Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Oprema za kotlarnice

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Oprema za kotlarnice"

Transkript

1 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi za kotlarnice

2 2 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Predgovor Kompanija Bosch Industriekessel nudi Vam plameno-dimocevna kotlovska postrojenja, za sva područja primene. Naši kotlovi ne samo da se uspešno koriste u industriji, nego pružaju i mnoge prednosti pri korišćenju u manjim poslovnim i uslužnim firmama, kao i u poslovnim zgradama i stambenim blokovima. Danas smo deo Bosch grupacije, aktivne širom sveta, i predstavljamo centar kompetentnosti Bosch termotehnike za velika i industrijska postrojenja. Do polovine godine, kotlovska postrojenja su prodavana i distribuirana pod markom LOOS, a danas smo ujedinili naše snage i nastupamo pod markom Bosch. Našim obimnim proizvodnim programom opreme za kotlarnice u modularnoj izradi, omogućavamo Vam da selektivno proširite Vaše kotlovsko postrojenje i da iskoristite dodatni potencijal za uštedu energije. Ova brošura Vam pruža detaljan pregled dodatne opreme za kotlarnice. Pored toga, na sledećim stranicama biće objašnjeno šta nam je u sektoru Bosch industrijski kotlovi, iznad svega, posebno važno a to je: savršeno ispunjavanje Vaših individualnih zahteva. Sadržaj Vrednosti 3 Stručnost i poverenje 4 Zaštita okoline i efikasnost 5 Kvalitet modularne izrade Moduli za parne kotlove 6 Servisni modul za napojnu vodu WSM 8 Modul za akumulaciju pare SAM 9 Servisni modul za kondenzat CSM Servisni modul za visokopritisni kondenzat CHP 10 Modul za rasterećenje, hlađenje i ispust otpadne vode BEM 10 Modul za ekspanziju i iskorišćenje otpadne toplote EHM 10 Modul za ekspanziju, iskorišćenje otpadne toplote i ispust vode EHB 12 Hladnjak pare VC 12 Pumpni modul PM 13 Modul za regulaciju napojne vode RM 13 Razdelnik pare SD Moduli za vrelovodne kotlove 16 Međuelement polaznog voda SP 16 Međuelement povratnog voda RP 17 Osiguranje temperature povratnog voda RTS 17 Izmenjivač toplote dimnih gasova ECO Stand-Alone Moduli za snabdevanje kotlova 18 Modul za pripremu kotlovske vode WTM 19 Sistem upravljanja kotlovskim postrojenjem SCO 20 Modul za regulaciju gasa GRM 20 Modul za cirkulaciju lož ulja OCM 20 Modul za snabdevanje lož uljem OSM 22 Modul za regulaciju pritiska lož ulja ORM 22 Modul za predgrevanje lož ulja OPM Servis 23 Maksimalna raspoloživost naše servisne službe 14 Izmenjivač toplote dimnih gasova ECO Stand-Alone 15 Uređaj za analizu vode WA

3 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 3 Stručnost i poverenje Kompanija Bosch Industriekessel je u svetskim razmerama renomirani specijalista za kotlovske sisteme svih veličina i klasa efikasnosti. Više od 140 godina koristimo inovacije u industrijskoj kotlogradnji. Duh tehničkog predvodništva koji postavlja standarde Iskoristite iskustvo i snagu inovacija: počevši od našeg osnivanja specijalizovali smo se za industrijsku kotlogradnju, tako da našim klijentima možemo ponuditi sveobuhvatni specijalizovani Know-how. Snaga inovacija, svest o kvalitetu i efikasnost predstavljaju merila kvaliteta naših proizvoda i servisnih usluga. Zahvaljujući ovoj visokoj specijalizaciji danas smo vodeća kompanija u ovoj branši. Pouzdana energija za ceo svet Više od kotlovskih sistema isporučenih u preko 140 zemalja, jasan su pokazatelj visokog kvaliteta i pouzdanosti naših industrijskih kotlova. Biće nam zadovoljstvo da Vam, na zahtev, dostavimo naše brojne reference. Naša kotlovska postrojenja možete naći gotovo u svakoj grani industrije - između ostalog i u industriji pića, prehrambenoj industriji, industriji građevinskog materijala, hemijskoj industriji, tekstilnoj industriji i industriji papira. Globalne kompanije kao što su Coca Cola, BASF, Siemens, Ytong, Michelin, Heineken, Carlsberg, Nestle i Esso, oslanjaju se na naša inovativna parna i vrelovodna kotlovska postrojenja. Partnerstvom do optimalnog rešenja Poverenje i otvorenost između partnera najvažniji su preduslovi zajedničkog uspeha. Kao vodeći proizvođač inovativne kotlovske tehnike, odavno smo odlučili da distribuiramo svoje proizvode i preko specijalizovanih kompanija. Na taj način, u saradnji sa specijalizovanim stručnjacima ostvarujete optimalno rešenje upravo za Vaš konkretan zahtev. Industrijski kotlovi sa potpisom i pečatom Naša visokomodernizovana proizvodnja osigurava našim sistemima kvalitativnu prednost, potvrđenu službenom overom gotovo svih akreditovanih merodavnih tela i sertifikacionih instituta u svetu.

4 4 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Zaštita okoline i efikasnost Kao odgovoran i inovativan proizvođač kotlova, sistemski smo posvećeni zaštiti okoline i očuvanju resursa. Naši održivi i efikasni kotlovski sistemi održavaju emisiju CO 2 na niskom nivou i doprinose ublažavanju klimatskih promena. Maksimalna efikasnost Jedan smo od prvih proizvođača koji su plamenodimocevne kotlove svih veličina fabrički opremili integrisanim ekonomajzerima. Toplota sadržana u dimnim gasovima se regeneriše i u tom slučaju se stepen korisnosti povećava do 7% u suvom režimu i do 15% u kondenzacionom režimu. Sa našim modularno izvedenim komponentama kotlarnice možete iskoristiti dodatne mogućnosti uštede energije i uz to olakšati montažu na licu mesta i obezbediti siguran pogon Vašeg postrojenja. Svi moduli već su predmontirani u fabrici i spremni za ugradnju, a takođe su optimalno prilagođeni i za naknadnu ugradnju. Najniže emisije dimnih gasova Naša kotlovska postrojenja namenjena su za sva tečna i gasovita goriva. Moderni gorionički sistemi bez problema zadovoljavaju direktive svih zemalja koje se odnose na prevenciju i smanjenje emisija. Primenom bio-ulja ili bio-gasa može se postići potpuno neutralan nivo CO 2. sistem štiti od oštećenja uzrokovanih nezadovoljavajućim parametrima vode, nego se postiže i dodatna ušteda u potrošnji goriva i sveže vode. Promenom broja obrtaja ventilatori gorionika znatno smanjuju potrošnju električne energije u intervalima smanjenog opterećenja. Moderni gorionički sistemi sa regulacijom nivoa količine kiseonika ili ugljenmonoksida u produktima sagorevanja, zahvaljujući regulisanom minimalnom višku vazduha za sagorevanje, garantuju sagorevanje sa najboljim mogućim stepenom korisnosti. Investicije koje se isplate Sa našim visokoefikasnim kotlovskim postrojenjima i sa odgovarajućom opremom za kotlarnice, znatno se može smanjiti potrošnja energije i sniziti emisije. Sniženjem troškova pogona kotlovskog postrojenja novo postrojenje se najčešće amortizuje u veoma kratkom vremenu. Time štedite novac i istovremeno štitite okolinu. Razmišljate li već o modernizaciji ili zameni Vašeg kotlovskog postrojenja? Bilo bi nam zadovoljstvo da Vas posavetujemo! Savršeno upravljanje, manja potrošnja Inteligentni sistemi upravljanja i regulacije pružaju dodatne mogućnosti uštede energije. Ugradnjom našeg inovativnog analizatora vode ne samo da se Naši kotlovski sistemi savršeno su prilagođeni Vašim zahtevima. Na taj način ne samo da se štede prirodni, nego i Vaši finansijski resursi.

5 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 5 Kvalitet modularne izrade Pouzdanost i dugotrajnost su posebno istaknute osobine Bosch kotlovskih sistema. Vrhunski kvalitet naših sistema zagarantovan je najmodernijim proizvodnim mašinama, strogim kontrolama kvaliteta, kao i stalnim usavršavanjem i inovacijama. Savršeno usklađeni Kotlovski sistem prilagođen Vašim zahtevima predstavlja temelj na kojem možete ostvariti trajnu konkurentnost Vaše kompanije. U našoj sveobuhva tnoj prodajnoj ponudi nudimo Vam modularna i detaljno razrađena rešenja. Dimenzionisanje i opremanje kotlova vrši se posebno za svakog klijenta, sa raznovrsnim opcijama i mogućnostima za varijante. Zahvaljujući visokom kvalitetu izrade, zagarantovano je jednostavno preuzimanje kotlovskog postrojenja. Inteligentno upravljani Sva kotlovska postrojenja mogu se opremiti intuitivnim sistemima upravljanja sa Touchscreen displejom. Automatski pogon kotlovskog postrojenja garantuje jasna logika opsluživanja sa integrisanim zaštitnim funkcijama. Efikasna tehnologija BUS sistema obezbeđuje inteligentno umrežavanje pojedinačnih modula i omogućava jednostavno povezivanje nadređenih upravljačkih sistema. Time su sistemi upravljanja našim kotovskim postrojenjima već pripremljeni za korišćenje našeg Teleservice sistema prihvatljive cene. Vrhunske karakteristike u sistemskoj celini Pored inovativne tehnologije kotlovskih sistema, idealni energetski koncept često obuhvata i dodatne važne komponente, kao što su kogeneracije, toplotne pumpe ili toplotne solarne sisteme. Kao kompanija u grupaciji Bosch, imamo pristup izuzetno širokom rasponu dodatnih sistemskih rešenja u grejnoj tehnici. To nam omogućava kombinovanje različitih tehnologija i njihovo korišćenje u Vašu korist.

6 6 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Moduli za parne kotlove Naši moduli za parne kotlove omogućavaju opremanje Vašeg kotlovskog postrojenja prema Vašim zahtevima. Garantuju maksimalnu sigurnost pogona, kao i dugi vek trajanja opreme i visoku efikasnost pod različitim radnim uslovima. Modul za napojnu vodu WSM Modul za napojnu vodu WSM snabdeva parni kotao sa hemijski i termički pripremljenom napojnom vodom i vrši tretiranje ispusne vode i otpadne vode od odsoljavanja. XXDovod i priprema kondenzata i dodatne vode XXDelimična degazacija napojne vode sa WSM-T XXPotpuna degazacija napojne vode sa WSM-V XXHemijska obrada napojne vode XXEkspanzija i hlađenje otpadne vode XXHlađenje uzoraka vode XSPS regulacija i pokazivanje nivoa vode u rezervaru temperature napojne vode za WSM-T pritiska u rezervoaru WSM-V temperature ispusne vode XXUpravljanje doziranjem hemikalija XXZaštita od rada na suvo modula napojnih pumpi XXOsiguranje od preliva Modul za napojnu vodu se sastoji od komponenata vrhunskog kvaliteta koje su hidraulički povezane, termički izolovane i električno ožičene u okviru jedinstvene višefunkcionalne jedinice spremne za ugradnju. Nisu potrebne skupe dodatne konstrukcije: kompaktni modul je montiran na stabilnoj nosećoj konstrukciji i izveden za postavljanje na ravnoj površini. Sve funkcije su računarski podržane i automatizovane preko programabilnog sistema upravljanja SPS, sa Touch panelom. Modul se sastoji od rezervoara za napojnu vodu koja se zagreva parom, uređaja za doziranje hemikalija, rezervoara za ekspanziju i hlađenje otpadne vode, hladnjaka uzorka vode i pripadajuće armature, kao i od kontrolnog ormara. Kao opcija, na raspolaganju su dodatne komponente, kao npr. uređaj za rekuperaciju toplote za alkalije, dodatno doziranje hemikalija ili modul napojnih pumpi. Na rezervoaru WSM-V ugrađen je degazator sa uređajem za raspršivanje ili ubrizgavanje. X XBrzo i jednostavno projektovanje, montaža i tehnički prijem X XNema zahteva za usisnu visinu, postavljanje na ravnoj površini XXSpreman za korišćenje sa samo nekoliko priključenja XXJednostavno puštanje u rad, korišćenje i održavanje X XKompletna jedinica je pod garancijom XXOsigurano snabdevanje rezervnim delovima XXJednostavan transport i prebacivanje na drugu lokaciju XXVisok učinak degazacije sa WSM-T XXMaksimalni efekat degazacije sa WSM-V XXSmanjena potrošnja hemikalija sa WSM-V

7 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 7 Modul za napojnu vodu WSM-V za potpunu degazaciju, za sve parne kotlove kapaciteta proizvodnje pare od 2000 do kg/h Modul za napojnu vodu WSM-T za delimičnu degazaciju, za sve parne kotlove kapaciteta proizvodnje pare do kg/h

8 8 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Modul za akumulaciju pare SAM Modul služi za akumulaciju određene količine energije koja je pri sniženju pritiska na raspolaganju kao ekspandirana vodena para. Područje primene je pokrivanje vršnih opterećenja, npr. pri kratkotrajnom prekoračenju kapaciteta generatora vodene pare. Toplota naknadnog isparavanja je utoliko veća što je veći sadržaj vode rezervoara. Rezervoar vodene pare je do 50 % ispunjen vodom i parom se zagreva na pritisak akumulacije. Rezervoar se prazni otvaranjem zapornih organa potrošača. Rezervoaru se uvek dovodi potpuno ista količina vodene pare koja je prethodno potrošena. Tako, po pravilu, rezervoaru vodene pare tokom pogona ne treba dovoditi dodatnu napojnu vodu. Kako bi se sprečilo povećanje nivoa vode, predviđen je odvod kondenzata sa plovkom. Akumulator pare sastoji se od ležećeg cilindričnog rezervoara sa ugrađenom parnom cevi sa mlaznicama. Modul je toplotno izolovan i isporučuje se sa montiranom opremom, spreman za upotrebu. Modul je opremljen sa odzračnom, ispusnom i armaturom za punjenje, ventilom za ulaz i izlaz vodene pare, osiguranjem od preliva i prekoračenja pritiska, direktnim pokazivačem temperature, kao i uređajem za pokazivanje nivoa vode. X XPokrivanje kratkotrajnih vršnih opterećenja XXSmanjivanje ubacivanja vode i posledičnih negativnih efekata XXSmanjenje učestalosti uključivanja parnog kotla XXSmanjenje potrošnje energije i habanja Modul za akumulaciju pare SAM

9 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 9 Modul za kondenzat CSM Modul za visokopritisni kondenzat CHP Kondenzat od potrošača pare se dovodi, prikuplja i privremeno akumulira u modulu za kondenzat. Pumpa za kondenzat, u zavisnosti od potrošnje i nivoa napojne vode, transportuje sakupljeni kondenzat nazad u degazator modula za napojnu vodu. Modul za kondenzat bez pritiska, obično se montira blizu potrošača. Kod modula za visokopritisni kondenzat, kondenzat se održava na određenom pritisku i temperaturi, kako bi se sprečili ili značajno redukovali gubici vodene pare pri ekspanziji. Prema potrebi, kondenzat se preko pumpe direktno dovodi parnom kotlu. Nije potrebna ponovna degazacija kondenzata visokog pritiska. Modul za visokopritisni kondenzat treba da se koristiti uvek kada, zbog parametara kondenzata, prilikom dovoda kondenzata u rezervoar napojne vode ili rezervoar kondenzata bez pritiska imamo velike gubitke ekspandirane vodene pare. Modul za visokopritisni kondenzat se sastoji od komponenata vrhunskog kvaliteta koje su hidraulički povezane, termički izolovane i električno ožičene u okviru jedinstvene višefunkcionalne jedinice spremne za ugradnju. slobodnu ugradnju ali mora da se obezbedi minimum 1,5 m visine vodenog stuba na usisnom priključku pumpe za kondenzat. Sve funkcije su računarski podržane i automatizovane preko programabilnog sistema upravljanja. Modul se sastoji od više komponenata odnosno od reze rvoara kondenzata, pumpnog modula za kondenzat, elektrokomandnog ormana i ostale opreme. Modul je fabrički hidraulički povezan, ožičen i toplotno izolovan. XXSmanjenje potrošnje energije i vode, jer je potrebna manja količina dodatne hemijski i termički pripremljene vode XXSmanjenje na minimum gubitaka ekspandirane vodene pare, gubitaka od odsoljavanja i odmuljivanja, manja potrošnja hemikalija i smanjena mogućnost korozije u sistemu vodena para-kondenzat kod primene modula za visokopritisni kondenzat Modul za kondenzat bez pritiska montiran je na stabilnoj nosećoj konstrukciji koja je predviđena za montažu na nivo poda. Modul za visokopritisni kondenzat predviđen je za Modul za kondenzat bez pritiska, prikuplja kondenzat i preko uređaja za degazaciju vraća ga nazad u kružni ciklus vode i vodene pare Količina goriva, potrebna dodatna voda i primena hemijskih dozirnih sredstava za pripremu vode, znatno se smanjuju upotrebom modula za visokopritisni kondenzat

10 10 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Modul za rasterećenje, hlađenje i ispust otpadne vode BEM Modul za rasterećenje, hlađenje i ispust otpadne vode BEM, služi za prihvat svih ispusnih vrelih voda kotlovskog postrojenja. Ove ispusne otpadne vode se prikupljaju u modulu, gde ekspandiraju i hlade se na dozvoljenu, podešenu temperaturu ispusta u kanalizaciju. Modul je predviđen za postrojenja sa više kotlova, odnosno do max. 3 parna kotla. Zatvoreni, samostojeći rezervoar montiran je na nosećoj konstrukciji, sa raznim priključcima dovoda i odvoda. Donja polovina modula je tokom pogona kotla ispunjena vodom, a gornja polovina je prostor za ekspanziju. Sa senzorom temperature u donjem delu modula meri se trenutna temperatura radnog medijuma i pretvara u električni signal. Dovođenjem hladne omekšane vode postiže se hlađenje mešanjem, a otpadna voda, kod dostizanja dozvoljene - zadate temperature ispuštanja, se odvodi u kanalizaciju. Regulacija temperature ispusta može se vršiti upravljačkim sistemom modula za napojnu vodu. Modul se sastoji od vertikalnog cilindra, sa obe strane zatvorenog pločama, i po čitavoj površini obložen je zaštitom od dodira. Modul je fabrički opremljen svim potrebnim armaturama i toplotno izolovan. Modul za ekspanziju i iskorišćenje otpadne toplote EHM Modul regeneriše veliki deo količine toplote iz vrelih otpadnih voda kotlovskog postrojenja. U ekspanzionom rezervoaru ekspandira vrela voda koja dolazi pod pritiskom. Pri tome se nastala ekspandirana para koristi za grejanje rezervoara napojne vode. U sekundarnom izmenjivaču toplote voda od odsoljavanja predgreva deo dodatne hladne hemijski pripremljene vode kotlovskog postrojenja, a otpadna voda odsoljavanja se hladi na temperaturu od cca. 35 C. Modul se sastoji od ekspanzionog rezervoara, ugrađenog izmenjivača toplote za regeneraciju toplote, noseće konstrukcije i neophodne opreme. Modul se fabrički isporučuje sa ugrađenom svom neophodnom armaturom i toplotno izolovan. Modul za ekspanziju, iskorišćenje otpadne toplote i ispust vode EHB Modul se sastoji od kombinacije modula za ekspanziju i iskorišćenje otpadne toplote EHM sa modulom za rasterećenje, hlađenje i ispust otpadne vode BEM. Na taj način EHB modul služi za rekuperaciju toplotne energije iz svih otpadnih toplih voda parno-kotlovskog postrojenja, uz obezbeđenje zadate temperature ispusta u kanalizaciju. Modul se sastoji od ekspanzionog rezervoara i rezervoara za hlađenje otpadne vode. Za regeneraciju toplote ugrađen je izmenjivač toplote sa pripadajućom armaturom. Modul se isporučuje kompletno fabrički montiran i toplotno izolovan a sastoji se od dva, jednog iznad drugog montirana cilindra zatvorenih pločama sa obe strane, jedne prijemne stanice, neophodne armature i kompletno poveznih cevovoda.

11 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 11 XXBrza i jednostavna montaža sa nekoliko priključaka, odmah spremno za rad XXPotpuno usklađeno sa zvaničnim propisima zahvaljujući automatskom načinu rada XXBrza i jednostavna montaža sa nekoliko priključaka, odmah spremno za rad XXPovećanje stepena korisnosti postrojenja XXSmanjenje troškova goriva, rashladne vode i otpadne vode XXBrza i jednostavna montaža sa nekoliko priključaka, odmah spremno za rad XXPotpuno usklađeno sa zvaničnim propisima zahvaljujući automatskom načinu rada XXPovećanje stepena korisnosti postrojenja XXSmanjenje troškova goriva, rashladne vode i otpadne vode

12 12 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Hladnjak pare VC U sistemima potpune termičke degazacije stvara se i akumuliše otpadna vodena para. Bez hladnjaka pare ona bi se ispuštala neiskorišćena u atmosferu. U hladnjaku pare, para se kondenzuje pomoću izmenjivača toplote. Toplotna energija koja se dobija pri hlađenju pare koristi se za predgrevanje hladne pripremljene vode koja se dodaje u sistem. Pločasti izmenjivač toplote sa navojnim priključcima, delovi koji dolaze u kontakt s radnim medijumom su od nerđajućeg čelika. Modul se sastoji od izmenjivača toplote sa pripadajućom armaturom. Pumpni modul PM Modul se koristi za transport napojne vode iz rezervoara napojne vode u parni kotao ili za transport kondenzata iz rezervoara za kondenzat u uređaj za degazaciju. Pumpni modul opciono može imati elektromotor sa frekventnom regulacijom broja obrtaja, za kontinualnu regulaciju količine vode prema potrebama. Pumpe koje se isporučuju su vertikalne, višestepene, visokopritisne centrifugalne pumpe, sa potpuno zatvorenim ventilatorom hlađenim motorom. One su specijalno konstruisane za primenu sa plameno-dimocevnim parnim kotlovima. Pumpni modul se fabrički isporučuje na konzoli sa manometrom, zapornom armaturom, filterom i nepovratnim ventilom. XXRekuperacija toplote a time i poboljšanje stepena korisnosti XXIskoristiva energija za dodatno zagrevanje napojne vode ili za grejanje potpuno nezavisnog vodenog sistema XXFabrički predmontiran za brzu montažu, spreman za ugradnju XXVarijanta sa frekventom regulacijom broja obrtaja, za povećanje efikasnosti izmenjivača toplote dimnih gasova XXSmanjenje potrošnje energije i povećanje komfora pri korišćenju

13 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 13 Modul za regulaciju napojne vode RM Ako se ne koriste napojne pumpe sa promenljivim brojem obrtaja, za sve kotlove opremljene modulacionim gorionicima i izmenjivačima toplote dimnih gasova, alternativno se preporučuje kontinualna regulacija sa modulom za regulaciju napojne vode RM. Modul obezbeđuje kontinualan protok vode kroz izmenjivač toplote dimnih gasova, a time i optimalnu rekuperaciju toplote iz izlaznih dimnih gasova. Istovremeno se, preko modula za regulaciju napojne vode, obezbeđuje minimalna količina vode potrebna za hlađenje napojne pumpe. Predfabrikovani modul ugrađuje se na pogodno mesto u pritisni vod napojne vode. On se ugrađuje kao regulacija protoka napojne vode. Regulacioni modul napojne vode za kontinualnu regulaciju sastoji se od regulacionog ventila napojne vode, armature za pražnjenje, hvatača nečistoće, dva zaporna ventila, kao i jednog obilaznog voda. XXPovećanje efikasnosti izmenjivača toplote dimnih gasova XXSmanjenje broja uključivanja pumpi XXKonstantan nivo kotlovske vode XXObezbeđuje potreban minimalni protok vode za hlađenje napojne pumpe Razdelnik pare SD U razdelniku se proizvedeni maseni protok vodene pare raspodeljuje na potrošače, odvaja preostala vlaga i odvodi kondenzat. Kolektorska cev, sa određenim brojem prirubničkih priključaka prema zahtevu, fabrički se montira u jedinicu sa svim potrebnim armaturama. Razdelnik se oprema sa manometrima, zapornim ventilima, nepovratnim ventilima i armaturom za odvod kondenzata i isporučuje toplotno izolovan. XXSmanjenje gubitaka u mreži, centralnom raspodelom, za instalacije sa složenim strukturama potrošača XXUštede postignute centralizovanim radom i održavanjem

14 14 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Izmenjivač toplote dimnih gasova ECO samostojeći Izmenjivač toplote dimnih gasova služi za uštedu energije, odnosno na račun sniženja temperature dimnih gasova zagreva se povratna voda iz mreže. Struja dimnih gasova sadrži značajan toplotni potencijal, na visokoj temperaturi. Modul ekonomajzera sa svojim visokoefikasnim površinama za regeneraciju toplote, koristi ovaj toplotni potencijal i na taj način se značajno povećava stepen korisnosti novog ili postojećeg parnokotlovskog postrojenja. Izmenjivač toplote dimnih gasova, koji se postavlja odmah na izlazu produkata sagorevanja iz kotla, radi u suvom režimu i koristi se za zagrevanje napojne vode. Da bi se koristila kondenzaciona tehnologija, ugrađuje se dodatni sekundarni modul izmenjivača toplote dimnih gasova gde se ostvaruje kondenzacija dimnih gasova i zagreva se dodatna hladna voda. Naknadna ugradnja u postojeće kotlovsko postrojenje sa jednom plamenom cevi, može se izvesti izuzetno lako uz pomoć ovog modula. U donjem delu sakupljaju se produkti sagorevanja i struje u gornji deo ugrađenog izmenjivača toplote, pri čemu se vrši rekuperacija toplote. Modul je montiran na stabilnoj konstrukciji za oslanjanje i u svrhu transporta na zadnjoj strani ima već montirane nosače. Servo pogon, cevovodi između priključaka, regulacija dimnih gasova i ispusni zaporni ventili su fabrički ugrađeni i spadaju u obim isporuke kao i toplotna izolacija. XXPovećanje stepena korisnosti kotla XXSmanjenje potrošnje goriva XXJednostavna naknadna ugradnja na postojeće sisteme

15 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 15 Uređaj za analizu vode WA Nesmetan i dugotrajan pogon kotla je moguć samo sa napojnom vodom visokog kvaliteta. Uređaj za analizu vode vrši kontinualno merenje i nadzor: XXpH-vrednosti napojne vode XXsadržaja O 2 u napojnoj vodi XXpreostale tvrdoće dodatne vode XXpH-vrednosti kotlovske vode Svi podaci se, preko BUS-sistema, prenose do SCO sistema upravljanja kotlovskim postrojenjem. Na taj način, zajedno sa provodljivošću kotlovske vode i provodljivošću protoka kondenzata, svi važni parametri vode dostupni su u SCO. Upravljanje prema zahtevima i nadzor se može izvesti potpuno automatski. U slučaju prekoračenja podešenih graničnih vrednosti, svi parametri se snimaju u memoriju SCO za dojavu smetnji u radu. Kontinualno evidentiranje podataka je takođe moguće. Oni se preko Profibus veze mogu slati do nadređenog upravljačkog sistema ili se mogu, preko određenog interfejsa, direktno odštampati. Uređaj za analizu vode sastoji se od dela za analizu i elektronskog dela, koji su smešteni u dva fabrički uzajamno povezana kućišta. Deo za analizu sadrži merne module: XXTH-Control za merenje preostale tvrdoće u dodatnoj vodi, iza uređaja za omekšavanje vode XXpH-Control za merenje ph-vrednosti kotlovske vode, u max. 3 kotla i napojnoj vodi kotla XXO 2 -Control za merenje sadržaja O 2 u napojnoj vodi kotla XXU donjem delu, priprema uzoraka sa protočnim hladnjacima za napojnu i kotlovsku vodu, kao i upravljačkim armaturama za uključivanje i raspodelu pojedinih radnih medija Elektronski deo sadrži: XXelektrično napajanje XXelektroniku mernog modula XXkomunikacijske procesore za razmenu podataka između WA i SCO XXSmanjena primena sredstva za doziranje, zbog preciznog kontinualnog merenja i regulacije XXPovećanje pogonske sigurnosti zahvaljujući analitički tačnim rezultatima merenja XXUšteda na vremenu zahvaljujući automatskom merenju XXMogućnost brze reakcije zahvaljujući trenutnoj signalizaciji u slučaju odstupanja XXSmanjenje šteta uzrokovanih nepovoljnim parametrima vode XXSmanjenje gubitaka od odsoljavanja i odmuljivanja, zahvaljujući doziranju prema potrebama XXSmanjenje količine dodatne vode, sredstava za doziranje i pare za zagrevanje zahvaljujući smanjenju gubitaka od odsoljavanja i odmuljivanja

16 16 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Moduli za vrelovodne kotlove Naši moduli za vrelovodne kotlove olakšavaju Vam montažu i obezbeđuju siguran pogon Vašeg kotlovskog postrojenja. Fabrički su predmontirani i spremni za ugradnju a takođe optimalno prilagođeni za naknadnu ugradnju. Međuelement polaznog voda SP Međuelement sa prirubnicama, uključujući sigurnosnu opremu za zatvorene sisteme. Cev sa prirubničkim priključcima na kojoj su ugrađeni svi sigurnosni elementi, ugrađuje se na polazni vod. Međuelement polaznog voda opremljen je ugrađenim graničnikom nivoa, manostatskom cevi sa zapornim ventilom, graničnikom maksimalnog pritiska, manometrom i manometarskim ventilom sa ispitnim priključkom, armaturom za pražnjenje i ispitivanje. Međuelement povratnog voda RP Međuelement sa prirubnicama za ugradnju na priključak povratnog voda. T-komad sa različitim prirubničkim priključcima i jednim priključkom za nadzor temperature. Na ovom međuelementu povratnog voda već je predviđen prirubnički priključak za ekspanzioni vod, kao i priključak za termometar ili senzor temperature. X XFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju XXPotpuna usklađenost sa zakonskim propisima XXFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju

17 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 17 Osiguranje temperature povratnog voda RTS Osiguranje temperature povratnog voda vrelovodnog kotla, može se realizovati održavanjem zadate temperature povratnog voda ili povišenjem temperature povratnog voda. Svi pojedinačni delovi pribora, kao što je međuelement polaznog voda sa sigurnosnom opremom, međuelement povratnog voda, armature polaznog i povratnog voda, cirkulaciona pumpa i motorni trokraki ventil, prethodno su pripremljeni za fabrički predmontirani modul RTS. Sistem održavanja temperature povratnog voda sastoji se od: XXpumpe kruga kotla XXtrokrakog regulacionog ventila XXregulacije temperature povratnog voda XXzaporne klapne polaznog / povratnog voda Sistem povišenja temperature povratnog voda sastoji se od: XXpumpe za mešanje XXzaporne klapne na usisnoj strani XXzaporne klapne na potisnoj strani XXnepovratne klapne na potisnoj strani XXmotorne zaporne klapne povratnog voda kotla XXzaporne klapne polaznog voda kotla Izmenjivač toplote dimnih gasova ECO samostojeći Za dodatno sniženje temperature dimnih gasova, za vrelovodne kotlove u ponudi su različiti izmenjivači toplote dimnih gasova. Moguća je naknadna ugradnja samostojećeg ekonomajzera (ECO Stand-Alone) bez bypass-a za kotlove koji koriste gasno gorivo, kao i sa bypass-om i preklopnom klapnom dimnih gasova za vrelovodne kotlove sa uljno/gasnim kombinovanim gorionicima. Da bi se koristila tehnologija kondenzacije potrebno je ugraditi prohromski izmenjivač toplote dimnih gasova gde bi se preostala vlaga u dimnim gasovima kondenzovala a toplota kondenzacije predala radnom fluidu. Izmenjivač toplote dimnih gasova u zavarenoj izradi za montažu iza kotla, sa priključcima za ulaz vode, izlaz vode i ispuštanje vode, uključujući revizione otvore na strani dimnih gasova. Za varijantu sa bypass-om vreli produkti sagorevanja se usmeravaju regulacionim klapnama. Modul je kompletno fabrički predmontiran. Uške za dizanje, oslonci, odnosno transportni nosači i regulaciona bypass klapna dimnih gasova, sadržani su u fabričkom obimu isporuke kao i toplotna izolacija. XXKratko vreme montaže od samo nekoliko sati XXSigurno održavanje radnih uslova pogona XXPoboljšanje stepena korisnosti XXUšteda goriva XXJednostavna naknadna ugradnja na postojeće uređaje

18 18 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Moduli za snabdevanje kotlova Sa našim modulima za snabdevanje kotlova možete prilagoditi pogon vrelovodnih i parnih kotlova Vašim potrebama. U isto vreme, naša tehnologija omogućava Vam da optimizujete Vaš sistem upravljanja kotlovskim postrojenjem i da zaštitite sistem od štetnih uticaja tokom pogona. Modul za pripremu kotlovske vode WTM Da bi se sprečilo stvaranje kotlovskog kamenca, pogon kotlovskog postrojenja dozvoljen je samo sa omekšanom napojnom vodom. U preporukama za karakteristike vode ograničava se dozvoljena ukupna tvrdoća vode za različite tipove kotlova i režime pogona. Sirova voda se filtrira i omekšava jonoizmenjivačkim procesom i na taj način se dobija omekšana voda za snabdevanje kotlovskog postrojenja. Joni kalcijuma i magnezijuma, kao glavni nosioci tvrdoće vode, zamenjuju se jonima natrijuma. Svi fabrički montirani elementi sistema za omekšavanje vode su pregledno i funkcionalno raspoređeni na nosećoj konstrukciji. WTM je pogodan za sve veličine kotlova. WTM se sastoji od uređaja za omekšavanje vode i posude za so. Modul je kompletiran priključkom za ispust vode, slavinom za uzimanje uzoraka vode, pokazivačem pritiska, regulacionom armaturom, zapornom armaturom i filterom. Potpuno automatizovano rešenje olakšava rukovanje, sprečava greške pri korišćenju, omogućava kontinualni rad i omogućava povećano iskorišćenje kapaciteta. XXStalni dotok omekšane vode, čime se sprečava stvaranje kamenca na kotlovskim grejnim površinama XXDobar prenos toplote, visoka efikasnost i dug vek trajanja kotla XXVisok nivo pogonske sigurnosti XXKvalitativna kontrola omogućava nadzor tvrdoće vode a sve u cilju npr. povećanja kapaciteta sistema, pogon bez nadzora i kod promenljive tvrdoće sirove vode

19 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 19 Teleservice Sistem upravljanja procesima Kotlovska regulacija BCO BCO Sistem upravljanja kotlovskim postrojenjem SCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode WTM Modul za pripremu vode WSM Modul za napojnu vodu CSM Modul za kondenzat Sistem upravljanja kotlovskim postrojenjem SCO SCO objedinjuje kompletno upravljanje parnim kotlovima i/ili vrelovodnim kotlovima, kao i pojedinačna upravljanja modulima u jedan sveobuhvatni sistem upravljanja i time pruža veliki broj novih mogućnosti. Komunikacija između pojedinačnih sistema upravljanja kotlom BCO, mogućih dodatnih sistema upravljanja i SCO ostvaruje se preko BUS-sistema. Na taj način postaju suvišni složeni radovi ožičenja i razdvajanja signala. Povezivanje na nadređene sisteme za upravljanje i vizuelizaciju može se realizovati preko Profibus-DP interfejsa. Programabilna i moćna regulacija sa TFT ekranom u boji za upravljanje na dodir. XXKaskadno upravljanje postrojenjima sa više kotlova XXIntegrisanje analize vode XXIntegrisanje uređaja za degazaciju XXIntegrisanje modula za kondenzat XXPovezivanje na nadređeni sistem upravljanja XXPovezivanje uređaja za snabdevanje lož uljem XXNajrazličitije regulacije pritiska i temperature, itd. XXOdržavanje zadate temperature povratnog voda (samo za vrelovodne kotlove) XXVođenje temperature kotla prema spoljašnjim uslovima (samo za vrelovodne kotlove) XXJednostavno povezivanje na nadređene sisteme za upravljanje i vizuelizaciju XXIntegrisane funkcije nadzora i zaštite od pogrešnog rukovanja XXSveobuhvatno memorisanje parametara i poruka pogona kotlovskog postrojenja XXPriprema za Teleservice: preko opcionog modema može se pristupiti parametrima i porukama pogona XXIntuitivno upravljanje kroz primenu grafičkih simbola i prikaz na modernim Touch-screen ekranima

20 20 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Modul za regulaciju gasa GRM Modul održava konstantan pritisak gasa ispred gorionika, nezavisno od visine ulaznog pritiska i protoka gasa. Obezbeđuje zaštitu od nedozvoljenog pritiska i nedozvoljenog protoka gasa. Modul za regulaciju gasa GRM sadrži svu neophodnu armaturu koja je potrebna za snabdevanje gorionika gasom, a to su filter, kuglasta slavina, zaporna armatura, regulator pritiska, sigurnosna oprema i ostalo. Svi elementi standardne isporuke su raspoređeni po tačno određenom redosledu, fabrički namontirani i postavljeni na noseću konstrukciju. Modul za cirkulaciju lož ulja OCM Modul za cirkulaciju lož ulja priprema tečno gorivo i registruje protok. Modul za gorionike, je spreman za jednostavnu ugradnju u kružne vodove sa potrebnim predpritiskom od min. 1,5 bar. Dvokomorna napojna posuda za tečno gorivo je predviđena za pritisne gorionike na lako lož ulje i mazut koji pod visokim pritiskom kroz dizne raspršuju tečno gorivo potrebno za sagorevanje, a višak goriva se vraća i kruži preko modula. Modul za cirkulaciju ulja sklopljen je i montiran u kompaktnoj jedinici na nosećoj ploči i isporučuje se sa zaštitnom haubom. Modul sadrži dvokomornu napojnu posudu, filter, merač protoka lož ulja, zaporni ventil, sigurnosni ventil, odzračno-zaporni ventil, kao i dva čepa za pražnjenje. Za rad sa mazutom, modul dodatno sadrži ugrađene grejače za filter i posudu. Modul za snabdevanje lož uljem OSM Modul za snabdevanje lož uljem OSM koristi se za transport i filtriranje tečnih fosilnih goriva u kružnim vodovima za snabdevanje jednog ili više gorionika. Predmontiran je kao pojedinačna ili dvostruka stanica koja je spremna za jednostavnu ugradnju u kružni vod, sa svim potrebnim armaturama i na zaštitnom koritu za skupljanje ulja. Dvostruka stanica omogućava čišćenje filtera bez potrebe za prekidom pogona kotla i pruža 100%-tnu rezervu. Modul za transport teškog lož ulja opremljen je električnim ili kombinovanim grejačem za paru ili vrelu vodu.

21 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 21 XXFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju XXPotpuna usklađenost sa zakonskim propisima XXPovećanje pogonske sigurnosti XXFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju XXPouzdano merenje protoka lož ulja X XKoristi se za sve Bosch kotlovske sisteme koji koriste tečno gorivo i koji se snabdevaju preko kružnog voda XXFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju

22 22 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi Modul za regulaciju pritiska ulja ORM Uređaj za regulaciju pritiska, za održavanje konstantnog pritiska u uljnom kružnom vodu. Modul za regulaciju pritiska ulja sastoji se od regulatora, uključujući priključne delove kao što su manometar, manometarski ventil i by-pass armatura. Modul za predgrevanje lož ulja OPM Sa modulom za predgrevanje ulja, teško lož ulje (mazut) predgreva se na potrebnu temperaturu raspršivanja određenog gorionika. Dobošasti izmenjivač toplote isporučuje se opremljen svom potrebnom armaturom, sklopljen u kompaktnu jedinicu i na stabilnoj nosećoj konstrukciji. Izmenjivač toplote sa snopom cevi na izvlačenje, po izboru opremljen je grejanjem pomoću pare ili pare/ električne struje. Modul je u kompletu sa regulacijom, potrebnom armaturom i toplotnom izolacijom fabrički predmontiran i spreman za brzo priključenje. XXFabrički predmontiran i spreman za brzu ugradnju XXPovećanje pogonske sigurnosti XXMože se koristiti za sve Bosch kotlovske sisteme koji koriste tečno gorivo i koji se snabdevaju preko kružnog voda XXPovećanje pogonske sigurnosti

23 Perfekcija i efikasnost u modularnoj izradi 23 Maksimalna raspoloživost naše servisne službe Da li ste u hitnim situacijama tražili brzu i pouzdanu pomoć, jer kvarovi i otkazivanje postrojenja uzrokuju velike troškove? Je li Vam potrebna podrška pri modernizaciji Vašeg postojećeg postrojenja? Sa Bosch Industriekessel i našim prvoklasnim servisom uvek se možete osećati sigurnim. Mi smo Vam uvek na raspolaganju: naš prvoklasni servis Naša servisna služba na raspolaganju Vam je non-stop svaki dan u godini. Zahvaljujući gusto razgranatoj mreži ovlašćenih servisa, mi Vam pružamo usluge servisa u najkraćem mogućem roku. Osim održavanja, otklanjanja smetnji u radu i popravki, nudimo Vam i podršku pri redovnim proverama i kontrolnim pregledima Vašeg kotlovskog postrojenja u okviru godišnjih Ugovora o održavanju. Niste sigurni da li je Vaše kotlovsko postrojenje još uvek na najvišem tehničkom nivou i da li je efikasno? Pouzdano snabdevanje rezervnim delovima Rezervni delovi se i nakon više godina mogu brzo dobiti sa skladišta. Kontakt: Tel: +381 (11) / / Fax: +381 (11) Ostale informacije možete naći u našem prospektu servisnih usluga ili posetite našu stranicu I na tom polju ćemo Vam rado pružiti podršku, analiziraćemo Vaše kotlovsko postrojenje i prema potrebi ga modernizovati. Tokom normalnog radnog vremena možete se direktno obratiti ovlašćenom servisnom partneru koji je za Vas nadležan, a podatke za kontakt možete naći na komandnom ormanu Vašeg kotlovskog postrojenja. Veliku pažnju pridajemo direktnim ličnim kontaktima i savetima, čime se štedi dragoceno vreme za putovanje do mesta kotlovskog postrojenja.

24 Proizvodnja kotlova: Fabrika 1 Gunzenhausen Bosch Industriekessel GmbH Nürnberger Straße Gunzenhausen Nemačka Fabrika 2 Schulungenhof Bosch Industriekessel GmbH Ansbacher Straße Gunzenhausen Nemačka Fabrika 3 Bischofshofen Bosch Industriekessel Austria GmbH Haldenweg Bischofshofen Austrija Kontakt za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo: Robert Bosch d.o.o. Termotehnika industrijski sistemi Milutina Milankovića 9ž Novi Beograd Tel: +381 (11) / / Fax: +381 (11) Bosch Industriekessel GmbH Slike služe samo kao primer Zadržana prava na promene

Sistemi kotlovskih postrojenja

Sistemi kotlovskih postrojenja Sistemi kotlovskih postrojenja Teleservice Regulacija kotlova BCO BCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode Kompetencija i poverenje Bosch Industriekessel je u svetskim razmerama renomirani

Mehr

Efikasna tehnologija za velike zadatke Vrelovodni kotlovi

Efikasna tehnologija za velike zadatke Vrelovodni kotlovi Efikasna tehnologija za velike zadatke Vrelovodni kotlovi 2 Efikasna tehnologija za velike zadatke Predgovor Kompanija Bosch Industriekessel nudi Vam plameno-dimocevna kotlovska postrojenja, za sva područja

Mehr

NOVO: JUNKERS program električnih uređaja za pripremu tople vode

NOVO: JUNKERS program električnih uređaja za pripremu tople vode NOVO: JUNKERS program električnih uređaja za pripremu tople vode Električni protočni bojleri (ED) Električni akumulacioni bojleri sa elektro grejačem (GCV) Električni akumulacioni bojleri sa elektro grejačem

Mehr

Hidraulične skretnice

Hidraulične skretnice Opis proizvoda MHK..., MH.. Izdvajanje vazduha i gasova, skupljanje mulja i prljavština, radi dugotrajne degasifikacije i čišćenja grejnog medijuma od mulja. Štiti kotao od promenljivih protoka različitih

Mehr

Hoval EnerVal ( ) Akumulacioni rezervoari grejne vode

Hoval EnerVal ( ) Akumulacioni rezervoari grejne vode Opis proizvoda EnerVal (200,300) Akumulacioni - bafer rezervoar grejne vode izrađen od čelika, za hidrauličnu integraciju sa toplotnim pumpama Nazivna zapremina: 200, 300 l Toplotna izolacija od tvrde

Mehr

Mehatronički sistemi u okviru transmisije

Mehatronički sistemi u okviru transmisije Upravljanje menjačem i spojnicom Upravljanje distribucijom momenta na pogonske točkove Upravljanje hibridnim pogonima Luk materijali - Shortcut.lnk Upravljanje automatizovanim menjačima Tendencija: integracija

Mehr

Tehnologija industrijskih kotlova za početnike

Tehnologija industrijskih kotlova za početnike Tehnologija industrijskih kotlova za početnike 2 Tehnologija industrijskih kotlova za početnike Sadržaj 4 Toplota za grejanje / Toplota za izvođenje procesa i područja primene 5 Voda i vodena para kao

Mehr

Toplinska pumpa zrak/voda. Softver

Toplinska pumpa zrak/voda. Softver Toplinska pumpa zrak/voda Softver Softver 1. Sales Support softver za pumpu ESTIA 2. Godišnji toplinski množitelj (SPF) prema VDI4650 3. Dyna-Doctor za pumpu ESTIA Software 1. Sales Support softver za

Mehr

Ventili, kontrole + sistemi Stanice za solarnu energiju i kotlove na čvrsto

Ventili, kontrole + sistemi Stanice za solarnu energiju i kotlove na čvrsto Inovacija + kvalitet Ventili, kontrole + sistemi Stanice za solarnu energiju i kotlove na čvrsto gorivo Pregled proizvoda Stanice za solarnu energiju i kotlovi na čvrsto gorivo Sadržaj Strana 2 Pregled

Mehr

2009U062M TEHNIČKI OPIS

2009U062M TEHNIČKI OPIS 3.1 3.0.TEHNIČKI OPIS 3.2 3.0.Uvod Za potrebe nove fabrike FAS-FIAT AUTOMOBILI SRBIJA u Kragujevcu, projektuje se potpuno novi energetski blok u skladu sa zahtevima buduće proizvodnje, u čijem sastavu

Mehr

COP 4,88 ESTIA SERIJA 4 TOPLOTNA PUMPA VAZDUH/VODA

COP 4,88 ESTIA SERIJA 4 TOPLOTNA PUMPA VAZDUH/VODA COP 4,88 ESTIA SERIJA 4 TOPLOTNA PUMPA VAZDUH/VODA TOPLOTNA PUMPA VAZDUH/VODA Naš doprinos životnoj sredini Kada se danas govori o regeneraciji energije, tada je nezaobilazno spomenuti toplotnu pumpu.

Mehr

Gasni generatori toplote ecoblock. Zašto Vaillant? Jer imamo praktično rešenje i za velike objekte.

Gasni generatori toplote ecoblock. Zašto Vaillant? Jer imamo praktično rešenje i za velike objekte. Gasni generatori toplote ecoblock Zašto Vaillant? Jer imamo praktično rešenje i za velike objekte. Izrađeno po Vaillantovim najvišim standardima Gasni generator toplote ecoblock 480 Ne morate da prilagođavate

Mehr

Znanja nemackog jezika predskolske dece

Znanja nemackog jezika predskolske dece BOSANSKI / HRVATSKI / SRPSKI BOSNISCH / KROATISCH / SERBISCH Znanja nemackog jezika predskolske dece Deutschkenntnisse von Vorschulkindern Upitnik za roditelje Elternfragebogen Wünschen Sie den Fragebogen

Mehr

Tehnički opis Odzračno-dozračni ventili i garniture

Tehnički opis Odzračno-dozračni ventili i garniture Odzračno-dozračni ventil za pitku vodu, art.br. 987 upotreba nehrđajućih materijala jednostavna ugradnja, mala težina Mogućnost uporabe: za odzračivanje i dozračivanje manjih količina zraka zbog male visine

Mehr

JIP kuglasti ventili za toplu vodu

JIP kuglasti ventili za toplu vodu Opis Danfoss konstruirani su za nastavke sustava daljinskog grijanja i ostale zatvorene kružne sustave vode u kojima se voda tretira kako bi se spriječila unutarnja korozija. Ugradnja se može obaviti posebnim

Mehr

Schüco prozori Novonic 60 Schüco Fenster Novonic 60

Schüco prozori Novonic 60 Schüco Fenster Novonic 60 Schüco prozori Novonic 60 Zelena tehnologija za plavi planet»ista energija iz sunca Green Technology for the Blue Planet Clean Energy from Solar and Windows 2Schüco Schüco prozori Novonic 60 Klasičan prozor

Mehr

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2017 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2017 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2017 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien Rezultati ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2017. godinu Nemačko-srpska privredna komora

Mehr

K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G

K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G www.gom-laguna.com K ATA LO G CNC OBRADA CNC FERTI G UN G www.gom-laguna.com O firmi Preduzeće LAGUNA ŠPED DOO je osnovano 2003. godine, sa osnovnom djelatnošću-špediterske usluge. Godine 2013. preduzeće

Mehr

Znanja nemackog jezika predskolske dece Upitnik za roditelje

Znanja nemackog jezika predskolske dece Upitnik za roditelje KINDER- UND JUGENDBETREUUNG FRÜHE DEUTSCHFÖRDERUNG Postfach 1000 CH-8201 Schaffhausen T + 41 52 632 53 51 www.stadt-schaffhausen.ch Znanja nemackog jezika predskolske dece Upitnik za roditelje Deutschkenntnisse

Mehr

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2016 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2016 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2016 Deutsch-Serbische Wirtschaftskammer AHK Serbien Rezultati ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2016. godinu Nemačko-srpska privredna komora

Mehr

Gaz 6000 W WBN /28 CR N/L. Gasni kotao. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima (2014/04) RS

Gaz 6000 W WBN /28 CR N/L. Gasni kotao. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima (2014/04) RS mode reset press 5s ok 6 720 806 464-00.1O Gasni kotao WBN 6000-24/28 CR N/L Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima RS 2 Sadržaj Sadržaj 1 Objašnjenje simbola i sigurnosna uputstva................

Mehr

Uputstvo za montažu i održavanje

Uputstvo za montažu i održavanje Uputstvo za montažu i održavanje Gasni kondenzacioni kotao 6 720 646 606-00.1O Logamax plus GB072-14 GB072-20 GB072-24 GB072-24K Za specijalizovane servise Pre montaže pažljivo proèitajte 6 720 643 844

Mehr

Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676

Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676 Einbau von Rauchwarnmeldern nach DIN 14676 Gesetzlich ist der Eigentümer für die Installation von Rauchwarnmeldern verantwortlich. Objekt: Einfamilienhaus mit insgesamt 2 Etagen. Objektanschrift: Allee

Mehr

Znanja nemackog jezika predskolske dece

Znanja nemackog jezika predskolske dece BOSANSKI / HRVATSKI / SRPSKI BOSNISCH / KROATISCH / SERBISCH Znanja nemackog jezika predskolske dece Deutschkenntnisse von Vorschulkindern Upitnik za roditelje Elternfragebogen Folgende Sprachen sind verfügbar:

Mehr

SADRŽAJ. Smjernice za upravljanje i održavanje termo-energetskih sistema u javnim objektima

SADRŽAJ. Smjernice za upravljanje i održavanje termo-energetskih sistema u javnim objektima SADRŽAJ Smjernice za upravljanje i održavanje termo-energetskih sistema u javnim objektima PREDGOVOR... 7 1. UVODNA TEORIJA I OSNOVE TERMODINAMIKE... 8 1.1. ENERGIJA, TEMPERATURA I TOPLOTA... 8 1.2. PRENOS

Mehr

Spremnik komprimiranog zraka

Spremnik komprimiranog zraka Spremnik komprimiranog zraka Volumen spremnika od 90 do 10.000 Spremnik komprimiranog zraka Sve u jednom Spremnici komprimiranog zraka, kao rezervoari i puferi medija, ispunjavaju važne zatke u stanici

Mehr

Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini. Answers for the environment

Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini. Answers for the environment Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini Inovacije u borbi protiv klimatskih promena Answers for the environment s Sadržaj Poruka izvršnog direktora 3 Rezime 4 1. Trendovi 6. Efikasna proizvodnja,

Mehr

Znanja nemackog jezika predskolske dece

Znanja nemackog jezika predskolske dece Znanja nemackog jezika predskolske dece Deutschkenntnisse von Vorschulkindern BOSANSKI / HRVATSKI / SRPSKI Krajni rok: 20.01.2018 Molimo Vas da potpuno ispunite sledeća polja. Broj telefona E-mail adresa

Mehr

COMPUTER: Misija Berlin. 9. novembar, deset i dvadesetpet ujutru. Ostalo ti je 90 minuta, 2 života i izgleda da te je neko prepoznao.

COMPUTER: Misija Berlin. 9. novembar, deset i dvadesetpet ujutru. Ostalo ti je 90 minuta, 2 života i izgleda da te je neko prepoznao. 06 Žena u crvenom Ana se sudara sa ženom koja tvrdi da su prijateljice još od 1961. godine. Osim toga iznenada dobija upozorenje da joj je za petama neka žena u crvenom. Na svakom ćošku neko nepoznato

Mehr

Toplina za život. Plinski zidni kondenzacijski kotao CERAPURMAXX. Projektantske podloge. Pojedinačni uređaj i kaskada ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A

Toplina za život. Plinski zidni kondenzacijski kotao CERAPURMAXX. Projektantske podloge. Pojedinačni uređaj i kaskada ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A Projektantske podloge Plinski zidni kondenzacijski kotao CERAPURMAXX Za stručnjake Pojedinačni uređaj i kaskada ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A Toplina za život 7 181 465 268 (05.12) OSW Bosch grupa Sadržaj Sadržaj

Mehr

Condens 2500 W WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE. Gasni kondenzacioni kotao. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima

Condens 2500 W WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE. Gasni kondenzacioni kotao. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima mode reset press 5s ok 0 010 005 914-001 Gasni kondenzacioni kotao Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima RS WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE 2 Sadržaj Sadržaj 1 Tumačenje

Mehr

QUALITÄTSBOHRWERKZEUGE KEIL Werkzeugfabrik

QUALITÄTSBOHRWERKZEUGE KEIL Werkzeugfabrik SDS Plus svrdla za armirani beton TURBOHEAD X PRO glava s inovativnim konceptom 4 vrha MS 5 spirala s ojačanom jezgrom Otporno na betonsku armaturu, te kroz istu prolazi bez problema Znatno manje trenje

Mehr

GRUNDFOS ŠIROK ASORTIMAN KVALITETNIH PUMPI 50 Hz

GRUNDFOS ŠIROK ASORTIMAN KVALITETNIH PUMPI 50 Hz GRUNDFOS ŠIROK ASORTIMAN KVALITETNIH PUMPI 50 Hz GRUNDFOS Globalno poslovanje Sa preko 16 000 zaposlenih i godišnjom proizvodnjom od 16 miliona pumpi, Grundfos je jedan od vodećih svetskih proizvođača

Mehr

Junkers plinski kondenzacijski ureðaji CERASMART (03.01)

Junkers plinski kondenzacijski ureðaji CERASMART (03.01) Junkers plinski kondenzacijski ureðaji CERASMART 7 181 465 258 (03.01) Upute za projektiranje Ureðaji s kompletnom opremom Ureðaji za grijanje: ZB 7-22 A 21, 23 ZB 11-22 A 31 Kombinirani ureðaji: ZWB 7-26

Mehr

PASSANT: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen?

PASSANT: Ja, guten Tag. Ich suche den Alexanderplatz. Können Sie mir helfen? Epizode 03 Pravac Kantstraße Ana se uputila prema ulici Kantstraße, ali joj vreme oduzima to što prolaznike mora da upita za pravac. Vreme dodatno gubi u trenutku kada se ponovo pojavljaju motoristi sa

Mehr

A B C D E F. h WH, additional

A B C D E F. h WH, additional Product data sheet (in accordance with EU regulation no. 811/2013, 812/2013) 1 Brand name Vaillant 2 Models A B C D E F VEN 5/6 U plus VEN 5/6 O plus VEN 5/6 U exclusiv VEN 5/6 O exclusiv VEN 5/6 U plus

Mehr

Logano plus SB315, SB615, SB745. Toplina je naš element. Projektantske podloge. Bosch Grupa 2012/01. Plinsko/uljni kondenzacijski kotlovi

Logano plus SB315, SB615, SB745. Toplina je naš element. Projektantske podloge. Bosch Grupa 2012/01. Plinsko/uljni kondenzacijski kotlovi [ Zrak ] [ Voda ] Projektantske podloge 2012/01 [ Zemlja ] [ Buderus ] 6 720 642 881-00.2T Logano plus SB315, SB615, SB745 Plinsko/uljni kondenzacijski kotlovi Područje učinka od kw do 1200 kw Toplina

Mehr

JIP kuglasti ventili za ugradnju pod pritiskom

JIP kuglasti ventili za ugradnju pod pritiskom JIP kuglasti ventili za ugradnju pod Opis Danfoss JIP kuglasti ventili za ugradnju pod dizajnirani su za proširenja sistema daljinskog grejanja i druge zatvorene kružne vodene sisteme gde se voda obrađuje

Mehr

WST 290/370/450 EHP. Indirektno zagrevani akumulacioni bojleri. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima

WST 290/370/450 EHP. Indirektno zagrevani akumulacioni bojleri. Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima 6 720 610 242-00.2O Indirektno zagrevani akumulacioni bojleri WST 290/370/450 EHP Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima RS 2 Sadržaj RS Sadržaj 1 Sigurnosna uputstva i tumačenje

Mehr

Razdelnik za podno grejanje

Razdelnik za podno grejanje Razdelnik za podno grejanje Razdelnik, dimenzije 1 Tehnički list za 853X Izdanje 0907 (1105) - Razdelnik-komplet sa zapornim - i termostatskim gornjim delovima - Razdelnik-komplet sa termostatskim gornjim

Mehr

GAZ 3000 W OS/OW 23-1 LH AE 23/31. Prirucnik za ugradnju i korišcenje (2009/07) RS

GAZ 3000 W OS/OW 23-1 LH AE 23/31. Prirucnik za ugradnju i korišcenje (2009/07) RS GAZ 3000 W OS/OW 23-1 LH AE 23/31 sr Prirucnik za ugradnju i korišcenje RS 2 Sadržaj RS Sadržaj 1 Objašnjenje simbola i sigurnosna uputstva..... 3 1.1 Objašnjenje simbola.................. 3 1.2 Sigurnosna

Mehr

Implementacija sistema grejanja na drvnu sečku u javnim zgradama u Arilju, Srbija

Implementacija sistema grejanja na drvnu sečku u javnim zgradama u Arilju, Srbija Studija opravdanosti Implementacija sistema grejanja na drvnu sečku u javnim zgradama u Arilju, Srbija Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Dag-Hammerskjöld Weg 1-5 Postfach/ P.O.Box

Mehr

Armature za instalacije pitke vode

Armature za instalacije pitke vode www.herz.rs Armature za instalacije pitke vode Predgovor Informacije za primenu zaustavnih armatura u instalacijama za pitku vodu u Austriji Aktuelni propisi i pravila za primenu: Uredba o pitkoj vodi

Mehr

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 24 Sat otkucava

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Mission Berlin 24 Sat otkucava 24 Sat otkucava Ana pronalazi metalnu futrolu, onu istu koju je sakrila 1961. godine. Ne uspijeva da je otvori jer je zahrđala. Kad joj to konačno podje za rukom, u futroli pronalazi ključ. Da li je to

Mehr

Ergebnisse der Konjunkturumfrage Serbien 2014 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW)

Ergebnisse der Konjunkturumfrage Serbien 2014 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW) Ergebnisse der Konjunkturumfrage Serbien 2014 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW) Rezultati ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2014. godinu Nemačko-srpsko privredno udruženje (DSW) DEUTSCHE

Mehr

~ '.~ POSTI10JEtJA. ElEJ(TRflNE / RfJZVODNR. 8ty~C" /4J9 ELEKTRANE I RAZVODNA POSTROJENJA { I V DOPUNJENO IZDANJE

~ '.~ POSTI10JEtJA. ElEJ(TRflNE / RfJZVODNR. 8ty~C /4J9 ELEKTRANE I RAZVODNA POSTROJENJA { I V DOPUNJENO IZDANJE ELEKTRANE RAZVODNA POSTROJENJA V DOPUNJENO ZDANJE ElEJ(TRflNE / { \ RfJZVODNR POST10JEtJA 8ty~C" /4J9 ~ '.~ " :-,'.', NOVlNSKO-ZDAVACKO PREDUZECE TEHNCKA KNJGA BEOGRAD, 1969. \ 1/1 ;! i (! ;, /! UVOD Nacrt

Mehr

HENNLICH Pumpe i dozirni sistemi. Pravi izbor za Vašu aplikaciju!

HENNLICH  Pumpe i dozirni sistemi. Pravi izbor za Vašu aplikaciju! HENNLICH www.hennlich.rs Pumpe i dozirni sistemi Pravi izbor za Vašu aplikaciju! Sadržaj Napomena: Katalog sadrži osnovne podatke o proizvodima i u njemu nije predstavljen ceo program. Za sve dodatne informacije

Mehr

Uputstvo za montažu i održavanje

Uputstvo za montažu i održavanje Uputstvo za montažu i održavanje Zidni kotao na gas 6 720 612 229-00.1O Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Za stručno lice instalatera Pre montaže i održavanja pažljivo pročitati uputstvo 6 720 612

Mehr

Novi trendovi u razvoju vozila javnog prijevoza

Novi trendovi u razvoju vozila javnog prijevoza Novi trendovi u razvoju vozila javnog prijevoza Ante Klečina, oec., glavni koordinator Savez za željeznicu Pro-rail alliance Neprofitna krovna udruga svih zainteresiranih za boljitak javnog prijevoza u

Mehr

24 časovna zona HESS. Katalog proizvoda

24 časovna zona HESS. Katalog proizvoda 24 časovna zona HESS Katalog proizvoda Salon Bankarske Opreme Sadržaj CoinIn UREĐAJI ZA DEPONOVANJE KOVANICA 3 CoinRoll UREĐAJI ZA IZDAVANJE KOVANICA U ROLICAMA 9 ForEx UREĐAJI ZA MENJANJE NOVCA 15 SafeBag

Mehr

Hallo Manni! Dobar dan Medo!

Hallo Manni! Dobar dan Medo! 1 Hallo Manni! Dobar dan Medo! Vorwort Vorerst möchten wir uns dafür bedanken, dass Sie sich entschieden haben, unser Buch im Unterricht zu verwenden. Das vorliegende Lehrwerk soll eine wertvolle Unterstützung

Mehr

Deutsch-serbische Finanzierung für Ihren unternehmerischen Erfolg Nemačko-srpsko finansiranje za vaš poslovni uspeh

Deutsch-serbische Finanzierung für Ihren unternehmerischen Erfolg Nemačko-srpsko finansiranje za vaš poslovni uspeh KOOPERATION DE & RS ProCredit Bank Ihr zuverlässiger Partner auf drei Kontinenten Vaš pouzdan partner na tri kontinenta Deutsch-serbische Finanzierung für Ihren unternehmerischen Erfolg Nemačko-srpsko

Mehr

Upute za posluživanje Plinska kondenzacijska toplinska centrala CERASMARTMODUL ZBS 30/150 S-1 MA DE, AT, CH (04.04) Ka.

Upute za posluživanje Plinska kondenzacijska toplinska centrala CERASMARTMODUL ZBS 30/150 S-1 MA DE, AT, CH (04.04) Ka. Upute za posluživanje Plinska kondenzacijska toplinska centrala CERASMARTMODUL 6 720 611 714 DE, AT, CH (04.04) Ka ZBS 30/150 S-1 MA.. Bosch Grupa Štovani kupci, srdačne čestitke i zahvaljujemo što ste

Mehr

GRUNDFOS UPUTSTVA GRUNDFOS ALPHA2 L. Uputstvo za montažu i upotrebu ALPHA2 L ALPHA2 L ALPHA2.

GRUNDFOS UPUTSTVA GRUNDFOS ALPHA2 L. Uputstvo za montažu i upotrebu ALPHA2 L ALPHA2 L ALPHA2. GRUNDFOS UPUTSTVA GRUNDFOS ALPHA2 L Uputstvo za montažu i upotrebu ALPHA2 L AL LPHA2 ALPHA2 L ALPHA2 www.grundfos.com EC deklaracija o usaglašenosti Mi, Grundfos, izjavljujemo pod vlastitom odgovornošću

Mehr

(2017/09) RS GAZ 3000 W OW/OS 18-1 LH KE 23/31

(2017/09) RS GAZ 3000 W OW/OS 18-1 LH KE 23/31 6 720 818 796 (2017/09) RS GAZ 3000 W OW/OS 18-1 LH KE 23/31 Sadržaj Sadržaj 1 Objašnjenje simbola i sigurnosna uputstva............. 3 1.1 Objašnjenje simbola................................. 3 1.2 Sigurnosna

Mehr

Zašto Vaillant? Jer stvaramo godišnje doba po Vašoj želji. Dobar osećaj da radimo pravu stvar. misli unapred.

Zašto Vaillant? Jer stvaramo godišnje doba po Vašoj želji. Dobar osećaj da radimo pravu stvar. misli unapred. Klima-uređaj Zašto Vaillant? Jer stvaramo godišnje doba po Vašoj želji. climavair pro climavair plus obar osećaj da radimo pravu stvar misli unapred. Zašto Vaillant klima-uređaji? Jer mogu mnogo više od

Mehr

Uvođenje sistema grejanja na drvnu sečku u javnim objektima u Ivanjici (Srbija)

Uvođenje sistema grejanja na drvnu sečku u javnim objektima u Ivanjici (Srbija) Studija izvodljivosti Uvođenje sistema grejanja na drvnu sečku u javnim objektima u Ivanjici (Srbija) Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Dag-Hammerskjöld Weg 1-5 Postfach/ P.O.Box

Mehr

Ručna aplikacija praškaste boje. Efikasno i ekonomično Fleksibilno i prilagođeno korisniku Ergonomičan dizajn. Industrial Solutions

Ručna aplikacija praškaste boje. Efikasno i ekonomično Fleksibilno i prilagođeno korisniku Ergonomičan dizajn. Industrial Solutions Industrial Solutions Ručna aplikacija praškaste boje JEDNOSTAVNO LEPO PLASTIFICIRANJE - NOVA X-GENERACIJA Efikasno i ekonomično Fleksibilno i prilagođeno korisniku Ergonomičan dizajn WAGNER ručni pištolji

Mehr

Kondenzacioni zidni gasni kotlovi

Kondenzacioni zidni gasni kotlovi Zidni gasni kotlovi, kondenzacioni Kondenzacioni zidni gasni kotlovi Bosch kondenzacione kotlove karakterišu visok stepen korisnosti, mala potrošnja gasa i pouzdan rad. Bez obzira da li rade samostalno

Mehr

Njemački jezik. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.21.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S021. NJE B IK-2 D-S021.indd 1 11.6.

Njemački jezik. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.21.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S021. NJE B IK-2 D-S021.indd 1 11.6. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA () NJE21.HR.R.K2.12 6765 12 1.indd 1 11.6.2014 15:52:19 Prazna stranica 99 2.indd 2 11.6.2014 15:52:19 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite

Mehr

ADDITIVES BEST DPF CLEANER DPF REINIGER DPF CLEANER DPF CLEANING LIQUID DPF REINIGUNGSFLÜSSIGKEIT DPF CLEANING LIQUID ADDITIVES ADDITIVE ADITIVI

ADDITIVES BEST DPF CLEANER DPF REINIGER DPF CLEANER DPF CLEANING LIQUID DPF REINIGUNGSFLÜSSIGKEIT DPF CLEANING LIQUID ADDITIVES ADDITIVE ADITIVI ADDITIVES ADDITIVE ADITIVI DPF CLEANER DPF REINIGER DPF CLEANER High-performance additive for use in all diesel aggregates to reduce soot and exhaust gas emissions and to increase engine performance. Suitable

Mehr

Zaštita i sanacija betona u komunalnim pročistačima otpadnih voda. Schutz und Instandsetzung von Betontragwerken Mario Mühleder 1

Zaštita i sanacija betona u komunalnim pročistačima otpadnih voda. Schutz und Instandsetzung von Betontragwerken Mario Mühleder 1 Zaštita i sanaija betona u komunalnim pročistačima otpadnih voda Shutz und Instandsetzung von Betontragwerken Mario Mühleder 1 Pročistači otpadnih voda Opći konept mjera zaštite i održavanja svih područja

Mehr

CARRIER REZIDENCIJALNI I LAKI KOMERCIJALNI SISTEMI

CARRIER REZIDENCIJALNI I LAKI KOMERCIJALNI SISTEMI CARRIER REZIDENCIJALNI I LAKI KOMERCIJALNI SISTEMI INDEKS REŠENJA ZA UDOBNOST U DOMU MONO SPLIT SISTEMI Odvlaživač vazduha T3/DG Pokretni klima-uređaj PC Zidni inverter XPower GOLD 42EQV/38EYV Zidni inverter

Mehr

2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein.

2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein. Sprichwörter *** Izreke 1. Jeder ist seines Glückes Schmied. 2. Was du heute besorgen hast, das verschiebe nicht auf morgen. 3. Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein. 4. Es ist nicht alles Gold,

Mehr

Toplotna pumpa. Zašto Vaillant? Iskoristite besplatne izvore energije. geotherm allstor geostor

Toplotna pumpa. Zašto Vaillant? Iskoristite besplatne izvore energije. geotherm allstor geostor Toplotna pumpa Zašto Vaillant? Iskoristite besplatne izvore energije. geotherm allstor geostor Sadržaj: Princip rada toplotne pumpe 4 Izvori toplote 5 Toplotna pumpa zemlja/voda 6 Toplotna pumpa voda/voda

Mehr

ACCUPOCKET 150/400. / Ručno elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom neovisno o strujnoj mreži

ACCUPOCKET 150/400. / Ručno elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom neovisno o strujnoj mreži ACCUPOCKET 150/400 / Ručno elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom neovisno o strujnoj mreži / Već od 1950. razvijamo inovativna rješenja za elektrolučno i elektrootporno točkasto zavarivanje. Kao

Mehr

Wilo-Control MS-L 2x4kW

Wilo-Control MS-L 2x4kW Pioneering for You Wilo-Control S-L 2x4kW de en fr es it pt nl da sv fi el Einbau- und Betriebsanleitung Installation and operating instructions Notice de montage et de mise en service Instrucciones de

Mehr

Potrošački odvodi, motorski i meki upuštači

Potrošački odvodi, motorski i meki upuštači Potrošački odvodi, motorski i meki upuštači Meki upuštači 3RW /2 Opći podaci /3 3RW30, 3RW31 za standardne primjene /4 3RW40 za standardne primjene /5 3RW44 za High-Feature primjene Potrošački odvodi bez

Mehr

Zahvaljujemo Vam se na ovoj prilici da predstavimo našu kompaniju

Zahvaljujemo Vam se na ovoj prilici da predstavimo našu kompaniju Zahvaljujemo Vam se na ovoj prilici da predstavimo našu kompaniju U ovoj prezentaciji pokazaćemo Vam: Prezentacija ZAUNERGROUP-e Sfere poslovanja Sertifikati Reference Lokacija: Aurach am Hongar Lokacije:

Mehr

R4305JPCPR. Izjava o Svojstvima. [CompanyGraphic]

R4305JPCPR. Izjava o Svojstvima. [CompanyGraphic] Izjava o Svojstvima [CompanyGraphic] 1. Jedinstvena identifikacijska oznaka vrste proizvoda: BL D120, DP4, NaturBoard PARTITION, KP, Naturboard KP, KDB D40, Thermo-teK BD 040, KDL D40, Thermo-teK BD 040,

Mehr

FIRE STOP ULTRA. > Melts at temperatures over 600 C. > Best protection against hight temperatures and flame

FIRE STOP ULTRA. > Melts at temperatures over 600 C. > Best protection against hight temperatures and flame > Melts at temperatures over 600 C > Best protection against hight temperatures and flame > Outstandingly comfortable and skinfriendly > Protection from sparks and static electricity FLAME RETARDANT FIRE

Mehr

NJEMAČKI JEZIK. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.26.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S026. NJE B IK-2 D-S026.indd 1 25.3.2015.

NJEMAČKI JEZIK. osnovna razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEB.26.HR.R.K2.12 NJE B IK-2 D-S026. NJE B IK-2 D-S026.indd 1 25.3.2015. NJEMAČKI JEZIK osnovna razina ISPIT SLUŠANJA () NJE26.HR.R.K2.12 12 1.indd 1 25.3.2015. 10:17:09 Prazna stranica 99 2.indd 2 25.3.2015. 10:17:09 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih.

Mehr

Primer koncepta za malo biogas postrojenje Milica Vukadinovic, GIZ DKTI programme

Primer koncepta za malo biogas postrojenje Milica Vukadinovic, GIZ DKTI programme Implemented by: Korišćenje biomase za proizvodnju električne i toplotne energije u saradnji sa GIZ DKTI programom Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Primer koncepta za malo

Mehr

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2015 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW)

Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2015 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW) Ergebnisse der Konjunktur- und Standortumfrage Serbien 2015 Deutsch-Serbische Wirtschaftsvereinigung (DSW) Rezultati ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu Nemačko-srpsko privredno udruženje

Mehr

ZAGREVANJE SANITARNE VODE HLADNJACIMA ZA MLEKO

ZAGREVANJE SANITARNE VODE HLADNJACIMA ZA MLEKO UDK : 637.132.1 ZAGREVANJE SANITARNE VODE HLADNJACIMA ZA MLEKO Rudolf KRONOVŠEK, dipl. inž.,»gorenje«, Titovo Velenje Povezani higijenski zahtevi i upotreba modernije tehnologije, posebno u prehrambenoj

Mehr

Neizravno zagrijavani spremnik tople vode STORACELL

Neizravno zagrijavani spremnik tople vode STORACELL Uputa za instaliranje i održavanje, za stručnjaka Neizravno zagrijavani spremnik tople vode STORACELL za priključak na Junkers plinski uređaj za grijanje $ % $! &! 4 ST 120-2 E... ST 160-2 E... 6 720 613

Mehr

jumbosolar.de JUMBOSOLAR Suncanoj strani Solarni toplotni paket / protiv rastucih cena energije Usteda proizvodnih troskova Privredjivanje u pogonu

jumbosolar.de JUMBOSOLAR Suncanoj strani Solarni toplotni paket / protiv rastucih cena energije Usteda proizvodnih troskova Privredjivanje u pogonu Solarni toplotni paket protiv rastucih cena energije jumbosolar.de N 0150000060 2009-01 Usteda proizvodnih troskova Privredjivanje u pogonu Snadbevanje svezim vazduhom Jednostavna tehnologija Slaze se

Mehr

Napomene vezano za zaštitu o poverljivosti podataka za Bosch električne alate

Napomene vezano za zaštitu o poverljivosti podataka za Bosch električne alate Napomene vezano za zaštitu o poverljivosti podataka za Bosch električne alate Robert Bosch GmbH Power Tools (Robert Bosch d.o.o električni alati, u daljem kao Bosch električni alati, odn. Mi,) zahvaljuje

Mehr

produkt uljni kondenzacijski kotlovi WTC-OB do 45 kw štedljivi i pouzdani Informacija o uljnim kondenzacijskim kotlovima

produkt uljni kondenzacijski kotlovi WTC-OB do 45 kw štedljivi i pouzdani Informacija o uljnim kondenzacijskim kotlovima produkt Informacija o uljnim kondenzacijskim kotlovima uljni kondenzacijski kotlovi WTC-O do 45 kw štedljivi i pouzdani Weishaupt Thermo Condens WTC-O tehnika budućnosti uljnih kondenzacijskih kotlova

Mehr

Wilo-Helix EXCEL Uputstvo za ugradnju i upotrebu

Wilo-Helix EXCEL Uputstvo za ugradnju i upotrebu Wilo-Helix EXCEL 22-36-52 sr Uputstvo za ugradnju i upotrebu 4152003-Ed.1-03/13 Sl. 1 Sl. 2 Sl. 3 Sl. 4 Sl. A1 1 Sl. A2 2 3 4 Sl. A3 3 2 4 Sl. A4 Sl. A5 Sl. A6 5 6 1. Opšte 1.1 O ovom dokumentu Jezik originalnog

Mehr

Toplotna pumpa. Zašto Vaillant? GODINA. Iskoristite besplatne izvore energije. geotherm arotherm allstor geostor

Toplotna pumpa. Zašto Vaillant? GODINA. Iskoristite besplatne izvore energije. geotherm arotherm allstor geostor Toplotna pumpa Zašto Vaillant? Iskoristite besplatne izvore energije. GODINA geotherm arotherm allstor geostor Sadržaj: Princip rada toplotne pumpe 4 Izvori toplote 5 Toplotna pumpa zemlja/voda 6 Toplotna

Mehr

Informacije o proizvodu

Informacije o proizvodu Informacije o proizvodu Video distibuter,dvoizlazni FVY1200-0400 2 09/2008 Sadržaj pakovanja 1 x FVY1200-0400, Informacije o proizvodu Bezbednosne napomene Sklapanje, instalacija, i puštanje u rad mora

Mehr

ZAVISNO SLOŽENE REČENICE. - sastoje se od glavne rečenice i jedne ili više zavisnih rečenica

ZAVISNO SLOŽENE REČENICE. - sastoje se od glavne rečenice i jedne ili više zavisnih rečenica ZAVISNO SLOŽENE REČENICE - sastoje se od glavne rečenice i jedne ili više zavisnih rečenica - konjugirani glagol u zavisnoj rečenici uvijek dolazi na kraj rečenice: Ich kann nicht kommen, weil ich keine

Mehr

Odvodi za potroša e, motorni i meki pokreta i

Odvodi za potroša e, motorni i meki pokreta i Odvodi za potroša e, motorni i meki pokreta i Meki pokreta i 3RW /2 Opšti podaci /3 3RW30, 3RW31 za standardne primene /4 3RW40 za standardne primene /5 3RW44 za primene sa visokim performansama Odvodi

Mehr

ikomponente PIERBURG Kontrola emisije izduvnih gasova OBD Servisni PIERBURG Saveti i Informacije International GmbH MS Motor Service

ikomponente PIERBURG Kontrola emisije izduvnih gasova OBD Servisni PIERBURG Saveti i Informacije International GmbH MS Motor Service MS Motor Service International GmbH Wilhelm-Maybach-Strasse 14 18 74196 Neuenstadt, Germany Phone +49 (0) 7139-9376 3333 Fax +49 (0) 7139-9376 2864 Hamburger Strasse 15 41540 Dormagen, Germany Phone +49

Mehr

Pogled Ugradne rerne Prilikom kupovine kuhinjskog

Pogled Ugradne rerne Prilikom kupovine kuhinjskog Pogled u rernu Ugradne rerne Prilikom kupovine kuhinjskog nameštaja bili ste široke ruke, a na rerni hoćete da uštedite? Radije nemojte. Upravo jeftini modeli ugradnih rerni lošije peku i nude manji komfor.

Mehr

/ 1 6. Dizalica topline zrak/voda

/ 1 6. Dizalica topline zrak/voda 2 0 1 5 / 1 6 ESTIA SERIJA 4 / ESTIA HI POWER Dizalica topline zrak/voda Estia Hi power Naš doprinos okolišu Kada se danas govori o regenerativnim energijama, tada je nezaobilazno spomenuti dizalicu topline.

Mehr

Konjunkturumfrage 2016 / Privredno istraživanje 2016

Konjunkturumfrage 2016 / Privredno istraživanje 2016 Konjunkturumfrage 16 / Privredno istraživanje 16 vs Mittel- und Osteuropa (MOE) / Bosna i Hercegovina vs Srednja i Istočna Evropa (SIE) Über die Konjunkturumfrage / O privrednom istraživanju Konjunkturumfrage

Mehr

Upute o zaštiti podataka Bosch Power Tools

Upute o zaštiti podataka Bosch Power Tools Upute o zaštiti podataka Bosch Power Tools Robert Bosch GmbH Power Tools (u nastavku Bosch Power Tools odn. mi ) veseli se Vašem posjetu našim internetskih stranica, mobilnoj aplikaciji i interesu za našu

Mehr

Angaben zur Person Weiße Felder bitte ausfüllen oder ankreuzen. Angaben zu den Einkünften. Zur Beachtung: Versicherung

Angaben zur Person Weiße Felder bitte ausfüllen oder ankreuzen. Angaben zu den Einkünften. Zur Beachtung: Versicherung Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3 EStG (Anlage Grenzpendler außerhalb EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200 ) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer

Mehr

Oleg Desnica. Prezentacija Winkhaus I dio

Oleg Desnica. Prezentacija Winkhaus I dio Oleg Desnica Prezentacija Winkhaus I dio Sistem BlueChip Potpuno elektronski sistem zaključavanja Baterijsko napajanje Montaža u DIN profil Pasivni transponder (unikat) Zaštita od kopiranja Software za

Mehr

Upute za posluživanje

Upute za posluživanje 60 6303 9016 09/2002 HR Za korisnika Upute za posluživanje Regulacijski uređaji Logamatic 2107, Logamatic 2107 M AUTOMATIK 11:15 21 1...7 Tag Zeit Temp PROG Urlaub Auswahl So/Wi Anzeige Install Zurück

Mehr

Prijava (Anmeldeformular / serbisch)

Prijava (Anmeldeformular / serbisch) Einwohneramt Prijava (Anmeldeformular / serbisch) Lični podaci (Personalien) (Art. 2 Abs. 2 lit. a Registerharmonisierungsgesetz (RHG), Art. 6 lit. e, f, h, i, j, k, l, m, s RHG, 2, 4 und 10 Aufenthaltsgesetz)

Mehr

SCHO E NHERR IZJAVA O PRIVATNOSTI PODATAKA ZA HRVATSKU

SCHO E NHERR IZJAVA O PRIVATNOSTI PODATAKA ZA HRVATSKU svibnja 2018 Schönherr Rechtsanwälte GmbH GmbH Podružnica A-1010 Wien, Zagreb Schottenring 19 FN 266331 p (HG Wien) HR-10000 UID ATU Zagreb, 61980967 Ul. kneza Branimira DVR 0157139 29 Trgovački T: +43

Mehr

NJEMAČKI JEZIK. viša razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEA.24.HR.R.K3.12 NJE A IK-3 D-S024. NJE A IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015.

NJEMAČKI JEZIK. viša razina ISPIT SLUŠANJA (Hörverstehen) NJEA.24.HR.R.K3.12 NJE A IK-3 D-S024. NJE A IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015. NJEMČKI JEZIK viša razina ISPIT SLUŠNJ () NJE.24.HR.R.K3.12 NJE IK-3 D-S024 12 1 NJE IK-3 D-S024.indd 1 24.3.2015. 11:06:43 Prazna stranica NJE IK-3 D-S024 99 2 NJE IK-3 D-S024.indd 2 24.3.2015. 11:06:43

Mehr

Webseiten-Bericht für urogroup.rs

Webseiten-Bericht für urogroup.rs Webseiten-Bericht für urogroup.rs Generiert am 31 Dezember 2018 07:26 AM Der Wert ist 42/100 SEO Inhalte Seitentitel Urogroup Servis i remont gradjevinskih mašina, kao i rezervni delovi za gradjevinske

Mehr

Kišnica dar sa nebesa NOVA pomisao, STARA ideja. Piti Tuširati se

Kišnica dar sa nebesa NOVA pomisao, STARA ideja. Piti Tuširati se Kišnica dar sa nebesa NOVA pomisao, STARA ideja Piti Tuširati se Ispirati WC Zalivati Prati Postanite svoj sopstveni snabdevač vodom i koristite kišnicu kao Vaš sopstveni kućni izvor vode Vaša KIŠNICA

Mehr

Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić. Strategije i trendovi razvoja IS

Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić. Strategije i trendovi razvoja IS Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić Strategije i trendovi razvoja IS Mere uspeha IT projekta Zadovoljstvo korisnika sistemom. Sistem je isporučen na vreme.

Mehr

Upute za rukovanje. Logamatic 4121, 4122 i Regulacijski uređaj. Za korisnika. Molimo pažljivo pročitajte prije rukovanja

Upute za rukovanje. Logamatic 4121, 4122 i Regulacijski uređaj. Za korisnika. Molimo pažljivo pročitajte prije rukovanja Upute za rukovanje Regulacijski uređaj Logamatic 4121, 4122 i 4126 Za korisnika Molimo pažljivo pročitajte prije rukovanja 7 747 016 734-03/2008 HR Sadržaj 1 Uvod......................................................

Mehr