Financovanie vzdelávania v Slovenskej republike história a súčasnosť 5. časť

Größe: px
Ab Seite anzeigen:

Download "Financovanie vzdelávania v Slovenskej republike história a súčasnosť 5. časť"

Transkript

1 Ing. Mgr. Peter Baláži, PhD. Financovanie vzdelávania v Slovenskej republike história a súčasnosť 5. časť Úvod Na konci našej analýzy financovania vzdelávania sa pokúsime urobiť komparáciu s financovaním vzdelávania v Spolkovej republike Nemecko. V článku sme sa snažili poukázať na spoločné znaky ako aj rozdielnosti v spôsobe financovania a tie sme zhrnuli v závere. Financovanie školstva v Spolkovej republike Nemecko Ministerstvo vzdelania a výskumu Spolkovej republiky Nemecko je obdobnou inštitúciou ako Ministerstvo školstva SR majúcou na starosti vzdelanie v Nemecku. Svojim rozpočtom je ministerstvo napojené na Spolkový rozpočet Nemecka, od ktorého prijíma prostriedky na zefektívňovanie a skvalitňovanie výskumu a vzdelania. Príjmová časť Spolkového rozpočtu sa skladá z príjmov na bežnom a kapitálovom účte. K príjmom na bežnom účte patria: a) dane b) príjmy podobné daniam c) príjmy z ekonomických činností d) úroky e) bežné príspevky f) ostatné bežné príjmy Príjmy kapitálového účtu sú tvorené príjmami z a) predaja hmotných aktív b) prevodu majetku c) splátok pôžičiek a predaja spoluúčastí d) poskytnutých pôžičiek

2 Tu je na mieste potrebné podotknúť, že sa medzi vymenovanými príjmami nenachádzajú transfery z rozpočtu Európskej únie. Príčinou je, že Nemecko spolu s ďalšími piatimi krajinami, Veľkou Britániou, Rakúskom, Holandskom, Francúzskom a Švédskom, patrí do skupiny čistých prispievateľov do rozpočtu Európskej únie. 1 Výdavky Spolkového rozpočtu sa ekonomicky triedia na bežné a kapitálové výdavky. K bežným výdavkom zaraďujeme: a) personálne výdavky b) bežné režijné výdavky c) splatné úroky d) bežné príspevky Kapitálové výdavky sa delia na a) investície b) prevod majetku c) poskytnuté pôžičky, nadobudnuté spoluúčasti d) splátky pôžičiek Všetky kategórie príjmov a výdavkov bežného a kapitálového účtu sa ešte ďalej delia na podkategórie. Nižšie uvedený graf poskytuje prehľad o vlastných príjmoch a výdavkoch rozpočtu ministerstva. Pri pohľade naň môžeme aj tu konštatovať enormný nepomer v príjmoch a výdavkoch rozpočtu. Tento deficit je dorovnaný dotáciou zo Spolkového rozpočtu. 1 Kollárová, Z Súboj členských krajín o eurofondy In HNonline.sk. Dostupné na internete:

3 Graf 1. Príjmy a výdavky Ministerstva vzdelania a výskumu (v mil. ) príjmy výdavky Zdroj: vlastné spracovanie podľa príslušných rozpočtov Nemecka. Údaje dostupné na internete: und Verwaltung/F inanz und Wirtschaftspolitik/Bundeshaushalt/Archiv/node.html? nnn=true Analýza rozpočtu Ministerstva vzdelávania a výskumu Spolkovej republiky Nemecko 2 V rozpočtovom roku 2011 malo Ministerstvo vzdelania a výskumu k dispozícii prostriedky v objeme 11, 646 miliárd eur. To predstavuje nárast oproti roku 2010 o 7,2% čo je približne 782 miliónov eur. Oblasti, kam putujú tieto výdavky sú znázornené v grafe číslo 2. Prioritami ministerstva je v tomto roku hlavne vzdelávanie detí, pomoc mladým a skúseným študentom a zefektívnenie vyššieho vzdelania. Príkladom je, že ministerstvo poskytuje dodatočných 160 mil. eur na zvýšenie tréningovej pomoci v rámci Federálneho tréningového programu. Existujúce piliere Paktu vyššieho vzdelania ( má za úlohu zvýšiť počet univerzít a zlepšiť výskum na univerzitách ) sú podporované priebežne. Tento rok bude pre Pakt vyššieho vzdelania dostupných celkovo 910 mil. eur. Navyše Federálna vláda a jednotlivé spolkové krajiny pracujú na vzniku tretieho piliera Paktu vyššieho 2 Bundesministerium fur Bildung und Forschung. Der Haushalt Dostupné na internete:

4 vzdelania s názvom Kvalita výučby. Federálna vláda poskytne pre tento pilier 140 mil. eur v tomto roku. Ministerstvo sprístupní takmer 327 mil. eur na pokračovanie Úspešného programu Iniciatíva. Graf 2. Oblasti financovania 13% 4% 1% 21% Vedomostne orientovaný základný výskum Veda a vývoj Technológie a inovácie 20% 17% Financovanie inštitúcií vyššieho vzdelania a univerzít Federálny tréningový program Iné vzdelávacie výdavky 24% Administratívne výdavky Zdroj: Ministerstvo vzdelania a výskumu Nemecka Spolu s Ministerstvom rodiny, seniorov, žien a mládeže sa preinvestuje dodatočných 100 mil. eur v oblasti vzdelávania detí v roku Ministerstvo v spolupráci s Federálnym úradom práce zamestná dobrovoľných mentorov na základných školách. Cieľom je dať žiakom nepretržitú individuálnu podporu v priebehu niekoľkých rokov. Federálna vláda taktiež zvyšuje financovanie veľkých výskumných organizácií. Financovanie nadväzuje na program Výskumu a vývoja, ktorý garantuje nemeckým výskumným organizáciám 5% každoročný nárast. Základné prostriedky pre inštitúcie vzrastú medziročne o 228 mil. eur. Financovanie projektov vedy pokračuje na vysokej úrovni s približne 500 mil. eur. To isté platí pre nové technológie s výdavkami 709 mil. eur. so špeciálnym zameraním na elektromobily a v oblasti klímy, energií a životného prostredia sa rozpočtovali výdavky vo výške 368 mil. eur.

5 80%. 3 Školské inštitúcie dostávajú prostriedky pre súkromné školy v rôznych podobách. Predškolská výchova nie je súčasťou verejného školského systému a vo všeobecnosti návšteva škôlky nie je bezplatná. K pokrytiu časti výdavkov sa používajú rodičovské príspevky, ktoré sa vypočítavajú podľa možností rodičov. Materské školy v komunálnych oblastiach sú financované komunálnym a krajinským rozpočtom a rodičovskými príspevkami. Financovanie verejného školstva (prvého a druhého stupňa) sa rozdeľuje medzi spolkové krajiny a obce. Režijné náklady škôl, a podľa zákona aj nepedagogický personál financujú obce a Ministerstvá kultúry jednotlivých spolkových krajín sú zodpovedné za financovanie pedagógov. Komúny, ktoré sú zodpovedné za výstavbu a údržbu škôl a poskytujú im finančné dávky sú označované ako školské inštitúcie a preto je návšteva týchto škôl bezplatná. Pre dorovnanie výdavkov na školy medzi obcami a spolkovými krajinami dostanú obce financie z krajinského rozpočtu na uhradenie výdavkov. Okrem toho krajiny podporujú jednotlivé obce aj jednorazovými podporami. Pri školách, ktorých správa a význam siahajú za kompetencie obcí je podľa zákona zodpovedná za financovanie režijných nákladov, nepedagogických a pedagogických pracovníkov spolková krajina. V oblasti verejnej správy práve prebieha proces modernizácie, ktorý sa snaží dosiahnuť efektívnejšie vynakladanie prostriedkov. Tento proces je zameraný predovšetkým na oddelenie silne regulovaných finančných prostriedkov pomocou finančnej autonómie škôl. Možnosť samostatného hospodárenia školy s rozpočtovými prostriedkami je v posledných rokoch posilňovaná školskými predpismi. Presadzovanie reformy v oblasti financovania školstva je testovaná vo viacerých spolkových krajinách. Obce sa podieľajú na finančných nákladoch školstva približne 20% a spolkové krajiny Všetky spolkové krajiny poskytnú školám, ktoré na to majú nárok, tzv. normatívnu finančnú pomoc, tzn. príspevky k bežným osobným a režijným nákladom. Tento 3 European Organisation of Regional Exeternal Public Finance Audit Instituions. Schulsystem im Deutschland. Dostupné na internete: Situation%20in%20DEUTSCHLAND-definitiv.pdf

6 normatív sa poskytuje formou štatisticky vypočítaného paušálu alebo percentuálnym príspevkom. Ukazovateľom je v každom prípade výdavková situácia v školstve. Mimo normatívnej finančnej pomoci existujú aj ďalšie druhy finančnej podpory ako príspevky na stavebné náklady, príspevky s starobnému poisteniu učiteľov a iné. Veľký počet škôl druhého stupňa má pod patronátom katolícka a evanjelická cirkev, ktorá na ne prispieva z vlastných prostriedkov, aby nebolo vyberané žiadne alebo len malé školné. Percentuálny podiel štátnej podpory na celkovom financovaní súkromných škôl sa rôzni podľa jednotlivých spolkových krajín a školských odborov. Vysoké školstvo v Nemecku stojí na pilieroch výučby a výskumu. Preto musia byť v obstarané prostriedky pre približne 380 vysokých škôl a 2 milióny študentov. Aj tu tvoria hlavnú časť prostriedkov verejné financie. V roku 2008 investovalo Nemecko asi 1,1% HDP do terciárneho vzdelania. Na financovaní sa podieľa spolkový rozpočet, rozpočty spolkových krajín a rozpočty obcí. Nasledujúci graf nám poskytuje predstavu o objeme prostriedkov vynakladaných na vzdelanie z jednotlivých druhov rozpočtov. Nemecko ako federatívne usporiadanie štátu prenecháva značnú časť príjmov a kompetencií práve spolkovým krajinám a tak niet divu, že najväčšia časť výdavkov pripadá práve na krajinské rozpočty. 4 4 Dreyer, S Wie werden Hochschulen finanziert? In Bildungsxperten.net. [cit ]. Dostupné na intertene:

7 Graf 3. Objem prostriedkov jednotlivých zdrojov na financovaní (v mld. ) ,7 21,3 19, ,7 66,1 64,4 65,9 68, ,5 4,3 4,6 7,2 5,1 5,6 5, spolkový rozpočet rozpočet spolkovej krajiny obce a účelové zväzy Zdroj: Statistisches Bundesamt Bildungsfinanzbericht Dostupné na internete: en/fachveroeffentlichungen/bildungforschungkultur/bildungkulturfinanzen/bildungsfi nanzbericht ,property=file.pdf Aby sa bremeno financovania rozložilo, začali v nedávnej minulosti niektoré spolkové krajiny zavádzať školné. V krajinách, ktoré tieto poplatky zaviedli sa odvtedy diskutuje a kontroluje, na čo by sa mali vyzbierané peniaze použiť a na čo sa naozaj používajú. Mali by predovšetkým slúžiť študentom a zvyšovať kvalitu výučby. 5 5 Dreyer, S Wie werden Hochschulen finanziert? In Bildungsxperten.net. [cit ]. Dostupné na intertene:

8 Tabuľka 1. Vybrané spolkové krajiny a ich školné Spolková krajina Školné Baden-Württemberg 500 Bavorsko Berlin Žiadne Brandenburg Žiadne Brémy 500 Hamburg 375 Hessen Žiadne Zdroj: Dreyer, S Wie werden Hochschulen finanziert? In Bildungsxperten.net. Dostupné na intertene:

9 Záver V súčasnosti sa do popredia neustále dostáva pojem poznatkovo a vzdelanostne orientovanej ekonomiky. Vzdelané obyvateľstvo je teda kľúčovým prvkom pri hospodárskom raste jednotlivých krajín. Zároveň prispieva nemalým podielom k rastu konkurencieschopnosti danej krajiny, keď pri súčasnom trende presunu hlavných výrobných aktivít podnikov na ázijský kontinent sú dostatočne vzdelaní ľudia jedným z hnacích motorov inovácií či výskumu. Očakáva sa teda, že jednotlivé krajiny si túto dôležitosť uvedomia a začnú vynakladať na oblasť školstva, vedy a výskumu čoraz väčšie prostriedky. V podmienkach Slovenskej republiky oblasť školstva zastrešuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Ako už z jeho názvu vyplýva, nezaoberá sa len systémom vzdelávania, ale do jeho kompetencie patrí aj oblasť športových aktivít. Na účely zistenia úrovne financovania školstva na Slovensku sme analyzovali rozpočet tejto kapitoly na roky 2011 až Zamerali sme sa na obe strany rozpočtu, na príjmovú ako aj výdavkovú. Analýza spočívala v porovnaní rozpočtu na rok 2011 s rozpočtom predchádzajúceho rozpočtového obdobia roku Zistili sme, že výdavky zo štátneho rozpočtu pre túto oblasť medziročne poklesli. Čo sa však týka čerpania prostriedkov z EÚ, tieto zaznamenali nárast. Ak sa pozrieme na výdavkovú stránku rozpočtu, v oblasti regionálneho školstva tieto výdavky rástli, naopak na vysoké školstvo bolo vynaložených menej prostriedkov z kapitoly Ministerstva školstva. No v konečnom dôsledku celkové výdavky z verejných zdrojov pre túto oblasť rástli. Výdavky na vedu a výskum pochádzajúce z rozpočtu Ministerstva školstva zaznamenali medziročne pokles, celkovo sa však na ne vynaložilo viac verejných prostriedkov ako v roku Dôvodom je vyššie čerpanie prostriedkov zo zdrojov EÚ. Enormný pokles výdavkov nastal v oblasti financovania športu, v dôsledku nezahrnutia finančných prostriedkov na výstavbu hokejového a futbalového štadióna v Bratislave. Všeobecne však zmeny neboli veľmi markantné, takže sa nedá s určitosťou povedať, či Slovenská republika vynakladá na školstvo čoraz viac finančných prostriedkov.

10 Na porovnanie sme si vybrali rozpočet Ministerstva školstva Spolkovej republiky Nemecko. Analýza bola sťažená tým, že Nemecko sa skladá zo 16 spolkových republík, ktoré majú vlastné rozpočty a zároveň sa vytvára aj jeden celkový, spolkový rozpočet. Vďaka tejto fiškálnej decentralizácii sú jednotlivé spolkové krajiny vo veľkej miere zodpovedné za financovania školstva. Z rozpočtov spolkových krajín plynú na školstvo tri štvrtiny prostriedkov. Na porovnanie, v prípade Slovenskej republiky sa školstvo financuje väčšinovo prostredníctvom jedného centrálneho rozpočtu. Na rozdiel od Slovenskej republiky, Spolková republika Nemecko nevyužíva možnosť financovania prostredníctvom zdrojov EÚ, keďže patrí medzi čistých prispievateľov. Zaujímavosťou je, že takmer všetky vlády sa pri svojom nástupe zaväzujú zvyšovať výdavky na školstvo. Naša analýza však dokázala, že zmena výdavkov štátneho rozpočtu pre túto oblasť za posledné tri roky nie je obzvlášť významná, nedá sa hovoriť o nejakom klesajúcom, resp. rastúcom trende, keďže príjmy a teda aj výdavky štátneho rozpočtu boli v posledných rokoch ovplyvnené hospodárskou recesiou. Je teda otázne, nakoľko sa vynakladané zdroje pre školstvo budú v nasledujúcich rokoch zvyšovať. Závisieť to bude predovšetkým od rýchlosti akou sa ekonomika vráti na svoje predkrízové úrovne, či si tento rast dokáže udržať a do akej miery bude Slovensko schopné využívať Eurofondy.

11 Zoznam použitej literatúry 1. Knihy / Monografie CONNOLLY, S. MUNRO, A Economics of the Public Sector, 1st edition, Essex: Prentice Hall, s. ISBN X. MASARIK, Pavol Vybrané kapitoly zo všeobecnej a porovnávacej pedagogiky. Nitra: Vysoké škola pedagogická v Nitre, s. ISBN SOMR, Miroslav a kol Dejiny školstva a pedagogiky. Praha: Státní pedagogické nakladatelsví, s. SROGOŇ, Tomáš Výber z prameňov k dejinám školstva a pedagogiky. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, s. STIGLITZ, Joseph E Economics of the Public Sector, 3rd edition. New York: W. W. Norton & Company, s. ISBN Články v časopisoch STIGLITZ, J.E The Theory of Screening Education and the Distribution of Income. In American Economic Reviews 65, (1975), s WEISS, Andrew Human Capital vesrus Signaling Explanation of Wages. In Journal of Economics Perspectives 9, no. 4, (jeseň 1995). s Články v elektronických časopisoch a iné príspevky Dreyer, S Wie werden Hochschulen finanziert? In Bildungsxperten.net. [cit ]. Dostupné na internete:

12 Kollárová, Z Súboj členských krajín o eurofondy In HNonline.sk. Dostupné na internete: 4. Elektronické dokumenty - monografie Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. O nás. Dostupné na internete: Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Zoznam prijímateľov NFP. Dostupné na internete: Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Indikatívny harmonogram výziev. Dostupné na internete: _11.pdf Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Operačný program Výskum a vývoj. Dostupné na internete: Operačný program Vzdelávanie. Dostupné na internete: Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Zoznam prijímateľov NFP. Dostupné na internete: aktualizovane_22_- _02.pdf

13 Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ. Indikatívny harmonogram výziev. Dostupné na internete: pdf BECKER, Gary S Investment in Human Capital: A Theoretical Analysis. The Journal of Political Economy. 1962, Vol. 70, No. 5, Part 2: Investment in Human Beings [cit ]. Dostupné na internete: Bundesministerium fur Bildung und Forschung. Der Haushalt Dostupné na internete: Bundesministerium der Finanzen. Dostupné na internete: und Verwaltung/ Finanz und Wirtschaftspolitik/Bundeshaushalt/Archiv/node.html? nnn=true European Organisation of Regional Exeternal Public Finance Audit Instituions. Schulsystem im Deutschland. Dostupné na internete: Situation%20in%20DEUTSCHLAND-definitiv.pdf Ministerstvo financií SR. Rozpočet verejnej správy na roky Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Rozpočet verejnej správy na roky Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Návrh štátneho záverečného účtu na rok Dostupné na internete:

14 Ministerstvo financií SR. Návrh štátneho záverečného účtu na rok Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Návrh záverečného účtu verejnej správy na rok Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Návrh záverečného účtu verejnej správy na rok Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Návrh záverečného účtu verejnej správy na rok Dostupné na internete: Ministerstvo financií SR. Návrh záverečného účtu verejnej správy na rok Dostupné na internete: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štatút ministerstva. Dostupné na internete: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Rozpočet MŠVVaŠ SR na rok Dostupné na internete: SCHULTZ, Theodore W Investment in Human Capital. The American Economic Review. 1961, Vol. 51, No. 1, s Dostupné na internete: Statistisches Bundesamt Bildungsfinanzbericht Dostupné na internete: en/fachveroeffentlichungen/bildungforschungkultur/bildungkulturfinanzen/bildungsfi nanzbericht ,property=file.pdf

15 Ústav informácií a prognóz školstva. Regionálne školstvo. Dostupné na internete: 5. Iné United States Department of Labour, Bureau of Labour Statistics. [cit ]. Dostupné na internete: Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Úplné znenie Metodického usmernenia Ministerstva financií Slovenskej republiky k č. MF/010175/ zo dňa 8. decembra 2004 a vysvetlivky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie. Dostupné na internete: e- 1%26subor%3D55488+metodicke+usmernenie+ministerstva+financii&hl=sk&pid=bl&sr cid=adgeesg8xi8wopzxssxfatozh2dmuddeklsrcpzlmajsebwmezs8hy3rjh6kd 5OkhBzm1ZJQgrOcmnd6S2gsagFEna- 31uq0iPQs4lrEOUP1aZP520F0yIxTCsSDTRHY9WAbB1NwghK1&sig=AHIEtbTdziw DxOf915RYjQdVR9szbSb3gw Profesia.sk. Platy porovnávame už 3 roky. Ako sa odvtedy zmenili?. [cit ]. Dostupné na internete: Informačný portál Poradca.sk. Rozpočtové opatrenia, súčasť rozpočtového hospodárenia. Dostupné na internete:

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015

slovakia daňové a účtovné novinky NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 STRANA 1/6 NOVEMBER 2014 SEITE 1/6 NOVEMBER 2014 NOVELA ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV OD 1.1.2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novele zákona o dani z príjmov s účinnosťou

Mehr

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania.

Je šíriteľom myšlienok demokracie, medzinárodného porozumenia, dôvery a podporovateľom vedy a vzdelávania. Vaše Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Spektability, Vaše Honorability, vážený pán Dr. Günter Geyer, milé dámy, vážení páni, vážené slávnostné zhromaždenie, Ekonomická univerzita v Bratislave v súlade

Mehr

Predmet potvrdzovania formulára E9

Predmet potvrdzovania formulára E9 Usmernenie FR SR k potvrdzovaniu formulára E 9 Bescheinigung EU/EWR/ Certificate and Declaration EU/EEA (ďalej len formulár E 9 ) vydaného Federálnym ministerstvom financií Rakúskej republiky Usmernenie

Mehr

medzinárodný finančný manažment

medzinárodný finančný manažment Ekonomická univerzita v BratislavE univerzita martina luthera v halle-wittenbergu medzinárodný finančný manažment výsledky a skúsenosti BilatErálny študijný program EkonomickEj univerzity v BratislavE

Mehr

Akademická kariéra výskumných a pedagogických pracovníkov na vysokých školách v SR a možnosti jej optimalizácie. Analytická štúdia

Akademická kariéra výskumných a pedagogických pracovníkov na vysokých školách v SR a možnosti jej optimalizácie. Analytická štúdia Akademická kariéra výskumných a pedagogických pracovníkov na vysokých školách v SR a možnosti jej optimalizácie Analytická štúdia IBS SLOVAKIA, s.r.o. December 2009 IBS SLOVAKIA, s.r.o. Hurbanovo námestie

Mehr

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava

Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava Lehrgang und Forum für Public Management und Governance in der TwinRegion Wien-Bratislava Vzdelávací kurz a fórum pre manažment verejnej správy a spravovanie v TwinRegione Viedeň-Bratislava public management

Mehr

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120

Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Informácia o nových regulátoroch FR 120 / FW 120 Lepšia použiteľnosť s rovnakými funkciami 1 Fx 120 Priestorový regulátor FR 100 a FR 110 sa zmení na FR 120 s jednoduchším menu Ekvitermický regulátor FW

Mehr

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE

FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE FOND PRE ALTERNATÍVNE ENERGIE - SZOPK OBNOVITE¼NÉ ZDROJE ENERGIE Táto publikácia je urèená pre èitate¾ov, ktorí majú záujem o poznanie budúcnosti v oblasti využívania energetických zdrojov na Zemi. Hoci

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/7 JÚN 2015 PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 STRANA 1/7 JÚN 2015 SEITE 1/7 JUNI 2015 - najvýznamnejšie zmeny wichtigste PODNIKATEĽSKÉ STIMULY NA SLOVENSKU V ROKU 2015 V tomto vydaní Mailing BMB Leitner by sme Vás chceli informovať o novinkách v oblasti

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA DIPLOMOVÁ PRÁCA Katarína Bedečová, Bc.

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA DIPLOMOVÁ PRÁCA Katarína Bedečová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2124342 DIPLOMOVÁ PRÁCA 2011 Katarína Bedečová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA

Mehr

Schulgeldordnung Poriadok platenia školného (gültig für Schule und Kindergarten) (platné pre školu a materskú školu) Stand stav k 01.09.

Schulgeldordnung Poriadok platenia školného (gültig für Schule und Kindergarten) (platné pre školu a materskú školu) Stand stav k 01.09. Schulgeldordnung Poriadok platenia školného (gültig für Schule und Kindergarten) (platné pre školu a materskú školu) Stand stav k 01.09.2015 Der Besuch der DSB ist schulgeldpflichtig. Die Schulgebühren

Mehr

Grundlagen bilden / Tvoríme základy

Grundlagen bilden / Tvoríme základy Grundlagen bilden / Tvoríme základy Mandantenbrief / Mandantný list Aktuelles aus den Bereichen Recht, Steuern und Wirtschaft in der Slowakei Informácie z oblastí práva, daní a hospodárstva na Slovensku

Mehr

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 19.10.2012 COM(2012) 621 final Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii podľa bodu 28 Medziinštitucionálnej

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Konföderation Gewerkschaftsbünde Konföderation Nemocenské poistenie Krankenversicherung JUDr. Mária Svoreňová Jurist KOZSR Wien, 16. 3. 2010 Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca

Mehr

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach

Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach JUMP INTO JOB @ TSSK Praktikum pre žiakov JUMP INTO JOB @ TSSK Schülerpraktikum Pilotný projekt T-Systems Slovakia a Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach Pilotprojekt zwischen T-Systems Slovakia und

Mehr

Opatrovateľ / ka - Anglicko

Opatrovateľ / ka - Anglicko Personalagentur Opatrovateľ / ka - Anglicko Entlohnung : 1 200 GBP za mesiac einschließlich Steuer Betreute Person: ohne Angabe Gewünschte Qualifikation: Opatrovateľ / ka Personenzahl: 0 freie Plätze:

Mehr

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA

PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA PROBLEMATIKA ROZŠÍRENIA E-LEARNINGU V KRAJINÁCH EÚ AKO JEDNÉHO Z NÁSTROJOV INOVÁCIE VZDELÁVANIA Viera PEREČINSKÁ, Anna BIĽOVÁ, František FRANKO Abstrakt E-learning ako projekt EÚ má za cieľ zvýšiť kvalitu

Mehr

DOHODA. Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej republiky Nemecko

DOHODA. Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej republiky Nemecko DOHODA medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spolkovej republiky Nemecko o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní v oblasti vysokého školstva Vláda Slovenskej republiky a vláda Spolkovej

Mehr

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006

VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 VICTORIA-VOLKSBANKEN Poisťovňa, a.s. Výročná správa o obchodnom roku 2006 Bericht über das Geschäftsjahr 2006 Riadne Valné zhromaždenie 4. mája 2007 v Bratislave Ordentliche Hauptversammlung am 4. Mai

Mehr

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA

LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA Príloha 5b NÁRODNÁ AGENTÚRA LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI PROGRAM MOBILITY ZÁVEREČNÁ SPRÁVA ZMLUVA č. : SK/0/A/F/PL-00 09 NÁZOV PROJEKTU EUROPRAX PODÁVAJÚCA ORGANIZÁCIA Obchodná vyššie odborné štúdium,

Mehr

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka

Vis-à-vis Vis-à-vis. einladung pozvánka Vis-à-vis Vis-à-vis einladung pozvánka zur Eröffnung der Ausstellung Vis-à-vis am 6. Oktober 2014 pri príležitosti otvorenia výstavy Vis-à-vis dňa 6. októbra 2014 Vis-à-vis Vis-à-vis Niederösterreichische

Mehr

20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU

20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU 20 ROKOV SAIA V KONTEXTE INTERNACIONALIZÁCIE VZDELÁVANIA A VÝSKUMU NA SLOVENSKU Pri príležitosti 20 rokov vzniku SAIA zostavila Oľga Šubeníková Vydala: SAIA, n. o. Námestie slobody 23 812 20 Bratislava

Mehr

Opatrovateľ / ka - Nemecko

Opatrovateľ / ka - Nemecko Personalagentur Opatrovateľ / ka - Nemecko Entlohnung : 3 430 za turnus einschließlich Steuer Betreute Person: Gewünschte Qualifikation: Opatrovateľ / ka Personenzahl: 1 freie Plätze: Land: Nemecko Antrittsdatum:

Mehr

K počiatkom budovania slovenského národného školstva v prvom desaťročí ČSR ZUZANA DOBIAŠOVÁ

K počiatkom budovania slovenského národného školstva v prvom desaťročí ČSR ZUZANA DOBIAŠOVÁ Historické rozhľady III / 2006 K počiatkom budovania slovenského národného školstva v prvom desaťročí ČSR ZUZANA DOBIAŠOVÁ ON BEGINNINGS OF FORMING OF SLOVAK NATIONAL EDUCATION SYSTEM IN THE FIRST DECADE

Mehr

Transformácia vysokoškolského vzdelávania učiteľov v kontexte reformy regionálneho školstva 1. (Záverečná správa a návrhy odporúčaní)

Transformácia vysokoškolského vzdelávania učiteľov v kontexte reformy regionálneho školstva 1. (Záverečná správa a návrhy odporúčaní) Rozvojový projekt Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Transformácia vysokoškolského vzdelávania učiteľov v kontexte reformy regionálneho školstva 1 (Záverečná správa a návrhy odporúčaní) Banská

Mehr

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU

VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝVOJ PRIAMYCH ZAHRANIČNÝCH INVESTÍCIÍ NA SLOVENSKU Ing. Adela Hošková, CSc. Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1997 Vývoj priamych zahraničných investícií na Slovensku

Mehr

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania

Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová. Integrácia. na lokálnej. výskumné zistenia a odporúčania Jana Kadlečíková (ed.) Elena Gallová Kriglerová Tina Gažovičová Integrácia migrantov na lokálnej ú r o v n i výskumné zistenia a odporúčania Bratislava 2011 Bratislava 2011 Integrácia migrantov na lokálnej

Mehr

Úradný vestník Európskej únie L 347/549

Úradný vestník Európskej únie L 347/549 20.12.2013 Úradný vestník Európskej únie L 347/549 NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1306/2013 zo 17. decembra 2013 o financovaní, riadení a monitorovaní spoločnej poľnohospodárskej politiky

Mehr

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/5 JANUÁR 2015 ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ A LEHÔT

slovakia daňové a účtovné novinky STRANA 1/5 JANUÁR 2015 ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ A LEHÔT STRANA 1/5 JANUÁR 2015 SEITE 1/5 JANUAR 2015 predloženie a zverejnenie účtovnej závierky, správy audítora Fristen für die Erstellung, Prüfung und Veröffentlichung des s ÚČTOVNÉ ZÁVIERKY - PREHĽAD POVINNOSTÍ

Mehr

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov

Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Cesty k samostatnosti Kolektív autorov Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Heydukova 25, 811 08 Bratislava tel./fax:02/63814968 zpmpvsr@zpmpvsr.sk www.zpmpvsr.sk Združenie na pomoc ľuďom

Mehr

Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM

Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM Jozef Detko Laura Gressnerová ŠTÚDIUM V EURÓPSKEJ ÚNII KROK ZA KROKOM Bratislava 2006 Štúdium v Európskej únii krok za krokom Copyright 2006 Ing. Jozef Detko Ing. arch. Laura Gressnerová, PhD. Recenzent:

Mehr

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG

Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG Antrag auf Behandlung als unbeschränkt ekommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer nach 1 Abs. 3, 1a EStG (Anlage Grenzpendler EU/EWR zum Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 200_) Zur Beachtung: Für Arbeitnehmer,

Mehr

Banská Bystrica Vážený pán minister,

Banská Bystrica Vážený pán minister, Mitglied des Internationalen Deutschlehrerverbandes VORSTAND Präsidentin Nadežda Zemaníková Univerzita Mateja Bela Fakulta humanitných vied Katedra germanistiky Tajovského 40 974 01 Banská Bystrica Tel.:

Mehr

PRVÝ PILIER DÔCHODKOVÉHO ZABEZPEČENIA

PRVÝ PILIER DÔCHODKOVÉHO ZABEZPEČENIA 20 I ročník 21, 2/2013B Dôchodkový systém v Rakúsku doc. Ing. Eva Kafková, PhD., Ing. Ľuboslava Dobócziová Podnikovohospodárska fakulta v Košiciach, Ekonomická univerzita v Bratislave Dôchodkový systém

Mehr

PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP A SLOVENSKO

PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP A SLOVENSKO PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP A SLOVENSKO Obsah 1. Úvodník................................................. 5 (Pavol Ďuriník, predseda predstavenstva a prezident Dexia banky Slovensko, a.s.) 2. PPP ako filozofia............................................

Mehr

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě

HABILITAČNÉ KONANIE. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě HABILITAČNÉ KONANIE Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. Katedra germanistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Študijný odbor: literárna veda Dátum doručenia žiadosti: 12.11.2014 Názov habilitačnej

Mehr

NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA

NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA PRÍHOVOR ŠÉFREDAKTORA NOVÝ ROK, NOVÉ PLÁNY, NOVÁ SILA Deň ako každý iný, a predsa výnimočný. Keď sa nad tým zamyslíte, naozaj o nič nejde. Bola nedeľa, potom pondelok. Žiadna veľká mágia... Avšak čosi

Mehr

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern

Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich. Článok 1 Osoby, na ktoré sa Zmluva vzťahuje. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern Artikel 1 Persönlicher Geltungsbereich Dieses Abkommen gilt für Personen, die in einem Vertragsstaat oder in beiden Vertragsstaaten ansässig sind. Artikel 2 Unter das Abkommen fallende Steuern (1) Dieses

Mehr

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY

POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY Igor Baka POLITICKÝ SYSTÉM A REŽIM SLOVENSKEJ REPUBLIKY v rokoch 1939 1940 Vojenský historický ústav Bratislava 2010 PhDr. Igor Baka, PhD. Vojenský historický ústav Bratislava Výskum v nemeckých archívoch

Mehr

Opatrovateľ / ka - Nemecko

Opatrovateľ / ka - Nemecko Personalagentur Opatrovateľ / ka - Nemecko Entlohnung : 1 580 za turnus einschließlich Steuer Betreute Person: Gewünschte Qualifikation: Opatrovateľ / ka Personenzahl: 1 freie Plätze: Land: Nemecko Antrittsdatum:

Mehr

MOŢNOSTI VYUŢITIA SKÚSENOSTÍ Z CIVILNEJ OCHRANY V KRAJINÁCH EÚ

MOŢNOSTI VYUŢITIA SKÚSENOSTÍ Z CIVILNEJ OCHRANY V KRAJINÁCH EÚ ŢILINSKÁ UNIVERZITA V ŢILINE FAKULTA ŠPECIÁLNEHO INŢINIERSTVA MOŢNOSTI VYUŢITIA SKÚSENOSTÍ Z CIVILNEJ OCHRANY V KRAJINÁCH EÚ JÚLIA JAKUBČEKOVÁ 2008 MOŢNOSTI VYUŢITIA SKÚSENOSTI Z CIVILNEJ OCHRANY V KRAJINÁCH

Mehr

Mesto Medzev, Štóska 6, Výročná správa. Mesto Medzev

Mesto Medzev, Štóska 6, Výročná správa. Mesto Medzev Výročná správa Mesto Medzev za rok 2013 Vypracovali: Ing. Gerhard Ballasch Ing. Katarína Bartóková JUDr. Valéria Flachbartová primátorka mesta Medzev 1 Identifikačné údaje: Mesto Medzev je samostatný územný

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2014/2015 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH

INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH EURÓPSKA ÚNIA Európske štrukturálne a investičné fondy INŠTRUKCIA K URČENIU PODNIKU V ŤAŽKOSTIACH Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného

Mehr

Obsah Inhalt. Predslov Vorwort. Filozofia a fakty Philosophie und Fakten

Obsah Inhalt. Predslov Vorwort. Filozofia a fakty Philosophie und Fakten Výročná správa za rok 2011 Jahresbericht 2011 Obsah Inhalt Predslov Vorwort 02 Filozofia a fakty Philosophie und Fakten 04 P r o j e k t y Projekte Bilingválna výchova Bilinguale Früherziehung Školy a

Mehr

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU

PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU PEDAGOGICKÉ INOVÁCIE NA SLOVENSKU Z POHĽADU UČITEĽOV A RIADITEĽOV ZŠ PRIBLÍŽENIE VÝSLEDKOV VÝSKUMU BRATISLAVA 2011 1 ABSTRAKT 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY PEDAGOGICKÝCH INOVÁCIÍ Nastolené otázky Ako chápeme

Mehr

1. Úvod Metodológia prípadových štúdií. 2. Analýza prípadových štúdií. 3. Prípadové štúdie

1. Úvod Metodológia prípadových štúdií. 2. Analýza prípadových štúdií. 3. Prípadové štúdie Tímy etwinning v praxi Prípadové štúdie o spolupráci učiteľov prostredníctvom etwinningu Vydavateľ Centrálna podporná služba programu etwinning (CSS) www.etwinning.net European Schoolnet (EUN Partnership

Mehr

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU

PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA PRIAME ZAHRANIČNÉ INVESTÍCIE NA SLOVENSKU SO ZAMERANÍM NA BANKOVÚ SFÉRU Ing. Adela Hošková, PhD. Ing. Soňa Vágnerová Inštitút menových a finančných štúdií Bratislava 1998 OBSAH:

Mehr

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K.

Strecha (len čiastočne) a základná plocha neboli tepelne izolované. Okná bez žalúzií mali k = 1,8 W/m 2 K. Nameraná a vypočítaná spotreba paliva rodinného domu v lokalite Magdeburg-Ottersleben pred a po povlakovaní exteriéru prípravkom Thermo-Shield Rozvaha V prospektoch (1998) pre prípravok Thermo-Shield bola

Mehr

Zmeny v spoločnosti a zmeny v rodine kontinuita a zmena Príspevok k diskusii o charaktere rodiny na Slovensku 1

Zmeny v spoločnosti a zmeny v rodine kontinuita a zmena Príspevok k diskusii o charaktere rodiny na Slovensku 1 SOCIOLÓGIA SLOVAK SOCIOLOGICAL REVIEW Časopis Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied Ročník 38, 2006, číslo 1 Zmeny v spoločnosti a zmeny v rodine kontinuita a zmena Príspevok k diskusii o charaktere

Mehr

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger

SLOWAKISCH- DEUTSC. ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger SLOWAKISCH- DEUTSC ##9,RJEČNIK,SLOVAČKO-NJEMAČKI,SLOVAČKI, L e i p z i g Offo Hólize's Nachfolger #NP TASCHENWÖRTERBUCH der SLOWAKISCHEN UND DEUTSCHEN SPRACHE # mit besonderer Berücksichtigung der NEUESTEN

Mehr

Čo robíš rád? Vyfarbi a porozprávaj.

Čo robíš rád? Vyfarbi a porozprávaj. meno: trieda: T 1 PL 1 Čo robíš rád? Vyfarbi a porozprávaj. ročník: prvý tretí Hry Toys Spielzeug anglický jazyk nemecký jazyk Ja Me Ich meno: trieda: T 1 PL 2 1. Nájdi a vyfarbi všetky dopravné prostriedky

Mehr

Vpichový odporový teplomer

Vpichový odporový teplomer Typový list 90.2305 Strana 1/7 Vpichový odporový teplomer Pre teploty od -50...+260 C Tesný voči vodnej pare a odolný na tlak Vysoká mechanická pevnosť Pre použitie v potravinárskom priemysle Jednoduché

Mehr

TEIL 2/1 Dateien. (Wortschatztraining) MATERIÁLY PRO UČITELE

TEIL 2/1 Dateien. (Wortschatztraining) MATERIÁLY PRO UČITELE TEIL 2/1 Dateien (Wortschatztraining) MATERIÁLY PRO UČITELE Selbstverständlich ist in der Zukunft eine automatische Überleitung unserer Daten im System in der Muttergesellschaft geplant, also sie werden

Mehr

9 Ústav súdneho inžinierstva

9 Ústav súdneho inžinierstva 9 Ústav súdneho inžinierstva Všeobecné informácie Adresa: Ústav súdneho inžinierstva ŽU Ul. 1. mája 010 26 Žilina Riaditeľ: prof. Ing. Gustáv Kasanický, CSc. tel.: 041-513 69 01 fax: 041-525 38 31 e-mail:

Mehr

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA

EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA EURÓPSKÉ TRENDY ROZVOJA CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA A JEHO KONCEPCIA V PODMIENKACH SLOVENSKA Beata Kosová Ak chceme analyzovať koncepciu celoživotného učenia sa u nás, je potrebné najprv uviesť širšie globálne

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2013/ 2014 Číslo: Priezvisko a meno: Dátum narodenia: ZŠ: Hodnotenie písomnej skúšky: Číslo

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍA REGIONÁLNEHO ROZVOJA STAV A PERSPEKTÍVY ROZVOJA OBCE ZÁKAMENNÉ

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍA REGIONÁLNEHO ROZVOJA STAV A PERSPEKTÍVY ROZVOJA OBCE ZÁKAMENNÉ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍA REGIONÁLNEHO ROZVOJA 119093 STAV A PERSPEKTÍVY ROZVOJA OBCE ZÁKAMENNÉ 2010 Bc. Monika Kolenčíková SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

Mehr

25.Zákon 29/1984 Zb.

25.Zákon 29/1984 Zb. 25.Zákon 29/1984 Zb. (o sústave základných a stredných škôl (školský zákon)) Autor: Federálne zhromaždenie ČSSR Platnosť od: 22.3.1984 Účinnosť od: 1.9.1984 Uverejnené v Zbierke zákonov č. 5/1984 strana

Mehr

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

E N E T O S H. Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci E N E T O S H AKTÍVNA SPOLUPRÁCA PRODUKTY PARTNERI Európska sieť pre vzdelávanie a odbornú prípravu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci European Network Education and Training in Occupational

Mehr

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia

SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto OBCHODNÁ AKADÉMIA. Študijný odbor: obchodná akadémia SPOJENÁ ŠKOLA Nábrežná 1325, 024 01 Kysucké Nové Mesto ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM OBCHODNÁ AKADÉMIA Študijný odbor: 6317 6 obchodná akadémia OBSAH OBSAH... 2 1 ÚVODNÉ IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE... 4 2 CIELE A

Mehr

Krajský pamiatkový úrad Trnava

Krajský pamiatkový úrad Trnava Krajský pamiatkový úrad Trnava 14 Zborník zo seminára konaného dòa 8. 12. 2010 Trnava 2011 OBSAH K histórii a obnove tzv. Kaèerovho majera v Trnave... 3 10 Zur Geschichte und der Erneuerung des sog. Kaèer-Meierhofs

Mehr

Jaroslav Vokoun Daneš Brzica. Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR

Jaroslav Vokoun Daneš Brzica. Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR EXPERTÍZNE ŠTÚDIE EÚ SAV 5 Jaroslav Vokoun Daneš Brzica Vplyv spoločnosti Siemens v ekonomike SR ISSN 1337 0812 (elektronická verzia) Edícia EXPERTÍZNE ŠTÚDIE prináša výskumné, analytické a prognostické

Mehr

Slovenská agentúra pre cestovný ruch CHARAKTERISTIKA NEMECKÉHO TRHU CESTOVNÉHO RUCHU

Slovenská agentúra pre cestovný ruch  CHARAKTERISTIKA NEMECKÉHO TRHU CESTOVNÉHO RUCHU Slovenská agentúra pre cestovný ruch www.sacr.sk CHARAKTERISTIKA NEMECKÉHO TRHU CESTOVNÉHO RUCHU 1. Charakteristika nemeckého trhu z pohľadu AZCR SR Nemecký trh je pre Slovensko mimoriadne dôležitý, nakoľko

Mehr

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA V KOŠICIACH SPRÁVA O VEDECKOVÝSKUMNEJ ČINNOSTI PHF EU ZA ROK 2008

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA V KOŠICIACH SPRÁVA O VEDECKOVÝSKUMNEJ ČINNOSTI PHF EU ZA ROK 2008 EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA V KOŠICIACH SPRÁVA O VEDECKOVÝSKUMNEJ ČINNOSTI PHF EU ZA ROK 2008 Predkladá: doc. Ing. Bohuslava Mihalčová, PhD. prodekanka pre vedu a doktorandské

Mehr

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY SDRUŽENÍ KNIHOVEN ČESKÉ REPUBLIKY THE CZECH REPUBLIC LIBRARY ASSOCIATION BIBLIOTHEKSVERBAND DER TSCHECHISCHEN REPUBLIK ROK 2005 ISBN 80-86249-32-8 OBSAH KOLOKVIUM ČESKÝCH, MORAVSKÝCH A SLOVENSKÝCH BIBLIOGRAFOV

Mehr

SLOVENSKEJ AGENTÚRY PRE CESTOVNÝ RUCH

SLOVENSKEJ AGENTÚRY PRE CESTOVNÝ RUCH Slovenská agentúra pre cestovný ruch VÝROČNÁ SPRÁVA SLOVENSKEJ AGENTÚRY PRE CESTOVNÝ RUCH ZA ROK 2005 V Banskej Bystrici dňa 10. apríla 2006 1/66 OBSAH 1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE 3 2. HLAVNÉ ČINNOSTI

Mehr

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE 1 SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 Bc. Katarína Vančová 2 SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof.ing.mikuláš

Mehr

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko

20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A. Slovensko 20 Jahre KABA-Slovensko, Entwicklungstendenzen in der Schweiz und die Zukunft der Arbeit 20 rokov K.A.B.A. Slovensko, vývojové trendy vo Švajčiarsku a budúcnosť práce 20 Jahre KABA-Slovensko 20 rokov K.A.B.A.

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2012/2013 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

230 V 230 V 230 V 230 V 230 V

230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 1 230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 2 230 V 230 V 230 V 230 V 3 GESTELL FARBEN 4 5 20-27 km/h 28-37 km/h 38-48 km/h 1500 2000 2500 3000 3500 4000 4500 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3

Mehr

Príďte sa poradiť do kancelárie Nadácie v A4 na 1. poschodí vedľa sociálnych služieb! Resp. na kl. 2858,

Príďte sa poradiť do kancelárie Nadácie v A4 na 1. poschodí vedľa sociálnych služieb! Resp. na kl. 2858, Manuál k napísaniu zamestnaneckého projektu http://www.nadaciavolkswagen.sk/oblastipodpory/projektyzamestnancov/ http://www/index.php?id=139 (intranet) Kto môže žiadať o podporu? MŠ, ZŠ, SŠ, občianske

Mehr

1 / 6

1 / 6 wwweuropaeische-haushaltshilfende 1 / 6 Arbeitsvertrag für Europäische Haushaltshilfe in Deutschland nach gültigem deutschen Arbeitsgesetz Pracovná zmluva pre európsku domácu pomocnú silu v Nemecku podľa

Mehr

TMJIt NASA UNIVERZITA. Apríl 2002 v znamení bohatých medzinárodných aktivít Univerzity Komenského

TMJIt NASA UNIVERZITA. Apríl 2002 v znamení bohatých medzinárodných aktivít Univerzity Komenského SPRAVODAJ UNIVERZITY KOMENSKÉHO TMJIt Ročník XLVIII Máj 2002 Číslo 9 NASA UNIVERZITA Apríl 2002 v znamení bohatých medzinárodných aktivít Univerzity Komenského Univerzitu Komenského poctil svojou návštevou

Mehr

3. Zhrnutie multilaterálneho projektu k-NR Spojená škola - Špeciálna základná škola Janka Kráľa 39, Zlaté Moravce

3. Zhrnutie multilaterálneho projektu k-NR Spojená škola - Špeciálna základná škola Janka Kráľa 39, Zlaté Moravce UKÁŢKY PROJEKTOV COMENIUS Školské partnerstvá Projekty špeciálnych škôl 2007-2009 1. Úvod 2. Zhrnutie multilaterálneho projektu 7112 0321p-BB Stredná priemyselná škola odevná pre ţiakov so sluchovým postihnutím

Mehr

Newsletter 1 März/Marca 2010

Newsletter 1 März/Marca 2010 politiky trhu práce Newsletter 1 März/Marca 2010 Das Projekt EXPAK AT.SK wird im Rahmen des Programms zur grenzüberschreitenden SLOWAKEI ÖSTERREICH 2007 2013 durch den Europäischen Fonds für regionale

Mehr

Obsah ÚVOD Marketing a dnešok Všeobecne Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11

Obsah ÚVOD Marketing a dnešok Všeobecne Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11 Obsah ÚVOD... 6 1.Marketing a dnešok... 9 1.1 Všeobecne... 9 1.2 Predpoklady využitia marketingu vo verejnej správe... 11 1.2.1 Využitie marketingu pri správe miest a obcí... 11 1.2.2 Typológia miest a

Mehr

Nemecko na stanovištiach

Nemecko na stanovištiach Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Mgr. Anna Burdová Nemecko na stanovištiach Osvedčená pedagogická skúsenosť edukačnej praxe Prešov 2014 Vydavateľ:

Mehr

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde

Konföderation der slowakischen Gewerkschaftsbünde Gewerkschaftsbünde Právo sociálneho zabezpečenia Recht auf soziale Sicherung JUDr. Mária Svoreňová Wien, 16. 3. 2010 Sociálne zabezpečenie v systéme sociálnej ochrany Soziale Sicherung im sozialen Sicherungssystem

Mehr

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma

Dôvodová správa. Denná forma. Externá forma Denná forma Dôvodová správa Prechod zriaďovateľskej pôsobnosti Strednej odbornej školy, Komenského 12, Trebišov z Košického samosprávneho kraja na spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, a. s., Školská

Mehr

Ročenka Jahresrückblick

Ročenka Jahresrückblick Ročenka Jahresrückblick 2014 UŽITOČNÉ INFORMÁCIE PRE PODNIKATEĽOV + ZĽAVY PRAKTISCHE INFORMATIONEN FÜR DIE UNTERNEHMER + BENEFITS SCHLOSS HOF 16.3.-2.11.2015 Der Krieger, die Witwe und ihr Sohn Prinz Eugen,

Mehr

SLOVENSKO RAKÚSKA OBCHODNÁ KOMORA SLOWAKISCH ÖSTERREICHISCHE HANDELSKAMMER

SLOVENSKO RAKÚSKA OBCHODNÁ KOMORA SLOWAKISCH ÖSTERREICHISCHE HANDELSKAMMER SLOVENSKO RAKÚSKA OBCHODNÁ KOMORA SLOWAKISCH ÖSTERREICHISCHE HANDELSKAMMER ROČENKA 2008 JAHRESRÜCKBLICK 2008 Kutlíkova 17 P.O. Box 228 814 99 Bratislava 1 Tel.: +421 / 2 / 6353 67 87, 88 Fax: +421 / 2

Mehr

ANALÝZA VÝVOJE OBCHODNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY SE SOUSEDNÍMI A DALŠÍMI VÝZNAMNÝMI ZEMĚMI EU

ANALÝZA VÝVOJE OBCHODNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY SE SOUSEDNÍMI A DALŠÍMI VÝZNAMNÝMI ZEMĚMI EU Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Regionální rozvoj a správa ANALÝZA VÝVOJE OBCHODNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY SE SOUSEDNÍMI A DALŠÍMI VÝZNAMNÝMI ZEMĚMI EU Analysis of the Czech

Mehr

Školský systém a vyučovanie geometrie na 1. stupni ZŠ v Nemeckej spolkovej republike Bayern

Školský systém a vyučovanie geometrie na 1. stupni ZŠ v Nemeckej spolkovej republike Bayern Acta Facultatis Paedagogicae Universitatis Tyrnaviensis, Séria C, 2011, ročník 15, str. 25 34 25 Školský systém a vyučovanie geometrie na 1. stupni ZŠ v Nemeckej spolkovej republike Bayern Zuzana Zaduban

Mehr

TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA

TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Branislav Antala a kolektív TELESNÁ A ŠPORTOVÁ VÝCHOVA A SÚČASNÁ ŠKOLA Bratislava 2014 Telesná a športová výchova

Mehr

Studium an der Universität

Studium an der Universität LESEN Studium an der Universität Es ist Anfang September und das neue Studienjahr an der Jessenius-Fakultät hat gerade begonnen. Marta, Erika und Silvia sind drei junge Mädchen aus allen Ecken der Slowakei,

Mehr

ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS

ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS ZVYŠOVANIE KVALITY VYUČOVACIEHO PROCESU UPLATNENÍM PRVKOV TQM QUALITY IMPROVEMENT IN TEACHING PROCESS BY APLICATION TQM COMPONENETS Roman HRMO, Lucia KRIŠTOFIAKOVÁ Autori : Pracovisko: Doc. Ing. Roman

Mehr

Obchodná akadémia Trnava

Obchodná akadémia Trnava Obchodná akadémia Trnava Prijímacia skúška z nemeckého jazyka do 1. ročníka bilingválneho štúdia v školskom roku 2016/2017 Teil 1 Leseverstehen Pozorne si prečítaj text. Text máš počas riešenia úlohy k

Mehr

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova

Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Schienen als moderne Stadtmauer? Kolajnice - nové hradby? Lenka Gmucova Impressum: Hauptfach Bildsprache - Die unsichtbare Stadt Dipl. Ing. Grit Koalick Professur Darstellungslehre Fakultät Architektur

Mehr

Rektor UK otvoril nový akademický rok 2006/2007

Rektor UK otvoril nový akademický rok 2006/2007 Rektor UK otvoril nový akademický rok 2006/2007 V Aule UK sa dňa 18. septembra 2006 uskutočnilo Slávnostné zhromaždenie akademickej obce UK, na ktorom doc. PhDr. F. Gahér, CSc., rektor UK, slávnostne otvoril

Mehr

Výročná správa za rok 2014

Výročná správa za rok 2014 Výročná správa za rok 2014 2015 2016 013 2014 Allfinanz jednoducho lepšie Obsah 1 OVB Next Level 2 Privítanie 4 Cieľ vedúci systémový odbyt v Európe 5 Cesta OVB stratégia 2016 6 Súkromné dôchodkové zabezpečenie

Mehr

SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA KNIŽNÍC JUBILUJE K.F.: Orgány Slovenskej asociácie knižníc a ich predstavitelia /27

SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA KNIŽNÍC JUBILUJE K.F.: Orgány Slovenskej asociácie knižníc a ich predstavitelia /27 Bulletin Slovenskej asociácie knižníc Ročník 16 2008, číslo 2 OBSAH Peter Klinec: Žartovne o vážnej veci... /3 ČLÁNKY Iveta Kilárová: Doplňovanie knižničných fondov na Slovensku /5 Janka Dropková: Grantový

Mehr

KULTÚRA SVETA PRÁCE FORMY VÝKONU ZÁVISLEJ PRÁCE. Marek Švec (ed.)

KULTÚRA SVETA PRÁCE FORMY VÝKONU ZÁVISLEJ PRÁCE. Marek Švec (ed.) KULTÚRA SVETA PRÁCE FORMY VÝKONU ZÁVISLEJ PRÁCE Marek Švec (ed.) Bratislava 2013 Editor: JUDr. Marek Švec, PhD. Autori: Miloš Lacko, Ladislav Macháček, Simona Schuszteková, Martin Štefko, Jozef Toman,

Mehr

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Mehr

Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Rakúskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia v odbore daní z príjmu a z majetku

Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Rakúskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia v odbore daní z príjmu a z majetku Abkommen zwischen der Republik Österreich und der Tschechoslowakischen sozialistischen Republik zur Vermeidung der Doppelbesteuerung auf dem Gebiete der Steuern vom Einkommen und vom Vermögen Der Bundespräsident

Mehr

Vzdelávanie detí cudzincov

Vzdelávanie detí cudzincov Inšpirácie pre inkluzívne vzdelávanie z anglických škôl Editori: Peter Dráľ, Laco Oravec 2014 Nadácia Milana Šimečku Za spoluprácu pri realizácii tohto projektu ďakujeme organizáciám British Council a

Mehr

Stříkací pistole. Striekacia pištoľ 10.25-002

Stříkací pistole. Striekacia pištoľ 10.25-002 Stříkací pistole Profi-Farbpistole Striekacia pištoľ 10.25-002 7 6 2 4 5 3 1 1) rychloupínací konektor 2) regulace množství barvy 3) regulace množství vzduchu 4) nastavení stříkacího modulu 5) spoušť 6)

Mehr

Obsah. Poslanie... 3. Misia, vízia a hodnoty PSS, a. s... 5 ... 6. Príhovor predstavenstva... 8 ... ... 41 ... 44 ... Správa dozornej rady...

Obsah. Poslanie... 3. Misia, vízia a hodnoty PSS, a. s... 5 ... 6. Príhovor predstavenstva... 8 ... ... 41 ... 44 ... Správa dozornej rady... Obsah Poslanie... 3 Misia, vízia a hodnoty PSS, a. s... 5... 6 Príhovor predstavenstva... 8...... 41... 44... Správa dozornej rady......i -VIII 1 2005 2006 2007 2008 2009 1 2 3 1 3 3 - - - - - - - - Misia

Mehr

Nadácia Petra Dvorského HARMONY

Nadácia Petra Dvorského HARMONY Nadácia Petra Dvorského HARMONY Výročná správa 2014 1 Výročná správa Nadácie Petra Dvorského HARMONY Kudlákova 2, 841 01 Bratislava O B S A H : a) prehľad činností v roku 2014 b) ročná účtovná závierka

Mehr

ABSOLVENTI A TRH PRÁCE ŠANCE SÚ, NETREBA SA VZDÁVAŤ SEPTEMBER 9/2009. Slávnostné odovzdávanie rezortných vyznamenaní

ABSOLVENTI A TRH PRÁCE ŠANCE SÚ, NETREBA SA VZDÁVAŤ SEPTEMBER 9/2009. Slávnostné odovzdávanie rezortných vyznamenaní Mesačník Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ÚPSVR Sprievodca svetom povolaní a ISTP Voľba povolania pre žiakov základných škôl Nové podnety od susedov

Mehr