Spoločnosť Valicare GmbH, Frankfurt a spoločnosť Heitec AG, Erlangen založili spoločnosť Valicare s.r.o. so sídlom v Trenčíne na Slovensku, ktorá začala svoju činnosť 1. februára Valicare poskytuje služby v oblasti kvalifikácie a validácie výrobných zariadení a procesov pre regulovaný priemysel. Zákazníci sú najmä z radov výrobcov liečiv, biotechnológie a výrobcov zdravotníckych pomôcok z tuzemska i zo zahraničia.

32 32 Bosch dnes 2014 Bosch Car Service Autoservis ponúkajúci kvalitné a kompletné autoservisné služby autoservis pre všetky značky vozidiel celosvetová sieť viac ako autoservisov, ktorým Bosch od roku 1921 ponúka svoje skúsenosti, znalosti a know-how alternatívne riešenia pre vodičov, ktorí nechcú servisovať svoje vozidlá v autorizovanom servise, ale napriek tomu požadujú prvotriednu kvalitu a spoľahlivosť za optimálne ceny autoservis, v ktorom je možné realizovať údržbu vozidiel i v záruke servis, kde automechanici používajú najmodernejšie diagnostické vybavenie, absolvujú pravidelné technické školenia, pracujú s aktualizovanými výrobnými dátami a montujú kvalitné náhradné diely silný partner, ktorý svojimi inováciami vytvára históriu automobilovej techniky Bosch Car Service koncept získal ocenenie Slovak Gold už v roku 2004 a po úspešnom obhájení dokázal certifikáciu dvakrát predĺžiť. Svoju výnimočnú kvalitu služieb na slovenskom trhu koncept preukázal úspešným zavŕšením certifikácie Slovak Gold aj druhýkrát za sebou v roku 2010 a jej obnovením v apríli Vyvrcholením úsilia je spomedzi všetkých ocenení za rok 2010 prezídiom nadácie udelené najprestížnejšie ocenenie kvality služby Grand Prix Slovak Gold v roku Zoznam autoservisov Bosch Car Service a ponuku služieb nájdete na

33 33 Bosch v SR spoločnosti s majetkovou účasťou (min. 50%) BSH domácí spotřebiče s.r.o. - organizačná zložka Bratislava Dcérska spoločnosť firmy Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Spoločný podnik s päťdesiatpercentnou majetkovou účasťou Bosch a Siemens. Hlavným obchodným programom sú elektrické domáce spotrebiče. Bratislavská pobočka od roku 2002 okrem distribúcie domácich spotrebičov zaisťuje aj služby zákazníkom v oblasti marketingu a sieť zmluvných servisov.

34 34 Bosch dnes 2014 Míľniky histórie spoločnosti 1861 Narodenie Roberta Boscha v Albecku pri Ulme dňa 23. septembra 1898 Prvé obchodné zastúpenie spoločnosti Bosch mimo Nemecka vo Veľkej Británii 1902 Dodávka prvého vysokonapäťového magnetoelektrického zapaľovania so zapaľovacími sviečkami Bosch 1886 Založenie spoločnosti: otvorenie Dielne pre jemnú mechaniku a elektrotechniku v Stuttgarte dňa 15. novembra 1897 Prvá úspešná montáž zariadenia s nízkonapäťovým magnetoelektrickým zapaľovaním do motorového vozidla 1905 Prvý zahraničný výrobný závod spoločnosti Bosch mimo Nemecka otvorený v Paríži 1912 Spustenie výroby v prvom závode spoločnosti Bosch v USA v Springfielde, MA

35 Založenie vlastného učňovského vzdelávacieho oddelenia v hlavnom závode v Stuttgarte so špeciálne vyhradenou dielňou 1913 Na trh prichádza systém osvetlenia automobilov od spoločnosti Bosch 1928 Na trh prichádza zastrihávač vlasov Forfex, prvý elektrický prístroj Bosch 1932 Prvá elektrická vŕtačka a kladivo Bosch 1918 Gottlob Honold navrhuje nové logo spoločnosti Bosch kotvu v kruhu 1921 V Hamburgu je otvorená prvá servisná opravovňa Bosch 1932 Akvizícia firmy na výrobu tepelných systémov Junkers & Co GmbH, Dessau, Nemecko 1932 Na trh prichádza prvé sériovo vyrábané autorádio v Európe 1927 Začiatok sériovej výroby vstrekovacieho čerpadla a trysiek Bosch pre vznetové motory 1933 Začiatok predaja chladničiek Bosch

36 36 Bosch dnes Otvorenie nemocnice Roberta Boscha 1967 Založenie spoločného podniku Bosch- -Siemens Hausgeräte GmbH (od roku 1998 známeho ako BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) 1942 Robert Bosch zomiera dňa 12. marca v Stuttgarte 1951 Začiatok výroby benzínového vstrekovacieho systému pre osobné vozidlá 1963 Akvizícia spoločnosti Erich Wetzel Verpackungsmaschinen GmbH, vstup do oblasti obalovej techniky 1964 Nezisková organizácia Vermögensverwaltung Bosch (od roku 1969 Robert Bosch Stiftung GmbH) získava väčšinový podiel v spoločnosti Robert Bosch GmbH 1967 D-Jetronic, elektronický benzínový vstrekovací systém 1974 Zavedenie programu 3S Sicher, Sauber, Sparsam Bezpečné, čisté, hospodárne pre vývoj výrobkov

37 Začiatok výroby senzorov lambda pre trojcestné katalyzátory 1978 Začiatok sériovej výroby ABS, elektronického protiblokovacieho brzdového systému 1986 Začiatok sériovej výroby systému regulácie preklzu TCS 1989 Na trh prichádza prvý nezávislý navigačný systém vozidiel v Európe TravelPilot IDS 1991 Systém Monotronic so sieťou Controller Area Network (CAN) 1979 Začiatok sériovej výroby elektronického systému riadenia motora Motronic 1995 Začiatok sériovej výroby mikromechanických senzorov MEMS 1995 Začiatok sériovej výroby ESP, prvého elektronického stabilizačného programu na svete 1997 Začiatok sériovej výroby systému priameho vysokotlakového vstrekovania nafty Common-Rail

38 38 Bosch dnes Začiatok sériovej výroby systému priameho vstrekovania benzínu DI Motronic 2005 Začiatok výroby systému asistencie vodičovi Night Vision 2001 Prevzatie priemyselného vedenia spoločnosti Mannesmann Rexroth AG a jej fúzia s divíziou automatizačnej techniky, čím vzniká spoločnosť Bosch Rexroth AG 2003 Akvizícia spoločnosti Buderus AG v nemeckom Wetzlare 2003 Začiatok predaja akumulátorového skrutkovača Ixo s lítium-iónovým dobíjacím akumulátorom 2007 Akvizícia poskytovateľa riešení v oblasti telematickej medicíny, spoločnosti Health Hero Network v meste Palo Alto, CA (USA) 2008 Založenie spoločnosti Bosch Mahle Turbo Systems GmbH & Co. KG, podniku so spoločnou majetkovou účasťou na výrobu turbodúchadiel vo výfukovom potrubí 2008 Akvizícia spoločnosti Innovations Soft- ware Technology GmbH v nemeckom Immenstaade (od 1. januára 2011: Bosch Software Innovations GmbH) 2010 Paralelný plne hybridný pohon pre osob- né automobily ide do sériovej výroby

39 Začiatok výroby systému prediktívneho núdzového brzdenia 2010 Začiatok výroby lítium-iónových dobíjacích batérií pre automobily 2012 Akvizícia Service Solutions, obchodnej časti americkej spoločnosti SPX Corporation, Charlotte, NC (USA), dodávateľa diagnostických a servisných zariadení, príslušenstva pre opravárenskú dielňu a softvéru pre globálny automobilový trh Spoločnosť Bosch oznamuje väčšinový podiel v spoločnom podniku s čínskym výrobcom Polaris, čím vstupuje na trh elektrických skútrov 2013 Začiatok výroby MSC systému kontroly stability pre motocykle 2011 Začiatok výroby komponentov pohonu pre elektrobicykle vo francúzskom Mondeville 2014 Založenie spoločného podniku Lithium Energy and Power GmbH & Co. KG na vývoj vysoko výkonných dobíjacích batérií pre elektromobily

40 40 Bosch dnes 2014 Všetky informácie vždy poruke Nová aplikácia Bosch icenter? Nainštalujte si aplikáciu Bosch icenter: Najlepší zákazníci sú informovaní zákazníci. Spoločnosť Bosch pre vás, našich zákazníkov, pripravila aplikáciu Bosch icenter pre tablety a inteligentné mobilné telefóny. Aplikáciu, ktorá zhromaždí dôležité informácie na jednom mieste: Magazín Formule Bosch, predajné akcie, infogramy, produktové brožúry, ale napríklad aj prehľad školení alebo produktové videá. Umožní vám využívať veľa nových interaktívnych funkcií, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť prezentované témy. To všetko zadarmo, na jednej adrese a kedykoľvek k dispozícii aj bez pripojenia na internet.

41 41 Adresár Názov spoločnosti: Robert Bosch, spol. s r.o. Sídlo: Ambrušova Bratislava Kontakt: / bosch@sk.bosch.com Konatelia spoločnosti: Klaus Huttelmaier Nora Houšťavová Karol Ondruš Názov spoločnosti: BSH domácí spotřebiče s.r.o. organizačná zložka Bratislava Sídlo: Galvaniho 17/C Bratislava Kontakt: info@bsh-spotrebice.sk Konatelia spoločnosti: Per Funch Petr Boháč Názov spoločnosti: Holger Christiansen Production Slovakia, s.r.o. Sídlo: Gaštanová Alej Bernolákovo Kontakt: Konateľ spoločnosti: Ahmet Toptas Ralf Dieter Fiedler Názov spoločnosti: Valicare s.r.o. Sídlo: Rybárska Trenčín Kontakt: Konatelia spoločnosti: Martin Gerlich Malke Lütgens

42 Robert Bosch, spol. s r.o. Ambrušova Bratislava Vydanie 2014

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach JUMP INTO JOB @ TSSK Praktikum pre žiakov JUMP INTO JOB @ TSSK Schülerpraktikum Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach Pilotprojekt zwischen T-Systems Slovakia und

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 STRANA 1/6 NOVEMBER 2014 SEITE 1/6 NOVEMBER 2014 NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novele zákona o dani z príjmov s účinnosťou

Mehr

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K.

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K. Nameraná a vypočítaná spotreba paliva rodinného domu v lokalite Magdeburg-Ottersleben pred a po povlakovaní exteriéru prípravkom Thermo-Shield Rozvaha V prospektoch (1998) pre prípravok Thermo-Shield bola

Mehr

ASSET MANAGEMENT SLOVENSKEJ SPORITEĽNE. Ročná správa o hospodárení správcovskej spoločnosti s vlastným majetkom k

ASSET MANAGEMENT SLOVENSKEJ SPORITEĽNE. Ročná správa o hospodárení správcovskej spoločnosti s vlastným majetkom k ASSET MANAGEMENT SLOVENSKEJ SPORITEĽNE Ročná správa o hospodárení správcovskej spoločnosti s vlastným majetkom k 31.12.2014 Ročná správa o hospodárení správcovskej spoločnosti Asset Management Slovenskej

Mehr

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich Dieses Abkommen gilt für Personen, die in einem Vertragsstaat oder in beiden Vertragsstaaten ansässig sind. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern (1) Dieses

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr

Výročná správa za rok 2014

Výročná správa za rok 2014 Výročná správa za rok 2014 2015 2016 013 2014 Allfinanz jednoducho lepšie Obsah 1 OVB Next Level 2 Privítanie 4 Cieľ vedúci systémový odbyt v Európe 5 Cesta OVB stratégia 2016 6 Súkromné dôchodkové zabezpečenie

Mehr

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania.

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania. Vaše Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Spektability, Vaše Honorability, vážený pán Dr. Günter Geyer, milé dámy, vážení páni, vážené slávnostné zhromaždenie, Ekonomická univerzita v Bratislave v súlade

Mehr

Jaroslav Vokoun Daneš Brzica. Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR

Jaroslav Vokoun Daneš Brzica. Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR EXPERTÍZNE ŠTÚDIE EÚ SAV 5 Jaroslav Vokoun Daneš Brzica Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR ISSN 1337 0812 (elektronická verzia) Edícia EXPERTÍZNE ŠTÚDIE prináša výskumné, analytické a prognostické

Mehr

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016

Výpredaj jazdených vozíkov. od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen. Jungheinrich spol. s r. o Senec. 28.April 2016 Výpredaj jazdených vozíkov JungSTARs Jungheinrich 25. JungSTARs. 26. máj 2016 Sonderkonditionen nur gültig bis 31.05.2016 ZÁRUKA KVALITY REPASOVANÉ V NEMECKU od Die 9:004-Sterne-Gebrauchtstapler-Messen.

Mehr

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program

Forum für arbeitsmarktpolitische Zusammenarbeit AP 3. RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit AP 3 RGS Twinnings (03_2010) Programm / program Zusammenarbeit 2 Aufbau von Kooperationsstrukturen Durchführung RGS-Twinnings, Programmgestaltung (März 2010) RGS-Twinnings (9.3.2010) Ort

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften

Konföderation der slowakischen Gewerkschaften European Works Council MOL Group EUROPEAN LEVEL COMPANY EUROPEAN LEVEL COMMUNICATION Peter Krajčír OV ECHOZ Slovnaft Wien, 16. March, 2010 Zameranie skupiny MOL / Hauptaufgaben der Gruppe MOL -Prieskum

Mehr

OSOBNÉ ZÁMENÁ. 1. pád 3. pád 4. pád. er (on) ihm ( mu/ jemu) ihn (ho/ jeho) sie (ona) ihr ( jej) sie (ju) es (ono) ihm ( mu/ jemu) es ( ho/ jeho)

OSOBNÉ ZÁMENÁ. 1. pád 3. pád 4. pád. er (on) ihm ( mu/ jemu) ihn (ho/ jeho) sie (ona) ihr ( jej) sie (ju) es (ono) ihm ( mu/ jemu) es ( ho/ jeho) OSOBNÉ ZÁMENÁ V nemčine, rovnako ako v slovenčine, máme 3 osoby v oboch číslach (jednotnom aj množnom). Osobné zámená skloňujeme rovnako ako podstatné alebo prídavné mená v 4 pádoch (N, G, D, A). Tvary

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 Riadne Valné zhromaždenie 4. mája 2007 v Bratislave Ordentliche Hauptversammlung am 4. Mai

Mehr

FIREMNÁ KONCEPCIA. Firemná koncepcia skupiny Witzenmann. Witzenmann GmbH

FIREMNÁ KONCEPCIA. Firemná koncepcia skupiny Witzenmann. Witzenmann GmbH FIREMNÁ KONCEPCIA Firemná koncepcia skupiny Witzenmann Witzenmann GmbH Östliche Karl-Friedrich-Str. 134 75175 Pforzheim Telefón +49 7231 581-0 Fax +49 7231 581-820 wi@witzenmann.com www.witzenmann.de 0102sk/2/06/14/1,25

Mehr

PORTFOLIO ŠKOLENÍ A KONZULTÁCIÍ NA ROK

PORTFOLIO ŠKOLENÍ A KONZULTÁCIÍ NA ROK PORTFOLIO ŠOLENÍ A ONZULTÁCIÍ NA RO 2017-2018 Logistika Základy logistiky pre automotive (Typy logistiky,logistické ukazovatele,logistické princípy a metódy,audity logistiky-1 deň Požiadavky VDA na logistiku

Mehr

Fakten und Zahlen Čísla a fakty

Fakten und Zahlen Čísla a fakty Fakten und Zahlen Čísla a fakty Volkswagen Slovakia, a. s. Martin Slowakei Slovensko Košice Bratislava DE Die Volkswagen Bratislava, s. r. o. wurde 1991 gegründet. Bereits 1992 startete die Serienproduktion

Mehr

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka Vis-à-vis Vis-à-vis einladung pozvánka zur Eröffnung der Ausstellung Vis-à-vis am 6. Oktober 2014 pri príležitosti otvorenia výstavy Vis-à-vis dňa 6. októbra 2014 Vis-à-vis Vis-à-vis Niederösterreichische

Mehr

Grundlagen bilden / Tvoríme základy

Grundlagen bilden / Tvoríme základy Grundlagen bilden / Tvoríme základy Mandantenbrief / Mandantný list Aktuelles aus den Bereichen Recht, Steuern und Wirtschaft in der Slowakei Informácie z oblastí práva, daní a hospodárstva na Slovensku

Mehr

Newsletter MOBILITA. September 2013 AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL AKO MOTOR SLOVENSKÉHO HOSPODÁRSTVA. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory

Newsletter MOBILITA. September 2013 AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL AKO MOTOR SLOVENSKÉHO HOSPODÁRSTVA. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Newsletter MOBILITA AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL AKO MOTOR SLOVENSKÉHO HOSPODÁRSTVA Kadmy - Fotolia.com OBSAH Milí členovia a priatelia, Náš letný Newsletter so Špeciálom k téme "20 rokov slovensko-nemeckých

Mehr

Fakten und Zahlen Čísla a fakty

Fakten und Zahlen Čísla a fakty Fakten und Zahlen Čísla a fakty VW SK Fakten und Zahlen Fakty a čísla Volkswagen Slovakia, a. s. Martin Stupava Slowakei Slovensko Košice Bratislava DE Volkswagen Bratislava, s. r. o. wurde 1991 gegründet.

Mehr

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Heydukova 25, 811 08 Bratislava tel./fax:02/63814968 zpmpvsr@zpmpvsr.sk www.zpmpvsr.sk Združenie na pomoc ľuďom

Mehr

Vpichový odporový teplomer

Vpichový odporový teplomer Typový list 90.2305 Strana 1/7 Vpichový odporový teplomer Pre teploty od -50...+260 C Tesný voči vodnej pare a odolný na tlak Vysoká mechanická pevnosť Pre použitie v potravinárskom priemysle Jednoduché

Mehr

VýRočná správa Phoenix Zeppelin, spol. s r.o.

VýRočná správa Phoenix Zeppelin, spol. s r.o. VýRočná správa Phoenix Zeppelin, spol. s r.o. 2013 www.zeppelin.sk Zeppelin GmbH základné údaje (konsolidované) Spoločnosť Phoenix Zeppelin, spol. s r.o. je súčasťou koncernu ZEPPELIN GmbH. Vo výročnej

Mehr

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU Ing. Adela Hošková, PhD. Ing. Soňa Vágnerová Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1998 OBSAH:

Mehr

medzinárodný finančný manažment

medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v BratislavE univerzita martina luthera v halle-wittenbergu medzinárodný finančný manažment výsledky a skúsenosti BilatErálny študijný program EkonomickEj univerzity v BratislavE

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 STRANA 1/7 JÚN 2015 SEITE 1/7 JUNI 2015 - najvýznamnejšie zmeny wichtigste PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novinkách v oblasti

Mehr

Výročná správa spoločnosti Softec, člena Softec Group

Výročná správa spoločnosti Softec, člena Softec Group 2014 Výročná správa spoločnosti Softec, člena Softec Group Obsah O nás...... 1 Organizačná štruktúra v roku 2014... 3 Správa o skupine SOFTEC za rok 2014... 4 Vyhodnotenie priorít... 5 Ekonomika... 5 Vzdelávanie

Mehr

Inhalt. Obsah. 11. Záver 12. Organizačná štruktúra 13. Výrok audítora 14. Účtovná závierka za r.2015

Inhalt. Obsah. 11. Záver 12. Organizačná štruktúra 13. Výrok audítora 14. Účtovná závierka za r.2015 Obsah 1. Príhovor konateľa spoločnosti 2. Profil spoločnosti 3. Vývoj spoločnosti 4. Stručný prehľad investícií 5. Ľudské zdroje 6. Vybrané ekonomické ukazovatele 7. Životné prostredie 8. Rozdelenie zisku

Mehr

230 V 230 V 230 V 230 V 230 V

230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 1 230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 2 230 V 230 V 230 V 230 V 3 GESTELL FARBEN 4 5 20-27 km/h 28-37 km/h 38-48 km/h 1500 2000 2500 3000 3500 4000 4500 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3

Mehr

Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ. Február 2016 PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. TTstudio / Fotolia.

Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ. Február 2016 PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU. Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. TTstudio / Fotolia. Newsletter ŽILINSKÝ KRAJ PORTRÉT PRIEMYSELNÉHO REGIÓNU TTstudio / Fotolia.com OBSAH Milí členovia a priatelia, V týchto dňoch sa na Slovensku toho veľa točí okolo parlamentných volieb. Našich členov sme

Mehr

Deloitte Audit s.r.o. Správa o transparentnosti. Deloitte Audit s.r.o.

Deloitte Audit s.r.o. Správa o transparentnosti. Deloitte Audit s.r.o. Deloitte Audit s.r.o. 30. apríla 2018 00 Obsah Sieť Deloitte a právne a štrukturálne dojednania v rámci siete... 2 Právna, vlastnícka štruktúra a štruktúra riadenia a spravovania spoločnosti... 3 Opis

Mehr

Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed)

Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed) Inštitút pre výskum práce a rodiny Vzdelávanie dospelých vo fáze prechodu z profesného života do dôchodku zapojenie sa a zodpovednosť Dewald, R. - Bednárik, R. (ed) Bratislava, 2006 Vydavateľ: Inštitút

Mehr

CENTROPE Program úloh 2008 plus

CENTROPE Program úloh 2008 plus Program úloh 2008 plus Prepracovaný diskusný dokument, Stav k dátumu: 31. december 2006 0 Program úloh...3 1 Hospodárstvo, inovácie, výskum a vývoj...6 1.1 Ťažisková oblasť...9 Budovanie a rozšírenie kompetenčných

Mehr

Predložky s akuzatívom alebo datívom:

Predložky s akuzatívom alebo datívom: Skloňonanie podstatných mien: Mužský rod Ženský rod Stredný rod Množné číslo Nominatív Genitív Datív Akuzatív des es es dem em den en die e er er die e das des es dem em das es die Männer Männer den Männern

Mehr

ŠTVRŤROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA ZA TRETÍ ŠTVRŤROK 2015 AKO REGULOVANÉ INFORMÁCIE

ŠTVRŤROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA ZA TRETÍ ŠTVRŤROK 2015 AKO REGULOVANÉ INFORMÁCIE ŠTVRŤROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA ZA TRETÍ ŠTVRŤROK 2015 AKO REGULOVANÉ INFORMÁCIE Povinnosť emitenta podľa 36 anasl. zákona č. 429/2002 ( ako vyplýva zo zmien a doplnení vykonaných zákonom č. 594/2003 Z.z.,

Mehr

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci E N E T O S H AKTÍVNA SPOLUPRÁCA PRODUKTY PARTNERI Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci European Network Education and Training in Occupational

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU Bc.

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU 2117982 ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VO VYBRANOM PODNIKU 2010 Bc. Monika ŠUBOVÁ 1 SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

Mehr

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU Ing. Adela Hošková, CSc. Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1997 Vývoj priamych zahraničných investícií na Slovensku

Mehr

25 rokov. slovensko-nemeckých vzťahov. Tomáš Strážay editor

25 rokov. slovensko-nemeckých vzťahov. Tomáš Strážay editor 25 rokov slovensko-nemeckých vzťahov Tomáš Strážay editor 25 rokov slovensko-nemeckých vzťahov Tomáš Strážay editor Bratislava 2018 Vydavatelia Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

Mehr

Správa o transparentnosti. o transparentnosti

Správa o transparentnosti.   o transparentnosti www.pwc.com/sk Správa o transparentnosti za účtovné obdobie ukončené 31. decembra 2017 1. Úvod 2. Stratégia a vedenie 3. Riadenie a štruktúra 3.1. Riadenie 3.2. Štruktúra firmy 3.3. Sieť PwC 4. Globálny

Mehr

Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ

Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ Pracovné miesta budúcnosti sú zelené? Green Jobs New Jobs Regional Cooperation Management Multilaterálne sieťové stretnutie AT-HU-SK-CZ Michaela Friedl-Schafferhans Prospect Unternehmensberatung Wien,

Mehr

Stříkací pistole. Striekacia pištoľ 10.25-002

Stříkací pistole. Striekacia pištoľ 10.25-002 Stříkací pistole Profi-Farbpistole Striekacia pištoľ 10.25-002 7 6 2 4 5 3 1 1) rychloupínací konektor 2) regulace množství barvy 3) regulace množství vzduchu 4) nastavení stříkacího modulu 5) spoušť 6)

Mehr

Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy. Programový rok 2010/2011, 10.

Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy. Programový rok 2010/2011, 10. Carl Friedrich Goerdeler-Kolleg Štipendijný program pre mladých vedúcich pracovníkov zo strednej Európy Programový rok 2010/2011, 10. ročník Mladí vedúci pracovníci z verejného sektora Rozšírenie Európskej

Mehr

V Ý R O Č N Á S P R Á V A za rok 2013

V Ý R O Č N Á S P R Á V A za rok 2013 VEGUM a.s., DOLNÉ VESTENICE V Ý R O Č N Á S P R Á V A za rok 2013 Obchodné meno VEGUM a.s. Sídlo spoločnosti: Dolné Vestenice, Gumárenská 337 PSČ 972 23 IČO: DIČ 44 141 211 2022609655 IČ pre DPH SK2022609655

Mehr

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY THE CZECH REPUBLIC LIBRARY ASSOCIATION BIBLIOTHEKSVERBAND DER TSCHECHISCHEN REPUBLIK ROK 2005 ISBN 80-86249-32-8 OBSAH KOLOKVIUM ČESKÝCH, MORAVSKÝCH A SLOVENSKÝCH BIBLIOGRAFOV

Mehr

Zameriavame sa na zodpovednosť

Zameriavame sa na zodpovednosť 1 Zameriavame sa na zodpovednosť Výročná správa 2012 2 BKS BANK V PREHL'ADE BKS BANK V PREHL'ADE 3 ZISK 60 50 40 30 20 10 0 mil. 44,4 9,7 2008 46,5 8,9 2009 Zisk pred zdanením v mil. Rentabilita vlastného

Mehr

Zameriavame sa na zodpovednosť

Zameriavame sa na zodpovednosť 1 Zameriavame sa na zodpovednosť Výročná správa 2012 2 BKS BANK V PREHL'ADE ZISK 60 50 40 44,4 46,5 53,6 38,6 45,9 30 25 20 30 15 20 10 9,7 8,9 8,9 6,1 6,9 10 5 0 mil. 2008 2009 2010 2011 2012 0 % Zisk

Mehr

Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015

Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015 1 z 10 12. 2. 2015 12:24 Home Willkommen Buch Bibliographie Autoren Termine / Vorträge Links Presse Kontakt Sonntag, 1. Februar 2015 Buchpräsentationen und Vorträge im Februar 2015 Robert Hofrichter (Salzburg)

Mehr

SK - Vyhlásenie o parametroch

SK - Vyhlásenie o parametroch SK - Vyhlásenie o parametroch v zmysle vyhlášky MDVRR č. 162/2013 Z.z. Výrobok: Náterové látky rozpúšťadlové dvojzložkové Typy výrobku: PD, PE, PG, SD, SG, SE a jej doplnkový material: riedidlá VP 30-2438/0,

Mehr

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Nemecká spolková republika

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Nemecká spolková republika EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Nemecká spolková republika Počet obyvateľov: (tis. celkom/ tis. hlavné mesto): 80 800 / 3 500 Hlavné mesto: Berlín Úradný jazyk / rokovací jazyk: nemecký / anglický Mena/

Mehr

Tel: Fax:

Tel: Fax: Tel: +421 2 5710 6666 Fax: +421 2 5710 6610 www.bdoslovakia.com Zochova 6-8 811 03 Bratislava I Slovak Republic SPRÁVA O TRANSPARENTNOSTI v súlade s článkom 13 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ)

Mehr

PSSQ. Personálny servis Spoľahlivosť Qualita

PSSQ. Personálny servis Spoľahlivosť Qualita PSSQ Personálny servis Spoľahlivosť Qualita PSSQ, s.r.o. Firmenprofil Kundenorientiert Kundenorientiert Leistungsfähig Nachhaltig / Michael Lang Sitz E-mail www.pssq.sk Seite 2 Aufgabenbereich 1 Qualitätsleistungen

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Konföderation Gewerkschaftsbünde Konföderation Nemocenské poistenie Krankenversicherung JUDr. Mária Svoreňová Jurist KOZSR Wien, 16. 3. 2010 Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca

Mehr

Ročenka Jahresrückblick

Ročenka Jahresrückblick Ročenka Jahresrückblick 2014 UŽITOČNÉ INFORMÁCIE PRE PODNIKATEĽOV + ZĽAVY PRAKTISCHE INFORMATIONEN FÜR DIE UNTERNEHMER + BENEFITS SCHLOSS HOF 16.3.-2.11.2015 Der Krieger, die Witwe und ihr Sohn Prinz Eugen,

Mehr

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft

Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft K založeniu EBG august 1990 Založenie Európskych vzdelávacích stredísk pre povolanie a spoločnosť v Düsseldorfe ako nezisková vzdelávacia inštitúcia

Mehr

V priebehu obdobia od 17. februára 2015 do 30. apríla 2015 spoločnosť neevidovala podmienené aktíva a podmienené záväzky.

V priebehu obdobia od 17. februára 2015 do 30. apríla 2015 spoločnosť neevidovala podmienené aktíva a podmienené záväzky. EPH Financing SK, a.s. Výkaz zmien vo vlastnom imaní k 30. aprílu 2015 V priebehu obdobia od 17. februára 2015 do 30. apríla 2015 spoločnosť neevidovala podmienené aktíva a podmienené záväzky. 14. Udalosti,

Mehr

Modálne slovesá können, mögen, dürfen, müssen, wollen, sollen, wissen, möchten ich kann, du kannst, er kann, wir können, ihr könnt, sie können

Modálne slovesá können, mögen, dürfen, müssen, wollen, sollen, wissen, möchten ich kann, du kannst, er kann, wir können, ihr könnt, sie können Modálne slovesá - v nemeckom jazyku do skupiny modálnych (spôsobových) slovies patria tieto slovesá: können, mögen, dürfen, müssen, wollen, sollen, wissen, möchten - je to špecifická skupina slovies, ktoré

Mehr

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU BRATISLAVA 2011 1 ABSTRAKT 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY PEDAGOGICKÝCH INOVÁCIÍ Nastolené otázky Ako chápeme

Mehr

Gender mainstreaming:

Gender mainstreaming: Gender mainstreaming: Ako efektívne využiť politický potenciál uplatňovania rodového hľadiska? Zastúpenie Nadácie Heinricha Bölla v Poľsku Varšava 2008 Gender mainstreaming: Ako efektívne využiť politický

Mehr

Kooperačná burza strojárskeho, kovospracujúceho a plastikárskeho priemyslu

Kooperačná burza strojárskeho, kovospracujúceho a plastikárskeho priemyslu Kooperačná burza strojárskeho, kovospracujúceho a plastikárskeho priemyslu Hotel Alexandra Púchov 5. október 2017 www.advantageaustria.org/sk INFORMÁCIE ADVANTAGE AUSTRIA Obchodné oddelenie Rakúskeho veľvyslanectva

Mehr

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA Monika Jurisová

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA Monika Jurisová 1 SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2002 Monika Jurisová 2 MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA STU Trnava, Pavlínska 16 Odbor: Priemyselné inžinierstvo

Mehr

STEFE SK. 1 / Ročná správa 2007

STEFE SK. 1 / Ročná správa 2007 1 / Ročná správa 2007 STEFE SK Ročná správa 2007 2 / Ročná správa 2007 STEFE SK Ročná správa 2007 TEPLO V MESTE príjemný pocit istoty v pohodlí Vášho domova Ročná správa 2007 / 3 OBSAH Príhovor predsedu

Mehr

energia & život Grant, ktorý ide zo srdca ČÍSLO 14 OKTÓBER 2015 ZAPLI SME MOZOG ELEKTRÁRNE Bloková dozorňa 3. bloku Elektrárne Mochovce je oživená

energia & život Grant, ktorý ide zo srdca ČÍSLO 14 OKTÓBER 2015 ZAPLI SME MOZOG ELEKTRÁRNE Bloková dozorňa 3. bloku Elektrárne Mochovce je oživená editoriál hlavná téma energia & život Nicola Cotugno Je jadro naozaj hrozbou? Grant, ktorý ide zo srdca 03 12 26 ČÍSLO 14 OKTÓBER 2015 ZAPLI SME MOZOG ELEKTRÁRNE Bloková dozorňa 3. bloku Elektrárne Mochovce

Mehr

POLONSKÝ Dušan PLACHÁ Jana SOCIÁLNE POISTENIE V SYSTÉME SOCIÁLNEHO ZABEZPEČENIA NA SLOVENSKU OD ROKU 1990 PO SÚČASNOSŤ

POLONSKÝ Dušan PLACHÁ Jana SOCIÁLNE POISTENIE V SYSTÉME SOCIÁLNEHO ZABEZPEČENIA NA SLOVENSKU OD ROKU 1990 PO SÚČASNOSŤ POLONSKÝ Dušan PLACHÁ Jana SOCIÁLNE POISTENIE V SYSTÉME SOCIÁLNEHO ZABEZPEČENIA NA SLOVENSKU OD ROKU 1990 PO SÚČASNOSŤ 2017 UNIVERZITA SV. CYRILA A METODA V TRNAVE FAKULTA SOCIÁLNYCH VIED KATEDRA SOCIÁLNYCH

Mehr

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger SLOWAKISCH- DEUTSC ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger #NP TASCHENWÖRTERBUCH der SLOWAKISCHEN UND DEUTSCHEN SPRACHE # mit besonderer Berücksichtigung der NEUESTEN

Mehr

Vydanie 32

Vydanie 32 Zákaznícky časopis firmy THONAUER GmbH KOMAX preberá skupinu THONAUER Výroba Hotmelt na mieru Stavba rozvádzačov orientovaná na potreby Zeta 630 Sledovanie kvality krimpovaných kontaktov bez prerušenia

Mehr

Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH

Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH Obchodná stratégia na príklade Wienerwald Tourismus GmbH Dnešné témy Prečo stratégia Východiskový stav Produktová stratégia Obchodný model Mapovanie cieľov a hodnotenie Team Wienerwald Tourismus GmbH Prečo

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 Katarína Šmirinová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

Mehr

8/2014. priemyselná automatizácia a informatika. Čerpadlá (ne)odhalený potenciál úspor. ročník XXI ISSN

8/2014. priemyselná automatizácia a informatika. Čerpadlá (ne)odhalený potenciál úspor.  ročník XXI ISSN 8/2014 priemyselná automatizácia a informatika Čerpadlá (ne)odhalený potenciál úspor www.atpjournal.sk ročník XXI ISSN 1335-2237 neprehliadnuteľný Editoriál (Ne)odhalený potenciál čerpadlových systémov

Mehr

MANAŽMENT MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH

MANAŽMENT MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH HANA PRAVDOVÁ MANAŽMENT & MARKETING V KULTÚRNYCH INŠTITÚCIÁCH 2015 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Publikácia je výsledkom riešenia grantovej výskumnej úlohy KEGA Zručnosti pre sféru kultúry 115UK-4/2013

Mehr

PREPRAVNÁ TECHNIKA PLASTICKÝCH HMÔT

PREPRAVNÁ TECHNIKA PLASTICKÝCH HMÔT PREPRAVNÁ TECHNIKA PREPRAVNÁ TECHNIKA PLASTICKÝCH HMÔT OBSAH POZNÁMKY Oblúk s predĺženými stranami, nerez... 4 T-kus, nerez... 5 Odbočka 30, nerez... 5 Kruhové rúry oceľové... 5 Rohový kus 90... 5 Oblúk

Mehr

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA Beata Kosová Ak chceme analyzovať koncepciu celoživotného učenia sa u nás, je potrebné najprv uviesť širšie globálne

Mehr

OBCHODNÁ KOREŠPONDENCIA

OBCHODNÁ KOREŠPONDENCIA OBCHODNÁ KOREŠPONDENCIA Pracovné listy PaedDr. Iveta Emödiová, Mgr. Daniela Lukáčová Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava OA Rožňava moderná škola ITMS kód Projektu 26110130729 Text č. 1 ŠIKANOVANIE

Mehr

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Lichtenštajnské kniežatstvo. k

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Lichtenštajnské kniežatstvo. k EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Lichtenštajnské kniežatstvo k 30.11.2015 Všeobecné informácie o krajine November 20155 1 I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Peňažná

Mehr

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko 20 Jahre KABA-Slovensko, Entwicklungstendenzen in der Schweiz und die Zukunft der Arbeit 20 rokov K.A.B.A. Slovensko, vývojové trendy vo Švajčiarsku a budúcnosť práce 20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A.

Mehr

ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET

ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET ŠPECIALIZOVANÁ PRÍLOHA SPOLOČNOSTI MEDIAPLANET ČÍSLO 1Feb 10 DANE, AUDIT, PORADENSTVO Daňové priznanie a mzdy Ako sa pri podávaní daňového priznania zbaviť stresu Manažérsky audit Medzi vrcholovými pracovníkmi

Mehr

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Lichtenštajnské kniežatstvo. k

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Lichtenštajnské kniežatstvo. k EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Lichtenštajnské kniežatstvo k 30.6.2014 Všeobecné informácie o krajine 1 I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Peňažná jednotka: 1

Mehr

NEXT NEXT PLACE LEVEL Deufol AG, Communications

NEXT NEXT PLACE LEVEL Deufol AG, Communications NEXT LEVEL PACKAGING. NEXT LEVEL. AKO SVETOVÝ POSKYTOVATEĽ PRVO- TRIEDNYCH SLUŽIEB S DLHOROČ - NÝMI SKÚSENOSŤAMI VO VŠETKÝCH ODVETVIACH PRE VÁS FIRMA DEUFOL HĽADÁ INDIVIDUÁLNE RIEŠENIA OD LACNÝCH AŽ PO

Mehr

Poznanie v digitálnej ére...mobilné, v rozšírenej realite, personalizované, ovládané gestami

Poznanie v digitálnej ére...mobilné, v rozšírenej realite, personalizované, ovládané gestami Poznanie v digitálnej ére......mobilné, v rozšírenej realite, personalizované, ovládané gestami KNIŽNIČNO-INFORMAČNÉ KNIŽNIČNO-INFORMAČNÉ SLUŽBY SLUŽBY V minulom čísle sme uverejnili príspevok z podujatia

Mehr

E-Businessom k efektivite Elektronické riešenia pre maximálnu efektivitu v priemysle

E-Businessom k efektivite Elektronické riešenia pre maximálnu efektivitu v priemysle E2E E-Businessom k efektivite Elektronické riešenia pre maximálnu efektivitu v priemysle Ako si môžem kedykoľvek počas dňa objednať C-diely, keď som stále v pohybe? Existuje automatizovaný systém pre rýchlo

Mehr

ZINKOVANIE BEZ HRANÍC

ZINKOVANIE BEZ HRANÍC ZINKOVANIE BEZ HRANÍC www.zinkpower.com SLOVENSKO ZinkPower Martin s.r.o. Hlavna 2060 038 52 Sucany Telefón +421 (0) 43 / 32 41-032 Fax +421 (0) 43 / 32 41-101 martin@zinkpower.com www.zinkpower.com Konateľ

Mehr

Plášťové termočlánky podľa DIN a DIN EN

Plášťové termočlánky podľa DIN a DIN EN Typový list 90.1221 Strana 1/7 Plášťové termočlánky podľa DIN 43 710 a DIN EN 60 584 Pre teploty od -200...+1150 C Ohybné plášťové vedenie s otrasuvzdorným snímačom Priemer ochrannej trubky od 0,5mm Rýchly

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA NITRA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Evidenčné číslo 2122991 VYUŽITIE MARKETINGOVÝCH STRATÉGIÍ VO VYBRANOM PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE 2011 Alexandra Tomíková, Bc. SLOVENSKÁ

Mehr

UPLATNENIE CONTROLLINGU V PODNIKOVEJ PRAXI

UPLATNENIE CONTROLLINGU V PODNIKOVEJ PRAXI SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA, BRATISLAVA Materiálovotechnologická fakulta v Trnave Katedra manažmentu a kvality UPLATNENIE CONTROLLINGU V PODNIKOVEJ PRAXI Projekt doktorandskej dizertačnej práce Trnava

Mehr

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA Viera PEREČINSKÁ, Anna BIĽOVÁ, František FRANKO Abstrakt E-learning ako projekt EÚ má za cieľ zvýšiť kvalitu

Mehr

Vydanie 30

Vydanie 30 Zákaznícky časopis firmy THONAUER GmbH Precízny kruhový rez viacvrstvového vedenia Filtre z akrylátového skla pre náročné vonkajšie použitie Nástroje pre technológie Hotmelt z Maďarska Kompetentné riešenia

Mehr

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Impressum: Hauptfach Bildsprache - Die unsichtbare Stadt Dipl. Ing. Grit Koalick Professur Darstellungslehre Fakultät Architektur

Mehr

Opletalova Bratislava Telefon: (+421) (2) / Fax: (+421) (2) /

Opletalova Bratislava Telefon: (+421) (2) / Fax: (+421) (2) / Opletalova 75 841 07 Bratislava Telefon: (+421) (2) 693073 / 12-71 Fax: (+421) (2) 693073 / 10 @ vavrovicova@sdcba.sk Obsah Strana ORGÁNY SPOLOČNOSTI 2 SPOLOČNÍCI : 2 ŠTATUTÁRNY ORGÁN: 2 ORGÁNY SPOLOČNOSTI

Mehr

Výročná správa za rok 2011 Spoločne dosiahneme viac.

Výročná správa za rok 2011 Spoločne dosiahneme viac. Viac pre nášich klientov Výročná správa za rok 2011 Spoločne dosiahneme viac. O Commerzbank Ukazovatele Výkaz ziskov a strát 1. 1. -31. 12. 2011 1. 1. -31. 12. 2010 Operatívny výsledok (mil. EUR) 507 1,386

Mehr

Opatrovateľ / ka - Nemecko

Opatrovateľ / ka - Nemecko Personalagentur Opatrovateľ / ka - Nemecko Entlohnung : 3 430 za turnus einschließlich Steuer Betreute Person: Gewünschte Qualifikation: Opatrovateľ / ka Personenzahl: 1 freie Plätze: Land: Nemecko Antrittsdatum:

Mehr

IMPLEMENTAČNÝ MANUÁL. Inštrukcie pre žiadateľov a prijímateľov

IMPLEMENTAČNÝ MANUÁL. Inštrukcie pre žiadateľov a prijímateľov Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika Rakúsko 2007-2013 IMPLEMENTAČNÝ MANUÁL Inštrukcie pre žiadateľov a prijímateľov Verzia 5 Dátum: november 2011 Vydal: MA 27 - Riadiaci orgán a Spoločný

Mehr

Module S8. Kontinuálny proces zlepšovania (CIP)

Module S8. Kontinuálny proces zlepšovania (CIP) Module S8 Kontinuálny proces zlepšovania (CIP) Autori: Anna Bliesner, Tobias Engelmann, Claudia Kaiser, Thomas Lemken, Thomas Merten, Kristin Parlow, Holger Rohn, Ina Schäfer (Wuppertal Institut für Klima,

Mehr

POLROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA 2017 spoločnosti JOJ Media House, a.s. za obdobie od 1. januára 2017 do 30. júna 2017

POLROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA 2017 spoločnosti JOJ Media House, a.s. za obdobie od 1. januára 2017 do 30. júna 2017 POLROČNÁ FINANČNÁ SPRÁVA 2017 spoločnosti JOJ Media House, a.s. za obdobie od 1. januára 2017 do 30. júna 2017 AKO REGULOVANÉ INFORMÁCIE Povinnosť emitenta podľa 36 a nasl. zákona č. 429/2002 (ako vyplýva

Mehr

Výročná správa podložená zodpovednosťou

Výročná správa podložená zodpovednosťou Výročná správa podložená zodpovednosťou Výročná správa o hospodárení 2010 2 Pracujeme so zodpovednosťou znie motto tejto výročnej správy. Práve z tohto dôvodu sme tento rok oželeli farby, zušľachtenie

Mehr

2/2016. Slovensko. Skutočný MAN medzi transportérmi. Nový MAN TGE

2/2016. Slovensko. Skutočný MAN medzi transportérmi. Nový MAN TGE 2/2016 Slovensko Skutočný MAN medzi transportérmi Nový MAN TGE 6,35% nižšia spotreba paliva Viac výkonu, ešte nižšia spotreba. Nový MAN TGX Effi cientline 3. V nákladnej doprave rozhodujú tri veci: efektívnosť,

Mehr

obmedzeným: Konateľ koná v mene spoločnosti samostatne. SPOLOČNÍCI Meno a priezvisko: Stanislav Štepka, Bydlisko: Názov ulice (iného

obmedzeným: Konateľ koná v mene spoločnosti samostatne. SPOLOČNÍCI Meno a priezvisko: Stanislav Štepka, Bydlisko: Názov ulice (iného VLOŽKA ČÍSLO: 64156/B OBCHODNÉ MENO: 1ekom s. r. o. číslo (príp. súpisné číslo): Strečnianska 11, Názov obce: Bratislava, PSČ: 851 05 IČO: 45 471 428 DEŇ ZÁPISU: 27. 03. 2010 1. vedenie účtovníctva, 2.

Mehr